Elshoff baart opzien met uitspraak over ‘extreem tekenbedrag’ Elia

Donderdag, 27 augustus 2020 om 08:39Rian Rosendaal • Laatste update: 08:42

Eljero Elia koos vorige week definitief voor een terugkeer in de Eredivisie. De 33-jarige vleugelaanvaller tekende een tweejarig contract bij FC Utrecht en volgens voetbalcommentator Jeroen Elshoff is aan de verbintenis een behoorlijk tekenbedrag verbonden. Hij vraagt zich af of het flinke bedrag dat Elia toucheert zorgt voor scheve verhoudingen binnen de kleedkamer van de club uit de Domstad.

"Ik hoorde dat Elia een extreem bedrag aan tekengeld gekregen heeft", onthult Elshoff in de voetbalpodcast van de NOS. "Ik weet echt niet zeker of het waar is, maar dat zou rond een miljoen euro liggen, ofzo. Ik weet niet wat dat in zo’n selectie uiteindelijk teweeg brengt. Er zijn misschien ook wel grote salarisverschillen die er nu komen." De ambities in Utrecht zijn groot, zo weet de commentator. "Ze zijn in ieder geval met aardige bedragen aan het gooien in Utrecht."

Met de komst van onder meer Elia beschikt FC Utrecht over één van de beste selecties in de Eredivisie, zo oordeelt collega-commentator Arno Vermeulen. "Ik ben een groot fan van het middenveld daar. Adam Maher speelde het afgelopen jaar heel sterk, ik vind Simon Gustafson een heel goede speler en Bart Ramselaar komt daar misschien bij. Dan mag je je afvragen of ze minder zijn dan Feyenoord, AZ en misschien zelfs dan PSV. Ze kunnen zich er in een goed jaar gewoon tussen knokken. Op papier vind ik ze niet minder dan die clubs."

Voetbalcommentator Arman Avsaroglu moet nog maar zien of Elia daadwerkelijk wat toevoegt aan dit FC Utrecht. "Elia is op leeftijd, hij kan niet alles spelen. Dat kon hij bij Feyenoord en Istanbul Basaksehir niet en dat gaat hij ook nu niet kunnen. Ricky van Wolfswinkel (die bij FC Basel vertrekt, red.) zou een versterking zijn, maar ik geloof niet zozeer in het verhaal dat FC Utrecht een soort AZ kan worden. Die deden vorig jaar echt mee om de titel. Met deze spelers geloof ik daar niet in", waarschuwt Avsaroglu voor al te veel optimisme in Utrecht.


Poll

Denk jij dat FC Utrecht de top drie kan aanvallen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door kakadu)

Als je echt niet zeker weet of het waar is, dan moet je het gewoon ook niet naar buiten brengen. Dit is een beetje interessant doen met geen bronnen achter de hand.

27 augustus 2020 om 08:56

Klopt. Ook al is Elia af en toe een paradijsvogel, laat hem gewoon zn gang.
Bovendien klopt het bedrag gewoonz

27 augustus 2020 om 09:05

Want jij hebt gecheckt of het bedrag klopt? En wat doet het er toe dat Elia een paradijsvogel zou zijn? Als hij om dat tekengeld heeft gevraagd is het altijd nog aan FC Utrecht om daar ja of nee tegen te zeggen.

27 augustus 2020 om 09:06

Haha, ja hoor. Dan heeft niemand iets om over te praten he? Hij vertelt toch zelf dat hij het niet weet? Ik zie het probleem niet.

27 augustus 2020 om 09:20

Je weet hoe nieuws werkt toch? Nu heeft de helft alleen gelezen dat Elia een miljoen gekregen heeft en zit iedereen al met een mening over óf Elia klaar (geldwolf) óf een mening over Utrecht (hoe kunnen ze hem nou zoveel geld geven). Heb je trouwens gehoord dat Messi gaat tekenen bij FC Baloptdak, voor 28 miljoen per jaar? Heb ik tenminste gehoord, weet niet zeker of het klopt. Dit is een beetje dezelfde nieuwswaarde.

27 augustus 2020 om 09:23

Leuk zeg, FC Baloptdak. We weten inderdaad hoe het nieuws werkt, maar we weten ook dat er een groot verschil in geloofwaardigheid zit tussen wat een journalist of iemand anders die in of dichtbij het voetbalwereldje zit hoort, en wat Fcg95 als anoniem persoon met een m.i. slecht gevoel voor humor op een forum schrijft?

27 augustus 2020 om 09:41

Wat is de geloofwaardigheid van een journalist waard? The Sun publiceert al jaren het ene ongefundeerde gerucht na het andere, in de hoop dat er 1 klopt. Beetje net als de Telegraaf. Geloof jij Driessen ook omdat hij voor een krant werkt? Of Verweij? De helft van die journalisten halen de kleinste hints naar voren als gerucht om de krant maar te vullen. Bijvoorbeeld een speler die een club is gaan volgen op Insta, een post van een speler heeft geliked. Er is geen bron genoemd, dus is het lekker speculeren.

Ik vind dit geen raar bedrag? Hij kost niks, zal salaris in gaan leveren en dit wordt gezien als compensatie. Niks mis mee.

27 augustus 2020 om 09:08

Nou, het gaat hier wel over FC Utrecht he? Dat is, met alle respect, een middelmatig clubje, net als eigenlijk alles buiten de top 4. Ik vind het een fors bedrag.

27 augustus 2020 om 09:12

Ja FC Utrecht kan ook spelers kopen voor €1m+. Dus waarom geen tekengeld? En wellicht betaald Fransie het wel uit eigen zak. Zodat het Utrecht niks kost.

27 augustus 2020 om 09:20

Je ziet toch wel het verschil tussen een transfersom en een tekenpremie? Dat is fundamenteel anders. Dan is het voor FC Utrecht nog steeds een fors bedrag, wie het betaalt doet daar niks aan af want Elia hoort bij de selectie toch?

27 augustus 2020 om 09:23

Als de verhalen kloppen heeft Van Seumeren een Nederlandse miljardair binnen gehaald die hem met Utrecht bij staat. Dat miljoen zou ook zomaar van hem / haar afkomstig kunnen zijn.

27 augustus 2020 om 09:30

Kakadu, een transfersom en een tekenpremie zijn niet fundamenteel anders. Beiden zijn feitelijk kapitaaluitgaven en geen operationele uitgaven.

27 augustus 2020 om 10:02

Dat zijn ze wel degelijk, want tekengeld vloeit direct naar de zakken van de speler en een transfersom naar de verkopende club.

27 augustus 2020 om 10:24

Maar voor de kopende club exact hetzelfde, daar doelt hij op.

27 augustus 2020 om 10:42

Kakadu, snap je het echt niet? Of Utrecht nou een miljoen geeft aan de verkopende club of aan de speler, dat miljoen blijft hetzelfde voor Utrecht. Utrecht koopt ook spelers voor meer als een miljoen dus of je nu een transfer bedrag betaald van 4.8 miljoen (wat Utrecht betaalde voor Gerndt) of tekengeld van 1 miljoen geeft aan Elia maakt niet uit voro Utrecht. Ik vindt 1 miljoen nog wel meevallen aangezien er geen transfersom betaald hoeft te worden.

27 augustus 2020 om 10:47

Over het algemeen eens, of Utrecht moet over het tekengeld (als dat wordt gezien als een bonus) werkgeverslasten betalen, terwijl het over een transfersom niet hoeft. Uiteindelijk maakt het voor een club niet zoveel uit inderdaad. Het blijven eenmalige kosten om een speler binnen te halen

27 augustus 2020 om 10:53

Ook een transfersom blijft niet alleen bij dat bedrag. Denk ook aan de bijkomende kosten voor makkelaars als je een transfer afsluit (alhoewel je waarschijnlijk ook makelaarskosten betaald bij alleen tekengeld). Al met al is het om het even als je de transfersom met tekengeld vergelijkt.

27 augustus 2020 om 13:30

Nu kun je wel bijdehand doen, maar ik als medespeler zou geen moeite hebben met het afkopen van een contract voor 4.8 miljoen om een nieuwe speler te mogen verwelkomen, wat ik wel raar zou vinden is als hij diezelfde miljoenen als tekengeld krijgt. Dus inderdaad, voor de kosten voor FC Utrecht maakt het weinig uit, maar daarmee is niet alles gezegd.

Tuurlijk zal Utrecht niet meedoen om de titel en ik denk dat top-3 ook nog te hoog is, maar ze kunnen zeker verrassen en lang meedoen om plek 3. Waar voorheen wedstrijden tegen de top-4 al als nederlagen konden worden ingecalculeerd zijn dit ineens wedstrijden waar je punten tegen kan pakken. Dan nog even over de tekenbonus. Elia was transfervrij en iedereen begrijpt dat je een transfervrije speler niet hoeft af te kopen en er dus een flinke bonus (wat normaal gesproken een transfersom is) kan worden geboden. Of zal Elia zich nu minder voelen dan Gustafson want hem hebben ze moeten afkopen voor 1.2 miljoen.

27 augustus 2020 om 09:08

Tsja, bij AZ zat vd Brom in een vergelijkbare situatie met een redelijke selectie en verloor hij alle wedstrijden van de traditionele top 3.

27 augustus 2020 om 09:15

Eens, en ook met deze selectie kunnen ze gewoon 7de eindigen bijvoorbeeld. Echter zal van Seumeren wel wat terug willen zien in de resultaten dus vd Brom zal vanaf de start vh nieuwe seizoen onder een grotere druk staan dan vorig seizoen. Ben wel benieuwd wat Utrecht kan dit seizoen.

27 augustus 2020 om 12:44

Probleem met Utrecht is dat ze te weinig punten pakken tegen de mindere ploegen. Als ze net als vorig seizoen 6 punten alleen bij RKC laat liggen, ga je nooit in de top 3 eindigen.

"Ze zijn in ieder geval met aardige bedragen aan het gooien in Utrecht." Welke bedragen? Ze doen nooit aankopen van laten we zeggen 5 miljoen euro? Ze hebben ook totaal niet de begroting van PSV of Feyenoord. Elk jaar roepen analisten dat Utrecht met geld loopt te smijten maar ze geven bijna niks uit. Ze voetballen nota bene met afdankertjes van PSV/Feyenoord (Maher, Gustafson, Ramselaar). Vgm roepen die lui dat om de Eredivisie interessant en spannend te laten lijken. Als het tot puntje bij paaltje komt is de eindstand In de ED 1. Ajax en dan 2 t/m 4 PSV, Feyenoord, AZ. Daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn.

27 augustus 2020 om 10:37

Nouja, een raketgeleerde houdt zich meestal niet echt met voetbal bezig, lijkt mij. Leuk dat je het zegt, want AZ was afgelopen seizoen heel dichtbij het kampioenschap, dus het is wel een discussie waard of Ajax 'gewoon' eerste wordt.

27 augustus 2020 om 11:34

Ajax zat toen in een mindere periode en is “gewoon” eerste geworden. AZ kan met die selectie echt niet structureel Ajax aanvallen. Als je nu niet Ajax als 100% favoriet voor de titel neerzet ben je niet serieus te nemen als analist. FC Utrecht wordt overigens gewoon 4-6de zoals elk seizoen. Als ze nou Braziliaanse toptalenten voor 15 miljoen kochten als Antony, dan konden ze meestrijden. Een Elia van 33 jaar voor 1 miljoen en een transfervrije vWolfswinkel gaan echt geen titel naar Utrecht halen. Dat is totale nonsens.

Als ADO fan vond ik het zuur om te lezen dat hij voor FCU koos. Hij had ook zijn steentje kunnen bijdragen voor de club waar het voor hem allemaal is begonnen. Ze zijn de goede weg ingeslagen daar in Den Haag.
Echter snap ik zijn keuze wel. Als middenmoter hebben ze zeker een sterke selectie dat zo maar mee kan gaan doen voor plek 3. Ik ben dan ook benieuwd hoe ze het daar gaan doen met Elia erbij. “ zeg oeh- ah Elia! Zeg oeh- ah Elia!

27 augustus 2020 om 10:35

Naja, ik kan het ook wel begrijpen. Hij zal bij Utrecht vast en zeker moeten inleveren, maar bij ADO zou dat salaris nog veel lager liggen. Daarnaast heeft Utrecht een betere indruk dan Ado achter gelaten afgelopen seizoenen, vooral afgelopen seizoen waarbij ADO eigenlijk had moeten degraderen. Bij Utrecht speel je nog ergens om en kan je door de betere spelers om je heen wellicht zelf nog een hoger niveau halen. Bij Ado zou zijn inbreng naar mijn idee veel minimaler zijn.

27 augustus 2020 om 11:03

Rutger alles wat je zegt klopt. Het vervelende is voor zowel Ado als Twente dat hij in de maanden ervoor riep dat hij zoveel liefde voor Twente en Ado heeft en daar voor zou willen uitkomen als hij terugkomt. Laat dat dan achterwege als Elia zijnde; dan had niemand er een probleem van gemaakt dat hij voor Utrecht tekent. Kan er overigens als Twentefan niet van wakker liggen, maar jammer is het wel dat hij ook niet voor ons getekend heeft.

27 augustus 2020 om 13:03

Je slaat de spijker op zijn kop. Ik denk dat hij voor ADO, gezien de jonge selectie, met zijn ervaring belangrijk had kunnen zijn. En het salaris tussen Utrecht en ADO zal niet meer dan een paar ton per jaar groter zijn.
ADO heeft een talentvol elftal bij elkaar gesmeed, beter dan de huurlingen van vorig seizoen. Zoveel huurlingen brengt vaak niet veel goeds, zeker niet wanneer de prestaties gaan tegen vallen. Denk daarom dat zijn sportieve ambities voorrang hebben gekregen. Laten we eerlijk zijn. Utrecht heeft een mooie selectie voor dit seizoen.

Ja ja, Utrecht heeft 1 van de beste selectie's. Ik snap dat het lekker de krantjes verkoopt, maar zullen we niet gewoon eens ophouden om elke speler of club na 1 seizoen of 1 sensationele transfer helemaal de hemel in te prijzen? AZ had vorig jaar misschien kampioen kunnen worden. Nu is het seizoen nog vroeg, maar kijk naar de wedstrijd van gister. Had je zo'n pot gespeeld tegen een Manchester City dan haal je ook de kranten, maar niet op positieve manier. Feyenoord werd een paar jaar geleden ook kampioen. Toen was het weer een tijdje wat minder, en vorig seizoen zag het er weer beter uit. Met alle respect, maar de Eredivisie kent, zeker op basis van de afgelopen 10 jaar, maar 2 topploegen: PSV en Ajax. Feyenoord als gevaarlijkste outsider. Als Utrecht dan echt zo goed is, bewijs dat maar eens om in de komende 5 jaar minstens 3 keer in de top 3 te eindigen.er is naar mijn idee nog een heel groot verschil tussen structureel top zijn en een keer een uitschieter hier en daar.

27 augustus 2020 om 10:32

Ja ach, de voorbereiding zegt me vrij weinig. Hoevaak heeft Ajax geen zeer slechte voorbereiding gehad, maar werden de officiele wedstrijden gewoon ruim gewonnen? Ik zou op basis van de laatste jaren eerder AZ als gevaarlijke outsider noemen, niet Feyenoord. Feyenoord is bezig met een stijgende lijn, maar wil ik geen vaste concurrent noemen op het moment. PSV wel, AZ ook, Feyenoord verschilt een beetje per jaar haha. Daarnaast denk ik dat Manchester City alle teams in onze competitie oprolt, waarschijnlijk ook Ajax op een goede dag. Feyenoord kan daar in ieder geval over mee praten!

Mooi om te horen dat gasten die nog nooit tegen en bal hebben getrapt wel precies kunnen vertellen of een bepaald team het welnof niet gaat halen.

27 augustus 2020 om 09:12

Ja wat een schande dat ze niet eerst een account op VZ hebben aangemaakt en daar hun mening delen. Iedereen weet toch dat dat de norm is?

Een middenveld dat ontzettend goed kan voetballen maar net op andere gebieden te kort kwam voor de Eredivisie top. Denk dat als Utrecht een goede serie kan neerzetten dat ze zomaar top 4 kunnen eindigen met deze selectie.

Overigens vind ik dat voetbalcommentatoren het gewoon bij objectief commentaar moeten houden en geen mening of nieuws moeten hebben over dit soort dingen.

FC Utrecht is blijkbaar de nieuwe hype, na AZ vorig seizoen. Uiteindelijk is het Ajax en Psv, met Feyenoord en AZ die het daaronder mogen uitvechten. Als FC Utrecht 5e eindigt is dat een prima prestatie.

27 augustus 2020 om 10:02

Utrecht kan inderdaad voor plek 5 gaan maar als ze dat vooraf zeggen getuigt dat weinig van ambitie. Tot nu toe vind ik az en psv zeker niet beter dan Utrecht. Feyenoord is ook altijd maar afwachten. Kan overigens nog veel gebeuren met transfers maar Utrecht, AZ, Psv, Feyenoord gaan voor plek 2 t/m 5 dit seizoen en als blijkt dat je dan 5de wordt is dat maar zo en Ajax zal alleen maar lager dan 1 gaan als ze het zelf erg verpesten.

27 augustus 2020 om 10:28

Naar mijn idee is uitspreken dat je voor de 5e plaats gaat voor een FC Utrecht juist wel ambitieus. Kom op, we hebben Ajax, Psv, AZ en Feyenoord waarschijnlijk in de top 4. Erg leuk dat er een paar leuke spelers bij Utrecht lopen, maar het is nog steeds niet te vergelijken met een AZ, naar mijn idee. Het middenveld van Utrecht is leuk, begrijp me niet verkeerd, maar daar is alles mee gezegd. De aanvallers zijn veel te slecht om elk duel te kunnen beslissen, alleen Kerk zie ik als een ruwe diamant, maar die mag inmiddels ook wel iets meer gaan laten zien. Vooralsnog is het rennen rennen rennen en.... bal kwijt. Maar gezien de resterende clubs in de Eredivisie, denk ik niet dat Utrecht veel lager of hoger zal eindigen. Maargoed, ik heb ook geen glazen bol he. Ajax heeft al jaaarenlang de duurste en beste selectie, maar heeft het zoals afgelopen seizoenen toch nog gewoon lastig met het goedkopere en kwalitatief mindere AZ en Psv. De bal is rond.

27 augustus 2020 om 13:06

We mogen blij zijn met een club als Utrecht. Wederom een club met constant goed beleid, goede jeugdopleiding en goede scouting Nederlandse spelers weet binnen te hengelen. Utrecht kan langzaam gaan aanhaken met AZ en de strijd aangaan om plek 3.

Ben ik de enige of zijn er meer die niet zo hele hoge verwachtingen van Elia heeft? De beste man is inmiddels 33 en zal ook zeker qua snelheid gaan inleveren wat toch vooral zijn kracht was. Verder heeft Elia in zijn hele carrière nooit een hoog rendement gehaald en de statistieken in Turkije zijn ook verre van geweldig: in 68 competitiewedstrijden, 9 goals en 8 assists..

Nou nou wat wordt er gesmeten met geld. Doe ff normaal en doe eerst even een check hoeveel er daadwerkelijk wordt uitgegeven door Utrecht. Als het waar is over het tekengeld vind ik het overigens niet vreemd. De club heeft de ambitie om de top aan te vallen en daar heb je nou eenmaal betere en dus duurdere spelers voor nodig. Men doet verder alsof ze roepen dat ze kampioen willen worden, maar dat is totaal niet zo. Nog niet tenminste. Het doel is de top 3 aanvallen, wat betekent dat ze mee willen doen om de 3e plek. Ik zie Ajax kampioen worden en daaronder PSV, AZ, Feyenoord en Utrecht strijden om de plekken daaronder. Waarbij ik moet aangeven dat ik Utrecht nog altijd als de underdog zie en ze eerder op plek 4 of 5 zie eindigen dan 2 of 3. Ze hebben eerder een sterke selectie gehad. Zeker de afgelopen jaren, maar in de praktijk kwam het er helaas niet altijd uit. Ze moeten een keer af van telkens puntverlies lijden tegen de middenmotors en ploegen daar nog onder. Het is soms om te janken dat ze Ajax kunnen verslaan, maar vervolgens verliezen van een RKC of de Graafschap.

Tsja, als FC Utrecht 1 miljoen aan zijn oude club had moeten betalen roept iedereen dat het een koopje is.

FC Utrecht gaat gewoon meedoen voor de plaatsen 5 t/m 8. Daar reken ik Vitesse ook bij. En wie verder aanschuift? Jeroen Elshoff mag het weten;-). Maar onder de middelmatige trainer John van der Brom gaat FC Utrecht zeker de top vier niet aanvallen.

Arno Vermeulen laat weer eens zien dat hij er totaal geen kijk op heeft. Utrecht gaat echt niet de top3 bestormen en heeft al helemaal niet "op papier" een gelijkwaardige selectie als Feyenoord, PSV en AZ. Als Utrecht Top 5 eindigt, doen ze het gewoon heel goed.

Deze man heeft niet zoveel met FC Utrecht en probeert hiemee wat uit te lokken binnen de selectie. Triest dat hij dit probeert want het zal hem niet lukken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. HaarUnknown
R. HakeUnknown
M. PaesKeeper
B. BenamarVerdediger
W. JanssenVerdediger
C. MamengiVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

100 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 FC Utrecht 21 2 3 0
2019/2020 Medipol Basaksehir 23 3 3 0
2018/2019 Medipol Basaksehir 21 1 4 0
2017/2018 Medipol Basaksehir 24 5 2 0
2016/2017 Feyenoord 24 9 1 0
Laatste voetbalnieuws

Elia tweet na uitspraken van Sneijder: ‘Daar heb ik helemaal schijt aan’

Wesley Sneijder reageert met verbazing op een fragment van Eljero Elia uit de documentaire No Guts, No Glory van Videoland over het afgelopen seizoen van FC Utrecht. Op de beelden is...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Aston Villa heeft de definitieve vraagprijs voor Anwar El Ghazi bepaald. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren