Hasselbaink: ‘Dit was zijn kans om te laten zien dat hij the man is’

Donderdag, 21 april 2022 om 13:32 • Laatste update: 14:13

Jimmy Floyd Hasselbaink heeft hard uitgehaald naar Romelu Lukaku na afloop van het teleurstellende verlies dat Chelsea woensdagavond leed in eigen huis tegen Arsenal (2-4). De spits mocht van manager Thomas Tuchel weer eens in de basis starten tegen de stadsgenoot, maar stelde behoorlijk teleur. De analist van Sky Sports verwijt Lukaku, die afgelopen zomer voor 115 miljoen euro terugkeerde op Stamford Bridge, een gebrek aan inzet en passie voor de club.

“Ik denk dat Tuchel heel erg teleurgesteld is in zijn team. Hij is voorzichtig in het uitlichten van individuele spelers, maar er waren een hoop spelers vanavond niet goed genoeg voor Chelsea”, begint Hasselbaink zijn analyse. De Nederlander, zelf tussen 2000 en 2004 goed voor 87 doelpunten in 177 wedstrijden voor the Blues, noemt Lukaku specifiek in zijn betoog. “Lukaku beleeft een teleurstellend seizoen. Hij krijgt nu weer eens een kans van Tuchel, dit was het moment om te laten zien dat je the man bent. Laat zien dat je het echt wil, laat de passie zien. Dat miste ik bij hem.”

De geboren Surinamer is teleurgesteld in de Belg. De laatste keer dat Lukaku trefzeker was in de Premier League was op 29 december in de thuiswedstrijd tegen Brighton and Hove Albion. “Ik wil graag dat hij het goed doet en dat hij slaagt. Chelsea heeft een nummer 9 nodig, maar vandaag was hij echt ondermaats. Toen Havertz voor hem in het veld kwam zag je een duidelijk verschil. Havertz zoekt de ruimtes op, wil de bal hebben en maakt loopacties. Niet alles wat hij doet is goed, maar hij probeert het tenminste. Dat is meer dan dat ik over Lukaku kan zeggen. Hij zou de leider moeten zijn van Chelsea, maar dat laat hij niet zien”, sluit Hasselbaink af.

De terugkeer van Lukaku bij Chelsea verloopt voor de aanvaller teleurstellend. Mede door blessures speelde hij tot nu toe 38 wedstrijden voor de Londenaren, waarin hij 13 keer als invaller het veld in kwam. Hij kwam 12 keer tot scoren in deze wedstrijden. Chelsea staat op de derde plek in de Premier League en heeft vijf punten voorsprong op zowel Tottenham Hotspur als Arsenal. Ook heeft de club een wedstrijd minder gespeeld. Vorige week werd Chelsea uitgeschakeld in de Champions League door Real Madrid (5-4 over twee wedstrijden), waardoor de FA Cup de laatste kans is op eremetaal voor de ploeg van Tuchel. Op zaterdag 14 mei staat de eindstrijd tegen Liverpool op de planning.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door sirius)

De verwachte teleurstelling vindt wel heel spectaculair plaats, want ik dacht dat hij het toch tenminste nog een beetje degelijk ging doen. Maar wat een snertseizoen beleeft die zeg, dat hij maar snel terug naar inter komt.

Verder is het wel niet alleen zijn schuld. Ik blijf erbij dat het geen toeval is dat Tuchel er nog niet in geslaagd is ook maar 1 spits bij Chelsea op constante basis goed te laten presteren en dat hele Sky interview is gewoon slecht afgehandeld door hem.

21 april 2022 om 15:32

Werner en Lukaku. Beide spitsen die voetballend verre van top zijn, maar wel top kunnen zijn bij een counterploeg. Als je een spits bij Chelsea neerzeg die kan voetballen denk ik echt wel dat die slaagt.

21 april 2022 om 16:17

Werner heeft natuurlijk wel vreselijk veel kansen nodig om tot scoren te komen. Dat is een beetje het probleem van Werner, want aan kansen is er nooit een gebrek geweest. Bij Lukaku weet ik niet precies wat het probleem is. Misschien worden z'n kwaliteiten toch wat vloeibaar in de fysieke Premier League binnen een ploeg waar hij wellicht niet de grote meneer is.

21 april 2022 om 15:38

Lukaku begon lekker te renderen na zijn blessure aan het einde van vorig jaar, hij was op de weg terug en maakte belangrijke doelpunten, maar toen besloot hij om dat idiote interview te geven en is zijn vorm compleet verdampt. Rond de jaarwisseling, of iets daarvoor, was het Lukaku die ons over het dode punt heen hielp toen we het ineens zonder onze wingbacks (en dus praktisch alle aanvallende dreiging) moesten stellen!

Ik blijf er bij dat Lukaku nog steeds geen 25 doelpunten gemaakt zou hebben, maar dat hij nu in zo'n ernstige vormcrisis zit heeft echt vooral met hem zelf te maken en met de issues die hij heeft opgelopen na dat belachelijke interview.

Het is namelijk niet zo dat hij geen kansen meer gehad heeft. Lukaku heeft ,tot Havertz een week of 5 geleden in de ploeg terugkwam, alle kansen gehad. Het hele spel loopt gewoon veel moeilijker als hij er in staat en dat was in de maanden rond december niet het geval. Het natuurlijk dat zowel James als Chilwell niet speelden en Alonso en Azpiliqueta te weinig aanvallende dreiging hebben en niet met een voorzet zullen komen. Als Chilwell en James volgend seizoen allebei weer zullen spelen dan ben ik er wel van overtuigd dat we een veel meer scorende Lukaku kunnen gaan zien. Of de club, Tuchel en hijzelf dat geduld hebben betwijfel ik.

Tuchel dacht dat Lukaku Arsenal pijn kon doen en Havertz zo rust kon geven. Lukaku speelde goed tegen Arsenal begin van het seizoen. Tuchel had alleen niet door dat des tijds Mari speelde en hij inmiddels al weg is en Gabriel daar staat.

21 april 2022 om 16:20

Dit heeft weinig met z'n directe tegenstander te maken en alles met de vorm van Lukaku. Die krijgt het gewoon niet voor elkaar bij grote Premier League clubs.

Hasselbaik ook weer een trainer, die een grote loopbaan als speler heeft gehad en ervaring als trainer in de lagere divisies en daar goed heeft gepresteerd. Maar toch zullen clubs als GAE, PEC, Heracles en Sparta liever terugvallen op een Steijn, Langeler, Heitinga en nog meer middelmaat.

21 april 2022 om 13:56

Denk dat zijn baantje bij Sky beter betaald dan trainer zijn bij GAE.
Ik snap je punt verder wel. Donkere trainers krijgen niet zo snel een kans.

21 april 2022 om 14:02

Hij is nu ook gewoon coach.. Daar doet hij het helaas niet echt heel best :-(

Dus het is niet zo dat hij geen kans krijgt

21 april 2022 om 14:54

Met Burton Albion gepromoveerd van de 4e divisie naar de League One. Wat echt een wereldprestatie was en iedereen lyrisch over was. Daarnaast lijkt hij dit seizoen met Burton zich weer te handhaven in de League One, wat ook gewoon voldoende is. Alleen bij QPR inderdaad niet geweldig gedaan.

21 april 2022 om 16:24

Dat vind ik veel te gemakkelijk. Jongens als Seedorf, Davids, Kluivert, Hasselbaink e.d. konden prima naar de Eredivisie, maar ze verkiezen andere avonturen boven de middenmoot of een opstart bij de beloften van een grote Nederlandse club. Nu heeft Kluivert overigens nog wel Jong Twente gedaan in de subtop, maar als je z'n CV daarna bekijkt, zijn bijna alle Eredivisieclubs kansloos.

Je gaat dus voorbij aan een vreselijk grote nuance, want die namen haalden in het begin hun neus op voor het gros van de clubs en zijn inmiddels in de vergetelheid geraakt door een aantal mislukte avonturen of in het geval van Kluivert; mikkend op een ander niveau. Een Seedorf doet direct AC Milan, Shenzhen, Deportivo en wordt bondscoach van Kameroen.

Tja, daar kan de subtop van de Eredivisie bij lange na niet tegenaan qua salaris. Hetzelfde geldt voor Hasselbaink en Davids in Engeland. Sommigen van hen gooiden het op discriminatie, maar geen Nederlandse topclub gaat ze toch hoofdtrainer maken? Dan dien je bij de beloften te beginnen en dat gaan ze niet doen. Pure onzin dus, dat verzonnen discriminatie in die context. Daar hoor ik bijvoorbeeld een Reiziger niet over. Die bouwt gewoon lekker aan de weg en wordt ongetwijfeld een Eredivisie coach.

21 april 2022 om 14:06

Helaas zit de Westerse wereld zo in elkaar. Gelukkig worden steeds meer mensen wakker waar je voorheen vaak voor gek werd verklaard als je zoiets beweerde, of de race card (leuke woordjes verzinnen die witte mensen tegenwoordig) werd benoemd. On; sorry maar Lukaku is wel erg slecht sinds zijn terugkeer. Lijkt alsof hij niet meer kan voetballen. Ik mis net als Hasselbaink ook die echte wil om te winnen, je ziet er niks van terug bij Romelu.

21 april 2022 om 14:27

Ben er inderdaad zeer content mee dat steeds meer mensen wakker worden en dit beginnen in te zien.

Als je ziet dat er momenteel maar 3(!) donkere trainers actief zijn op het hoogste niveau: Vieria, Kompany en Fraser. Terwijl er zeker 100x zoveel donkere voetballers actief zijn op dat zelfde niveau.

In Nederland alleen al zijn er genoeg donkere ex-spelers, die de ambitie hebben uitgesproken om trainer te worden op het hoogste niveau (eredivisie) en vaak al ervaring hebben opgedaan als jeugdtrainer en assistent (voordat dat argument wordt genoemd), maar toch nergens echt de kans krijgen:

Winst Bogarde, Patrick Kluivert, Stanley Menzo, Michael Reiziger

21 april 2022 om 14:35

Wat je misschien even moet meenemen, is dat er natuurlijk veel meer voetballers zijn dan trainers. Elke club heeft minimaal 25 spelers en maar 1 trainer. De vergelijking tussen zwarte spelers en zwarte trainers loopt dus een beetje mank. Dat staat los van het feit dat het natuurlijk geweldig zou zijn als er meer donkere trainers de kans krijgen..

21 april 2022 om 14:39

Haisselbank heeft toch bij clubs als Antwerp en QPR gewerkt? Als je vervolgens daar niet presteert, dan ga je natuurlijk ook geen kansen meer krijgen op een hoger niveau.

Stanley Menzo is hoofdtrainer geweest bij Volendam, Cambuur en Lierse. Idem als bij Haisselbank, als je daar niet presteert dan gaan de grotere clubs ook niet komen hoor.

Het is natuurlijk een feit dat er weinig donkere trainers zijn maar als je de verhouding donkere en niet donkere spelers neemt, en dat projecteert op het aantal trainers is het toch logisch dat er veel meer niet donkere trainers zijn?

Waarmee ik niet wil zeggen dat de verhouding correct is op vandaag maar er zullen , rationeel bekeken, altijd meer niet donkere trainers zijn toch?

21 april 2022 om 14:51

Daar noem je een mooi voorbeeld Stanley Menzo. Toevallig laatst een uitgebreid interview van hem teruggelezen waar hij dit ook aangaf. Hij deed het geweldig bij FC Volendam en Cambuur in de top van de KKD. Een blanke trainer met deze prestaties zou echt wel de kans hebben gekregen in de Eredivisie (als je ziet dat trainers als Buijs, zonder ervaring, gelijk bij een FC Groningen wordt aangesteld of een Marcel Keizer bij Ajax zo zijn er nog 100 voorbeelden). Hij heeft deze nooit gekregen.

21 april 2022 om 14:51

Natuurlijk zullen er altijd meer niet-donkere trainers zijn, maar dat snapt iedereen. Ik snap je punt dus niet helemaal. Het gaat erom dat ze echt zwaar ondergepresenteerd zijn.

21 april 2022 om 15:11

Noem mij naïef, maar ik kan mij niet voorstellen dat clubs liever een slechte blanke trainer hebben dan een donkere goede trainer. Over Hasselbaink kan ik niet oordelen hoe hij is als trainer, maar zowel Bogarde als Reiziger worden binnen Ajax gezien als een potentiële 1e elftal trainer, we zullen zezien of Ajax een van beide geschikt acht om nu het stokje over te nemen, maar ik vertik om te beweren dat het vanwege hun huidskleur is wanneer ze niet worden gekozen. Kluivert daarentegen kon ook bij Ajax aan de slag, de club zag ook potentie in hem en waren al bijna rond. Tot het laatste moment waar Kluivert zelf koos voor een bestuurlijke functie bij PSG en dus zelf (tijdelijke) uit de functie als trainer stapte. En Menzo is momenteel al bezet dus zal daarom ook minder snel benaderd worden.

21 april 2022 om 15:35

Nu dat zijn naam valt, hoop ik echt dat Ajax Reiziger doorschuift als hoofdtrainer. Want alle andere namen die genoemd worden om Ten Hag op te volgen word ik niet vrolijk van.

21 april 2022 om 15:40

Maar zijn zwarte trainers ondergepresenteerd? Hoeveel blanke coaches staan er tegenover zwarte coaches waar de keus uit is? Denk dat hier ook een enorm verschil is zit.

21 april 2022 om 16:37

@bundy_sr - Seedorf werd anders coach van AC Milan, enkel op basis van z'n geschiedenis als voetballer. Hij had niet eens ervaring met een jeugdploeg of iets dergelijks.

Verder moet je gewoon een simpele rekensom maken, want het aantal donkere voetballers is niet relevant. A) Hoe is de verhouding tussen donkere en lichtere coaches met een geldig diploma betreft aantallen, wat zijn hun aspiraties en vertaalt dat zich in het percentage?

Lees mijn betoog hierboven bijvoorbeeld maar eens. Genoeg clubs die stonden te springen om een Seedorf, Davids, Kluivert, Hasselbaink e.d. Echter hoef je hun CV er maar bij te pakken om te zien dat het alleen al financieel niet haalbaar was. Dat terwijl ze hun neus ophalen voor een verloop als bij Van Nistelrooy die eerst de beloften doet. Nee, Seedorf gaat gelijk naar Milan, Davids en Hasselbaink direct naar Engeland, Kluivert gaat na Jong Twente richting Oranje als assistent en heeft inmiddels clubs als Barcelona, PSG op z'n CV. Buiten de Nederlandse top; wie moet hen gaan betalen dan?

21 april 2022 om 14:24

Als Hasselbaink middelmaat was geweest én jarenlang in Nederland had gevoetbald dan had hij wel een kans gekregen hoor...maar hij bakt er helemaal niks van als trainer en is daarnaast gewoon meer thuis in Engeland dan in Nederland. Dat heeft niks met zijn kleurtje te maken

21 april 2022 om 15:37

@madmarcel hoezo bakt hij er niks van hij doet het gewoon prima moet hij boven in meedoen voor een team die gewoon voor degradatie vecht?

21 april 2022 om 16:39

Maar hoe aantrekkelijk ben je uberhaupt binnen de trainerscarrousel als je ergens op het vierde niveau van Engeland coacht? Het is niet zo dat middelgrote competities daar naar trainers scouten. Dan kun je ze net zo goed uit je eigen gelederen promoveren. Nog maar te zwijgen over het salaris, want ik denk dat een Hasselbaink veel beter verdient dan de coach van pakweg een Utrecht.

Lukaku is geen wereldtop, nooit geweest. Hij is sterk en snel, maar mist gewoon de techniek en handelingssnelheid voor de top. In de PL merk je al dat hij bij meevoetballende topteams niet meekan. Zijn aannames zijn soms ronduit slecht en hij heeft teveel tijd nodig. Bij inter kon hij in een systeem met wingbacks veel rennen, daar ligt zijn kracht.

Bij België verdwijnt hij ook vaker wel dan niet in de grote wedstrijden. Ondanks zijn vele goals niet de vedette daar. Heeft bij België ook veel goede spelers om zich heen (gehad) die zich op hem afstemden.

21 april 2022 om 14:16

Is samen met de bruyne en Coutrois de vedette.

21 april 2022 om 14:20

Op statistieken wel ja, maar ik vind KDB en Courtois een klasse beter. Lukaku is eenvoudig te neutraliseren voor topteams omdat hij duidelijke zwaktes heeft. KDB en Courtois staan dan op.

21 april 2022 om 14:21

Lukaku is wereldtop, mits je hem goed gebruikt. Je gebruikt Messi ook niet als targetman.

21 april 2022 om 14:24

Dat is wel heel extreem natuurlijk. Lukaku staat gewoon in de spits en moet er meer uit kunnen halen. Als je alleen kunt excelleren in een heel specifiek systeem ben je geen wereldtop. Heeft bij United en Chelsea in meerdere systemen gespeeld en het niet gered.

21 april 2022 om 14:37

Hoe moet hij dan anders gebruikt worden? Bij United en Chelsea speelde hij toch gewoon op z’n eigen positie?

21 april 2022 om 16:43

Ik weet niet wat het is met Lukaku. Misschien worden een aantal van zijn kwaliteiten vloeibaar in de fysieke Premier League als hij niet de grote meneer is of wellicht is z'n bewijsdrang te groot en zit het mentaal niet goed. Hij zou moeten kunnen slagen, maar zowel bij Manchester United als nu Chelsea is het echt te mager. Hij speelt ook gewoon niet goed.

21 april 2022 om 18:41

Dan waren gasten als bergkamp, torres, Shevchenko om er maar een paar te noemen ook geen wereldtop?

21 april 2022 om 14:31

De Lukaku van bij Inter was toch absolute wereldtop?

Maar ik volg je wel dat hij alleen maar optimaal rendeert in een bepaalde spelopvatting, maar dat hebben wel meer spelers toch? En vooral bij Chelsea want ook Shevshenko en Torres konden er geen potten breken terwijl die AC Milan en Liverpool wel wereldtop waren.

Langs de andere kant, als je een spits van 115 miljoen koopt dan zorg je er toch voor dat deze maximaal kan renderen? Zo niet, is het een idiote investering geweest of to-taal verkeerd gescout.want bij Everton en WBA heeft Lukaku wel degelijk laten zien dat hij de PL aan kan.

En bij Belgie is Lukaku, samen met De Bruyne en Courtois, echt wel een vedette hoor.

21 april 2022 om 14:40

In mijn ogen ben je geen absolute wereldtop omdat je een geweldig seizoen hebt gedraaid. Lukaku heeft een paar prima seizoenen gehad in de PL maar verre van wereldtop. Bij Inter dan 1 fantastisch seizoen maar deze man zat paar maanden geleden nog te roepen dat hij in het rijtje bij Suarez, Lewa en Benzema hoort terwijl zij allemaal 10+ jaar op absoluut topniveau hebben gepresteerd. Ook in z’n beste seizoen vorig jaar, werd hij in een enorm zwakke poule uitschakeld in de CL, vrij weinig laten zien.

21 april 2022 om 15:27

Had Lukaku bij Inter gebleven, dan was het natuurlijk een ander verhaal geweest want had het gevoel dat hij daar echt op zijn plaats was. Het leek voor de hand liggend dat hij de lijn van vorig seizoen had kunnen doortrekken.

Helaas had Inter geld nodig en was Chelsea zo dwaas om 115 miljoen betalen voor een spits die niet past bij hun manier van spelen...

Maar wel met je eens dat hij niet in het rijtje Suarez, Lewa, Benzema,... hoort. Alleszins niet op lange termijn. Enkel op basis van vorig seizoen kwam hij natuurlijk wel aardig in de buurt (en ik denk dat hij die uitspraak ook zo bedoelde)

21 april 2022 om 16:48

Het is ook wel een beetje lastig, die vergelijkingen. Een Icardi schoot daar alles aan gort en zit op de bank bij PSG, Lukaku schoot er ook de boel aan gort en zakt door het ijs bij een United en Chelsea. Misschien voelen ze zich bij dergelijke clubs minder zeker van hun plek of wellicht passen die clubs niet bij hun, al moet ik zeggen dat de concurrentie van Icardi wel abnormaal goed is.

21 april 2022 om 20:16

Immobile is nog zo'n voorbeeld. Vind ik in een bepaalde rol ook wereldklasse.

Vind het ook wel opvallend hoe weinig mensen het over Lukaku hebben gezien zijn enorme prijskaartje. Veruit de slechtste aankoop van afgelopen zomer, draait echt een dramatisch seizoen met name in de PL. Ook volledig logisch dat hij niet speelt want laat werkelijk niks zien als hij wel de kans krijgt. Lukaku moest volgens hem zelf in het rijtje met Benzema, Lewa en Suarez etc. In z’n dromen..

21 april 2022 om 15:29

Haha echte he... mocht dit een Arsenal aankoop geweest zijn, Lukaku was al een meme geweest

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9268
3.Chelsea7443
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder3211
R. LukakuAanvaller268
T. WernerAanvaller214
KepaKeeper40
J. Soonsup-BellAanvaller00
É. MendyKeeper340
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

9 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2021- Chelsea
2015-2017 Borussia Dortmund
2009-2014 FSV Mainz 05

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren