Noorwegen heeft boodschap aan andere landen met nieuw statement

Zaterdag, 27 maart 2021 om 18:26Jeroen van Poppel • Laatste update: 18:31

Het statement dat Noorwegen initieerde tegen Qatar heeft zaterdag een vervolg gekregen. De Noorse spelers vroegen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Turkije opnieuw aandacht voor de mensenrechtensituatie in Qatar. Ze droegen daarvoor dezelfde shirts, maar met een toevoeging, als woensdag voorafgaand aan het duel met Gibraltar.

Erling Braut Haaland, Martin Ödegaard en consorten vragen andere landen om steun en hielden een hand opgestoken. Naast de boodschap 'Human rights, on and off the pitch' stond er namelijk ook te lezen: 'Noorwegen, Duitsland, next?' Bij de twee landen staat een vinkje, als teken dat zij zich al uitgesproken hebben tegen de situatie in Qatar. Gelijktijdig maakte het Nederlands elftal overigens óók een statement voorafgaand aan het duel met Letland.

Dinsdag werd al duidelijk dat Noorwegen broedde op een statement. "We werken aan iets concreets", zei bondscoach Stale Solbakken op de persconferentie. "We willen druk uitoefenen op de FIFA om nog directer en steviger strenge eisen neer te leggen bij de autoriteiten in Qatar." In Noorwegen ontstond met name in de afgelopen weken weerstand tegen het WK in de oliestaat. Zes Noorse clubs en een mensenrechtenorganisatie dringen er bij de voetbalbond van Noorwegen op aan om het omstreden WK te boycotten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

101 reacties (laatste reactie door pelletje)

Nederland kon de volgende zijn maar wij hadden een shirtje met een Xenos tekst erop

27 maart 2021 om 18:45

En dat is eigenlijk om te janken. Zo’n Wijnaldum kan je ook niet meer serieus nemen toch?

27 maart 2021 om 19:02

Wat heeft Wijnaldum daar nou weer mee te maken?

27 maart 2021 om 19:06

Wel lekker na Qatar gaan. Racisme rel rond VI. Uitval tegen journalist ESPN. Ontzettend scheinheilig allemaal.

27 maart 2021 om 19:08

Wijnaldum staat voor de strijd tegen racisme wanneer hem dat uitkomt, uitbuiting van mensen die veelal etnisch in de minderheid zijn en worden uitgebuit is volgens meneer totaal iets anders. Daarbij is er vanuit de groep gevraagd om een donkere assistent-trainer. Met andere woorden ze spreken zich uit tegen racisme maar verlangen nu wel van de bond om te discrimineren op huidskleur ... dit verhaal begint langzamerhand steeds beschamender te worden

27 maart 2021 om 20:02

Wijnaldum heeft zich, net als de anderen, uitgesproken dat het niet kan wat in Qatar gebeurd is. Wat moet hij nog meer doen? Het is meer dit kinderachtig gedoe dat VI wordt tegengesproken. Dan is de wereld te klein. Je moet dan ook een zuur leven hebben.

27 maart 2021 om 19:52

Oh echt, dammm ik zit net te verkondigen dat het rumag was, hoewel ik nog twijfelde trouwens want het had ook zo een loesje leus kunnen zijn

28 maart 2021 om 15:01

Wanneer komt de ESPN, NOS, Veronica, Ziggo etc. met een statement? Die verdienen ook gouden bergen met het WK. “Support Human Rights Qatar 2022” bij elke wedstrijd als logo op het scherm.

Tja die Turken kunnen natuurlijk moeilijk meedoen. Die zijn allemaal fan van hun grote leider Erdogan. Om wat voor een reden dan ook.

27 maart 2021 om 18:34

Wat heeft dit er mee te maken? Drogargumenten is zeker jou ding

27 maart 2021 om 18:39

Dat heeft er heel veel mee te maken. Aangezien Noorwegen tegen Turkije speelt en het om mensenrechten gaat??? Iets waar Turkije net zo goed maling aan heeft. Of moet ik je daar echt argumenten voor geven? Ik durf te wedden namelijk dat het Turkse team hier niet aan mee gaan doen, aangezien ze na de wedstrijd nog als een kind zo blij waren dat Erdogan hun belde.

27 maart 2021 om 18:44

Denk dat de Noren zich beter kunnen focussen op de achterstand waar ze momenteel tegaan kijken, dan loze statements te maken. De Noren gaan natuurlijk liever vandaag dan morgen naat Qatar als ze zich voor het WK kunnen qualificeren.

27 maart 2021 om 18:57

@cimbom, jij vindt sportieve belangen belangrijker dan mensenrechten?

27 maart 2021 om 18:59

Turkije heeft juist veel meer gedaan tegen turkije dan Nederland en andere landen... Ik ben ook alles behalve een erdogan fan maar wat jij hier zegt is echt dom zijn eerste klas aangezien Nederland een betere band heeft met Qatar en Saudi-Arabie dan Turkije.

27 maart 2021 om 18:59

Ik word ook wel een beetje moe van dat iedereen elkaar aan het napraten is. Voordat Turkije aan de beurt is, zijn er meer dan genoeg andere landen waarin de mensenrechten toch een stuk erger zijn. Genoeg statements te maken die voor Turkije aan de beurt zijn. Denk hierbij aan de genocides die gaande zijn in Palestina en China.

27 maart 2021 om 19:01

@cimbom dus jij vindt het niet verstandig dat spelers als Haaland en Odegaard voor de mensenrechten opkomen? Juist die spelers hebben invloed als boegbeelden

27 maart 2021 om 19:06

@AlexDeSouza, misschien moet Pakistan die dan ook ontkennen zoals de Armeense genocide. Dan is alles opgelost volgens sommigen.

27 maart 2021 om 19:07

@alexdesouza07
Moet een land op zijn beurt wachten voordat er over mensenrechten wordt gepraat? Wat is dat voor een onzin. China etc zijn net zo erg, maar dit gaat over de wedstrijd Noorwegen - Turkije dus haal ik nu de situatie van Turkije aan.

27 maart 2021 om 19:10

@ Lierse1997 Een sportief belang is niet belangrijker dan mensenrechten. Het is echter wel belachelijk als men hypocriet is, en ik vind dat men in deze situatie enorm hypocriet is. Weet je wat het beste signaal zou zijn? Als de Noorse spelers gezamenlijk en eensgezind naar de Noorse bond zouden gaan en heel krachtig zouden zeggen: wanneer wij ons qualificeren, gaan wij niet. Laat dit maar weten aan de FIFA en de Quatarese overheid. Niemand gaat mij wijsmaken dat de Quatarese overheid geen concrete stappen zou nemen als landen het WK gaan boycotten. Overleden mensen haal je niet meer terug, maar het zou al heel wat zijn als de Qatarese overheid de nalatigheid en gebrek aan arbeidsveiligheid erkent, al dan niet in de vorm van een flinke schadevergoeding aan de nabestaanden. Waar ik mij enorm aan stoor, is dat spelers allemaal leuk voor de bühne statements lopen maken, maar als puntje bij paaltje komt ze allemaal linea recta naar Qatar gaan om het WK te spelen. Geen enkele speler wil een WK missen waar miljoenen mensen naar kijken. En al helemaal geen land als Noorwegen, dat zich slechts drie keer voor een WK wist te plaatsen.

27 maart 2021 om 19:11

Daar ben ik het mee eens. Maar het ene moet het andere toch niet uitsluiten? Dergelijke statements zijn niet slecht. Ze zorgen toch voor meer aandacht.

27 maart 2021 om 19:12

@pelletje het valt me op dat mensen elkaar heel erg napraten. De mensenrechten in Turkije zijn niet in zodanige toestand dat daar statements over gemaakt hoeven te worden. Ik noemde de andere 2 situaties, omdat daar de ernst van de situatie en de aandacht ervoor niet in verhouding staan in mijn ogen

27 maart 2021 om 19:15

@lierse wat heb je aan het statement als je er verder niets mee doet. De mensenrechten vind ik belangrijk tenzij ik kans heb om een WK te winnen?

27 maart 2021 om 19:56

En hoe zit het met de genocide op de moslims in de Balkan? Ooit onderzocht wat er op de slag om Tripolitsa is gebeurd? En daarna?

27 maart 2021 om 21:07

@Lierse1997 zoals jullie slavernij verleden?

27 maart 2021 om 22:25

Ik weet niet of Turken naar anderen moeten wijzen omtrent een slavernijverleden. Deden de Ottomanen ook gewoon hoor en flink ook. Maar goed, boeie, is eeuwen geleden, laten we focusen op de plaatsen waar het nu nog gebeurt.

28 maart 2021 om 00:51

@Husso, wij erkennen dat tenminste.

28 maart 2021 om 16:35

@Lierse1997 vandaar dat jullie geen excuses aanbieden toch?

28 maart 2021 om 18:39

Ik snap dat het moeilijk te verstaan was maar Willem Alexander heeft toch zijn apopopologies aangeboden.

27 maart 2021 om 18:35

Waarom zouden ze mee moeten doen met deze poppenkast?

27 maart 2021 om 18:44

Er zijn genoeg Turken geen fan van Erdogan. Zeker in de progressievere steden als Istanbul zijn weinig mensen pro Erdogan. Hoogopgeleide jongeren in Izmir, Istanbul en andere kuststeden hebben meestal niks met Erdogan. Zo is de burgemeester van Istanbul, Imamoglu, niet afkomstig uit de partij van Erdogan. In Nederland heeft hij wel redelijk wat aanhangers omdat voorouders van nederturken over het algemeen uit perifere gebieden als centraal-Anatolië komen. Je moet niet een heel volk over één kam scheren

27 maart 2021 om 18:46

Wanneer protesteren we met zn allen tegen Netanyahu en Israel's apartheidsregime?

27 maart 2021 om 18:55

Die selectieve verontwaardiging wordt toch wel erg vermoeiend.

27 maart 2021 om 19:57

Apartheidsregime? Heb je de spelers van het nationale team van Israël gezien? De captain is een moslim, iets van 7 spelers zijn Arabische moslims, 1 Christen en de rest joden. Is er 1 land in het Midden Oosten waar dit ook het geval zou zijn? Misschien moeten jullie eens die leiders van de Palestijnse gebieden eens flink aanpakken en boycotten of weet ik veel wat. Enige wat jullie kunnen is vingertje wijzen naar Israel en nooit eens zelfreflectie hebben. In de islamitische wereld ligt het 9 van de 10x altijd aan de ander (het Westen). En nee, Israel doet politiek gezien zeker niet alles goed.

27 maart 2021 om 22:37

"israel doet politiek gezien zeker niet alles goed" understatement van het jaar.

28 maart 2021 om 12:32

Ga maar is even kijken naar de websites van Amnesty International en de VN. Israel staat op de zwarte lijst van Amnesty International samen met, raad maar, Qatar. Qatar buit mensen uit, Israel pleegt een genocide en bouwt illegale nederzettingen in gebieden van Palestijnen. En hoezo zeg je gelijk jullie moslims, hoe weet jij of ik wel een moslim ben? Ik ben gewoon een Nederlander en jij bent volgens mij zelf joods/israelisch dus snap niet hoezo je over jullie spreekt. En je kan wel mooi zeggen dat het in de Islamitische wereld 9/10x aan een ander ligt maar juist dat moeten we zeggen over het Westen. Leg jij maar aan mij uit waarom we moeten protesteren tegen Qatar en Turkije terwijl zij veel minder mensenrechten schendingen plegen dan apartheidsstaat Israel?

27 maart 2021 om 18:47

Omdat als ze dat niet zijn ze problemen krijgen.

27 maart 2021 om 18:58

Waarom zeg je dit niet over Engeland bijvoorbeeld? Die doen ook niet mee

27 maart 2021 om 19:30

Wat een stomme opmerking wat heeft erdogan mee te maken is Turkije enige land of zo 🤨🤨

Ik zal bijna de Noren gaan supporten in onze kwalificatiegroep. Die durven tenminste wel hun mond open te doen.

Zou het niet eens een keer tijd worden om een minuut stilte te houden, voor alle doden die er zijn gevallen om het WK te organiseren? Wellicht dringt het dan eens een beetje door dat er inderdaad doden zijn gevallen.

27 maart 2021 om 18:40

Dat zou iets moois zijn om straks op het WK te doen.....gewoon vanaf het eerste fluitsignaal beide teams gaan zitten en niets te doen.

Zullen die Turkse spelers nou gedacht hebben...."wat staat daar nou"?
Wel een geweldig statement om andere landen ook aan te zetten tot een daadkrachtig iets.
Ultieme doel is natuurlijk straks in Qatar ook met zulk soort leuzen te staan, het liefst zo politiek mogelijk om ook die hele corrupte Fifa te kijk te zetten.

27 maart 2021 om 19:39

Tinus of Titus hoe je ook heet mensenrechten? Aub zeg er zijn zo veel landen die dat probleem Hebben als of alleen Qatar is kijk naar China Palestina Egypte Algerije en kan nog wat noemen maar je hoort nooit van praten over die landen aub zeg als je iets gaat zeggen kijk niet alleen naar Nederlandse tv of kranten 👍

27 maart 2021 om 19:48

Tinus. Staat er toch?

27 maart 2021 om 19:54

Hoi ahmetkoc of hoe je ook heet....?
Die andere landen waar je het nu over hebt zijn nu ook toch niet actueel.
Ook hebben die landen nog nooit iets georganiseerd in de vorm van de omvang van een Ei.
Dus......waar heb je het over in deze.....?

Echte vikings! Respect draugr’s!

27 maart 2021 om 18:59

Echte Vikings hadden juist maling aan mensenrechten. Know your history

28 maart 2021 om 07:20

Sorry ff vergeten dat ik op VZ was. De plek zonder humor en de serieuze zakenmannen zonden vrouw. Sorry nogmaals, bel aub niet de politie.

28 maart 2021 om 11:16

was eerder een slechte grap. Sorry

Nederland verdient geen vinkje voor het statement van vandaag. Hulde voor de Noren dat ze het gewoon durven te doen!

Goede actie van Noorwegen. Turkije zal waarschijnlijk helemaal verbaasd zijn over al die statements, want wat er in Qatar allemaal gebeurd is dat is de normale gang van zaken in Turkije. Mensenrechten? Wat zijn dat? De ergste mensen zijn nog wel die Turken die niet in Turkije wonen maar wel op Erdogan gestemd hebben, gadverdamme zeg.

27 maart 2021 om 19:02

Weet je wat gatverdamme is? Types zoals jij die met smart wachten op bijzaken om onzin te kotsen over Turkije. Van de 40 landen hebben er 95% geen statement gemaakt, en de Nederlandse spelers zijn een statement aangepraat omdat ze zich gepassioneerd voelen over de kwestie Zwarte Piet in Nederland, daarbij worden ze een schuld gevoel aangepraat, niet omdat Nederlanders wat geven om Qatarese arbeidsmigranten, maar ALLEEN maar omdat ze triggered zijn over de Zwarten Pieten kwestie. Ondanks dit alles ben je nog zo aan het huilen hier, lekker laf hoor. Turkije heeft gewoon mensenrechten, en daar worden geen arbeidsmigranten opgesloten. Ga jij maar lekker op die geblondeerde Pvv neonazi stemmen en laat Turken zelf maar bepalen waar ze op stemmen in hun eigen land.

27 maart 2021 om 19:17

Nee er worden mensen zonder proces opgesloten omdat ze tegen Erdogan zijn.

27 maart 2021 om 20:33

Ik zei alleen maar dat ik het moeilijk kan begrijpen dat er mensen zijn die op zo'n dictator stemmen. Al helemaal als je zelf niet eens in het land woont. Weet niet waarom je zwarte piet, de pvv, en neonazi's erbij haalt?

27 maart 2021 om 20:53

Tja ik snap ook niet waarom Amerikanen op een man stemden ondanks het feit dat hij opschepte vrouwen bij hun kruis te grijpen. Turkije bestaat gewoon grotendeels uit 1 politiek spectrum, waarbij de 2 extremen grotendeels alles bepalen. De oppositie had sinds de val van het Ottomaanse rijk alle macht in handen, maar heeft de armere regios in zijn geheel genegeerd en vaak de conservatieve “onderdrukt” (zo werd je als vrouw met hoofddoek door 3 politiemannen een gebouw uit gegooid omdat het verboden was een hoofddoek te dragen in publieke gebouwen. Daarbovenop was de oppositie een soort van hond van de EU, we investeerden nergens in en kochten alles van grote Europese landen, en smeekten om toegelaten te worden tot de EU. Iets waar nog steeds veel Europeanen de spot mee drijven. Daarnaast heeft Erdogan sinds zijn komst de Turkse economie verviervoudigd, en zorginstellingen toegankelijker gemaakt enzovoort. Je kunt wel janken dat de lira devalueert, maar onder de oppositie was deze zelfs nog zwakker dan vandaag. Er zijn genoeg redenen voor Turken om dus loyaliteit te tonen aan hun partij. Heeft niets meer met Erdogan te maken. Als Wilders de kans kreeg om verkozen te worden en opeens de grootste frustraties van de meerderheid binnen het land zou wegwerken, zou hij ook alles mogen flikken van de mensen die stemmen op hem. Dat zag je met Trump, dat zie je met Netanyahu, dat zie je met Orban, Putin. Maar nee hoor, in Nederland moeten we maar telkens het Turkse volk beledigen en ze een de les lezen waarop ze mogen stemmen, dat terwijl er masaal op een man gestemd wordt die zijn hele politieke carriere heeft gebouwd door islam te bashen. Ironisch of niet?!

27 maart 2021 om 21:57

Ik kan nu wel begrijpen dat mensen op Erdogan stemmen ja, als ze de economie echt het belangrijkst vinden van alles. Je hebt wel gelijk dat er vooral veel kritiek op Erdogan komt vanuit Nederlanders terwijl er inderdaad ook andere leiders zijn met slechte eigenschappen. Maar dan moet je ook begrijpen dat mensen op Trump gestemd hebben want die zorgde ook voor een economische groei in Amerika. Nu niet aub denken dat ik een Trump supporter ben want dat ben ik zeker niet.

Wanneer protesteren we met zn allen tegen Netanyahu en Israel's apartheidsregime?

27 maart 2021 om 19:09

En wat heeft dat met dit WK te maken? Waarschijnlijk weet jij het antwoord ook wel en snap je ook dat je opmerking slaat als kut op dirk.

27 maart 2021 om 19:21

Dat heeft evenveel met dit WK te maken als de mensenrechtenschendingen die momenteel in Turkije zouden plaatsvinden. Oftewel, helemaal niets dus.

27 maart 2021 om 19:52

Volgens mij doet Israël mee aan de WK kwalificatie en aan alle andere kwalificatie wedstrijden en eindronde (bij plaatsing). Het gaat over mensenrechten en voetbal toch? Als kunt = spijker en dirk = kop....

28 maart 2021 om 10:30

Zullen ze never nooit doen helaas

Ijzersterk van die Noren. Het zou ook echt bij ons hebben gepast als eigenwijs volk om dit op deze manier in te steken. Helaas niet gebeurd, ik hoop dat we eenmalig de boot missen. We moeten gewoon ballen tonen in dit soort kwesties, al had dat natuurlijk al bij de benoeming van Qatar tot organisator moeten gebeuren.

Weer een leuk statement. Als Nederland en Noorwegen toch niet naar Qatar wilt. Montenegro en Turkije willen wel gaan blijkt vanavond ook. 0-3!!!

Noorwegen heeft een nieuwe statement: wij gaan waarschijnlijk niet naar Qatar! 🤪

Noorwegen kon zich beter verdiepen in de wedstrijd dan al die hectiek erom heen natuurlijk begrijpen we wereldwijd de mensen rechten maar waarom een jaar voor het WK waarom niet gelijk in het begin wanneer de Fifa dit kan oppakken en we met ze allen een statement maken want voor het bouwen voor de stadia is het al een rotzooi in dat land de mensen werden daar al langer laag heel laag betaald voor het werk wat ze deden in 44 / 45 graden daar moeten we ook na het wk keihard blijven statements maken want het is een schande medio 2021 en deze mensen leven met ze 10en op een vierkante meter ik sta achter alle statements maar dan moet er we kwaliteit geleverd worden op het veld daar gaat het om toch??

Nederland hoeft zich binnenkort niet druk te maken over dilemma rondom Qatar. Je kan pas over een keuze spreken als je je kwalificeert. Daar is momenteel geen sprake van, laat staan de Noren. Turkije maakt het deze landen makkelijker! Over de situatie zelf: aan schijnheilige statements heb je niks. Los je interne polarisatie en discriminatie maar eerst op. Vervolgens kan je je richten op zaken wat zich in Qatar afspeelt.

28 maart 2021 om 00:30

Grappig dat de landen met 1 van de meeste massa moorden op hun naam en geweten hebben nu het hardst schreeuwen over mensenrechten. Je zou er bijna een traantje voor laten, zo ontroerd raak je dan.

Waar waren al deze helden, toen özil zijn statement maakte voor de Oeigoeren? (met alle gevolgen ervan) Of telt de human rights niet voor de oeigoeren?

Tering wat een zieke mensen die hier op VZ rondzwerven. Om te kotsen. Iedereen staat opeens op voor de mensenrechten. Maar toen Ozil dat deed en daarna zijn carrière werd verpest voor de Oeigoeren zag je geen enkel kaasknabbel hierover praten. Allemaal vieze puistige dikke vette rotmensen achter pc. Nederland die elke dag duizenden ME zend naar het museumplein is al snel vergeten. Waar zijn de mensenrechten in Nederland gebleven, je grondrecht is van je afgenomen en jullie maar lullen over Turkije en jullie grote businessmaatje Qatar.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Noorwegen

FIFA ranking: 44
8 fans
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren