Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Hoe de beste jeugdspeler ter wereld van 2011 in Waalwijk belandde

Laatste update:

Jonge voetballers die een grote toekomst wordt voorspeld. Het komt regelmatig voor. De wereld ligt aan hun voeten en zaakwaarnemers met dollartekens in hun ogen zorgen ervoor dat deze talenten voor miljoenbedragen naar droomclubs kunnen verkassen. Veel van deze groeibriljanten maken de verwachtingen echter door uiteenlopende redenen niet waar. Voetbalzone duikt in de geschiedenis van geflopte voetballers. Deze keer aandacht voor de carrière van Zakaria Bakkali.

Door Lars Verhage

Op 26 januari 1996 wordt Bakkali geboren te Luik. Hij groeit op in de wijk Droixhe, waar het voetbal al snel in hem zit. In deze wijk van de Belgische stad zijn al meerdere voetballers groot geworden, zoals een Axel Witsel en een Nacer Chadli. Ook bij Bakkali valt zijn voetbaltalent snel op. Op zeer jonge leeftijd begint de Marokkaanse Belg bij Club Luik, waar hij al snel indruk weet te maken. Zoveel indruk dat hij na een jaar de overstap maakt naar de jeugdopleiding van Standard Luik. Nadat hij ook daar weet te imponeren, staan de clubs voor hem in de rij.

PSV
PSV trekt uiteindelijk aan het langste eind en weet Bakkali in 2008 op slechts twaalfjarige leeftijd in te lijven. In de jeugdopleiding van de Eindhovenaren gaat het allemaal van een leien dakje. Ze zijn bij PSV zo blij met de jeugdspeler, dat ze er alles aan doen om hem zo lang mogelijk aan hen te binden. Zo wordt er zelfs een appartement in Eindhoven aangeboden aan de vader van Bakkali, om voor een mindere reistijd te zorgen. Dit alles om Bakkali een thuisgevoel te geven, wat zijn prestaties op het veld bevordert.

Dit komt naar voren tijdens een jeugdtoernooi in 2011, in Manchester. Hier speelt de kleine dribbelaar werkelijk waar de sterren van de hemel, wat voor een prachtige, individuele prijs zorgt. Op dit toernooi wordt Bakkali namelijk uitgeroepen tot Beste Jeugdspeler ter Wereld. De wereld ligt aan zijn voeten.

Manchester City is in 2011 bereid heel ver te gaan om de Belg binnen te halen. Dit lijkt ook succesvol te zijn, gezien het feit dat Bakkali al onderweg is naar Manchester om een contract te ondertekenen. Uiteindelijk komt het niet tot een overgang, omdat zijn vader hem toch adviseert bij PSV te blijven.

Na nog twee goede jaren op de Herdgang, hikt de vleugelspeler tegen het eerste elftal aan. Hij mag al meetrainen met de grote jongens, en houdt zich goed staande. Op 30 juli 2013 volgt zijn debuut wanneer hij een kans in de basis krijgt tegen het Belgische Zulte Waregem in de voorrondes van de Champions League. Hier etaleert Bakkali direct zijn klasse. Zijn directe tegenstanders laat hij kansloos met zijn pijlsnelle acties en verfijnde techniek, en in de terugwedstrijd tegen de Belgische ploeg maakt hij zijn eerste doelpunt in dienst van PSV.

Drie dagen na zijn eerste goal namens de Eindhovenaren komt het hoogtepunt van Bakkali zijn carrière. In de tweede speelronde van de Eredivisie krijgt hij van trainer Phillip Cocu ook het vertrouwen om te starten tegen NEC. De kleine Belg laat zijn voeten spreken. Hij scoort, op slechts zeventienjarige leeftijd, een hattrick. Drie schitterende doelpunten, waarmee hij de jongste speler ooit wordt in de Nederlandse competitie die een hattrick weet te maken. Een record wat nog steeds staat. Het zijn echter ook direct zijn laatste goals die hij scoort in het rood-wit van PSV.


Bakkali zijn geweldige goals tegen NEC.

Na in deze periode ook zijn debuut te hebben gemaakt voor het Belgische nationale elftal, belandt de carrière van de buitenspeler in een neerwaartse spiraal. Contractonderhandelingen met PSV lopen spaak, Bakkali tobt met zijn fitheid en het vertrouwen in de kersverse Belgische international wordt steeds minder en minder. Uiteindelijk vertrekt hij in 2015, transfervrij.

Buitenlands avontuur
Bakkali tekent bij het Spaanse Valencia. Hij hoopt hier zijn talent weer aan de wereld te laten zien. Nog altijd slechts negentien, maar toch al op een behoorlijk zijspoor belandt. Bij Valencia weet hij zijn carrière alleen geen nieuw leven in te blazen. Verspreid over drie jaar komt hij maar tot veertig optredens. In deze wedstrijden noteert hij wel drie goals en vijf assists, maar echt indruk maken lukt hem nooit.

Valencia besluit hem te verhuren aan Deportivo La Coruña. Hier weet de technische vleugelspeler ook geen potten te breken. Bij Deportivo komt hij wel tot 24 duels in één seizoen, maar noemenswaardige optredens waren het niet. Geen acties, geen rendement, het zorgt ervoor dat Bakkali weer terug moet naar Valencia. Echter gaat hij niet terug naar de Spaanse ploeg, maar naar zijn thuisland. Anderlecht betaalt namelijk ruim één miljoen euro om de buitenspeler over te nemen. Ook in zijn thuisland kan Bakkali geen potten breken. Zowel met trainer Vincent Kompany als met de trainer Hein Vanhaezebrouck klikt het niet, waardoor hij al snel uit beeld verdwijnt.

Terug in Nederland
In 2022 verschijnt Bakkali weer in Nederland, wanneer hij verrassend een contract tekent bij RKC Waalwijk. Hij hoopt hier het plezier in het voetbal te hervinden, en te kunnen schitteren zoals hij deed als zeventienjarige bij PSV. Het begin bij RKC is veelbelovend met een goal tegen Cambuur en twee mooie doelpunten tegen AZ. De voorzichtige hoop op een wederopstanding groeit, totdat Bakkali in april uit de selectie wordt gezet. In mei van dit jaar wordt hij weer in genade aangenomen. Toch lukt het hem maar niet om zijn niveau van weleer te halen. In de voetbalwereld zal Bakkali vooral onthouden worden als de speler die piekte op zijn zeventiende.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik snap gewoon niet hoe je dan ineens van beste jeugdspeler, zo hard kan vallen! Al begint het waarschijnlijk bij een stukje geld dat hij wilde zien bij PSV wat hij niet kreeg en sowieso de motivatie heeft doen minderen

20 december 2023 om 12:22

Stukje mindset, stukje begeleiding waarschijnlijk.

Als je mentaliteit drama is, dan kun je nog zoveel talent hebben, maar kom je er niet.

20 december 2023 om 15:35

Het is een flinke stap van jeugd voetbal naar Senioren (prof) voetbal. Waar je het in de (jonge) jeugd nog kan redden met je talent alleen is er op latere leeftijd veel meer nodig. Ik denk zelfs dat talent hebben een leuk begin is, maar niet perce doorslaggevend. Mentalteit, Fysiek en zeker ook Geluk spelen ook een hele belangrijke rol.

Uiteraard zie je ook wel spelers voorbij komen waar niet alle componenten top zijn, maar slechts 1 of 2, maar dan zijn die componenten vaak extreem ontwikkeld waardoor ze andere zaken compenseren ( ballotelli bv).

20 december 2023 om 16:42

Het is inderdaad een flinke stap van jeugd naar senioren, mensen onderschatten dat.
In de jeugd het grootste talent zijn helpt je niet altijd en er zijn denk ik veel meer voorbeelden van (in de jeugd) supertalenten die het niet gehaald hebben dan wel. Wanneer je in je jeugd nooit diep hoefde te gaan, dan valt dit zwaar om aan te leren, jezelf pijn doen, nutteloze meters maken. Dat kunnen ze niet.

Ook heeft hij de pech bij PSV gezeten te hebben. De grootste talenten breken daar zelden door. Ajax vind het ook gewoon mooi om jonge talenten kansen te geven en hebben die contracten allemaal klaar in de meeste gevallen. En daar kicken ze op de doorbraak van een toptalent.

Bij PSV komt zelden een topper door en wanneer ze door komen lijkt PSV altijd verrast door het moment.

21 december 2023 om 03:55

Echt onzin natuurlijk, je laatste stuk. De beste man kreeg op z'n 17e al een kans in het eerste. Vervolgens is hij op z'n 19e weggegaan en heeft hij het nooit ergens laten zien daarna. PSV heeft er alles aan gedaan.

21 december 2023 om 14:15

Bij PSV komt zelden een topper door? Verklaar u nader?

Stond verdorie op zn 17e in de basis bij PSV en schoot vrij snel een Hatrick binnen tegen, als ik het goed heb, Vvv.

Dat hij daarna zn kont tegen de krib gooit en niet bijtekend, tja, dat is toch echt zijn eigen schuld

Depay zei ooit tegen mij. Let op, Bakkali word beter dan mij. Helaas nooit wat van gekomen. Jammer. Leuk ventje was Bakkali ook!

De onderhandelingen liepen spaak is een understatement. Psv heeft er allrs aan gedaan, maar meneer zag zichzelf beter af bij een andere club, toen heeft PSV hem niet meer opgesteld, en meneer heeft gelijk gekregen. Hij ging naar Valencia en zijn geweldige carrière eindigede bij t grote RKC, had toch bijgetekend jochie destijds..

Piekte op zijn 17e, man heeft zo weinig goeie wedstrijden in ze carriere gespeeld, zo weinig dat je aan 2 handen genoeg hebt om het te tellen, en dat noemen we dan pieken, het is geen eens een piek, dit waren de verwachtingen aangezien hij letterlijk zo een hype was.

21 december 2023 om 14:08

Een hype was hij zeker niet.

Was op 17/18 jarig kereltje een van de beste van PSV op dat moment, dat zegt veel.

Als hij begeleiding had gehad en had bijgetekend dan was hij ver gekomen. Talent spatte er niet vanaf, het droop ervan af

Is toch wel altijd dezelfde categorie spelers die er een bende van maakt. Blijft opvallend. Oulida, Aisatti, Bakkali, Ihattaren, Bouy, Akachar, Ould Chikh, Azzouzi, Assaidi en laten we niet doen alsof El Hamdaoui, N Amrabat er alles uit gehaald hebben. El Ghazi misschien dan? Ook Mazraoui gaat niet lekker.
Blijft alleen Affelay over, misschien El Ahmadi?
Maar in t algemeen enorm vee problemen, snel afzakken naar lagere clubs en bergen problemen.
Met steeds meer storende Afrika Cup gaan clubs wel 10x nadenken voordat ze investeren.
Mag toch wel eens meer maatwerk voor ontwikkeld worden want dit is echt bizar en doodzonde.

21 december 2023 om 22:52

Mazraoui is basisspeler bij Bayern op het moment toch, lang niet slecht zou ik zeggen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren