‘Als Ajacied is hij goed opgeleid voor Barça, maar hij kan ook naar Juventus’

Maandag, 16 november 2020 om 14:56Dominic Mostert

David Endt heeft hoge verwachtingen van de loopbaan van Ryan Gravenberch. De middenvelder is dit seizoen basisklant bij Ajax, debuteerde vorige week in de selectie van het Nederlands elftal en werd enkele weken geleden door Mundo Deportivo nog met Barcelona en Juventus in verband gebracht. Bij beide clubs zou Gravenberch tot zijn recht kunnen komen, voorspelt David Endt in gesprek met Tuttosport.

Endt, tussen 1997 en 2013 werkzaam als teammanager van Ajax en zelf voormalig jeugdspeler van de club, staat in de sportkrant stil bij de ontwikkeling die Gravenberch de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De achttienjarige middenvelder debuteerde op 24 augustus 2018 voor Jong Ajax tegen FC Dordrecht (5-2 zege) en mocht een maand later, op 23 september, al invallen in het eerste van Ajax tegen PSV (3-0 nederlaag). Hij had vorig seizoen geen vaste basisplek in Ajax 1, maar inmiddels wel.

"Gravenberch is een puur talent, echt een juweeltje. En dan te bedenken dat hij als speler van Jong Ajax kritiek kreeg", blikt Endt terug. "Er werd gezegd dat hij een beetje traag was in zijn balbehandeling. Maar de waarheid is dat die paar critici werden misleid door zijn gigantische lichaamsbouw. Ze vergaten dat hij pas zestien jaar was." Ten tijde van zijn debuut in Ajax 1 was Gravenberch 16 jaar en 130 dagen oud. Hij loste Clarence Seedorf af als jongste debutant ooit bij de club.

Ryan Gravenberch bij zijn debuut voor Ajax tegen PSV in 2018.

"Geloof me, ik heb Clarence en zoveel andere Ajax-sterren zien debuteren, maar Gravenberch was al heel vroeg 'rijp' is, omdat hij iets speciaals heeft. Het is een diamant en hoe hoger het niveau, zoals hij laat zien in de Champions League, hoe beter hij wordt", merkt Endt op. "In de afgelopen twaalf maanden heeft hij ontzettend veel vooruitgang geboekt. Hij zit al in het Nederlands elftal en heeft, naast de gelijkenis met Paul Pogba, iets wat me doet denken aan de jonge Frank Rijkaard."

Gravenberch wordt vaak met Pogba vergeleken; Endt ziet ook wel enige gelijkenissen met de middenvelder van Manchester United, als hij ernaar wordt gevraagd. "Ryan heeft net als Pogba lange benen en veel potentie. Fysiek zijn er overeenkomsten, maar Gravenberch zit op dat gebied nog niet op het niveau van Pogba", merkt hij op. De sportschrijver voegt eraan toe dat hij Gravenberch in de toekomst wel ziet spelen op een positie waar Pogba niet gauw te vinden zal zijn: de spitspositie.

Endt vindt Gravenberch een 'complete middenvelder', die in ieder geval overal op het middenrif kan spelen. "Hij is dynamisch, kan een assist geven en heeft een neusje voor het doel. Het wordt een topspeler op het middenveld, maar het zou me niet verbazen als hij in de toekomst als spits wordt ingezet." Zijn multifunctionaliteit stelt Gravenberch ook in staat om zich aan te passen aan een nieuwe club, denkt Endt. Als hij wordt gevraagd of Barcelona of Juventus beter bij Gravenberch zou passen, stelt de voormalig teammanager dat de jongeling bij beide clubs zou kunnen slagen.

"Hij zou zich aan beide speelstijlen kunnen aanpassen. Bij de Ajax-school is hij goed opgeleid voor Barcelona, maar met zijn fysiek zou hij ook goed tot zijn recht komen in Italië en bij Juventus. Ik hoop dat hij nog een à twee jaar bij Ajax blijft om volwassener te worden met minder druk op zijn schouders. Maar het is duidelijk dat de club die met Gravenberch aan de haal gaat, een goede deal sluit", blikt Endt alvast vooruit. "Je komt als achttienjarige niet zomaar terecht in de top twintig van de Golden Boy-award van Tuttosport."


Poll

Zie je in Ryan Gravenberch een potentiële speler voor de wereldtop?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door nl_modric)

Zullen we gewoon eens stoppen met jonge talenten naar wereldtop praten? Deze jongen staat sinds dit seizoen in de basis bij Ajax en is 18 jaar, laat hem eens even met rust.hetzelfde met bijvoorbeeld Ihattaren.

16 november 2020 om 15:04

Ik ben het met je eens hoor, we moeten vooral Barcelona etc niet op ideeën brengen. Maar het is natuurlijk de laatste jaren wel een feit dat de talenten eigenlijk maar één goed seizoen bij Ajax nodig hebben om vrij naadloos er direct te staan bij de absolute top. Dest bewijst dat recentelijk, Frenkie stond er ook direct en ook De Ligt heeft ontzettend veel gespeeld het eerste seizoen.

16 november 2020 om 15:10

Niveau van Ajax is gewoon heel hoog zo ook de opleiding. De spelers spelen op CL niveau het hoogste dat er is en spelen makkelijk mee met de top clubs. Ryan blijft hopelijk nog 3 jaar bij Ajax.

16 november 2020 om 15:15

Vind dat je hier wel selectief de juiste spelers benoemd. Frenkie en De Ligt waren echt absolute toptalenten die zich inderdaad meteen bij de top konden aansluiten. Dest en Ziyech lijken dit nu ook vrij goed op te pakken. Echter heb je in 2017 nog Klaassen verkocht zonder verder succes. En heb je een jaar later hetzelfde gezien met Kluivert. Je ziet dit nu wat mij betreft ook terug bij Veltman. Terwijl Donny pech heeft met de andere 10 op de positie maar ook echt nog niet overtuigd. Gravenberch is nog niet zo beslissend als Donny of Klaassen toen ze weg gingen. Laat staan als Frenkie en De Ligt die de hele wereld overgingen als de grootste talenten van hun leeftijd. Dus laat die jongen eerst stabiel worden voor hij zometeen op de bank bij Barca, Juve of United staat te verpieteren

16 november 2020 om 15:24

Zinedane: Maar juist de afgelopen 2-3 jaar is het algehele niveau van Ajax ontzettend omhoog gegaan. En vriend Gravenberch komt daar prima tot zijn recht. Ik wil ook helemaal niet dat hij gaat, hij moet inderdaad nog verder groeien bij Ajax, maar ik denk dat de stap naar de absolute top behoorlijk geslonken is sinds 2 jaar.

16 november 2020 om 15:36

Eens hoor dat dat niveau omhoog is gegaan maar je noemt nu natuurlijk alleen degene waarvan het lukte.
Waarvan de Ligt op begin veel moeite had.
Maar kijk eens bijv naar Cerny, Dolberg,van de Beek, Klaassen al wat langer geleden. Veltman inmiddels 28.
Het is niet vanzelfsprekend dat je zomaar even aanhaakt.
Denk ook dat de positie van Gravenberg velenmalen moeilijker is dan de positie van Dest.
Uiteraard met alle respect maar al had je Karsdorp in zijn goede tijd bij Barca geet had hij ook aangehaakt.

16 november 2020 om 15:56

Waarom noem je geen kluivert,donny? Heeft niks met ajax te maken, je bent goed genoeg of je bent dat niet..

16 november 2020 om 15:59

@myvision— Echt hoor ik ben ook fan van Ajax, maar je moet niet gaan lopen overdrijven. Het is niet alsof de opleiding van spelers over de afgelopen 10 jaar zodanig is veranderd, het enigste wat veranderd is is het aankoopbeleid, en het salaris budget. Jeugdspelers hebben nu niet ineens meer kans om te slagen bij Ajax dan pakweg 5 tot 15 jaar geleden omdat het eerste zich eindelijk eens in de knock out heeft weten te boxen in de CL. Ajax talenten zijn altijd al behoorlijk in trek geweest bij topclubs, dat is niets nieuws. Dat betekend echter niet dat nu elk Ajax talent met 15 goede wedstrijden in A1 makkelijk in de absolute top meekan, daar zijn zat voorbeelden van. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het met Gravenberg nog maar moet zien, want hij geeft de bal wel heel vaak weg met van die laconieke passes. Voor mij zijn die spelers als Dest en De Ligt meer uitzonderingen, en De Jong heeft Ajax zelf gewoon goed gescout.

16 november 2020 om 16:19

@bliek: Cerny en Dolberg konden het niveau van Ajax van de afgelopen twee jaar toch ook niet aan? Dolberg deed het voltreffelijk in een net andere speelwijze onder Bosz. Cerny was zelfs van nog daarvoor. En Veltman speelde door zijn blessure maar enkele wedstrijden, zeer verdienstelijk, in het goede Ajax van 18-19. Over Donny zeg ik hieronder dat het wel belangrijk is dat je, zoals een Dest dat deed, wel een goede clubkeuze moet maken. Je hebt gelijk dat de positie van Gravenberch veel moeilijker is dan die van Dest, maar Gravenberch is in mijn ogen wel een veel groter talent nog dan Dest. En De Ligt werd vooral nogal kritisch hier bejegend, maar als je in je eerste seizoen 29 Serie A wedstrijden haalt terwijl je ook nog eens er even uit had gelegen, dan doe je het zeer verdienstelijk.

16 november 2020 om 16:20

@marieke90: Hieronder noem ik Donny. En het heeft niets met Ajax te maken? Waarom zijn er dan bijna jaarlijks de meeste talenten in Europa afkomstig van Ajax?

16 november 2020 om 16:26

@yeisoonnn: Jij overdrijft het echt de andere kant op. Ik praat toch helemaal niet over A1? Ik zeg dat Ajaxtalenten die het een jaar uitstekend doen in het 1e, dat die vrij snel meekunnen bij de Europese top. Dest is het levende bewijs. Frenkie heeft ook niet veel langer dan een jaar gedomineerd bij Ajax 1. Alleen De Ligt deed het al iets langer aardig in het 1e. Nu gaan de Ajaxmannen veel sneller naar clubs als Juventus, Barcelona en Manchester United.

16 november 2020 om 16:32

@myvision,

De Ligt moest wel door blessures van andere. De ligt red het ook wel en is een prima speler uiteraard. Maar elk groot talent zal zijn aanpassingen nodig hebben.
We hebben in het verleden genoeg spelers gezien die uiteindelijk elke week mochten spelen en als ze naar een andere comp gaan veel moeite hebben.
Of spelers die nu hot zijn en een half jaar later in een grote dip komen en dan eens zien hoe ze eruit komen.
Dat Gravenberg een groot talent is geloof ik gelijk, laat hem dit idd maar eens 2 seizoenen volhouden en dan praten we weer verdr.

16 november 2020 om 17:06

Je praat eerst over de absolute top en nu is het opeens spelers die gewoon spelen in Europa,dat is een groot verschil...

Qua techniek en inzicht ja, maar qua handelingssnelheid moet hij nog stappen maken. Verder geen schande. Is al ontzettend ver voor zijn leeftijd (ook tov zijn leeftijdsgenoten), maar hij moet die stap wel zetten. Ook oogt hij conditioneel nog niet helemaal goed. Bij balverlies sjokt hij vaak achter de bal aan. Ben erg benieuwd, want in potentie is dit gewoon een wereldtopper, maar dan moet hij wel de stappen zetten. We hebben in het verleden met talenten als Labyad (oke die was niet zo een groot talent als Ryan), Depay (in mindere mate), Willems, etc. gezien dat niet iedereen de stap maakt. Al vind ik Willems minder wendbaar en te breed ogen nu. Maar dat is een andere discussie.

16 november 2020 om 15:06

En we hebben gezien met talenten als Dest, De Ligt en De Jong dat het kwartje ook de goede kant op kan vallen. Je moet ook slim kiezen en zeker weten dat je de concurrentiestrijd op jouw positie gaat winnen. Zoals Donny lijkt niet de goede keuze te hebben gemaakt, al is die natuurlijk een stuk meer ervaren.

16 november 2020 om 15:15

@myvision. De Ligt is een supertalent en heeft zijn stappen gemaakt vanaf zijn 16e t/m 18e in alle aspecten. Frenkie is een uitzonderlijk talent, kon al vroeg mee en speelde in zijn basisdebuutjaar Real Madrid weg. Dit ga je niet vaak meer meemaken. Laatste talent daarvoor van dat niveau en die snelheid qua groei was Robben. Dest verbaast mij inderdaad, maar was ook erg jong bij Ajax (al moet die zich nog meer bewijzen, zie Fosu Mensah onder ook een Nederlandse trainer en nu). Donny, tja. Hele goede teamspeler, maar moet passen in het team én het vertrouwen krijgen op een lange termijn. Maar goed. Volgens mij bedoelenwe hetzelfde, alleen moet Ryan die stap nog wel zetten.

16 november 2020 om 15:22

Ja Jeffreysch, maar dat zeg je ook allemaal wel een beetje met de kennis van nu natuurlijk. Toen De Ligt 16 was, ging jij mij niet vertellen dat hij 2 jaar daarna in de halve finale CL zou staan met Ajax. Het algehele niveau van Ajax is de afgelopen 2 jaar ontzettend hard omhoog gegaan en Gravenberch lijkt niet al teveel moeite te hebben met dat niveau. Een Dest, die opkwam in een team zonder De Ligt en De Jong, die komt ook vrij gemakkelijk mee met Barcelona. Ik acht het huidige Ajax niet minder dan vorig jaar, dus als Gravenberch zo doorgaat dan kunnen we net zo goed spreken over een supertalent.

Zou fijn zijn als ze dit soort spelers zich eerst laten bewijzen op het veld. Ik ben wel qua fysiek onder de indruk van hem gezien zijn leeftijd. Iets dat ik bij de Ligt ook had.

Wat dat betreft is de toekomst voor Oranje op het middenveld best rooskleurig met de ontwikkeling van Gravenberch. Donny (23), Frenkie (23), Rosario (23), Koopmeiners (22), Ihattaren (18) en Gravenberch (18) kunnen allemaal nog zeker 10 tot 12 jaar mee op topniveau. Waarbij de laatste vier zich natuurlijk nog moeten ontwikkelen om tot dat niveau te komen en Donny het momenteel nog niet laat zien bij zijn nieuwe topclub.

Wat heeft David Endt er weer van genoten dat hij een interviewtje mocht afgeven. Een echte romanticus. Iets te..

'en dan te bedenken dat hij bij Jong Ajax kritiek kreeg!'. Die kritiek was ook gewoon terecht, dat mag je dan toch zeggen? Ik denk niet dat er een profvoetballer bestaat die nooit kritiek heeft gehad. Gravenberch zelf is kritisch naar zijn eigen presteren in die periode. Hij was soms laks in het meeverdedigen, ongeconcentreerd. Dat is niet gek bij een jonge speler, je hoeft hem niet kapot te maken. Maar je mag daar toch gewoon kritisch op zijn? Hij werd altijd als een van de grootste talenten van zijn lichting gezien, dus het is niet zo dat hij geen waardering kreeg ofzo.

16 november 2020 om 17:20

Ewoud. Die kritiek vind ik ook nog steeds bij z'n huidige presteren in Ajax 1 passen trouwens. In balbezit kan hij al goed mee met het niveau, ook al vind ik het nog niet uitzonderlijk (zoal Kudus bijv. wel begon). In verdedigend opzicht is 'ie echt nog veel te laks en niet agressief genoeg, echt zijn grote zwakte op het middenveld, Klaassen moet heel veel oplossen.

David Endt, de eerste persoon die veren in de kont van de Ajax jochies prikt. Hij hemelt alles en iedereen op die in het rood-wit loopt.

16 november 2020 om 17:19

Zijn er veel he die in het rood-wit lopen. Psv, Feyenoord, Ajax, Almere City...

Aldus David Endt, van Ajax over een speler van Ajax...uiteraard is dit een aardig talentvolle jongen, maar dat word bij iedereen geroepen door hoofdzakelijk de Ajax gerelateerde mannen. Nu is het wachten op Sjakie die het ook nog even gaat aandikken.

Ik zie hem niet snel minuten maken in de spits (heeft daar wel eens minuten gemaakt, volgensmij zelfs bij debuut in o19) maar van de andere kant had ik hem ook niet zoals tegen Liverpool bij alles of niets als nummer 6 spelen. Hij kan prima mee met 18 in Ajax 1 wat toch vrij bijzonder te noemen is, zeker op zijn positie hebben we weinig 17/18-jarige gehad die doorbraken. Op dit tempo gaat hij richting de 50 wedstrijden in Ajax 1 (hij mag 2 wedstrijden missen, niet in Knvb beker spelen en geen Europese wedstrijden na de winter en gaat dan alsnog de 50 potjes halen) met 18 en kan dan tussen de 90 en100 profwedstrijden in de benen hebben met 18. Geen idee wie de laatste middenvelder in Nederland was die voor zijn 19e de 100 profwedstrijden (ihattaren kan op 75 profwedstrijden uitkomen voor zijn 19e, om even aan te geven hoe bizar 100 zou zijn) Zou mij daarom niet verbazen als hij binnen 1,5 jaar zijn transfer gaat maken, zeker als zijn rendement omhoog gaat zal een topclub die gok gaan durven nemen. Momenteel heeft hij 2g/a elke 5 potjes ongeveer in Ajax 1, kan hij dat nog iets verbeteren dan ben je gewoon een hele interessante middenvelder voor de topclubs die bang zijn talenten mis te lopen.

in potentie is hij samen met ihattaren toch wel het grootste talent in Nederland

16 november 2020 om 21:13

Jurginho; de enige echte GOAT!

Ajax zal hem aankomende zomer wel (moeten) verkopen. Met een contract dat loopt tot 2023 wil je het nieuwe seizoen ook niet ingaan zonder verlenging want dan ga je toch richting bedragen van 15-20 miljoen (en 10/15 voor Gravenberch/Raiola). Ik blijf het gek vinden dat Overmars hem niet langer heeft vastgelegd, wel uitermate goed gedaan van Raiola.

16 november 2020 om 17:31

Voor de duidelijkheid; aankomende zomer zal je toch wel 30 tot 50 miljoen kunnen ophalen, afhankelijk van hoe Ajax internationaal het gaat doen en of Gravenberch een rol kan betekenen op het EK.

16 november 2020 om 21:15

Omdat je dan wellicht wat biedingen hebt binnen gekregen waardoor Raiola daardoor weer het onderste uit de kan wil halen. Vervolgens is het 'zo goed als rond' in de zomer en komen ze er dan toch niet uit zo blijkt in voorjaar 2022. Mocht verlengen in, of voor de zomer wel lukken is verkoop totaal niet aan de orde

16 november 2020 om 21:53

Hij scoorde paar dagen na dat debuut in eerste. Was puur om zich als coach in te dekken bij die afgang. Toch 1 lichtpuntje aan die pot, paar dagen erna in beker stond hij basis en scoorde (werd jongste doelpuntenmaker in Ajax 1 erdoor) dat was een veel mooiere pot voor debuut.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3844
2.Feyenoord3520
3.Vitesse3515
4.PSV3420
5.AZ3115
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Q. PromesAanvaller166
D. TadićAanvaller169
L. TraoréAanvaller117
A. OnanaKeeper160
D. KotarskiKeeper00
N. TagliaficoVerdediger130
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

4 fans
18 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 14 1 3 0
2019/2020 Ajax 9 2 1 0
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 27 2 2 0
2019/2020 Jong Ajax 17 6 3 0
Laatste voetbalnieuws

Gravenberch en Ihattaren geven op Instagram blijk van broederliefde

Voetballers zijn anno 2021 meer dan ooit actief op social media. Topspelers als Memphis Depay, Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic geven bijna dagelijks via Instagram, Twitter of andere internetkanalen een kijkje...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 15 januari
Feyenoord zet alles op alles voor de handtekening van Aliou Balde. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren