‘Dat klinkt misschien vreemd, maar ik vond dat ik niet onderdeed voor Zahavi’

Dinsdag, 7 december 2021 om 17:00Jordi Tomasowa • Laatste update: 23:04

Nederlandse profvoetballers zijn in alle uithoeken van de wereld te vinden, van de spotlights van de grote Europese competities tot de meer avontuurlijke dienstverbanden op andere continenten. In de rubriek Over de Grens spreekt Voetbalzone wekelijks met een speler die buiten de landsgrenzen actief is. Met deze keer aandacht voor Joël Piroe, die afgelopen zomer de overstap maakte van PSV naar Swansea City. De jonge spits is een ware revelatie in de Championship: na twintig competitieduels staat de teller op tien treffers en vier assists.

Door Jordi Tomasowa

“Het heeft denk ik te maken met meerdere factoren”, zo luidt het antwoord van Piroe als hem wordt gevraagd of hij zijn geweldige start bij Swansea kan verklaren. “Vorm speelt een belangrijke rol, dat je je kansen benut en met het spel dat we hier willen spelen komen mijn kwaliteiten ook echt tot uiting. Maar boven alles had ik echt het gevoel dat ik er nu klaar voor was, het valt perfect in elkaar.” Dat Piroe het net bij de Welshe club zo makkelijk weet te vinden, mag echter niet als een totale verrassing komen. Het talent had namelijk al op vroege leeftijd een neusje voor de goal. Nadat hij in de Onder 14 van NEC in zijn eerste en enige seizoen meer dan veertig keer doel trof, klopte Feyenoord op de deur.

Het artikel gaat verder onder de video
PSV'er Cody Gakpo: 'Op De Herdgang gebeuren altijd wonderen'
Meer videos

Ook in Rotterdam reeg Piroe de doelpunten aaneen. Een stap naar Feyenoord Onder 17 zat er echter niet in, waarna PSV hem in 2014 wist in te lijven. In totaal speelde hij ruim zes seizoenen voor de Eindhovense club. “Dit was natuurlijk een hele mooie tijd. Onze lichting in de jeugd was heel goed”, herinnert Piroe zich. “Ik zat in team met jongens als Cody Gakpo, Armando Obispo, Jordan Teze, Justin Lonwijk en Leandro Fernandes. We hebben toen altijd voor de prijzen gespeeld. Ik heb daar hele grote stappen gezet, daar ben ik enorm blij mee als ik er nu op terugkijk.”

In 2018 sloot Piroe aan bij het eerste elftal van PSV, al maakte hij zijn minuten bij het beloftenteam. Een echte kans bij de hoofdmacht bleef uit, waardoor een verhuurperiode aan Sparta een jaar later uitkomst moest bieden. “Qua speelminuten was het niet wat ik ervan had verwacht, maar het heeft me wel goed gedaan in de zin van stadionbeleving, hoe de atmosfeer is tijdens Eredivisie-wedstrijden. Je ziet ook de andere kant van de medaille, omdat we echt moesten vechten voor lijfsbehoud.”

Joël Piroe trefzeker namens Swansea City tegen Blackpool.

Toen Piroe afgelopen zomer van Schmidt kreeg te horen dat hij komend seizoen opnieuw weinig perspectief op speeltijd bij PSV zou hebben, besloot hij bij Swansea zijn eerste buitenlandse avontuur aan te gaan. De club uit Wales, uitkomend op het tweede niveau van Engeland, betaalde een kleine twee miljoen euro aan PSV. “Voor mijn gevoel was het de beste keuze, dus heb ik er niet heel lang over getwijfeld. Natuurlijk wil je wel eerst alles zorgvuldig overwegen. Het is niet niks, zo’n stap naar het buitenland, dat speelde natuurlijk ook mee. Ik heb het vaak genoeg gezien bij PSV dat iemand uit het buitenland komt en het helemaal niet klikt. Dan zie je dat iemand doodongelukkig is. Dat wil je zelf niet overkomen.”

Piroe won informatie in bij spelers met een verleden bij Swansea, zoals Luciano Narsingh en was naar eigen zeggen ook echt toe aan een buitenlands avontuur. “Dat klinkt misschien vreemd als je niet heel veel hebt gespeeld in de Eredivisie, maar ik had ook het gevoel dat ik niet veel onderdeed voor iemand als Eran Zahavi. Daarom dacht ik ook: ik kan best een stap maken naar een club wat qua niveau redelijk in de buurt van PSV komt, maar waar ik wel écht een kans zou krijgen.” Wie denkt dat er in de Championship alleen maar kick and rush wordt gespeeld, heeft het volgens Piroe mis. “De meeste teams in de Championship hebben wel een speelstijl waarin een verzorgde opbouw belangrijk is. Alleen als clubs een dusdanige druk voelen, dan schromen ze niet om de lange bal te hanteren. Dan komen ze ook zeker in hun kracht, want de meeste selecties bestaan uit grote, fysiek sterke spelers.”

Piroe kreeg in zijn eerste weken bij Swansea na het plotselinge vertrek van Steve Cooper al snel te maken met een nieuwe manager. “Toen Russel Martin werd aangesteld als onze nieuwe trainer, gooide hij het bij ons helemaal om. Hij wilde juist absoluut niet zo maar een lange bal op de spits zien. Daarom heb ik hier ook niet echt ervaren dat verdedigers in je nek kleunen. Onze huidige speelwijze ligt me dan ook heel goed.”, doelt hij op het 5-4-1 systeem dat Swansea hanteert. Over de faciliteiten bij de Championship-club heeft hij ook weinig te klagen. “Het is vergelijkbaar met PSV, het trainingscomplex ziet er ook top uit. En de Engelse velden natuurlijk.. Al vinden ze het hier in Wales niet leuk als ik het woord ‘Engels’ gebruik, dan krijg ik het meteen te horen”, zegt Piroe lachend. “Dat is echt een bepaalde haat. Het viel me ook op toen ik hier midden in de zomer arriveerde. Het EK was natuurlijk volop in gang en dit gedeelte van Wales was echt anti-Engeland. Als ik voor Engeland had willen juichen, hadden ze me raar aangekeken.”

Swansea wilde Piroe de ruimte geven indien hij tijd nodig had om zich aan te passen, maar zijn doelstelling was om meteen als eerste spits zoveel mogelijk minuten te maken. Druk om gelijk te moeten presteren ervoer hij eigenlijk niet. “Ik had juist het gevoel van: het is eindelijk zo ver. Als je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, dan sta je natuurlijk te popelen om zoveel wedstrijden te spelen.” Piroe ging voortvarend van start, want hij scoorde bij zijn debuut, in de EFL Cup tegen Reading, en maakte zijn eerste goal in de Championship tegen Stoke City. Inmiddels staat de teller op 11 goals en 4 assists in 21 duels. Piroe is momenteel bij 56 procent van alle doelpunten betrokken: dat hij daarmee de grote man bij Swansea is, mag een understatement worden genoemd.

De fans van Swansea hebben hem direct in de armen gesloten. “Gisteren stuurde iemand mij een tweet, die jongen was negentien jaar geworden en had een taart waar ik op stond met de tekst: ‘No Piroe, no party’. Best bizar, toch? Piroe kan ook rekenen op de steun van zijn trainer Martin, die de spits eind november op de officiële site van Swansea nog prees voor zijn instelling. “Hij heeft zich aangepast aan een nieuw land en een nieuwe competitie. Ik moet zeggen dat hij onze verwachtingen heeft overtroffen. Hij heeft geen angst, hij kwam binnen zonder een idee te hebben van hoe het is om in de Championship te spelen. Je kan ervan onder de indruk raken en wegzakken of je kunt de kans en de uitdaging met beide handen grijpen, dat tweede heeft hij gedaan. We houden van Joël, hij is een zelfverzekerde jongen, maar hij is nederig en leergierig.”

Waar Piroe floreert, vallen de prestaties van the Swans echter tegen. Met een negende plek bezetten ze een plek in de grijze middenmoot van de Championship, hetgeen niet goed genoeg is, gezien het feit dat de club eind mei nog de play-off finale voor promotie naar de Premier League speelde tegen Brentford.

Is Swansea dit seizoen niet te afhankelijk van jouw doelpunten?
“Als spits is dat natuurlijk nooit een negatief iets, maar ik denk ook zeker dat mijn teamgenoten weten dat ik het niet in mijn eentje kan doen. Je begint te merken aan tegenstanders dat ze zich op mij gaan instellen en dat brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. In mijn ogen is dat alleen maar leuk. Je speelt hier echt tegen bomen van verdedigers.

Heb je hier een concreet voorbeeld van?
"Tegen Bournemouth was Gary Cahill bijvoorbeeld mijn directe tegenstander. Ik was heel benieuwd hoe ik het er tegen hem vanaf zou brengen. Het is een heel ervaren speler, niet de meest beweeglijke, maar hij weet wel alle kneepjes van het vak.”

Kun je de Eredivisie en de Championship met elkaar vergelijken qua niveau?
“Nee, ik vind niet dat je het met elkaar kunt vergelijken. Los van het feit dat het natuurlijk een hele fysieke competitie is, is het ook anders omdat je hier bijna altijd drie wedstrijden in de week speelt. Je ziet vaak ook dat die derde wedstrijd kwalitatief een stuk minder is, maar de hoge intensiteit er nog wel steeds is. In Nederland speel je vaak alleen wekelijks een wedstrijd, dat is wel echt het grote verschil.”

Ben jij inmiddels wel gewend geraakt aan die belasting van drie wedstrijden in de week?
Eigenlijk nog niet, ik merk nu ook dat die derde wedstrijd in de week echt het zwaarst is. In de afgelopen weken zag je vaak dat de trainer me rond de zeventigste minuut wisselde als we een voorsprong hadden. Dan heb ik er persoonlijk ook niet heel veel problemen mee, omdat je alweer kijkt naar de volgende wedstrijd. Dan ben je al blij als je jouw taak hebt volbracht, wanneer je hebt gescoord of bent betrokken bij een doelpunt.”

Een doelpunt van ploeggenoot Jamie Paterson wordt door Joël Piroe gevierd.

Zowel op als buiten het veld voelt Piroe zich prima op zijn plek in Swansea. “Het is een stad waar de club heel erg centraal staat. Je ziet dat bijna iedereen hier met de voetbalclub meeleeft, verder is het heel rustig. Het is niet vergelijkbaar met Eindhoven of een grote stad in Engeland.” De spits kan zich volop focussen op het voetbal, omdat er weinig afleiding is. Desondanks weet Piroe zijn vrije tijd prima te besteden. “Ik game veel en bel regelmatig met familieleden en mijn vriendin, die gewoon in Nederland zitten. Natuurlijk ga ik soms weleens naar de stad of doe ik met teamgenoten wat leuks. Dan gaan we naar een arcadehal of een potje bowlen.”

Door zijn goede prestaties in het eerste half jaar bij Swansea durft Piroe ook al verder te kijken, al zou het een droom zijn om met de club te promoveren. “Dan speel je in de Premier League, dat zou zeker een geweldige stap zijn. Natuurlijk hoop je ook zo goed mogelijk te presteren en jezelf door te ontwikkelen, zodat je echt die stap kan zetten naar een andere topcompetitie, zoals de Premier League, Bundesliga, LaLiga of Ligue 1.” Er mag gerust geconcludeerd worden dat Piroe mooie stappen in zijn carrière heeft gezet. Of het Nederlands elftal nog steeds een droom voor hem is? “Ik heb tot de Onder 20 altijd in de jeugdteams gespeeld. Ik weet wat het gevoel is, zeg maar. Het was toen altijd al een streven om het tot ‘het grote Oranje’ te schoppen. Mocht ik in beeld komen, dan sta ik er zeker voor open.”

Piroe, zoon van een Surinaamse vader en Nederlandse moeder, sluit ook een oproep voor het Surinaams elftal niet bij voorbaat uit. “Toevallig ben ik laatst met ze in gesprek geweest. Waarom niet? Het is altijd mooi om voor je land uit te kunnen komen. Ik vind dat je beide opties moet openhouden.” Als het over Suriname gaat, verschijnt er een lach op het gezicht van de aanvaller, die niet kan niet wachten tot zijn ouders weer een bezoek aan Swansea brengen. “Surinaams eten kennen ze hier niet. Als m’n moeder langskomt, zorgt ze in ieder geval dat ik de ingrediënten in huis heb. Dan kookt zij Surinaams voor me, of ik maak zelf iets klaar als m’n ouders weer weg zijn.”

Zin om vanavond uitgebreid te koken, heeft hij hij in ieder geval niet. “Ik ga zo bijslapen. We hadden gisteren een uitwedstrijd tegen Barnsley. Gelukkig zijn we wel met het vliegtuig gegaan, maar we landden pas één uur ‘s nachts in Cardiff, toen moesten we nog drie kwartier naar Swansea met de bus. Uiteindelijk lag ik pas rond twee uur echt in bed. Al komt zoiets wel vaker voor. Swansea ligt helemaal in het zuiden van Wales. Als we bijvoorbeeld tegen Millwall spelen, dan zit je gewoon vier, vijf uur in de bus naar Londen. Dat merk je wel en helemaal als je drie wedstrijden in de week speelt en er bijvoorbeeld twee uitwedstrijden tegen Londense clubs op het programma staan.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Joe¨l Piroe (@joelmrpiroe)Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door brasileiro)

Leuk stuk! Ik denk inderdaad dat hij als spits niet onderdeed voor Zahavi. Voetballend gezien was het niet erg veel, was meer een pure spits, maar wellicht dat hij dat met meer kansen in het eerste had kunnen ontwikkelen.

Hoe dan ook: leuk dat hij het daar zo goed doet.

6 december 2021 om 13:17

van Nistelrooij speelde op deze leeftijd nog gewoon bij Heerenveen en Tadic bij Groningen om maar een paar voorbeelden te noemen. Er kan nog een hoop veranderen.

Ik ben echt een voetbaldier en kijk veel cs en league 1/2. Hij speelt tot op heden redelijk. Hij valt op door statistieken en dreiging. Valt me niks tegen. Bank psv zegt niet dat je overal slaagt. Mooie springplank en wie weet en mooie transfer in de toekomst. Rangers of zo met Gio. Is net een stap hoger dan cs en nog onder de grote premier league. Leuk om te zien dat zo’n gast het toch nog leuk doet. Hoe is t eigenlijk met De Wijs. Zat bij Hull en deed het destijds heel goed. Ben hem een beetje uit het oog verloren.

6 december 2021 om 17:16

Zit nu bij QPR als ik mij niet vergis

6 december 2021 om 17:19

Waar kan je de lagere competities vsn engeland bekijken? Ik zoek al sinds jaar en dag Google door voor wedstrijden van Morecambe maar ik kan er geen één vinden.

OT: Hij verrast me aardig ik had niet verwacht dat hij het zo goed zo doen in daar.

8 december 2021 om 20:25

Heb je Twitter, kan ik je een linkje sturen. Als ik dat hier deel wordt ik geblokt.

6 december 2021 om 17:25

Zit bij QPR inderdaad, is namelijk door hull city verhuurd aan qpr. Was toen echt goed bezig bij hull was toen zelfs aanvoerder. Raakte toen helaas geblesseerd, en hull zat niet heel dik in de cv's en degradeerde zelfs na de league one. Waarna de wijs toch nog werd beloond met een verhuur periode naar qpr. Speelde daar eigenlijk vrijwel altijd. Maar is momenteel weer geblesseerd geraakt.

Imo is Zahavi een mispeer geweest. Piroe niet het niveau wat PSV dient na te streven.

6 december 2021 om 17:10

Zegt inderdaad meer over Zahavi dan over Piroe. Zahavi is zijn salaris niet waard gebleken. Na het seizoen afscheid van nemen. Piroe was echter ook niet goed genoeg.

7 december 2021 om 03:01

Sir Paul, Welk niveau streeft Psv na dan? Was Malen wel het niveau Psv? Natuurlijk maakte malen er wel wat maar als je zag hoeveel kansen hij nog miste…. Ik ben benieuwd naar donderdag of Vinicius het niveau van psv nastreeft……Of is schmidt weer tevreden als Psv met 1-0 verliest? Hopelijk wint of speelt Psv donderdag gelijk want dat is goed voor het Nederlands voetbal.

7 december 2021 om 13:13

Pauwer op zich een goede vraag. Luuk de Jong is de laatste die boven de 20 x gescoord heeft voor ons in de competitie. Spits moet dat aantal bij PSV in de eredivisie minstens halen imo. Hopelijk wordt Fofana een hit. Uiteraard zullen de Romario's Ronaldo's niet snel meer komen. Hopelijk een van Nistelrooy weer, liefst zsm.

7 december 2021 om 21:49

Ik vond Malen wel echt heel goed hoor. Misschien wel te druistig als spits en veel kansen nodig, maar wat een dreiging heeft hij. Kon zichzelf vrijspelen, en was met zijn snelheid en techniek echt heel goed. Speelde alleen teveel 2e viool achter Zahavi. Denk dat veel beter had gerendeerd als hij had gespeeld zoals PSV dit seizoen begon met een 10 achter de spits en hij als diepe spits.

Hij had nog niet het niveau van Zahavi. Achteraf had Piroe wel graag gehouden ipv Vinicus. Leuk voor hem dat hij het zo goed doet daar.

Lekker doelpuntje moet ik zeggen

Schat Piroe meer in van het niveau van een subtopper in Nederland, vrees dat hij (nog) niet goed genoeg is voor PSV basis, i.i.g. niet waar je als PSV zijnde naar zou moeten streven. Wel leuk dat hij het zo aardig doet daar bij Swansea.

Piroe is een uitstekende spits. In de jeugd altijd gecharmeerd van hem geweest. Intelligente speler, functionele techniek, goed schot. Zijn ontwikkeling stokte even maar nu pikt hij de draad weer op. Zonde dat PSV hem heeft afgeschreven want voor Zahavi en Vinicius doet hij niet onder. Zoals ik bij zijn vertrek al zei: wederom een grote fout van John de Jong.

Voor mij is hij persoonlijk zelfs de beste pure centrumspits die we momenteel hebben als Nederland. Een stuk completer dan iemand als Weghorst bijvoorbeeld.

Ik vind dat steeds minder vreemd klinken eigenlijk. Zahavi is de minste aanvaller die PSV heeft.

6 december 2021 om 21:06

Jij hebt Vinicius nog niet zien voetballen?

6 december 2021 om 22:16

Qua gebreken lood om oudijzer. Maar ondanks zijn slow motion en gebrek aan techniek voegt Vinicius wel wat toe aan PSV. Sinds zijn basisdebuut is er geen spits in deze competitie die bij meer goals betrokken was. Bij Zahavi is het wachten voordat een bal voor zijn voeten valt; hij creert zelf weinig en is nog minder een aanspeelpunt in de box. Het liefst zou ik een fitte Romero eens langere tijd voorin zien - qua talent en veelzijdigheid lijkt me dat de meest complete centrumaanvaller die PSV is - maar zolang de Argentijn niet beschikbaar is heeft Vinicius zich wel bewezen als eerste spits. En ik denk dat hij dat de rest van het seizoen ook wel blijft.

7 december 2021 om 10:04

Zahavi heeft vooralsnog gelijkwaardige statistieken in de Eredivisie als Vinicius (Zahavi 4 goals 3 assists en Vinicius 3 goals 4 assists) en met Europese wedstrijden meegerekend heeft Zahavi zelfs een beter moyenne qua betrokkenheid bij aantal goals afgezet tegen speelminuten. Geen idee waar jij op baseert dat Vinicius zich wel bewezen heeft als eerste spits want hij doet het dus echt geen haar beter dan Zahavi en zijn balbehandeling is gewoon echt heel erg slecht te noemen

7 december 2021 om 10:26Statistisch ga ik de cijfertjes er niet bijpakken. Wat ik wel zie en ongetwijfeld Gomespsv ook is dat Vinicius zonder een doelpunt te maken of een assist te geven toch belangrijk kan zijn voor PSV. Hetzelfde gold absoluut niet voor Zahavi. Zahavi was een spits die niet deelnam aan het spel van PSV. Het enige wat je aan hem had was het feit dat hij zijn kansen erin legde. Nu hij dat ook al niet meer deed, vond ik het uitermate frustrerend om naar hem te kijken. Het was echt zo ver beneden peil deze eerste seizoenshelft. Wat dat betreft is Vinicius geen geweldenaar maar hij trekt en sleurt wel wat af tijdens een wedstrijd en ik heb het gevoel dat hij ondanks zijn duidelijke beperkingen toch belangrijk voor ons is.

7 december 2021 om 17:04

Vinicius laat ook duidelijk zijn medespelers beter speler wat bij Zahavi niet gebeurt, bij Zahavi gaat eigenlijk alles mis wat er mis kan gaan, Vinicius geeft gewoon de bal zsm aan een betere speler wanneer hij hem krijgt. Vinicius is geen geweldenaar maar het beste wat PSV op dit moment heeft, ook wanneer Zahavi weer fit is.

7 december 2021 om 20:30

Zahavi krijgt wel erg weinig krediet hier. Was vorig seizoen in de tweede seizoenshelft een van de betere spelers van PSV en de enige die opstond in de wedstrijden tegen oa Olympiakos en Ajax. Ook bij Israel zijn zijn statistieken echt geweldig trouwens. Ik denk dat zijn ondergrens wat lager ligt dan die van Vinicius, want als hij niet goed speelt heb je inderdaad niets aan hem - daar moet ik jullie gelijk in geven -, maar zijn bovengrens ligt ook een stuk hoger. Ik vind Zahavi in vorm voor PSV een prima spits, terwijl Vinicius zelfs in goede doen maximaal een zesje scoort. Dat is in ieder geval niet wat PSV na moet streven in mijn ogen.

Een van mijn beste vrienden is een Amerikaan die dol is op Swansea en elke wedstrijd pakt. Lyrisch over hem, en logisch ook want hij scoort veel en ook een paar hele knappe goals.

Tja Zahavi, ik weet nog hoe die, in het begin, de hemel werd ingeprezen. Daar zijn we wel van teruggekomen. Maar ik vind 10 goals in 21 wedstrijden nou toch niet echt super statistieken als spits.

7 december 2021 om 08:53

10 goals in 21 wedstrijden zijn niet zulke slechte cijfers. Wat verwacht jij dan van een spits?

7 december 2021 om 10:36

Hij staat dit seizoen in de competitie op 4 goals in 12 wedstrijden. Dat vind ik voor een centrumspits van PSV erg mager. Zeker als je bedenkt dat zelfs de centrale verdedigers van PSV allebei al op 3 goals staan.

7 december 2021 om 10:41

@lempa,

Van een spits die ik "super statistieken" vind hebben verwacht ik toch wel 75/100 goals.

Dus elke 4 wedstrijden, 3 doelpunten.

7 december 2021 om 14:26

We hebben het hier alleen niet over een spits die bij een topclub meekan momenteel. Voor een jonge jongen als hij, prima statistieken.

Blijft toch een raar fabeltje dat ze in engeland 3 wedstrijden per week spelen.
In december is het voor sommige clubs inderdaad even een gekkenhuis, maar echt lang niet voor alle clubs.

Maar verder door het seizoen spelen ze bijna allemaal 1x en max 2x pw

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Swansea City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Bristol City33-12
19.Hull City29-8
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
M. GrimesMiddenvelder240
J. PiroeAanvaller2311
J. PatersonAanvaller228
K. NaughtonVerdediger200
F. DownesMiddenvelder201
B. HamerKeeper190
O. NtchamMiddenvelder183
Voor de complete selectie: Clubpagina Swansea City.

2 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren