Kwakman neemt ‘schwalbekoning’ van Ajax onder de loep: ‘Hij mag het doen'

Zondag, 22 november 2020 om

Ajax-back Nicolás Tagliafico krijgt volgens Kees Kwakman in de Eredivisie minder snel een overtreding mee dan voorheen. Volgens de analist van FOX Sports heeft dat ermee te maken dat de Argentijnse linksback soms net doet alsof er een overtreding op hem wordt gemaakt, terwijl dat niet het geval is. Kwakman denkt dat de Nederlandse arbitrage inmiddels in de gaten heeft dat Tagliafico zich soms gemakkelijk laat vallen.

“De scheidsrechters en de VAR hebben het moeilijk. Wij zijn hier ook een beetje om hen te helpen”, zegt Kwakman zondagavond bij het voetbalpraatprogramma Dit Was Het Weekend van FOX Sports.” “Tagliafico is iemand die het af en toe voor doet komen alsof er een overtreding op hem wordt gemaakt”, zo vervolgt hij zijn verhaal. Presentator Jan Joost van Gangelen noemt Tagliafico gekscherend ‘een schwalbekoning’. “Ja, een schwalbekoning”, gaat Kwakman verder. “Er wordt niet meer voor gefloten.”

Kwakman laat een beeld zien uit de wedstrijd FC Utrecht – Ajax van voor de interlandperiode, waar Gyrano Kerk druk zet op Tagliafico. De linksback wordt aangepakt door de FC Utrecht-aanvaller en gaat gewillig naar de grond aan de zijkant van het veld. De arbitrage geeft Tagliafico geen vrije rap. “Erwin Zeinstra, de grensrechter van Björn Kuipers, die denkt: nee, hier zijn we klaar mee." Kwakman toont vervolgens een beeld van het duel tussen Ajax en Heracles Almelo van zondag (5-0), waarbij een vergelijkbare situatie zich voordoet. Tagliafico gaat naar de grond na een duel, maar krijgt geen vrije trap. "Vandaag waren het Jeroen Manschot, die goed floot, en zijn assistenten. Ze trappen er niet meer in. En dat is goed.”

De oud-middenvelder van onder meer NAC Breda en FC Groningen neemt Tagliafico niets kwalijk en hij ziet er dan ook niet al te veel kwaad in. “Tagliafico mag het doen”, stelt Kwakman. “Ik vind het veel minder erg dan iemand doormidden schoppen. Hij heeft het natuurlijk de hele tijd gedaan, maar nu beginnen de scheidsrechters het een beetje door te krijgen.”

Stengs over de VAR en rode kaart: 'Intentie maakt blijkbaar niet uit'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door pinko)

Manschot die goed floot.....een understatement.

22 november 2020 om 23:33

Jij vond hem geweldig fluiten?

22 november 2020 om 23:40

Een lachertje... Even voor de duidelijkheid: niet dus. Die recidivist (vloet, altijd bezig) had voor de pauze al in de kleedkamer moeten zitten...

23 november 2020 om 00:03

je klaagt over onsportief spel van Vloet maar schwalbes van Tagliafcio vind je dan wel prima?

23 november 2020 om 00:09

Jij stelt het bewust blesseren van spelers gelijk aan een fopduik?

23 november 2020 om 00:11

sterker nog, ik vind over het algemeen een fopduik zelfs erger als een overtreding maken. een overtreding kan gebeuren in een persoonlijk duel of wedstrijdsituatie, een fopduik is een overtreding simuleren en dus de tegenstander opzettelijk naaien. iets wat invloed kan hebben op de wedstrijd en wat je zelfs geld kan kosten. we weten allemaal nog dat Ajax een aantal miljoen mis liep in de CL door een schwalbe van Balotelli. ik pleit daarom ook al jaren om rood te gaan geven voor schwalbes zodat deze ellende eindelijk eens uit het voetbal kan verdwijnen want het heeft niks te maken met de sport. begrijp me niet verkeerd, een Nigel De Jong overtreding zoals die tegen Xavi Alonso is wel erger als een schwalbe maar ik heb het over de doorsnee overtreding, waarmee je niet opzettelijk een tegenstander blesseert en imo wilde Vloet niet opzettelijk een Klaassen blesseren want ik vond het geen doodschop

23 november 2020 om 00:28

Dan is het dus geen understatement

23 november 2020 om 00:46

Heb liever dat mijn tegenstander zich makkelijk laat vallen dan dat ik geblesseerd naar de kant moet.

23 november 2020 om 00:56

@Tubes maar daar ga je dus voorbij aan 95% van de overtredingen waar geen geblesseerde bij is. Een shirtje trekken (waar ik nog nooit iemand bij geblesseerd heb zien raken) is net zo zwaar bestraft als een ander een kaart aan willen naaien.

23 november 2020 om 00:58

@tubes nou, tegen Getafe hoorde ik de Ajax fans heel anders praten over theater en schwalbes. toen kon het volgens hun echt niet door de beugel dat soort gedrag. een doodschop is idd erger maar een tackle in een verdedigende situatie waaruit iemand toevallig maar niet opzettelijk geblesseerd raakt vind ik dat niet. dat is onderdeel van het spel waar theater niet per ongeluk gaat. dat is gewoon puur naaierij

23 november 2020 om 07:55

Tagliafico valt misschien soms makkelijk maar gaat 9/10 keer zonder te zeiken weer door als hij geen vrije trap krijgt, ik zie hem echt nooit klagen bij de scheids ofzo. Is me gisteren ook totaal niet opgevallen, de term 'schwalbekoning' is sowieso niet van toepassing op hem mijns inziens. Hoe je het in je hoofd haalt om dit te vergelijken met die exorbitante toneelshow van Getafe van destijds is mij werkelijk een raadsel. Lijkt in de verste verte niet op elkaar Japie. Ook Vloet was gisteren echt gewoon erger, met meerdere gemene overtredingen. Als je de wedstrijd niet hebt gezien, doe ons dan ook een plezier en reageer gewoon een keertje niet. Het is niet verplicht om al-tijd negatief tegengas te geven bij een Ajax topic he

23 november 2020 om 12:10

Een schwalbe is voor mij een schwalbe, of het er nou 1 of 10 zijn per wedstrijd, het hoort niet thuis in het voetbal en het is gewoon de tegenstander naaien. Als je dan geen problemen hebt met de schwalbes van Tagliagico en Tadic moet je imo ook niet klagen over Getafe

23 november 2020 om 13:19

Wat heeft het een met het ander te maken? Clubtegenkeur misschien, om dan een willekeurige speler van Ajax te noemen die in de fout gaat? En dan moet ik bekennen dat dat niet mag en dat Vloet dus gewoon door mag gaan met zijn traptechniek? Even voor alle duidelijkheid: iedere club heeft wel een speler die de grenzen opzoekt van het toelaatbare. En de scheids of VAR is er voor om spelers, die over de schreef gaan, te bestraffen. Zo duidelijk?

23 november 2020 om 14:17

Gaat om de intentie, hij probeert met toneelspel de scheidsrechter te foppen = Schwalbe. Er wel of niet bij zeuren doet aan het principe van Schwalbe niets af, dus de term Schwalbekoning kan hier wel gebruikt worden, want Nico doet het in mijn ogen te vaak en te graag.
Dat gezegd hebbende wordt (is) het wel veel erger als je doorslaat en jezelf gaat geloven, en daarom dus ook bij de arbitrage maar gaat zeuren. Het is geen negatieve speler, Nico, maar ik ben absoluut geen fan (wie het ook doet) van het toneelspel. Er zijn (legio) mensen die zeggen het wordt geaccepteerd dus is het slim. De tegenstander is dan gehaaider.

Ik zou het zo erg toejuichen wanneer zowel schwalbes als tijdrekken (al die keepers die de bal ipv 6 wel 16 seconden in de handen houden. Begin er eens mee om een (indirecte) vrije trap tegen te geven bij 7 seconden ofzo. Bij de 3e vrije trap gele kaart en daarna nog eens gewoon de 2e geven. (zelfde bij een inworp). Dat gaat een paar keer vervroegd afgelopen wedstrijden opleveren (met 8 spelers mag je door, maar met 7 niet) waarna het tijdrekken wel voorbij is.

Ik zie eigenlijk zelden überhaupt een kaart worden gegeven voor tijdrekken, (schwalbe ook vaak niet) laat staan een 2e kaart. Moeten ze gewoon eens mee beginnen (en consequent mee doorgaan), dan houdt het vanzelf op.

23 november 2020 om 00:35

Als je dan toch een grappige opmerking wil maken, zorg dan je a) een beter woord kiest of b) maak je sarcasme leesbaar, wamt dit slaat nergens op. On: ik vind het toch knap dat er in de afgelopen 20 jaar in Nederland nog nooit een goede scheidsrechter rondgelopen heeft. Daarnaast, jouw opmerking over Vloet (recidivist) maakt jou bij voorbaat al ongeschikt om een oordeel te vellen over de situatie.

23 november 2020 om 13:27

Je opmerking over sarcasme en oordeel over arbiters bevreemdt me een beetje. Althans, ik heb me daar niet mee bezig gehouden. Dan even het item Vloet. Deze jongen is een ordinaire schopper. Niet alleen gistermiddag, maar al tijdens zijn hele loopbaan. Zit in de genen. Daarnaast: gelukkig hoef ik me niet bij jou te komen melden om te vragen of ik waar dan ook een opmerking over wil maken, of een post wil plaatsen. Vrijheid, blijheid, noemen we dat. Uitgezonderd de moraalridders. Die hebben overal wat op aan te merken;-))

23 november 2020 om 13:42

Wat bevreemd je in mijn opmerking over sarcasme precies? Als het geen sarcasme is, dan begrijp je namelijk de betekenis van understatement niet. En over de arbiters: Elke scheidsrechter die de afgelopen jaren over de Nederlandse velden gelopen heeft, is kut. Vind Fcg95 hem goed, zijn er 3 anderen die hem kut vinden. Voor Pinko geldt hetzelfde. Daarnaast vind ik het een beetje simpel om op onderbuikgevoel Vloet een ordinaire schopper te noemen, als ik de cijfers van Transfermarkt mag geloven heeft hij maar 24 gele en 2 rode kaarten gekregen in een loopbaan van 225 wedstrijden, dus onderbouwen met cijfers kan je het iig niet. En om nou te zeggen dat het in de genen zit, daar heeft Wiljan niet genoeg voor gespeeld.

Op het laatste heb je natuurlijk een punt. Lekker posten wat je wil, dan vraag ik je om het uit te leggen en dan zijn we het daarna niet eens

23 november 2020 om 14:58

Begrijpend lezen is blijkbaar niet iedereen gegeven. Mijn opmerking was een waardeoordeel over het fluiten van Manschot tijdens Ajax - Heracles. Niet over Jantje of Pietje, of over het scheidsrechterskorps in het algemeen. Gewoon expliciet over die scheidsrechter en zijn optreden tijdens Ajax - Heracles (nu moet dat wel duidelijk zijn;-). En ik vond hem niet goed ingrijpen na de aanslagen van Vloet op achtereenvolgens Klaassen en Mazraoui. De eerste verdiende geel, de tweede minimaal geel - eigenlijk rood, van achteren vol op de enkels, zonder intentie de bal te spelen. Daarnaast liet hij het schoppen van vooral Heracles zijde - logisch, Ajax hard aanpakken, misschien loont dat - te veel toe. Niet alleen tijdens deze wedstrijd, maar ook tijdens andere wedstrijden, is een strengere benadering zeker gewenst, met het overvolle programma van de clubs, en de vele blessures die dit tot gevolg heeft. Dus Manschot moet voortaan als Vrouwschot fluiten!;-))

23 november 2020 om 15:15

Ja ik begrijp dat jij bedoelt dat Manschot een kutwedstrijd floot, maar dat komt door context, want je letterlijke woorden betekenen gewoon dat hij geweldig floot. Het is waarschijnlijk ook zo, dat de meeste clubs tegen Ajax het randje opzoeken. Logisch ook, een wedstrijd tegen Ajax ga je het gebrek aan kwaliteit alleen goed kunnen maken met een degelijk strijdplan en het mes tussen de tanden (zoals Groningen dat deed, al deden die het vrij fair). Lijkt me trouwens heel lastig als scheids, de middenweg vinden tussen "mannelijk" voetbal en het een beetje strak houden. M.i. zouden de huidige omstandigheden daar echter niets aan moeten veranderen.

23 november 2020 om 15:53

Je vond Manschot dus niet goed fluiten? Misschien moet je dan de betekenis van understatement nog eens opzoeken, want dat slaat in deze zin (waarbij je de scheids dus slecht vond fluiten) helemaal nergens op.

23 november 2020 om 16:30

Sarcasme, vriend;-))

Als Tagliafico de vrije trap niet krijgt zet hij gewoon door, zonder te klagen. Het ligt aan de scheidsrechter. Ik heb hem nooit zien protesteren of klagen. Ik weet wel dat ongeveer 60% dat de tegenstander bij Tagliafico komt, Tagliafico snel gaat liggen.

23 november 2020 om 01:55

@ PeterVermeulen, klopt inderdaad. Tagliafico gedraagt zich soms vervelend door makkelijk te vallen maar hij accepteert het even makkelijk als er niet wordt gefloten. Laten we het er maar op houden dat het een Zuid Amerikaans voetbalkwaaltje is. Niet als excuus bedoeld maar het zit er een beetje ingebakken. Je merkt het vooral bij hem wanneer de tegenstander hem lichtjes in de rug loopt wanneer Tagliafico achter een bal aan sprint op eigen helft. Dat scheids er niet meer in trapt, prima. Neemt niet weg dat in deze wedstrijd ik de scheid niet consequent vond fluiten. Lekker spelers uit de wedstrijd trappen is van een iets andere categorie dan een schwalbe op eigen helft met je tegenstander in je rug, vind ik..

het werd tijd dat ze er niet meer intrappen

23 november 2020 om 08:28

Klopt, alleen jammer dat scheidsrechters een lange leercurve hebben. Tagliafico zal het gewoon mider doen en is het probleem verholpen nu.

23 november 2020 om 10:35

Wat een enorme beeldvorming is dit zeg. En bedankt kwakman, nu is dit beeld helemaal ontstaan. Tagliafico werd gisteren 3 keer achter elkaar vol in zijn rug gelopen en er werd niet gefloten. Nico klaagde niet en ging gewoon door. Deed vervolgens hetzelfde bij zijn tegenstander en kreeg direct de vrije trap tegen. Nico deelt veel uit en pakt veel onnodige gele kaarten, maar is geen matennaaier. Weet je waar het tijd voor wordt? Beeldvorming over matennaaier Dumfries die al enkele keren een penalty heeft proberen te versieren sinds ie bij psv speelt.

23 november 2020 om 10:46

Tagliafico geen matennaaier noemen is als stellen dat de paus niet katholiek is.

Als Manschot goed vloot stond Vloet in de eerste helft niet meer op het veld. Kijk eens goed hoeveel tikken Nico krijgt in een wedstrijdwaar niet op wordt gefloten.

Ik kan me nog een wedstrijd herinneren waar nico een gat in het achterhoofd getrapt werd door ene muller. Maar een kwartier later speelde hij gewoon verder.

23 november 2020 om 10:47

Ja dat was knap, zet het af tegen de meerdere niet gegeven rode kaarten voor nico...

Beoordeel het gewoon per situatie. "we trappen er niet meer in." of "er mag wel eens hard gespeeld worden", dat zijn regeltjes die je niet zelf mag bedenken als scheidsrechter. Nijhuis beslist gewoon de titelstrijd door een overtreding van Groningen op Onana rond de middellijn weg te wuiven als "gewoon hard spel, mooi toch?" Dit is helemaal niet aan de scheidsrechter!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
D. TadićAanvaller107
A. OnanaKeeper100
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Q. PromesAanvaller93
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

45 fans
Verdediger, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 7 0 1 1
2019/2020 Ajax 24 3 6 0
2018/2019 Ajax 29 2 4 0
2017/2018 Ajax 15 1 5 1
2017/2018 Independiente 9 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Valentijn Driessen noemt deal met Tagliafico ‘handig spel van Ajax’

Nicolás Tagliafico gaat zijn tot medio 2022 lopende contract bij Ajax met een jaar verlengen, zo heeft zijn zaakwaarnemer Ricardo Schlieper bevestigd aan De Telegraaf. Valentijn Driessen, chef voetbal van de...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren