Afellay prijst bekritiseerde Ajacied in Oranje-opstelling Van Hooijdonk

Maandag, 23 augustus 2021 om 07:25Yanick Vos • Laatste update: 13:04

Ibrahim Afellay vindt het knap dat Daley Blind ondanks alle kritiek zich altijd staande houdt bij het Nederlands elftal. De oud-international nam het zondagavond bij Studio Voetbal op voor de Ajacied, die van Pierre van Hooijdonk een plek krijgt op het middenveld in zijn Oranje-opstelling. Theo Janssen sprak zijn twijfels uit over Blind en haalde zijn gebrek aan snelheid aan.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door redbaron)
23 augustus 2021 om 07:45

Blind heeft nog prima wedstrijden en periodes gekend na zijn hartproblemen. Is nog steeds een prima speler. Hij is veelzijdig en mijn inziens een prima back-up voor links, het middenveld en de verediging. Ik zie liever Gravenberg (met het oog op de toekomst) op de controleursplek daarentegen.

23 augustus 2021 om 13:00

Blind speelde wel een dramatisch slecht EK imo. Hij werd aan alle kanten voorbij gelopen of hij er niet stond

23 augustus 2021 om 07:47

Hij is door elke coach opgesteld. Ook bij Manu. Die coaches die vanwege hun kwaliteiten stuk voor stuk op posities zitten waar 99,99 van de reageerders hier niet de kwaliteiten voor hebben kiezen voor hem….denk dat ik wel weet in wie zijn mening ik meer vertrouwen heb!

23 augustus 2021 om 08:01

@tipptopp, dit is een forum om je mening te geven. Met jouw beredenering kunnen we iedere discussie dood maken. "Bozenik is echt wel een goede spits hoor, is gehaald door Arnesen die op zijn positie zit vanwege zijn kwaliteiten die 99% hier niet bezit" Totaal onzinnige onderbouwing. Ook die mensen kunnen het fout zien. Het kan zijn dat hij in het verleden zijn plaatsje verdiend heeft, maar inmiddels mist hij voor elke positie snelheid en wendbaarheid. Dan kan hij zo'n fijne inspeelpass hebben, maar dat is gewoon niet meer voldoende.

23 augustus 2021 om 09:43

Dan zouden wel HEEL veel kenners het fout zien bij Blind....ik ga ook voor de kennis van deskundigen boven populair geneuzel op VZ

23 augustus 2021 om 10:53

Toch is hij 1 van de beste belangrijkste 2/3 spelers van Ajax al een aantal seizoenen lang. je weet wel die club die al een aantal jaar de beste van Nederland is. Ik ben het er wel mee eens dat Blind (eigenlijk alle ajax spelers) niet kunnen samen spelen met spelers van clubs als feyenoord etc. Ik zie steeds spelers als blind frenkie (en wijnaldum dan eigenlijk ook) vooruit verdedigen en spelers als de vrij achteruit verdedigen waardoor je heel veel gaten krijgt. Hierdoor ben je eigenlijk verplicht spelers met snelheid achterin te zetten omdat er continu ruimte komt. Daarom zou blind ook niet in mijn opstelling staan als die jongens er naast staan gezien blind eigenlijk te traag is om achteruit te verdedigen. Buitendat heeft blind gewoon flinke concurrentie en is hij op de cvm en lb positie gewoon minder.

Blind op het middenveld.. Al jaren zie ik om ons heen de meest fantastische dynamische spelers rondlopen op de middenvelden, van Pogba en Kante tot De Buyne en Barella, maar in Nederland willen onze analisten dat we met de statische en nauwelijks in beweging te krijgen Daley Blind op het middenveld gaan spelen.. Als je 1 reden zoekt om iemand als analist compleet buitenspel te zetten, dan geven ze je hier een carte blanche

23 augustus 2021 om 08:11

Precies, men blijft maar roepen dat hij moet spelen vanwege zijn positionering, maar hij mist op alle posities bepaalde kwaliteiten. Niet alleen op het middenveld. De voorstanders van Blind zetten hem ook nog op linksback. Als je kijkt naar de beterr backs van de wereld waarmee clubs en landen succesvol mee zijn geweest, van TAA, Dani Alves, Roberto Carlos, Marcelo, tot Lahm. Allen hebben ze startsnelheid en wendbaarheid. Wellicht niet allemaal zo'n goede pass als Blind, maar wel de power om aanvallend van waarde te zijn en belangrijk verdedigend de snelle buitenspelers te corrigeren. Voor CV was Blind enkele jaren toen het met Ajax goed ging in de CL wel een aardige vervanger, maar naast dat we daar betere spelers hebben zie je inmiddels tegen landen als Turkije (werd er uitgesprint door de Turkse van Beukering) en Georgië (door zijn wendbaarheid verdedigde hjj als een amateur) dat hjj op dat niveau gewoon een zwakte is in de verdediging. Niet erg, maar hoe lang blijven we iemand het Nederlands elftal in praten om het verleden en om zijn goede inspeelpass ?

23 augustus 2021 om 08:13

Lekker hengelen naar likes! Heerlijke vergelijking ook. Niemand beweert dat Blind bij de top hoort zoals de spelers die jij opnoemt. Die landen zijn momenteel ook rijkelijker bedeeld in spelers waardoor ze meer luxe hebben. Anderzijds kun je ook mooie vergelijkingen trekken tussen Frenkie en Vanaken bijvoorbeeld, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Het is gewoon prima om Blind als back up te hebben, multifunctioneel. Ideale 12e man.

23 augustus 2021 om 08:21

@lunny, dus als je iets wat niet in je straatje past terecht benoemt ben je aan het hengelen naar likes? Flauw zeg. Prima 12e man idd, maar toch wordt er al 2 jaar alles aan gedaan om hem op te stellen. Naar mijn mening onterecht.

23 augustus 2021 om 08:48

Nee, lees eerst eens verder. Hij vergelijkt de top met niet top. Met landen die verder zijn dan wij momenteel. Zijn kromme vergelijkingen. We hebben momenteel nou eenmaal een kleine vijver om uit te vissen en dan is Blind gewoon prima om erbij te hebben. Ik ben het er mee eens dat hij niet in de basis hoort bij Oranje, maar je hebt nou eenmaal ook wissels nodig. Blind is geen 'sexy' voetballer, dus dan is een hetze erg makkelijk. Zeker een dag nadat hij (wat zelden gebeurt) een dikke onvoldoende haalt.Dat hij laatste tijd opgesteld wordt heeft alles te maken met blessures van bijvoorbeeld van Dijk (en als ik mij niet vergis de Vrij). Aanbod op linksback is/was ook erg matig dus dan kom je al snel toch weer bij Blind uit.

23 augustus 2021 om 08:49

Nee hoor. We zagen Wijndal in actie en al heel snel zagen we dat het niets was. Het ligt puur aan je spelopvatting of Blind van waarde is. Heeft je linksback een vrijere rol die als soort van extra aanvaller/spelverdeler speelt. Kan het prima, moeten er meters gemaakt worden en verdedigend ook veel gehandeld, dan wordt het minder. Maar dan komt de grote maar. Nederland speelt zo graag met de Roon. Die zou makkelijk de Alvarez rol moeten kunnen invullen, waardoor Blind veel vrijheid heeft. Echter de Roon kan dat gewoon niet. Hij wordt balafpakkwaliteiten toegedicht die hij niet heeft, waardoor zogenaamd vrije rol spelers niet kunnen. En dat is nou het hele probleem van het Nederlands elftal. Spelers worden veel te hoog ingeschaald of kwaliteiten toegedicht die ze niet hebben.

23 augustus 2021 om 08:51

Hetze??? Blind is gewoon veel te traag, dat is super objectief. Dumfries wordt nooit beoordeeld op zijn kwaliteiten bijvoorbeeld, maar dat is normaal?
Blind kan echt niet op dat niveau, puur vanwege zijn snelheid.

23 augustus 2021 om 08:53

Lunny. Wat is precies een 'sexy' voetballer? Volgens mij lees ik toch vaak gewoon steekhoudende argumenten waarom Blind niet in de basisopstelling hoort te staan? En daar lees ik echt nooit dat het geen 'sexy' voetballer is.

23 augustus 2021 om 10:13

Dan denk ik aan Messi, C. Ronaldo, maar ook bijvoorbeeld Stam en van Dijk. Met een bepaalde (positieve) arrogantie. Blind heeft niet die uitstraling en blinkt eigenlijk nergens in uit (wat direct te zien is). Oftewel hij valt niet op. Vroeger had je bijvoorbeeld Galasek. 'Onzichtbaar', maar je mist ze pas als ze er niet meer zijn.

23 augustus 2021 om 11:09

Ik vind dat Blind zeker wel eigenschappen heeft waarin hij uitblinkt. Denk aan zijn passing en inzicht. Daar is hij zeer goed in. Natuurlijk heeft hij ook zijn zwakke punten zoals zijn wendbaarheid en zijn snelheid. Ik denk dat Blind ook prima in een rol op het middenveld kan spelen, maar dan moet er wel een "stofzuiger" naast staan die Blind zijn gebrek aan snelheid en fysiek kan opvangen. Dat is dan alleen wel het probleem met het huidige Nederlands elftal, want we hebben alleen De Roon die in die categorie valt, maar die is niet van een goed niveau. Frenkie kan dit opzich ook wel invullen, maar dan moet hij dus vaker achterin blijven hangen en je wilt een speler zoals De Jong niet belemmeren in zijn spel.

23 augustus 2021 om 11:44

@miccoli, maar Blind is niet goed genoeg om er een speler voor op te offeren.

23 augustus 2021 om 08:30

Ik weet niet hoor, maar we spelen met Wijnaldum en De Jong op het middenveld. Veel dynamischer wordt het niet..

Blind op het middenveld kan al jaren niet meer. Sterker nog hij hoort niet eens meer geselecteerd te worden. Hij was al niet snel maar hij sjokt alleen nog maar op het veld. Verdedigend kan hij het echt niet meer belopen. Kijk hem nu bij Ajax eens hobbelen kan echt niet meer. Ja tegen NEC of Cambuur nog wel maar zelfs tegen Twente kan hij het al niet meer belopen.

Os ook niet erg, hij is wat ouder geworden en dan worden spelers doorgaans wat trager. Hij heeft alleen de pech dat hij al niet snel was.

Ik begrijp nooit waarom Blind een basisspeler van het Nederlands elftal MOET zijn. Het is een prima voetballer met een leuke pass maar meer dan dat is het ook niet. Hij schiet op zoveel vlakken tekort en blinkt niet uit op een specifieke positie. Er lopen betere spelers rond op de plekken waar Blind eventueel kan spelen. Maar gek genoeg moet er altijd wel wat geschoven geworden zodat hij kan spelen. Schiet mij maar lek hoor, daar snap ik dus echt niks van. Ik hoopte eerlijk gezegd dat we met een nieuwe bondscoach eindelijk verlost zouden worden van Blind, maar ik vrees dat het ook onder van Gaal niet gaat gebeuren.

23 augustus 2021 om 08:24

Ja dat schuiven vind ik ook zo bijzonder. Dezelfde mensen die Blind blijven prijzen en hem koste wat het kost als basisspeler zien zijn er wel als de kippen bij om de zwaktes van een Dumfries of Karsdorp te benoemen (ja, leuk die drive maar verdedigend niet sterk) om vervolgens Blind wel op linksback te zetten in hun opstelling. Dan kijken we ineens wel naar het positieve punt...

Ik snap de discussie rond Blind eigenlijk al jaren niet. Hij kan geweldige ballen geven en is vaak super slim in de oplossingen, maar echt zo ontzettend traag. Dat breekt al op bij een niveautje lager.
Prima dat meneer geroemd wordt bij Ajax, dat hij maar lang in de basis mag blijven staan ;-) Zonder gein, ik snap Theo wel, zoals NL moet voetballen, is Blind redelijk waardeloos in de verdedigende omschakeling.

23 augustus 2021 om 10:10

Je pakt hem nu dus op zijn tekortkoming. Daar moet je dus even langs kijken.

23 augustus 2021 om 11:09

Ja precies, dat gebeurd altijd bij blind. Depay kan niet koppen, is heel slordig, gierig, heeft geen diepgang en schakelt totaal niet om zelfs niet na eigen balverlies. Zo kan er niemand meer wat van.

23 augustus 2021 om 11:44

Je kan er langs blijven kijken maar als de tegenstander alle ruimte krijgt omdat hij zn tegenstander niet meer bij kan houden dan kan je er op een gegeven moment niet meer langs kijken.

23 augustus 2021 om 11:49

Er valt altijd wel iets aan te merken op spelers. Echter heeft Blind een tekortkoming die niet te compenseren valt, traag als stront.

Ik heb gisteravond echt 10 minuten in een lachstuip gelegen toen ik die opstelling zag en ik de naam berghius zag staan. Ze hebben toch wel wat humor daar bij het saaie studio voetbal.

Wat blind betreft. Pffff… ik blijf het zeggen. Die takelt snel af. Staat nu al weken verkeerde ballen te geven en kan het niet meer belopen als hij achter iemand aan moet rennen. Het kan gewoon niet meer. Niet op het middenveld, niet op linksback en als centrale verdediger heb ik meer vertrouwen in Martinez.

Ik denk zelf dat Blind de dynamiek en conditie mist om op het middenveld of linksback te staan, dus ik zou het zelf niet zo doen. Is die spelfout in de opstelling bij de rechtsbuiten trouwens onbewust of een knipoog naar gisteren?

Ik ben een fan van Blind en zou hem tegen de mindere landen als linker centrale verdediger altijd opstellen. Zeker met Van Dijk of De Ligt naast hem. Tegen de sterkere landen zijn Van Dijk, De ligt en De Vrij (veel) betere pure verdedigers en zou ik daarvoor kiezen. Op het middenveld zou ik sowieso niet doen. Zijn loopvermogen is daarvoor niet goed goed. Hoewel ook daar geldt dat het tegen pak hem beet Montenegro nog zou kunnen bij blessures of zo. Ik zou normaal gesproken kiezen voor Gravenberch, Wijnaldum en Frenkie.

23 augustus 2021 om 11:43

Tegen mindere landen. Je weet dat we tegenwoordig tegen mindere landen ook gewoon af gaan he. Gewoon met van Dijk en de Ligt blijven spelen tegen welke tegenstander dan ook. En als een van beide niet kan dan de Vrij. Het os verdedigend al niet goed en dan Blind er bij die niet wendbaar is, nee nooit doen.

23 augustus 2021 om 14:03

Onzin. In de recente kwalificaties en eindtoernooien won Nederland overwegend eenvoudig van Wit-Rusland, Estland, Noord-Ierland, Bosnië, Letland, Macedonië en Gibraltar. Op die wedstrijden doel ik. Daar speel je er met Letland, Gibraltar en Montenegro ook gewoon nog een aantal van in deze WK kwalificatie en soms ook op eindtoernooien. Die hebben geen spitsen waar Blind van schrikt en in die wedstrijden heb je juist iemand nodig die inschuift en de ruimtes tussen de linies ziet en dat laatste is hij wel een meester in.

Zeg al jaren dat je hem op het middenveld moet zetten. Bij Ajax ook. Zet je Martinez en Timber achterin, klaar.

Blind heeft zeker zijn sterke eigenschappen en zijn passing is zeker top. Ik ben het er ook mee eens dat hij echt snelheid en wendbaarheid mist, daar valt niets meer aan te doen. Conditioneel oogt hij minder, 90 min lijk te lang voor hem om scherp te blijven. Het blijft moeilijk voor een coach want je wilt optimaal profiteren van zijn sterkste eigenschappen, wat je niet wil is dat het ten kostte van je speelstijl gaat. Bij Ajax zie je dat ten Hag een soort gegenpress wilt spelen of af en toe lijkt het op een vloeiende counter. Dan is snelheid en dynamische blijven bewegen de sleutel en dan zie je soms dat hij de tempo zeker naar beneden trek.

Ik ga hier toch met Theo Janssen mee. Voetbal is de laatste 10 jaar zo veel sneller geworden. In de Eredivisie kan Blind prima mee. Op Europees niveau komt hij heel veel fysiek en snelheid tekort.

Blijkbaar kijken de coaches naar wat hij wel kan en niet zozeer wat hij niet kan. Je bent een elftal dus je moet in elkaars kracht spelen en elkaars zwaktes ondersteunen.

Timber is geen rechtsback. Het fabeltje dat hij daar kan spelen moeten we echt van af. Als centrale verdediger is hij een enorm talent, en eigenlijk nu al een dijk van een speler. Als ik naar Van Gaals voorselectie kijk, en op basis van zijn persconferentie, gaat hij duidelijk met 3 centrale verdedigers spelen. Dus sowieso raar om met een 433 te komen. Een middenveld met Blind wordt volledig overlopen. Zeker als je niet met de punt naar achteren speelt. Daar zou ik niet aan beginnen. Vind ik van Ten Hag bij Ajax ook een vreemde keuze.

Blind mist dynamiek, snelheid, flair, felheid, kracht, en doorcombinerend vermogen (dwz, zijn passes zijn mooi, maar een 1-2 hoef je niet te verwachten). Als linkercentrale verdediger vond ik hem heel goed, maar als hij kennelijk, nu echt, teveel snelheid heeft ingeleverd voor die positie is het op topniveau gewoon over. Op het middenveld zou hij als diepliggende spelmaker moeten fungeren, maar ik heb Blind nog nooit weg zien draaien met een man in zijn rug, laat staan dat hij de bal dan überhaupt wil hebben, en voor die rol is hij veel te statisch. Pirlo, als we voetballend vermogen even buiten beschouwing laten, had op het laatst ook totaal geen snelheid meer, maar die was wel 90 minuten in beweging. Blind beweegt op het middenveld als een verdediger. Hij is geen middenvelder.

Als LCV en LB heeft hij de ruimte voor die mooie lange passes, maar op het middenveld eigenlijk alleen als de tegenstander zich terugtrekt en hem vrij de bal op laat halen. Voor mij is het echt een raadsel waarom Ten Hag hem op het middenveld posteert. Hij was in zijn prime niet goed genoeg voor die positie, en nu hij een jasje heeft uitgedaan staat hij er ineens. Aanvallers en middenvelders die een linie zakken naarmate ze ouder en trager worden zie je wel vaker, maar een centrale verdediger die een linie naar voren gaat? Nooit. Alle respect voor Blind, hoor, dat heeft hij verdiend, maar ik ben bang dat Blind alleen nog speelt op basis van dat respect, want als je hem op LCV niet meer vertrouwd, is eigenlijk de enige andere reële optie de bank als je op een niveau hoger dan Eredivisieniveau wil spelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

353 fans
Verdediger, 31 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren