Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Heeft de KBVB-baas gelijk en is het Nederlandse voetbal ingehaald door België?

Laatste update:

"Het Belgische voetbal staat boven het Nederlandse. Dat is de realiteit. Kijk naar de nationale teams en de Europese coëfficiënt", zei Mehdi Bayat, voorzitter van de KBVB én Charleroi, onlangs in gesprek met Sporza. Het is een opvallende uitspraak, die veel reacties opriep bij de bezoekers van Voetbalzone. Is het Nederlandse voetbal daadwerkelijk ingehaald door België?

Door Yanick Vos

Bayat gaf aan geen voorstander te zijn van de komst van de BeNeLiga. "Waarom ik tegen ben? Ik ga niet akkoord met acht Belgische clubs en tien Nederlandse clubs", zei de de Belgische voetbalbaas. “Het Belgische voetbal staat boven het Nederlandse. Dat is de realiteit. Kijk naar de nationale teams en de Europese coëfficiënt. En er moet ook een sportieve logica zijn. De zakkers zijn een degradant per land. Stel: de Belgische clubs eindigden op de plaatsen een tot acht, de Nederlandse op negen tot achttien. Dan zakt de nummer acht in de eindstand om toch een Belgische ploeg te laten promoveren. Zijn daar geen bezwaren tegen?", vraagt de bestuurder zich af. Bayat benadrukte dat clubs de vrijheid hebben om hierover zelf een oordeel te vellen. "Ik ben geen vijand van de clubs die deze studie besteld hebben. Dat is hun goed recht." Met name de uitspraak van Bayat over de verhoudingen tussen het Belgische en Nederlandse voetbal zorgde voor veel reacties op Voetbalzone.

Het artikel gaat verder onder de video
Vlaar steunt clubleiding AZ: 'Men is altijd duidelijk geweest naar de KNVB'
Meer video's

“Niet mee eens. Ik heb de laatste jaren weinig gehoord van de Belgische clubs in het Europese voetbal”, zo reageerde Ottofant onder het artikel dat donderdag op deze website verscheen. Deze reactie kreeg direct veel steun door middel van likes, maar riep ook weerstand op van andere bezoekers. Want wat hebben de Nederlandse teams op Ajax na gepresteerd in Europa de afgelopen jaren? De Amsterdammers bereikten de Europa League-finale en liepen op een haar na de Champions League-finale is, maar hoe is het met PSV, Feyenoord en AZ gesteld? “We hebben het over Nederlands voetbal, niet over Ajax alleen. Het Nederlands voetbal stelt ook niet veel voor op internationaal gebied”, zo klonk de reactie van Lierse1997. Hoe de verhoudingen daadwerkelijk zijn bekijken we aan de hand van onderstaande punten.

Prestaties Belgische en Nederlandse clubs in Europa
Door de matige prestaties van Nederlandse clubs in Europa raakte de Eredivisie de laatste jaren achterop. Als gevolg van de falende clubs in Europees verband zakte Nederland op de coëfficiëntenranglijst en werd zelfs het directe startbewijs voor de groepsfase van de Champions League verloren. Ajax heeft daarentegen de laatste jaren wél indruk gemaakt in Europees verband. Met een finaleplaats in het Europa League-seizoen 2016/17 en een plek in de halve finale van de Champions League in de jaargang 2018/19 hebben de Amsterdammers zichzelf niet alleen weer op de kaart gezet, de teams van trainers Peter Bosz en Erik ten Hag verzamelden bovendien een karrevracht aan Europese punten. Ajax is echter de enige Nederlandse club die in Europees verband goed heeft gepresteerd. PSV en Feyenoord stelden teleur in het miljardenbal, met een plek in de achtste finales in het seizoen 2015/16 als ‘hoogtepunt’ voor de Eindhovenaren.

Ook Belgische clubs hebben niet weten te imponeren in de Champions League. KAA Gent haalde in het seizoen 2015/16 de achtste finales, maar daarna werd de groepsfase niet meer overleefd door welke Belgische club dan ook. In de Europa League waren de kwartfinales van Racing Genk en Anderlecht in 2017 de beste prestaties. Dat was juist het seizoen waarin Ajax de finale bereikte en in Stockholm verloor van Manchester United. Belgische clubs overleefden de groepsfase van de Europa League de laatste jaren wat vaker dan Eredivisie-clubs, maar verder dan de kruisfinales en een uizonderlijke achtste finale kwamen onze zuiderburen niet.

Coëfficiëntenranglijst
Volgens Bayat staat het Belgische boven het Nederlandse voetbal en is de coëfficiëntenranglijst daar het ultieme bewijs voor. Kijkend naar de stand van deze lijst is daar geen speld tussen te krijgen. België staat op de achtste plaats, Nederland is de nummer negen. De afgelopen vijf jaar verzamelden de Belgische clubs 37.900 punten, tegenover 35.750 punten voor de Eredivisie-clubs. Afgaande op de laatste vijf jaar mag België zich in Europees verband daarom terecht de betere noemen. Echter, kijkend naar de afgelopen drie seizoenen is de Eredivisie de competitie die beter scoort.

Plaats Land 2015/16 2016/17 2017/18 2018/19 2019/20 Totaal
8 België 7.400 12.500 2.600 7.800 7.600 37.900
9 Nederland 5.750 9.100 2.900 8.600 9.400 35.750

Onderlinge resultaten
In Europees verband zijn er de afgelopen vijf seizoenen vier dubbele confrontaties geweest tussen Belgische en Nederlandse clubs. In het seizoen 2016/17 stonden Ajax en Standard Luik tegenover elkaar in de groepsfase van de Europa League. Het team van Bosz was op eigen veld met 1-0 te sterk, de wedstrijd in Luik eindigde in 1-1. Het seizoen daarop zaten Zulte Waregem en Vitesse bij elkaar in de poule. Vitesse hield de Belgische opponent op vreemde bodem op 1-1, in Arnhem werd het 0-2.

Een beeld uit Ajax - Standard Luik op 14 augustus 2018.

De confrontatie op het hoogste niveau ging tussen Ajax en Standard Luik. In de tweede voorronde van de Champions League in het seizoen 2018/19 bleek het team van Ten Hag over twee duels de betere. Net als twee jaar eerder hield Standard Luik Ajax voor eigen publiek op een gelijkspel (2-2), maar gingen de Belgen ten onder in Amsterdam (3-0). De laatste confrontatie tussen Nederlandse en Belgische clubs ging tussen AZ en Antwerp. In extremis trokken de Alkmaarders over twee duels aan het langste eind (1-1 en 1-4).

Prestaties nationale teams
Hoewel Oranje een rijk verleden heeft met mooie prestaties op EK’s en WK’s, zijn het de Rode Duivels die de laatste jaren aan de weg aan het timmeren zijn. Nederland stond in 2010 nog in de WK-finale en vier jaar later werd het derde op het WK in Brazilië, maar daarna brak een donkere fase aan waarin niet eens kwalificatie werd afgedwongen voor het EK van 2016 en het WK van 2018. Het waren juist die toernooien waar België met een sterke selectie aan de start verscheen. Niet vaak waren onze zuiderburen met zo’n sterke selectie vertegenwoordigd op een eindtoernooi als vier jaar geleden. De hoge verwachtingen konden echter niet waargemaakt worden in de uitschakeling door Wales in de kwartfinale was dan ook een zware domper voor het team van toenmalig bondscoach Marc Wilmots. Twee jaar later was België nog ervarener, maar van een absolute favorietenrol was geen sprake. Het team van Roberto Martínez groeide in het toernooi en rekende onderweg naar de halve finale af met landen als Engeland, Japan en Brazilië. De finale lonkte, maar in de halve eindstrijd was de uiteindelijke wereldkampioen Frankrijk te sterk. België eindigde uiteindelijk op een knappe derde plaats door in de troostfinale met 2-0 te winnen van Engeland.

Kijkend naar de laatste eindtoernooien en de stand op de FIFA wereldranglijst lijkt Bayat met zijn uitspraak gelijk te hebben. België is al geruime tijd de trotse koploper voor Frankrijk en Brazilië, terwijl Nederland terug is te vinden op de veertiende plaats. Echter, onder leiding van bondscoach Ronald Koeman is Oranje aan een opmars bezig. Nederland heeft de lijn naar boven ingezet en dat bewees het in de Nations League. The New Wave eindigde in een poule met grootmachten Duitsland en Frankrijk op de eerste plaats en in de Final Four van het nieuwe toernooi werd Engeland uitgeschakeld. Regerend Europees kampioen Portugal bleek in de finale te sterk, maar met een finaleplaats zette Nederland zich weer op de kaart. Vervolgens werd, net zoals België dat deed, relatief eenvoudig kwalificatie voor het EK afgedwongen. Kan een onderling duel tussen Nederland en België dan uitwijzen welk land zich de sterkste mag noemen? Niet bepaald, want in 2016 en 2018 stond de Derby der Lage Landen op het programma en tot twee keer toe eindigde de confrontatie in een 1-1 gelijkspel.

De laatste keer dat België en Nederland elkaar troffen eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel door goals van Dries Mertens en Arnaut Danjuma Groeneveld.

Sterspelers en marktwaarde
Hoewel België koploper is van de wereldranglijst van de FIFA en Nederland dertien plaatsen lager is terug te vinden, ligt de waarde tussen beide selecties niet ver uit elkaar. Volgens Transfermarkt vertegenwoordigt de selectie van de Rode Duivels, bestaande uit de 26 internationals die de afgelopen jaren het vaakst zijn opgeroepen, een waarde van 674,33 miljoen euro. Kijkend naar hetzelfde aantal spelers dat zich international mag noemen onder Koeman, komt er een waarde van 687,2 miljoen naar voren. Met een gemiddelde leeftijd van 27,4 jaar heeft België een iets oudere selectie dan Oranje (26,3 jaar).

Beide nationale teams beschikken over grote namen die de lijnen uitzetten bij de grootste clubs uit Europa. Kevin De Bruyne wordt door velen gezien als boegbeeld van het Belgische voetbal. De aanvallende middenvelder van Manchester City vertegenwoordigt de hoogste marktwaarde van de nationale ploeg: 120 miljoen euro. Andere grote namen die ook vaste basisspelers zijn bij Europese topclus zijn Thibaut Courtois (Real Madrid, 48 miljoen euro), Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur, 24 miljoen euro), Eden Hazard (Real Madrid, 80 miljoen euro), Axel Witsel (Borussia Dortmund, 20 miljoen euro), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund, 32 miljoen euro) Romelu Lukaku (Internazionale, 68 miljoen euro) en Dries Mertens (Napoli, 20 miljoen euro).

Liverpool-verdediger Virgil van Dijk is de speler met de hoogste marktwaarde in de Oranje-selectie. De waarde van de aanvoerder wordt op 80 miljoen euro geschat. Andere grote Nederlandse namen die zich vaste basisklant mogen noemen bij grote clubs uit Europa zijn Frenkie de Jong (Barcelona, 72 miljoen euro), Matthijs de Ligt (Juventus, 67,5 miljoen euro), Stefan de Vrij (Internazionale, 48 miljoen euro), Georginio Wijnaldum (Liverpool, 40 miljoen euro), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur, 30 miljoen euro) en Memphis Depay (Olympique Lyon, 44 miljoen euro).

Transferopbrengsten door verkoop aan buitenland
Clubs uit de grootste competities winkelen graag in Nederland en België. Grote talenten kunnen voor relatief lage bedragen aangetrokken worden, al zijn de spelers uit de Eredivisie de laatste jaren steeds duurder aan het worden. De Eredivisie is steeds vaker een springplank naar de Europese top. De Belgische competitie levert niet of nauwelijks spelers af bij de grootste clubs ter wereld. Waar de Nederlandse top spelers voor enorme bedragen aflevert bij de Europese top of subtop, moeten de clubs uit de Jupiler Pro League genoegen nemen met veel lagere bedragen en zijn de kopende clubs minder groot van naam. Alleen al de verkoop van Matthijs de Ligt (Juventus), Frenkie de Jong (Barcelona) en Hakim Ziyech (Chelsea) leverde Ajax het afgelopen jaar meer geld op dan de Belgische competitie overhield aan de top tien van duurst verkochte spelers de afgelopen vijf jaar bij elkaar.

10 duurst verkochte spelers Eredivisie sinds 2015


Speler Club Kopende club Transfersom
Matthijs de Ligt Ajax Juventus 85,5 miljoen euro
Frenkie de Jong Ajax Barcelona max. 86 miljoen euro
Hakim Ziyech Ajax Chelsea max. 44 miljoen euro
Davinson Sánchez Ajax Tottenham Hotspur 40 miljoen euro
Hirving Lozano PSV Napoli 38 miljoen euro
Memphis Depay PSV Manchester United 34 miljoen euro
Arek Milik Ajax Napoli 32 miljoen euro
Steven Bergwijn PSV Tottenham Hotspur 30 miljoen euro
Davy Klaassen Ajax Everton 27 miljoen euro
Vincent Janssen AZ Tottenham Hotspur 22 miljoen euro

10 duurst verkochte spelers Jupiler Pro League sinds 2015


Speler Club Kopende club Transfersom
Wesley Club Brugge Aston Villa 25 miljoen euro
Youri Tielemans Anderlecht AS Monaco 25 miljoen euro
Sander Berge Racing Genk Sheffield United 21,5 miljoen euro
Leandro Trossard Racing Genk Brighton & Hove Albion 20 miljoen euro
Aleksandar Mitrovic Anderlecht Newcastle United 18,5 miljoen euro
Arnaut Danjuma Groeneveld Club Brugge Bournemouth 18 miljoen euro
Sergej Milinkovic-Savic Racing Genk Lazio 18 miljoen euro
Wilfred Ndidi Racing Genk Leicester City 17,6 miljoen euro
Moussa Djenepo Standard Luik Southampton 15,7 miljoen euro
José Izquierdo Club Brugge Brighton & Hove Albion 15 miljoen euro

Conclusie
Of het Belgische voetbal boven het Nederlandse staat is moeilijk te zeggen. Natuurlijk staat België bovenaan op de FIFA-wereldranglijst en is Oranje 'slechts' de huidige nummer 14 van de wereld. Ondanks het grote verschil op de ranglijst, leverden onderlinge wedstrijden tussen Nederland en België de afgelopen jaren geen winnaar op. Beide voetballanden zijn gewaagd aan elkaar en dat is ook terug te zien in de markwaarde van beide selecties. Het klopt dat het Nederlands elftal de afgelopen twee eindtoernooien afwezig was, al mocht het team van Koeman zich vorig jaar wel finalist van de Nations League noemen. Het is ook zo dat behalve Ajax geen enkele Nederlandse club hoge ogen heeft gegooid in Europa. Maar dat hebben de Belgische clubs ook niet. Ajax haalde de finale van de Europa League en stond vorig jaar nog in de halve finale van de Champions League. Bovendien kwamen Nederlandse clubs in Europees verband in de laatste vier dubbele confrontaties drie keer als winnaar uit de strijd tegen Belgische clubs. Kijkend naar de transferopbrengsten is de Nederlandse competitie ruimschoots in het voordeel. Is het Nederlandse voetbal ingehaald door het Belgische? Het is maar net hoe je het bekijkt.

Welke competitie schat jij hoger in?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ach van mij mag het Belgischevoetbal best wel boven het Nederlandse voetbal staan hoor, zolang wij maar de hoge pieken houden. Een Ajax dat bijna de CL finale haalt, een nederlands elftal dat in 2010 bijna het goud had, in 2014 ook meedeed om de knikkers als complete outsider, een nation league finale haalt in een poule met Duitsland en Frankrijk, na een tijdje in een dip te zitten. Leuk dat België nu een opleving heeft gehad, na een coma van 30 jaar, maar even kijken of België het ook vast kan houden. Ik hoop het wel, want wil wel eens een echte Nederland - België meemaken als het echt gaat om de knikkers.

23 juni 2020 om 12:21

Het is ook vooral de nationale ploeg die op dit moment gewoon beter is bij onze zuiderburen. Qua competitie zal het denk niet zo gek veel uitmaken. Ik denk dat de Belgische clubs wat stabieler zijn in Europa en zodoende ook hoger op de ranking zijn. Onze teams halen hoge pieken (Ajax de afgelopen jaren) maar we maken toch ook bijna elk jaar wel weer de diepe dalen mee (dat onze teams door nikszeggende clubs worden uitgeschakeld). Persoonlijk geniet ik er ook meer van dat we incidenteel om de prijzen meedoen, ipv dat we consequent meedoen in de marge. Dan nemen we de blamages maar voor lief.

23 juni 2020 om 12:53

De prestaties zijn recent niet beter dan die van Oranje. Kijk maar naar de recentelijke Nations League. In het verledne heeft Nederland fouten gemaakt met de fair play tickets, eentje die ze jaarlijsk via de shceidsrechters bemachtigde. Resulteerde in een extra EL deelnemer die de voorronde niet doorkwam maar die wel de coefficient beinvloede. Nu doet de Knvb dat niet meer en we zien de rating jaarlijsk verbeteren.

23 juni 2020 om 13:02

Ik denk niet dat we al te veel waarde moeten hechten aan de Nations League, uiteindelijk zijn dat gewoon veredelde oefenwedstrijden. Ik hecht meer waarde aan Ek/wk's. En afgelopen WK, was Nederland helaas afwezig en miste België maar net de finale. Verder zit Oranje wel weer meer in de lift, met een aantal talenten die echt aan het doorbreken zijn. De kaarten kunnen er over een aantal jaar weer volledig anders voorliggen. Ik ben ook wel benieuwd naar het komende EK. Dat is weer de volgende graadmeter, maar op dit moment zou ik de Belgische nationale ploeg nog hoger inschalen.

24 juni 2020 om 13:06

Als Belg ben ik niet echt bezig met beter te zijn dan Nederland. Uiteraard staan we nu op alle vlakken hoger gerangschikt, maar ik kijk meer naar de eigen prestaties. Het zou belachelijk zijn als deze generatie niet minstens een EK kan winnen. Als ze daar niet in slagen, zijn ze gefaald. Ook wordt het weer eens tijd dat een Belgische club doorstoot in de CL. Dat is ook weeral 4 jaar geleden. Dat Nederland dan beter of slechter doet, zal me worst wezen. Ik vermoed ook dat Mehdi Bayat daar niet om geeft, maar dat een Antwerpse journalist hem gewoon lastig viel met die vraag.

24 juni 2020 om 15:34

Dat vind ik altijd zo een onzin. Een generatie heeft 4 of 5 kansen om een prijs te pakken. De eerste twee kansen (WK 14 en EK 16) waren ze nog onervaren en hadden ze een enorm onbekwame trainer voor de groep staan. In het WK 18 zijn ze eruit gevlogen tegen Frankrijk (een match die twee kanten op kon gaan). Het aankomende EK zal een van de laatste kansen worden, maar als ze dat niet winnen is deze generatie toch niet geflopt? Je doet precies alsof Frankrijk, Duitsland, Portugal, Brazilië,... allemaal slechte teams hebben. Het WK 18 was gewoon een fantastische beleving.

24 juni 2020 om 15:45

Ik ben het compleet met Lierse1997 eens. Natuurlijk maakt een wk of ek titel het af; maar om te stellen dat ze gefaald hebben wanneer ze niet winnen gaat me echt te ver. Sowieso denk ik dat België gewoon erg trots mag zijn op het Wk18. Was gewoon genieten, ook voor veel Nederlanders.

24 juni 2020 om 16:00

@lierse1997 Vind ik ook. Afgelopen WK had België echt een goede kans, en ze zijn ook allesbehalve weggespeeld door de Fransen, ik vond dat beide teams gelijkwaardig waren. Ik durf ook te stellen dat wanneer België de finale had gehaald ze gewoon wereldkampioen waren geworden. Aankomend EK zal België ook weer tot de favorieten behoren maar ook daarna zal het niet klaar zijn. Veel spelers van de gouden generatie zullen ook nog wel het WK halen in Qatar.maar ze zullen zeker niet geflopt zijn, er zijn gewoon zoveel goede teams.

Ik denk dat de enige club die er boven uitsteekt op basis van de laatste jaren Ajax is, maar ik denk dat de rest van de competities gelijkwaardig zijn.

23 juni 2020 om 08:37

Als je alle cijfers erbij pakt, zie je dat Ajax de Nederlandse eer hoog houdt. Ik hoop dat de andere clubs ook weer meer mee gaan doen

23 juni 2020 om 11:49

De laatste 2 jaar presteerde Ajax ook weer eens. Daarvoor was het met name Feyenoord/PSV.

23 juni 2020 om 12:56

Doel je op de goede jaren van feyenoord en psv dat ajax de Europa league finale haalde. Of heb je het nu over 1998?

23 juni 2020 om 14:02

Prem, laat alsjeblieft door je clubvoorkeur niet je objectiviteit varen. Feyenoord heeft de afgelopen 10 jaar 1x meer punten gehaald en dat was in het rampjaar 17/18. 1 keer dus. PSV heeft de afgelopen 10 jaar 3x meer punten gehaald dan Ajax, waarvan 2x in de beginjaren 10/11 en 11/12, dus die vervallen volgend jaar weer. Ik begrijp dat het lastig voor je is, maar Ajax is echt de grootverdiener van de Europese punten de afgelopen 10 jaar. Ajax heeft 147.550 punten verzameld en de nr 2 is PSV met 92.000. En Feyenoord de nr 4 met 37.500 (respectievelijk plek 18, 33 en 79 Europees). Dus Ajax heeft meer punten gehaald dan PSV en Feyenoord samen. En de laatste vijf jaar heeft Ajax bijna net zoveel punten gehaald als de andere Nederlandse clubs samen (69.500 om 85.750). Ajax, PSV en Feyenoord: Plekken 21, 40 en 90 Europees. Dus je reactie is feitelijk onjuist en dus waarschijnlijk vooral gebaseerd op clubvoorkeur. Benieuwd naar je nieuwe reactie.

23 juni 2020 om 23:55

Klopt zeker wel wat je zegt, Maar je kan ook zo bekijken dat als de twee geluk jaren van ajax weg haalt, zij niet veel beter doen dan psv en feyenoord. Ik bedoel te zeggen dat je ook pech kan hebben en dat hebben psv en feyenoord wel een stuk vakker dan ajax. Ik hoop gewoon dat de twee teams van de top 3 mee doen in de CL en dat az en de andere top3 team ver komt in de eufa. Als je dat de komende 5 tot 10 jaar vast houdt, zullen we misschien weer tot de top 5 landen behoren.

24 juni 2020 om 00:58

Jbrazyca: je kan echt niet zeggen dat Ajax het dan niet veel beter doet dan PSV en zeker ook Feyenoord. Ajax heeft meer dan 110.000 punten meer gehaald dan Feyenoord. Dat voetbal je bij lange na niet in twee seizoenen bij elkaar. Zelfs niet als je alles wint in de CL, incl de finale. En ze zouden nog 20.000 punten meer hebben dan PSV. Dat is toch ook nog steeds een enorm aantal, een aantal dat PSV in de laatste 5 jaar ongeveer bij elkaar heeft gevoetbald. Dus dat is ook eigenlijk nog een straatlengte. Ik hoop echter wel dat we het als land Europees weer beter gaan doen. Maar Feyenoord lukt het maar niet. En PSV heel sporadisch. Ze moeten gewoon meer van de eigen kracht uitgaan Europees. Dat is wat Ajax eigenlijk altijd wel blijft doen. En daar boeken ze successen mee.

23 juni 2020 om 11:50

Internationaal wel, maar nationaal niet als je naar de afgelopen jaren kijkt met afwisseldende kampioenschappen van Psv, Feyenoord en Ajax. Mocht er een Beneliga komen, dan zijn de verschillen in de top niet groot tussen de Nederlandse topdrie en Club Brugge, Genk en Gent.

23 juni 2020 om 14:31

Klopt hoor Andres, echter ging dit stuk vooral over de internationale prestaties. Daarom werd dit als reactie gegeven.

het is inderdaad tijdelijk ingehaald doordat ze een aantal jaren geleden een hele goede lichting hadden juist in de periode dat bij Nederland het licht uitging(laatste stuiptrekking 3e wk 2014) maar nu zijn wij weer terrein aan het inhalen.

Opzich een leuke vraag waar op een Nederlands forum relatief weinig discussie over is maar het artikel slaat in de vergelijking trekken naar verkeerde punten door. De relevantie van de marktwaarde volgens transfermarkt van de twee nationale ploegen ontgaat mij even wanneer het gaat over een 'plan' om een gezamenlijke competitie te creëren. Dat is absoluut geen valide reden om de 10+8 structuur te verantwoorden, de uitspraak van Bayat interpreteer ik eerder als 'we zitten niet in een periode waar het Belgisch voetbal iets aan Nederland heeft' waar zeker iets voor te zeggen valt. Qua wetgeving zou een fusie ook eerder negatief uitpakken voor de Belgische teams dan de Nederlandse team. Neem hier de non-EU wetgeving als voorbeeld de club van Bayat, Charleroi, heeft 37% van selectie op een non-EU salaris volgens het nieuwsblad op 30 november 2019 (op Transfermarkt 8/25 momenteel wat 32% is, al twijfel ik of Noord-Macedonië binnen EU valt op dit vlak maar verwacht van wel) dat momenteel neer zou komen op 7x 436k en 1x 218k aan salaris (spelers onder de 21 hoeven maar helft van het Non-EU salaris dat 1,5x het gemiddelde is in Nederlandse competitie) dat is 3.270.000 voor ongeveer 1/3e van de selectie aan minimumloon (!) in Nederland. Charleroi is laatste 5 jaar tussen plek 9 en 3 geëindigd en over die periode gezien zouden ze tussen 5e en 6e plaats hangen. Voor Nederlandse subtoppers is het financieel gewoon niet haalbaar een dusdanig hoog aantal non-EU spelers in de selectie te hebben. Wanneer het wetsvoorstel van Cd&v aangenomen zal worden gaat in België dat minimumloon van wat nu 80k is naar ongeveer 400k of 1,2x keer het gemiddelde in de sector. Wanneer dat gaat gebeuren is het voor groot deel niet haalbaar meer zo'n groot aantal spelers van buiten de EU te houden en gaat het niveau ook tik krijgen. Gemiddelde leeftijd zal zoals in NL zakken (belangrijkste reden waarom het voorstel er ligt, ze willen clubs aansporen Belgisch talent te verkiezen) wat door zal werken op het competitieniveau. Momenteel is volgens eerder genoemde artikel van het nieuwsblad.be 30% van de competitie Non-EU (wat neerkomt op 145 spelers), in Nederland is dit 9% om even in perspectief te plaatsen. In de tweede divisie is het ook 'gewoon' 23% met liefst 52% van die competitie van buiten België, in de KKD is dat financieel ondenkbaar. Ik nam hierboven voor gemak de club van Bayat omdat het zijn uitspraak was maar 5 andere clubs hebben minimaal zelfde percentage of meer (eupen heeft 50%, mede door samenwerking met Aspire) en maar 3 clubs zitten onder de 25%. Ik ben heel benieuwd hoe de competitie eruit gaat zien in België als het wetsvoorstel erdoor komt, dan zie ik het qua spel meer op de Eredivisie gaan lijken waar het nu toch een meer volwassen competitie is qua spel wat ook bredere subtop/top meebrengt en clubs die Europees voetbal halen ook direct minder naïef laten lijken. Persoonlijk ben ik geen voorstander van gemengde competitie omdat een deel van charme wegvalt terwijl het gat met andere competities groot blijft. Hoogstens dat je weg gaat lopen van de landen achter je maar gat met de top 5 ga je niet dichten. Ook zullen veel clubs totaal anders uit gaan zien dan, huidige subtoppers worden middenmoters of zelfs degradatiekandidaten en zien kansen om Europa te halen krimpen, dat is die clubs het extra geld dat vrijkomt bij fusering echt niet waard. Enkel voor de clubs die serieuze kans maken kampioen te worden (financieel en sportief gezien lijken Brugge, Ajax en PSV momenteel ploegen die meeste kunnen profiteren) is het aantrekkelijk. Zou een bekertoernooi wel een leuk testproject vinden maar is naar de amateurteams toe niet eerlijk.

23 juni 2020 om 01:33

Vergeet ook niet het punt dat een weg terug bijna niet meer mogelijk is. Als het uiteindelijke een grote flop wordt (wat mijn verwachting is), dan moet je de huidige Nederlandse clubs die een beetje op en neer bungelen gaan repareren. Dat is iets wat echt heel moeilijk gaat zijn. Een club als sparta kan dan bijvoorbeeld een flinke terugslag krijgen, en vanuit de jeugd komen best wel wat pareltjes.

23 juni 2020 om 07:24

@Wolterx. Bedankt voor de toelichting.
Ik ben het met je eens dat transferwaarden buiten beschouwing gelaten moeten worden. Al is het wel een neveneffect dat juist voor Belgische clubs een voordeel kan zijn. Bovendien ben ik het met je eens dat wetgeving juist wel een belangrijke beschouwing is.

23 juni 2020 om 11:09

@wolterzx "qua wetgeving zou een fusie ook eerder negatief uitpakken voor de Belgische teams dan de Nederlandse team" een fusie zou toch niet beteken dat wetgeving ook gelijk moet veranderen. Zie Frankrijk en Monaco. Belgie houdt gewoon eigen regels.

23 juni 2020 om 11:29

Dat zie ik niet gebeuren, kan je je voorstellen dat een speler in Genk 80k moet verdienen terwijl hij 30km verderop in Eindhoven hij 436k moet verdienen, daar gaan clubs echt wel bezwaar tegen aantekenen en terecht natuurlijk. Ook de regels rondom proflicentie verkrijgen etc gaan daarin meespelen. Zonder aanpassing van de wetgeving zal Beneliga sowieso nooit gebeuren.

23 juni 2020 om 14:13

Maar in de Europese competities heb je dat 'probleem' toch ook? Het zal er van af hangen hoe graag de topclubs een beneliga willen. Als zij dat per se willen zal die er wel komen. Dan zullen dergelijke wettelijke inconsistenties geen onoverkomelijke hindernis blijken. Alleen zijn er veel clubs, zelfs topclubs, die er niet echt staan voor te springen. Ook het publiek lijkt niet echt happig als ik afga op wat polls (op Vlaamse sites dan nog, zal op Waalse zeker niet beter zijn vermoed ik). En dat zijn natuurlijk wel onoverkomelijke hindernissen. Ben zelf ook geen voorstander, al zou het wel leuk zijn om in het nieuwe stadion in Brugge dat er hopelijk tegen 2023 komt zowel Anderlecht, Gent, Antwerp, Standard, Genk, Feyenoord, Ajax en PSV te ontvangen. De helft van de wedstrijden tegen toppers, en de rest tegen subtoppers of middenmoters. Gedaan met park the bus wedstrijden tegen Eupen. Maar alsnog hou Ik het liever Belgisch dan de competities samen te voegen. Ook in Nederland staat men er niet echt voor te springen heb ik de indruk. Maar gek genoeg is dat dan ook omdat ze nog steeds neerkijken op de Belgische competitie. We zijn geen 2008 meer, ik vind het opvallend dat er nog steeds zo wordt neer gekeken op de Belgische competitie door sommigen, alsof de eredivisie niveau premier league is en België niveau 3de divisie in wit-Rusland. Zo schilderen sommigen het bijna af. Maar ik denk dat het niveau in België minstens gelijkwaardig en wellicht hoger is dan in Nederland, toch zeker als je Ajax buiten beschouwing laat die hors categorie is. Maar 1 ploeg maakt geen competitie. Frankrijk heeft 1 van de 3 beste teams ter wereld met leg maar daarom is dat daar nog geen super niveau zoals in Duitsland. Het zijn de andere ploegen die de sterkte bepalen. En dan maken de Belgische ploegen veel meer indruk op mij. Dat zien we ook terug in de eerder genoemde Europese resultaten. Neem Ajax weg bij nedrrland en bij België Anderlecht of club Brugge en ik denk dat het gat gigantisch is. We zien dat de ploegen Europees vrij evenwichtig scoren maar voor Nederland is Het altijd Ajax dat zowat de helft van de punten pakt, terwijl in België elke topploeg haar punten pakt en regelmatig overwintert in Europa. Het niveau is de afgelopen 10 jaren gestegen. Zelfs het 'kleine' Antwerp heeft het AZ bijzonder moeilijk gemaakt en was normaal doorgebekerd, war het niet dat ze 2 oerdomme rode kaarten pakten.

23 juni 2020 om 22:05

@wolterx Het minimum loon voor niet EU spelers is in Nederland geen wet bij mijn weten maar een afspraak tussen de clubs, de Knvb en de overheid o.a. voor het uitgeven van werkvergunningen maar ook om als stimulans voor het Nederlandse voetbal. Het wijzigen van een afspraak is een stuk makkelijker dan een wet. Maar dan nog zouden hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn. Overigens zou een van de effecten zijn dat met de huidige 150 norm die salarissen exploderen in een beneliga, in het hele huidige rechter rijtje zit nu immers niemand (of bijna niemand) die aan het gemiddelde van 290k per jaar komt, die 290k zou eerder richting de 5 of 6 ton gaan denk ik, dat zou op zich al een goed argument zijn om bij de IND eens te gaan praten over die regel.

23 juni 2020 om 23:17

Lijkt mij wel een wet aangezien in België om die reden, gespiegeld aan Nederland, een wetsvoorstel is gedaan. Alleen daar ipv 1,5x was inzet 1,2x wat het naar ongeveer 400k zou brengen. Wel met je eens dat gemiddelde salaris in BeNeLiga enorm hoog zou zijn wat non-EU salaris naar absurde hoogte zou stuwen voor de omzet van clubs. In 2019 heeft het CD&V echt een wetsvoorstel ingediend, vanuit dat punt redeneer ik dat het in Nederland ook een wetgeving betreft.

24 juni 2020 om 00:25

In Belgie proberen ze het nu inderdaad via een wet in te voeren. In Nederland betreft het een afspraak, net zoals alle regels mbt tot niet EU spelers in de Premier League een afspraak zijn tussen de clubs, de bonden en de overheid en dan met name de immigatie diensten. Reden is dat je voor het voetbal eigenlijk niet de normale inkomenseis kan hanteren voor mensen van buiten de EU in de meeste gevallen is dat 55k per jaar (in Nederland), ruim meer dan het gemiddelde salaris maar voor voetballers stelt dit natuurlijk weinig voor.

Als wij Nederland een BeNe-liga willen is dit het juiste moment. Nu is beligie ons voor in uefa lijsten, vroeger was dat andersom. Mocht nl weer boven België uitkomen, dan denk ik dat een fusie weer van tafel zal zijn.
Door onze directe en zakelijke cultuur zijn we in Belgische ogen arrogant. Als wij zo met hen aan tafel gaan zitten, zullen zij zich niet serieus genomen voelen. Vandaar ook het bericht van de beste man van kbvb.

24 juni 2020 om 16:14

Is dat arrogant of zakelijk aantrekkelijk en slim? Misschien wel alle drie? En is dat dan een slecht teken? Andersom zou ik het ook erg goed begrijpen hoor. We kunnen en mogen het voorstellen als het goed uitkomt, maar dan mogen jullie er toch ook voor kiezen om het af te wijzen als het jullie niet uitkomt? Volgens mij is dat een onderdeel van onderhandelen en zaken doen. Niets meer en niet minder.

Absoluut niet. Belgie doet het aardig, maar wanneer hebben ze nou een echte prestatie behaald. Ja de derde plek op het wk. Nou toppie hoor. De clubs presteren weinig in Europa en Belgie faalt vaak tegen de grote landen. Het niveau van de eredivisie, zonder Ajax zelfs, schat ik hoger in. Reken je Ajax mee dan kan je alleen maar om lachen dat er geroepen wordt dat het belgische voetbal NL voorbij is. Ze hebben een keer een leuke generatie en krijgen grootheidswaanzin. En nee, ik ben niet voor Ajax.

23 juni 2020 om 07:49

En op basis van wat schat je de eredivisie nu hoger in?

23 juni 2020 om 10:12

Voor mij is het een optelsom waarom ik de eredivisie hoger inschat. Heel simpel om prestaties uit het verleden die we kunnen meten aan de hand van de uefa coefficientenlijst. Kijk je naar de laatste 18 jaar dan haalt nederland 10 procent meer punten en in 11 gevallen meer punten dan de Belgen. Op basis van de laatste 5 jaar staat België hoger, maar de laatste 3 jaar scoort Nederland weer beter. Het is wat dat betreft natuurlijk discutabel beide kanten op. Kijk je naar de financiele stromen dan zie ik dat de gemiddelde omzet in de eredivisie 20 procent hoger ligt. De loondruk (dus salaris tov omzet) 20 procent lager ligt (dus gezondere huishouding op dat gebied). Vooral niet te vergeten dat de Belgische competitie momenteel nog een flink voordeel heeft tov de eredivisie om niet-eu spelers binnen te halen voor een minimum salaris van 80.000 per jaar (tov 436.000 in Nl). Dat valt natuurlijk weg wanneer de competities samen zouden optrekken. Kijk je naar transfermarkt dan is de gemiddelde eredivisiespeler 25 procent meer waard.

23 juni 2020 om 10:30

Ajax vertekent het beeld van de Eredivisie momenteel gewoon enorm. Stel we halen Ajax weg en club Brugge weg. Dan zal dat een veel grotere klap zijn voor Nederland dan voor België. Daarnaast zeggen al die cijfers niet meteen iets van werkelijke kwaliteit. Kijk naar West Ham, dat is 1 van de rijkste teams van de wereld maar echt veel presteren ze toch niet.

23 juni 2020 om 10:43

Als je Ajax weghaalt heb je nog AZ die nek aan nek gaat met Ajax in de competitie en Feyenoord en psv die het niveau van de top hoog houden maar als je club Brugge weghaalt dan hou je kaa Gent over waar een verschil van 15 punten tussen zit

23 juni 2020 om 10:55

Ik doelde op de Europese coëfficiënten.

23 juni 2020 om 11:02

@lierse: ik onderbouw de kwaliteit op basis van cijfers. Budget is daar een groot onderdeel van. Dan kun je west ham wel aanhalen als voorbeeld van een niet presterende rijke club, maar de uitzondering bevestigd de regel toch? geld bepaalt voor een heel groot deel de resultaten in het voetbal.ik ben wel benieuwd naar jouw argumentatie en op basis van welke feitelijke waarnemingen jij inschat dat het niveau tussen de competities gelijk is of wellicht zelfs de belgische sterker is.

23 juni 2020 om 11:07

Newcastle wordt nu ook heel rijk maar de vraag is of ze met het budget en de nieuwe spelers kunnen presteren. Ze kunnen bijvoorbeeld ook bale aantrekken als hij ongelukkig blijft en weinig speeltijd krijgt

23 juni 2020 om 11:35

Ik vind ze globaal gezien gelijkwaardig. Het is natuurlijk moeilijk om dat aan de hand van objectieve en relevante argumenten weer te geven. Maar als ik naar het niveau van de top kijk, zie ik gewoon een gelijkaardig niveau. Ook op Europees gebied doet België het algemeen iets beter. Dat ligt niet meteen aan inherente kwaliteit denk ik maar eerder aan de manier van spelen. Belgische clubs spelen wat “realistischer”, waardoor ze het algemeen gezien iets beter doen.

23 juni 2020 om 17:11

Maar waarom je argument dat belgie het europees iets beter doet? Volgens mij is dat heel arbitrair en al helemaal als je er voor kiest om een tijdspanne van 5 jaar aan te houden. Net zoals dat ik mijn punt zou maken bij 3 of 18 jaar waarin Nederland beter scoort.

23 juni 2020 om 23:29

5 jaar is toch niet zo arbitrair? En het gaat me gewoon over de Europese prestaties de laatste seizoenen. Dan kom je uit bij Ajax en dat is het. De rest presteert al een tijd extreem matig. Dus ja België doet het beter algemeen gezien dan Nederland (en Nederland is dus meer dan Ajax alleen).

Goed stuk voetbalzone. Zo is er denk ik niet veel verschil tussen beide landen, zowel op internationaal clubvoetbal als landenvoetbal niveau lijkt Nederland belgie in de (nabije) toekomst wel in te gaan halen. Ik vraag me wel af waarom tabellen in de app altijd op de verkeerde plek staan (vaak onderaan, na de fotos) leest niet heel prettig op die manier.

Wat ik mij afvraag.

Is de hogere plek van België op de Fifa wereldranglijst ook niet een beetje mede mogelijk gemaakt door de vele wedstrijden van België tegen mindere landen?

Hoeveel wedstrijden tegen toplanden heeft België nu daadwerkelijk gespeeld?
Maar misschien zit ik er helemaal naast.

23 juni 2020 om 09:22

Die ranking is het gevolg van goede kwalificatiecycli voor de afgelopen Ek's en Wk's en natuurlijk de goede prestaties op het laatste WK. Het is daarnaast een gevolg van dat ze zo hoog staan dat ze weinig toplanden tegenkomen, want de top-8 van de wereld ontloopt elkaar toch heel vaak vroeg in het toernooi. Dat Nederland de laatste jaren bij Frankrijk en Duitsland in de kwalificatiereeksen zat, was dan ook een gevolg van de lage ranking.

23 juni 2020 om 09:25

de ranking is ook het gevolgd van de vele wedstrijden tegen laag gekwalificeerde landen. Dit heeft een flinke bijdrage gehad. De resultaten tegen toplanden niet bijzonder te noemen.

23 juni 2020 om 09:34

Er is dan ook amper tegen toplanden gespeeld op grote toernooien. In 2014 gaat Belgiã« er uit tegen de latere finalist Argentiniã« (waar Nederland er ook gewoon tegen uitging) en in 2018 gaan ze er uit tegen de latere winnaar Frankrijk (en winnen ze daarvoor nog tegen Braziliã« en ze winnen ook twee keer tegen Engeland). Dat eindeloos bagatelliseren van de prestaties wordt toch ook maar triest hoor. Engeland staat op 4 wat hebben die dan gepresteerd de laatste jaren? Braziliã« staat op drie en die moeten ook meer dan de helft van hun wedstrijden tegen kleine landen spelen. Het enige land qua prestaties echt boven Belgiã« zou moeten staan is Frankrijk. Het is trouwens ook onzin dat het alleen door spelen tegen kleine landen komt want er wordt al sinds 2018 rekening gehouden met de FIFA-ranking van de tegenstander.

23 juni 2020 om 10:48

De ranglijst is ook voor de competitie en in Engeland hebben ze ook de premier league en club in de 2de divisie the championship zoals West Brom kan makkelijk elke club in de eredivisie onder nummer 5 verslaan hetzelfde geld voor de jupiler league de premier league is ook een van de zwaarste leagues waar mensen zoals tadic en depay zich niet kunnen bewijzen terwijl ze nu hun team hoog houden

23 juni 2020 om 11:00

De clubcompetities hebben geen enkele invloed op de FIFA-ranking hoor? Daar bestaat een aparte ranking voor.

23 juni 2020 om 11:03

Dan is dit artikel ook bullshit want de enige reden waarom België beter dan Nederland zou kunnen zijn is hun nationale team

24 juni 2020 om 00:02

"Argentinië waar Nederland er ook gewoon tegen uitging". Ja, Nederland ging er tegen Argentinië pas uit na twee dom gemiste penalties. Zo kunnen we inderdaad alles wel kapot bagatelliseren.

24 juni 2020 om 00:10

Pardon Lierse, "Nederland zat laatste jaren bij Frankrijk en Duitsland in de kwalificatiereeksen vanwege slechte prestaties"? Get your facts right, want hier sla je de plank volledig mis.
Nederland was voor de loting van de kwalificatie voor WK2018 groepshoofd en kon uit pot 2 van de tien ploegen maar twee sterke landen loten, Frankrijk en Italië. Dikke pech dat we Frankrijk lootten dus. Wie troffen jullie? Bosnië-Hercegovina? Da's wel een verschil he.. Voor de loting voor de kwalificatie van Euro2020 was Nederland opnieuw groepshoofd en zat er welgeteld één sterk land in pot 2, Duitsland. Opnieuw flinke pech om uitgerekend hen te treffen (al is het goedgekomen). Wie lootten jullie? Rusland.
Je zit allicht in de war met de Nations League waar Nederland op basis van een lagere ranking Frankrijk en Duitsland trof, maar voor de laatste paar kwalificaties zat het Nederland niet bepaald mee om als groepshoofd tegen een zeer kleine kans telkens het op papier enige topland uit de tweede pot te loten.

24 juni 2020 om 15:03

Belgie had voor de overwinning op Brazilie (dan laat ik de battle van de b ploegen tegen Engeland even buiten beschouwing) al meer dan 20 jaar niet van een topland gewonnen op een groot toernooi.het feit dat deze zogenaamde gouden generatie nooit verder is gekomen dan een halve finale is gewoon een goede weerspiegeling van Belgie als voetbal land, net niet. Voetballend worden weggevaagd door een subliem spelend Japan om vervolgens de lange bal te spelen op de reus genaamd Fellaini en de pot tenauwernood te winnen. Neem die nummer 1 positie dus met een flinke korrel zout.

24 juni 2020 om 15:36

En België ging er pas uit tegen Argentinië toen Kompany een gruwelijke blunder maakte, dus ja dan kun je alles kapot bagatelliseren 😉.

24 juni 2020 om 15:37

Weggevoetbald dan nog door Japan? Dan raad ik je aan de wedstrijd nog eens terug te kijken.

Belgie heeft de afgelopen decennia een fantastische lichting gehad. Al meer dan tien wordt gesproken over de gouden Belgische generatie. Nederland daartegen was het afgelopen tien jaar erg wisselvallig. Maar over de gehele breedte is Nederland bezig met een inhaalslag. In 2019 speelde de Oranje elftallen maar liefst drie finales. Mannen (Nation), Vrouwen (WK), U17 (EK) en ook nog vierde plaats op het WK. Daarbij doen de jeugdelftallen u21/u19/u17 het altijd goed op toernooien. De voetbaltoeschouwers in de Nederlandse stadions is bijna het dubbele dan in de Belgische stadions. België heeft dan minder inwoners, maar Nederland doet het qua voetbaltoeschouwers in verhouding niet onder met Frankrijk en Italië. Terwijl de deze landen veel meer inwoners hebben. En dan het aanzien van de Eredivisie in het buitenland. De Eredivisie is geen topcompetitie maar er hebben veel wereld/topspelers in de Eredivisie gevoetbald.

Sowieso hebben de prestaties van de nationale elftallen niets met de waarde van de competitie te maken.

De cijfers hierboven kloppen maar daarbij valt dus wel op dat Ajax bijna in haar ééntje de hoogte van de coëfficiënt bepaalt waarbij de kanttekening dat finale EL en halve finale CL zeldzame uitschieters zijn en geen structurele opbrengsten. Wanneer deze punten wegvallen straks en de overige clubs matig tot slecht blijven presteren zal de coëfficiënt aardig zakken. Op dat vlak presteren de Belgische clubs in de breedte toch wat beter in Europa.

Verder vraag ik me af hoeveel van alle bezoekers recentelijk competitiewedstrijden uit de Belgische competitie hebben gezien om dit echt goed te kunnen beoordelen. Ik volg beide competities op de voet en vind het Belgische voetballer fysieker en ook wat volwassener, lees realistischer.

Conclusie Beneliga is wel dat het goed zijn voor de deelnemers. Het sportieve niveau en de inkomsten zullen aanzienlijk stijgen. Voor de overige clubs dreigt wel de marginaliteit en zelfs het bestaan als profclub. Afvallers als Sparta, Emmen, ADO etc. vallen financieel terug naar Eerste Divisie niveau. Ik schat zo in dat er dan nog één profcompetitie komt en dat dit de dood gaat zijn voor een aantal huidige Eerste Divisie clubs.

23 juni 2020 om 09:57

Het wordt ook de dood voor kleinere eredivisieclubs. Teams die nu snel kunnen promoveren als ze degraderen, zullen dan gewoon op een tweede niveau spelen waar ze moeten concurreren met wat nu middenmoot eredivisie is. Die hebben dan ook geen enkel perspectief meer.

23 juni 2020 om 14:21

het probleem zit hem niet alleen bij clubs als Sparta en ADO natuurlijk. De hele traditionele middenmoot en zelfs de subtop in Belgie en Nederland wordt in de Beneliga een degradatie kandidaat. Zeker op het moment dat je de promotie - degradatie per land gaat bepalen. Voor de top zou het wel een voordeel kunnen zijn. En dan met name voor Ajax, uiteindelijk zullen zij in een Beneliga ook gewoon de grootste club zijn met de meeste fans en de hoogste inkomsten.

23 juni 2020 om 14:52

Dat klopt, er zal door de meeste clubs meer worden verloren dan anders. Nu zijn ze dit bij Feyenoord al redelijk gewend maar ik vraag me af hoe fans van Ajax hiermee om zullen gaan. Ze zullen ook wel eens een mindere periode of seizoen hebben. Normaliter eindig je dan nog steeds minimaal derde terwijl je in zo’n geval ergens tussen plek 8 en 12 uitkomt.

23 juni 2020 om 15:48

Dat vind ik lastig in te schatten. Ik denk eigenlijk dat een beneliga binnen een paar jaar ook een nieuwe top en subtop heeft waar de verhoudingen vooraf duidelijk zijn en dat Ajax de enige club is waarvoor er in negatieve zin niets verandert. Ik zie het gat daarin tussen Ajax en de rest alleen maar groter worden, zij worden immers internationaal een nog interessantere club voor sponsors e.d. Daardoor zouden ze ook in een slecht jaar weer bij de eerste 3-4 spelen (en dan mogelijk als voordeel hebben dat ze zich daarmee alsnog voor de CL plaatsen). In de meeste grote competities verliezen de top clubs normaal niet veel meer of minder punten dan nu in Nederland het geval is dus ik denk niet dat dat in een Beneliga anders zou zijn. Zij zijn de grootste en zullen dat waarschijnlijk ook blijven. Alles wat daar onder zit moet echter een stapje omlaag doen ten opzichte van wat ze gewend zijn. Clubs als Utrecht en Heerenveen zouden in plaats van regelmatig mee doen om de EL tickets eerder degradatie kandidaten worden. En waar de discussie of Feyenoord nu wel of geen top club is vaak wordt beslecht door te stellen dat ze een top club zijn zonder top team gaat dat in een competitie waarin ze ook nog clubs als Anderlecht voor moeten laten gaan niet meer werken (ik ga er van uit dat Anderlecht zich op termijn wel uit de huidige puinzooi weten te werken).

Het probleem met wat de competities van Nederland en België laag houdt is dat als Ajax of club Brugge een goed seizoen heeft dan worden alle spelers opgekocht zoals bij ajax Frenkie de Jong en Mathijs de Ligt meteen worden weggekocht waardoor de defensie en het middenveld van ajax verzwakt is en dan gaat schone ook nog voor 1,5 miljoen waardoor je centrale verdedigers zoals martinez op het middenveld moet spelen dat is altijd al het probleem geweest na een goed jaar op internationaal club niveau want nu is Ziyech ook gekocht en gaat Onana, van de beek en tagliafico waarschijnlijk ook weg en als ze dan weggaan heb je nog maar 4 spelers van de originele startselectie die de halve finale van de Champions league haalden

23 juni 2020 om 11:00

Trouwens als Liverpool van dijk zou verkopen zou hij voor veel meer gaan dan 80 miljoen euro

Die Mehdi Bayat heeft wel een paar belangrijke punten zoals punt mbt het degraderen (er moet gewoon eerlijk gedegradeerd worden) en verdeling clubs (hier kan over gediscussieerd worden) maar het blijft zeer vreemd dat hij een dubbele rol kan hebben. Hoe kan hij en bondsvoorzitter zijn en voorzitter van een club. Je kan dan never objectief zijn. Zeer kwalijke zaak. Als ik zijn interview lees, dan vraag ik mij af, is hij oprecht of heeft hij een agenda (geen idee of zijn club bij fusie in hoogste divisie zou komen). Zeer jammer zoiets. Ik ben zelf wel grote voorstander om samen te voegen. Ik zie veel voordelen.

23 juni 2020 om 11:15

Ja de top 9 kunnen dan allemaal naar Europa gaan omdat alle tickets van beide landen in 1 competitie is. En dan bedoel ik naar de voorrondes. En dan krijgt 1 club ook zoiezo een ticket voor de Champions league

In Nederland maken vaak 3 ploegen de dienst uit en het gat met de rest is behoorlijk groot. In België hebben ze een bredere top en zijn er meer ploegen die rond hetzelfde niveau zitten. Maar als je de teams tegen elkaar gaat wegstrepen schat ik Ajax hoger in dan Brugge. AZ is op dit moment ook beter dan Gent. Anderlecht is helemaal vergane glorie. Feyenoord is ook beter dan een Charleroi.

23 juni 2020 om 11:37

AZ is beter dan Gent? Als we nu eerlijk zijn op wat is dat gebaseerd? Beide hebben het goed gedaan in de EL (we laten even het debacle tegen LASK achterwege van AZ) en Gent is een stuk beter dan Antwerp dat AZ het meer dan lastig maakte.

23 juni 2020 om 11:52

AZ is door Antwerp op een hoopje gespeeld. In de voorbereiding verloor AZ ook nog kansloos van Gent. Het Ajax van de afgelopen jaren is outstanding maar het huidige PSV, Feyenoord en AZ zijn zeker niet beter dan Brugge, Gent, Antwerp en Genk. Anderlecht is tijdelijk even weggevallen maar met het nieuwe management en de zeer talentrijke jeugdlichting staan ze er straks weer. Het is pas daaronder dat een Charleroi is te situeren. Dat is meer niveau Utrecht of Vitesse. Qua infrastructuur loopt België ook nog achter maar is ook stilaan een inhaalslag aan de gang. Op dat vlak is er in België meer potentie dan in Nederland.

23 juni 2020 om 23:58

"AZ door Antwerp op een hoopje gespeeld". Dat hebben we gezien, haha. Inderdaad ongelofelijk dat al die kansen van Antwerp er niet in gingen he.. (cynische modus mag weer uit).
"In de voorbereiding". Oefencampagnes zijn daarom ook nietszeggend. Vaak proberen trainers nog nieuwe tactieken en spelers uit en wordt er niet vol gas gegeven.
Een beetje chauvinisme kan geen kwaad, maar je kunt er ook in door slaan.

24 juni 2020 om 15:39

In de voorronde van Europees voetbal “nieuwe tactieken en spelers” uittesten en “niet vol gas” spelen? Lijkt me nogal onzin.

27 juni 2020 om 11:48

Dit zeg ik zelfs als AZ-fan. Dus ik ben zeker heel realistisch wat de wedstrijden tegen Antwerp betreft.

Die ranking moet je volledig buiten beschouwing laten, dat is al jaren duidelijk. Leuk om te constateren, verder totaal geen waarde aan hechten.
Als je kijkt naar de competenties kun je concluderen dat Ajax veruit de sterkste is en dat PSV, Feyenoord, AZ, Genk en Gent niet zo heel veel voor elkaar onder zullen doen. Qua accommodaties en infrastructuur over de hele linie gezien, is dat echter weer een ander verhaal. België is toch verouderd, ver onder de westerse maatstaven wat mij betreft. Wat betreft de nationale ploeg; België had een gouden generatie, waarmee ze een bronzen plak behaald hebben in 2018. Ik verwacht het komende toernooi al niet meer zoveel van de Belgen, daarna zullen er een aantal flink over de top zijn en een nieuwe generatie staat niet klaar. Nederland doet na 5 jaar afwezigheid eindelijk weer eens mee, het ene toptalent na het andere dient zich aan. Wellicht hebben we zelfs de meeste grote talenten van Europa op dit moment, de vraag blijft dan wel of ze zich allemaal gaan ontwikkelen tot topspelers en we de prestaties van 2010 en 2014 kunnen overtreffen. We gaan het zien!

Over 2 jaar is de eredivisie voorbij de Belgische competitie qua stand, de Belgen hebben veel meer punten te verdedigen dan wij en zolang Ajax in de CL zit zullen ze genoeg punten binnen halen voor Nederland ook al zullen ze niet elke keer overwinteren. Ook de nationale teams zullen stuivertje wisselen over een jaar of 2, de topspelers van België zijn ouder dan de Nederlandse, zodat we er langer van kunnen genieten

Vind dit eerlijk gezegd een beetje heen en weer schuiven met statistieken. Bekijk je het over een langere periode dan kunnen er weer andere zaken naar voren komen (denk aan de redelijk succesvolle begin jaren 70 voor NL en eind jaren 70 voor Be). In dit vraagstuk, een gezamenlijke competetite opstarten spelen deze factoren minder. Eerder rijst de vraag a) willen we dit en b) creert het een meerwaarde op gebied van uitstraling. Dit laatste is niet eenvoudig meetbaar maar is wel waar het financieel en algemene aantrekkingskracht om draait. Kunnen 'we' gezamenlijk een appeal creeren die kan concurreren met bv Portugal of misschien zelfs Frankrijk. Hoe dat moet weet ik niet maar lijkt me relevanter dan dit geneuzel.

23 juni 2020 om 17:39

We zouden ons ook zonder beneleague in Nederland moeten kunnen meten met Portugal, kleiner land met een zwakkere economie. Dat we ons niet kunnen meten met Portugal heeft meer met fouten en wanbeleid te maken dan met de competitie (of we hebben in ieder geval her en der de boot gemist in de eredivisie). Met een Beneleague zouden we die helemaal ver achter ons moeten laten. Ik denk dat je op die appeal best een rekensom los kan laten, zeker nationaal gezien. Fox in Nederland en straks in Belgie Eleven betalen een bedrag waarvoor ze nu een aantal top wedstrijden krijgen waar een miljoen of meer mensen naar kijken (denk aan Feyenoord - Ajax met 1.2m kijkers) maar daarvoor krijgen ze ook wedstrijden waar bijna niemand naar kijkt. Roda - exelsior had een paar jaar terug zelfs 0 kijkers, maar ook naar wedstrijden als VVV - Willem II keken vorig seizoen maar 4.000 mensen. Dat zal in Belgie niet anders zijn. Ga je wedstijden als Roda - Excelsior weg halen en die vervangen door wedstrijden als Ajax - Anderlecht of PSV - Club Brugge dan ga je per saldo meer kijkers trekken dan de twee competities nu samen doen, daar kun je best een paar scenario's op los laten (bijvoorbeeld of Ajax-Anderlecht net zo veel kijkers trekt als Ajax-PSV of dat het eerder richting richting Ajax - Az/twente gaat) en er een bedrag op plakken. Een zelfde soort som kun je ook doen voor de sponsors, als deze in zowel Nederland als Belgie actief zijn i.i.g.

23 juni 2020 om 23:26

Dat zou zekereen basis moeten zijn. Ik ben eerlijk gezegd ook geen tegenstander, eerder een.pragmaticus die in rekensommetjes gelooft. Ik heb het overigens wel altijd vreemd gevonden dat zwakkere economien zoals Portugal en in zekere zin ook Spanje (en misschien zelfs Italie) in staat zijn dit te doen. Of beter sponsorbereidheid is toch behoorlijk groter dan hier het geval is. Wellicht zit er een belastingvoordeel oid aan vast, zou ook eens onderzoek naar verricht moeten worden.

24 juni 2020 om 02:43

We hebben daar in Nederland best de nodige fouten in gemaakt. Ook in Belgie krijgen ze bijvoorbeeld meer aan TV geld in een markt die 60% kleiner is. Daar krijgen ze 100 miljoen volgend jaar, voetbal wordt daar echt niet anders beleefd dan in Nederland er zou dus geen reden moeten zijn waarom we in Nederland geen 160-170 miljoen zouden kunnen verdiennen in plaats van de 80 de ze nu krijgen.dat kun je niet helemaal los zien van de twee mislukte avonturen van de Eredivisie om een eigen zender op te zetten, eerst met sport 7, en daarna met eredivisie live wat mislukte waardoor ze voor 10 of 12 jaar de TV rechten moesten verkopen tegen een bedrag wat toen al niet meer helemaal marktconform was (eredivisielive had een mega schuld dus de clubs stonden met de rug tegen de muur toen Fox kwam). En we hebben toen Engelse clubs en de Premier League als eerste in de jaren 90 heel actief begonnen met marketing in Azie daar heel lacherig over gedaan. En er worden nog steeds vraagtekens gezet bij sommige van die commerciele avonturen in het buitenland. Ik heb een tijd lang in Zuid-Oost Azie gewoond, op een gegeven moment kwamen daar de samenvattingen (heel kort) van alle Europese competities voorbij, ook die van kleine leagues als belgie, portugal, schotland, zwitserland e.d. zelfs de championship kwam voorbij maar geen Nederland. Het kan best zijn dat het nu anders is, maar is er was destijds niemand die mij uit kon leggen waarom Celtic - Rangers, Porto - Benfica en Brugge - Anderlecht wel op TV waren maar Ajax - Feyenoord niet. Ajax is daar de afgelopen paar jaar actief mee begonnen (en er word door sommige mensen in Nederland nog steeds een beetje lacherig over gedaan), maar zo iets bouw je niet in een paar jaar op.wat dat betreft zouden we ook eens naar de naam van de Eredivisie kunnen kijken, niemand in het buitenland die het uit kan spreken, het zal bijvoorbeeld best dat ze in Belgie nog steeds over de eerste klasse spreken, maar in het buitenland is het gewoon de pro league.verder zijn we het enige land in Europa zonder voetbalpiramide, zelfs in Luxemburg hebben ze 5 niveaus. Leuk voor de paar fans van een aantal kleine clubs in de eerste divisie dat ze niet kunnen degraderen, maar clubs die commercieel wel potentie hebben maken zo geen kans. Er zullen vast nog wel meer oorzaken zijn, maar zowel nationaal als internationaal hebben we het nodige laten liggen.

Het meest eerlijke zou zijn per land een gelijk aantal clubs.
Maar wanneer dit door zal gaan, zou ik ook Denemarken en Schotland er bij betrekken. Met Celtic, FC København en FC Midtjylland heb je een paar sterke tegenstanders die het niveau nog verder op kunnen krikken. Doordat deze 2 competities niet zo hoog aangeschreven staan, zou je kunnen gaan voor:
Schotland 2, DK 2, NL 6 en België 6 clubs

Leuke analyse, maar dat het nationale team boven dat van Nederland staat is natuurlijk een totaal non-argument over waarom het Belgische voetbal beter is. Ten eerste speelt 0 van die jongens in België en zijn de meesten op jonge leeftijd vertrokken, in Nederland hebben we er dan nog een paar bij de topclubs. Daarnaast zijn we beide niet groot qua land en afhankelijk van de generatie. De afgelopen drie jaar is vooral Ajax tot veel hogere hoogtes gestegen dan alle clubs uit Belgie bij elkaar, maar dat geldt niet voor de rest van de ED. Ik denk dat de top van de Eredivisie sterker is, maar die van de Pro League breder. Na Ajax en PSV komt er een tijdje niks, dan pas AZ en Feyenoord. Ok, dit jaar had PSV een off-season, maar dat is hoe de verhoudingen liggen. Met Brugge, Luik, Anderlecht, Genk en Gent heb je in België toch wat meer die er samen om strijden, heb ik het idee.

Als jij 1x in de 50 jaar een keer een beter lichting hebt betekend dat niet meteen dat je beter bent hoor. De Belgen halen EU succes van Nederlandse clubs nooit meer in

Qua resultaten hebben de Belgen het op club- en landenniveau beter gedaan natuurlijk. Maar bij elk land, en zeker op clubniveau bij het formaat van de onze, is sprake van een golfbeweging. De Belgen zijn op het eind van hun vette jaren, die van ons - zo mogen we hopen natuurlijk - zouden net moeten beginnen. Dat een opmerkelijk aantal Belgisch internationals dat deel uitmaakte van die generatie - Vertonghen, Vermaelen, Alderweireld, Dembele, Merten - hun vormingsjaren in Nederland kenden vind ik een aanzienlijke kanttekening bij het betoog van Bayat. En ook nu nog wemelt het bij bijvoorbeeld Psv, dat voordeel trekt uit de 100km-regel die geldt voor het halen van jeugdspelers, nog steeds van de Belgische talenten, wat me een teken aan de wand lijkt dat we niet heel gewichtig over de huidige 'suprematie' van het Belgisch voetbal hoeven te doen. Dat het Belgisch enkele jaren geleden nog doordrenkt bleek van corruptie en recent een topclub als Standard Luik zelfs op omvallen dreigt te staan door het coronavirus maakt helemaal wel duidelijk dat de huidige situatie ten opzichte van Nederland geen zekerheid heeft.

23 juni 2020 om 23:30

Standard dreigde totaal niet omver te vallen, en dat ze de licentie in eerste instantie niet haalden had niets te maken met Corona.

24 juni 2020 om 00:24

Hm, vreemd.. ik dacht dat ex-spelers zich genoodzaakt zagen om de gaten te helpen vullen. In ieder geval niet een heel topwaardige situatie.

24 juni 2020 om 01:25

Dat ging over het vennootschap dat het stadion overgenomen had van Standard zelf. Het was inderdaad geen mooie situatie maar Standard echt de top van België noemen gaat me te ver. Het is een team dat regelmatig goede prestaties haalt, maar constructief meedoen met de top ligt ook al jaren achter hen.

Eindconclusie van wat ik hier boven uitmaak uit al die reacties is dus dat het allemaal schijnbedrieg lijkt. Nederland presteert gewoon beter. Nederland is qua voetballand ook meer gerespecteerd denk ik. Betere voetballers, betere prestaties gehad in het verleden en recent. Zelfs vind ik het voetbal van België ook niet om aan te zien. 'T kan zijn omdat ik vroeger misschien nooit echt me aandacht hebt gericht erop. Maar ik woon in België en kijk het de laatste jaren dus wat vaker. Je ziet soms wat leuks voorbij komen. Da's alles!

Denk dat het elkaar allemaal niet zoveel ontloopt, het is altijd een momentopname. De afgelopen jaren heeft Belgie de betere voetballers gehad, daarvoor Oranje. Of de competities verschillen, het is allemaal lood om oud ijzer, het zijn beide kleine competities nationaal gezien. Op veldrij gebied echter maken de Ollanders de dienst uit de afgelopen jaren! Ook wat waard.

Wat mij leuk lijkt is een seizoensafsluiting genaamd 'strijd der lage landen'. Nummer 1 van Nederland tegen nummer 1 van België, nummer 2 tegen nummer 2 en dit t/m nummer 16. Zet er prijzengeld tegenover op basis van positie. Iedere club speelt nog even 2 wedstrijden en er staat veel eer en wat geld op het spel.

Ik ben zo keihard voorstander van een Beneliga. Denk dat dit voor de clubs die hieraan kunnen deelnemen heel veel goeds gaat opleveren. Willen we (zowel Be als Ned) aanhaken bij de grotere competities in Europa, dan is dit de kans. Natuurlijk zullen er clubs zijn die meer profiteren dan de andere clubs, maar dat is inherent aan veranderingen. Waarom het echter 8 10 moet zijn, is mij niet geheel duidelijk. Je kan toch ook kiezen voor 9 9 of desnoods 8 8 an dan een iets andere opzet van de competitie (met play-offs?). Het algemene niveau van de clubs zal omhoog vliegen, de weerstand die je krijgt is namelijk in merendeel van de wedstrijden hoger. Inkomsten uit sponsoring, televisiegelden etc zullen ook omhoog gaan, waardoor het interessanter wordt voor goede spelers om voor deze competitie te kiezen. Iets wat weer voor meer weerstand, kwaliteit, etc zorgt. Enfin, een sneeuwbal effect dus

Oke een simpel voorbeeldje.. alle leraren weten dat ik de slimste van de klas ben, jongen naast mij is beduidend minder intelligent. Toch slaagt hij erin om dit jaar te slagen en ik niet omdat ik lui ben. Wat telt? Wat er op papier staat toch? Allemaal leuk en wel dat ik slim ben maar mijn buurjongen is toch maar geslaagd en ik niet. Dit is precies zelfde.

Iedereen weet dat traditioneel Nederland een betere voetbalgeschiedenis heeft. Maar nu is het toch maar zo dat België hoger staat. Of je t wilt of niet, het staat op papier. Dus die man heeft gewoon gelijk ;-)

Hoewel het me echt niks interesseert of België boven Nederland staat of niet; vind ik dat je het nationale team echt los moet zien. Een groot deel van de Belgische selectie heeft zelfs nooit op niveau gevoetbald in België; Vertonghen, Alderweireld, Vermaelen, Boyata, Denayer, Carrasco, Hazard (2x), Mertens, Origi, Januzaj, Casteels of pas heel laat in hun carriere Chadli. Je kunt misschien stellen dat België een goede opleiding heeft; maar over de competitie zegt dit dus heel weinig. Verder haalt hij de uefa coefficienten aan; waarbij het verschil niet extreem groot is; bovendien heeft Nederland de laatste 3 jaar een hoger coëfficient. De stelling België heeft Nederland in gehaald, kijk maar naar de coëfficient, is dan ook vreemd; aangezien op dat vlak juist Nederland België aan het inhalen is. Persoonlijk denk ik dan ook dat het elkaar niet veel maakt.

24 juni 2020 om 15:41

Ik geef je volledig gelijk over het feit dat het gewoon vrij gelijk loopt. Maar als Nederland België momenteel aan het inhalen is, moet België Nederland ooit voorbij gestoken zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren