De Mos vernietigend over ‘kansloze missie’: ‘Het heeft iets van een sekte’

Dinsdag, 1 oktober 2019 om

Anderlecht is uitermate belabberd aan het seizoen begonnen. De Belgische topclub, de werkgever van Philippe Sandler, Michel Vlap en Derrick Luckassen, pakte slechts zes punten uit de eerste negen wedstrijden. Als het aan Aad de Mos ligt, moet Vincent Kompany, die binnengehaald werd als speler/trainer, het veld ruimen.

“Ik zeg het al vanaf dag één: een kansloze missie. Heel dat project Kompany. Een coach bén je niet, dat word je door vlieguren te maken: bij de jeugd, de beloften... Kompany denkt dat hij als coach geboren is en zomaar het genie Guardiola kan imiteren”, zegt De Mos in gesprek met Het Nieuwsblad. De oefenmeester in ruste noemt het een fout van Anderlecht-eigenaar Marc Couke om de ‘revival’ op te hangen aan Kompany. Hij stelt dat iedereen Kompany inmiddels blind moet volgen.

Kompany: 'Realistisch dat ik meedoe aan het EK'

“Het heeft iets van een sekte en dat is niet gezond. Daarom zou ik, met alle respect, afscheid nemen van Kompany”, gaat de analist verder. Kompany speelde tot dusver zes officiële wedstrijden, maar kampt de voorbije tijd met een blessure. “De eerste balaanname is fout, makkelijke kansen worden de nek omgewrongen... Dat zijn basis­beginselen die een coach moet bijbrengen. Als je nu niet ingrijpt, sta je over drie weken misschien laatste. Ik zou ook afscheid nemen van Kompany als speler. Hij heeft die hele club in de ban en is een belemmering.”

Jan Boskamp, zelf in het verleden trainer van Paars-Wit, ziet een andere oplossing en denkt dat Anderlecht in januari de transfermarkt op moet. “Als je wil stijgen, zit er niks anders op. Ik zie een gebrek aan kwaliteit”, zegt Boskamp, die opmerkt dat er teveel druk op de jeugd wordt gelegd bij Anderlecht. “Vooral voorin moet er wat bij: niet één, maar twee of drie aanvallers. En achterin heb je geen deftige rechts- of linksback, dus dat is ook nodig. Dan zwijg ik nog over het centrum van de verdediging, waar Kompany met twee huurlingen speelt. Toch niet normaal voor Anderlecht?”


Poll

Ben jij het met Aad de Mos eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door millonario)

Vind wel dat Anderlecht zichzelf in een lastige positie heeft gebracht. Als je Kompany ontslaat als (assistent)trainer, moet je hem ook ontslaan als speler, anders krijg je een rare situatie vind ik. Maar om de speler Kompany nou te ontslaan?! Die is in de kleedkamer en straks fit op het veld té belangrijk

Het ‘ Trust the process’ - proces van Kompany is met de week belachelijker aan het worden! Waar er de eerste wedstrijden nog vage signalen van goed voetbal te bespeuren waren, is er vandaag he-le-maal niets meer te zien bij dit Anderlecht. Het is ronduit gênant in welke situatie Anderlecht terechtgekomen is. En ze hebben het aan zichzelf te danken: dure transfers zoals Vlap en Roofe brengen niet wat ze moeten brengen. Nasri is na 2 maanden nog steeds niet fit en Kompany is alweer geblesseerd. En ondertussen beginnen ze jongens als Van Den Borre opnieuw in de armen te sluiten... hoe kan je u zelf als club nog serieus nemen? WANBELEID ten top. En als Standard Luik fan vind ik het ontzettend jammer de ooit zo fiere rivaal zo in verval te zien geraken.

Een club in opbouw en dan het laten leiden door een speler die ook nog coach is , dat is vragen om meoilijkheden. Het zou best kunnen dat hij in de toekomst een goede coach zal worden , maar om als eerste klus aan Anderlecht te beginnen ...tja .hij zal zich waarschijnlijk goed verkocht hebben met een mooi verhaal aan de beleidsmakers van Anderlecht.

1 oktober 2019 om 16:43

Het vorige bestuur heeft er een puinhoop van gemaakt , en en kompany zou een betere trainer moeten hebben Davies buiten en haal walem in het verleden jeugdtrainer van anderlecht dus Kent veel van die jonkies en nu trainer van de beloften van belgie

1 oktober 2019 om 17:10

Walem? De man die de beloften van Belgie in een rampzalige 4-4-2 liet spelen en er een bijzondere spelerskeuze op nahield het voorbije EK-21? Nee, dat is nu niet bepaald een betere trainer.

1 oktober 2019 om 18:07

Wie denk jij Dan?

Ik ben het eerder met Jan eens: gebrek aan ervaring en kwaliteit. Ik vraag me af waarom ze altijd hier zijn om af te breken, maar niet om bv over het talent Jonathan David te spreken, het seizoen dat Brugge tot nu toe haalt met 10 overwinningen, 4 gelijke spelen, 0 keer verloren in 14 wedstrijden, meeste kansen afgewogen en gescoord enz. Dit is "z'n zegje zeggen over Anderlecht" aflevering 43.

Goh verrassende en scherpe conclusie hoor : het gaat niet goed bij Anderlecht . Jaja, achteraf zeggen dat je het al op dag 1 zag. Van een columnist wordt verwacht dat je iets vooraf zegt , niet achteraf . Zeggen dat het niet goed gaat als ze 13e staan kan elke boerenlul. Ik weet niet on hoeverre Kompany bij het aankoopbeleid betrekken was , maar als je spelers als Vlap voor veel geld gaat kopen ...das pure middelmaat. Met dat soort spelers ga je echt never nooit niet meedoen om de titel natuurlijk. Ik ken de selectie van Anderlecht niet heel goed , maar heb het idee dat die gewoonweg niet heel sterk is.

1 oktober 2019 om 18:04

"goh verrassende en scherpe conclusie hoor : het gaat niet goed bij Anderlecht . Jaja, achteraf zeggen dat je het al op dag 1 zag. Van een columnist wordt verwacht dat je iets vooraf zegt , niet achteraf . Zeggen dat het niet goed gaat als ze 13e staan kan elke boerenlul" Tsja, wat moet je dan zeggen als je er naar gevraagd wordt?? Dat het wel goed gaat? Koekoek. Dit heeft niks te maken met 'makkelijk achteraf oordelen door een boerenlul'. Het gaat gewoon barslecht en dat hadden Aad de Mos, ikzelf, en zo'n beetje half Belgie voorspeld bij de aanstelling van Kompany. Enkel het Anderlecht bestuur had dit blijkbaar niet zien aankomen, bijzonder naã£â¯ef. Kompany heeft een goddelijke status in Brussel, maar moet serieus in vraag gesteld worden. Hij heeft overigens een heel grote invloed op het aankoopbeleid (waarom denk je dat ze zijn vriendjes als Nasri, Chadli, van Crombrugge, Sandler en van den Borre halen?) en zo'n Nasri wordt de hand boven het hoofd gehouden maar voegt helemaal niks toe op het veld. De terugkeer van van den Borre is natuurlijk helemaal lachwekkend. Dit is het slechtste Anderlecht dat ik ooit heb gezien. En ja, de kern is niet goed genoeg om de titel te winnen, maar deze is wel goed genoeg om rond plaats 4 of 5 te eindigen. Nu staan ze helemaal onderaan, 6 punten op 27, met de op 1 na slechtste aanval van de competitie. Het voetbal is dramatisch. Play off 1 is al quasi onhaalbaar geworden. Als ze nu ingrijpen, kunnen ze via play off 2 of de beker misschien nog wat van het seizoen maken, want tot de volgende bekerwedstrijd hebben ze wel nog even om te bouwen. Kompany heeft zichzelf schromelijk overschat, of de Belgische competitie onderschat -wellicht beiden- maar dit werkt niet. Al een geluk voor hem dat hij quasi heilig is in Brussel, want een andere trainer was al ontslagen - of gelyncht. Maar zelfs zijn krediet is niet eindeloos, de kritiek begint te komen op de Guardiola van de Aldi.

1 oktober 2019 om 18:25

Niets toe te voegen aan deze analyse. Onbegrijpelijk dat men dit in Brussel niet wil zien... zit daar echt niet meer voetbalverstand dan?? Ik vind dit als Standard supporter ook gewoon jammer voor het Belgische voetbal.

1 oktober 2019 om 18:29

Ik vind het als Clubsupporter wel lachen. Zeker niet jammer. Maar voor het Belgisch voetbal is het natuurlijk beter dat Anderlecht er op termijn weer bovenop komt.

2 oktober 2019 om 00:51

natuurlijk kan hij niet zeggen dat het goed gaat maar dat het niet goed gaat is ook geen Einstein constatering . Ik moet zeggen dat ik nog altijd wel vertrouwen heb , maar ik volg eerlijk gezegd de Belgische competitie amper dus dank voor je uitleg. Volgens mij ging het vorig jaar en eigenlijk al jaren belabberd met Anderlecht . Of dit de juiste constructie is ....het lijkt er vooralsnog niet op nee, maar veel beter was het toch al niet . Hopelijk wel want het is altijd een mooie club Anderlecht dat meer en meer afglijdt

Het is vooral disbalans in de selectie. Een paar weken terug kwam Kompany boos de kleedkamer binnen en sprak hij de 'ervaren' spelers aan. Die ervaren spelers waren volgens het bericht Chadli (logisch), Vlap en Sandler. Als de laatste twee al als ervaren spelers worden gezien... ik heb er even verder naar gekeken en het lijkt alsof ze dachten dat het inhalen van 1 enorm brok ervaring (kompany) wel even het gebrek aan verdere ervaring volledig konden oplossen. Zo werkt het natuurlijk niet. Op papier kun je met Kompany, Chadli en Nasri drie spelers met een bak ervaring opstellen, ware het niet dat twee van de drie constant geblesseerd/uit vorm zijn. Dan hou je dus alleen Chadli over om alle jonkies er doorheen te slepen als het even tegen zit.

We hebben jaren na elkaar kutvoetbal te zien gekregen van Anderlecht.ook al hebben we met dat kutvoetbal titels behaald, het was vaker niet om aan te zien dan omgekeerd.als je dat allemaal wil omkeren kan je toch onmogelijk verwachten dat je dat binnen een aantal maanden kan bewerkstellingen, zoiets heeft veel meer tijd nodig.voorts krijg ik het ook van al die analisten die 'kompany denkt dat hij god is' en 'kompany denkt dat hij als coach geboren is', dat denkt hij allemaal helemaal niet.dit project/proces heeft tijd nodig en gaat over vallen (veel vallen) en opstaan. Dit jaar in de grijze middenmoot eindigen heb ik er wel voor over als daar tegenover staat dat er op termijn progressie wordt geboekt.

1 oktober 2019 om 17:59

Ja maar welke visie zit erachter? Transfers die weinig tot niets brengen (Nasri die nog steeds niet fit is, Vlap die niets brengt en ondertussen al op de bank zit, Roofe die ze geblesseerd gekocht hebben en nog niets gebracht heeft,...). Wekelijks staan ze andere spelers op het veld( het is al lang geen uitzondering dat spelers de ene week spelen en de andere week in de tribune zitten), afgeschreven spelers worden uit armoede terug opgevist ( Trebel) en als klap op de vuurpijl haalt men probleemgevallen als Van Den Borre terug, in de wanhoop dat die nog iets kan brengen. Ondertussen is het voetbal ook al niet meer om aan te gluren en sta je met ocharme 6 punten ( en amper 6 gemaakte goals) in de kelder van het klassement. En dat voor het ooit zo fiere Anderlecht! Ik snap dat dit een proces is dat tijd nodig heeft maar op deze manier gaat het niet lukken. En uiteindelijk beginnende supporters het ook in te zien. Dit weekend op Charleroi ook de boot in en dan haalt Anderlecht 6 op 30... das nog onder de grijze middenmoot. Maar hey, trust the process. Kompany heeft zichzelf goed verkocht en heeft een, in theorie, mooie visie. Helaas is de praktijk heel wat anders...

1 oktober 2019 om 18:32

Kompany heeft dat soort uitspraken wel een beetje over zichzelf afgeroepen door de hele zomer te lopen roepen dat hij geloofde in de titel. Ik ben een groot fan van de man, nog steeds en dat zal ook zo blijven, maar dat hyperpositivisme van hem slaat nu keihard terug in zijn gezicht, want als je die uitspraken nu bekijkt dan vind ik het ook lijken op arrogantie en weinig besef van realiteit. Hij had gewoon zelf de verwachtingen vanaf het begin wat moeten temperen en iedereen duidelijk maken dat hij niet kon beloven dat Anderlecht dit seizoen al zou meedoen voor de titel. Ook dat de spelers maar blijven roepen dat Anderlecht de beste ploeg is van het land versterkt dat beeld alleen nog maar van grootheidswaanzin. Ik hoop dat Kompany tot het einde van het seizoen krijgt, al gaat Anderlecht inderdaad een zeer goede en gerichte transferperiode nodig hebben in januari om voldoende progressie te zien in het verdere verloop van dit seizoen.

Het is kansloos en dat zien ze nu ook wel in denk ik. Met deze selectie en de huidige moraal ga je tegen degradatie spelen. Mark my words.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Anderlecht

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. VerschaerenMiddenvelder172
M. VlapMiddenvelder122
P. ŽuljMiddenvelder110
J. DokuAanvaller101
E. CobbautVerdediger130
K. RoofeAanvaller95
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

268 fans
Verdediger, 33 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Anderlecht 6 0 1 0
2018/2019 Manchester City 17 1 6 0
2017/2018 Manchester City 17 1 6 0
2016/2017 Manchester City 11 3 5 0
2015/2016 Manchester City 14 2 5 0
Laatste voetbalnieuws

Josep Guardiola sluit Leicester City-sensatie uit: ‘Ik wil niemand hebben’

Josep Guardiola heeft de Engelse pers verzekerd dat Manchester City in januari geen nieuwe spelers gaat halen. De manager van the Citizens kampt dit seizoen met defensieve problemen, nadat Vincent Kompany...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren