‘Nederland wordt Europees kampioen, dat geloof hebben zij zelf ook’

Donderdag, 17 juni 2021 om 16:21Rian Rosendaal • Laatste update: 16:25

Kenneth Vermeer gelooft dat het Nederlands elftal de kwaliteiten heeft om de Europese titel in de wacht te slepen, zo laat de doelman van FC Cincinnati weten in een video-interview met Voetbalzone. De vijfvoudig international van Oranje, die in al zijn interlands de 'nul' wist te houden, laat zich daarnaast onder meer uit over de enigszins verrassende terugkeer van Maarten Stekelenburg bij de nationale ploeg, na een absentie van enkele jaren.

"Het is een beetje een apart verhaal, hè", doelt Vermeer op de comeback van de Ajax-doelman bij Oranje. "Maar hij kwam terug naar Ajax en niemand had verwacht dat hij zoveel wedstrijden zou spelen. Maar het is een topkeeper, altijd al geweest. Natuurlijk heeft hij ook wat mindere momenten meegemaakt in zijn carrière." Dat Stekelenburg het de afgelopen tijd zo goed heeft gedaan komt voor Vermeer niet echt als een verrassing. "Keepers worden alleen maar beter naarmate ze ouder worden. Hij heeft natuurlijk ervaring, hij heeft een EK gespeeld (in 2012, red.) en genoeg internationale wedstrijden gespeeld. Dus voor mij was dat niks bijzonders. Het is een topkeeper en dat heeft hij ook gewoon laten zien."

Luister hier het hele gesprek met Kenneth Vermeer

Vermeer kijkt ook met veel interesse naar het functioneren van Frank de Boer, met wie hij enkele jaren samenwerkte bij Ajax. Samen werden verschillende landskampioenschappen gevierd. "Hij bracht duidelijkheid in de speelwijze en we waren toen als team in de lift", blikt de ervaren doelman terug op zijn Amsterdamse periode. "Alles wat telde was het kampioenschap", aldus Vermeer, die het feit dat De Boer in aanloop naar het EK wat foutjes maakte op persconferenties niet groter wil maken dan het is. "Hij lag ook een beetje onder een vergrootglas de laatste tijd. Hij heeft misschien niet de beste jaren achter de rug, al was zijn eerste jaar bij Atlanta United niet verkeerd. Ik twijfel er niet zo aan, hij is ook weer gegroeid in het trainerschap."

Lovend over Justin Bijlow
De doelman van Cincinnati keepte ook enige tijd bij Feyenoord en had toen onder meer te maken met Justin Bijlow, die hij goed genoeg acht voor een toekomstige rol bij Oranje. "Als je ziet hoe Justin zich heeft ontwikkeld, niet normaal. Ik denk dat Justin zeker de potentie heeft om eerste keeper te worden van het Nederlands elftal. Het is gewoon een heel goede keeper, hij is allround, voetballend sterk, goed in de één tegen één, hij durft uit te komen. Justin is een hele goede, een toppertje." Vermeer zag zeker in de beginfase ook weleens de grillige kant van Bijlow. "Grillig in de zin van dat hij heel snel boos op zichzelf werd. Daarin heeft hij zich niet normaal zo goed verbeterd. Hij is daar veel rustiger in geworden en dat straalt hij ook uit. Het is gewoon een rustpunt in het elftal van Feyenoord."

Vermeer probeert ondanks de afstand het EK zo goed mogelijk te volgen en ook hij schrok toen hij het nieuws hoorde over het onwel worden van voormalig ploeggenoot Christian Eriksen. "Ik werd wakker, opende het internet en zag het overal voorbijkomen. Vurnon Anita appte mij: 'Heb je het gehoord van Christian?' Ik was een beetje in shock. De beelden zag ik dezelfde dag voorbijkomen en ik dacht: Wow. Het is toch iemand waar je jaren mee hebt gespeeld. Dus dat komt dan wel extra hard aan, je gunt dat natuurlijk helemaal niemand." Vermeer zag zondagavond ook de tranen bij Daley Blind, die keihard was geraakt door het voorval met Eriksen. "Hij heeft het zelf natuurlijk ook meegemaakt en die kent het gevoel zelf ook. Dan is het extra extra."

Een dag na het hele gebeuren rond Eriksen begon Oranje met een 3-2 overwinning op Oekraïne aan het EK. Vermeer hoopt op enkele succesvolle weken voor Nederland, met de Europese titel als ultieme bekroning. "Ik heb het zelf meegemaakt met het jeugd-EK in Portugal destijds (in 2006, red.)", aldus de in de Major League Soccer actieve keeper. "Niemand gaf iets om ons en we verloren ook de eerste wedstrijd tegen Oekraïne. Maar daarna waren we wel groeiende in het toernooi en we hebben uiteindelijk ook gewonnen. Mensen voorspellen altijd de grote landen als Frankrijk, Portugal, noem maar op. Maar soms is het wel lekker om de underdog te zijn en stiekem weg te gaan met de eindzege."

Oranje als EK-favoriet
"Maar Nederland heeft gewoon een goed team met goede spelers. Ik denk dat het belangrijkste is dat de spelers het zelf ook geloven. Het is moeilijk te voorspellen. Natuurlijk hoop ik voor de boys dat ze zover mogelijk komen, maar het is gewoon moeilijk om te voorspellen. Het is nog vroeg." Vermeer waagt zich uiteindelijk toch aan een voorspelling over de winnaar van dit EK. "Ik ga toch voor Nederland, ik ga er wel voor. Ik ken die jongens natuurlijk en ik heb vertrouwen in die boys. En wat ik al zei: ze zijn groeiende. Vóór het toernooi was iedereen negatief over ze, maar het begint al positiever te worden. Zolang ze er zelf in geloven en er alles aan doen, is het mogelijk", aldus Vermeer.


Kalum van Oudheusden is fulltime videojournalist, presentator en programmamaker bij Voetbalzone en maakt onder meer exclusieve interviews en verschillende programma’s.

Poll

Zie jij Oranje Europees kampioen worden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door njfromvol)

Positieve kerel die Kenneth! Ik hoop het natuurlijk enorm, maar als wij tegen een Portugal of Frankrijk komen, zie ik ons er wel uitgaan... ondanks dat we waarschijnlijk dan gewoon beter spelen..

16 juni 2021 om 15:06

Eens! Die ploegen gaan echt goed als ze meer ruimte krijgen. En ja Frankrijk was laf gisteren, maar dat is logisch voor een eerste poule wedstrijd, die wil je en mag je niet verliezen. Toch wil ik nog maar eens zien wie de tegenstander van Oranje wordt in de volgende ronde (als we doorgaan). Zal de beste nummer 3 uit de poule des doods komen? Zo ja, dan wordt het een lastige opgave.

16 juni 2021 om 15:15

Portugal speelde ook behoorlijk laf en behoudend. Middenveld met Danilo & W. Carvalho zegt genoeg. Dan kiest je als bondscoach niet voor aanvallend voetbal vooruit. Ik had graag Pedro Gonçalves van Sporting op het middenveld gezien.

16 juni 2021 om 15:54

Ik zie Frankrijk niet anders spelen. Dit is al sinds 2016 hun tactiek. Achterin de boel dichttimmeren en voorin gebruik maken van de paar briljante aanvallers.
Zowel Portugal als Frankrijk zijn een hele zware kluif. Duitsland zie ik nog wel zitten.

17 juni 2021 om 10:01

Ik vrees persoonlijk Italie meer eigenlijk! Wat een drive zie, voel en proef je in dat team zeg

17 juni 2021 om 10:19

Je hebt gelijk, Italië vind ik op dit moment echt boven andere landen uitsteken. Bizar hoe dat team op elkaar is ingespeeld en hoe sterk ze zijn. Frankrijk en duitsland vond ik echt totaal niet om aan te zien. Beide landen waren totaal niet zoals ik ze normaal gesproken zie voetballen, maar wie weet, het was voor nu de eerste wedstrijd.

16 juni 2021 om 15:09

beter spelen of meer balbezit hebben?
Veel Nederlanders weten het niet, maar er zit een behoorlijk verschil tussen.

16 juni 2021 om 15:20

Zeker waar. Frankrijk gunde Duitsland gisteren ook vaak de bal en bleef voor de eigen 16 hangen. Daardoor denken mensen dat Duitsland meer verdiende maar eigenlijk niks hebben gecreëerd op een lastige kans van Gnabry na.

Zweden-Spanje is ook een goed voorbeeld. Zweden 17% balbezit maar de grootste kansen gehad.

16 juni 2021 om 16:19

Zweden - Spanje is niet zo'n goed voorbeeld om aan te geven dat balbezit wat anders is dan beter spelen.
Of vond je Zweden beter spelen? Wellicht wel betere kansen.

16 juni 2021 om 16:32

Spanje speelde net zo saai als Zweden. Tikkie breed, tikkie terug voetbal. Omdat je meer balbezit hebt wil dat niet zeggen dat je beter bent. Zweden vond het juist helemaal prima en wilde juist dat Spanje balbezit had zodat ze mogelijk toe zouden kunnen slaan vanuit de counter

16 juni 2021 om 18:59

Met andere woorden, ploegen die met de kont in de 16 hangen die zorgen voor saaie wedstrijden, omdat er amper tegen te voetballen is. Direct verbieden dus, een soort lijn op 20 meter van de goal, waar maximaal 5 aanvaller en maximaal 5 verdedigers mogen komen. Dan komen er dus ruimtes en kan er ook dichtbij de goal gevoetbald worden.

17 juni 2021 om 08:31

goed idee Nijogeth, en dan iets kleinere teams, dat je de bal in de handen mag pakken en het doel een korf wordt...

17 juni 2021 om 09:37

Japie, hoe anders wil je spelen tegen een team dat met 10 man rond de 16 hangt. Dat is gewoon erg lastig. Het spel van Zweden komt uit een computersimulatie. Elke speler is als een robot die een defensief systeem uitvoert. Ooit uitgevonden door Noorwegen. It takes two to tango.

17 juni 2021 om 10:09

Schiet bv een keer uit de tweede lijn op goal en hoop op de afvallende bal. Of door de lange bal op Morata te spelen bv en wat oppurtunistischer te voetballen. IPV naar binnenkomende vleugelspelers het een keer te proberen met voorzetten om de verdediging uit elkaar te spelen had ook gekund. Tegen een handbal verdediging als die van Zweden schiet het niet op als je steeds door het centrum wil combineren want dat gaat niet werken

17 juni 2021 om 13:20

Ze hebben twee verdedigers van 1.95m. Voorzetten werden makkelijk weggekopt.

17 juni 2021 om 16:26

Eens Japie. Opportunistischer voetballen tegen dat soort teams.

16 juni 2021 om 16:20

ze zouden de regels moeten aanpassen; na de wedstrijd voor elke 10% balbezit een penalty!

17 juni 2021 om 09:24

Zou jij 90 minuten gaan kijken naar een ploeg die achterin de bal rond gaat spelen om op 71% uit te komen, zodat ze met 7 tegen penaltys tegen 2 de wedstrijd kunnen winnen

Duidelijk wat ie bedoelt, hij zou er echt geen geld op inzetten, maar gaat gewoon van de positieve kant uit, dus zegt hij Nederland kampioen. Heel goed, het negativisme zorgen wij wel voor op voetbalzone :-)

16 juni 2021 om 19:02

Ik heb in mijn poule Nederland als winnaar ingevuld. Nu sta ik voorlopig nog steeds onderaan, maar dat stond ik na 2 speelrondes in 2014 ook en met de finale te gaan stond ik 6e (poule van de ING met 400.000 deelnemers) en was ik eerste geworden als Higuain gewoon die bal erin had geschoten en Argentinië wereldkampioen was geworden. Toen had ik de finalisten, halve finalisten en kwartfinalisten voor het toernooi al helemaal goed geraden. Laten we hopen dat ik weer zo'n goede poule heb, dan hebben we hier in Nederland wat te vieren.

17 juni 2021 om 17:33

Ik zou realisme niet verwarren met negativisme.

Ik support, ik ben blij als we winnen en doorgaan en hoop op meer.
Ik zie echter een aantal teams waar wij waarschijnlijk niet aan kunnen tippen, maar het blijft voetbal dus ik hou hoop, maar ik blijf realist.

Denk niet dat we kampioen worden( hoop het natuurlijk wel)

maar met een beetje geluk kan alles!!

We zijn zeker niet de favoriet maar die ongelofelijke stunt van Griekenland in 2004 moeten we gewoon in ons achterhoofd zitten en beseffen dat het wel zeker mogelijk is. In Nederland zijn we gewend om vooral het negatieve te zien. Maar ik hoop echt op een zo goed mogelijk resultaat. Een eindwinst zou een droom zijn. Maar dromen kan haha.

17 juni 2021 om 16:35

We hebben nu al meer doelpunten tegen dan Griekenland in 2004. Echt de ultieme zaadploeg ooit die kampioen is geworden. Maar goed als Weghorst onze Charisteas wordt, dan vind ik het prima

Nederland verslaat Oekraine met 3-2 en opeens komt men superlatieven tekort. Wat een optimisme. Laten we eens kijken of ze tot de halve finale kunnen komen, dan praten we wel verder.

16 juni 2021 om 16:17

Heb je het artikel en de reacties hierboven gelezen? Weinig superlatieven

Dat lijkt me niet realistisch. Tegen Oekraïne was een leuke wedstrijd omdat er veel fouten aan beide kanten werden gemaakt maar het niveau was alles behalve hoogstaand. Teams als Engeland en Frankrijk speelden weliswaar saai maar dat was omdat die weinig tot geen fouten maakten. Die teams zijn van een veel hoger niveau als Oranje. Tegen Oekraïne speelden we best een goede tweede helft maar die keeper en verdedigers van Oekraïne hielpen ons ook wel een zwaar handje mee

17 juni 2021 om 16:49

Je moet de Oekraine ook niet beter maken dan dat het is , is gewoon een matig elftal. Kijk maar naar de wedstrijd van vandaag. Het geeft te denken dat Oranje een 2-0 voorsprong weg geeft tegen een team als Oekranie.
Spanje heeft veel balbezit maar wordt niet echt gevaarlijk. Door een snelle balcirculatie zou balbezit meer efffectiever kunnen zijn.

Het kan altijd, maar ik denk dat er weinig EK's zijn gespeeld in mijn leven waar we minder tot de kanshebbers behoorden dan nu. Ik denk zelfs niet een..

17 juni 2021 om 09:34

Als dit Oranje het EK wint dan eet ik mijn Lidl Oranje slippers op

17 juni 2021 om 11:13

Voor de zekerheid even en screenprint gemaakt, Japie! Denk zelf dat je er goed vanaf komt, maar toch!

Onrealistisch is die gedachte niet eens. Oranje behoort tot de kanshebbers, al werd afgaande op het spel van de afgelopen wedstrijden vóór het EK de kans vrij klein gedacht.

Op dit moment schat ik Oranje in als een gevaarlijke outsider. Als ze het spel steeds beter weten bij te schaven worden ze zelfs een serieuze kanshebber.

Wat mij trouwens vooral opvalt is de sterke teamspirit. Ook al voor het EK, in de voorbereiding. Dat maakte het voor mij dat ik niet zo pessimistisch gestemd was als velen anderen hier.

Want dat zat bijvoorbeeld in 2012 anders. Toen kon je over de hele linie zien dat er iets niet goed zat, met als resultaat 3 nederlagen.

17 juni 2021 om 11:44

Ik zie die teamspirit momenteel helaas niet helemaal terug op het veld. De gehele dynamiek is anders dan bijvoorbeeld ten tijde van de Nations League toen het zelfvertrouwen ervan af spatte.
Kan nog komen natuurlijk, maar eerlijk gezegd heb ik een hard hoofd in een goed resultaat dit toernooi.

Volledig met Kenneth eens, heb nu alle “topfavorieten” gezien die Oranje met een nulletje of 4 wel weg zouden spelen en ben alleen onder de indruk geraakt van Italië en België. De rest presteert gewoon zeer matig, Spanje dat niet eens Zweden over de knie kan krijgen, Engeland dat na een leuke 15
Minuten niks meer laat zien, Portugal dat goed wegkomt tegen een Hongarije, en Frankrijk dat met alle kwaliteit die ze hebben, niet eens combinaties kunnen maken en alleen verdelingen. Oranje kan het ver schoppen dit toernooi en ik sluit EK winst zeker niet meer uit.

17 juni 2021 om 09:32

@kotika, Ja want Nederland was helemaal geweldig ?! Daarbij zijn Zweden en Kroatiã« wel iets andere ploegen dan Oekraine. Nee Nederland maakt gewoon geen kans op de titel, hoe optimistisch mensen ook willen zijn. van Frankrijk, Portugal, Italie, Belgie, Engeland en Duitsland gaat Nederland niet winnen. Misschien 1 keer met geluk, maar dat ga je geen 2/3 keer flikken. Daarbij, zien jullie Dumfries al verdedigen tegen Ronaldo, Mbappe, Sterling, Insigne of Hazard ? Die jongen die gaat alle hoeken van het veld zien.

17 juni 2021 om 09:39

Tegen Frankrijk hebben we volgens mij geen schijn van kans. Maar ook als je minder ver kun je ver komen. Zo kwam een matig Nederland ooit tot een WK finale. Toen had je alleen wel de individuele klasse van Robben voorin.

17 juni 2021 om 11:40

België was toch ook niet zo bijzonder. Het was vooral dat Rusland gratis goals weggaf..

17 juni 2021 om 12:05

en toch tot nu toe van alle wedstrijden met het grootste verschil gewonnen. Samen met medefavorieten Portugal en Italie. Bovendien van alle wedstrijden die ik heb gezien tot nu toe (eerlijk is eerlijk, ik heb lang niet alles kunnen bekijken) de meest 'dominante' wedstrijd. Dominant in de zin van: niets weggeven, dooie gemak op 50% lijken te spelen. Bijgevolg ook een van de saaiste wedstrijden tot nu toe. Absoluut niet de topfavoriet maar een grote kanshebber volgens mij hoor.

Als Nederland nou een goede teamgeest zou hebben, dan zou ik inderdaad zeggen dat nederland kans zou maken op de eindwinst.

Maar Nederland speelt echt als los zand, daarmee kun je het gebrek aan kwaliteit niet compenseren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
158 fans
Keeper, 35 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 3 augustus
Chelsea is in gesprek met Udinese over de verhuur van Armando Broja. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren