Attwell bekritiseerd na gigantische misser Martinelli: ‘Hij staat in de weg!'

Zondag, 2 januari 2022 om 12:57Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:11

In Engeland is na de topper tussen Arsenal en Manchester City (1-2) commotie ontstaan over een actie van scheidsrechter Stuart Attwell. De arbiter koos na een klein uur spelen de verkeerde positie bij een aanval van the Gunners en hielp daarmee een levensgrote kans van Gabriel Martinelli om zeep, zo luidt het oordeel. De aanvaller van Arsenal schoot de bal in het zijnet, nadat Nathan Aké de bal even daarvoor met een uiterste krachtsinspanning van de doellijn wist te halen.

Met een 1-1 stand op het bord leek Arsenal na een uur spelen voor de tweede keer op voorsprong te komen, toen Aymeric Laporte de bal over de uitkomende Ederson kopte. Aké snelde zich echter achter de bal aan en haalde deze met succes van de doellijn middels een sliding. De rebound was niet besteed aan Martinelli, die het leer in het zijnet werkte. Ian Wright is echter van mening dat de Braziliaan bij zijn poging wordt gehinderd door Attwell. De arbiter begon zijn loopactie achter de aanvaller van Arsenal, maar kwam op het moment van de rebound voor hem uit, waarna hij plots stopte.

"Kan iemand mij uitleggen waarom de scheidsrechter sneller in het strafschopgebied probeert te komen dan Martinelli?", vroeg Arsenal-legende Wright zich zaterdagavond gefrustreerd af bij Match of the Day. "Hij (Attwell, red.) moet uit de weg gaan. Hij staat in de weg!" Presentator Gary Lineker deed de uitspraken van Wright af met een grap. "Hij maakt gewoon een betere sprint dan Martinelli." Het was niet het enige moment waarover uitgebreid werd nagepraat in Engeland. De thuisploeg moest onder andere met tien man verder na twee gele kaarten voor Gabriel.

Het moment waarop Stuart Attwell zijn loopactie plots staakt, waarna hij Gabriel Martinelli hindert.

Het duel tussen Arsenal en City werd tot twee keer stilgelegd door de VAR. In de eerste helft ging Martin Odegaard naar de grond na een vermeende overtreding van Ederson, die met zijn voeten naar de bal gleed. Attwell besloot het moment niet te bekijken en liet doorspelen. Aan de andere kant legde de arbiter de bal wel op de stip toen Granit Xhaka zich vergreep aan Bernardo Silva. De middenvelder van Arsenal trok de Portugees aan het shirt, waarna Attwell een strafschop toekende. Riyad Mahrez benutte deze. Tot overmaat van ramp moesten the Gunners even later verder met tien na een indirecte rode kaart voor Gabriel.

Doelman Aaron Ramsdale frustreerde zich over de inconsistentie bij scheidsrechter Attwell, daar de scheidsrechter bij het penaltymoment van Odegaard niet naar het scherm ging. "Mijn frustratie zit hem in de inconsistentie van het naar het scherm gaan", zei de goalie van Arsenal tegen BT Sport. "De scheidsrechter had het misschien meteen uitgesloten als hij het zou zien, maar hij heeft niet eens gekeken. De overtreding op Silva was een lichte. Daar kijkt hij wel naar en geeft hij wel een strafschop. Ik begrijp niet waarom de scheidsrechter de ene situatie wel bekijkt en de andere niet."


Poll

Ben jij het eens met het oordeel van Ian Wright?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door glennn)

Die scheids heeft de hele wedstrijd verziekt. Dikke aandeel in de 3 punten voor City.

Martinelli moet die bal gewoon maken. Simpel maar die jongen is rechts en links is minder.
Odegaard.... was geen pingel. Ederson speelde de bal.
Gabriel 2e gele kaart was terecht. 1e niet gezien.
Pingel B. Silva... ik had hem niet gegeven, maar dat vasthouden van Xhaka was dom en onnodig.

2 januari 2022 om 13:09

Ederson speelt eerst de voet van Odegaard, dan pas de bal.

2 januari 2022 om 13:09

Odegaard geen pingel? De bal? Er is duidelijk te zien dat de voet van Odegaard tussen de bak en Ederson in zit. 100% strafschop als dat van Silva een strafschop is

2 januari 2022 om 13:13

Ik zou ze beide niet geven hebben. Maar dat van Xhaka was wel meer een overtreding dan Ederson hoor.

2 januari 2022 om 14:39

Hoezo? Ederson zet een tackle in, raakt de voet van Odegaard en vervolgens de bal. Zuivere strafschop. Neemt niet weg dat dat van Xhaka ook een pingel is, echter is Arsenal er een ontnomen.

3 januari 2022 om 11:57

Meer een overtreding? Xhaka trekt zijn been terug en vervolgens valt Bernardo als een zwaan. Daarna heeft Xhaka zijn shirtje nog vast, maar is Bernardo al lang en breed in zijn val...

Ederson daarintegen schopt Odegaard gewoon vol op de voet, ipv de bal. Daar is echt geen discussie over mogelijk.

Die van Xhaka kan je een pingel voor geven. Die van Ederson MOET je een pingel voor geven.

2 januari 2022 om 13:40

Gabriel kreeg zijn eerste gele kaart omdat een speler van City hem tegen de scheids duwde. Nog een reden om die tweede gele niet zo snel te geven, al was dat wel een overtreding die geel waard was, maar dan was die tackle van Rodri op de kuit van Saka ook een gele kaart en die kreeg er pas 1 in blessuretijd....voor het uitrekken van zijn shirt.

Die pingels waren of beiden wel pingel of beiden niet, volledig eens met Ramsdale hierin.

Al met al een zure nederlaag want we verdienden zeker meer, maar laten we het positieve eruit halen. Die gasten hebben werkelijk alles gegeven en indruk gemaakt. City moest er hard voor vechten deze keer, zelfs tegen 10 van Arsenal. Ze vierden de overwinning ook flink, mooi om te zien dat mijn club de goede kant op aan het gaan is met de juiste man aan het roer.

Zal het er maar bij zetten, anders komt dat weer als tegenreactie. Xhaka was idioot dat hij de scheids de mogelijkheid geeft om die pingel te geven, had nooit dat shirt vast moeten pakken. Het wordt daarnaast hoog tijd dat de spelers van City eens aangepakt worden voor dat rotational fouling.

2 januari 2022 om 13:41

Neemt niet weg dat de scheids op een rare positie stond. 2 dingen kunnen waar zijn.

2 januari 2022 om 18:05

Je hebt duidelijk een andere wedstrijd gezien, Ederson speelt inderdaad eerst de voet van Ode

Dit is iets waar ik mij de afgelopen jaren ontzettend aan stoor en het wordt steeds erger. Scheidsrechters die in de weglopen. Helemaal met de VAR zou je zeggen dat scheidsrechters verder van het spel kunnen staan. In Nederland kunnen ze hier ook wat van, hoe vaak er wel niet looplijnen worden afgedekt door scheidsrechters is echt niet normaal meer. Bas Nijhuis kan hier ook wat van, ik vind dat een scheidsrechter ten alle tijden ervoor moet zorgen dat hij achter de bal is.

2 januari 2022 om 13:17

Het is praktisch gezien gewoon niet mogelijk om altijd achter de bal te staan als scheidsrechter. Je zal doorgaans tussen de linies staan als scheidsrechter en meestal tussen het middenveld en aanval (gezien vanuit de ploeg die in balbezit is). Als je daar niet staat zal je heel veel dingen gewoon niet zien. Kleine overtredingen, vasthouden maar ook het constant managen van de spelers zal een stuk lastiger worden.

Ik ben het wel met je eens dat in wedstrijden met een VAR er geen enkele reden is om zover het strafschopgebied in te lopen. Zonder VAR is dit wel noodzakelijk.

2 januari 2022 om 14:40

Voor wat rent de scheidsrechter zo ver het strafschop gebied in? Hij hoort rand 16 te blijven, echter komt hij bijna in de 5 meter. Gewoon onkunde.

2 januari 2022 om 13:36

Het lijkt me onmogelijk om als scheidsrechter niet af en toe in de weg te lopen ook al doet ie nog zo zijn best. Daarnaast; hoe je het wend of keert, de scheidsrechter maakt ook fysiek onderdeel uit van het spel. Om als speler achter een scheids aan te rennen kan je ook als dom betitelen.

2 januari 2022 om 14:03

Maar hij rent helemaal niet achter de scheids aan..?

2 januari 2022 om 14:41

De scheids komt vanuit de rug van Martinelli, rent in het 16 meter voor hem langs en rent weer terug. Dit is pure onkunde want de scheidsrechter hoort daar niet te komen.

Dit is precies wat ik gisteren in de live chat aangaf, martinelli moet de scheids ontwijken waardoor hij zicht op de bal even verliest. Dan nog had hij hem moeten maken, met zijn technische vermogen.

Ik wil die verschrikkelijke scheids gewoon vergeten, maar we moeten Xhaka, Gabriel en Martinelli ook gewoon verantwoordelijk houden voor dit puntenverlies. Desondanks ben ik erg trots op het spel wat deze jonge selectie gisteren liet zien. Laten we die vorm vast houden in de strijd om die 4e plek.

We gaan nu de scheidsrechter beschuldigen na het missen van een mega kans? Wel heel slecht dit. Je verliest een pot maar het ligt aan alles maar niet aan je medespelers of jouzelf. Tja dan ben je gewoon een slechte verliezer. Iets meer zelfkritiek na zo'n wedstrijd en je leert het niet meer zo dom weg te geven, als je alleen maar de scheids de schuld gaat geven leer je er geen reet van en gebeurt het zo weer.

2 januari 2022 om 13:37

Je bent ook een slechte winnaar wanneer je niet kan toegeven dat je geluk hebt gehad. De spelers betichten van een gebrek aan zelfkritiek is natuurlijk ook onzin, je hebt geen idee wat er bij Arsenal achter de schermen is gezegd/gebeurd.

2 januari 2022 om 13:43

Ik heb nooit gezegd dat we geen geluk hebben gehad. Leuk he, dat woorden in de mond leggen? Zo makkelijk allemaal. Arsenal speelde geweldig, en hadden zeker kunnen winnen als ze alleen mentaal bij de wedstrijd bleven ipv domme penalties weg te geven en een idiote rode kaart te pakken.Je hoeft niet te weten wat er achter de schermen is gebeurt wanneer je het op het veld al ziet gebeuren. Ze flikkeren zelf de wedstrijd compleet weg. City had geluk dat Arsenal na geweldig voetbal het zo makkelijk weggaven.

2 januari 2022 om 13:48

Maar je zegt wel dat Arsenal de scheidsrechter beschuldigd van het verlies, terwijl ik dat geen enkele speler heb zien doen. Over woorden in de mond leggen gesproken.

2 januari 2022 om 13:52

Aguero jij legt juist woorden in de mond van Arsenal spelers. Hoe weet jij dat ze hunzelf niet de schuld hebben gegeven? Dat kan toch net zo goed binnenskamers gebeuren?

2 januari 2022 om 14:44

Maar jullie komen ontzettend goed weg en dat kun je niet ontkennen. Rodri die Saka schopt op zijn kuit en geen geel krijgt. Vervolgens diezelfde Rodri die Lacazette opzichtig in de rug duwt waar geen kaart voor wordt gegeven. Ederson die eerst de voet raakt van Odegaard en vervolgens pas de bal, 100% penalty. De beslissingen aan de kant van Arsenal waren terecht, echter worden zij benadeeld omdat City overal mee weg kan komen.

2 januari 2022 om 13:47

Dom weg geven? Gabriel kreeg zijn eerste geel doordat hij door een City speler tegen de scheids geduwd wordt. Ik vind dat de VAR hier ook wel iets aan had kunnen doen. Die tweede kaart was wel een kaart als hij er nog geen gehad had, maar zeker niet zwaar genoeg voor een tweede gele, helemaal als die eerste zo gegeven is.

2 januari 2022 om 13:51

Ik dacht voor het wegtrappen van de stip, maar kennelijk was het voor protesteren. Jij kan overigens ook gelijk hebben, ik heb het officiele statement niet gezien. Alsnog is die eerste gele kaart dan enorme bullshit, aangezien protesteren de hele wedstrijd gebeurde en alleen Saka en Gabriel kregen dan geel. En vanzelfsprekend als het om dat duwen tegen de scheids aan ging, dan is het inderdaad geen gele kaart.

2 januari 2022 om 13:57

Dat dacht ik eerst ook, maar dan had Ramsdale er ook 1 moeten krijgen want die deed dat ook. Sws zou dat een eerste keer zijn dat ik daar geel voor gegeven zie worden. Het was toen die pingel gegeven werd, Gabriel stond met zijn armen op zijn rug voor de scheids en kreeg een duw.

2 januari 2022 om 14:14

Volgens mij zei Stuivenberg door commentaar op de scheids. Weet niet of dat met het duwen van de City spelers te maken heeft. Voor de rest vond ik die niet gegeven penalty van Odegaard echt ongelofelijk je ziet als VAR toch dat hij eerst de voet van Martin raakt... er was blijkbaar ook een Penalty incident met Jesus? (Die heb ik niet gezien)

2 januari 2022 om 14:17

Reppi, dat was bij een voorzet waar Jesus nooit bij kon komen en hij en Partey elkaar vast hielden, nooit een pingel imo.

2 januari 2022 om 14:39

Samcro, dank voor de opheldering. Ik vind pingels die worden gegeven waar niet eens een kans word ontnomen van de tegenstander altijd moeilijk te accepteren.. Denk aan het incident met Milivojevic.. oke hij raakt de bal ongelukkig met zn arm maar om daar nou een pingel voor te geven...

2 januari 2022 om 13:49

Tuurlijk is het zijn schuld, alleen je ziet wel een moment waarop Martinelli zicht op de bal verliest, omdat de scheids letterlijk voor hem stopt. Dat heeft invloed, want zijn reactiesnelheid moet dan hoger zijn dan normaal, de scheids heeft hier zeker verkeerd gehandeld als je er gewoon objectief naar kijkt.

2 januari 2022 om 14:06

Er is toch niets mis mee? Als scheidsrechter in de weg loopt, maar dan nog had je kunnen/moeten scoren. Dan mag je toch zeggen dat de scheidsrechter niet in de weg moet lopen. Ook als je de nederlaag voor een groot deel aan je zelf hebt te wijten, maar voor een ander deel (in jouw ogen) aan enkele cruciale beslissingen van de scheidsrechter die steeds in jouw nadeel uitvielen mag je toch zeggen dat je niet blij bent met de scheidsrechter. En daarna wel binnenskamers aan zelfreflectie doen en bespreken wat je zelf beter kon doen.

2 januari 2022 om 14:23

Of je bent gewoon wat nederiger in winst? Hier is niks slechts aan, want de scheids liep gewoon idioot in de weg.. Dat Martinelli die kans alsnog had moeten maken, sluit niet uit dat de scheids in de weg liep?

Jij noemt Arsenal spelers slechte verliezers, maar zelf ben je een slechte winnaar nu.. Onze eigen spelers maken domme fouten en daarom verliezen we. 100% mee eens. Maar de scheids heeft ook een rol gespeeld. Dat kun je simpelweg niet ontkennen. En die rol was zeer positief richting jullie. Het zou je sieren als je dat gewoon toe kunt geven..

2 januari 2022 om 15:45

Och als de scheids zijn taak deed dan was er geen probleem. Zou me niets verbazen als er een aantal olievaten in Atwell zijn tuin staan

Arsenal moet ook de hand in eigen boezem steken hoor want ze spelen City helemaal onderste boven in de eerste helft hadden allang met 2/3-0 moeten voorstaan , maar die scheidsrechter heeft zeken ook niet meegeholpen maar de nederlaag was zeker onverdiend maar ook voor een groot deel eigen schuld hoor.

2 januari 2022 om 13:52

Absoluut, Martinelli was een paar keer te ego toen oa Laca er een keer veel beter voor stond. We hadden onszelf in de eerste helft al moeten belonen dan hadden we meer ruimte gekregen in de tweede helft om die voorsprong uit te breiden.

2 januari 2022 om 14:08

Ik vond Arsenal echt geweldig de eerste helft zelden zo’n goede wedstrijd gezien , en jammer dat ze de beloning niet kregen .

2 januari 2022 om 14:13

Dit was de beste wedstrijd in jaren, misschien wel in 5 jaar, helemaal gezien tegen wie het was.

2 januari 2022 om 14:43

Echt heerlijke talenten heeft Arsenal lopen zeg! Nu een killer spits erbij en een vervanger van voor Xhaka (geen fan van) hoop ik echt dat Arsenal de top kan aanvallen! Komt Saliba nog terug? dan heb je ook achterin elke plek dubbel bezet.

Zie het steeds vaker dat man city gewoon de wedstrijd moet winnen, en lukt dat niet alleen dan helpt de scheids wel mee. Jammer dat ze op dexe manier kampioen worden

Je bent toch sowieso te dom voor woorden als scheids als je in de 16 komt. Het eerste dat je leert... Schandalig gewoon

Ja, dat vind ik een beetje te zielig als je de scheids de schuld ervan gaat geven dat Martinelli voor een leeg doel mis. Dat moet hij gewoon niet doen, je speelt voor Arsenal.

2 januari 2022 om 19:05

Hm, niet helemaal mee eens. De opmerking is zeker terecht. Atwell had daar nooit moeten zijn. Echter, Martinelli had ondanks dat moeten scoren. Het één sluit het ander niet uit..

Beide waren n pingel
Geef de VAR dan toch meer macht.
En in de VAR geen collega arbiters!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9268
3.Chelsea7443
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
B. SakaAanvaller3811
M. ØdegaardMiddenvelder367
E. Smith RoweMiddenvelder3310
A. RamsdaleKeeper340
Gabriel MartinelliAanvaller296
G. XhakaMiddenvelder271
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

2 fans
Aanvaller, 21 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 25 juni
PSV waagt een poging om Jarrad Branthwaite op huurbasis over te nemen van Everton, de voormalige club van algemeen directeur Marcel Brands. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren