Sierd de Vos kreeg flinke klap na grap over omkoopschandaal

Vrijdag, 5 maart 2021 om 07:46Justus Dingemanse • Laatste update: 11:54

In het programma Kopstukken vertellen bekende gezichten uit de vaderlandse voetbaljournalistiek aan Voetbalzone over hun werk en loopbaan. Aan de hand van interessante anekdotes geven ze een kijkje in de mediawereld vol perskamers, zenderbazen en strakke deadlines. In de vijfde aflevering schuift sportcommentator Sierd de Vos van Ziggo Sport aan bij Justus Dingemanse in Hofman Utrecht. In de uitzending weidt hij onder meer uit over zijn liefde voor Atlético Madrid, de kritiek die hij te verduren krijgt, zijn monnikenwerk voor FIFA 21 en de reden waarom hij restauranttips is gaan delen.

Kopstukken is te zien op YouTube en als podcast te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Podcasts!

Door Justus Dingemanse & Thijs Verhaar

De mondhoeken van de commentator krullen langzaam omhoog. Af en toe geeft hij met een knikje blijk van herkenning. Sierd de Vos bekijkt een video waarin voorbijgangers worden gevraagd wat ze van hem weten. De groep ondervraagden deelt zich al snel op in twee duidelijke groepen die zich bevinden aan weerszijden van een spectrum: ze vinden hem geweldig óf juist vreselijk. De thema’s reistips en fraaie anekdotes komen ook steevast naar voren en een man vertelt hoe hij met vrienden naar de Feria in Sevilla is gegaan omdat hij El Sierd daar zo enthousiast over hoorde vertellen. “Dat is een feestweek. Een soort Koninginnedag, maar dan een week lang”, verduidelijkt de commentator. “Onze eigen koning heeft mijn verhaal kennelijk ook gehoord, want hij is in 2000 of 2001 ook naar de Feria gegaan en heeft daar onze vorstin Máxima ontmoet.”

Het artikel gaat verder onder de video
Fresia Cousino Arias: 'Jongens, jullie hoeven niet zo boos te worden!'
Meer videos

Het is slechts een van de vele anekdotes die de 61-jarige commentator zo uit zijn mouw kan schudden. Hij zit al meer dan veertig jaar in het vak en heeft zijn werkveld door de jaren heen drastisch zien veranderen. Waar hij vroeger heel de wereld over reisde om verslag te doen van wedstrijden, vertelt hij zijn verhalen tegenwoordig meestal vanuit een studio. “We zenden zo veel grote wedstrijden uit. Dan is het gewoon niet te betalen om overal heen te gaan. Het kost al snel 8.000 of 9.000 euro per wedstrijd.” Hij noemt reiskosten, satellietkosten en commentaarpositiekosten als voorbeelden waar je aan moet denken. “En doe dan dat bedrag keer dertig wedstrijden per week. Dat is niet te doen.”

Sierd de Vos in zijn jonge jaren met Ronald Koeman bij Ajax

Ook het overvolle wedstrijdschema is weleens een hindernis geweest, vertelt hij met een terugblik naar 2003: “Ik deed op de vroege middag eerst een wedstrijd van PSV en reed vervolgens meteen door naar Amsterdam, waar De Klassieker werd gespeeld.” Door het drukke verkeer miste hij echter het eerste deel van dat duel: “Ik kwam net te laat aan en had na afloop een interview met Rafael van der Vaart. Hij maakte toen die fabuleuze goal met de hak, in de rechterhoek. Maar dat had ik dus niet gezien! Ik vroeg aan hem of ie vond dat hij goed had gespeeld. Hij keek me raar aan en vroeg: ‘Heb je dat niet gezien dan?’ Die combinatie van twee wedstrijden op een middag bleek dus niet mogelijk.”

De belangrijkste reden om zijn werk anders aan te pakken ontstond in 2010, toen de zorg van zijn nu vijftienjarige zoon Kyrill volledig op zijn schouders kwam te liggen en hij alleenstaand vader werd. “Daardoor moest ik heel veel afzeggen. Ik werd destijds gevraagd voor het EK in 2012, kon naar een grote wielerwedstrijd in Colombia en ga zo maar door. Maar dat ging allemaal niet meer. Ik had een zoon thuis die elke dag met mij ontbeet, naar school ging en daarna weer terugkwam.” Het moment viel samen met de economische crisis, waardoor zijn werkgever hem vroeg wedstrijden vanuit de studio te gaan doen. “Dat kwam mij wel goed uit, want ik kon toch niet lang weg. En ik was zo lang in de stadions geweest dat ik moeiteloos kon vertellen dat je rechts van een stadion een restaurant hebt dat zus en zo heet, met een ober genaamd Joseba en wat je daar het beste kunt eten.”

Deze onconventionele manier van wedstrijden verslaan bleek een schot in de roos en door zijn geanimeerde commentaar verkeren kijkers regelmatig onder de indruk dat hij daadwerkelijk in het stadion aanwezig is. Dit komt ook doordat hij zich voor ieder duel urenlang tot in de puntjes voorbereidt: “Ook na veertig jaar nog. In dit vak kun je op twee manieren carrière maken: je kunt iets heel goed nadoen wat iemand anders doet - dat doen de meesten - of je kunt zeggen: ‘Ik doe het helemaal anders.’” De Vos schaart zichzelf in de laatste categorie. “Het is de kunst om met de camera te verbeelden. Een stukje maken, zoals Mart Smeets dat ook altijd zegt. Dat is voor mij het mooiste wat er is. Je hebt kennis en je maakt er een stukje over.” Zijn tips van ‘de cultuurcommissie van Ziggo Sport’ vinden inmiddels gretig aftrek en hij krijgt wekelijks vele verzoekjes via sociale media van mensen die een weekendje weggaan naar bijvoorbeeld Barcelona, Valencia of Sevilla.

Sinds de zomer van 2019 is zijn karakteristieke stemgeluid ook te horen in de populaire voetbalgame FIFA van EA Sports, waarvoor hij samen met Jeroen Grueter het commentaar inspreekt. “Dat vraagt heel veel van een verslaggever, want iedere wedstrijd is spectaculair in FIFA. Of zo moet het in ieder geval overkomen”, legt hij uit. “Je zit dus constant op een energieniveau van 80 of 85 procent. En bij enorme goals ga je naar 100 procent. Alle namen in het spel moet je daarom uitspreken op drie energieniveaus. Samen hebben we volgens mij 98 dagen nodig gehad om alles in te spreken.” Naar eigen zeggen kost het vervangen van een commentaar-duo 1,4 miljoen euro, dus De Vos lijkt voorlopig in ieder geval van werk verzekerd. Op dit moment is hij alweer druk met het inspreken van de nieuwe editie.

Sierd de Vos vanuit zijn commentaarpositie in de studio

Met de voor hem kenmerkende uitspraken als ‘Koekoek!’, ‘Ratatata!’ en ‘BOEM!’ heeft hij zijn eigen stempel gedrukt op het spel dat ook populair is bij zijn eigen zoon: “Ja, hij speelt elke dag. Urenlang helaas. Als hij net zo veel tijd aan zijn school zou besteden, was hij nu al lang klaar met gymnasium.” De hobby van Kyrill zorgt er ook voor dat hij regelmatig met zichzelf geconfronteerd wordt: “Zet papa eens wat zachter, roep ik als ik mezelf weer uit zijn kamer hoor.” Het zijn dingen waar hij na zijn pensioen met veel plezier aan terug zal denken. “Ik heb in mijn carrière ook een paar heel mooie filmpjes gemaakt en die kijk ik graag terug. In ons vak draait het niet om de verslaggever, maar om de sport: de helden. Wij kunnen alleen maar verhalen aan de oppervlakte brengen die je anders niet zou horen.”

Als voorbeeld haalt De Vos een anekdote aan over Rinus Israël: “Hij zei ooit tegen Johan Cruijff dat hij zijn knieën eraf zou schoppen als hij die dag in de zestien kwam. Ik vind het fascinerend om dingen te kunnen vertellen die op het veld en in de kleedkamer gebeuren die je anders nooit zou horen of zien.” De liefde voor het spelletje zat er al vroeg in. Zondagavond zeven uur Studio Sport en ‘s maandags het sportkatern van De Telegraaf waren vaste rituelen. “Het werd thuis niet met de paplepel ingegoten, maar ik had alle voetbaljaarboeken van Samson. Daar stonden alle spelers nog gewoon met hun adresgegevens in. Dat zou nu toch onvoorstelbaar zijn?” Inmiddels kan iedereen met een computer thuis allerlei feiten opzoeken, maar de kracht zit volgens hem juist ergens anders in: “Het gaat erom dat je die ene speciale gebeurtenis onthoudt en het verhaal erachter zoekt.”

Sierd de Vos als verslaggever van VI Oranje tijdens het WK 2014.

Iconen als Kees Jansma, Theo Reitsma, Mart Smeets en de overleden Spanjaard Andrés Montes zie De Vos als zijn voorbeelden. Wytse van der Goot vindt hij nu erg goed, maar er is ook een groot deel van de hedendaagse commentatoren dat hem niet kan bekoren: “Er zijn te veel verslaggevers in Nederland die alleen maar zeggen wat je ziet. Die denken dat we allemaal slechtziend zijn. Waarom zou je als televisiecommentator zeggen: ‘Op de paal!’, dat zien we toch? Je hoort het zelfs: Klets!” De reden daarvoor is volgens hem vaak ingegeven door luiheid: “Omdat ze niets anders weten te vertellen dan dat. Ik weet van de keeper van De Graafschap dat hij een zus heeft die als amateurmodel op motorbladen staat in haar bikini. Dat zijn toch dingen die je wilt horen? Die bal op de paal zien we zelf ook wel.”

Het is De Vos ten voeten uit. Recht voor zijn raap en niet bang een ander voor het hoofd te stoten. Hij viel al jong op als stagiaire van het ANP door vragen over zwart geld te stellen aan een KNVB-functionaris en kreeg later ooit een stevige klap van Eric Gerets. De Belgische oud-coach van PSV werd in zijn tijd als speler betrapt vanwege een omkoopschandaal en De Vos besloot hem later voorafgaand aan een cruciale interland van België te vragen voor hoeveel geld hij ditmaal bereid was om te verliezen. “Dat vond hij niet leuk”, glimlacht de verslaggever jaren na dato. Inmiddels kunnen de twee prima door een deur, iets wat vermoedelijk niet gezegd kan worden van zijn relatie met Dries Roelvink. “Als commentator moet je oppassen dat je niet in herhaling valt, dus moet je steeds andere metaforen gebruiken. Toen heb ik ooit gezegd dat een goal net zo mooi was als het dom was hoe de zoon van Roelvink zich gedroeg. Maar goed, als je vader een loser is, ben je het zelf vaak ook.”

De zanger was niet gecharmeerd van die uitspraken en maakte bekend zich te beraden op juridische stappen, maar zette die plannen niet door. De Vos deed zelf twee jaar later wel aangifte toen een rappende kapper zich publiekelijk afvroeg Wie steekt Sierd dood?: “Die heeft toen een tijdje niet gerapt.” In 2019 was het opnieuw raak: “Ik dacht een leuke grap te maken toen veel Grieken in hun blote bast stonden in de Johan Cruijff ArenA. Ik legde een verband tussen de miljardensteun aan Griekenland en het feit dat ze geen kleren aanhadden. Dat werd niet onschuldig opgevat door de voorzitter; toevallig dezelfde man die later met een pistool het veld betrad tijdens een Griekse topper. Die man moest thuis gaan uitleggen waarom zijn ploeg opnieuw niet door ging in Europa en hij had een bliksemafleider nodig. Daarbij snapte hij niet dat Ziggo op het shirt van Ajax stond, maar ook de wedstrijd uitzond. Dat werd een mengelmoes van dat het allemaal corrupt was en hij beloofde dat hij mijn huis in brand zou steken.”

Sierd de Vos interviewt voormalig Ajax-coach Frank de Boer voor Sport1

Dit specifieke voorval ging hem naar eigen zeggen niet in de koude kleren zitten, maar verder laat het de door de wol geverfde sportjournalist tamelijk koud als hij weer eens verbaal wordt aangevallen om zijn markante uitspraken. “Je staat al snel bij trending topics op Twitter als 3.000 amateurfilosofen iets van een opmerking vinden.” Niet zelden heeft dit te maken met zijn voorkeur voor Atlético Madrid, waar hij net als van Olympique Marseille en NAC Breda officieel lid van is. Dat hij een socio is, wordt door een deel van de fans van aartsrivaal Real Madrid uitgelegd als antipathie voor hun club. Iets wat hijzelf met klem bestrijdt: “Ik ben toevallig lid van een andere club, maar dat betekent niet dat ik niet objectief kan vertellen over Real. Alleen is het zo dat ze al drie jaar heel zakelijk spelen. Niet spectaculair, anders zou ik ook uitbundiger reageren. Vorig seizoen zijn ze terecht kampioen geworden hoor, maar na de coronastop wonnen ze bijna alles met één goal verschil.”

Toch blijft het voor veel Madridistas wringen dat De Vos wél enthousiast overkomt bij wedstrijden van die andere Spaanse topclub: Barcelona. De commentator hoopt zijn laatste interview zelfs te houden met Lionel Messi. “Ik heb hem weleens kort gesproken na wedstrijden, maar nooit echt een lang gesprek. Hoe mooi zou het dan zijn als het lukt om dat alsnog te doen bij het afscheid van ons beiden!” Vervolgens sluit hij het inmiddels bijna drie uur durende gesprek af met een citaat van de zeventiende-eeuwse natuurkundige Blaise Pascal: “Het hart heeft zo zijn redenen die het verstand niet kent.” De lijfspreuk typeert de liefde van de Madrilenen voor Atlético: “Als je in Madrid woont, zou je eigenlijk voor Real moeten zijn. Vanwege de grootte van de club en hun vele prijzen. Maar de meeste inwoners van Madrid zijn voor Atlético. Omdat het hart zo zijn redenen heeft die het verstand niet kent.”

Kopstukken is te zien op YouTube en als podcast te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Podcasts!


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door asec abidjan)

Wel gek dat hij naar Rotterdam reed...Van der Vaart scoorde zijn hakbal toch echt in de Arena🤔

2 maart 2021 om 07:54

Ik zie daar toch echt 'amsterdam' staan...

2 maart 2021 om 08:32

Ja, we hebben het even aangepast vanwege het scherpe oog van Mizuno. Na veertig jaar wedstrijdbezoek gaan sommige dingen blijkbaar een beetje door elkaar lopen.

2 maart 2021 om 08:46

@voetbalzone: Leuk dat jullie de laatste tijd steeds vaker een inhoudelijke reactie plaatsen of snel iets toelichten in de comments. Het stelt allemaal niet zoveel voor om te doen maar wordt door veel gebruikers wel gewaardeerd naar mijn idee. Blijf dat vaker doen zou ik zeggen

2 maart 2021 om 09:01

Top!

2 maart 2021 om 11:49

Helemaal eens met @sanderk91!

Daarnaast kan ik het ook zeer waarderen wanneer de mods in het topic een toelichting geven, in plaats van alles zomaar zonder echte toelichting verwijderen. Ik zie dat ook steeds vaker voorkomen! Complimenten.

4 maart 2021 om 13:14

Het is sowieso een beetje raar verhaal van Sierd, want die bewuste Ajax-Feyenoord begon om 12:30 (30 november 2003) en bovendien speelde PSV die zaterdag al uit tegen FC Zwolle.

Top kerel die Sierd. Je houd ervan of niet. Maar ik vind het wel beter als die saaie pipo's van espn

2 maart 2021 om 08:37

Mwoah ik zit er een beetje tussenin. Dat geschreeuw bij een goal in bijv. de Spaanse wedstrijden die hij verslaat hoeft van mij niet en vind ik gewoon irritant. Maar dat gelul tussendoor (bijv. over restaurants) vind ik dan wel weer vermakelijk en als hij een reportage maakt bijv. voor Oranje dan kan ik er ook vaak heel hard om lachen zoals in die zee in Brazilie toen bij het WK. Wat een gek, maar wel op een goeie manier wat mij betreft. :D

2 maart 2021 om 12:42

Zijn Spaanse wedstrijden vind ik juist leuk omdat hij gewoon ontzettend veel weet over de Spaanse competitie, echt een liefhebber. Veel analisten hebben gewoon veel te weinig kennis van zaken, dat vind ik veel irritanter.

2 maart 2021 om 21:01

Hij zwetst soms wat weg maar Sierd houdt echt van Spanje.

2 maart 2021 om 09:11

Hij heeft zijn aparte manier van commentaar geven, ik snap dat sommige mensen het wel leuk vinden, maar hij is zo subjectief en kraamt ongelooflijk veel onzin uit. Ik switch altijd als ik hem hoor, hij vindt zichzelf belangrijker dan de wedstrijd.

2 maart 2021 om 09:23

Ik andersom met chamions League bijvoorbeeld. Zet ik hem liever op Sierd dan op Veronica

2 maart 2021 om 11:21

Ik heb dat met Leo Driessen, ik kijk meestal zonder geluid of op een andere zender als hij het commentaar geeft. Zo heeft iedereen zn commentators die hij/zij echt niet trekt denk ik :P Sierd is niet 1 van mn favorieten, maar ik kan hem opzich wel hebben.

2 maart 2021 om 12:54

Leo Driessen is echt met afstand de slechtste.

2 maart 2021 om 13:24

Leo Driessen is echt waanzinnig slecht, naar de aller aller slechtste commentator is toch die ene gozer van Ziggo die alleen maar Italiaanse wedstrijden doet. Gedraagt zich als een dikke kenner, maar het is niet voor niks dat hij alleen Italiaans voetbal mag doen. Kent het land Italië wel, maar snapt gewoon helemaal niets van het spelletje. Ben even zijn naam kwijt, maar dat vind ik echt een walgelijke vent.

2 maart 2021 om 13:25

Emile Schelvis bedoelde ik

2 maart 2021 om 12:24

Precies. Zo hou ik er totaal niet van. Een commentator moet de wedstrijd becommentariëren. Niets meer niets minder. Het moet om de wedstrijd gaan en niet om Sierd. Hij vind zichzelf vaak belangrijker dan de wedstrijd. Hoe minder een commentator opvalt hoe beter.

2 maart 2021 om 13:23

Maar zoals hij dus zegt, waarom heb jij iemand nodig die je alleen maar vertelt wat je zelf ook ziet?

2 maart 2021 om 14:17

Ik wordt echt moe van een Leo Driessen of Frank Snoeks die enkel benoemen wat er op het veld gebeurd. Zoals Sierd zelf halverwege ook aangeeft: wij zien zelf ook wel dat de bal op de paal gaat of dat de bal over de zijlijn rolt. Dat hoeft de commentator niet per se te benoemen wat mij betreft. Het moet zeker over de wedstrijd gaan, de context over de wedstrijd die Sierd vaak geeft vind ik dan ook leuk om mee te krijgen. Of het nu gaat om de vrouw van de scheidsrechter of om een goed restaurant om de hoek van het stadion, ik kan er altijd wel om lachen. Door zijn anecdotes voel mij meer betrokken bij de wedstrijd dan bij een wedstrijd waar een Arno Vermeulen bij zit. Daar dwaal ik meestal volledig af.

Maar het is zoals jopie aangeeft, je houd ervan of niet.

2 maart 2021 om 18:25

Een commentator geeft en moet commentaar geven bij de wedstrijd. Dat is de hele functie van een commentator. Ik wil gewoon voetbal kijken en heb dan ook geen behoefte aan anekdotes etc. Daar zijn andere programma's voor.

2 maart 2021 om 13:31

Sommige van Espn vind ik nog wel gaan. Je hebt er echter één tussen zitten die continu allerlei statistieken aan het delen is, wedstrijden met hem zijn echt bijna niet te doen. Kan alleen niet zo snel op zijn naam komen, echt een verschrikking.

2 maart 2021 om 21:48

Mark van Rijswijk is dat denk ik?

3 maart 2021 om 19:58

Meneer Fifa spelletjes commentator is ook niet om aan te horen, klinkt vaak alsof hij zelf geen zin heeft om de wedstrijden te zien

5 maart 2021 om 10:37

De grootste misvatting van Sierd (en z'n collega's) is deze, ik quote: "Er zijn te veel verslaggevers in Nederland die alleen maar zeggen wat je ziet. Die denken dat we allemaal slechtziend zijn. Waarom zou je als televisiecommentator zeggen: 'op de paal!', dat zien we toch? Je hoort het zelfs: Klets!". Ten eerste, een verslaggever moet gewoon z'n klep houden en zeggen wie er aan de bal is, want daar zijn ze voor, want dat kunnen we slecht zien op TV. Daarnaast wat feitelijke achtergrond en statistieken. Een enorme misvatting is dat een commentator een wedstrijd aan elkaar moet praten alsof ze de hoofdrol vertolken. Ik vind het 9 vd 10 keer een stoorzender. En dat van die bal op de paal, die hoor ik niet Sierd als je non-stop erdoorheen zit te tetteren. Wat geen enkele commentator meer snapt is dat hun functie veel beperkter zou moeten zijn dan dat ze zichzelf toeschrijven. Ik hoor veel liever het voetbal en het publiek (als alles weer normaal is) dan zo'n lullo die 't over een speler heeft die dan nog naast het sinaasappelkarretje in Sao Paolo speelde of erger nog, restaurant tips ... alleen maar onzinnige afleiding, vooral omdat het steeds vaker onzin is die ze verkopen ipv feitelijke achtergrond. Ik vind Sierd leuker als non-commentator, bijv. verslaggever zoals bij VI toen en interviewer. Ik wil geen Sierd "show", ik wil de wedstrijd zien. Dat is de hoofdrol. Ik hoop dat er een dag komt dat je zelf kunt kiezen of je het commentaar aan/uit zet zonder het stadion geluid te verliezen.

Bij hem is het inderdaad wel het geval dat je hem of geweldig vindt, of vreselijk vindt. Er is geen middenweg. Persoonlijk vind ik hem vreselijk en kan ik gewoon echt niet naar een wedstrijd kijken waar hij commentaar geeft.

2 maart 2021 om 08:54

Ik ook niet. Verschrikkelijk, het is een voetbalwedstrijd en niet een Sierd de Vos-show. Raak er totaal door afgeleid wat de wedstrijd compleet verpest, hoe mooi of spannend het ook is. Bij Fifa heb ik meteen het commentaar aangepast naar het Engels, dat luistert sowieso fijner en professioneler. Sierd is de Nijhuis onder de commentatoren, wilt een hoofdrol spelen terwijl hij een aanvulling moet zijn. Vindt zichzelf belangrijker dan de mensen waar het daadwerkelijk om gaat.Het ergste is dat Koert Westerman het op een geforceerd en nog mislukte manier gaat proberen te imiteren, omdat hij ook een succes wilt zijn.

2 maart 2021 om 12:32

Toen hij begon met z’n koekoek en restaurantjes gedoe bij saaie wedstrijden vond ik het nog wel grappig, alleen is het zo spijtig dat hij er inmiddels zelf zo in is geloven dat HIJ de wedstrijd moet maken en de entertainer is, ook bij topwedstrijden. Dan kan hij zich op zijn manier nog zo goed hebben voorbereid, maar als hij niet aanvoelt of een wedstrijd op het scherpst van de snede word gespeeld en hij ruimte moet laten voor de sfeer in een stadion (nu lastig met de maatregelen, maar voorheen) waarbij een stadion bij een schot van 30 meter bijvoorbeeld stil valt en daarna ontploft als de bal het net raakt, en van meet af aan onnodige informatie begint te kwalmen, streef je wat mij betreft als commentator toch echt je doel voorbij. Daarnaast heeft hij heel duidelijk zijn voorkeuren en vooroordelen, wat ik misschien nog wel kwalijker vind, want wat er ook gebeurd op het veld, zijn mening blijft hij dan spuien als waarheid. Krijgt Ronaldo een doodschop te verwerken waarbij hij zonder pardon opstaat en loopt Messi er ongemotiveerd bij en geeft uit frustratie iemand een kopstoot, als nog zal Sierd zeggen dat Ronaldo een mietje is die steeds op de rond ligt, en Messi van een andere planeet komt en de vriendelijkheid zelve is. Ik hoop daarom nog altijd dat er een knop op de afstandsbediening komt waarmee je kunt kiezen of je een commentator op mute kan zetten, zonder het geluid uit het stadion te verliezen wanneer zo’n commentator weer eens doorslaat.

2 maart 2021 om 13:13

Volgens mij voelt hij het juist perfect aan en dat bedoel ik niet positief. Hij weet dat hij juist op dàt moment op kan vallen. Daarnaast is zijn clubvoorkeur wat mij betreft schaamteloos. Wanneer een Nederlandse club tegen een buitenlandse club speelt mag je wat mij betreft best wel beetje voor de Nederlandse club zijn, het welbekende commentaar van van Gelder bij het doelpunt van Bergkamp tegen Argentinië is genieten, maar eigenlijk dient de commentator neutraal te zijn. Aantal jaar terug speelde PSV tegen Atletico. De Vos was gewoon openlijk aan het juichen tegen een Nederlandse club, beschamend.Het feit dat je pas sinds een aantal jaar wat hoort over de Vos, terwijl hij al tiental jaren actief is het bewijs van zijn narcisme. Het is een act, die hij pas laat in zijn carrière (waarschijnlijk om te voorkomen dat hij in de vergetelheid raakt) opzet. Het geforceerde proef je bij elk woord en het is mij een raadsel dat zoveel mensen er in trappen. Het is alsof je Rutte zijn belofte nog geloofd op zijn mooie blauwe ogen.

2 maart 2021 om 13:24

Het hangt er voor mij inderdaad ook heel erg vanaf welke wedstrijd hij verslaat, juist omdat hij zo afleidend is. Ik kan me nog goed die EL wedstrijden van PSV herinneren, in nagenoeg lege stadions in het oost-blok. Kijk, dan kan 90 minuten naar Sierd luisteren best leuk zijn. Maar bij een wedstrijd die van zichzelf al spannend is heeft zijn commentaar m.i. alleen maar een negatief effect op de amusementswaarde.

2 maart 2021 om 13:27

Haha Koert Westerman heb ik altijd een beetje medelijden mee. Is echt een van de domste personen op tv en snapt niks van welke sport ie dan ook maar bij aanschuift. Maar het is wel een hele vriendelijke aandoenlijke goedzak.

Ben zo terug, ik ga even de zus van de keeper van De Graafschap opzoeken!

2 maart 2021 om 13:33

Viel toch een beetje tegen hè?

4 maart 2021 om 09:41

Niet te vinden. Welke van de 3 keepers? Haha

Ik vind Sierd soms fantastisch en soms een beetje irritant. Eigenlijk vind ik hem vooral leuk bij een wedstrijd die me niet zoveel interesseert. Ik moet er niet aan denken dat ie straks bij een EK-finale (alsof we die halen) door de wedstrijd heen tettert met z'n gekoekoek. Maar goed, hij is wel origineel en ook zeker heel goed voorbereid.

Haat liefde met sierd. Kijk ik neutraal naar een wedstrijd vind ik het altijd wel vermakelijk en maakt het de wedstrijd leuker.

Toen Ajax tegen PAOK speelde in de voorronde CL werd ik zwaar nerveus van hem. Toen stond de spanning er bij mij op. Dan vind ik het echt minder fijn

Een WK finale met nederland en sierd zou ik niet aankunnen haha

2 maart 2021 om 10:57

Bij mij stond de spanning er ook op, maar dat ebde wat weg dankzij Koert.
Mij kon je opvegen na zijn ongeplande anekdotes over blote Griekse barsies in het publiek (want de economie gaat al even niet zo goed daar) en een tackle op z'n Grieks (van achteren).
Dat ze in Griekenland daarna woedend warden maakte het alleen maar mooier. Vroeger vond ik hem een mafkees maar ik ben al lang om.

Ik kan begrijpen dat er mensen zijn die hem fantastisch vinden. Het is ook maar hoe je naar een wedstrijden wil kijken..
Als je de commentatoren in Nederand vergelijkt met die in het buitenland, dan merk je dat ze in Nederland echt slaapverwekkend zijn. Vaak noemen ze de hele wedstrijd alleen maar de naam van de speler die de bal heeft verder niks.
In het buitenland zit meer verhaal, is het meer dynamisch en zit er veel meer passie in. Dat maakt de wedstrijd toch iets aantrekkelijker, ook al is het niet veel aan. Het komt ook omdat er in de wedstrijden in het buitenland vaak 2 of zelfs 3 commentatoren aanwezig zijn bij een wedstrijd (2 op de tribune en 1 bij de dug-outs). Er wordt daardoor ook vaker tussen hun geschakeld en krijg je minder stiltes..

Sierd is voor een Nederlandse commentator minder saai. De tips van restaurantjes, barretjes en het googlen van spelersvrouwen zijn leuk, maar moet niet te veel zijn. Maar wat ik absoluut niet goed vind is dat hij soms mensen (spelers/staf) echt afkraakt en soms zelf kwetsend.
Hij moet realiseren dat er ook mensen zullen kijken naar "zijn" wedstrijden die fan zijn van dat team, speler of zelfs staf. In mijn ogen zou hij iets neutraler moeten blijven en meer over voetbal praten in plaats van bijvoorbeeld over een speler te praten die eruit ziet als een crimineel of zelfs kwetsende teksten uit te spreken.
Maar ja, wie ben ik? :-)

Gelukkig heb ik de mogelijkheid om wedstrijden op diverse kanalen (sky Italia of Spaanse kanalen) te kijken want, als ik Sierd hoor schakel ik over naar de andere kanalen waar ze wel meer over voetbal praten.

Hoor wie klopt daar op de deur van de Champions League? Dat is Ajax. Ik kan echt helemaal niks met Sierd, kan er geen 5 minuten naar luisteren, maar die tekst speelt nog steeds regelmatig hardop in mijn hoofd af.

Naja ik vind Sierd echt rammend irritant als commentator. Ik zit gewoon voetbal te kijken man, hou het nou gewoon simpel. Sommige mensen vinden het dan leuk dat er wat leven in de brouwerij is; ik kijk voor het voetbal en niet voor Sierd. Ik keek ook nooit voor de andere commentatoren. Ik vond Evert ten Napel ook altijd irritant met al die aannames steeds. Laat het spel gewoon voor wat het is, en leg uit wat er gebeurt. Dat is het.

Kijken commentatoren nog steeds op zo'n klein kijkdoosje?
Iedereen met een 2 bij 1 m plasmascherm en de commentator op zo'n klein schermpje.
Nu snap ik dat ze er (net als iedereen) wel eens naast zitten.
OT: Ik ben een grote liefhebber.
Leukste anekdote komt van Paok-Ajax waar een tackle werd uitgedeeld door een griekse speler.
Van achteren, "op z'n Grieks" dus. Wat een held.

2 maart 2021 om 11:09

dutchyntl klopt helemaal! Man man, wat moest ik ik er toen om lachen, nu nog steeds als ik er aan denk haha. Deze man is de Messi/ronaldo onder de commentatoren! Nog een anekdote uit de wedstrijd van Real: "ronaldo valt op een manier zoals hij dat ook doet zodra hij thuis komt, linea recta de slaapkamer inloopt en Irina Shayk daar ziet liggen".

Ik heb zoals velen ook wel gemengde gevoelens over Sierd als commentator. Aan de ene kant kan hij een saaie wedstrijd met zijn commentaar leuk maken, als een wedstrijd niet om aan te zien is of er weinig gebeurd zijn de anekdotes van Sierd een reden om te blijven kijken. Maar bij andere wedstrijden, soms als Athletico speelt is hij té subjectief. Soms heb ik het idee dat hij meer een entertainer is, soms is dat leuk, soms is dat irritant. Maar in ieder geval een leuke afwisseling met andere commentatoren die constant saai, droog, beschrijvend commentaar geven.

El Sierd, voor mij de beste van allemaal, zonder twijfel! Soms kijk ik wedstrijden enkel en alleen omdat Sierd aan het woord is, terwijl de wedstrijd mij niet zo interesseert, dit zegt genoeg. Het enige nadeel is dat als ik een wedstrijd kijk, ik mij irriteer aan de commentator omdat je altijd Sierd gewend bent. Het is als het ware dat je van een Ferrari moet switchen naar een Lada. Je bent een voorbeeld voor de rest beste Sierd, dat we je nog heel lang mogen aanhoren met die mooie anekdotes van je.

"Ik weet van de keeper van De Graafschap dat hij een zus heeft die als amateurmodel op motorbladen staat in haar bikini. Dat zijn toch dingen die je wilt horen?"

Nou nee. Slap excuus van een commentator die eerder zichzelf promoot dan de wedstrijd en ook nog eens te groot is gemaakt door de buitenwereld.

Met afstand mijn favoriete commentator. Als het gaat om een wedstrijd van Ajax dan kan ik niet tegen het jolige, maar als ik kijk naar wedstrijden van Barcelona en Real Madrid dan zorgt Sierd voor de extra entertainment. De mooie tijden uit 2015 van de MSN-aanval bij Barcelona, elke zondagavond om 21.00 uur met een Sierd de Vos in topvorm zal ik nooit vergeten.

In tegenstelling tot de meesten hier ben ik helemaal niet wild van het commentaar van Sierd de Vos. Dat hij niet roept dat een bal op de paal vliegt is niet waar; ik hoor hem steeds "palo" roepen. Bovendien zegt hij dat het niet interessant is om te roepen dat een bal op de paal vliegt omdat iedereen dat kan zien is misschien wel waar, maar dat gelul over de zus van de moeder van zijn vriendin en zijn commentaar op de paella in zijn favoriete restaurant in San Sebastian is ook niet waar ik als kijker op zit te wachten.

Als ik Sierd hoor dan zet ik meteen het geluid uit omdat ik zijn commentaar zeer storend vindt. Ik wil gewoon een wedstrijd bekijken maar geen Sierd de Vos show.

Als ik alleen naar hem luister heb ik geen idee hoe de wedstrijd ging maar weet precies waar ik lekker kan eten als ik weer in Spanje ben.

Hij heeft vaak de neiging om gek te doen als er veel mensen kijken, maar bij een leuke Spaanse subtopper is hij de beste commentator die er is. En met zijn clubvoorkeur is natuurlijk ook niks mis!

een echte persoonlijkheid. Niet iedereen zit te wachten op partijdigheid van een commentator wat ik ook begrijp. Vind persoonlijk wel dat hij regelmatig leuke dingen verteld maar hij hoort niet partijdig te zijn.

Wanneer ik als neutrale toeschouwer naar een wedstrijd kijk kan ik prima om Sierd lachen. Dan is het alleen maar extra vermaak. En ik waardeer hem ook zeker. Hij doet het lekker op zijn eigen manier en maakt er veel mensen blij mee. Alleen wanneer ik als supporter van een van die teams die voetbalt kijk, wil ik helemaal opgaan in de wedstrijd en meegaan in de spanning. Maar dan moet ik absoluut niet het commentaar van Sierd hebben. Die lult over een restaurant terwijl er goals gescoord worden, penalties worden veroorzaakt etc. Nee Sierd heeft zijn plussen en minnen.

Ik volg niks via NL kanalen, geen Ziggo, geen ESPN NL, geen Fox NL, geen Veronica, etc., etc. Ik volg het liever bij de bron zelf. Die hebben leuker commentaar, hebben verstand van het spelletje of dat nu voetbal, American Football, baseball, of basketbal betreft, geven meer zinnige en diepgaande informatie en zijn neutraal.

Over het algemeen kan ik Sierd goed hebben, maar tijdens wedstrijden van Barca is het als fan soms bloedirritant. Tegen Sevilla was zaterdag een grote en belangrijke wedstrijd en vervolgens begint Sierd weer met motorgeluiden bij Dembele en moest Araujo 25 keer langs de huisartsenpost. Het is heerlijk bij saaie wedstrijden, maar in de spanning helpt het vaak niet.

Pffffffffff, hij vindt zichzelf wel heel geweldig. Irritante man met slechte humor die zichzelf veel te graag hoort. Vroeger was hij een vakman, tegenwoordig een slechte clown.

Sierd de Vos is een commentator die er zijn eigen draai aan gegeven heeft, of hij gewoon zijn lollige zelf is of er op inspeelt om populair te zijn weet ik niet. Soms stoort het me en soms vind ik het stiekem ook wel grappig eigenlijk. Hij doet i.i.g. zijn best om het leuk te maken voor de kijkers, maar smaken verschillen nou eenmaal, het is erg lastig om iedereen blij te maken.

Doordat hij anders is dan de rest, valt hij op en sommige lopen met hem weg, waar andere zich er juist weer (enorm) aan storen. Dat is nou eenmaal hoe dat soort dingen werken in het leven. De afgelopen jaren was hij in ieder geval wel de meest besproken en daardoor bekendste commentator van Nederland, hij pakt dat dan toch slim aan zou ik zeggen.

Stiekem ben ik wel blij met de afwijkende aanpak van Sierd, want er zijn ook genoeg saaie commentatoren waar ik me veel meer aan stoor. Commentatoren die enorm subjectief voor een Nederlandse club zijn in Europa vind ik ook vervelender.

Haha mooie praatjes, maar de feria is idd ern geweldig feest, sport goedkoop, lekker weer en wat een hoop leuke vrouwen.

Mooie serie, kopstukken. Laatst ook dat stuk met fresia. Ik kan hier wel van genieten.

Sierd de Vos.... Een commentator die op zijn minst origineel is. Ik kijk niet heel vaak wedstrijden die hij verslaat en dat is denk ik de enige manier om met hem om te gaan. Als je te vaak kijkt wordt hij irritant maar als je af en toe een dosis El Sierd tot je neemt is het verfrissend.
Alles in ieder geval beter dan Frank "leuterkoning" Snoeks. Die man zit echt alleen maar te zeveren en zijn opgezochte feitjes op te dreunen. Tip voor degenen die net als ik een bloedhekel aan Snoeks hebben: Open twitter en kijk wat daar over hem wordt gezegd, hilarisch!

Ik vind dit zo'n heerlijke kerel. Een verhalenverteller pur sang. Lekker eigenzinnig. Een commentator die je zo nu en dan zijn passielaat voelen. Nederlandse commentators vind ik echt saai. Hou meer van Engels commentaar waar de passie vanaf spat. Sierd heeft dat ook. Dat in combinatie van zijn talent om verhalen te vertellen geniet ik enorm van.

..."omdat ze niets anders weten te vertellen dan dat. Ik weet van de keeper van De Graafschap dat hij een zus heeft die als amateurmodel op motorbladen staat in haar bikini. Dat zijn toch dingen die je wilt horen? Die bal op de paal zien we zelf ook wel.”....
Dit citaat omvat alles wat er "fout" is aan Sierd en deze tijd waarin we leven. Ik ben geinteresseerd in voetbal (de bal op de paal) als ik voetbal kijk (..) en niet in wannabe papparazi geneuzel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Atlético Madrid

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Sevilla148
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Á. CorreaAanvaller73
L. SuárezAanvaller73
J. OblakKeeper70
Matheus CunhaAanvaller50
J. GiménezVerdediger50
HermosoVerdediger60
Renan LodiVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina Atlético Madrid.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 september
Een afvaardiging van Ajax zat afgelopen zaterdag op de tribune voor Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren