De Boer: ‘Ze zijn een voorbeeld voor de andere Ajax-spelers én de jeugd’

Zondag, 28 februari 2021 om 11:29Dominic Mostert • Laatste update: 11:33

Mohammed Kudus is weer inzetbaar bij Ajax, maar het wordt volgens de analisten van Goedemorgen Eredivisie niet gemakkelijk voor de middenvelder om zijn basisplaats te heroveren. Hoewel Kudus vorige week zondag in de basis begon tegen Sparta Rotterdam (4-2 zege), koos Erik ten Hag donderdag tegen Lille OSC (2-1) weer voor een middenveld met Edson Álvarez, Davy Klaassen en Ryan Gravenberch. Kudus speelde slechts een minuut als invaller.

De Ghanees maakte aan het begin van het seizoen een goede indruk, maar liep op 21 oktober in het Champions League-duel met Liverpool een knieblessure op. Hij moest daarna maandenlang revalideren, speelde begin januari als invaller even mee tegen PSV, en ontbrak vervolgens weer enige tijd. Nu lijkt hij volledig fit. Bij Goedemorgen Eredivisie op ESPN wordt echter de vraag opgeworpen wie van de drie middenvelders plaats zou moeten maken voor Kudus. “Klaassen doet het geweldig op '10'. Álvarez past op het huis”, zegt Ronald de Boer, die daarmee refereert aan een eerdere uitspraak van Hans Kraay junior. “Ik vind Klaassen geen op-de-winkel-passer”, herhaalt Kraay junior in de ochtenduitzending.

“Álvarez heeft dat meer”, beaamt De Boer. “Je ziet bij hem de agressie. Een vriend van mij traint Álvarez ook buiten het veld. Dan zie je wat hij ervoor doet." Álvarez belandde dit seizoen op de bank, maar had een basisplek in de laatste zeven officiële duels. Ook Lisandro Martínez lijkt zich na een periode als wisselspeler weer basisklant te mogen noemen, zij het als centrale verdediger. De Boer is positief over de werklust van de zomeraanwinsten uit 2019. "Álvarez en Martínez hebben op een punt gestaan waarop je dacht: er zit geen toekomst meer in voor deze jongens. Maar ze zijn keihard blijven trainen."

"Ze zijn niet alleen een voorbeeld voor de jongens met wie ze spelen, maar ook voor de jeugd. Het is een compliment waard hoeveel werk ze buiten het veld verrichten om scherp en fit te blijven", aldus De Boer. Martínez werd eigenlijk gehaald als middenvelder, maar richt zich nu volledig op een rol als verdediger. Hij beaamt in een interview met ESPN dat het moeilijker is om zich aan te passen aan de Nederlandse stijl in een rol als verdediger dan als middenvelder. "Ja, dat is lastiger, vooral omdat Ajax graag hoog druk zet. Vaak blijf je met z’n tweeën achter met veel ruimte achter je. Daarom moet je altijd opletten en heel snel zijn als verdediger. Ik denk dat ik nu andere kwaliteiten heb aangeleerd."

In de studio van de sportzender zegt Ron Vlaar de uitspraken van Martínez te begrijpen. De voormalig international van Oranje maakte eerder deze maand bekend te stoppen als voetballer; dit seizoen kwam hij niet in actie voor AZ. Hij zegt dat het voor een verdediger 'op zich geen probleem' is dat een ploeg hoog druk zet in balbezit en de verdediging met twee man achterblijft. “Als je allemaal ook goed terugschakelt bij balverlies. Of dat je bij balverlies zo direct druk kunt zetten, dat de bal daar niet eens komt. Bij AZ hebben we dat bij vlagen heel goed voor elkaar. Als je dat niet voor elkaar hebt, kom je in de problemen." Zondagmiddag om 14.30 uur neemt Ajax het in Eindhoven op tegen PSV.


Poll

Zou je Mohammed Kudus nu een basisplek geven bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door orgullo)

Toen ik hem het hoorde goed praten . Stoor ik me totaal aan Ronald . En moet steeds gelijk denken aan ze dochters die als ze daar waren niks mochten wat een leuke vader hebben hun zeg ...

28 februari 2021 om 12:21

Dat is niet waar, want ik ken iemand die daar ook was en vaak met die dochters wat ging eten of leuke dingen doen. En is zelfs verloofd met 1 van zijn dochters en hebben een dochter. Zomaar kom je hier liegen...🤷‍♂️

28 februari 2021 om 12:43

Oke het spijt me .

28 februari 2021 om 13:04

@fairplay1, precies.

''de Boer en zijn gezin moesten door transfers naar andere voetbalclubs vaak verhuizen. De kinderen konden zich daardoor niet lang hechten aan hun vrienden. Dat heeft Demi haar vader echter nooit kwalijk genomen.

"natuurlijk vond ik het jammer en verdrietig als ik weer afscheid moest nemen. En ik mis het leven in Qatar nog steeds.'''

Dit klinkt niet alsof ze het leven daar nou zo erg vond. Je kan je mening hebben over zijn ambassadeursschap maar ga er nou niet bijhalen dat het een vreselijke vader voor zijn kids was

Ja tuurlijk Ronald. In Brazilie bv zijn de arbeiders en lokale bevolking ook zo erop vooruit gegaan door het WK. De enigen die erop vooruit gaan zijn fifa en de multinationals. Er zijn overal misstanden en ja er is ook hypocrisie maar dit is gewoon diep fout en Ronald doet er verder maar beter het zwijgen toe.

28 februari 2021 om 11:51

Dat WK in Brazilië was ook één grote fraudezaak. Petrobas, Odebrecht, voormalig presidente Roussef en Da Silva...ze zaten diep in corruptie praktijken voor de bouw van stadions en andere zaken. Wat een puinhoop is dat WK uiteindelijk geworden voor de bevolking daar.

28 februari 2021 om 12:22

Ja en uiteindelijk hoorde je niemand hier dat ze het moesten boycotten, heel veel hypocrieten zijn er hier.

28 februari 2021 om 12:21

(beserko)
Volgens mij gaat dit artikel niet over Qatar dus waarom dat er weer bij halen ? reageer gewoon op de stelling die er staat en lok weer geen discussie uit over Qatar .

28 februari 2021 om 12:42

Ronald De Boer praat hier over een voorbeeld voor anderen zijn maar na zijn betoog wat betreft Qatar vraag ik me af voor wie hij nog een voorbeeld is

Kudus kun je nu lekker rustig brengen dat is alleen maar goed voor Ajax. Wel veel goede bezetting op veel posities bij Ajax en concurrentie onderling. Ik denk dat als Mo weer topfit is hij er wel in gaat komen, want in potentie is hij een van de beste middenvelders bij Ajax.

Wordt inderdaad nog best wel een lastige verhaal voor Kudus om weer een basisplaats te veroveren, maar ook voor ten Hag om spelers speelminuten te gunnen. Want niet alleen op het middenveld zijn er veel opties, maar ook in de verdediging en aanval.

Moet wel zeggen dat ik het middenveld van de afgelopen weken, met Gravenberch, Álvarez en Klaassen prima vind. Het enigste wat dat middenveld in mijn ogen mist, is net dat stukje verfijnde creativiteit. Gravenberch is wel creatief, maar niet verfijnd qua techniek zoals bijvoorbeeld Kudus is.

Kudus legt de ballen wat makkelijker neer, terwijl Gravenberch meer een soort box-to-box speler is en een soort kruising tussen Yaya Touré en Pogba. Maar zoals ik al schreef: als iedereen fit is, moet ten Hag keuzes gaan maken want Ajax beschikt over een brede selectie met meer dan 11 spelers die goed genoeg lijken voor de basis 11.

28 februari 2021 om 12:26

(rochester)
Nou ik denk dat Kudus toch wel weer in de basis komt hoor als hij weer volledig hersteld is die heeft zoveel voetballende kwaliteiten , ik denk dat als hij weer het ritme heeft als in het begin is hij echt een van de betere voetballers die er rondlopen bij ons hoor .

28 februari 2021 om 12:35

Het toevoegen van een betere speler maakt een team niet per se beter. Voor wie zou hij moeten spelen? Op dit moment gaat het uitstekend en lijkt het middenveld goed in balans met een mooie mix van duelkracht, voetballend vermogen en dynamiek. Misschien zou je tegen de zwakkere tegenstanders Alverez eruit kunnen halen, maar in de grote wedstrijden komt hij er denk ik voorlopig niet in.
Ook: waarom bracht Ten Hag hem donderdag met maar 1 minuut te spelen. Dat is zo nutteloos, daar wordt niemand beter van en voor het tijdrekken hoefde hij het ook niet te doen want Lille moest dan 2x scoren in een minuut en dat ging nooit gebeuren...

28 februari 2021 om 12:44

(rubentje13)

Nee dat klopt het team is altijd belangrijker dan het individu maar Kudus is wel een hele goede speler die volgens mij altijd zou moeten spelen .maar als de resultaten zo blijven als nu zonder hem ja dan wordt het misschien wel moeilijk .

28 februari 2021 om 12:51

Weer typisch dit een donkere speler vergelijken met donkere spelers ipv naar kwaliteiten kijken? Gravenberch lijkt meer op frankie de jong dan de 2 spelers die jij noemt.

28 februari 2021 om 13:03

Wat heeft huidskleur er in dit geval mee te maken? Ik vind overigens Kudus qua beweging en speelstijl iets meer op Frenkie lijken dan Gravenberch. Gravenberch lijkt meer op spelers zoals Yaya Touré en Pogba zoals ik al schreef: een box-to-box speler, en daar is toch absoluut niets mis mee?

Overigens ben ik zelf ook iemand met een donkere huidskleur, maar dat geheel terzijde.

Lijkt me dat Klaassen plaats moet maken voor Kudus. Hij doet het goed maar niet zo geweldig als de Boer hier stelt. Kudus is beter dan hem. En Gravenberch zal zijn basisplek in deze vorm niet kwijtraken.

28 februari 2021 om 12:17

Ik weet dat nog niet zo goed. Klaassen coacht ook in het veld. Gravenbergh gaf aan dat hij veel van Klaassen leert door diens aanwijzingen op het veld. Kudus zie ik dat nu niet zo snel doen.

28 februari 2021 om 12:17

En weer eens iemand die Klaassen onderschat. Jammer dat je de kwaliteiten van hem niet inziet, aangezien juist zijn kwaliteiten Ajax zoveel beter maken. Het een/twee keer raken, het tussen de linies spelen, het veroveren van de tweede bal. Het valt inderdaad niet op en dan lijkt het dat een dribbelaar als Kudus beter is omdat het er leuker uitziet, maar Klaassen’s rol is ontzettend belangrijk voor dit Ajax

28 februari 2021 om 12:31

Ik onderschat hem helemaal niet. Ik zeg zelfs dat hij het goed doet. Alleen vind ik zijn concurrentie nog beter. En nee, niet alleen omdat het er leuker uit ziet.

28 februari 2021 om 12:44

En daarmee vind ik dus dat je hem onderschat. Op dit moment is Klaassen een betere en completere speler dan Kudus, waar Kudus aan de andere kant misschien veel meer potentie dan Klaassen heeft.

28 februari 2021 om 12:20

Klaassen is in vorm dus die zal niet snel gewisseld worden in een belangrijke wedstrijd als deze.

Dat Martinez ernaast stond, heb ik nooit begrepen. Heerlijke speler om erbij te hebben. In verdedigend opzicht toont hij onverzettelijkheid en brengt grinta. Ook voetballend is hij een meerwaarde, want hij is heel erg goed in het positiespel, goede functionele techniek, goede passing en een heerlijke lange bal/inzicht. Met die lange ballen is hij ook gewoon een wapen. Ik ben echt blij dat hij weer speelt, want het had heel erg zonde geweest als hij via de achterdeur was vertrokken. Daarvoor is hij veel te goed. Alvarez is erg belangrijk geworden en dat komt voor mij meer als een verrassing. Echter nu met Rensch en Timber achterin is het voor hun super dat er zo'n stofzuiger voor ze staat.

28 februari 2021 om 11:57

Martinez/timber is als centraal duo veel sterker dan Blind/schuurs. Dat Schuurs zo lang mocht blijven staan en Martinez amper speeltijd kreeg, waren behoorlijke missers. Nu dienen Rensch en Timber zich razendsnel aan; een beetje out of the blue. Net als Dest begin vorig seizoen. En is Alvarez gesetteld en met Klaassen op 10 opeens een prima koppel, naast Blind of Gravenberch. En dan is Klaassen aanvallend weer ouderwets bezig op zijn nieuwe/oude positie. En die past hem als een jas! Haller er nog bijgekomen. Je ziet hoe sterk je dan opeens als elftal wordt. Een zeer positieve metamorfose. Poppetjes en kwaliteit op de juiste plaats...

Mooi dat Kudus ook weer langzaamaan terugkeert naar zijn niveau van het begin van dit seizoen. Dan heb je voorin met Idrissi en Brobbey prima vervangers, op het middenveld met Kudus en daarnaast diverse opties met spelers die zowel achterin als ook op het middenveld kunnen spelen, alleen is het achterin wat dunnetjes. Om het maar niet te hebben over de mogelijkheid dat Stekelenburg ook geblesseerd kan raken. Want dan heeft Ajax echt wel een groot probleem. Scherpen en Kotarski zijn gewoonweg niet goed genoeg, maar ik vermoed dat ze dat bij Ajax ook wel weten. Maar die grap met Onana kwam dan ook op een uiterst ongelukkig moment.

28 februari 2021 om 12:10

Niet alleen een blessure, maar stel dat hij Corona krijgt. Vreselijk voor de supporters om steeds elke week te moeten hopen dat er niks met Stekelenburg gebeurt. Vooral wanneer de Europese wedstrijden naderen.

Verder ben ik heel blij dat Alvarez zijn kans heeft gepakt. Het begon anders een hele dure miskoop te worden. Ook hulde aan Ten Hag dat hij de Mexicaan op het middenveld bleef posteren. Eindelijk heeft hij wat laten zien wat hem zo speciaal maakt ten opzichte van andere coaches. Hopelijk is het nu ook gedaan met experimenten als Labyad in de spits of Neres/ Promes op 10.

Wat doet deze vent nog op de buis? Is gewoon publiekelijk bekend dat hij bloedgeld heeft ontvangen van Qatar om als PR-poppetje te fungeren. Iemand die enkele weken geleden nog doodleuk 6500 doden liep weg te relativeren moet je voor een hele lange periode weren van de buis, niet iedere week een podium bieden Espn.

De boer vind zichzelf wel erg belangrijk. Iedere zin van hem bij espn begint zowat met ik vind......

Wat een stelletje moraalridders hier op voetbalzone zeg. Jullie lopen dit zeker te typen met een i-phone in jullie nike pyama. Is vreselijk wat er in Qatar gebeurd maar laten we dan iedereen aanpakken. Want de bovenstaande bedrijven maken er ook een puinhoop van.

28 februari 2021 om 12:46

Ergens heb je gelijk, maar je moet ergens beginnen toch? En gezien het feit dat dit onderwerp enorm voetbal-gerelateerd is, is het niet verwonderlijk dat veel voetbalfans hier fel op reageren. Ik ben zelf ook zo'n moraalridder overigens, dank voor de typering.

28 februari 2021 om 12:47

Dus omdat er overal wat gebeurt hoef je Qatar niet aan te pakken? En nee, ik typ dit niet op mijn iPhone in mijn Nike-pyjama.

28 februari 2021 om 13:28

de vergelijking die hij maakt is misschien enigszins krom maar je kunt niet ontkennen dat we bijna allemaal weleens behoorlijk hypocriet kunnen zijn, vooral daar waar we graag naar anderen wijzen.
Maar het blijft lastig, vaak worden zaken ergens niet beter door te boycotten, maar je op deze manier voor hun wagentje te laten spannen en zaken op deze wijze goed praten vind ik duidelijk not done.

28 februari 2021 om 13:40

Je bent niet hypocriet als je een smartphone hebt en je iemand bekritiseert die openlijk een massamoord goedpraat. Je bent niet hypocriet als je kleding koopt bij een winkel en een knoop in je buik krijgt van Ronald de Boer die geld opstrijkt om op zondagmorgen op TV te komen vertellen dat het allemaal wel meevalt. Als je dat hypocriet moet je nog eens opzoeken in het woordenboek wat hypocrisie is. Want als je maatstaf is dat iedereen die een smartphone heeft geen enkele maatschappelijke kritiek meer mag hebben is er nooit een mogelijkheid tot publieke discussie. Dat is nou precies wat whataboutism is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7366
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2914
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

0 fans
23 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 22 april
Bayern München ziet de komst van Eduardo Camavinga als prioriteit. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren