Hoe Bayern München zich ontworstelt aan de erfenis van Arjen Robben

Donderdag, 6 januari 2022 om 11:35Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 17:33

Leroy Sané werd afgelopen zomer uitgejouwd door de eigen aanhang van Bayern München, maar lijkt dit seizoen aan een ongekende wederopstanding bezig te zijn. De buitenspeler heeft onder Julian Nagelsmann zijn oude vorm hervonden en bewijst waarom der Rekordmeister liefst 49 miljoen euro voor hem neertelde om hem over te nemen van Manchester City. Hoe een kleine omzetting de carrière van Sané redde in Zuid-Duitsland.

Door Mart Oude Nijeweeme

Wie in augustus had gezegd dat Sané een van zijn sterkste seizoenen in zijn loopbaan tegemoet zou gaan, zou vermoedelijk voor gek zijn verklaard. De technicus beleefde een dramatische tweede speeldag in de Bundesliga door in de eerste helft van de competitiewedstrijd tegen 1. FC Köln (3-2) liefst elf keer de bal te verspelen. Nagelsmann verloste zijn pupil daarop uit zijn lijden door hem in de rust in de kleedkamer achter te laten. Heel rouwig was Sané daar vermoedelijk niet om, daar hij gedurende de eerste helft veelvuldig werd uitgefloten door de eigen aanhang, die hem op dat moment liever kwijt dan rijk waren.

Het artikel gaat verder onder de video
Lewandowski en Haaland schitteren | Mooiste goals Bundesliga 2021/2022
Meer videos

Nagelsmann besloot Sané in bescherming te nemen en hem halverwege het duel te vervangen door Jamal Musiala, die meteen zijn visitekaartje afgaf en de assist verzorgde op Robert Lewandowski bij de openingstreffer. Musiala leidde daarmee de eerste competitiezege van de recordkampioen in. "Ik heb het gefluit opgemerkt", gaf Nagelsmann na de wedstrijd toe. "Onze fans moeten de spelers steunen. Er is geen speler ter wereld die niet graag een topprestatie neerzet." Alles leek er op dat moment op te wijzen dat Sané opnieuw een kansloos seizoen tegemoet zou gaan, zoals dat een jaar eerder tijdens zijn debuutjaar ook het geval was.

Sinds Sané in 2020 overkwam van Manchester City wist hij maar niet aan de torenhoge verwachtingen te voldoen. De buitenspeler had met 6 doelpunten in 32 Bundesliga-wedstrijden slechts een bescheiden aandeel in de 99 treffers van Bayern in het seizoen 2020/21. Ondanks diverse inspanningen van verschillende mensen binnen de club en bij de nationale ploeg van Duitsland, wist de aanvaller zijn draai maar niet te vinden. Een eerste belangrijke stap in de wederopstanding van Sané leek een positiewijziging. Op de linkerflank toonde hij de dynamiek en dodelijke precisie waar hij om bekend stond onder het bewind van Josep Guardiola. Nagelsmann besloot echter een stap verder te gaan door hem op de nummer 10-positie te posteren.

“Ik ben een trainer die houdt van afwisseling en verlang ook van mijn spelers dat ze op verschillende posities uit de voeten kunnen", zei de Duitse oefenmeester begin september tegen TZ. "Dat geldt ook voor Leroy. Natuurlijk moet je als coach altijd bedenken dat de speler op een positie speelt waar hij zich het prettigs voelt. Zo zal Leroy ook vanaf rechts spelen als ik hem een centrale rol geef. Tegen Hertha zijn we op een gegeven moment overgestapt - en hebben we hem naar de nummer 10-positie verplaatst. Dat is een rol die hem goed ligt. Leroy heeft de kwaliteit om overal op het veld een ondersteunende rol te spelen. En dat is onafhankelijk van de kant of de positie."

De touch map van Leroy Sané onder Julian Nagelsmann (via Opta).

De fans van Bayern zijn verwend. De verwachtingen in de Allianz Arena zijn torenhoog met de erfenis van Arjen Robben en Franck Ribéry. Karl-Heinz Rummenigge plaatst echter een duidelijke kanttekening als de vergelijking met Robben ter sprake komt. "Arjen wilde ons verlaten, maar we zijn met hem aan de slag gegaan en hebben hem aan zijn contract gehouden", aldus de voormalig CEO van Bayern tegen BILD. "Een jaar later werd hij de matchwinnaar tegen Borussia Dortmund (in de Champions League-finale van 2013, red.). "Sane had een slecht seizoen en een slecht EK, wat natuurlijk niet helpt. Het is aan Nagelsmann om het nu weer op de rails te krijgen."

Nadat Nagelsmann hem in de eerste twee wedstrijden van het seizoen op de rechterflank posteerde, mocht Sané het in de wedstrijd tegen Bremer (0-12 winst) in de strijd om de DFB Pokal vanaf de linkerkant proberen. Oke, Bayern speelde weliswaar tegen amateurs, maar direct werd duidelijk dat Sané zich aan de linkerkant een stuk opgeleefder voelde. Met een doelpunt en twee assists bleek het de wederopstanding van de 25-jarige aanvaller. Toen Sané drie dagen later als invaller ook een assist voor zijn rekening nam in de competitiewedstrijd tegen Hertha BSC, leek het vertrouwen volledig terug. Een basisplaats tegen RB Leipzig was het logische vervolg.

De touch map van Leroy Sané onder Hansi Flick (via Opta).

Sané speelde opnieuw van de linkerkant, iets wat onder Flick slechts sporadisch voorkwam. Het betekende de definitieve wederopstanding van Sané, die sindsdien in alle wedstrijden minuten maakte. In de 26 wedstrijden die Sané dit seizoen speelde in alle competities, wist hij 11 keer te scoren en gaf hij 11 assists. Ook scoorde hij 4 keer en gaf hij een assist voor de Duitse nationale ploeg in de WK-kwalificatiewedstrijden tijdens de laatste drie interlandbreaks. De 22 doelpunten waar Sané dit seizoen een bijdrage aan heeft geleverd is nu al een verbetering ten opzichte van vorig seizoen. Bovendien is hij de enige speler bij Bayern die met beide facetten in de dubbele cijfers staat.

Dat Sané in de maanden september, oktober én november door de aanhang van Bayern werd verkozen tot Speler van de Maand, bewijst wel dat hij alle critici de mond heeft gesnoerd. Zelfs tegenstanders beginnen zich lovend uit te laten over de kwaliteiten van de Duitser. "Er zijn veel topspelers in de Bundesliga. Maar de enige die mij echt verbaasde, is Leroy Sané", vertelde Kouadio Koné aan BILD. De verdediger van Borussia Mönchengladbach won weliswaar met 5-0 van Bayern, maar dat weerhield hem er niet van om zijn collega na afloop van de nodige complimenten te voorzien. "Hij kan alles, is razendsnel, technisch sterk. Ik ben echt onder de indruk van hem."

Ook Lothar Matthäus betitelt Sané als beste speler van de eerste seizoenshelft bij Bayern. "De mix van de druk die op die jongen lag, de moeilijke beginfase met het gefluit van de eigen fans en de huidige ontwikkeling is nu al uitstekend", zei hij bij Sky. “Dat is in de eerste plaats aan hem te danken, maar zeker ook aan de aanmoediging, steun en belangrijke gesprekken met zijn trainers Julian Nagelsmann en Hansi Flick. Hij is nu een toppresteerder, loopt voorop en is een van de belangrijkste spelers van Bayern geworden."

Leroy Sané was dit seizoen bij 22 doelpunten betrokken van Bayern München, meer dan welke speler ook.

Vorig seizoen was het Flick die ervoor zorgde dat hij met Sané sprak en eiste dat hij meer arbeid leverde bij balverlies. Sané gaf gehoor aan die woorden van zijn trainer, maar zag het niet direct terug in zijn vorm. Flick en Nagelsmann namen gezamenlijk het besluit om Sané op de linkerkant te posteren, een beslissing die kan worden omschreven als de beste die Nagelsmann heeft genomen sinds zijn komst naar Bayern. Sané blijft zich in defensief opzicht het snot voor de ogen werken, is veel productiever op de linkerflank dan op de rechterflank en is succesvoller met zijn eindpass.

Dat alles blijkt uit statistieken van Opta. Sané overlegt op nagenoeg alle flakken betere cijfers dan vorig seizoen en dat komt vooral doordat hij dit seizoen vaker vanuit de as opereert. Hij schiet vaker, creëert meer kansen uit open spel en komt vaker aan de bal. Dat hij dit seizoen met meer balcontacten minder balverlies lijdt, komt voort uit het feit dat hij meer verantwoordelijkheid heeft. Het verliezen van de bal in de as van het veld brengt meer gevaar met zich mee dan wanneer dit aan de zijkant gebeurt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij minder is daan dribbelen (gemiddeld 5,6 ingezette dribbels per negentig minuten dit seizoen tegenover 5,9 vorig seizoen).

De gemiddelde cijfers per negentig minuten van Leroy Sané bij Bayern München dit seizoen (rechts) en vorig seizoen (links).

In Duitsland is men van mening dat het teleurstellende debuutseizoen van Sané mede te maken heeft met een slepende knieblessure. De aanvaller was grote delen van het seizoen 2019/20 uitgeschakeld bij Manchester City, wat hem ook parten speelde in München, daar hij in zijn eerste half jaar bij Bayern nooit de volledige negentig minuten speelde. Dat hij dit seizoen zijn vorm weer heeft te pakken, is niet alleen te danken aan het feit dat hij door Nagelsmann aan de linkerkant is gezet. Ook onder Flick verscheen hij zo nu en dan aan de linkerkant, maar dat leidde niet tot dezelfde impact als dit seizoen. Het tactische vernuft van Nagelsmann heeft ervoor gezorgd dat Sané nu een rol als hybride aanvallende middenvelder heeft.

De buitenspeler heeft een vrijbrief om vanaf de linkerkant naar binnen te trekken en rond Lewandowski te zwerven, als Alphonso Davies de linkerkant komt bestrijken. Dit zorgt ervoor dat de verdedigende organisatie bij de tegenstanders van Bayern uit elkaar wordt getrokken en Sané meer ruimte aan de bal geniet. Van Sané wordt nog altijd gedacht dat hij het gevaarlijkst is als hij al dribbelend op zijn tegenstanders af kan komen, waarbij hij zijn technische vaardigheden en handige passeerbeweging gebruikt om een gaatje te creeeren voor zichzelf. Nagelsmann heeft het hoofdpijndossier rond Sané vanaf de eerste dag serieus genomen, door hem continu bij de hand te nemen. Het heeft geresulteerd in een speler die in vijf maanden tijd uitgroeide van pispaaltje tot meest waardevolle bezit van Nagelsmann.Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door dros)

Agh Robben is niet 1 op 1 te vervangen, maar Bayern heeft nog altijd een geweldig team.

5 januari 2022 om 00:59

Ze wonnen gewoon de CL een seizoen nadat "robery" weg was, dus volgens mij is de vervanging nooit een extreem groor probleem geweest.

5 januari 2022 om 05:09

Toch heeft Robbery wel een fundament gelegd voor Bayern denk ik. Hierdoor heeft men ingezien wat het nut is van het hebben van 2 buitenspelers van wereldklasse.

De wederopstanding van Sané is inderdaad bijzonder. Die bakte er echt helemaal niks meer van. Zou het ermee te maken kunnen hebben dat Low weg is bij Duitsland? Dat hij nu meer sportieve uitdaging ziet.

5 januari 2022 om 08:10

Men zal eerder hebben ingezien hoe belangrijk het is een sterke kern te hebben. Al zeker 6 jaar zit de kracht van de club in het centrum en zijn de buitenspelers kwalitatief gezien minder als de centrum spelers.

De wederopstanding van Sane heeft gewoon te maken met Nagelsmann en de nieuwe rol die hij Sane heeft gegeven. Hij komt vooral van links maar heeft een zwervende rol waardoor je hem vaak centraal ziet lopen. Dit geeft hem al zoveel meer vrijheid, iets wat hij kenneljik nodig heeft.

5 januari 2022 om 10:38

Dat die 2 enorm belangrijk zijn geweest voor Bayern is zeker waar, maar alle spelers worden daar gewoon goed vervangen. Dat je een seizoen na het vertrek van je 2 beste buitenspelers de CL wint zegt genoeg over wat voor machine Bayern is.

5 januari 2022 om 11:44

Bayern is altijd geweldig in het vervangen van spelers waarvan je niet zou denken dat ze vervangbaar zijn. Kahn (Neuer), Alaba (Davies), Robben (Gnabry), Ribery (Coman/ Sane), Schweinsteiger (Goretzka), Martinez (Kimmich), Boateng (upamecano). Zijn een aantal voorbeelden. Ook een Muller kan op termijn door Musiala worden opgevangen. Enige waar we nog mee strugglen is de erfenis van Lahm, al vulde Kimmich die plek toentertijd als RB wel echt weergaloos in.

5 januari 2022 om 12:31

@gnst - Kahn was toch niet gelijk vervangen voor Neuer toch? Daar zaten nog Kraft en Butt tussen, omdat Van Gaal liever de voorkeur gaf aan hun boven een transfer van Neuer. En Tolisso werd volgens mij eerst gezien als vervanger voor Schweini, maar die kwam ook niet lekker uit de verf in dit geval (mede door blessures). Dus het is niet altijd een succes, maar ze hebben wel een goeie succes rate met transfers die uiteindelijk niet belachelijk veel hebben gekost. Alleen Lucas Hernandez voor 80 miljoen kun je een beetje achter je oren krabben. Is wel een goeie verdediger, maar 80 miljoen vind ik wel iets teveel van het goede.

5 januari 2022 om 13:31

Waren uiteraard geen 1-op-1 vervangingen. Ik doelde op het feit dat na vertrek van genoemde spelers werd gedaan alsof het een uitzichtsloos gat was dat nooit meer opgevuld kon worden. Zeker met vertrek van Robbery werd letterlijk op elk forum en in elk tv programma dramatisch gedaan. Alsof de club nu maar genoegen moest nemen met een downfall. Zoals isimic al zei, des te belangrijker is een sterke kern, en natuurlijk een bestuur met knowhow.

6 januari 2022 om 00:58

Ik ben wel benieuwd bij wie ze gaan uitkomen als opvolger van Neuer. Nübel gaat dat duidelijk nooit worden en ook Früchtl gaat niet meer bij Bayern doorbreken. En Neuer is nog goed, maar die moet toch op de relatief korte termijn opgevolgd worden.

6 januari 2022 om 11:10

Geen idee hoelang Neuer nog doorgaat, maar keepers zoals Oblak (28 jaar) en Ter Stegen (29 jaar) zijn dan wel prima opties voor Bayern. Eigenlijk zie ik ze bij elke wereldtopper wel kans maken los van Courtois. Mocht de situatie voor Donnarumma bij PSG niet echt verbeteren lijkt hij mij nog de beste optie, kun je weer jaren mee vooruit.

Ik moet idd zeggen, Sane heeft mij absoluut verrast. Bij City zakte hij na een leuk debuutseizoen snel weg in de pikorde, zag eruit als de zoveelste ooit te vroeg gehypte jeugdtalent, en werd zonder moeite in de verkoop gegooid. Bakte er ook zelden wat van bij de Duitse Mannschaft.

Vorig seizoen bij Bayern leek het inderdaad een grote flop te zijn terwijl concurrenten Coman en Gnabry op de buitenposities de show stalen (en ietwat ontevreden raakten dat zij de helft van Sane’s salaris kregen).

Maar dat hoge salaris heeft wel een voordeel: Bayern moest en zou Sane aan de praat krijgen, maakt niet uit hoe. Dit seizoen laat Nagelsmann hem veel meer als zwervende middenvelder a la Neymar opereren, en ineens werkt het toch. Is met zijn onvoorspelbare dribbels een ook mooie combi met de hardwerkende maar toch wat fantasieloze Goretzka.

5 januari 2022 om 01:21

@hangover96 - Hij heeft toch best consistent en goed gepresteerd bij City of ben ik nou gek? Zijn laatste seizoen was pover, maar dat kwam omdat hij zijn kruisband scheurde. Hij had echter wel een slechte reeks bij Duitsland en onder Low kwam hij niet lekker uit de verf. Fijn dat hij nu wel uit de verf komt bij zowel Bayern als bij Duitsland, want het is echt een prachtige speler. Hij dribbelt zo verfijnd en ook tegelijk weer nonchalant, wel een mooie stijl om te hebben. Daarnaast heeft hij een prachtige trap en gaat hij niet altijd voor eigen succes.

5 januari 2022 om 01:48

In zijn debuutseizoen wel maar daarna werd hij derde keus linksbuiten achter Sterling en Jesus en speelde weinig meer. Daarna kwam nog die blessure, en Pep had genoeg gezien.

5 januari 2022 om 08:04

@hangover, in zijn 2e en 3e jaar heeft hij meer wedstrijden gespeeld in de competitie dan Jesus.

5 januari 2022 om 09:12

Hij begon minder te spelen door 1 de blessure, en volgens mij 2de niet doen wat de coach vroeg zoals mee verdedigen en dergelijke. Bij city of je nu KDB bent sterling, noem ze maar op aanvallend je moet mee achter je man rennen. Het is niet zoals bij barca toen dat messi en zo over het veld een zondagwandeling mogen maken. Ze moeten constant druk zetten. En dat deed hij niet meer. Aanvallend was hij 10 keer beter als sterling en jesus.

5 januari 2022 om 12:25

@mcfc1982 - Klopt ja, ook een van de redenen waarom Sterling vorig seizoen niet mocht spelen. Naast dat hij minder goed speelde natuurlijk. Is echter dit seizoen weer redelijk de oude Raheem aan het worden.

5 januari 2022 om 11:49

Zijn tweede seizoen (17/18) was zijn beste seizoen bij City. Zowel als je kijkt naar statistieken als naar basisplaatsen en gemaakte minuten. Het seizoen daarna was dit al minder 😉. OT: Ik vond Sané echt een heerlijke speler om te zien bij City, maar schrok me kapot vorig seizoen bij Bayern München. Hij was geen schim van de speler die hij was bij City. Dit seizoen kan ik hem helaas niet bewonderen op tv vanwege de uitzendrechten, maar had ook echt geen idee dat hij het zo goed deed. Leuk om te lezen VZ!

sane was in de nations league tegen nederland in amsterdam in 2019 bizar goed... fijn dat er nu uiteindelijk weer uitkomt. te lang geduurd

Blijkt maar weer dat niet elke linksbenige buitenspeler goed is op de rechterflank, en andersom. Na de dominantie van Barcelona met spelers als Ronaldinho en Messi, en Bayern met ‘Robbery’ leek iedere buitenspeler met zijn ‘verkeerde’ been op de tegenovergestelde flank te moeten worden gezet, terwijl dit echt niet altijd het beste uit de speler zelf haalde. Grootste negatieve voorbeeld hierin is voor mij Gareth Bale, die echt een legende had kunnen worden bij Spurs, of elke andere club wanneer hij vanaf links of in de as was blijven spelen, maar nu toch alleen herinnert zal worden als ‘medespeler’ van Ronaldo’s Real Madrid doordat hij daar op rechts moest spelen. Gelukkig heeft Nagelsmann nu Sané zijn rol hervonden, want ik heb hem altijd een fantastische speler gevonden met een, toen vanuit United-supporters oogpunt, jaloersmakend potentieel. Dat Guardiola toentertijd niet met hem aan het werk is gegaan, en hem na een moeilijke periode zo snel liet vallen vind ik nog steeds echt 1 van zijn meest onbegrijpelijkste keuzes, en eigenlijk hoop ik dat Leroy ooit nog eens zijn revanche komt nemen in Manchester, in een rood shirt. Misschien kan de tattoo op z’n rug dan nóg een beetje geüpdate worden.. 😉

6 januari 2022 om 11:40

Bale was daar bij Tottenham volgens mij zelfs nog een linksback. Dat is geen sexy positie en daarom wilde hij naar voren. Indien hij was gebleven als back had hij veel bepalender geweest denk ik. Drenthe was net zo'n back. Die vond ook dat hij buitenspeler was, en we hebben nooit meer wat van hem gehoord.

6 januari 2022 om 18:52

Nee, Bale is wel ooit als back van Southampton gehaald door Spurs, kreeg en speelde ook in eerste instantie met rugnummer 3, maar ontwikkelde zich bij Spurs tot levensgevaarlijke winger. In zijn topseizoenen toen Van der Vaart terugkeerde naar HSV en hij zijn meer 'passende' nummer 11 overnam schoot hij echter zelfs als 10 geregeld de Premier League volledig aan flarden. Zelden zo'n sterke en zelfverzekerde speler gezien, maar hij was absoluut geen back meer. Helaas heeft hij na zijn overstap in Madrid zelden meer dat niveau aangetikt, wat ik vooral dus wijdt aan zijn positie daar, want hij had verder alles. Drenthe daarentegen heeft in mijn ogen echter z'n hele internationale carrière te danken aan dat Jeugd EK en Foppe De Haan, die hem als linkermiddenvelder in een 442-systeem liet spelen. Feyenoord, Real en iedere club daarna speelden allemaal niet in dat systeem, waardoor hij dus ook nooit meer zó opviel. Echter bij Drenthe moesten daarnaast de omstandigheden allemaal zo optimaal zijn om te presteren, dat geen enkele (top)club daar ooit de tijd voor had gehad. Alle bijzaken hadden veel te veel invloed op hem.

In de natijd van Robben was Bayern sowieso aan verjonging toe. Want naast Robben was ook Ribery al op leeftijd en zat het middenveld ook tegen een vergrijzing aan. Al met al hebben ze dat toch weer aardig op de rails gekregen. Dat zie je toch met heel veel topclubs. Die teren vrij lang op een succesgeneratie, maar moeten dan alles in een keer vervangen. Zie Manchester United. Die hebben met het pensioen van Fergie ook alles moeten updaten. Teveel in een keer vervangen zorgt weer voor verbleking van je cultuur (want de stekhouders zijn weg) wat het lastig maakt. Ik vind over het algemeen dat Bayern dat vrij goed oppakt

6 januari 2022 om 11:59

Dat klopt niet helemaal. Vanaf dat Robben en Ribery 32/31 waren bestond het middenveld vooral uit spelers van mid 20. In die jaren tot aan het vertrek van Robben en Ribery is er per jaar maar 1 middenvelder geweest van in de 30. Eerst Alonso (33 - 34) en vervolgens Vidal (30). In het laatste jaar van Ribery en Robben waren er zelfs geen spelers van in de 30.

6 januari 2022 om 12:35

Aah dan was dat misschien net ervoor. Ik weet nog dat al die spelers op relatief dezelfde leeftijd zaten op een gegeven moment.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
B. GlückUnknown
S. GnabryMiddenvelder3414
R. LewandowskiAanvaller3435
T. MüllerAanvaller328
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

33 fans
Aanvaller, 26 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren