Ophef in Spanje door misplaatste opmerking rond presentatie van Camavinga

Zaterdag, 11 september 2021 om 12:09 • Laatste update: 12:18

RTVE heeft een onderzoek ingesteld naar een opmerking van verslaggeefster Lorena González rond de presentatie van Eduardo Camavinga bij Real Madrid, die woensdagavond plaatsvond. González was te gast in het programma Estudio Estadio, dat wordt uitgezonden op de zender Teledeporte, het sportkanaal van de Spaanse publieke omroep. Ze maakte een misplaatste opmerkingen terwijl ze dacht dat de microfoon uit stond.

“Deze jongen is zwarter dan zijn pak, hè?”, zei González in de veronderstelling dat haar microfoon uit stond. De microfoon bleek echter ingeschakeld, waardoor het te horen was en het fragment voor de nodige opschudding zorgde. RTVE kwam al snel met een statement, waarin excuses werden gemaakt en maatregelen jegens González werden aangekondigd. De opmerking werd toegeschreven aan iemand ‘die als medewerker van het programma Estudio Estadio niet tot de staf van RTVE behoort en een gebrek aan respect heeft die niet bij de publieke televisie past’. “We zullen passende maatregelen nemen.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Lorena Gonza´lez (Lola??) (@lorena_gonzalez1711)

Nacho Poveda, presentator van Estudio Estadio, bood een dag nadat de opmerking op televisie te horen was namens González zijn excuses aan. “Lorena wilde de speler met de ongelukkige opmerking niet beledigen. Ze krijgt komende zondag op RTVE een kans om zelf haar excuses aan te bieden”, sprak Poveda. González heeft echter via een post op social media al van zich laten horen.

“Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan iedereen zich beledigd voelt voor de opmerking die ik woensdagavond tijdens Estudio Estadio gemaakt heb. De opmerking was niet kwaadaardig of minachtend richting de speler bedoeld. Ondanks dat het ongelukkig is, zat er absoluut geen racistische lading aan de opmerking. Ik ben absoluut geen racistisch persoon, zoals ik nu neergezet word”, schrijft González bij een foto van gebonden handen op Instagram. “Ik begrijp dat er op social media snel geoordeeld wordt over deze ongelukkige opmerking. Maar de beledigingen en bedreigingen zijn ongefundeerd. Het was een vergelijking die gemaakt had kunnen worden bij iemand van iedere huidskleur.”

“Mensen die me kennen, weten dat ik mijn werk altijd met zoveel mogelijk professionaliteit en respect probeer te verrichten. Ik kan niet verder staan van racisme, homofobie of andere intolerante gedachten”, vervolgt González. “Ik zou op dezelfde plek mijn excuses willen maken als waar ik de opmerking heb gemaakt en negen jaar heb gewerkt, maar ik zal komende zondag niet bij Estudio Estadio aanwezig zijn. Ik wilde ook niet meer tijd laten verstrijken om mijn excuses te maken en mijn collega’s, familie en vrienden te bedanken voor alle steun.”

González besluit haar boodschap met de aankondiging om zich tijdelijk terug te trekken van social media. “Ik had nooit gedacht dat ik bij zoiets betrokken zou raken, maar ik aanvaard de consequenties. Ik trek me tijdelijk terug van social media. Deze keer was het mijn beurt om brute haat te ontvangen en ik heb ook familie die daaronder lijdt. Bedankt allemaal.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

98 reacties (laatste reactie door medellin)

blijf het dom vinden dat ze het zei of de microfoon wel of niet uitstond, smerige en racistische opmerking..

10 september 2021 om 20:28

Het racistische zie ik er niet echt in eerlijk gezegd. Er zit toch niet meteen een negatieve of beledigende inhoud in die uitspraak?

10 september 2021 om 20:32

Maar kan je mij zeggen, waarom je dit zou zeggen? Want daar komt ze in haar enorme jankverhaal niet op terug. Dacht ze dat ze grappig was?

10 september 2021 om 20:34

Geen idee, ik ken haar niet.

10 september 2021 om 20:37

@lierse1997 dat zit er zeker wel in zij zegt deze jongen is nog zwarter dan zijn trainingspak. dat is voor mij al helemaal een racistische uitspraak. en dit kan je totaal geen grap noemen of iets anders. is gewoon een racistische opmerking

10 september 2021 om 20:39

Je kent haar niet zeg je, hoe weet je dan of ze racistisch is of niet?Kan je dat ruiken of heb je een zesde zintuig of iets dergelijks?Misschien is ze wel racistisch weet jij veel...

10 september 2021 om 20:39

Een grap is het niet. Maar wat is het negatieve aan “zwarter dan zijn trainingspak” ?

10 september 2021 om 20:41

@MixMaster, waar zeg ik dat ik zeker ben dat het niet racistisch is? Het vraagteken op het einde van mijn zin is dan ook om aan te geven dat ik een vraag stel.

10 september 2021 om 20:45

Lierse
Dat zeg ik toch niet...
Ik stel een vraag, hoe weet je dat ze het niet racistisch bedoeld heeft? Met nadruk op NIET !

10 september 2021 om 20:52

Be like, hey je bent echt een kl.....k maar hey ik ben echt een tof persoon hoor en wil je echt niet beledigen hoor. Pff hoe kom je erbij om zoiets te zeggen? Het komt in je brains naar boven oke fout, maar waarom dan nog willen dat te roepen, snap dat niet gewoon! Maar nee hoor ben geen ... Agh, iemand die steelt, en even doodleuk roept oh nee hoor ben geen dief hoor. Wilde alleen even wat geld hebben om wat te kopen he.

10 september 2021 om 21:16

@lierse1997 ik vind het echt niet kunnen hoor. als Camavinga had gezegd dat wijf ziet er nog meer plastic uit dan een opblaaspop of ze heeft een dikkere snor op haar bovenlip dan mijn vader dan was het hek opeens wel van de dam geweest. gewoon een totaal misplaatste opmerking van deze verslaggeefster

10 september 2021 om 21:22

Helemaal mee eens. Ze wou met een goedkope 'grap' de leukste zijn. Dit is uiteindelijk een 18-jarig jochie die net in Spanje aankomt en het meest inhoudelijke dat zij kan zeggen is dat hij zwarter is dan zijn pak. Als dat tegenwoordig journalistiek is...

10 september 2021 om 21:28

Maar Japie, dat zijn echt beledigingen. Wat deze vrouw zegt klinkt wel wat denigrerend of zo en er zit absoluut een onhandig randje aan, maar ze zegt er niet mee dat hij lelijk is toch? Als iemand over mij zegt dat ik een enorm witte huid heb, is dat niet direct racisme. Het blijft een domme uitspraak hoor, maar racisme gaat me wat ver.

10 september 2021 om 21:34

@bobiku waarom ligt de focus altijd zo op racisme bij deze dingen en nooit erover dat dit gewoon niet netjes is wat ze zegt. Dat het geen racisme is misschien geeft haar geen vrijbrief ervan dat ze iets slechts zegt.

10 september 2021 om 21:43

@bobiku29 je geeft je mening over hoe je vind dat iemand anders eruit ziet. als zij vind dat hij er zwarter uitziet dan een zwart driedelig pak, dan mag hij ook vinden dat zij er meer plastic uitziet dan een opblaaspop, alleen dan is het opeens wel beledigend terwijl er imo weinig verschil tussen zit. als iemand rood haar heeft en ik zeg dat hij er nog roder uit ziet dan een gebruikt maandverbandje dan kan dat toch ook niet? een hele donkere of bleke huidskleur is een uiterlijk kenmerk, net zoals een grote neus, flaporen etc. als je daar dan wat van zegt dan vinden mensen het ook niet kunnen. je beledigd iemand op basis van een uiterlijk kenmerk wat jij als persoon zeer opvallend vind aan iemand. of het racistisch bedoeld is weet ik verder niet maar beledigend is het natuurlijk wel

10 september 2021 om 21:52

Nou precies Dandan. Het is gewoon gek om te zeggen, een rare opmerking

10 september 2021 om 21:54

Japie, heb je ook wel gelijk in. Zoals Dandan ook zegt, het is wel een rare opmerking. Een grove belediging vind ik het niet, maar het is niet leuk. Maar: racisme, dat vind ik niet

10 september 2021 om 22:10

Ik stel hier al twee keer een vraag. Ik krijg heel veel reacties maar geen enkele is een antwoord op de vraag. Persoonlijk zie ik niks negatief in zwart zijn namelijk.

10 september 2021 om 22:15

@Mixmaster, en die vraag suggereert dat ik vind dat ze het niet racistisch bedoeld heeft. Maar dat zeg ik helemaal nergens en daarom is de vraag nogal onnodig. Ik ken de dame niet en heb geen idee of ze het racistisch bedoeld heeft of niet. Dat weet niemand op dit forum trouwens. Ik zeg gewoon dat ik zelf het racistische er niet in aanwezig zie en ik stel de vraag wat het racistische eraan is wat veel mensen er schijnbaar in zien. Maar die vraag is blijkbaar moeilijk te beantwoorden.

10 september 2021 om 22:18

@lierse1997 daar is ook niks negatiefs aan, maar als ik nu zeg dat iemand zwarter als roet is b.v. dan is dat weer een ander verhaal met een hele andere lading natuurlijk. dan trek je een uiterlijk kenmerk van iemand in het extreme en dan wordt het beledigend

10 september 2021 om 22:20

Als iemand roder is dan een tomaat is het niet racistisch, of een heel bleek persoon er uitziet als een spook is het niet racistisch, dus dit is voor mij ook totaal niet racistisch. Het is zeker niet netjes, niet leuk of niet grappig, maar racisme is weer iets te makkelijk. Tegenwoordig wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen racisme of onaardig zijn voor iemand met een donkere huidskleur. Kwalijke zaak als je het mij vraagt.

10 september 2021 om 22:21

Het zal wel aan mij liggen maar zelfs daar zie ik het probleem echt niet van in. Ik kan me namelijk echt niet inbeelden wat er in hemelsnaam slecht kan zijn aan zwart zijn. In welke tint dat ook is.

10 september 2021 om 22:24

Jawel, tegenwoordig is alles racisme en discriminatie. Tenzij het over een blank persoon gaat, dan is alles geoorloofd. Hele vreemd tendens. Ik ben absoluut tegen racisme en discriminatie maar dan wel alle kanten op. En dit was een domme uitspraak maar racistisch? Dat is afhankelijk van de context. Anders was het gewoon een domme observatie, grap of whatever. En voor de duidelijkheid ik ben zelf een mix. Schaam me dood voor alle kaartentrekkers. En op sociale media ben je gelijk schuldig, andere mensen willen graag deugen dus knopen je op aan de hoogste boom.

10 september 2021 om 22:27

Wijf? Ja, dat maakt het beledigend idd. Dat woord. En zoiets zei ze niet.

10 september 2021 om 22:52

Lierse ik ben zwart en ik zal je proberen uit te leggen. Historisch gezien is het schoonheidsideaal niet zwart. Je weet dat als iemand iets heel zwart vindt het vaak niet positief bedoeld is, tuurlijk is het soms gwn een losse opmerking maar vaak is 'zwart' iets negatiefs. Wit heeft die lading niet, omdat dat altijd de standaard is geweest. Wit heeft nooit een negatieve lading gehad, daarom komt het net iets anders aan als je zo'n opmerking over een heel bleek persoon zou maken. Door de lange geschiedenis van racisme jegens donkere personen komt deze opmerking dus net iets anders aan. Het was vast een goedkope opmerking om de lachers aan de hand te krijgen, maar bij een zwart persoon valt dat voordeel van de twijfel door jaren van discriminatie gewoon weg. Dat is kut als je het niet zo bedoelt, maar hey na jaren van neerbuigende opmerkingen en onderdrukking kun je het ons niet direct kwalijk nemen dat we van het negatieve uitgaan. Daar zal nog veel tijd overheen gaan

10 september 2021 om 23:00

Dat kan ik op zich geloven. Maar anderzijds is het toch heel vreemd dat iets waar totaal niets verkeerd mee is, gewoon een zuiver kenmerk zonder daar ook maar iets aan vast te hangen, als iets te gaan behandelen dat wel erg is omdat idioten dat in het verleden gedaan hebben. Maar het is wel te begrijpen dat je van het slechte uitgaat, hoe jammer dat ook is. Maar ik blijf erbij dat niemand hier aan mij gaat kunnen uitleggen wat er negatief is aan zwart zijn, omdat er niets negatief aan is.

10 september 2021 om 23:04

Los of het racisme is of niet, is het een ongepaste opmerking. Als Bale daar stond (en dezelfde oren had als in zijn jeugd), is het dan oke om zijn uiterlijk kenmerk (wat geen schoonheidsideaal is subjectief gezien) te gaan uitlichten door te zeggen: 'amai die heeft oren waar Dumbo jaloers op is'? Met flaporen is in principe ook niets mis. Dat is gewoon anders dan doorsnee. En 'anders' zijn leidt vaak tot pesterijen of in het geval van mensen met een andere kleur, racisme. Als een zwarte persoon in boerendorp komt, heeft niemand het ergens anders over omdat die 'anders' is. In een stad met meer diversiteit kijkt niemand daar van op (even heel simpel gesteld).

10 september 2021 om 23:07

Er gaan nog jaren overheen moeten. Apartheid was nog maar 30 jaar geleden bijv zulke dingen helen niet zomaar. In dit geval is hij natuurlijk ook helemaal niet zo zwart als zijn trainingspak, die jongen is gewoon donkerbruin. Waardoor het nog meer als een soort sneer voelt

10 september 2021 om 23:11

@Concha, dat het een onnodige opmerking is zonder enige meerwaarde staat inderdaad als een paal boven water. Echter ben ik er geen fan van mensen spreekwoordelijk te vierendelen omdat ze iets dom zeggen terwijl ze denken dat iets privé is maar dat niet zo is. We hebben allemaal wel al eens domme dingen gezegd namelijk.

10 september 2021 om 23:13

@jesaja Ik wil enkel toevoegen aan je verhaal waar ik verder weinig over te zeggen heb dat bleek zijn wel een negatieve connotatie heeft. Als ik iemand in deze tijd van het jaar met spierwitte benen zie vind ik deze (ja ik zondig, een vooroordeel) echt een creep, en als iemand mij bleek noemt zou ik mezelf direct te raden gaan of ik de nacht ervoor te laat op ben gebleven, ik niet ziek ben of inderdaad wat meer zonuren moet pakken. Gewoon een inkijkje in het leven van de witte man, die wil namelijk niks liever dan goed gebruind door het leven, maar goed.

10 september 2021 om 23:14

Hahah ik snap wat je zegt! Maar het zal nooit als racisme gezien worden omdat die hele Geschiedenis er niet aan vast hangt, maar fair enough!

10 september 2021 om 23:17

Uiteraard, maar in haar positie moet je niet dubbel maar driedubbel nadenken als je wat zegt. Maar verder wel eens dat het lynchen heel ver gaat. Er is geen foutmarge, en sommigen zaken worden inderdaad verkeerd geinterpreteerd of krijgen geen context (niet zozeer dit voorbeeld). Er zijn geen verzachtende omstandigheden en het oordeel is keihard. Men krijgt niet de tijd en ruimte om te leren van je fouten, en het beter te gaan doen in de toekomst maar men probeert meteen je hele leven te verwoesten wat vaak ook drastisch is.

10 september 2021 om 23:38

Lierse..

Je zegt letterlijk: ' Het racistische zie ik er niet echt in eerlijk gezegd '

Dus wel degelijk relevant dat ik de vraag stel...

11 september 2021 om 01:32

Je begrijpt toch ook wel, dat het rascisme is als je leuk wilt doen over iemand zijn huidskleur. Wat wilde ze met die opmerking bereiken, wat bezielt je....zwarter dan zijn trainingspak is gewoon een foute opmerking?..yeah...Right🤦🏾‍♂️

11 september 2021 om 02:51

Als je leuk wilt doen over iemands huidskleur, dan is het racisme. Nee dan maakt helemaal niets uit. Persoonlijk hou ik niet van deze opmerkingen, maar ik zie er 1000% geen rascimse in. Los van het feit, dat mevrouw blijkbaar niet weet hoe zwart er uitziet, want het betreft een bruine huidskleur en niet zwart.

11 september 2021 om 03:16

Omdat je hetzelfde zou zeggen over een Brit in witte kleding. Niet zo moeilijk om te begrijpen. Sommige dingen vallen gewoon op en kan een geinige ondertoon in zitten. Raciaal maakt niet racistisch.

11 september 2021 om 07:47

Vind ik niet persoonlijk, ik heb apar vrienden die nog witter zijn dan een a4 tje en ook die steek ik de gek aan. Niet alles dat er nu gezegd word is meteen racisme, maar mensen willen alles daar wel op gooien. Als je iets over een ginger zegt is het toch ook geen racisme en zo zijn er wel meer uiterlijke kenmerken waar je soms domme/grappige dingen over kan zeggen. Soms beetje ongelukkig maar niet persee racistisch. Lol gaat er ook wel snel vanaf als elke opmerking nu persee een lading moet dekken terwijl sommige dingen gewoon domme humor is.

11 september 2021 om 08:35

@drl80 - tegenwoordig is alles racisme en discriminatie - , dit is zo,n klassieke uitspraak. Je hebt tegenwoordig een hoop mensen die alles onder racisme willen schuiven maar je hebt ook een hoop mensen die gelijk roepen - tegenwoordig is alles racisme - en gelijk in slachtoffer rol schieten, alsof zij de slachtoffers zijn in deze. Deze vrouw roept duidelijk dat Camavinga zwarter is dan zijn pak en eerste zin waarmee jij begint is - tegenwoordig is alles racisme en discriminatie - , dan houdt het objectief benaderen voor jou al gauw op. We moeten hier ook twee dingen van elkaar kunnen scheiden, het uitspraak zelf is gewoon racistisch maar je hebt enige empathie en begrip nodig om dit te kunnen begrijpen (zie bericht Jesaja). Het ander is of deze vrouw nou daadwerkelijk racistisch is, dat kunnen wij niet goed beoordelen omdat we haar niet goed genoeg kennen, dus dat laten we in het midden. Ik vergelijk deze uitspraak in dezelfde categorie als wat Derksen toen gemaakt heeft, maakt dat Derksen meteen racistisch? Ik denk het niet. Maar is zijn uitspraak racistisch als je een zwarte man vergelijk met zwarte piet? Ik zeg volmondig ja! Maar nogmaals dit kan je alleen begrijpen als je het vermogen hebt om je in Jesaja zijn verhaal te verplaatsen, en gelukkig hebben veel mensen die vermogen wel. En tuurlijk snap ik dat tegenwoordig een hoop mensen al gauw racisme achter iets zoeken, maar laten we het alstublieft bij de feiten houden.

11 september 2021 om 11:25

@MixMaster, correct. Persoonlijk zie ik het er niet in. Maar weet ik veel wat die dame ermee bedoelt. Ik kan namelijk geen gedachtenlezen, jij wel?

11 september 2021 om 11:30

carribean, maar wat is er racistisch aan “zwarter dan een trainingspak”? Daarvoor moet het die uitspraak negatief of discriminerend zijn. Persoonlijk zie ik het negatieve of discriminerende er niet echt van in, en dan heb ik het puur over die uitspraak. Want wat is de relevantie dat historisch gezien zwart geen schoonheidsideaal is. Leuk het verleden maar we leven in het heden en voor velen, waaronder ik, is er geen enkele negatieve connotatie aan de huidskleur zwart of bruin. Laten we het op basis daarvan beoordelen en niet op basis van het verleden.

11 september 2021 om 12:05

@caribbean ik heb door de jaren heen honderden berichten voorbij zien komen, waar klaassen werd beledigt op basis van de kleur van zijn huid en haren. Nooit is ook maar 1x het woord racisme gevallen. Waarom in dit geval wel?

11 september 2021 om 13:03

Zie je dat niet? Ik zou zeggen, iedereen die deze opmerking niet rascistisch vind. Ga naar buiten en zeg tegen iedereen die je tegen komt met een donkere huidskleur, het zelfde... Raak je in een discussie of zelfs een gevecht...ga het uitleggen, dat je het niet zo bedoeld. Tot de dag van vandaag moet je mensen nog uitleggen, dat het voor mijn volk een andere lading heeft. Doe het gewoon niet...sommige denken echt, dat ze van alles kunnen zeggen tegen mensen met kleur. Waarom omdat je denkt dat je die priviléges hebt over mij?

11 september 2021 om 14:59

Zie het er niet in? Moet iemand eerst fysiek pijn worden gedaan voordat je het inziet? Deze opmerking is puur ter beleding en ze geef indirect ook aan dat zwarter zijn iets verkeerd is. Ja racisme.

11 september 2021 om 17:03

Lierse.

Oke ga je op die tour..
Je zegt wel degelijk dat je haar opmerking niet racistisch vindt .
En nu maak je ervan dat je niet weet wat ze ermee bedoelt. Nee, daarom vroeg ik het je want het lijkt erop dat je wel gedachten kunt lezen, althans dat deed je voorkomen..

Maar prima we laten het hier bij.

10 september 2021 om 20:42

Wel moeten ervoor waken en oppassen dat wij niet in alles racisme zien, die kant gaat het wel uit..

10 september 2021 om 20:49

@aqua1 klopt maar dit is gewoon racisme wat zei hier loopt te zeggen. ik ken haar niet maar hoop dat ze iets van een straf krijgt. want dit gaat echt te ver ik haat racisme gewoon dit soort mensen zorgen voor alleen maar onrust in deze wereld

10 september 2021 om 21:15

Het is een beetje dubbel. Natuurlijk ligt het bij zwarte personen gevoeliger, maar als iemand niet zwart is dan zijn alle andere lichamelijke kenmerken wel oké om iemand te omschrijven. Bij RKC wordt Van der Venne ook altijd Rooie genoemd door verslaggevers van ESPN. In de zomer krijg ik zelf ook regelmatig te horen dat ik licht geef omdat ik zo'n witte huidskleur heb.

10 september 2021 om 21:34

Nou precies FR-RKC. Ik ben ook een melkfles in de zomer, maar is iemand die dat aan mij vertelt racist?

10 september 2021 om 22:41

Rode is een haarkleur. Heeft niks met racisme te maken. Kan je er gediscrimineerd om worden? Wellicht, vergelijk het met een positie van een donkere medemens en kom dan weer terug met deze typerende comment.

Vind het altijd wonderbaarlijk dat mensen haarkleur of bleekscheet met een donkere medemens proberen te vergelijken. Dat is typisch het probleem ontkennen door andere voorbeelden erbij te halen die niet relevant zijn.

11 september 2021 om 00:50

Clintje, ik vind het juist wonderbaarlijk dat je niet vindt dat het in deze context wel vergelijkbaar is. Het gaat namelijk niet om zijn 'ras' zelf, maar om de mening dat hij bijzonder donker is. Zoals ik heel wit ben, zoals Pietje heel rood haar heeft, zo vindt zij hem heel donker. Ik vind dat FR-RKC daarmee een goed voorbeeld geeft. Het is toch hetzelfde als wanneer iemand tegen mij zegt dat ik bizar bleek ben?

11 september 2021 om 01:38Tuurlijk is het niet te vergelijken Bobiku. Lees je zelf wel wat je schrijft? De context van zulke opmerkingen bij een donker persoon ligt heel anders dan een persoon die rood haar heeft. Als je dit niet eens kan inzien moet je echt een lesje geschiedenis gaan volgen of bestuderen op het internet

Maar blijf maar geloven dat als ik iemand uitscheld voor 'rode' het een soort gelijke impact heeft als een persoon zijn huidskleur dat vergeleken wordt met een pak.

11 september 2021 om 02:56

Onrust wordt in dit geval veroorzaakt door de mensen die commotie maken over een minder leuke opmerking die helemaal niets met rascimse te maken heeft. @messi_123 wil je de volgende keer als je mij een prive bericht stuurt normale taal gebruiken en gedraag je niet als een klein kind door mij te blokkeren zodat ik niet eens op een je bericht kan reageren. @voetbalzone. Als mij dit strafpunten oplevert is dat geen probleem. Ik moetst hem aanspraken op abnormaal taal gebruik en doordat hij mij direct blokkerde kon ik zijn bericht niet beantwoorden.

11 september 2021 om 12:31

@messi

Dit is geen racisme, te erg voor woorden dat je dit maar niet begrijpt. Het is een ongepaste opmerking maar niet racistisch. De volgende keer iemand iets over mijn huidskleur zegt ga ik ook racisme roepen, goed of slecht. Jij blij.

11 september 2021 om 12:52

Daar ben ik helemaal niet bang voor zie eerder een trend dat racisme wordt gebagatelliseerd, weg-uitgelegd of zelf ontkent wordt. Zolang iemand niet expliciet zegt "Ja, ik ben een racist en dit was racistisch bedoeld + hier is mijn legitimatiebewijs en BSN" vind men hier ALTIJD wel een excuus waarom het geen racisme is. Heel doorzichtig allemaal.

11 september 2021 om 15:49

Ja, dat blijf ik geloven. Als ik op straat loop met iemand en ik zie iemand die extreem donker is, is het dan racistisch als ik zeg dat diegene een opvallend donkere huidskleur heeft?

10 september 2021 om 21:15

Vind dat ze in haar 'excuses' ook wel heel veel naar zichzelf trekt en de slachtofferrol speelt van wat ze nu wel allemaal niet moet aanhoren. Wel misschien had je daar aan moeten denken voor je grappig probeerde te zijn met zo een achterlijke opmerking. Weer het mooie voorbeeld van iemand die er eerder zit voor haar looks dan haar verstand.

Gut, dit heeft toch niks met racisme te maken. Dat is een uiterlijk kenmerk wat iedereen op zal vallen net als mensen met oranje haar vaak ook spierwit zijn. Daar steek ik een vriend van mij ook regelmatig de gek mee aan. Vindt hij zelf ook gewoon grappig hoor.

10 september 2021 om 20:25

Maar deze opmerking is niet eens een grap. Wat is er grappig aan?

11 september 2021 om 02:22

@boris, dat klopt, dat maakt het dus nog vreemder dat hier een issue van wordt gemaakt wordt. Is puur een observatie.

11 september 2021 om 12:57

Daarom zegt ze dat niet wanneer de camera's draaien he. Omdat het geen issue is. Jij weet heus wel beter maar doet gewoon alsof je neus bloed. Dat noemen ze "discussiëren ter kwade trouw" Totaal nutteloos om te discussiëren met mensen die nog ontkennen welke dag van de week het is om maar de discussie te winnen of deze te ontsporen. Je houdt niemand voor de gek.

11 september 2021 om 13:10

Maar waarom zou je een opmerking maken hoe bruin/zwart iemand is? Wat doet het er toe? Dus is het racisme. En dan afsluiten met de verongelijk dat ze haatmails krijgt. Alsof zij nu het slachtoffer is.

10 september 2021 om 20:28

Niks mag meer tegenwoordig. Is simpelweg uiterlijk beschrijven van een persoon. Of hij nou paars of oranje is.

10 september 2021 om 20:30

Maar waarom doet ze dat? Voor de kleurenblinden die kijken?

10 september 2021 om 20:33

Het was niet bedoeld voor de tv-kijker. Ze vond het schijnbaar een relevante opmerking, valt over te discussiëren natuurlijk maar dat is het ook wel.

10 september 2021 om 20:43

Relevant aan wat, dat ie zwarter is dan zijn pak?

Kom op, ze was in de veronderstelling dat haar mic uitstond anders had ze het nooit gezegd.

10 september 2021 om 20:51

Nee omdat het niet voor de luisteraar bedoeld was. Stel er stond een dik iemand en ze zegt dikker dan een nijlpaard, das ook niet voor t publiek bedoeld, maar wellicht wel voor haar collega

10 september 2021 om 21:52

Geen idee ik ben die vrouw niet. Maar iedereen beoordeeld elkaar op uiterlijk. En als je dit ontkent ben je een leugenaar. Dat is wat bij de mens hoort. Vaak hou je het voor je. Maar soms zoals nu floept het er uit. Is niet handig. Maar niks met racisme te maken.

11 september 2021 om 02:19

Zelfs dat "is niet handig" mag je weglaten. Precies wat jij zegt; menseigen reactie. Niks mis mee.

Als je over iemand zegt dat hij spierwit of lijkbleek eruit ziet is het ook geen racisme. Ik vind deze opmerking zelf ook niet kunnen omdat het wel gewoon een ongepaste opmerking is, maar echt racistisch vind ik het niet. Iemand valt iets op aan iemands uiterlijk en zegt dit hardop. Er hangt geen waardeoordeel aan, het heeft niet per se een negatieve oordeel.

10 september 2021 om 20:43

Zeker wel. Heel erg donker zijn is van oudsher niet iets goeds geweest in de maatschappij. Lees je wat in op colourism. Hoe donkerder hoe slechter, "ookal ben ik zo zwart als roet, ik bedoel het goed".

Deze jongen is natuurlijk helemaal niet donker dan zijn pak, maar zij vindt hem wel donker en moet dat alleen nog maar versterken. Het stomme is dat ze nog doen alsof het een ongelukje is, wees dan nog zo dapper en dom om te zeggen dat ze het ook met microfoon had gezegd.

10 september 2021 om 21:16

Je kunt je inlezen wat je wilt, maar je kan niet voor een ander bepalen hoe hij of zij een opmerking bedoelt. De desbetreffende persoon koppelt ook geen enkel waardeoordeel aan haar opmerking. Het zijn juist de mensen die overal racisme inzien die er een negatieve lading aan geven.

10 september 2021 om 22:37

Wrong. Dit is typisch een topic waar onwetende personen op reageren. Als ik de comments voorbij scroll zie ik al wat het probleem is in deze maatschappij. Als iets wordt aangekaart komen de simpelste reacties weer naar voren.

De klassiekers op een rij.
Alles is racisme en discriminatie
Ik word ook bleek genoemd.
Het is niet racistisch want....

Mensen zijn zo onwetend en zien gewoon wat ze willen zien. Dit is gewoon racisme op de bovenste plank. Ze maakt een vergelijking met zijn huidskleur over een pak. Mensen weten niet dat wit als puur wordt gezien en donker als lelijk. Zoals zwarte piet en andere stereotyperingen. Maargoed als je altijd bepaalde privileges hebt gehad is het uiteraard moeilijk om het vanuit de andere bril te zien. Teveel personen hier in deze topic hebben een tunnelvisie.

10 september 2021 om 22:47

Wordt wit als puur gezien en donker als lelijk? Want je stelt dat hier nu wel heel stellig maar ik vind dat echt discutabel. Ikzelf vind dat persoonlijk totaal niet. En ik kan me zelfs niet inbeelden dat mensen uit mijn naaste omgeving dat wel vinden. En ik vind het wel nogal een grote fout dat je ervan uitgaat dat dat de heersende wereldbeelden zijn.

10 september 2021 om 23:03

Dat krijg je ervan als onderwerpen over slavernij of nauwelijks worden besproken of er verkeerde informatie wordt verspreid. Piet hein wordt een zeeheld genoemd terwijl hij mensen heeft geroofd en beroofd van zowel hun identiteit als eigendommen.

Donkere mensen zijn 400 jaar slaaf geweest. Donkere mensen zijn nogmaals als slaaf behandeld en misbruikt. Donkere mensen zijn verkracht vermoord en van hun identiteit gestript. Als jij denkt dat 400 jaar geen impact heeft op een maatschappij dan ben je wel heel naã£â¯ef. Zelfs tot de dag van vandaag zitten voornamelijk witte mensen op hogere posities binnen bepaalde bestuursorganen. Dit komt niet alleen omdat ze hun leer en denk vermogen hebben ontwikkeld geloof dat nou maar.

10 september 2021 om 23:24

Mijn god Clintje echt? Ik deed in mijn eindexamen gymnasium in 2012 en een derde van de stof voor geschiedenis was de geschiedenis van de slavernij. Aangezien dit een landelijk examen is, hebben met mij genoeg anderen op gestudeerd. Vervolgens zijn er al afgelopen jaar meerdere standbeelden van ‘Zeehelden’ omver gekiept of besmeurd om aan te tonen wat voor een rovers ze waren. Als je dan realiseert dat Piet Hein roofde van de Spanjaarden waar Nederland mee in oorlog was, zit de vork toch weer anders in zijn steel want je moet gewoon inzien dat je tevens een boef als een zeeheld kunt zijn. Sorry, er moet nog een hele hoop veranderen maar ook aan jou manier van handelen. Hoe wil je de witte racist mee krijgen als jij ze verantwoordelijk houdt voor de zeerover Piet Hein en het slavernij verleden, dat is een lekkere constructieve manier om alle kleuren samen te brengen. Laat mensen eens zoeken naar gelijkenissen in plaats van de verschillen.

10 september 2021 om 23:25

Je haalt er nu weer van alles bij dat waar is, maar niet relevant. Jij zegt dat zwart een negatieve connotatie heeft. Maar voor mij en mijn omgeving geldt dat dus al niet. Doen alsof de wereld gigantisch zwart/wit is (pun intended) vind ik niet correct. Er zullen heus mensen zwart meteen negatief vinden maar echt niet iedereen denkt zo.

10 september 2021 om 23:41

IKEA Waar zie jij staan dat ik de ' witte racist 'verantwoordelijk hou voor het verleden?

Heb dat nergens aangekaart dit is een aanname geen feit. Het feit is wel dat het onderbelicht wordt op diverse middelbare scholen. Dit zijn gewoon feiten, de geschiedenis van de slavernij wordt echt niet eerlijk verteld. Leuk dat je het op het gymnasium hebt gekregen maar dat veranderd niet het feit dat het verhaal op een bepaalde manier wordt toegelicht.

Mijn manier van handelen? Hoe handel ik? Vertel ben best benieuwd hoe ik handel aangezien jij dat blijkbaar beter weet dan mij. Ik licht mijn visie toe en hoe ik het zie, hoef je verder niet eens met me te zijn, maar dat is wie ik ben. Hoe anderen dit zien mogen ze zelf weten.

10 september 2021 om 23:46

Ik haal zaken erbij die juist relevant zijn voor dit onderwerp. Of denk je dat die journalist deze opmerking out of the blue maakt? Maargoed bepaalde personen zullen dit toch niet begrijpen en van alles en nog wat erbij te benoemen dat waarschijnlijk niet zal kloppen met de realiteit.

11 september 2021 om 00:43

Clintje, ik vind het persoonlijk gewoon een lastig verhaal worden wanneer in het racisme
debat vaak wordt gewezen naar de slavernij geschiedenis. Kom jij ons vertellen dat Piet Hein geen zeeheld is maar een schurk. En als het verhaal dan helemaal ons verkeerd is verteld, hoe had het ons dan verteld moeten worden? En wat hadden wij vervolgens met die waarheden gemoeten. Jij handelt nu op deze manier, door je verhaal te beginnen met het slavernij verhaal. Ik heb het verder niet over je handelen in het algemeen, maar enkel op de reactie waar ik op reageer. Op het overgrote deel zijn we het namelijk eens en ik begrijp uit je reactie hieronder dat jij het nodig
vond om zo de connotatie uit te leggen van zwart en wit. Neemt niet weg dat ik nogsteeds van mening ben we meer naar het nu en de toekomst moeten kijken dan steeds de slavernij geschiedenis erbij te halen. Ik denk als iedereen iets vaker zijn buurman een goedemorgen wenst, vuilnis van de straat opraapt en iets voor een ander wil doen zonder er iets van terug te verwachten, dat racisme niet bestaat. Naar mijn idee zou dat dan ook de manier moeten zijn.

11 september 2021 om 01:35

Ikea, Er had eerlijk verteld moeten worden hoe het daadwerkelijk is gegaan. Zo simpel is het. Geef in de geschiedenis aan dat alles beroofd is en dat de zogenaamde gouden tijd geen gouden tijd is maar een zwarte pagina in de geschiedenis. Dit had nooit mogen gebeuren het is gebeurt en we moeten hiervan leren. Nou hoppa maak er een verhaal over en je hebt zo de gewenste oplossing.

Als je ook bepaalde boeken erbij pakt en hoe donkere mensen worden afgebeeld als een bepaald karikatuur is dat eerlijk? Is het eerlijk dat donkere mensen nog steeds bepaalde achterstanden hebben op de arbeidsmarkt? Is het eerlijk dat dit soort 'grapjes' nog steeds worden gemaakt.

Antwoorden zijn simpel nee. Ik zeg niet dat alles racisme of discriminatie is. Maar mensen lijken bij ieder onderwerp waar er overduidelijk sprake is van racisme de alles is racisme kaart erbij te pakken.

Het begint tevens ook bij wederzijdse acceptatie. Inclusie en diversiteit is goed in de samenleving om die weerspiegeling te kunnen zien maar het moet ook gebeuren door in elkaars cultuur te kunnen en willen verdiepen.

11 september 2021 om 03:12

De gehele slavernij is mij op school gewoon volledig uitgelegd. Zowel de goede als de slechte dingen. Geschiedenis moet je bekijken door de ogen van destijds en niet door de ogen van nu. Dus ja voor mij is hij een held. Had het in deze tijd plaatsgevonden, dan had ik dit natuurlijk nooit gezegd. Daarom moet men stoppen met het kijken naar het verleden. Laat het rusten. Alleen dan wordt het probleem opgelost. Doet men dit niet, dan zal het probleem altijd blijven bestaan. Een rascist overtuig je namelijk niet met dit soort verhalen. Die kun je wel overtuigen in de huidige tijd. Daar hebben wij namelijk invloed op.

11 september 2021 om 11:32

Jij lijkt net niet te begrijpen dat ik het negatieve van “zwart” niet kan begrijpen. Er is niets negatiefs aan. Leuk dat dat vroeger wel zo was, maar wat is de relevantie daarvan voor mij?

Wanneer ik rondom dit soort onderwerpen excuses zie met teksten als "ik bied mijn excuses aan, aan iedereen die zich beledigd voelt", dan vind ik het toch moeilijk om het serieus te nemen. Je kunt toch ook gewoon op een andere manier sorry zeggen, in plaats van het op zo'n manier te verpakken. Daarnaast lees ik in dit bericht überhaupt geen excuses naar Camavinga zelf, waardoor dit vooral een poging van deze mevrouw is om haar eigen imago te redden. Camavinga is ook niet eens heel donker, dus deze opmerking sloeg sowieso nergens op.

10 september 2021 om 21:20

Dacht net hetzelfde. Zie nergens iets richting Camavinga, maar vooral hoe zwaar zij het nu heeft met de snelle oordelen die social media heeft. Maar als diezelfde social media je likes, sponsoring en andere deals oplevert juichen we het allemaal toe. Keerzijde van de medaille en reden genoeg om 2 keer na te denken voor je iets zegt, of in eerste instantie al niet op social media te zitten.

10 september 2021 om 21:37

Mee eens, je zou denken dat iemand die voor een tv-programma werkt wel moet weten dat je niet zomaar alles kunt zeggen (zelfs off-camera). Social media heeft het voordeel dat je gemakkelijk en op een leuke manier met allerlei mensen in contact kunt komen, maar helaas zijn er ook mensen die er misbruik van maken zoals degenen die deze mevrouw blijkbaar hebben bedreigd.

Of het nou racisme is of niet laat ik maar buiten beschouwing, maar ik snap vooral het nut van zo'n opmerking niet. Het is niet grappig, niet informatief, niet interessant en het is ook gewoon niet verstandig. Of die microfoon dan aan of uit staat, dat doet er dan met betrekking tot deze discussie niet eens zozeer toe. Dat geldt in dit geval, maar net zo als ze had gezegd dat bijvoorbeeld een Haaland lijkbleek was. Het is gewoon een niets toevoegende opmerking. Bovendien vind ik Camavinga niet eens bovengemiddeld donker in die context. Het is dus ook gewoon nogal incorrect.

10 september 2021 om 20:53

Dus als jij op het terras zit met een vriend zit je nooit mensen te kijken en heb je er onderling nooit opmerkingen over?

10 september 2021 om 21:03

Dat hangt er vanaf of de opmerking nut heeft en iets van een lading heeft. Of dat nou informatief of grappig is, maakt dan niet uit. Echter is dit gewoon geschreeuw in de ruimte en feitelijk ook nog eens incorrect. Racisme zou ik het niet noemen aangezien een mens prima zo'n opmerking zou kunnen maken zonder haar eigen "ras" boven dat van een ander te plaatsen, maar de opmerking an sich is gewoon complete willekeur.

10 september 2021 om 21:04

Nee dat moet je inderdaad niet doen. Tenzij je ruzie wilt uitlokken

Onnodige opmerking. Is niet nodig om zoiets te zeggen of ze het nou racistisch bedoeld of niet. Tegenwoordig wordt er meteen gezocht of iets racistisch en vanuit daar bepaald of het wel oke is of niet. Maar er zijn genoeg dingen die je niet zou moeten zeggen of doen die niet racistisch zijn. Dit valt er onder. Is gewoon niet nodig om zo een opmerking te maken. Vind dat er te veel gezocht wordt naar of er racisme is of niet en er compleet vergeten wordt of zo een opmerking nou wel of niet netjes is in de eerste plaats, laat staan dat het compleet onnodig is.

In de eerste plaats nooit dit soort domme opmerkingen maken. Daarnaast zo irritant dat ze met een stukje tekst online er vanaf proberen te komen. Laat je echte schuld gevoel eens zien, ga een dagje werken in de opvang voor kansarme jongeren of doneer wat geld aan ontwikkelingsfondsen. Via Instagram vind ik je schuld tonen zo goedkoop, dat doet niks in mijn ogen.

Tja, dom, onhandig en wellicht wordt het beledigend opgevat of was het beledigend bedoeld. Racisme zie ik er absoluut niet in. Sterker nog mensen die dit racistisch noemen zijn zelf net racistisch naar mijn mening. Zij zien een zwarte huid blijkbaar als iets negatiefs want het mag niet eens opgemerkt of benoemd worden. Dat zijn de mensen die racisme onbedoeld en onwetend in stand houden. Pas als we iedereen kunnen accepteren zoals ze zijn en verschillen kunnen vieren, en dat begint bij alles kunnen benoemen zoals het is, kunnen we racisme achter ons laten. Mensen die het benoemen van uiterlijke kenmerken niet lijken te kunnen loskoppelen van negatieve connotaties en dat op zich dus als racisme bestempelen staan dat in de weg.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Real Madrid

4268 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
CasemiroMiddenvelder50
T. CourtoisKeeper50
F. ValverdeMiddenvelder50
K. BenzemaAanvaller55
E. HazardAanvaller50
AsensioAanvaller40
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.

1 fan
Middenvelder, 18 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren