Henk Fraser overwoog vernederende Sparta-wissels tegen Ajax

Zondag, 21 februari 2021 om 22:32Yanick Vos • Laatste update: 22:42

Sparta Rotterdam-trainer Henk Fraser heeft zondagavond in de wedstrijd tegen Ajax (4-2 verlies) overwogen om diverse spelers al na 25 minuten spelen te vervangen. Na de openingstreffer van Sébastien Haller na een klein kwartier spelen sloop de angst in de ploeg bij Sparta. Gemaakte afspraken werden niet meer nagekomen, tot grote woede van Fraser. De trainer besloot ‘uit respect’ vier spelers pas na 45 minuten spelen te wisselen.

Ajax was heer en meester in de eerste helft en ging rusten met een 3-0 voorsprong door twee goals van Haller en een van Perr Schuurs. Na de openingsgoal van Haller zag Fraser zijn ploeg in elkaar storten. “Dat was gelijk het einde”, zei hij na de verloren wedstrijd in gesprek met ESPN. “Daarna heb je geen lef meer en ga je achteruitlopen tegen een team dat heel goed is in balbezit.”

De irritatie bij Fraser was zichtbaar in de eerste helft. Na twintig minuten spelen liet hij vier wisselspelers warmlopen. “Ik ga niet ontkennen dat het even door mijn hoofd schoot om na 25 minuten te wisselen”, aldus Fraser. Volgens de trainer was het gemaakte plan duidelijk: “Wat zij erin moeten steken is lef en energie. Na het doelpunt was dat weg.” Hij besloot tot aan de rust te wachten om spelers te wisselen. “Als trainer moet je ook nadenken. Tot nu toe werken ze dit seizoen echt heel hard. Dus het was een stukje respect dat ik toonde door het niet na 25 minuten te doen. Maar pas in de rust.”

Dirk Abels, Bart Vriends, Bryan Smeets en Deroy Duarte konden na 45 minuten spelen gaan douchen. Met Laros Duarte, Denzell Gravenberch, Mario Engels en Sven Mijnans als vervangers wist Sparta de schade te beperken. Daarnaast ging Sparta in plaats van vijf verdedigers met vier verdedigers spelen. Dat het na rust beter liep had volgens Fraser niets met het systeem te maken. “Het gaat erom wat je zelf in de wedstrijd stopt. Want je weet: twaalf van de tien keer verlies je deze wedstrijd. In de tweede helft laat Ajax het lopen, maar wij moeten wel ons niveau halen en dat was in de tweede helft wat beter.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door carlo35)

Zijn houding langs de kant was zeer laatdunkend. John Stegeman heeft de naam, maar Fräser kan er ook wat van. Erg ongeïnteresseerd. Daar wordt een team ook niet beter van. Maar goed dat Ajax gas terug nam en Sparta nog 2x scoorde .

21 februari 2021 om 22:53

Fraser is niet van go ahead naar pec gegaan of dronken een auto in elkaar gevouwen... daar begint krediet mee. Dus als fraser onderuit gezakt zit is het een keer vervelend... maar Stegeman heeft een aardig blazoen op te poetsen! Plus dat fraser veel respectvoller is voor de camera dan Stegeman. Hij kan er ongeintesseerd bijzitten maar valt zelden z’n spelers af.

21 februari 2021 om 22:59

Ik vind Fraser altijd netjes, fatsoenlijk en correct voor de camera. En zo ziet hij er ook altijd uit. Ik vind dat je van Fraser veel kan zeggen, met name op z'n stijl als trainer, maar desinteresse is er denk ik niet 1 van.

Het lijkt me als trainer ontzettend lastig om je in te houden , wat betreft wissels, als je spelers niet naar behoren spelen.
Je ziet af en toe wel dat dit gebeurd , zie bijvoorbeeld Kean die erin mocht komen en na een paar minuten opnieuw gewisseld werd.
Of zelfs Tuchel van de week.

Ach Fraser, dat jij na een helft zoveel moet aanpassen zegt meer over jouw tactiek. Het ligt niet altijd aan de spelers, maar misschien ook eens aan jou. Het gebrek aan zelfreflectie gaat je carrière nog eens opbreken.

“ Want je weet: twaalf van de tien keer verlies je deze wedstrijd”. Heeft Fraser dit echt gezegd of is het een typfout van de VZ redacteur?😂

21 februari 2021 om 22:48

Dat heeft hij echt gezegd.

21 februari 2021 om 22:51

Dat heeft hij overgehouden aan zijn spelersloopbaan bij Feyenoord. Toen werd het in de Kuip tegen Ajax steevast 0-5 en in het Olympisch stadion 5-0, op die ene Obiku-bevlieging in de beker na ;-)

22 februari 2021 om 01:53

In 92/93 en 94/95 werd het 0-5, beide keren dus in de Kuip en toen deed Fraser niet eens mee. Jammer, helaas gaat u niet door naar de volgende ronde van deze voetbalquiz ;-)

22 februari 2021 om 10:20

Haha is dat zo? De eerste keer zal dan wel met centrum Metgod - De Wolf geweest zijn, de tweede keer De Wolf met Van Gobbel of zo? Maar je begrijpt vast wat ik bedoel, in die periode verloor Feyenoord bijna altijd kansloos met ruime cijfers van Ajax ;-)

21 februari 2021 om 22:56

Dat heeft hij echt zo gezegd. Later paste hij het aan maar 10 van 10 keer. Ik kon er wel om lachen.

Ik snap de irritatie van Fraser wel hoor. Sommige ploegen in de Eredivisie hebben echt semi-profs lijkt het wel. Alsof een postbode of brandweerman even een potje voetbal komt spelen. Vraag me ook oprecht af waarom in Nederland de fysieke gesteldheid van de spelers buiten de top zo slecht zijn. Het lijkt wel alsof ze allemaal op omvallen staan tegen de grote ploegen. Ontstaat er echt een nog groter gat tussen de top en de rest? En tweede vraag; Moet de Beneliga komen? (voel je vrij om te reageren)

21 februari 2021 om 23:30

Hier zeg je inderdaad wat waars! Er lopen heel wat spelers rond waarvan je je afvraagt in hoeverre ze hun werk daadwerkelijk ambitieus en serieus benaderen. Van veel krijg je de indruk dat ze hun carriere verloopt van kappersafspraak naar kappersafspraak, tussen het trainen door wat gamen en lekker dik doen op social media. Kijk je naar de Bmi's bij bijvoorbeeld FC Emmen, dan vraag je je af of er uberhaupt wel een dietist betrokken is bij het eerste elftal.

Om nog maar over technische en tactische capaciteiten te zwijgen. Tenenkrommend hoe veel spelers er niet in slagen met het juiste gevoel en de juiste snelheid een bal tussen de palen te mikken. De stond-erbij-en-ik-keek-ernaar-houding van in dit geval de genoemde Spartanen past daar evengoed bij. Het enige dat gevraagd wordt is 90 minuten concentratie, afspraken nakomen en kordaat ingrijpen. Dan zou ik als Fraeser zijnde ook gek worden; ik had het wel een mooi statement gevonden om die amateurs er direct uit te halen. Klaar mee!

22 februari 2021 om 10:07

Bij ons in Groningen valt dit wel mee. Beuvink en Fledderus hebben ook een langertermijnplan opgesteld met de focus op het creeeren van de fitste spelers in de eredivisie. Als je kijkt hoe onze jonge Suslov erbij loopt op zijn 18de heb ik er wel vertrouwen in. Verder vind ik echt dat je bij veel spelers veel meer de nadruk moet leggen op het optimaliseren van spelers hun fysiek. Dit betekent niet dat je alleen maar Adama's of Akinfenwas moet trainen maar per speler gaat kijken hoe het verbeteren van bepaalde fysieke aspecten je spel kan verbeteren.

Heeft Fraser wel n spiegel thuis ? Begin niet zo laf met 5 man achter op en speel om te winnen IPV tegenhouden en hopen op n countertje, als je toch 12 van de 10 wedstrijden verliest , waarom dan met 5 en 4 man er vlak voor om tegen te houden, ga toch weg man

22 februari 2021 om 08:29

Met doorschuiven naar middenveld bij balbezit en spel compact houden bij balverlies heb je een redelijk wapen tegen Ajax wat gewoon veel meer individuele kwaliteit heeft. Als je voluit gaat Als zijnde Sparta is de pijp snel leeg en kun je tegen enorme zeperd aanlopen...het werkt de eerste 15 tot 20 minuten maar daarna vielen er gaten in de organisatie...iets wat je bepaalde spelers best kan aanrekenen. Ik vind Fraser een nuchtere kerel die verfrissend eerlijk is, ook in de media.

22 februari 2021 om 10:43

Nu was je bezig doelpunten tegen te houden en sta je ook met 3-0 achter bij rust, ga gewoon voetballen om te winnen en dan maar eventueel met 4-0 vanbt veld af lopen maar wel met je hoofd omhoog omdat je er een leuke pot van hebt gemaakt , nu heb je nog meer n kater

Ik vind de reactie van Fräser een beetje overtrokken. Ajax heeft echt niet zoveel kansen gehad in de eerste helft en de doelpunten die ze maakten waren prima uitgespeeld m.u.v. de vrije trap van Schuurs (was volgens mij een van richting veranderd schot). De 1-0 en 2-0 is puur individuele kwaliteit. Daar is moeilijk tegen te verdedigen. 3-0 is gelukkig.

Als hij dit uit respect deed had ie dit naderhand niet moeten vermelden in het openbaar. Nu weet iedereen dus welke 4 spelers hij na 25 minuten wilde wisselen.
Dan is dit blijk van respect dus als sneeuw voor de zon verdwenen.
Als je dit doet, hou dan je mond erover dicht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Vitesse00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. OkoyeKeeper
D. AbelsVerdediger
T. BeugelsdijkVerdediger
A. DrakpeVerdediger
H. FraserVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

10 fans
Verdediger, 30 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 23 juli
Besiktas geeft de hoop op de komst van Bruma voorlopig op. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren