Van Hanegem: ‘In Rotterdam leek het toch ook niet op een normaal land?’

Maandag, 22 november 2021 om 06:39 • Laatste update: 06:49

Willem van Hanegem is klaar met de maatschappelijke discussie over het WK in Qatar. De oud-international schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad dat hij het niet nodig acht dat spelers of trainers een statement maken tegen de erbarmelijke en onmenselijke omstandigheden waarin arbeiders de stadions in het land speelklaar moeten maken.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door binny)

Over appels en peren vergelijkingen gesproken.

21 november 2021 om 22:33

In wat voor landen worden politieagenten aangevallen, politie auto's in de brand gestoken, brandweermensen aangevallen, ambulance personeel aangevallen, andere mensen hun eigendommen verbrand of kapot gemaakt, winkels geplunderd en zo'n vorm van agressie tegen alles iedereen dat de politie zich genoodzaakt voelt om gericht te schieten?

21 november 2021 om 22:36

Buiten dat schieten in zowat elk land ter wereld?

21 november 2021 om 22:38

En wat is precies de relevantie met het WK?

21 november 2021 om 22:44

@ducktaildo, misschien het artikel even lezen.

21 november 2021 om 22:47

Heb ik gedaan, maar wellicht kan jij even uitleggen wat de relevantie is met betrekking tot het WK en de rellen op vrijdag? Want ik kan Willem zijn gedachtegang niet volgen.

21 november 2021 om 22:47

@lierse1997
In de meeste landen is respect voor de politie zeker voor hulpverleners zoals de brandweer en mensen van de ambulances. Feit dat je dit soort gedrag bagatelliseert zegt misschien dan ook wel genoeg.

Vraag voor jouw, hoe kunnen we andere landen onze normen en waarden gaan opleggen als we onze eigen shit niet eens op orde hebben?

21 november 2021 om 22:52

@ducktaildo

"wij moeten altijd maar haantje de voorste zijn met onze protesten, maar als je op vrijdagavond door het centrum van Rotterdam liep, had je vast ook niet het idee dat je in een normaal land was toch?"

Hoe duidelijk wil je het hebben?

21 november 2021 om 22:57

In alle landen zijn er malloten die voor niks en niemand respect hebben.

En ga je nu het gedrag van idioten vergelijken met doelbewust beleid van een land zijn politieke leiding?

21 november 2021 om 23:11

@lierse1997

In wat voor landen worden politie agenten opgejaagd en moeten ze letterlijk vechten voor hun leven? En dit is niet de eerste keer in Rotterdam overigens. Uiteraard zullen er genoeg landen zijn waar men niet de deur voor de politie zou openhouden, maar zoals hier de deur voor de neus dicht gooien?

Nee, ik zeg enkel dat we erg makkelijk over allerlei dingen uit onze ivoren toren roepen terwijl we zelf steeds grotere problemen lijken te hebben met nu als voorbeeld autoriteit en (orde)handhaving.

21 november 2021 om 23:23

In alle landen dus. Je gaat nu toch niet doen alsof er alleen in Nederland rellen plaatsvinden? Vandaag is er nog iets gelijkaardigs in Brussel voorgevallen bijvoorbeeld.

21 november 2021 om 23:31

@ eazy-e

Jij ziet niet het verschil tussen gedrag van 0,1 procent van de bevolking in bijzondere tijden hier tov de progressie van overheidsbeleid in Qatar?

Ben met je eens dat hier lang niet alles goed gaat maar de maatschappelijke normen en waarde vergelijken met Qatar slaat als een tang op een varken

22 november 2021 om 00:07

@lierse1997

Zeker niet, er zijn meer landen waar rellen plaatsvinden alleen zijn die niet (grotendeels) gericht zijn tegen politie/ambulance/brandweer personeel zoals afgelopen weekend in Rotterdam. Ook de reden waarom de politie zich genoodzaakt voelde om zo te reageren. Iets waarvan jezelf al hebt gezegd dat dit elders niet of weinig voorkomt. Of gaan ze in andere landen anders om met dit soort geweld? Werd er in Brussel net als in Rotterdam gejaagd op (geïsoleerde) agenten cq hulpverleners? Erg jammerlijk dat je het verschil in gradatie van deze rellen en geweld niet wil zien.

22 november 2021 om 00:17

@afcfokke

Zeker wel, ik zeg dan ook enkel dat we makkelijk praten hebben vanuit onze ivoren toren en sluit mij aan bij wat Willem zegt. Dezelfde trend zie je overigens in het klimaat debacle, maar dat is een andere discussie :-)

22 november 2021 om 08:13

Eazy-e voor jou is mensen normale werkomstandigheden geven en mij of meer tot slaar maken; een vorm van “normen en waarden”?! Het wk is hier direct schuldig aan meer dan duizend doden per stadion.

22 november 2021 om 09:05

Eas-y. Wel eens de rellen in Parijs gezien? En leuk dat Willem de vergelijking treft, maar een hoeft het niet nog meteen een goeie vergelijking te zijn? Ik zie hem tenminste niet

22 november 2021 om 09:32

@lierse
Alle landen is wel zeer naïef. Ik denk dat in een groot deel van het Midden-Oosten en Azie dit niet voorkomt om maar eens een dwarsstraat te noemen.

22 november 2021 om 10:15

@ Afcfokke,

Ok, laten we dan maar iets anders vergelijken wat er wel meer op lijkt: de toeslagenaffaire. Jarenlang zijn mensen (voornamelijk van buitenlandse afkomst) ten onrechte kapotgemaakt door beleid van een overheidsinstantie, namelijk de belastingdienst. En nog steeds wordt het maar niet opgelost. Mensonterend en mensenrechtenschendend tot op het bot.

Nooit meer wat organiseren in Nederland?

22 november 2021 om 14:15

Sorry hoor, Eazy-E, maar echt overal vinden deze tafferelen plaats. Het is net alsof mensen niet alleen mensen zijn in NL, maar dus overal.

21 november 2021 om 23:44

Een enorm domme vergelijking van Van Hanegem. Slaven die omkomen bij de bouw van die voetbalstadions in Qatar hebben direct betrekking tot de voetballers en coaches die naar dat WK gaan. De rellen op de Coolsingel niet

22 november 2021 om 09:14

Japie

Misschien domme vergelijking, maar heeft gelijk over de media dat zij wel die kant opgaan/

"en straks zelf als eerste in het vliegtuig zit om daar lekker in de zon vier weken te verblijven.”"

22 november 2021 om 09:24

Precies wat ik ook zei Japie. Snelle rekensom vertelt je meer dan 1000 mensen per stadion zijn overleden in slaafse omstandigheden omdat het WK daar gespeeld moest worden. Dan gaan ze daarna ook nog de stadions afbreken en in afrika opbouwen, hoeveel doden moeten er nog vallen? Allemaal direct door het voetbal. Dus die kromme ken krom blijven lullen maar zit er natuurlijk compleet naast.

22 november 2021 om 10:29

Volgens mij ging het in het artikel nergens over appels en peren, overigens beide fruit. Dus kan je je tekst misschien verduidelijken?

On: Ik vind het ook geen verplichting om er iets van te vinden, de voetballers moeten voetballen en de diplomaten (knvb/overheid) moeten hun werk doen.

22 november 2021 om 11:45Mijn 1e gedachte je hebt gelijk maar als je er dieper op ingaat zie ik wel een punt.
Je kan wat die idioten uithalen daar in rotterdam niet met Quatar vergelijken, maar het handelen van ons regeringsbeleid door de jaren heen wat tot rellen leidt wel degelijk.

Jarenlang heeft de regering bezuinigd en wel keihard op zorg, veiligheid, sociaal welzijn enz.
Voorbeeld de zorg die moet uitvoeren is tot op het bod uitgekleed en is niet bij machte een pandemie de baas te kunnen dus daarom de lockdown om de druk eraf te halen. Echter hebben deskundigen al een tiental jaren gewaarschuwd dat er een pandemie zou komen en dat de zorg en de GGD daarop voorbereid moeten worden. De burgers worden op alle fronten fininacieel en sociaal(woningnood, uitkeringen, toeslagenaffaire, gehandicapten hun recht op zorg en levering van zorg met bezuinigen kapot maken) aan de kant gezet door regerinsbeleid en hebben steeds meer weerstand tegen de gang van zaken coronabeleid /dictatuur erop.... kruidvat is geboren en ontploft en de handhaving politie/boa hebben niet de armslag om dit te voorkomen of in te dammen nog net geen complete anarchie in het land.

Of je nu doelbewust mensen uitbuit zoals in Quatar met de dood tot gevolg of met een zogenaamd democratisch sausje onbekwame bestuurders op het volk loslaat waarna duizenden mensen sterven door coronabeleid en het beleid dat geleid dat vooraf de zorg heeft ontmantelt is mij om het even. Stupiditeit is geen alibi als het om mensenlevens gaat.

Overigens vraag ik mij ten zeerste af of al die bezuinigingen die onze maatschappij volledig hebben uitgehold in zijn opbrengst lager of hoger uitvallen dan de crorona rekeing in euro's ons gaat kosten de teller gaat rap naar de 90-150 miljard euro en het eind komt maar niet in zicht.

Daar heeft Willem opzich wel een punt, al is de vergelijking wel extreem. Maar wij Nederlanders vinden onszelf altijd zo goed en landen als Qatar zo slecht, terwijl we zelf dag in dag uit aantonen zelf ook niet normaal kunnen doen.

21 november 2021 om 22:54

Maar er is toch een groot verschil tussen
beleid van een land en gedrag van individuen die in dat land wonen?

21 november 2021 om 23:02

Wel is het gedrag van die mensen natuurlijk het gevolg van het “beleid” van de overheid. Waar ik overigens niet mee wil zeggen dat ik het goedkeur of dat ik dit de goede oplossing vind.

21 november 2021 om 23:15

@afcaajaxxx

Ik kom uit Rotterdam, een groot deel van de raddraaiers zoeken slechts een excuses om even los te gaan. Dat tuig zal altijd wel iets vinden om ondeugd uit te halen. Deel van het probleem in Rotterdam is terug te leiden naar Feyenoord waar verschillende stromingen van de harde kern hun stempel proberen te drukken.

21 november 2021 om 23:13

Zoals je zelf aangeeft, de vergelijking is heel extreem. maar nog belangrijker. In Nederland hebben wel een kleine minderheid die het land probeert te terroriseren en in Qatar heb je een absolute monarchie die heel bewust arme, laagopgeleide bruine jongens uit India, Pakistan en Bangladesh importeert, hun pasporten afpakt en ze tot de dood werkt. Ondanks dat veel van die jongens moslims zijn worden ze door hun huidskleur als minderwaardig gezien. Gewoon middeleeuwse praktijken, Dat kan je niet vergelijken met 1 eencelligen in ons land die denken dat ze nu oorlog willen zonder een benul te hebben hoe dat eruit zien.

22 november 2021 om 00:29

Bereta, mijn vraag aan jouw die misstanden mbt het wk kwamen meer dan acht jaar geleden aan het licht. Waarom is de discussie pas tijdens de kwalificatie gestart? En leggen we het probleem bij de voetballers neer? Wil je het probleem oplossen dan zal je dat op een hoger niveau moeten willen veranderen anders heb je over 10 jaar de volgende discussie alleen dan in een ander land. Hoe denk je dat al die andere bouwprojecten in qatar tot stand zijn gekomen?

Dus jij kijkt geen wk voetbal?

21 november 2021 om 23:25

Het gaat toch niet of Nederlanders beter zijn dan mensen uit Qatar? Het gaat erom of je slavernij tolereert. In Nederland krijgen al deze idioten die auto's in de brand zetten allemaal een volwaardig proces met veel meer mensenrechten dat de slaven in Qatar ooit gehad hebben.

22 november 2021 om 00:23

@asroma8
Dus wij kennen geen slavernij of mensenhandel in Nederland?

Het Wk is een hot topic, die misstanden vinden daar al veel langer plaats. Of denk je dat al die andere bouwprojecten op een andere manier gerealiseerd zijn? Maar nu met het Wk is het interessant en straks is iedereen het alweer vergeten en is het nieuws van gisteren. Feit dat de discussie over die misstanden zo laat pas begint zegt ook genoeg.

22 november 2021 om 07:45

Als je bewijzen hebt van door de overheid georganiseerde slavernij in het huidige Nederland dan ben ik wel benieuwd.

22 november 2021 om 13:22

Wat wel te bewijzen valt dat met geld van investeerders zo als ING ABN Amro , pensioenfondsen de stadium werden gefinancierd. Misschien dat ze daar wel geld voor hebben gebruikt van mensen die hier moord en brand roepen ...

Willem heeft gewoon gelijk maar stop dan ook met dat discriminatie gedoe en ga doen waar je voor betaald word en dat is voetballen.

21 november 2021 om 22:59

"Discriminate gedoe" yikes.

22 november 2021 om 08:11

Het is inderdaad extreem discriminerend hoe deze slaven behandeld worden.

De sponser ING heeft geinvesteerd in die stadium net als de ABN en wat pensioenfondsen , die hebben geld verdiend over de ruggen van die dode arbieders. En er zullen vast nog wel wat andere ondernemers of instellingen zijn die dollartekens zagen. Dat soort bedrijven hadden al veel eerder iets kunnen doen tegen deze omstandigheden.
En als spelers of coaches zich geroepen voelen om een statement te moeten dan moeten ze het zeker doen.
Het zal zeker vaak ter spraken komen , wie zal de kastanjes uit het vuur halen ? Vele mensen die naar andere wijzen en ze lijken te pushen om tot aktie over te gaan zolang ze zelf maar buiten schot blijven ..

Dus de Kromme snapt niet dat dit direct aan voetbal gekoppeld is?! Als het WK er niet was geweest waren al die duizenden doden er niet geweest. Deze duizenden doden zijn een direct gevolg van het wk. Meer dan duizend doden per stadion en dan willen ze ook nog het afbreken en opnieuw opbouwen, hoeveel doden mag dat weer kosten?!

Als je deze opmerking met je volle verstand maakt ben je echt krankzinnig. Een afrekening van een criminele bende vergelijken met een overheid die mensenrechten niet erkend.
Blunder van van hanegem!

Dat Hanegem er moe van wordt ligt denk ik eerder aan ouderdom dan aan iets anders.
Overal gebeuren er dingen die incorrect zijn toch Willem daaraan ontleen je het recht om het aan je voorbij te laten gaan om het niet te benoemen
Gelukkig dat de Amerikanen er anders over dachten tijdens Nazi Duitsland
Klimaatoverleg.ach flauwekul opwarming gebeurt wereldwijd.
Bestrijding productie coke ed flauwekul gebeurt overal
Wat een stompzinnige bekrompenheid
Walgelijk dat iemand er zo overdenkt en dit ook schrijft

Ach het is allemaal voor de buhne, iedereen weet donderdsgoed dat het te laat is om er over te beginnen. De zelfde feiten over het arbeidsgeweld, slavernij, armoede, pasporten afpakken... joh dat wisten we ook 6 jaar geleden, maar niemand deed er iets aan. En nee het is niet aan de voetballers, maar kom dan niet met die schijnheilige onzin. Wel vind ik het alles vergelijken onzin, niet elke situatie is het zelfde, en ja er gebeurt heel veel naars over de hele wereld, maar fijt is wel dat duizenden mensen zijn gestorven om het WK te realiseren, niet gewoon omdat dat daar gebeurt. Vind dat heel anders dan, oh we gaan daar voetballen en niet alles is juist, het voetbal zelf is de reden dat die gozers daar zitten en ook de reden dat niemand er iets aan doen. Het heeft allemaal met die centen te maken, en de gozers die er echt iets aan kunnen doen die zeggen niks, zolang er maar wat nulletjes in het zwart worden bij geschreven.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren