Kaj Sierhuis ging akkoord met transfer na bezoek aan drie websites

Woensdag, 18 november 2020 om

Kaj Sierhuis zette in januari van dit jaar zijn handtekening onder een contract tot medio 2024 bij Stade de Reims. Hij was destijds door Ajax verhuurd aan FC Groningen en zat daar goed op zijn plek. Hij moest snel beslissen of hij in ging op de Franse aanbieding en dat deed hij dan ook. Sierhuis laat aan de NOS weten dat hij op internet informatie opzocht over de huidige nummer zestien van de Ligue 1 en daarna besloot om tot een transfer over te gaan.

“Mijn hele leven stond wel effe op z'n kop, ja”, vertelt Sierhuis, die op 26 januari namens Groningen scoorde tegen Ajax (2-1 overwinning), de club waar hij onder contract stond. Vlak voor het sluiten van de winterse transfermarkt kwam de Franse interesse aan het licht. “Het was best een bizarre tijd, spannend ook wel", vertelt de international van Jong Oranje. “Normaal wil je even de tijd nemen voor een transfer, maar Reims meldde zich kort voor de transferdeadline. Ik heb amper kunnen nadenken.”

Sierhuis had weleens gehoord van Stade de Reims, maar kende de club verder niet. Daarom verdiepte hij zich in korte tijd in de club en de stad ten noordoosten van Parijs. “Ik heb op livescore.com gekeken hoe ze ervoor stonden in de Ligue 1, op Transfermarkt de selectie bekeken en op Youtube wat samenvattingen gekeken. Veel meer kun je niet doen”, aldus Sierhuis, die een transfer naar Stade de Reims een mooie vervolgstap vond. “Het past in mijn pad. Ik ging van Jong Ajax naar FC Groningen om minuten te maken. En ik heb daar een jaar in de Eredivisie gespeeld. Reims is ook een middenmoter, maar dan wel in een grotere competitie. Dus een stap vooruit."

Sierhuis raakte bij zijn debuut na dertien minuten geblesseerd aan zijn hamstring en kwam vervolgens niet meer in actie in het door de coronacrisis afgebroken seizoen. Het was een moeilijke tijd voor de talentvolle spits. “Dan spookt weleens door je hoofd: waarom heb ik deze keuze gemaakt?”, vertelt hij. “Het wordt weleens vergeten door mensen die voetballers niet als mensen zien, maar alleen als voetballers. Maar zoiets is best een ingrijpende keuze in je leven. Om je vrienden en familie achter te laten om je droom te vervolgen. Dat kan voor spelers mentaal best zwaar zijn." Dit seizoen speelde hij acht keer in de Ligue 1, maar scoorde hij nog niet.

Inmiddels ziet Sierhuis ook in Frankrijk op zijn plek. Dat komt volgens hem mede doordat hij de Franse taal machtig is. “Ik heb op de middelbare school zes jaar Frans gehad, dus dan pik je de taal toch sneller op. Het heeft ook met karakter te maken", aldus Sierhuis. "Ik ben geen stille jongen, ik laat me horen in de kleedkamer. Dus ik praat gewoon veel in het Frans met die gasten, zodat ik fouten maak en gecorrigeerd word." Sierhuis erkent dat hij in de eerste periode moest wennen aan een vreemde stad, een ander land en een andere voetbalcultuur. “Maar inmiddels is mijn vriendin bij me komen wonen en is ze hard bezig om Frans te leren en een baantje te vinden. Dat maakt het voor mij nu ook allemaal een stuk makkelijker."Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door meneertje1972)

Livescore, Youtube en Transfermarkt als bronnen voor verloop van je carrière. Waar is zijn zaakwaarnemer en entourage in deze? Je kan risico's nemen of gewoon dom zijn. In dit geval denk ik gewoon dom en niet doordacht.

18 november 2020 om 11:22

Complete onzin wat je zegt. Wat is er dom aan? Wat kan er gebeuren als hij daar niet uit de verf komt? Zijn status hier blijft nogsteeeds: talent. Aan de andere kant, als hij daar wel slaagt, kan hij snel een grote voetballer worden. Daarnaast spelen ze in frankrijk ook gewoon met 2 doelen en op gras. zoveel is er niet aan de hand.

Die secure uitstippeling van je carriere vind ik alleen voor de echte topspelers van belang. Omdat je gewoon weet dat er heel erg veel in het vat zit, maar het verschil tussen maken of kraken flinterdun kan zijn, hoe goed je ook bent.

18 november 2020 om 11:24

Kom op zeg, je komt zo wel heel erg over als een keyboard-warrior. Wie zegt dat hij dat niet ook heeft gedaan? Hij heeft toch sowieso contact met z'n zaakwaarnemer gehad? Om hem op basis van dit artikel dom te vinden, vind ik echt stuitend en zegt meer over jou dan over hem.

18 november 2020 om 11:43

Ik zou zeggen kijk eens wat interviews van hem en lees de rest van deze post eens goed. Dit is niet bepaald een domme jongen die ondoordachte dingen doet. Hij zal vast ook met zijn entourage gepraat hebben.

18 november 2020 om 12:21

Zou hij nog wat interviews van hem moeten terugkijken, denk je?

Dit soort transfers snap ik dus nooit, je weet nauwelijks iets van de club en moet in een minimaal tijdsbestek dan maar gaan beslissen of je erheen wil. Ik denk dat Sierhuis in de Eredivisie bij Groningen prima tot een spits had kunnen uitgroeien binnen twee jaar tijd die per seizoen zo'n 20 goals/assists zou kunnen verzorgen en dan komen vanzelf de grotere clubs kijken.

18 november 2020 om 11:14

Lijkt me dat het meestal zo gaat toch? Denk eerlijk gezegd dat Suarez, Honda en Bryan Ruiz ook nauwelijks iets wisten van Groningen, VVV en Twente om maar een voorbeeld te noemen.

18 november 2020 om 11:36

@rondvaartboot
Maar deze spelers hoefden niet in een paar uur die beslissing te maken natuurlijk en hadden wat meer tijd en mogelijkheden om informatie in te winnen.

18 november 2020 om 12:52

Ik zie niet in waarom je deze ''gok'' niet zult wagen. Reims is een club uit de Champagne-regio en een fantastische stad om te leven. Het werkt met een begroting van 32 miljoen euro dat hier in Nederland op Ajax, PSV en Feyenoord na de hoogste zou zijn. Groningen werkt met een begroting van 19 miljoen. Hij zal daar dus aanzienlijk meer zijn gaan verdienen. Betere competitie en een beter klimaat. Ook denk ik dat als je van Ajax komt en dat je meetlat is, je er moeite mee kunt hebben als je een stap achteruit (lees FC Groningen) moet doen. Dan is een stap naar Reims natuurlijk een fantastische uitdaging. En als hij mislukt? Dan kan hij altijd nog terug naar een club als Groningen omdat hij heeft bewezen dat niveau aan te kunnen. Dus al met al lijkt het mij dat hij hier een stap voorwaarts neemt. Een bezoek aan clubs als Paris Saint Germain, Olympique Marseille, Olympique Lyon, Monaco, Bordeaux, Lille, Montpellier, Nice en Saint Ettienne lijken mij meer tot de verbeelding te spreken dan Ajax, Psv, Feyenoord, AZ en Vitesse. Met alle respect. Maar die Franse competitie is best een leuk niveau vergeleken met de eredivisie.

18 november 2020 om 11:14

Reims is toch een grotere club dan Groningen?

18 november 2020 om 11:35

Is dat nou wel echt zo? Rijkere historie voor zover ik weet. Maar 10 jaar geleden nog op het 3de niveau en sindsdien twee maal gepromoveerd en 2 maal gedegradeer, kleinere stad, minder gemiddeld aantal toeschouwers en er komen nauwelijks grote namen vandaan.

18 november 2020 om 11:39

@lierse,
Ik zie dat rondvaartboot me al voor is, maar het enige grotere aan Reims dat ik kan vinden is de competie en in het verlengde daarvan waarschijnlijk ook hun budget(kan ik zo snel even niet vinden), toeschouwersaantallen van Groningen liggen bijvoorbeeld een stuk hoger

18 november 2020 om 11:46

Daarnaast haalde Reims sinds 1963 voor het eerst weer Europees en werden eruit geknikkerd door MOL Vidi FC uit Hongarije in de voorrondes van het huidige EL seizoen.

18 november 2020 om 12:32

Ze eindigen zesde en hebben de afgelopen drie seizoenen rond de 45 miljoen kunnen uitgeven op de transfermarkt. Maar nee Groningen (wanneer speelden zij voor het laatst Europees?) zal wel een grotere club zijn...

18 november 2020 om 12:56

FC Groningen speelde in het seizoen 2015/2016 Europa League voetbal tegen SC Braga, Olympique Marseille en Slovan Liberec, tot uw dienst.

18 november 2020 om 13:00

Reims is in alles groter dan Groningen. Wellicht is het inwoneraantal iets kleiner maar qua Begroting, competitie, salaris en entourage is een keuze voor Reims prima te billijken. Buiten dat Reims zelf een fantastisch mooie stad is om te vertoeven is ook de omgeving bijzonder aantrekkelijk. En op Europees voetbal zal ik mij niet verkijken. Groningen heeft de afgelopen 20 jaar welgeteld 1 keer de groepsfase van de Europa League gehaald waarin het slechts 2 punten behaalde. Dat is te karig om als serieus te beschouwen.

18 november 2020 om 13:09

Als dat voor FC Groningen te karig is om serieus te nemen, hoe kan je Stade Reims dan wel serieus nemen terwijl die in de voorronde van de Europa League zijn uitgeschakeld door Standard Luik en dus uberhaupt niet de groepsfase gehaald heeft (al 57 jaar dan dus niet)? Ben het met je eens dat Stade Reims in vele facetten groter zal zijn maar dit is dan toch een rare kronkel?

18 november 2020 om 13:12

@BaronVonBorsig, hartelijk bedankt 😉.

18 november 2020 om 13:17

Reims heeft wel gewoon 2 Europacupfinales gehaald en de Ligue 1 als ik het goed heb 6 keer heeft gewonnen. Ik zou niet weten waarom Groningen groter zou zijn dan Reims

18 november 2020 om 13:33

Baronvonborsig, Ik zeg nergens dat Reims Europees voetbal speelt of gespeeld heeft (al verloor Reims wel tweemaal de Europacup 1 tegen Real Madrid in 55/56 en 58/59 wat voor deze tijd niet relevant meer is). Ik zeg enkel het volgende"en op Europees voetbal zal ik mij niet verkijken.' Dat is hetgeen dat ik erover zeg. Waar jij dan vandaan haalt dat ik de europese campagnes van Reims wel serieus moet nemen is mij dan ook een raadsel. Reims is een grotere club dan FC Groningen. Er kan daar gewoon een spits worden aangetrokken van 4 miljoen. Dit seizoen alleen al werd er een slordige 10 miljoen euro betaald voor Valon berisha, Anastasios Donis en Fraser Hornby samen. Het jaar ervoor kocht het voor een slordige 15 miljoen euro aan spelers. Dat wil dus wel aangeven dat de mogelijkheden veel malen groter zijn en de salarissen ook beduidend hoger liggen dan bij FC Groningen. Ook al heeft Sierhuis nooit bij Groningen op de loonlijst gestaan.. Het speelt in een Top 5 competitie met tegenstanders van een heel ander kaliber dan hier in Nederland. Dan moet je toch beamen dat er bij Reims veel meer mogelijk is dan bij FC Groningen? En wat betreft Europees voetbal neem ik aan dat je mij niet goed begrepen hebt. Althans dat is hetgeen dat ik uit jou reactie kan opmaken.

18 november 2020 om 13:53

Dan heb ik je verkeerd begrepen, al vind ik je bewoordingen wel erg onduidelijk. Daarnaast zeg ik duidelijk dat ik Reims in vele facetten groter vind dus het is mij dan weer een raadsel waar jij vandaan haalt dat ik dat niet zal beamen. @marseillefan93, Ja prachtig voor de statistieken. Nottingham Forrest heeft ook in de CL-finale gestaan, Partizan Belgrado ook, Malmö ook. Zegt weinig toch? Mooi voor de historie maar je koopt er geen klote meer voor, we zijn inmiddels 60 jaar verder he.

18 november 2020 om 11:18

Bekijk het zo: Hij sprak al redelijk Frans, Ligue 1 is een grote competitie en in feite doet Reims hetzelfde als elke andere club: voetballen. Hij wist dat hij nie bij Ajax aan spelen toe zou komen. Dan heb je de keuze om een onbekend avontuur aan te gaan... Ik had het ook gedaan als ik hem was. Het is niet zo dat, als het mislukt, dat hij dan niet meer aan de bak komt hier. Risico is gewoonweg 0.

18 november 2020 om 11:49

Dat iedere club voetbalt tja dat is niet zo ingewikkeld. Maar als profvoetballer lijkt het me toch wel het minste wat je doet als je een transfer maakt dat je eerst even kijkt of je ook daadwerkelijk bij de speelstijl past. je ziet nu bijvoorbeeld Klaassen ook weer helemaal opbloeien omdat de speelstijl hem ligt. Je zegt ook dat het risico 0 is, maar hij speelt wel bij een degradatiekandidaat en als ze dan degraderen is het echt niet zo dat de clubs op de stoep staan voor een speler van het kaliber Sierhuis.

18 november 2020 om 13:23

Ajaxenschede, De clubs zullen wel voor hem in de rij staan als hij gewoon doelpunten maakt. De vraag is echter of men in Nederland zijn Franse Salaris nog wel kan betalen. Er is vanuit Reims 4 miljoen euro betaald om hem los te weken en gezien de verhoudingen in de voetballerij ontvangt hij dan ook een vorstelijk salaris. Stel dat een club als Reims degradeert en Sierhuis zal moeten vertrekken dan denk ik dat clubs als Groningen, Vitesse, Utrecht en Heerenveen deze jongen niet eens zouden kunnen betalen. Gevolgen daarvan zullen zijn dat hij dan naar clubs in Griekenland, Turkije of Cyprus uitwijkt waar men dat salaris wel kan betalen. Maar een basisspits uit de League 1 is in ieder geval aantrekkelijker dan een basis-spits van FC Groningen. Dat kun je van mij aannemen. Of hij moet bizar willen inleveren. Dan kan hij wel terug naar de subtop van de Eredivisie. Maar waarom zou je?

18 november 2020 om 11:24

Het klopt natuurlijk wel dat je bij zo'n last-minute transfer in korte tijd een besluit moet maken, maar daar 'nee' tegen zeggen is dan natuurlijk net zo goed een besluit dat je in korte tijd neemt. En het alternatief is dan 'hopen' dat je carriereplanning om tot 20 goals/assists te komen goed verloopt. Je kunt zwaar geblesseerd raken, toch niet zo goed zijn of wat dan ook. En dan komt die club niet meer. Dus het is inderdaad een risico, maar Sierhuis is een slimme jongen, die weet heus wel wat hij doet.

18 november 2020 om 11:53

Het klopt dat 'nee' zeggen ook een besluit is, maar ik denk wel dat als hij nee had gezegd, en de cijfers die hij dat seizoen had bij Groningen kon doortrekken, dat een beetje zaakwaarnemer hem dan ook nog wel naar Reims of beter had kunnen brengen en dan had hij wel tijd om zich wat meer in zijn potentieel nieuwe club te verdiepen.

18 november 2020 om 11:26

@ajaxenschede: Reims is een grotere club dan Groningen en de Ligue 1 is een stuk beter dan de Eredivisie. Tel daarbij op dat hij blijkbaar al redelijk Frans sprak en graag wil leren plus het in het buitenland spelen vaak magisch werkt voor spelers. Ik snap hem volledig, waarschijnlijk is hij er salaristechnisch ook flink op vooruit gegaan.

18 november 2020 om 11:44

In wat is Reims dan een grotere club dan Groningen? en de Ligue 1 een stuk beter noemen dan de Eredivisie heeft ook alleen maar te maken met dat ze daar het olie geld van PSG hebben. En als hij een bepaalde band met Frankrijk had gehad dan had een beetje zaakwaarnemer hem daar toch ook een half jaar later wel aan een club kunnen helpen waar hij zich dan wat meer op had kunnen inlezen.

18 november 2020 om 12:06

Nee hoor, zonder het oliegeld van PSG is de Ligue 1 ook gewoon veel beter dan de Eredivisie. Reims is een middenmotor in een veel betere competitie, Groningen middenmotor in de Eredivisie. Jij gaat er daarnaast van uit dat hij hier kort wil spelen en snel verder wilt. Dat is maar de vraag. Vanaf Groningen was hij echt niet ineens veel verder gekomen erna. Suarez en Robben hadden eerst ook nog een tussenstap nodig. Nu vind ik Sierhuis een prima voetballer, maar totaal niet de kwaliteiten hebben van deze 2. Daarom vind ik deze stap meer dan logisch.

18 november 2020 om 13:18

Uh omdat Reims misschien 2 Europacupfinales heeft gehaald en ook enkele keren de Ligue 1 heeft gewonnen + ze spelen in een betere en grotere competitie

18 november 2020 om 13:39

Tja, het kan nog gekker. Alax haalde Gabrich destijds op basis van videobeelden. Dat hebben ze geweten ook... In de voetballerij speelt tijd ook een belangrijke rol, je moet soms in een splitsecond reageren, zowel als spelers als club.

Leuk! Een avontuur dat wellicht goed kan uitpakken. In ieder geval een leerzame ervaring!

Wat een fijne vent is dit toch! Weet zich altijd heel goed uit te drukken. Je kan merken dat dit een intelligente jongen is, echt een verademing vergeleken met van die domoren voor de camera. Hoe fantastisch is het ook dat zijn vriendin een baantje gaat zoeken. Ik vind dat mooi. Niet teren op die paar ton per jaar van je vriend, maar zelf aan de bak. Top!

18 november 2020 om 11:55

Schijnt ook heel goed te kunnen leren. VWO icm topsport is al knap maar dan ook eindlijst met alles boven de 7 hoor je niet vaak, heeft ook nog even profvoetbal met opleiding Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam gecombineerd (2 jaar, 'gestopt' toen hij Eredivisie kwam en erna naar Groningen ging) wat je ook weinig hoort. Sowieso was zijn vriendengroep bij Ajax best veel zelfde types "the man" met Eiting, De Ligt, De Wit, De Lange, Flemming en Sierhuis dan wat toch allemaal spelers zijn die voor camera heel ontspannen staan en zich goed kunnen uitdrukken met woorden.

Mooi die ‘objectiviteit’ van Groningen supporters. In vergelijking met dat grijze muizenclubje op het platteland in het noorden waar niks maar dan ook niks te doen is. En dan het betonvoetbal van Buijs wat pijn aan je ogen doet. Tuurlijk is Reims een stap vooruit. Grote competitie, fanatieke aanhang en meer geld. Bij Groningen zit er misschien wel meer publiek maar die maken geen geluid. Prima keus van Sierhuis

Ongelooflijk dat hij niet DE website op voetbalgebied heeft geraadpleegd! En dan vooral de reacties van de reaguurders op Voetbalzone.

Geen domme jongen, lees ik al wel. Natuurlijk vertrek je naar Stade Reims als dat op je pad komt. Rond sukkelen bij FC Groningen kun je altijd nog, zelfs op je vijfendertigste. Dat hij deze transfer maakt op basis van internetresultaten, maakt de situatie natuurlijk niet makkelijk en geloofwaardig, haha. Maar als ze last minute aan komen kakken met interessen, dan moet je wel zoiets doen. Top dat hij eveneens de Franse taal wil machtig wil worden, zouden meerdere voetballers moeten doen die hun eigen landgrens oversteken...

18 november 2020 om 12:46

"rondsukkelen bij FC Groningen kun je altijd nog, zelfs op je vijfendertigste". Ik denk dat je daarmee doelt op Robben (overigens al 36). Veel respect man naar hem toe, knap om het zo te uiten. En het lijkt me sterk dat FC Groningen nu met dit nieuwe beleid veel meer richt op jonge jongens.

Zo ver is Frankrijk nu ook.weer niet van Nederland, zal nig wel genoeg tijd hebben om zijn vrienden en familie te zien .

Ok Kaj ik wil zeker geloven dat zoiets een ingrijpende keuze in je leven is (het verhuizen naar een ander land om je Droom na te jagen). Maar ten eerste is dat ook van de redenen waarom jij heel veel meer verdient dan dat je ooit met je vwo-diploma had kunnen verdienen. En ik weet dat geld niet gelukkig maakt, maar het najagen van een droom wel (dat is het tweede punt). Dus ik val toch wel een beetje over dat stukje.
Er zijn behoorlijk veel mensen die plotsklaps naar een ander land moeten vluchten omdat hun land in oorlog is. Ik krijg hier een beetje het Yvon Jaspers gevoel bij (huilen bij Pauw over haar commerciële bijverdiensten terwijl de ouders van Anne Faber tegenover zaten).

Helpt ook wel dat er bij Reims 3 Vlamingen spelen waarmee hij Nederlands kan praten. Wout Faes en Thibault De Smet spelen bij Jong België en Thomas Foket staat vanavond misschien in de basis tegen Denemarken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Stade de Reims

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. MunetsiMiddenvelder100
B. DiaAanvaller108
K. SierhuisAanvaller100
E. ToureAanvaller101
N. MbukuAanvaller81
P. RajkovićKeeper110
Y. AbdelhamidVerdediger111
Voor de complete selectie: Clubpagina Stade de Reims.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Stade de Reims.

7 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Reims 10 0 1 0
2019/2020 Reims 1 0 0 0
2019/2020 FC Groningen 16 6 0 0
2018/2019 Jong Ajax 13 4 0 0
2018/2019 FC Groningen 19 4 1 0
Laatste voetbalnieuws

Depay laat zich zien met assist en wordt slachtoffer van woeste tackle

Olympique Lyon blijft voorlopig met een achterstand van twee punten in het spoor van koploper Paris Saint-Germain, dat eerder dit weekend punten morste tegen Girondins de Bordeaux. Les Gones wonnen zondagmiddag...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren