Unieke beelden: Vertonghen droeg zendertje in kraker tegen Antwerp

Vrijdag, 3 februari 2023 om 10:53Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:18

Anderlecht heeft een prachtig inkijkje gegeven in de communicatie van Jan Vertonghen tijdens de competitiewedstrijd tegen Royal Antwerp (0-0) afgelopen weekend. De aanvoerder droeg in de topper een zendertje. Beelden daarvan zijn nu door Paars-Wit naar buiten gebracht. Er is onder meer te zien hoe de mandekker voorafgaand aan het duel een onderonsje had met Toby Alderweireld, voormalig ploeggenoot bij Ajax.

Het dragen van zendertjes is een nieuwe ontwikkeling in de voetballerij. Voor zover bekend zijn er amper clubs die gebruikmaken van de methode om fans dichter bij hun club en de spelers te brengen. Sinds vorig jaar wordt er door clubs wel sporadisch geëxperimenteerd met het gebruik van bodycams. Dit moet ervoor zorgen dat supporters het gevoel krijgen in de huid te kunnen kruipen van hun favoriete spelers. Of dit in de toekomst breder en op grote schaal ingezet gaat worden is echter nog maar de vraag.

Op de beelden die Anderlecht naar buiten heeft gebracht is onder meer te zien hoe Vertonghen zijn ploeggenoten probeert op te peppen vlak voor de aftrap. "Jongens, voel deze sfeer", schreeuwt de aanvoerder. "Dit is waarom we hier zijn. Hierom zijn we voetballers geworden. Win je eerste duel. Het maakt me niet uit hoe. Laat hen voelen dat je er bent. We gaan deze wedstrijd winnen." Voorafgaand aan het duel had hij een onderonsje met Alderweireld, de aanvoerder van Antwerp. "Klaar jongen? Strijder", waren de mooie woorden van de deze zomer in België teruggekeerde Vertonghen.

Het duel in het Lotto Park in Brussel zou uiteindelijk geen winnaar krijgen. Zowel Anderlecht als Antwerp wist niet te scoren, waardoor de brilstand op het bord bleef. Voor Calvin Stengs was een negatieve hoofdrol weggelegd. De voormalig AZ'er draaide door, sloeg een tegenstander en kreeg rood. Antwerp is de nummer drie in de Belgische competitie met dertien punten achterstand op koploper KRC Genk. Anderlecht doet het een stuk minder en moet genoegen nemen met plek elf. De dolende topclub wist tot op heden slechts 28 punten te verzamelen in 23 wedstrijden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door almogaver)

Wat een toegevoegde waarde haha. Willen we dit echt ik niet in ieder geval. Wat jantje Pietje of klaasje roept moeten hun weten. Ze draaien wel erg door met hun inventieve snufjes.

3 februari 2023 om 11:04

Ik vind het zeker leuk om te zien. Als je het niks vind bekijk je het toch niet?

3 februari 2023 om 11:18

Ik vind het persoonlijk wel iets moois hebben. Het geeft je een inkijkje van wat een aarvoerder allemaal hoopt toe te voegen tijdens een wedstrijd. Nu was ik toevallig bij Anderlecht Royal Antwerp aanwezig maar dat was niet best qua veldspel. Maar Jan Vertonghen had nog wel een aantal goede rushes zoals we hem kennen van vroeger.

3 februari 2023 om 11:50

Ali. Ik denk dat hier wel mee moet worden opgepast. In het heetst van de strijd roepen mensen soms dingen waar zij achteraf spijt van hebben of dingen waar mensen zich aan storen. In de huidige maatschappij waar mensen al op tilt kunnen slaan van wormen die stress hebben lijkt het mij voor iedereen beter dat dit soort dingen lekker achterwegen blijven. Straks heb je elk weekend weer een rel omdat een bepaalde speler iets zei in het veld.

3 februari 2023 om 11:56

Dus je gaat spelers beschermen die over de scheef gaan? In plaats van de speler die er last van kan hebben. Ik ben klaar met al dat woke gedoe, maar dit is wel mooi, je hebt namelijk altijd bewijs als bond. Maar volgens mij komt dit vanuit Anderlecht zelf, leuk om te zien.

3 februari 2023 om 12:09

KouweArie. Nee dat doe ik niet. Je hoeft niet meteen een speler uit te schelden hé. Ik heb het over het gehele plaatje. Wat denk jij wat er gebeurt als er een speler bijvoorbeeld tegen zichzelf mompelt 'wat is die scheidrechter een (willekeurige ziekte) hond'? Heb jij zelf gevoetbald? Denk dat menig voetballer echt wel eens iets heeft gemompeld of geroepen waar die achteraf spijt van heeft gehad of geen eens meer weet van heeft. Ik denk persoonlijk dat dit alleen maar de sport tegen kan gaan werken. Ben je constant als speler je woorden aan het afwegen ipv je emotie te uiten. Want zelfs KouweArie zegt wel eens iets waar jij blij van bent omdat niemand het heeft gehoord.

3 februari 2023 om 12:12

Ducktaildo, dan kun je als club toch besluiten het niet (volledig) naar buiten te brengen? Ik ben daar niet zo bang voor, vind het een leuk inkijkje dat echt niet per se iedere week hoeft, maar voor supporters toch mooi kan zijn

3 februari 2023 om 12:14

Ach de mensen die andere willen cancellen krijg je toch nooit tevreden. Ik zou me daar niet al te druk over maken, als je dergelijke dingen uit de weg gaat omdat er een kans bestaat dat er ophef over ontstaat lijkt me ook niet helemaal gezond. Plus er zal echt wel een editor overheen gaan om te zorgen dat de gekke dingen eruit wordt gehaald.

3 februari 2023 om 12:15

Ajax-123. Zolang het blij de clubs blijft geen probleem, maar ik zie dit uiteindelijk nog onder de bonden vallen. Wanneer je eenmaal het zaadje plant.

3 februari 2023 om 12:44

Is allemaal leuk en aardig voor de thuiskijker totdat de speler een bal op de microfoon op zijn borst krijgt, dat voelt niet heel chill als voetballer kan ik me voorstellen.

3 februari 2023 om 13:06

Haha dat ontken ik ook niet, ik heb gevoetbald en op hoger amateur niveau gebasketbald en gecoacht. Ik heb wel eens een ziekte in de mond genomen, ben zeker niet heilig. Ben daarvoor wel bereid om op de blaren te zitten, al betwijfel ik of het een schorsing waard zou zijn. Denk dat zo een microfoon wel zou helpen richting de scheidsrechter, zie bijvoorbeeld rugby.

3 februari 2023 om 11:24

Nouja, het heeft voor mij wel weer even benadrukt dat zo'n 'huddle' voorafgaand aan een wedstrijd met afstand het meest zinloze is wat er bestaat in het voetbal of sport in het algemeen. 'Jongens eerste duel winnen, kijk om je heen, hier doe je het voor' (wedstrijdje tussen de nummer 11 en 3 van de JPL 😅) en nog meer van dat soort lege teksten haha.

3 februari 2023 om 11:34

Ik vraag me ook altijd af hoe die kerels zich serieus houden als een man van in de 30 de meest infantiele peptalk die je je kan inbeelden begint af te ratelen.

3 februari 2023 om 11:45

Hij is geen groots orator, nee. Maar zo'n gesprek onderhoudt wel het groepsgevoel en je voorkomt dat spelers heel erg in hun eigen hoofd gaan zitten. En voor de jongste generatie natuurlijk altijd goed om ook op deze manier even op scherp gezet te worden.

3 februari 2023 om 11:56

@almogaver ik vraag mij ten zeerste af of dit ook meer een minimaal verschil maakt voor (jonge) spelers. Die kun je namelijk individueel ook nog wel wat zeggen ipv in zo'n kringetje. En invloed op het groepsgevoel heeft het ook niet lijkt me. Daar heb je avondjes stappen voor 😉

3 februari 2023 om 11:58

@lierse haha ja inderdaad. Ligt overigens niet aan Vertonghen zelf per se, want ik denk niet dat andere aanvoerders wel iets zinnigs zeggen. Vrij suf.

3 februari 2023 om 12:07

Mensen zijn nu eenmaal groepsdieren, het zal iemand die niet kan voetballen niet beter maken maar het kan soms wel het laatste zetje aan motivatie zijn om alles te geven. Je ziet het in iedere teamsport dus het zal wel niet alleen voor de lol zijn.

3 februari 2023 om 12:27

@fossen, het gaat in mijn ogen vooral om hypen en motivatie. Ik zie mensen het weleens hebben over de Amerikaanse sportmentaliteit maar ik vind juist dat die vooral zo goed is door hype en vibe, ik geloof niet dat ze intrinsiek meer gemotiveerd zijn dan Nederlanders. Dat zie je ook heel goed in filmpjes van trainingen van colleges. Iedereen zit eromheen te schreeuwen of die trainingen die je ziet van bv Mayweather.

3 februari 2023 om 12:30

Tuurlijk, elkaar een beetje oppeppen is niks mis mee. Hoort erbij. Zeker als aanvoerder. Maar als je nu dan woord voor woord hoort wat zo'n Vertonghen bij een huddle daadwerkelijk zegt... Dat gaat natuurlijk nergens over haha. Voegt niks toe en heeft echt geen effect. Maar nogmaals: als ze zich daar goed bij voelen, vooral doen. Denk alleen dat als je, buiten de aanvoerder, spelers op de man af vraagt of ze het iets vinden toevoegen, 85% zal zeggen dat het nergens op slaat.

3 februari 2023 om 11:27

Het hoeft zeker niet van elke speler. Maar bij een mooi/top duel en dan beide aanvoerders is toch mooi. Hetzelfde als het contact tussen de scheidsrechter en diens assistenten (inclusief de Var). Geeft toch een mooi inkijkje (ook al is het achteraf) in hoe bepaalde dingen lopen.

3 februari 2023 om 12:11@rico, Inventief? Lol dit deden ze in de Michael Jordan tijd al. Was een prachtig gesprek trouwens met de de scheids. "michael I didn't see two hands. You think so Michael? I didn't see it, I saw one hand but I believe you Michael. I believe you Michael.

Ik vind het een mooie extra. Dan hoeven de handjes ook niet meer voor de mond.

3 februari 2023 om 11:04

Het wordt zorgvuldig door de club geredigeerd voordat het naar buiten wordt gebracht dus de handjes zullen regelmatig nodig blijven lijkt me

3 februari 2023 om 11:10

Of ze praten 90 minuten lang alsof ze een hand voor de mond hebben en kunnen daarna weer zeggen wat ze willen de wedstrijd erop. Geloof er niet veel van.

Leuk om Jan zo te horen, ik zou dit soort dingen vaker willen zien. Geeft je toch wat meer inkijk in de persoonlijkheid van een speler op het veld.

schitterende beelden en dan over het geluid beginnen, ik wil gewoon voetbal kijken, wat die mannen met elkaar bespreken kan me gestolen worden.
roept er een in de heetst van de strijd een verkeerd woord dan valt iedereen daar weer over, nee dit moet je niet willen. voegt niks aan het spelletje zelf toe

3 februari 2023 om 11:14

Je zal ook niet tijdens de wedstrijd mee kunnen luisteren hoor. De clubs stellen na de wedstrijd een clipje van hooguit een paar minuten samen, en brengen dat dan naar buiten. Dat verkeerde woord hoor je ook niet terug in dat clipje.

3 februari 2023 om 11:22

ah oke, dacht weer dat dit uit de koker van een espn was gekomen om weer wat abonnementjes te slijten.
Dan kan het gewoon op de fansites verschijnen en zal het gelukkig aan mij voorbij gaan.

Moet niet gekker worden. De CL wordt verpest met een raar model en nu zendertjes.

Leuk! Al komt de potentie er door Vertonghen niet helemaal uit. Mic'ed up in de NFL en NHL zijn geweldig en geven je een nog beter beeld van hoe spelers zo'n wedstrijd beleven.

Om dit nou voor elke speler te gaan doen later vind ik wat overdreven. Ik ben er wel voorstander van om dit voor de scheidsrechters te regelen, zeker in de CL of een groot internationaal toernooi. Dan ziet men van dichtbij wat die mensen over zich heen krijgen.Dat wordt voor sommigen nog meer acteren op het veld net als die spontane ingestudeerde dansjes na een goal.

Ik vind dit wat overbodig, al zou ik me dit voor de communicatie tussen de arbiters wél kunnen voorstellen, doen ze bij Rugby en/ of American Football geloof ik ook, dat ze laten horen (en als het kan ook zien) welke beslissing genomen is en waarom.
Zou in veel (niet alle) gevallen veel frustratie kunnen schelen lijkt mij en helpt de arbiters ook om minder negatief in het daglicht te staan.

Al moet ik zeggen dat het respect (waar de Fifa/ UEFA zo trots op zijn) in die sporten vanuit zichzelf al veel meer/ groter is dan bij het voetbal. Respect is vaak ver te zoeken.

Het is zomaar iets dat ik me afvraag. Valt dit dan onder vrije nieuwsgaring ? Geen privacy in het geding ? En gaan clubs dit gebruiken bij eventuele strafzaken als dat in hun voordeel is ?

3 februari 2023 om 11:49

De speler droeg het zendertje, he. Privacy komt hierbij niet in het geding. Heel misschien als Vertonghen hier op miraculeuze wijze niets van wist en zelfs dan betwijfel ik het nog.

Wat je met de strafzaken bedoelt en hoe je dat voor ogen ziet, vind ik moeilijk te begrijpen. Doel je op een speler die de scheids uitscheldt?

3 februari 2023 om 13:33

Komt natuurlijk wel in het geding. Of gaat vertongen nooit een duel aan en staat hij altijd op een afstand dat alleen zijn stem zal worden opgenomen. Alle mogelijke tegenstanders moeten dus akkoord gaan.

3 februari 2023 om 14:36

Nee hoor. Naast het veld zijn ook microfoons te vinden. In die zin geen principiële verandering. Wat het wel of niet aangaan van een duel te maken heeft met een audio-opname is voor mij de vraag, misschien voor jou een weet?

Volgende keer gaat Raman het zendertje dragen en dat zal dan ineens de laatste keer zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Anderlecht

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. VerschaerenMiddenvelder282
B. RamanAanvaller194
I. SlimaniAanvaller76
N. AnguloAanvaller50
B. VerbruggenKeeper130
L. StassinAanvaller20
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

698 fans
Verdediger, 35 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Anderlecht 20 1 2 0
2022/2023 Benfica 1 0 0 0
2021/2022 Benfica 28 0 6 0
2020/2021 Benfica 28 0 2 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 23 1 2 0
Laatste voetbalnieuws

Vertonghen kon terugkeren bij Ajax: ‘Kreeg een berichtje van Overmars’

Jan Vertonghen heeft enkele jaren geleden de kans gehad om terug te keren bij Ajax, zo vertelt de inmiddels 35-jarige centrale verdediger van RSC Anderlecht in de podcast Football Is Life...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 28 maart
Newcastle United houdt de situatie van Edson Álvarez bij Ajax in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren