Is het Eredivisie-seizoen voorbij? Dit is het standpunt van elke club

Zaterdag, 4 april 2020 om 14:50Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 17:28

Veel clubs willen dat de Eredivisie in verband met de coronacrisis wordt stilgelegd en dat de resterende wedstrijden niet meer worden gespeeld. Het zorgt voor verdeeldheid onder de Eredivisionisten. De Eredivisie CV, de organisatie van de clubs uit de Eredivisie, wil eerst het overleg van aanstaande dinsdag met de KNVB en vertegenwoordigers van de clubs afwegen. Een overzicht van de standpunten van de achttien clubs in de Eredivisie.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.67 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Ik vraag me af waarom ze zo graag eenheid willen uitstralen als die eenheid er totaal niet is. Dan kun je wel gaan spelen alsof die eenheid er is en doen alsof we allemaal graag de lijn van de Knvb volgen. Maar feitelijk staan er clubs lijnrecht tegenover elkaar qua standpunten. Waarom een schijnheilig toneelstukje opvoeren, terwijl de Knvb ondertussen wel standpunten inneemt die niet in lijn zijn met wat veel clubs vinden en er ondertussen een rotzooitje van hun statements maken (vergunningsplichtige evenementen en het 3 augustus als datum) ?

2 april 2020 om 22:58

Ik zie uiteindelijk inderdaad maar 5 clubs die het seizoen per direct willen beëindigen. Ik las eerder op de dag dat een meerderheid het seizoen wil beëindigen, maar dat schijnt dus helemaal niet het geval te zijn.

2 april 2020 om 23:04

Volgens mij stond nergens een meerderheid maar ging het om 8 clubs en daar lijkt het nog steeds op. Dit zijn quotes en dus niet compleet al doet dat er niet echt toe. Ook niet verrassend dat de zoon van Eric Gudde door wilt spelen met Groningen. 🤪

2 april 2020 om 23:09

Dat zijn er al vijf nog voordat de bijeenkomst geweest is. Ook de rest zal er uiteindelijk aan moeten geloven. De enige vraag is of ze dat snel doen of dat ze wachten tot het Rivm en de overheid het de Knvb voorkauwt.

2 april 2020 om 23:15

Laten we dan maar hopen dat het dat laatste wordt

3 april 2020 om 07:31

De overheid bepaald alleen op basis van experts of er getraind/gespeeld kan worden. Indien zij eens ja zouden zeggen in juni, kan het de politiek niks schelen of we het restant van dit seizoen spelen of starten met het nieuwe. Ze bepalen dan alleen nog of het met of zonder publiek moet.

3 april 2020 om 07:54

En ik zie maar 3 ploegen die vooralsnog door willen. De meeste wachten af, nemen (nog) geen stelling.

3 april 2020 om 00:12

Dat snap ik ook niet en vind het eerlijk gezegd vrij raar. Als club kijk je naast het algeheel belang ook naar je persoonlijk belang en daar is niets mis mee. Ik vind het juist fijn dat Overmars zich gisteren en vandaag nog meer clubs hebben uitgesproken. Zo ben je transparanter naar je fans toe en is er ook een mogelijkheid ter controle.

3 april 2020 om 01:13

Nou jah, omdat je die discussies eigenlijk niet via de media wil voeren. Zoals meningsverschillen over de mail of app proberen te beslechten ook altijd een slecht idee is. Nu zijn er maar liefst 18 tot 33 partijen bij betrokken en doe je het mIddels de media. Het is niet constructief en brengt een oplossing eerder verder weg dan dichterbij, omdat er emoties aan het dilemma worden toegevoegd. Uiteraard wel koren op de molen van types als johan derksen en Valentijn driessen. Dus dat kan ik aandragen als argument om het niet zo te doen.

3 april 2020 om 01:22

Clubs hebben een achterban waar ook verantwoording aan afgelegd moet worden. Als ze nou allemaal telkens op elkaar reageren via de media vind ik het wat anders. Leg je eigen statement af als club. Misschien met wat nuances (wat overmars niet bepaald deed), maar blijf eerlijk en duidelijk communiceren.

3 april 2020 om 07:27

Ze kunnen een eenheid vormen door een gezamenlijk besluit te nemen welke iedere club accepteert. Ajax/AZ/PSV zijn inderdaad natuurlijk PR praatjes, makkelijk scoren bij de emotionelere delen van de samenleving, die zich op dit moment luid laten horen op social media.

3 april 2020 om 09:32

AZ heeft nog wel wat te winnen. Dus ik vind je best 'moedig' dit standpunt in te nemen

4 april 2020 om 15:45

Maar ook wat te verliezen. Tja, in de toekomst kijken kan niet. Maar gewoon eerst overleggen dinsdag lijkt me normaal als bedrijfstak ipv zelf al ztaan roeptoeteren. En je mag ervan uitgaan dat als het virus enigzins gelijdelijker verspreid wordt en er weer enigzins genormaliseerd gaat worden dit ook kan gelden vor de voetballerij? Of mogen de kappers en vergelijkbare beroepen helemaal niet meer open. Voetballen zonder publiek is wat mij betreft zeker een optie als het rivm en de burgemeesters daar toestemming voor geven. The show must go on heet het toch zo mooi?

4 april 2020 om 18:36

Er is niets mis met transparantie. Waarom mag een club niet vertellen wat zijn standpunt is?

4 april 2020 om 15:53

Die eenheid was er schijnbaar wel tussen de grote 4 (AZ, Ajax, Feyenoord en PSV) alleen speelt Koevermans van Feyenoord toneel, ten bate van zijn eigen PR.. Of ze nu of over een maand een besluit nemen, het zal mij worst wezen. Ik wacht het af. Meer kunnen we niet doen. Ja, toneelspelen en anderen naar beneden halen. (Nee, ik doel niet enkel en alleen op Koevermans) Maar daar word niemand beter van.

4 april 2020 om 16:07

Volgens Driessen (gisterenavond) is dat het verhaal ja, mijn reactie was van wat eerder zoals je kunt afleiden uit de datum. Maar zelfs dan nog, je vind het hopelijk toch niet erg dat ik verhaal van Driessen niet klakkeloos overneem? Het doet er trouwens ook niet zoveel toe, ik heb nog geen enkele voorstander van het uitspelen gezien die een goede oplossing had voor het probleem van 30 juni, wanneer heel veel contracten aflopen. Nog afgezien wanneer we uberhaupt kunnen spelen. De onzekerheid raakt clubs enorm hard, daarom is een besluit weken voor je uit schuiven helemaal niet zo'n strak plan. Maar goed, als voetbalfans zullen we het moeten afwachten.

Clubs hebben weinig te willen en de supporters ook het is een competitie die door een bond wordt verzorgt en hun willen wachten tot het rivm duidelijkheid geeft. Als je tot augustus de tijd krijgt om de competitie af te maken dan is het nu stoppen niet handig.omdat je nog ruim 4 maanden hebt. Kan je nog niet voetballen dan zal je nieuwe seizoen ook niet op tijd beginnen. Als een club zegt ik stop ermee dan zou je dat als bond denk ik gewoon moeten accepteren. Maar ik had de clubs voor het blok gezet. Als je stopt en er kan niet meer gevoetbald worden laten we de lijst zo en worden de europeese plekken verdeeld aan de hand van de stand. Maar stop je en hadden we de competitie af kunnen maken dan verdwijn je uit de lijst je zal niet degraderen maar zou je europa ingaan kan je dat ook vergeten omdat jij jezelf heb teruggetrokken..

2 april 2020 om 23:53

Bond kan niets. Op 30 juni is het klaar. Voor 30 juni is er echt niet genoeg tijd om nog te spelen. het is klaar. Iedereen weet het maar de consequenties zijn groot. De Uefa loopt veel geld mis, de PL loopt veel geld mis, clubs in de eredivisie en de KKD lopen veel geld mis. Er zullen slachtoffes vallen, clubs zullen het loodje leggen., De vraag is, kan men komend seizoen nog normaal spelen of niet of wordt dat een aangepast seizoen, bijvoorbeeld zonder Europees voetbal.

4 april 2020 om 15:53

Ze kunnen beter die 4 maanden gebruiken om na te denken over hoe ze de clubs overeind houden. Voetballen gaat nooit gebeuren in de zomervakantie. Denk aan gemeentes, politie, stadions, festivals, concerten.

Als vergunningsverplicht evenement kan een wedstrijd pas vanaf 1 juni eventueel gespeeld worden. Door niet te stoppen breng je de continuïteit van het voetbal ernstig in gevaar. Je gaat dingen veel te veel op elkaar proppen. Het verschoven EK, contracten die aflopen, adviezen van het RIVM die alle kanten op kunnen... dit zijn toch veel te veel variabelen om nog na te denken over een mogelijk vervolg? Buiten het feit dat ik het ethisch niet verantwoord vind, hoe wil je op al deze variabelen beleid maken? Een onmogelijke taak....

Knvb stop gewoon die competitie en roep de bovenste Europese clubs bij elkaar!
Vertel dat er saamhorigheid nodig is en dat voor het Nederlands voetbal het beste en het meest logisch is dat Ajax gezien de Europese prestaties de cl in gaat en AZ de voorrondes gaat spelen maar: de 40 miljoen (om en nabij) die als startgeld wordt verdiend daarvan moeten ze 20 miljoen afstaan ( of Ajax als az het niet haalt of samen naar ratio) en die 20 miljoen moet de onderkant van de eredivisie ingepompt zodat de clubs kunnen overleven na gederfde inkomsten nu! We hebben elkaar nodig laat dat nou de boodschap zijn en de uitstraling van iedereen samen met de knvb!

3 april 2020 om 09:08

Wat is de haast met dat besluit nemen? Waarom kan je dat niet over bijvoorbeeld een maand beslissen? Ik snap echt niet waarom zo veel mensen maar blijven roepen dat het allemaal nu besloten moet worden en er per direct gestopt moet worden. Als over een maand blijkt dat er ook in Juli en Augustus niet gespeeld kan worden, dan kan dat besluit toch gewoon alsnog worden genomen? Dat doet aan de hele situatie toch niets af? Doe gewoon ff rustig als Knvb zijnde, stel de beslissing lekker nog even uit en kijk het over een maandje nog een keer aan. Tot die tijd zit iedereen binnen en gebeurt er sowieso niets.

4 april 2020 om 15:54

Clubs, spelers, werknemers zouden het wel fijn vinden om hun zaken te kunnen regelen.

De Knvb is veel te reactief in deze gehele situatie. Als ze graag de competitie willen afmaken, kom dan met een realistisch scenario die behaald kan worden, of bedenk nu al meerdere scenario's zodat de clubs tenminste weten waar ze aan toe zijn. Ongeacht of je nu een voorstander of tegenstander bent van het vroegtijdig beã«indigen van de competitie is het vrij sneu dat de Knvb tot nu toe alleen berichten van de Uefa probeert te herhalen, wat al lastig genoeg blijkt te zijn.

2 april 2020 om 23:58

Wat je weet is dat je tot plus minus eind augustus de tijd krijgt (dit even buiten alle contractuele rompslomp). Clubs willen duidelijkheid, supporters willen duidelijkheid. Maar niemand heeft dat ook niet betreft hoe lang dit gaat duren. (Daar wil ik namelijk duidelijkheid over).de clubs hebben al meer duidelijkheid dan dat wij hebben. Ze moeten er gewoon voor zorgen dat ze tot eind augustus beschikbaar zijn voor de competitie.

3 april 2020 om 10:10

Buiten de contractuele rompslomp? Hoe los jij dertien aflopende contracten per 30 juni bij Twente eventjes op? Heel eenvoudig, je laat het gewoon buiten beschouwing. Na 30 juni kan er niet meer gevoetbald worden, diverse clubs komen zonder spelers te zitten.

Competitie per direct beëindigen. Geen kampioen dit jaar. CL en EL plaatsen toewijzen obv huidige stand. Geen degradstie naar de KKD, nummer 1 van de KKD laten ptomoveren.

3 april 2020 om 06:20

En een verdeelsleutel voor Europees voetbal inkomsten lijkt me gepast. Daar word inmiddels volgens mij ook over gesproken. En er moeten of 2 teams promoveren uit de KKD of er moet 1 ploeg degraderen want anders kom je ongelijk uit

4 april 2020 om 15:56

Verdeelsleutel is natuurlijk allemaal afhankelijk van hoe de voorrondes allemaal gaan. Daarbij geld dat binnenkomt krijgen ze pas 2022 van de UEFA uitgekeerd.

Ik verbaas me eigenlijk wel hoe hard er kant wordt gekozen voor clubs die per direct de competitie willen opschorten. Allereerst is het gewoon niet heel netjes/solidair als er nog een vergadering gepland staat over het onderwerp. Daarnaast hoor ik niemand over de mogelijke gevolgen van een dergelijke beslissing. Je komt dan namelijk wel in een situatie dat je als competitie zelf beslist de boel af te lasten ipv dat het écht overmacht is. Dat kan juridisch wel een verschil maken (bijv bij TV gelden Fox). En duidelijkheid is natuurlijk wel erg prettig, maar is het echt noodzakelijk? Wat is er zo verschrikkelijk erg aan om te wachten met het nemen van een beslissing en de situatie aan te kijken? En iedereen, ook de KNVB, weet heus wel dat de kans minimaal is dat de competitie uitgespeeld kan worden. Ik ben persoonlijk ook absoluut geen voorstander van het uitspelen van de competitie in 6 weekjes in de zomer. Maar toch begrijp ik het standpunt om de situatie af te willen wachten ipv nu al een definitief besluit te willen nemen.

3 april 2020 om 09:19

Dat zeg ik dus ook al een aantal keren, ik snap die hele drang naar duidelijkheid niet zo. Ok, het is fijn om zeker te weten dat er dit jaar niet meer gespeeld wordt, maar is dat nu zo ongelofelijk belangrijk? Gaat het echt een verschil maken of je het nu weet of over een maand of 2? Dat besluit kan altijd genomen worden, hoeft niet perse nu zou ik zeggen.

Respect voor de reactie van RKC. Kijk Ajax en haar fans, zo kan het ook. Een standpunt innemen, terwijl een beetje zelfreflectie tonen en tegelijkertijd de (gunstige) gevolgen inzier

3 april 2020 om 13:18

Beetje makkelijke redenatie dit. Het is erg makkelijk om te zeggen dat ze dit ook hadden gezegd als ze 11de waren geëindigd. Die statement valt aan waarheidsclaim niet te controleren. Het is een grote als. RKC heeft natuurlijk heel erg veel mazzel. Ze krijgen eigenlijk gewoon een extra seizoen Eredivisie en daaraan verbonden inkomsten cadeau. Net zoals Liverpool wel 'officieel' kampioen was, was RKC eigenlijk wel 'officieel gedegradeerd'. De kans dat ze het sportief gered hadden was zeer minimaal. Dit gezegd te hebben vind ik Ajax fans vaak sowieso erg ver van de realiteit reflecteren. Als de wereld een moment niet om de belangen van Ajax draait..

4 april 2020 om 15:46

Rkc geeft in het Brabants dagblad aan, waar hier maar een stukje van gequote is. Dat ook al betekend het degradatie men toch wil stoppen, dit omdat men tijdig moet omschakelen voor een ere of eerste divisie scenario voor zowel sponsoren als de selectie.

Ik denk dat het goed is om respect te hebben voor de verschillende standpunten van elke club. Er is wat dat betreft in deze uitzonderlijke situatie niet slechts 1 waarheid oid. Daarom vond ik het ook niet zo netjes dat Ajax, mijn club AZ en PSV de media al hebben opgezocht voordat de vergadering heeft plaatsgevonden. Nu lijkt er in de media iig een druk opgelegd om een richting te kiezen. Dat had je beter na dinsdag kunnen/moeten doen. Daarna had iedere club ongeacht de gekozen richting ook zijn eigen standpunt kunnen ventileren. Los daarvan denk ik zelf dat, alle plannen ten spijt de Corona crisis nog dusdanig lang gaat duren dat ook uitspelen in de zomer (te) lastig gaat worden.

speel het seizoen af zodra er weer gevoetbald kan worden in de vorm van playoffs. dan is niemand echt benadeeld en heeft iedereen het nog in eigen hand over twee wedstrijden. een competitie die drie kwart af is gespeeld is ook niet echt eerlijk want niet iedereen heeft twee keer dezelfde tegenstanders gehad dus de een had een zwaarder programma als de ander. Ajax tegen AZ, de ondersten tegen elkaar, Willem II tegen FC Utrecht bv

4 april 2020 om 15:58

Regel jij alles omtrent veiligheid, vervoer, politie beschikbaarheid, concerten, festivals in de zomervakantie?

4 april 2020 om 16:01

kan toch ook na de zomervakantie? waarschijnlijk is in de zomer de Corona niet eens over nog dus het zal toch ergens daarna worden

4 april 2020 om 19:45

Wat niet eerlijk is? Het Corona virus wat de wereld is omgekomen. En honderdduizenden slachtoffers heeft gecreëerd. Waar maken de meeste zich druk om? Of het eerlijk is of de competitie wordt stil gelegd. Het virus is nog lang niet controle, laat staan dat het komende maanden gaat gebeuren. Laat staan dat er dit jaar nog evenementen georganiseerd gaan worden of dat de maatschappij überhaupt weer normaal gaat draaien. Dit jaar kan je afschrijven en kijk naar volgend jaar. Begin volgend jaar in maart een nieuw seizoen. Neem daarin voorbeeld naar de andere grote sportevenementen en organisaties. Die wel dapper durven te besluiten. 2020 een verloren jaar waarin de hulpverleners keihard voor ons werken. Maar het belangrijkste hier is of het fair is als de competitie wordt beëindigd.

5 april 2020 om 11:52

@dirk_borst ik snap je punt zeker hoor en ik ben het er ook niet perse mee oneens, alleen een voetbalclub is wel een bedrijf die afhankelijk is van inkomsten. wel of geen degradatie of wel of geen EL of CL kan financieel toch grote consequenties hebben

5 april 2020 om 12:10

Dat geldt voor elke bedrijf, ondernemer, mens etc etc. Horeca ondernemers die komende maanden niks kunnen doen, zullen failliet gaan. Ondersnemers zullen verliezen draaien. Dat zal dus ook gebeuren in de voetballerij. Dat moet je accepteren. Gelukkig zijn er een paar clubs in Nederland die wel duidelijkheid verschaffen en realistisch denken.

Waar ik niemand over hoor, maar wat nog interessanter is dan die hele landstitel... hoe gaat de knvb om met de 5e Europese plek! Utrecht staat namelijk 6e met 1 wedstrijd en 3 punten minder dan willem 2 met een veel beter doelsaldo en staat daarnaast in de bekerfinale??? Totaal niet verrassend dat juist Utrecht geen standpunt inneemt overigens! (Totdat willem 2 Europa in mag natuurlijk bij einde eredivisie)

4 april 2020 om 20:48

Er zijn toch 4 EL tickets? Feyenoord, Psv, Willem2 en Utrecht

Hoe kijken ze in Italië en Spanje naar dit probleem?in Italië zijn er nog 13-14 wedstrijden te spelen bijvoorbeeld. Zie ze daar echt nog niet in juni starten. Hoe willen ze dat daar klaar hebben voor 3 augustus?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren