Kjaer kon na 63 minuten niet meer: ‘Eriksen en hij zijn heel goede vrienden'

Zondag, 13 juni 2021 om 07:54Dominic Mostert • Laatste update: 07:54

Kasper Hjulmand, de bondscoach van Denemarken, is bijzonder trots op zijn ploeg. Na de vermoedelijke hartstilstand van Christian Eriksen leek de wedstrijd tegen Finland niet uitgespeeld te worden, maar de spelers van Denemarken besloten toch door te voetballen, nadat Eriksen naar het ziekenhuis was vervoerd en aan de betere hand was. Uiteindelijk verloor Denemarken met 0-1, maar de nederlaag doet niets af aan de gevoelens van Hjulmand.

"Het was een heel moeilijke avond, waarop we allemaal zijn herinnerd aan de belangrijkste dingen in het leven: de relaties die je hebt, de mensen die dichtbij je staan, je familie en vrienden", vertelde de keuzeheer na afloop van de wedstrijd. "Al onze gedachten gaan uit naar Christian en zijn familie. Ik kan niet genoeg complimenten maken aan onze ploeg. Ik kan niet trotser zijn dan ik al ben op de spelers die zo goed voor elkaar hebben gezorgd."

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Eriksen werd op het veld gereanimeerd. Na een behandeling van ongeveer een kwartier werd hij per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis. Het duurde enige tijd voordat een besluit werd genomen over het afmaken van de wedstrijd; het incident vond plaats in de 43ste minuut. Eriksen sprak vanuit zijn ziekenhuisbed met zijn ploeggenoten via FaceTime, zei zich beter te voelen en vroeg de spelers om de wedstrijd af te maken. Aan dat verzoek gaven ze gehoor.

"In de kleedkamer bespraken de spelers dat ze niets zouden besluiten totdat we wisten dat Christian in orde was", vertelde Hjulmand. "We kregen uiteindelijk twee opties: de wedstrijd vanavond of morgenmiddag om 12.00 uur afmaken. Iedereen was het ermee eens dat we vanavond zouden spelen. Maar je kunt een wedstrijd niet afspelen met zulke gevoelens. We probeerden te winnen. Het is ongelooflijk dat de spelers er toch nog voor gingen in de tweede helft. Er waren spelers die er compleet doorheen zaten, die emotioneel volledig uitgeput waren."

Zo werd Simon Kjaer in de 63e minuut gewisseld omdat hij emotioneel stuk zat. "Hij was diep, diep, diep geraakt. Hij twijfelde al of hij verder wilde spelen en waagde het erop", beaamde Hjulmand. De verdediger kreeg veel lof voor de manier waarop hij handelde. Hij was er als eerste bij om te zorgen dat Eriksen zijn tong niet inslikte, gebaarde zijn ploeggenoten om een kring om de middenvelder te vormen op het moment dat hij gereanimeerd werd en troostte Eriksens vriendin, die overstuur aan de rand van het veld stond.

"Hij kon het uiteindelijk niet en dat is volkomen begrijpelijk. Ik zou me zelf totaal niet voor kunnen stellen om een wedstrijd te spelen bij zulke overweldigende emoties", besloot Hjulmand. "Simon en Christian zijn echt heel goede vrienden."Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door millonario)

Ik had me voor kunnen stellen, als je als Denenmarken jezelf had terug getrokken. Het kan goed zijn dat ze dadelijk 0 punten pakken uit 3 wedstrijden, want dit verwerk je niet binnen 1 dag, hier kunnen goed weken overheen gaan. Het was mooi om te zien de eenheid die ze vormde om hun Eriksen te beschermen. Het belangrijkste is dat het goed is gekomen, maar je kruipt door het oog van de naald. Ik had op de bank al de rillingen laat staan als je daar stond met de rug naar iemand toe en je hoort de artsen om je heen in paniek dingen schreeuwen en reanimeren. Respect voor beide teams voor het uit voetballen van de wedstrijd, maar je merkte aan alles dat ze er geen zin in hadden.

13 juni 2021 om 00:35

Was ook wel enorm onder de indruk van Kjaer, als CB zo’n beetje als eerste erbij in de hoek, degene die de andere spelers opriep er omheen te gaan staan, zijn vriendin opving toen ze het veld op kwam en verder ook de hele tijd met z’n gezicht er naar toe stond ipv met z’n rug, dat kan geen prettig beeld geweest zijn, zeker omdat Eriksen een goede vriend van ‘m is. Niks dan respect voor zijn optreden, aanvoerder waardig. En ook begrijpelijk dat hij er vervolgens zo erg doorheen zat dat hij al vroeg in de tweede helft eraf ging

13 juni 2021 om 08:46

Poeh kippenvel inderdaad, dat toont een ware leider van nature. Kalm, stuurt de boel aan en troost waar nodig. Topvent die kerel

Buiten hoe verschrikkelijk het was, hebben we vanavond prachtige momenten gezien. De spelers die rondom Eriksen stonden om hem te beschermen, hoe ze met de borst vooruit met hem mee liepen, hoe zijn vriendin getroost werd, hoe het publiek reageerde op het goede nieuws en hoe de spelers van Denemarken gewoon op dezelfde voet doorgingen.

12 juni 2021 om 23:34

Zonder alles verder daarbuiten minder belangrijk te maken, vind ik het oprecht legendarisch hoe snel (ik begreep door Kjaer) er een muur om Eriksen heen werd gemaakt om hem z'n privacy te gunnen. Al om al natuurlijk een krankzinnige situatie en hulde aan alles en iedereen die er zo snel bij was om Eriksen er -vooralsnog - bovenop te helpen.

12 juni 2021 om 23:45

Vrij frappant eigenlijk. Zodra er een streaker op het veld is worden alle camera's weg gedirigeerd. Nu konden we blijven meekijken met het zwaarste moment in iemands leven..

13 juni 2021 om 00:19

Ik snap dat het voor sommige mensen niet fijn is om die beelden te zien. Maar ik zelf vind het wel interessant om te zien wat er gebeurd, en om te zien hoe de mensen te werk gaan. Maar ook ik kreeg kippenvel van de beelden

Touché, moet zeggen dat Kjaer zich ook een ware aanvoerder heeft getoond.

12 juni 2021 om 23:34

Wat een held. Echt tranen in m’n ogen als ik zie hoe hij zich zowel over zijn ploeggenoot als zijn vrouw ontfermt. Speler van het toernooi nu al.

12 juni 2021 om 23:41

En er ook nog voor gezorgd dat Eriksen zijn tong niet inslikte !

13 juni 2021 om 02:29

Kun je nagaan. Echt respect voor hem en de hele Deense ploeg.

Bizarre avond zeg! Wat een wendingen in een zo’n korte tijd. Soort rollercoaster van emoties en momenten binnen zo’n pot. Moet zeggen dat die Kjaer wel een leider is zeg, gezien die plaatjes. Jammer dat Hojbjerg die penalty zo belabberd in schiet, 1-1 was in zo’n avond wel op zijn plek.

13 juni 2021 om 10:14

Dat Denemarken de wedstrijd heeft uitgespeeld was voor hun verwerking heel belangrijk en de uitslag gaat naar de statistieken.

Niet dat voetbal belangrijk is op een avond als vandaag, en ik misgun de Finnen niets, maar wel enorm sneu voor Denemarken. Hoe kun je als mens nou op je toppen presteren een uur na zo'n shock. Voor de koppies was misschien het beter geweest om het morgen af te maken. Een bewonderenswaardig plichtsbesef, maar misschien had men ze toch tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.

12 juni 2021 om 23:42

Hoewel ik er nog eens over heb nagedacht en de UEFA de spelers hiermee echt enorm voor het blok heeft gezet. Was er echt geen andere optie mogelijk ???

12 juni 2021 om 23:48

Niet conform de regels behalve een reglementair verlies. De UEFA kan hier ook weinig aan doen, de Finnen vliegen morgen al naar Rusland. Het is een nauw schema en een hele logistieke klus.

13 juni 2021 om 00:03

Ja, je hebt een goed punt. Misschien is dit binnen de grenzen van "overmacht waar niemand iets aan kan doen en dat ook niet zomaar opgelost kan worden" dan nog de minst slechte oplossing maar het voelt toch wel echt heel onbarmhartig.

12 juni 2021 om 23:47

Kan me niet voorstellen dat morgen een beter moment was. Ik denk namelijk niet dat iemand een oog dicht doet vanavond. Ik had het liever afgelast zien worden en gewoon een 0-0 opgeschreven.

Ik heb er nog altijd geen begrip voor dat ze ervoor gekozen hebben om door te spelen. Ieder persoon verwerkt zo'n gebeurtenis natuurlijk anders. Als het nou een individuele sport was geweest, prima. Maar in een teamsport heb je met meerdere personen te maken, en dan vind ik het echt egoistisch als je dan zegt we gaan met z'n allen doorspelen. Ja het was misschien soort van gezamenlijk besloten, maar je hoeft geen psycholoog te zijn om te begrijpen dat zoiets een mentale klap is van jewelste en dat de spelers in dat opzicht in bescherming genomen dienen te worden. In alle opzichten was het gewoon veel verstandiger geweest om rust te pakken en het even te laten bezinken en de volgende dag pas weer te gaan spelen.

13 juni 2021 om 01:50

maar dat geldt net zo goed voor jouw optie. Sommige jongens gaan dan juist bv in bed er de hele nacht wakker van liggen. 12 uur is vrij vroeg als je de halve nacht wakker ligt. Je gaat hoe dan ook niet de hele selectie tegemoet kunnen komen

Hij zegt zelf dat sommige spelers emotioneel erdoorheen zaten. Waarom gun je jezelf dan niet wat tijd tot morgen? Om dit allemaal een beetje ruimte te geven. Ik begrijp het echt niet.

13 juni 2021 om 02:49

Doordat Finland morgen al naar Rusland moet om dar te spelen. Als het in 1 land was zou dat wel volgende dag mogelijk zijn

13 juni 2021 om 08:48

Ik denk dat niemand een oog dicht doet eigenlijk en de dag erna nog minder zin hebben om tegen een bal te trappen

13 juni 2021 om 11:51

Mja, klopt wel denk ik. De zin is sowieso weg bij de spelers, maar zou het mooi vinden als ze zich terugvechten in dit tornooi speciaal voor Eriksen.

Ik kan nog steeds niet begrijoen hoe ze door hebben kunnen. Gvd weer tranen in me ogen. Ik had er klaar mee geweest.

Ik voelde erg mee voor de Denen dat ze ook nog verloren. Voelde echt de onmacht bij hen en je zag dat sommige ook pap in de benen hadden. Toen er werd besloten om de wedstrijd af te maken was ik eerst kwaad. Maar als je dan zelf naar oplossingen gaat zoeken, dan is dat inderdaad lastig. Ik zag dat poule b de 21e hun laatste wedstrijd had, dus ik dacht; dan speel je die laatste 45 minuten toch op de 24e na de allerlaatste poule wedstrijd? Het is in principe 3 uur vliegen tussen beide steden. Maar ja, stel je wordt 2e dan moet je 2 dagen later al weer in Amsterdam aan de aftrap verschijnen...

Je kan alleen maar respect opbrengen voor iedereen die daar aanwezig was. Maar voor Kjaer, de Denen niks meer dan LOF. Ook het gebaar van de Finnen toen de Denen het veld opkwamen getuigd van respect... jammer dat er wel een super trieste gebeurtenis voor nodig is...

Respect voor hoe Kjaer en de rest van het Deense elftal gehandeld hebben. Hoop dat Eriksen hier volledig van hersteld, zou treurig zijn om zo je carriã¨re te moeten beã«indigen. Kan me voorstellen dat de spelers van Denemarken gisteren weinig zin hadden om die wedstrijd nog te spelen, lastig om je hoofd daar toe te zetten als net een collega/vriend van je naast je instort en gereanimeerd moest worden. Vervelend voor de voetballiefhebbers van Denemarken dan het dan een teleurstellende nederlaag wordt, maar ik denk dat die allang blij waren dat Eriksen succesvol was gereanimeerd, dan is dat potje voetbal maar een beetje bijzaak.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
R. SkovAanvaller00
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
A. ChristensenVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

1012 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
Laatste voetbalnieuws

Eriksen krijgt met ICD-kastje geen volledige goedkeuring voor Serie A

Christian Eriksen mag met een defibrillator niet in de Serie A spelen. De aanvallende middenvelder kreeg na zijn hartstilstand een ICD, een onderhuidse defibrillator die ingrijpt bij hartproblemen, en er werd...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Internazionale heeft contact gezocht met de entourage van Nicolás Tagliafico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren