‘Hakim Ziyech mist dus inkomsten, waarmee hij maar akkoord moet gaan’

Vrijdag, 27 maart 2020 om

De coronacrisis heeft nadelige gevolgen voor spelers en trainers die over aflopende contracten beschikken of na dit seizoen van club wisselen. De FIFA werkt volgens Reuters aan een noodplan, waardoor de contracten in ieder geval doorlopen tot het einde van de uitgestelde competities. Ook gaat er waarschijnlijk geschoven worden met de transferdeadlines. Revien Kanhai, zaakwaarnemer van onder meer Lasse Schöne, Siem de Jong en David Neres, praat met de NOS onder meer over de naderende transfer van Hakim Ziyech naar Chelsea.

"Het is zo'n complex geheel, alle systemen hebben invloed op elkaar, dus dat wordt wel problematisch", aldus de belangenbehartiger, die enkele problematische situaties voorspelt omtrent het vertrek van Ziyech bij Ajax. "Vanaf 1 juli is hij van Chelsea, waar hij, neem ik aan, meer gaat verdienen. Zijn contract wordt, als de plannen van de FIFA doorgaan, dan als het ware enkele maanden bevroren."

"Dan mist hij dus inkomsten, waarmee hij maar akkoord moet gaan", zo benadrukt Kanhai de complexe situatie vanwege de coronacrisis. "Spelers zijn ook ondernemers. Ga je als onderneming dan zomaar akkoord met een verlies in omzet op je boekjaar? Iedereen zal daar in diezelfde situatie akkoord mee moeten gaan, en niet enkele spelers." Kanhai komt gelijk met een passend voorbeeld. "Ik sprak een speler van een vrij grote club. Hij had te horen gekregen dat ze zeventig procent van hun salaris moesten inleveren. Punt. Maar dat is geen eenzijdig te nemen besluit, dat moet in overleg gebeuren."

Ajax tuigt meerkoppige task force op voor ‘moeilijke zaak’ Hakim Ziyech

Lees artikel

Kanhai denkt dat er ondanks de huidige crisis snel weer betere tijden aanbreken. Het uitgeven van miljoenen aan spelers zal volgens hem niet zomaar stoppen. "De algehele wereldeconomie zal zich ook weer herstellen. Alleen: wanneer? Dat hangt af van vele factoren. En bovenal van hoelang deze situatie voortduurt en hoe groot de schade zal zijn", aldus Kanhai.

Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, liet onlangs al weten dat de Amsterdamse club een ‘task force’ heeft opgezet, onder meer om de situatie van spelers met aflopende contracten grondig te onderzoeken. De voormalig doelman liet weten dat een ‘task force van twee of drie mensen per groepering’ wordt opgezet om 'alle moeilijke zaken, alle mogelijkheden en alle onmogelijkheden' te onderzoeken voor het geval de competities in Europa toch niet voor 30 juni afgerond kunnen worden vanwege de uitbraak van het coronavirus.Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door f-18/tacp)

Ik denk dat profvoetballers, vooral die bij de grote clubs, een categorie is waarover we ons totaal niet druk moeten maken met betrekking tot inkomstenderving. Heeft geen enkele prioriteit wat mij betreft.

27 maart 2020 om 13:40

Waarom heeft het geen prioriteit als we puur en alleen praten over de economische gevolgen? Salaris is voor hun net zo vitaal als voor een onderneming? Nee ze komen waarschijnlijk niet in geldnood, als de zzp’er hier om de hoek. Ze werken echter met dezelfde reden als diezelfde zzp’er: om voor zichzelf een (economisch) beter leven te voorzien. Ik snap best dat ook zij de lasten van de crisis zullen moeten dragen, maar dit geldt ook voor de clubs en dat is wat de man hier probeert te zeggen. Als er iets of iemand is waar wij als maatschappij ons beklag over moeten doen, dan is het wel over de grote economische entiteiten als Facebook, Google, Amazon. Bedrijven die bizar veel geld verdienen, maar niet tot nauwelijks belasting betalen en in het verlengde er van: de maatschappij niet economisch ondersteunen.

27 maart 2020 om 13:59

Ik zal het even uitleggen zodat jij het ook begrijpt regulator. De gemiddelde profvoetballer hoeft enkel even geen nieuwe auto, designer tas voor zijn vrouw of huis te kopen. Dan kan hij nog luxe blijven leven. De gemiddelde zzp'er loopt echter het risico datzelfde huis uitgetrapt te worden mits hij niet geholpen wordt. Begrijp je het punt?

27 maart 2020 om 14:41

Regulator, in dat verlengde moet je dan ook naar de regeringen kijken, die dit toestaan en nu ook nog eens handmatig de economie een nekslag toedienen.

28 maart 2020 om 03:31

@ Nijogeth Inderdaad, maar helaas word de micro economie al sinds de jaren 70 vakkundig de nek omgedraaid door onze zogenaamde volksvertegenwoordigers. Het maakt mij persoonlijk ook behoorlijk pissig wat ik Trump hoorde zeggen over Amerikaanse multinationals (met name Boeing). Die mafklapper vertelde doodleuk dat het bedrijf alo 13 maanden al met financiële problemen kampt en daarom het verdiend om gered te worden. En helaas is het natuurlijk ook de intentie van de Nederlandse overheid en dat Brusselse gezwel om weer financiële cadeautjes te geven aan multinationals. Multinationals kloppen zich vaak maar wat graag op de borst dat ze toegang hebben tot goedkoop kapitaal op de kapitaal markt; laat ze het geld maar op markt lenen in plaats van maar weer eens aan te kloppen bij de belastingbetaler. Waarbij ze nog een flinke rekening hebben open staan die veel verder terug gaat dan de belachelijke bail outs van de vorige financiële crisis. Dat geld kan beter besteed worden aan de micro economie en burgers die in de financiële problemen zijn gekomen door deze ellende.

27 maart 2020 om 13:47

Met de profvoetballers bij grote clubs moeten we ons inderdaad niet druk maken.alleen speelt het merendeel van de profvoetballers niet bij grote clubs. Ik ga hier in Londen wel eens naar wat kleire clubs kijken (3e, 4e, 5e niveau e.d.) dat zijn ook allemaal profs, alleen moeten die het in plaats van met een paar miljoen per jaar doen met 20 of 30.000 pond. dat zal bijvoorbeeld in de Keuken kampioen divisie zal dat niet heel anders zijn. Die clubs en spelers gaan het wel moeilijk krijgen de komende maanden.

27 maart 2020 om 14:14

Ben het met je eens, ik maak mij zorgen om de miljoenen die geen baan meer hebben.of Donny of Hakim een paar honderd duizend mislopen zullen ze nauwelijks echt voelen, sommige zullen op een gegeven moment problemen hebben om voedsel op tafel te zetten.

Dan is dit nog een soort luxe probleem. Zit eerder te denken aan de kleine clubs die dan nog moet blijven door betalen terwijl er wellicht bezuinigd moet worden.

Het gaat steeds over het probleem met de contracten welke tot eind juni lopen, maar volgens mij is het ook gewoon niet te doen om de competitie tot bijvoorbeeld eind juli te laten lopen. Begin augustus moeten ze weer aan het nieuwe seizoen beginnen en staan de kwalificatie wedstrijden voor europees voetbal weer voor de deur (die beginnen volgens mij al in juli). Later aan het nieuwe seizoen beginnen kan vrijwel niet ivm het EK dat volgende zomer gespeeld moet worden.die aflopende contracten zijn volgens mij dus de minste zorg. En nu op korte termijn beginnen kan ook niet. Teams moeten als alles weer voorbij is eerst een paar weken in training. Al met al zie ik het absoluut niet gebeuren dat het seizoen nog wordt uit gespeeld.vind het alleen apart dat ze hier zo lang mee wachten. Er zijn genoeg evenementen voor juni nu al afgezegd.

27 maart 2020 om 14:13

Goed punt. Misschien dat de Uefa dan ook die achterlijke Europese voorrondes eruit kan snijden.ik denk dat spelers hier nog wel overheen komen (hoewel juridisch wel een lastig punt). Maar dit is organisatorisch niet te doen.

27 maart 2020 om 20:18

Ik zie het ook niet gebeuren, niet alleen qua contracten maar ook stadions die soms in juli niet beschikbaar zijn en dat het ook zomertijd is voor de gemeenten qua politie en zo. 31 juni moet alles klaar zijn en anders is het einde seizoen.

Bedrijven gaan op de fles l, duizenden mensen gaan de dood vinden ij Nederland, we komen ij een diepe recessie waardoor 300.00 mensen hun gaan gaan verliezen. Maar stel je eens voor, dat je 2 maanden niet 600.000 maar 400.000 euro per maand krijgt. Tja dan begrijp je niet helemaal hoe het op dit moment werkt in de maatschappij

27 maart 2020 om 23:20

Geen woord aan toe te voegen want je hebt gelijk. Hoe durf je in deze tijd zoiets te roepen want heel de wereld staat op zijn kop en overal terwereld gaan duizenden mensen per dag dood en verliezen hun baan en dan komt zo’n verhaal. Kan het niet echt waarderen.

28 maart 2020 om 03:36

@ Lordmee eens hoor, laat normale mensen, het midden en klein bedrijf (micro economie) en voetballers (atleten) met een bescheiden inkomen voorlopig de eerste prioriteiten zijn. Het financieel helpen van mensen die dat niet nodig hebben, zou alles behalve een prioriteit moeten zijn op dit moment.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

292 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ten Hag heeft opvallende naam in gedachte voor spitspositie Ajax’

Trainer Erik ten Hag wil Quincy Promes in de voorbereiding op het nieuwe seizoen aan het werk zien als spits van Ajax, zo schrijft Voetbal International in een analyse over de...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 2 juli
Niet Nicolás Tagliafico, maar Lucas Digne van Everton geldt voor Chelsea en Manchester City als alternatief voor transferdoelwit Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren