Van Hanegem deelt sneer uit richting Van Gaal: ‘Hij is zelf ook iets vergeten'

Zondag, 6 juni 2021 om 23:42 • Laatste update: 23:54

Willem van Hanegem signaleert dat er de indruk gewekt wordt dat Louis van Gaal tijdens het WK 2014 de 5-3-2-formatie heeft uitgevonden. De oefenmeester in ruste sprak afgelopen weekeinde in een interview met de Volkskrant zijn voorkeur uit voor het systeem waarmee Oranje zeven jaar geleden op het WK in Brazilië de halve finale haalde. “Louis van Gaal is zelf ook iets vergeten. Dat hij in Brazilië 2014 ook maar met dat systeem kwam aanzeulen, maar dat het pas ging lopen toen we terugschakelden naar een systeem met buitenspelers”, schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het met Willem van Hanegem eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Volledig eens met van Hanegem. Slaat herhaaldelijk de spijker op de kop. In 2014 werd er veel geleund of Robben en van Persie en waren systeemveranderingen vaak nodig. Zo soepel ging het namelijk totaal niet. Ook eens over Wijnaldum en Dumfries (dumfries in mindere mate). Die jongens zijn dit totaal niet gewend en renderen niet in dit systeem.

Zelf zou ik nog iets willen toevoegen over de meest overschatte speler van het Nederlandse elftal: Wijnaldum. Voegt veel te vaak niks toe. Is aanvallend vaak besluiteloos en heeft het alleen een paar keer leuk gedaan in de Nations League, maar meer niet. Ik denk zelfs dat dit team beter rendeert als iemand anders zijn plek inneemt, of als Nederland meer met de punt naar achteren gaat spelen met Frenkie, Gravenberch en nog een middenvelder.

7 juni 2021 om 00:20

Ik denk dat Wijnaldum minder tot zijn recht komt en op een bepaalde manier het beste rendeert. Hij is geen dragende of bepalende speler in de vorm van assists, goals en creativiteit bij zijn club. Toch benadrukt iedereen bij Liverpool zijn belang en interesse van PSG en Barcelona is ook tekenend.

Hij rendeert het beste in hoog tempo met veel lopende mensen om zich heen waardoor hij het spel snel en technisch goed kan verplaatsen. Hij heeft een geweldig functionele techniek, is inmiddels fysiek ook erg sterk en kan anderen beter later voetballen.

Bij Oranje speelt hij zonder backs die iets toevoegen in balbezit (bij Liverpool wel het geval) en voorin zijn maar een of twee aanspeelmogelijkheden (centraal, in de drukte). Ik vind dat je hem niks kwalijk kunt nemen in Oranje, hij doet zijn stinkende best en is altijd positief.

7 juni 2021 om 05:43

Alsof Frenkie iets toevoegt. Als we het toch hebben over overschatting. Die jongen voegt in het Nederlands elftal 0.0 toe...

7 juni 2021 om 09:16

"We hebben niet het team om door te voetballen via het middenveld".. mag ik u Frenkie de Jong introduceren, één van de beste middenvelders ter wereld op dit gebied? Alleen moet je hem wel goed gebruiken en dat is naast De Roon, in plaats van vóór De Roon en naast Wijnaldum. Dus 3-4-1-2 in plaats van 3-5-2. De Roon komt dan automatisch beter tot zijn recht, aangezien 3-4-1-2 (of 3-4-2-1) ook het systeem is dat hij bij Atalanta speelt (en niet 3-5-2, wat een wezenlijk verschil is).

Het ging in 2014 pas lopen toen er werd geswitch naar 433. Tegen Spanje was het qua score succesvol, maar had je natuurlijk al met 3-0 achter moeten staan in het begin. Heel veel mazzel gehad. Maar ja, Louwie 🙈

7 juni 2021 om 00:05

3-0 achter? Alsof de spanjaarden zoveel kansen creeerden. Nauwelijks. Misschien het mislukte stiftje van Silva (?) maar sneijder mocht ook alleen op casillas af.

7 juni 2021 om 00:50

Ik zou je aanraden die eerste helft nog maar eens te bekijken. Nederland werd volledig weggespeeld. Volledig. Het was zo pijnlijk dat veel mensen even dachten, hadden we aan dit WK moeten beginnen. De tweede helft maakte alles goed. Maar als Spanje zorgvuldiger was omgesprongen met mogelijkheden die ze creerden, dan stond je idd 3-0 achter.

7 juni 2021 om 01:44

Kan ik jou ook aanraden, diegopeladona, ik heb de wedstrijd op dvd hier in huis, al diverse keren bekeken. Eerste helft weggespeeld?? Lamenielache!! Spanje kreeg enkele mogelijkheden, niet eens echte kansen. Het gevaarlijkste moment was idd het stiftje van Silva, Diego was meer irritant dan nuttig en verder kon Spanje geen vuist maken. En Nederland speelde 1ste helft zwak, veel overtredingen rond de middellijn, maar bleef koel. Na de kans van Silva viel de gelijkmaker van van Persie vlak voor de rust. Daarna ging het motortje lopen omdat Spanje volledig door het ijs zakte. Zit ik er naast, of niet?

7 juni 2021 om 01:44

Robben schoot ons eigenhandig naar die halve finale imo. dat had verder weinig met een 4-3-3 of 5-3-2 te maken

Wat een gezeur weer om niks. Geef Louis gwn zijn respect. Tijdens dat WK kwam Nederland met iets dat we niet hadden gezien tijdens de kwalificatiewedstrijden, aangezien LVG van het reeds gevestigde 433 veranderde in een 532 formatie. Dat was apart en hij was er succesvol mee. Consistentie was het belangrijkste doel van de formatie, en dat was de reden waarom LVG twee middenvelders verkoos boven één en twee spelmakers. Hoewel Sneijder werd gevraagd om een ​​verdedigende rol te spelen wanneer dat nodig was, wist hij zich uit de verdedigende fase te wisselen om counters te produceren. Mensen vergeten trouwens wel eens dat 5-3-2 mede door de afwezigheid van Kevin Strootman werd gebruikt na zijn ernstige knieblessure.

7 juni 2021 om 06:22

Dat is echt helemaal niet waar. We kwamen steeds achter dat WK met die formatie. En als er geschakeld werd liep het gelijk.

Een ding mist uit zijn column: waarom laat je Gakpo niet meedoen met Jong Oranje als je hem niet laat spelen en twee keer op de tribune zet? Dit ten koste van een El Ghazi in wie de spelersgroep ongetwijfeld een aanvulling zag?

Ik vind dat van Hanegem, waarschijnlijk ook om niet de Boer te beschadigen, nog redelijk mild is. Dat siert hem want er gaat natuurlijk van alles mis en als dat in de pers wordt benoemd door van Hanegem zal dat echt wat doen met de geloofwaardigheid van de Boer. Dikke pluim voor Willem die in het landsbelang denkt!

7 juni 2021 om 00:45

Hij wilt spelers erbij die zo’n tegengeluid op de tribune plaatsnemen of op de bank. Bij een Bergwijn en El Ghazi had die onrust gecreëerd want die zullen nooit genoegen nemen met een plekje op de tribune. Desalniettemin heb je gelijk!

7 juni 2021 om 07:51

Gakpo moet je kansen geven dit toernooi. Deze jongen kan gaan knallen, deze jongen gaat het goed doen. Hij is er klaar voor. Momenteel speler met grootste groeipotentie voor dit toernooi als je het mij vraagt. Een ruwe diamant.

Wk 2014 wordt sowieso een beetje overdreven. De wedstrijd tegen Spanje was geweldig, maar verder een goed schema. Chili, Australie, Mexico en Costa Rica. Mexico met een onterechte penalty en Costa Rica met penalties. Dat zou met dit team ook niet onmogelijk zijn. Is toch wat anders dan in 2010 tegen Brazilie en Uruguay.

7 juni 2021 om 00:30

Dat klopt. Toen was er ook meer reden om zo te spelen. We hadden vraagtekens bij onze centrale verdedigers en backs. Nu hebben we centraal echt zoveel beter materiaal dan in 2014 en zelfs de back zijn niet minder. Nu hebben we echter het probleem dat we naast Depay geen enkele andere spelers van de buitencategorie op kunnen stellen. We hadden toen Sneijder, van Persie, Robben en Huntelaar. van der Vaart ging niet eens mee..

7 juni 2021 om 01:34

En vergeet niet Dirk Kuijt, onze rechtsback.

"Tegen de mindere landen kun je, als je de backs heel diep laat spelen, ook domineren. Tegen de toplanden gaat dat niet."

Nee, hèhè, tegen de toplanden gaan we met 532 niet domineren. En met 433, 442, 4231, of wat voor systeem ook niet. We oefenen juist dit verdedigende systeem omdat we überhaupt een kansje willen hebben tegen de toplanden. Tegen Frankrijk, Spanje, of Italië krijgen onze (wing)backs niet eens de kans om op te stomen. Dat wordt gewoon tegenhouden, billenknijpen, en hopen op een counter. 532 is geen keuze uit luxe, of om anders te zijn. We missen gewoon kwaliteit.

Het probleem met de gemiddelde Nederlandse journalist (en die dwaze bondscoach van ons) is denk ik dat er nog steeds verwacht wordt dat je met 5-3-2 het leeuwendeel balbezit hebt, de tegenstander afjaagt en heel hoog druk zet ofzo. De essentie van het systeem is dat je tegenstander laat komen, verder naar achter staat en op de counter effectief probeert te zijn. “Domineren in 5-3-2” lees is steeds, dat is juist NIET het idee! Je hoeft niet te domineren om te winnen, hoe vaak moeten we dat deksel nu nog op onze neus krijgen?

Helemaal eens met Willem, laten we lekker gaan voetballen op de manier die ons eigen is. 433 dus.

Als je een bondscoach hebt met een gouden pik dan wordt alles gemakkelijker. Zeker in het begin van het toernooi hebben we best wel gemazzeld in 2014.
Ik houd hoop. Wij zijn een team dat zomaar ineens kan verrassen, altijd, elk ek of wk. Laten we met zijn allen achter ons oranje staan!

Van Gaal heeft bedacht dit met Oranje te spelen, hij is daarmee van 433 afgestapt een dat heeft hij wel degelijk bedacht. Ja, in Italië spelen ze al langer zo, maar van Gaal heeft bedacht om dit met Oranje ook te doen. Daarbij ging het beter lopen met vleugelaanvallers? Want het liep niet op het wk? Weer eens het bewijs dat we van Hanegem geen podium meer moeten geven, zijn tijd is geweest hoor.

Hanegem heeft gelijk. Wat hij helaas niet schrijft is dat het voetbal Afschuwelijk was.
Robben op zijn allerallerbest en RvP maakten heel veel goed
Overal ter wereld is men vergeten dat Ned 2de of zo werd
Terwijl iedereen de tijd van JC nog kent
(en in mindere mate de tijd van van Basten)

Ik heb vd pot tegen Georgië de samenvatting gezien. Ja, het was dus beter? Ik vond t dramatisch. Het regende slechte passes, en ik heb nauwelijks n individuele actie gezien. Depay liep zich vaak vast, enz. Overschatte speler. Het ontbreekt in dit elftal gewoon aan echt grote klasse, zeg maar 4 uitzonderlijk goede spelers.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 31 juli
Real Madrid hoopt dat Martin Ödegaard tot inkeer komt en toch wil blijven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren