Drie Feyenoorders floreren sinds ongekende opleving onder Advocaat

Zaterdag, 25 januari 2020 om

Zes overwinningen, twee remises en geen enkele nederlaag: Feyenoord is sinds het aantreden van Dick Advocaat begin november uitstekend gaan draaien in de Eredivisie. De Rotterdammers pakten sindsdien zelfs de meeste punten van alle clubs in de competitie en zijn in deze periode de enige club zonder nederlaag. Waardoor is het gigantische verschil in het puntentotaal en de vorm onder Advocaat en diens voorganger Jaap Stam te verklaren? Voetbalzone zoekt een antwoord op deze vraag aan de hand van de statistieken van Opta.

Stam gooide op 28 oktober, een dag na de kansloze 4-0 nederlaag tegen Ajax, de handdoek in de ring bij Feyenoord. Onder leiding van de oud-verdediger hadden de Rotterdammers weliswaar de kwalificatiecyclus van de Europa League overleefd, waarna in de groepsfase een indrukwekkende overwinning werd geboekt tegen FC Porto (2-0). Tegenover de goede optredens, zoals ook tegen FC Twente (5-1 zege), stonden echter meer negatieve uitschieters: de 0-3 nederlaag tegen AZ, de 4-2 nederlaag tegen Fortuna Sittard en de verliespartij tegen Ajax, die Stam uiteindelijk deed besluiten om de eer aan zichzelf te houden. Feyenoord bezette op dat moment de twaalfde plaats in de Eredivisie, met veertien punten uit elf wedstrijden.

De aanvallende statistieken van Feyenoord onder Jaap Stam (elf Eredivisie-wedstrijden) en Dick Advocaat (acht Eredivisie-wedstrijden).

De situatie zag er dus niet bepaald rooskleurig uit toen Advocaat het roer overnam, maar na totaal twaalf wedstrijden onder diens leiding is de boel volledig omgekeerd. Met de 72-jarige oefenmeester aan het roer verloor Feyenoord pas één keer, in de Europa League tegen FC Porto (3-2). Er kwam weliswaar, mede door remises tegen Young Boys (1-1) en Rangers FC (2-2), een einde aan het Europese avontuur, maar de Rotterdammers overleefden wel de uitwedstrijd tegen SC Cambuur (1-2 zege) om de achtste finales van de TOTO KNVB Beker te bereiken. Het Feyenoord van Advocaat is in de Eredivisie voorlopig nog ongeslagen en pakte in acht wedstrijden twintig punten, waarmee de ranglijst sinds 3 november wordt aangevoerd.

Advocaat pakt met Feyenoord veel meer punten (gemiddeld 2,5 per wedstrijd) dan Stam (gemiddeld 1,27 per wedstrijd). Het doelpuntentotaal in de Eredivisie spreekt voorlopig nog in het voordeel van de oud-verdediger (19 om 16), al moet hij het met het aantal gemiddelde treffers per wedstrijd (1,72 om 2) weer afleggen tegenover de voormalig bondscoach. Feyenoord laat zich dan ook sinds de trainerswissel meer gelden in aanvallend opzicht, met gemiddeld per wedstrijd meer schoten (13,5 om 16,1) en schoten op doel (5,6 om 7). Het aantal expected goals (een statistiek om de kwaliteit van een kans en daarmee het aantal verwachte doelpunten te meten) per wedstrijd is dan ook iets hoger (1,9 om 2,3), al is het verschil tussen de daadwerkelijke en verwachte doelpunten onder beide trainers vrijwel hetzelfde. Het betekent dat Feyenoord niet per se effectiever of minder effectief is onder Advocaat, al wordt er met minder balbezit (gemiddeld 55,3 procent om 51,3 procent) wel meer geschoten en kan je concluderen dat er wellicht iets directer gespeeld wordt.

In aanvallend opzicht heeft Advocaat een stuk vaker een beroep kunnen doen op Nicolai Jörgensen. De Deense spits speelde onder Stam slechts vier Eredivisie-wedstrijden, waarvan twee als basisspeler. In deze optredens kwam Jörgensen geen enkele keer tot scoren. De afgelopen acht competitiewedstrijden van Feyenoord was Jörgensen zeven keer basisspeler. Met vier doelpunten en twee assists heeft hij daarin nog niet zijn topvorm gevonden, maar toch behoort hij tot de gevaarlijkste spelers in het elftal van Advocaat. Alleen Steven Berghuis (4,5 keer) schiet per negentig minuten vaker dan Jörgensen (3,8 keer). Onder Stam schoot de spits een stuk minder (2,2), al gold dat bijvoorbeeld ook voor Berghuis (3,2 keer). Wat misschien nog belangrijker is, is het feit dat Jörgensen sinds de trainerswissel een stuk meer kansen creëert per negentig minuten. Onder Stam was dit slechts 0,4 kans per wedstrijd, terwijl dit onder Advocaat toegenomen is tot 1,7 kans per wedstrijd. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat Jörgensen tijdens de periode van Stam kwakkelde met zijn fitheid. Het is nu de vraag of Jörgensen komende zaterdag in de wedstrijd tegen Heracles Almelo zijn moyenne verder kan opkrikken, want de statistieken bieden geen al te goed vooruitzicht. Hij kwam namens Feyenoord tot de meeste speelminuten (527 in 7 wedstrijden) tegen Heracles, maar wist tegen de Almeloërs nog geen competitiedoelpunt te maken.

De opleving van Orkun KökcüStatistiek Onder Stam Onder Advocaat
Minuten gespeeld 569 711
Doelpunten 1 1
Assists 0 1
Passes 282 428
Passes aangekomen 229 373
Kansen gecreëerd 8 12
Schoten 12 21
Schoten op doel 7 9
Succesvolle dribbels 5 13

Een andere speler die floreert sinds de trainerswissel, is Orkun Kökcü. Orrie, zoals hij liefkozend wordt genoemd door Advocaat, was onder Stam niet altijd een vaste waarde en kwam in de eerste 11 wedstrijden van het seizoen tot 569 speelminuten. In de 8 duels onder Advocaat speelde hij reeds 711 minuten, waarin hij meer (significant) meer passes (282 om 428), aangekomen passes (229 om 373), gecreëerde kansen (8 om 12), schoten (12 om 21), schoten op doel (7 om 9) en succesvolle dribbels (5 om 13) verzorgde. Het enige dat voorlopig nog uitblijft, zijn meer doelpunten en assists. Onder Advocaat was Kökcü goed voor een doelpunt en een assist, terwijl het onder Stam bleef bij één goal. Ook zijn kompaan op het middenveld Jens Toornstra is aanzienlijk beter gaan draaien in de afgelopen maanden. Toornstra behoort met gemiddeld 1,4 schot per 90 minuten niet alleen tot de gevaarlijkste spelers aan de kant van Feyenoord, maar creëerde ook nog eens veel meer kansen (0,7 om 2,5 per 90 minuten) sinds de wisseling van de wacht.

De defensieve statistieken van Feyenoord onder Jaap Stam (elf Eredivisie-wedstrijden) en Dick Advocaat (acht Eredivisie-wedstrijden).

Het grootste verschil tussen het Feyenoord onder Advocaat en het Feyenoord onder Stam zit in het aantal tegendoelpunten. In de eerste 11 competitiewedstrijden incasseerden de Rotterdammers maar liefst 22 treffers (gemiddeld 2 per wedstrijd), terwijl dat er in de 8 wedstrijden daarna slechts 6 (gemiddeld 0,75 per wedstrijd) waren. Het opvallendst is dat Feyenoord wel meer schoten incasseerde onder Advocaat (11,1 om 14,6 per wedstrijd), al gingen er minder op doel (5,2 om 3,9 per wedstrijd). Het gemiddeld aantal expected goals tegen bedraagt onder beide trainers 1,3, maar het verschil in daadwerkelijke aantal tegendoelpunten is dus tamelijk groot. Feyenoord incasseerde onder Advocaat in totaal vier doelpunten minder dan verwacht, terwijl dit er onder Stam dus juist zeven meer waren. Op basis daarvan kun je concluderen dat Feyenoord de zaakjes verdedigend niet per se beter op orde heeft, maar wel dat er simpelweg minder ballen in vliegen en dat het op dat vlak misschien wat meer meezit.

Onder Advocaat is Feyenoord in ieder geval aan een opmars bezig in de Eredivisie. De Rotterdammers bezetten momenteel de vijfde plaats, met een achterstand van twee punten op nummer drie Willem II. De vooruitzichten voor het duel met Heracles zijn op het eerste oog positief, daar de Almeloërs sinds de 2-0 zege in februari 2015 nog maar twee punten tegen Feyenoord pakten: twee remises en zeven nederlagen. Feyenoord kwam tevens in 25 van de laatste 26 Eredivisie-duels met Heracles tot scoren, terwijl geen enkel team de huidige nummer negen van de ranglijst zoveel tegentreffers bezorgde als Feyenoord (110 stuks). De Rotterdammers verkeren zoals gezegd in een uitstekende vorm en jagen op de reeks tussen november 2016 en februari 2017, waarin de ploeg van toenmalig trainer Giovanni van Bronckhorst twaalf wedstrijden op rij ongeslagen bleef. Wat dat betreft lijkt Feyenoord in het Erve Asito een goede kans te hebben om zijn eigen koppositie verder te verstevigen.


Poll

Eindigt Feyenoord in de top drie van de Eredivisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door elphenomeno)

Daarmee kan de uitspraak dat het niets uitmaakt wie voor de groep staat en dat een trainer niets toevoegt ook naar de prullenbak verwezen worden.zoals verwacht doet Advocaat het vooral qua organisatie beter.

24 januari 2020 om 09:16

Ben ik met je eens hoor, maar Stam kreeg een nieuwe volledig niet fitte groep zonder spits. Die fitheid is inmiddels geen issue meer. Daarnaast had stam de pech dat de ballen er wel hee makkelijk in vlogen (7 boven expected) wat bizar veel is, al moet gezegd dat vermeer over een heel seizoen al jaren dat soort cijfers overlegt. Stam vroeg dingen die deze selectie (nog) niet aan kon, dat was zijn fout. Advocaat houdt het simpel maar heeft met een inmiddes fittere fer, jorgensen, kokcu en toornstra en een renderende senesi geen klagen tov stam.

24 januari 2020 om 09:25

Met name je opmerking "stam vroeg dingen die deze selectie (nog) niet aan kon". Denk eens terug aan de openingswedstrijd tegen Sparta, waar een langzame, weinig wendbare Botteghin mag verdedigen op de middellijn tegen een snelle, getructe aanvallen. Dat hij er dan behoorlijk zielig uitziet, zou je niet moeten verrassen. In de eigen zestien, blijkt hij opeens een stuk waardevoller. Dat moet een oud-topverdediger als Stam toch ook begrijpen?

24 januari 2020 om 10:26

Een trainer maakt natuurlijk wel een verschil, maar het is niet zo dat een trainer bijvoorbeeld Botteghin veel beter kan maken. Hij kan hem wel beter benutten en in zijn kracht laten spelen. En dat is dus niet zoals Stam weleens probeerde meekomend tot aan de middenlijn. Voordeel van Advocaat was ook dat hij met een reeks makkelijkere tegenstanders begon, waardoor er vertrouwen in de groep komt. Bij PSV zie je hoe het ook kan gaan. Als de resultaten uitblijven na een trainerswissel, kan die negatieve spiraal gewoon verder doorgaan

25 januari 2020 om 11:29

Ga als slechte trainer van een niet functionerende ploeg maar een ploeg met vertrouwen maken in korte tijd... Advocaat is een goede trainer en kan dat. Faber begon na de winterstop ook tegen VVV en NAC? Hij heeft een winterstop gehad om de ploeg naar zijn hand te zetten, te werken aan vertrouwen en fysiek klaar te stomen voor de tweede seizoenshelft. Niks daarvan is terug te zien, terwijl hij zeker ruim voldoende kwaliteit in zijn selectie heeft om van zulke ploegen te winnen... Advocaat is gewoon een toptrainer, die kan dat. Andere trainers niet. Dus een trainer kan duidelijk wel het verschil maken. En in beide gevallen zien we zelfs dat een trainer een crisis binnen de club kan doen verdwijnen of vergroten. Kortom, trainers zijn enorm belangrijk.

24 januari 2020 om 22:10

je hebt natuurlijk ook trainers die gewoon niet zo goed zijn. Stam wilde dominant pressievoetbal spelen met Vd Heijden en Botteghin achterin en hij gooide Narsingh in de spits. dan neem je toch wel hele rare beslissingen. Advocaat zet gewoon de poppetjes op de goede plek en kijkt naar welke speelstijl er bij zijn materiaal past en dan kom je al een heel eind als coach. een normale trainer die de logische keuzes maakt heeft denk ik wel een 15 tot 20 procent invloed op de resultaten en voor de rest bepaald de kwaliteit van de selectie de rest imo

25 januari 2020 om 11:04

Als je kijkt naar expected tegendoelpunten dan heeft Advocaat vooral meer mazzel.

25 januari 2020 om 11:22

Helemaal met jou eens. De trainer kan een enorm groot verschil maken. Dat het bij PSV niet beter gaat wordt nu ook op de spelersgroep afgeschoven, omdat het met een nieuwe trainer niet beter gaat. Het ligt echter wel aan de kwaliteiten van een nieuwe trainer of het beter gaat. Als je een trainer vervangt door een andere slechte trainer, worden de resultaten niet beter "omdat je de trainer hebt vervangen". Je moet een betere of ander type trainer voor de groep zetten als je verandering wilt zien. En ja, degene die zeggen dat een trainer afhankelijk is van de kwaliteit in een spelersgroep hebben ook deels gelijk, want voeg Ziyech, Tagliafico en Onana toe aan PSV en voor de trainer daar wordt het ook allemaal een stuk makkelijker. Maar een goede trainer kan ook met het huidige spelersmateriaal daar veel beter presteren dan PSV nu doet. En daarmee kom ik weer uit bij Advocaat. Als PSV hem nog had kunnen halen dan ging het nu beter bij PSV, omdat hij een veel betere trainer is dan Faber, en gaf men de schuld aan Van Bommel in plaats van aan de spelersgroep en TD. Kortom, een trainer kan een enorm verschil maken en dat zien we nu bij Feyenoord.

Opvallend dat grote verschil in daadwerkelijke tegengoals tov verwachte aantal tegengoals. Het wordt hier afgedaan als 'het zit wat meer mee', maar dan zou je toch alsnog niet zo'n levensgroot verschil moeten zien. Heel bijzonder, aangezien het daadwerkelijke aantal en verwachte aantal normaal gesproken veel meer bij elkaar liggen en het model waarop die berekening gebaseerd is wel redelijk goed lijkt te zijn...

25 januari 2020 om 21:18

Het lastige van die ‘expected goals’ statistiek is dat als een betere verdediging ervoor zorgt dat tegenstanders uit kansloze posities op doel gaan schieten, je ExG niet verandert.

Ik hoop zo dat Kokcu binnenkort z'n bevrijdende goal maakt. Die goal tegen Utrecht was prachtig en uit het niets, maar ik bedoel meer de schoten van randje/in de 16 die hij nog teveel mist of niet neemt (wegens gebrek aan vertrouwen ofwel teveel twijfel). In de jeugd schoot hij ze er met gemak in.

Het spel is vaak nog niet om aan te gluren, maar het resultaat is er. Als we op deze wijze in ieder geval Europees voetbal veilig kunnen stellen en ondertussen spelers kunnen laten ontwikkelen...

Als Advocaat vanaf het begin trainer was waren we misschien nog wel kampioen geworden. Nee zonder gekheid zet een ervaren man voor de groep en alle rust is weer terug binnen de club. Bij PSV moeten ze eigenlijk hetzelfde doen.

Feyenoord verloor onder Stam 2x van Ajax. Alsof ze nu ook maar enige kans zouden hebben... Feyenoord krijgt nog wel de deksel op de neus. Zo weinig kansen krijgen en nog minder benutten gaat je een keer de kop kosten. Dan gaan de koppies weer hangen en ben je weer op de oude weg. Ze speelden onder Stam gelijk tegen az en wonnen ook van PSV. Allemaal leuk en aardig met Advocaat maar ik moet het nog zien

25 januari 2020 om 19:36

Ik weet niet wat je allemaal zegt. Onder stam speelden we niet gelijk tegen AZ. We verloren met 0-3. We speelden maar 1x tegen Ajax onder stam en tijdens de wedstrijd tegen PSV was Jaap al 2 maanden weg...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5345
2.AZ5031
3.Feyenoord4613
4.PSV4525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. ToureAanvaller
S. BerghuisAanvaller2214
L. FerMiddenvelder212
S. LarssonAanvaller214
L. SinisterraAanvaller215
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

198 fans
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2019-2019 Feyenoord
2018-2019 PEC Zwolle
2016-2018 Reading
2006-2007 Ajax
2004-2006 AC Milan
Laatste voetbalnieuws

Stam reageert op onthulling van Derksen: ‘Ik moet afwachten wat het wordt’

Johan Derksen kwam vrijdagavond tijdens Veronica Inside met het nieuws dat Jaap Stam bij FC Cincinnati de opvolger moet worden van de vertrokken Ron Jans. Gerard Nijkamp laat tegenover het programma...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 27 februari
Real Madrid hoopt Mohamed Salah te kunnen losweken bij Liverpool zodra Gareth Bale verkocht is. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren