Twaalf punten in mindering voor Derby County; negen extra minpunten dreigen

Woensdag, 22 september 2021 om 15:06Dominic Mostert • Laatste update: 15:12

Derby County heeft twaalf punten in mindering gekregen. De club van trainer Wayne Rooney is officieel in vereffening gegaan, waardoor een automatische puntenstraf in werking treedt. Het proces van vereffening houdt in dat de club zo goed als failliet is, de boedel verkocht wordt en de opbrengsten gaan naar de schuldeisers. Derby County gaat rechtstreeks van de twaalfde naar de laatste plaats in de Championship en moet nog vrezen voor een zwaardere straf.

Derby County verzamelde dit seizoen tien punten in acht competitiewedstrijden. Daarmee stonden the Rams op de twaalfde plaats in de Championship. Door de puntenaftrek komt Derby County echter op -2 punten te staan en wordt logischerwijs de laatste plek ingenomen. Nottingham Forest stijgt naar plek 23 en heeft 4 punten verzameld; de onderste drie clubs degraderen uiteindelijk naar de League One. Volgens de Daily Mail kan Derby County vanwege 'onregelmatigheden' in de financiële verslagen nog eens negen minpunten verwachten van de EFL.

Zondag vroeg Derby County uitstel van betaling aan. De club verkeert door de coronacrisis en het uitblijven van een overname in zware financiële problemen, waardoor tijdelijke bestuurders de financiële huishouding weer op orde moeten brengen. Derby County meldde zondag in een verklaring dat er 'ondanks alle onderhandelingen met geloofwaardige partijen' op korte termijn geen nieuwe clubeigenaar komt. "Ook vanwege de coronacrisis zijn we niet in staat onze dagelijkse financiële verplichtingen na te komen", luidde het statement.

"De directie ziet daarom geen andere keuze dan deze beslissing te nemen om de club te beschermen", verklaarde Derby County het besluit om uitstel van betaling te vragen. Volgens Sky Sports lijdt Derby County al ruim een jaar lang iedere maand een kleine twee miljoen euro verlies. Dit jaar strandden twee pogingen tot overname van de club, waardoor een permanente oplossing ver weg is. Volgens The Athletic zal een nieuwe eigenaar eerst circa 50 miljoen pond (circa 58 miljoen euro) aan schulden moeten wegwerken, voordat een cent in de spelersgroep kan worden geïnvesteerd.Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door ptt80)

Wat is dat toch met dat p untenaftrek van organiserende leagues, alsof de club het dan ineens wel in orde gaat hebben. En alsof die puntenstraf ook maar iets nuttigs toevoegt, het maakt een club eerder kapot.

En ja ik snap echt wel dat slecht beleid aangepakt moet worden, maar naast die paar bestuurders zijn er gigantisch veel mensen de dupe van. Dus je straft er bij wijze van 40.000 mensen mee voor de fouten van een stuk of 20 personen.

Grijp dan in en leg de club een straf op waardoor het bestuur niet uitbetaald mag worden tot de problemen opgelost zijn ofzo.

22 september 2021 om 15:14

Tja, een geldboete word al helemaal lastig. Wat moet je anders?

22 september 2021 om 15:17

Omdat het de clubs een sportief voordeel geeft tov andere clubs die het wel op orde heb. Tevens zijn de clubs akkoord met regelgeving hieromtrent.Een boete zal een club die 2 miljoen per maand verliest er gemakkelijk bijpakken.

22 september 2021 om 15:17

Is ook een signaal naar andere clubs om niet te gaan sjoemelen met cijfers.

22 september 2021 om 15:22

@ptt80: er zijn nog zoveel club die sjoemelen met cijfers. Meest recente is Barcelona, dat al jaren de boel belazerd. Nee, zolang er voorzitters zijn die megalomaan zijn zullen er clubs zijn die uiteindelijk in het ravijn vallen.

22 september 2021 om 15:26

Ja en dat wordt helaas gedoogd.... dat is een te grote club om te laten omvallen.

22 september 2021 om 15:26

Barcelona kon Messi uiteindelijk ook niet inschrijven, vanwege het salaris plafond in La Liga.

22 september 2021 om 16:01

Graag even bewijs dat Barca sjoemelde volgens mij is de schuld allang bekend en is daar niks geheims aan. Echter zijn door Corona de inkomsten keihard gekelderd. Zoveel dat waar Barca de aflossingen altijd wel kon voldoen nu een probleem vormen. Maar dat is niet sjoemelen, maar een ongezonde huishouding hebben. Zo lang het goed gaat geen probleem, maar nu Corona gaat het helemaal mis. Dat is pech, want Corona heeft ook Barca niet gemaakt, maar is ze overkomen. Het legt alleen pijnlijk je genomen risico’s bloot. Zou niet inzien wat daar sjoemelen aan is. Voor mij is sjoemelen trouwens een ander woord voor frauderen. Dus misschien begrijp ik het verkeerd.

22 september 2021 om 16:41

Barcelona heeft begroot met verwachtte transferinkomsten en daarmee de begroting verhoogd. Andere Spaanse clubs hebben dat niet gedaan en zijn dus relatief beter uit de corona-periode gekomen. Niet per se sjoemelen, maar wel creatief boekhouden

22 september 2021 om 15:21

Puur tijdrekkerij, ze moeten een straf opleggen, dan maar op sportieve gronden in de hoop dat er gedurende dit proces (want vaak wordt de datum betreft deadlines weer even verschoven) iemand opstaat om de club te redden.

Lijkt me toch een zwaar voor de supporters. Derby County bestaat al vanaf 1884! Je kunt ze ook wel een vaste Championship club noemen de laatste jaren. Zou jammer zijn als zo'n club dreigt te verdwijnen. Toch denk ik dat er nog wel iets of iemand opstaat om de club te redden, al is dit puur op gevoel.

22 september 2021 om 15:32

Puntenaftrek is aan de ene kant een straf. Maar aan de andere kant proberen ze een club daarmee van de sportieve radar te duwen, zodat de impact niet zo groot is als ze echt helemaal omvallen. Derby gaat zo gewoon degraderen en op zeker moment gewoon failliet. En voor een club op het derde niveau boeit vrij weinig mensen dat. Bij wijze van spreken, voor de supporters is hte een drama natuurlijk. En dan een doorstart zoals de Rangers of in de vergetalheid

22 september 2021 om 16:06

@stpn84,

Dan neemt het bestuur ontslag op staande voet. Wat ik ook zou doen als ik niet betaald krijg. Daar schiet een club nog minder mee op. Ben je heel het overzicht kwijt.

22 september 2021 om 16:12

Alle directeuren bij zo een club een verbod opleggen om nog verder te mogen werken in de voetballerij (of tenminste in het land waar de club speelt)

22 september 2021 om 16:14

Het is meer een vorm van gerechtigheid. Clubs die wel hun zaakjes netjes in orde hebben leiden behoorlijk onder de clubs die dikke schulden maken. Denk hierbij aan misgelopen TV gelden, Europese kwalificatie, misgelopen promoties, degradaties e.d.

22 september 2021 om 16:17

Als je je zaken gewoon op orde houdt dan dreigt zo'n puntenaftrek ook niet. Het is ook iets preventiefs, als dat puntenaftrek eenmaal in beeld komt dan ben je als club al veel te ver heen.Nee, dat puntenaftrek heeft geen effect. De club komt hierdoor alleen nog maar verder in de problemen. En tuurlijk, als je er een potje van maakt, dan moet je daar voor boeten, maar daar kunnen toch ook andere sancties voor gevonden worden, maar hier schiet toch niemand wat mee op? Je maakt mij niet wijs dat als je dreigt met nog eens 9 punten aftrekt, de boel er dan wel ineens een stuk rooskleurige uitziet. Het schrikt wel af, maar toch gebeurd het keer op keer weer, dit is niet de eerste club.

22 september 2021 om 15:24

Makkelijk gezegd maar welke sanctie zou jij dan opleggen? Eentje die afschrikt en werkt maar de club verder nier in problemen brengt.

22 september 2021 om 15:26Iig geen puntenaftrek. Schiet je niks mee op. En dat afschrikken heeft vgm weinig effect, want er zijn ik weet niet hoeveel clubs die sjoemelen met de cijfertjes. Dat blijkt nu maar weer, kijk naar Barca.

22 september 2021 om 15:27

@ Makallelele:

Wedstrijden zonder fans Kunnen ze alvast wennen

ON: wel zuur voor de fans en deze toch erg oude club al. Zelfs 2x kampioen van Engeland geworden.

22 september 2021 om 15:27

Zijn gewoon de regels die zijn opgesteld. Vooraf is al bekend dat deze sanctie aan failliesement wordt gehangen.

22 september 2021 om 15:34

Dat is zeggen alsof een boete/gevangenisstraf geen nut heeft, omdat mensen toch zware overtredingen blijven begaan.
Het gaat niet om de clubs die het alsnog doen, maar om de clubs die het hierdoor niet doen.

Puntenaftrek vind ik de enige logische en denkbare straf.

22 september 2021 om 15:46

Wedstrijden zonder fans schaadt de club ook want geen inkomsten van de tickets, bierverkoop, etc. Zo makkelijk is het niet. Puntenaftrek is zwaar maar logisch. Je moet het ook echt wel bont maken voordat ze punten aftrekken.

Stan: je weet niet of het geen effect hebt. Zonder deze maatregelen zouden wellicht nog veel meer clubs hebben gesjoemeld.

Hoeveel geld krijgen clubs in de Championship aan tv-gelden enzo?

22 september 2021 om 15:28

Genoeg om er een ratrace van te maken. De bedrijfsvoering in de ECL is echt bedroevend, dit komt omdat iedereen de sprong naar de PL wil maken.

22 september 2021 om 15:39

Sta plaats, dus je bedoelt juist niet genoeg? Als het genoeg was, was er ook niet de race naar de PL geweest

22 september 2021 om 15:54

Arsen(e)al. Het tweede niveau van Engelang is vrij interessant om te volgen. Dit komt omdat clubs in de PL al 100 miljoen meekrijgen als ze degraderen. De Championship betaalt over het algemeen ook beter dan onze Eredivisie.

Maar het gat met de PL is gewoon levensgroot en clubs investeren als een gek om toch die ene promotie te kunnen maken. Als het dan niet lukt, zoals bij Derby, dan krijg je op een bepaald moment dit dus.

22 september 2021 om 16:06

Ik snapte wat je bedoelde. Maar de Championship (waar Balophetdak op doelde) is het 2e niveau, niet de Premier League.
Relatief aan de Premier League betaalt de Championship dus 'weinig'. Nog steeds heel veel, maar te weinig om het verschil te kleineren met de PL. Dus inderdaad ontstaat er heel veel druk om te promoveren.
Overigens zie je ook omgekeerd dat clubs die na 1 of 2 seizoenen alweer degraderen met enorme schulden zitten, omdat ze in hun beginjaren bizar veel moeten betalen om uberhaubt bij te benen met andere ploegen.
Dan keren ze terug op het 2e niveau met spelers die een PL-waardig salaris hebben

22 september 2021 om 16:21

Klopt helemaal, er zijn genoeg buitenlandse investeerders die kijken naar de dikke PL worst. Het lukte destijds met Swansea. Een club als Leicester is inmiddels vaste linkerrijtje PL geworden terwijl ze 12 jaar geleden nog op het derde niveau uitkwamen.
Velen willen dat ook, kopen een championship of league one club en gaan dikke schulden aan om zo proberen de PL te bereiken.

22 september 2021 om 15:29

Cijfers van vorig jaar:

Major League Soccer, Verenigde Staten/canada – 81 miljoen euro
Primeira Liga, Portugal – 125 miljoen euro
Championship, Engeland – 135 miljoen euro
Campeonato Série A, Brazilië – 284 miljoen euro
Süper Lig, Turkije – 500 miljoen euro
Serie A, Italië – 973 miljoen euro
La Liga, Spanje – 1,14 miljard euro
Bundesliga, Duitsland – 1,16 miljard euro
Ligue 1, Frankrijk – 1,17 miljard euro
Premier League, Engeland – 1,89 miljard euro

De totale tv gelden. Dus de competitie staat als 9e gerangschikt.

Weet niet wat de verdeling onderling is qua tv gelden...

22 september 2021 om 15:39

Dank voor de cijfers, kon het zelf zo snel niet goed vinden. Je zou toch zeggen dat je daarmee een fatsoenlijke club kan runnen.

22 september 2021 om 15:44

Dat zou je denken inderdaad. Ik denk dat we er nog van schrikken hoeveel er aan spelers wordt betaald bij Derby en als er dan ook nog inkomsten wegvallen door de coronacrisis wordt het heel lastig. Speelde ze ook niet voor promotie (eventueel daar ook op begroot)?

22 september 2021 om 15:48

Het probleem is niet de 135 miljoen Van de Championship maar de 1,89 miljard van de PL. Die hangt als een grote worst voor de ogen van de hongerige clubs.

22 september 2021 om 15:52

@ptt80

Ze spelen al 13 jaar Championship, wel vaak in de subtop terug te vinden.

Er is duidelijk wat mis gegaan financieel, maar denk niet dat ze op Premier League begroten, dat kan bijna niet gezien de verschillen. Al betaald de Championship gemiddeld ook erg goed:

Een gemiddelde speler in de Championship kan een leuk bedrag op zijn bankrekening verwachten aan het einde van de maand. Het gemiddelde maandsalaris ligt rond de €32.500, exclusief winstpremies en overige bonussen, wat neerkomt op zo’n €390.000 per jaar. In de Eredivisie ligt het gemiddelde jaarsalaris rond de €290.000 per jaar.

Cocu is net op tijd ontslagen als ik het zo hoor. 10 maanden terug zoiets dacht ik. Lijkt me zeer onprettig om je kostbare punten afgepakt te zien worden en nog erger in het vooruitzicht.

22 september 2021 om 15:58

Pango, je vergeet de totale schuldenlast van de clubs. Die is in de championchip is echt heel hoog.

22 september 2021 om 16:08

Oprechte vraag: waarom zou de totale schuldenlast veel hoger moeten liggen dan bijvoorbeeld de ED?
Stadions zijn wellicht ietsje groter en de spelers verdienen gemiddeld dus net iets meer.

Maar wat mis ik dan?

22 september 2021 om 16:18

Waar vergeet ik die

Klopt wel dat die bizar hoog is. Dat doen ze toch echt zelf.

Voor clubs die uit de grote machtige Premier League komen hebben ze nog een Parachute regeling ingesteld. Omdat het verschil in inkomsten zo hoog is, hebben ze een regeling geregeld zodat de clubs niet in problemen komen.

Het geldt voor clubs die het jaar na hun promotie direct weer terugkeren naar de Championship. Het wordt betaald vanuit de uitpuilende uitzendrechtenpot. Dit bedraagt dacht ik ruim 70 mln ofzo verdeeld over jaren.

Wat wel klopt is dat Derby vorig jaar op een haar na de promotiewedstrijden heeft misgelopen. Onder Cocu werden de laatste 3 wedstrijden verloren waardoor ze wegzakte van de promotiestreep. Ze hopen uiteraard op promotie om de club ook financieel te redden. Ik kan niet in de schulden en kosten kijken, maar kan wel erbij inkomen dat ze het grote geld zien, er bijna aan ruiken en dus risico's gaan nemen om er te komen.

22 september 2021 om 16:22

@arsen

Ik denk omdat het verschil tussen PL en Championship qua gelden zo groot is, en men daarom bereid is om risico's te nemen om in de PL te geraken. Daarnaast hebben spelers hogere salarissen en is de standaard qua salarissen ook hoger.

Alles heeft met goed beleid te maken uiteraard. Denk dat er ook zeker gezonde clubs zijn, dus de weet ook niet wat of de totale schuldenlast echt hoog is in de Championship, dat kan ik nergens terugvinden.

22 september 2021 om 16:35

@arsenal
Wat je mist is de enorme selecties die men hanteert. Men blijft maar spelers contracten geven.
In de ED hebben de clubs een smalle selectie die ze aanvullen met de jeugd en wat leenspelers. Derby County heeft rustig tegen de 70 spelers (waarvan 9 keepers) onder contract waarvan ze er maar 24 konden inschrijven. Tuurlijk zit wel wat jeugd bij. Maar wel allemaal salaris betalen.

Ik raad je de documentaire aan Sunderland till I die vaan. Een club die failliet is maar wel spelers blijft aantrekken. De eigenaar past wel bij. Totat die de club wegdoet en dan valt alles om.

22 september 2021 om 17:25

Dank voor de info!

Wel bizar als je Derby wil overnemen dat je 58m euro aan schulden weg mag werken...... ik denk niet dat daar iemand snel aan begint.

Jammer voor Derby, had ik ook helemaal niet verwacht. In fm17 waren ze financieel nog gezond maar blijkbaar is het snel veranderd.

22 september 2021 om 16:22

Idd snel veranderd en vraag me echt af hoe het komt. In het seizoen 15/16 was de laatste grootte negatieve transfer balans (30 miljoen) en sindsdien zijn de uitgaven min of meer gelijk aan de inkomsten qua transfers. Zou dit dan toch een gevalletje corona zijn of zijn de salarissen buitenproportioneel gestegen in de laatste vijf jaar? Of heeft die eigenaar het verkeerd aangepakt? Hij geeft aan £200m van zijn eigen geld uit te hebben gegeven om Derby in de PL t krijgen en daarmee zijn waarschijnlijk ook de kosten gestegen zonder permanente inkomsten. Gevalletje gegokt en verloren?

Terechte straf,

Onder het motto "wie niet luisteren wil moet maar voelen".

Nu moeten ze wel zorgen dat ze er consequent in zijn, en dit ook bij de grote clubs durven te doen die hun cijfers niet in orde hebben. Maar hier lekt het vaak, die worden dan weer niet aangepakt.

Dit zat er wel al even aan te komen, Derby heeft eigenlijk jarenlang boven hun stand geleefd. Dit leverde 2 of 3 keren bijna de promotie op, maar wanneer dit niet lukte ontstond er een enorm financieel gat zonder de miljoenen van de PL. Zelfs toen het duidelijk werd dat ze financieel moesten opletten haalden ze nog steeds Rooney als speler, dan wordt het al heel moeilijk natuurlijk. Heel spijtig, want met een stabieler beleid hadden ze het nog lang kunnen volhouden in de Championship en op een 'gezonde' wijze promotie proberen afdwingen over enkele jaren.

Ik heb wel een creatieve oplossing: geld inzamelen bij het publiek. Totootje zetten dat ze volgende wedstrijd met grote cijfers verliezen en met die winst je schulden afbetalen😁

Het voelt soms wel een beetje selectief. De grote clubs in financieel zwaar weer/ louche cijfers overleven het allemaal wel zonder puntaftrek, terwijl de kleintjes meteen keihard worden afgestraft. De laatste grote clubs die echt zijn bestraft zijn Juventus (terug gezet naar het tweede) en Rangers (en die zijn alweer terug). Voor Feyenoord (aantal jaar geleden) en Barca zat er volgens mij geen puntenaftrek in het vat. Dan hoor je alleen wel eens wat over transferverboden. Maar het woord puntenaftrek komt daar niet voor. Of valt dat onder een andere category

23 september 2021 om 00:13

Juve werd bestraft vanwege grootschalig omkoopschandaal. Rangers werd failliet verklaard om zodoende met schone lei te herstarten.
Feyenoord zat des tijds in categorie1. Als club dien je pva op te stellen om het tij te keren en word je nauwlettend in de gaten gehouden en dien je aan meerdere afspraken te voldoen.
Barca heeft wel een schuld, die overigens op meerdere wijzes geïnterpreteerd kan worden. Door inkomende transfers volledig in 1 boekjaar afteschrijven, dat terzijde. Waar Barca mee te kampen heeft is hun omzet daling van tegen de 30% en la Liga op basis van omzet het maximaal te besteden salaris vast stelt.

De transfer verboden die opgelegd zijn tegen clubs is vanwege onrechtmatig handelen bij transfers van spelers.

En dat Derby deze straf opgelegd krijgt is meer dan terecht. Blijkt dat ze al een jaar elke maand een verlies draaien van 2miljoen.
Ze hebben bewust een risico genomen om promotie veilig te stellen. Een onverantwoorde risico tegen over clubs die niet zulke risico’s namen en daar op een haar na benadeeld werden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Derby County

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
21.Cardiff City11-14
22.Hull City9-11
23.Barnsley 8-11
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
J. StrettonAanvaller81
P. LyonsUnknown
R. AllsopKeeper50
D. MarshallKeeper00
K. RoosKeeper100
M. BorkovicVerdediger
L. BuchananVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina Derby County.

466 fans
Coach, 36 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 oktober
Hoewel Mohamed Salah interesse geniet van Real Madrid, heeft hij oren naar een langer verblijf bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren