Van Bommel houdt vast aan opmerkelijke onderonsjes: ‘Aardige mensen, hoor’

Maandag, 22 juli 2019 om

PSV sloot in mei voor het eerst in vijf jaar het seizoen af zonder prijs, maar dit betekent niet dat Mark van Bommel de boel om gaat gooien. De trainer van de Eindhovenaren blijft onverstoorbaar dezelfde weg volgen, zo geeft hij aan in gesprek met de NOS. "Je moet niet veranderen omdat het resultaat niet is zoals jij wil", zegt de oud-middenvelder.

"Het gaat erom dat je altijd alles uit jezelf moet halen, discipline tonen", vervolgt Van Bommel, die ook in zijn houding richting de arbitrage en de pers niet veel zal veranderen. De trainer geeft aan dat hij blijft communiceren met bijvoorbeeld de vierde official. "Ik heb dat altijd gedaan. Dat zijn geen gesprekken waarbij ik de mensen uitscheld, integendeel."

"Ik vraag ze vaak: hoe zie jij dit nou? Waarom vind je dat? Het zijn aardige mensen, hoor", lacht Van Bommel, die wel aangeeft dat hij altijd openstaat voor veranderingen, ook bij zichzelf. "Binnen mijn principes verander ik ook mee", stelt de oefenmeester, die een voorbeeld vanuit de praktijk geeft om zijn punt te illustreren.

"Er werd altijd verondersteld dat het modern was om een linkspoot aan de rechterkant te hebben en een rechtspoot aan de linkerkant. Of een teruggetrokken voorzet en een voorzet op 25 meter van de goal. Al die dingen ontwikkelen zich, dus ik moet ook mee", besluit Van Bommel, die het dinsdag met PSV opneemt tegen FC Basel in het kader van de voorrondes van de Champions League.


Poll

Verwacht jij dat PSV komend seizoen landskampioen wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door rubje)

Lekker mark, stug doorgaan. Voor de kerst ben je weg.

22 juli 2019 om 07:45

Reken daar maar niet op. Ik denk niet dat ze het uitspreken, maar ook in Eindhoven weten ze dat Ajax een betere selectie heeft. Als Van Bommel kampioen word levert hij een hele knappe prestatie wat mij betreft. En het kan maar zo, Ajax en PSV steken zover boven de rest uit dat het niet veel zal verschillen.

22 juli 2019 om 08:05

Als PSV in de winterstop 5e staat ofzo, dan komt er echt wel druk op Van Bommel en kan hij maar zo de laan uitgestuurd worden.

Maar wat betreft zijn eerste jaar: Van Bommel heeft het prima gedaan door tot het laatst mee te strijden om de titel. Oke, de beker was een uitglijder en de CL was helaas te moeilijk. Maar puur naar het resultaat kijkend: prima. Zeker voor de winterstop.

22 juli 2019 om 08:15

Ik snap dit niet goed? Voorlopig heeft PSV nu niet dusdanig veel verloren. Ja De Jong dat zijn heel wat doelpunten in de Eredivisie maar wie weet hoe Malen het doet. En voor de rest zit bijna iedereen er nog? Ajax is echt achteruit gegaan met de verkoop van De Ligt en De Jong. Kan toch niet zo zijn dat, mits iedereen blijft, PSV niet van iedereen wint in de Eredivisie? T gaat er niet om hoeveel men ondering verschilt, dat zijn 2wedstrijden in het jaar. Het gaat erom hoeveel beter PSV dan de nr 3 is en dat is nog gigantisch dat verschil

22 juli 2019 om 09:52

Hoop dat Sam Lammers spits wordt. Malen zou ik eerst bij laten tekenen en dan pas laten spelen. Verder hoop ik dat Guti basis wordt.

22 juli 2019 om 09:52

Wel opvallend dat we het hele seizoen lezen dat Schwaab er niks van zou kunnen, maar nu hij weg is is dat opeens voor PSV een gigantisch probleem want er vertrekt een basisspeler. Als hij er niks van kon dan is het toch goed voor PSV dat hij weg is, dan kun je een betere speler er voor terug halen en ga je er juist op vooruit.

22 juli 2019 om 11:24

@skede

Zolang die betere speler er nog niet is omdat er nog geen vervanger is gehaald ga je er op achteruit. Sluit zeker niet uit dat PSV er uiteindelijk op vooruitgaat t.o.v. Schwaab als die vervanger binnen is overigens. De verhalen over die verdediger van Stuttgart die ze willen halen klinken veel belovend.

22 juli 2019 om 12:02

@glenn

Ik vond Angelino anders toch ook wel een belangrijke speler. Daarnaast verliest PSV niet alleen veel doelpunten met de Jong, maar ook een echte teamspeler die voor iedere meter werkt. Als je zag hoe vaak hij zelfs mee terug verdedigde en een paar seconde later weer voorin aanwezig was. Luuk de Jong was daarnaast ook een perfect aanspeelpunt wat paste bij de speelstijl van van Bommel.

Ajax is de torenhoge favoriet voor de titel en het is geen schande als PSV weer 2e wordt.

22 juli 2019 om 13:13

@skede ik weet niet wie beweerd heeft dat Schwaab er niks van zou kunnen. Maar na de ligt was dat bij menig voetbalvolger toch wel de beste cv van de ED.

22 juli 2019 om 08:58

Inderdaad “als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg”

22 juli 2019 om 10:46

Dat denk ik niet hoor, maar ik hoop wel dat er een spiegel is aan het einde van zijn tunnel. Zelfverzekerd zijn is goed, een plan hebben en dat niet zo maar laten vallen is goed, je eigen karakter niet willen verloochenen is goed....maar alles heeft grenzen. V bommel kan volgens mij echt een geode trainer worden, maar zal na zelfreflectie af en toe ook eerlijk moet zijn dat hij soms anders moet handelen.

22 juli 2019 om 13:20

Als persoon zal v. Bommel nooit drastisch veranderen(dat is niks tegen van bommel, maar bijna geen enkel mans zal zomaar veranderen), dus de interviews en het contact met de scheidsrechter zal hetzelfde blijven. Van gaal leek bijv. ook soms een ander mens, vaak in het begin een charme offensief, maar als het dan tegenzat kwam gewoon de oude van Gaal terug in de interviews.
Hooguit dat v. Bommel van systeem kan veranderen zoals v. gaal ook van 433 naar een 352 ging. Ik verwacht echter dat v. bommel gewoon door gaat met het blok van 2 middenvelders (daar had hij als speler veel succes mee met oranje en vorig jaar tot de winter heeft hij er ook een aantal records mee verbroken)
Pas als het echt slecht gaat of als er door schorsing/blessures een andere samenstelling komt zie ik PSV op een andere manier gaan spelen.

"Je moet niet veranderen omdat het resultaat niet is zoals jij wil" Als je niet een herhaling wilt van afgelopen seizoen, dan lijkt dit me wel verstandig. En zelfs als het wel goed gaat, moet je in bepaalde gevallen blijven vernieuwen. Volgens mij was het Sir Alex Ferguson die kwam met de uitspraak ‘Ever change a winning team’. Correct me if I’m wrong.

22 juli 2019 om 09:26

Het probleem is volgens mij dat niemand in Eindhoven in de gaten heeft dat een half jaar lang niet alleen het resultaat er niet was, maar ook het voetbal niet om aan te zien. Men blijft daar maar ontkennen en elkaar de hand boven het hoofd houden. Mijn blijft daar maar volhouden dat heel veel heel goed was en ik word doodmoe van die opmerkingen over 'op details beslist' want het zijn totaal geen details.

22 juli 2019 om 12:06

Het waren ook zeker geen details en PSV heeft het gewoon zelf laten liggen. Zeker net na de winterstop. Ik denk dat er ook wel hele andere gesprekken plaats hebben gevonden achter gesloten deuren. Ik vind het juist wel goed dat het nog relatief gezien rustig is bij Psv.

Als van Bommel vast blijft houden aan het duo Hendrix en Rosario en het loopt niet, dan gaan de supporters hier vanzelf tegenin. Iedereen ziet dat dit gewoon niet kan.

Van Bommel heeft veel krediet bij de leiding van PSV en de supporters, maar mocht hij rond de winterstop een straatlengte achter staan op Ajax en bijvoorbeeld zelfs 3e of 4e staan, dan denk ik dat hij heel erg moet gaan oppassen.

Weet iemand waar die wedstrijd op uitgezonden wordt? Vind het toch wel een interessante pot om te volgen. Hopelijk past Van Bommel zijn middenveld eens een keer aan en dat zie ik ze makkelijk doorgaan tegen Basel.

22 juli 2019 om 08:18

Veronica

Ik ben benieuwd of door het vertrek van Luuk eindelijk Gutikan gaan spelen.
Het is niet onmogelijk dat hij niet paste in het bijna alle ballen op Luuk systeem.
Nu er meer gecombineerd moet worden om bij de spits uit te komen en een spits als Malen of Lammers sneller is dan Luuk is er hopelijk meer kans voor hem.
Ik verwacht ook dat het spelen van Guti Hendrikx ook helpt. Met de klasse van Guti wordt Jorrit hopelijk wat rustiger.

22 juli 2019 om 10:35

Ik moet wel zeggen dat ik een beetje baalde van de laatste twee oefenwedstrijden waar Van Bommel Lammers op 10 zette....
Lammers lijkt me echt de ideale ontwikkeling in de spits. Ik hoop dat Van Bommel met een middenveld met de punt naar achteren gaat spelen met Guti op links, Rosario in een controlerende rol en op rechts Ihattaren/afellay/thomas het laat uitvechten

"je moet niet veranderen omdat het resultaat niet is zoals jij wil"
"het gaat erom dat je altijd alles uit jezelf moet halen, discipline tonen",

Als je dit soort uitspraken doet hoe storend is het dan dat je elke keer staat de lullen en te jammeren bij de 4e official.

Een goed voorbeeld voor je selectie dat gezeur en gejank.
Maar ach "het zijn aardige mensen hoor". Waar gaat dit nou eigenlijk allemaal over.
Misplaatste arrogantie
Ik kan me niet voorstellen dat ze dit gedrag bij PSV toejuichen.

Ik was begin vorig jaar behoorlijk onder de indruk van van Bommel en dacht dat het wel eens een grote verrassing als trainer kon worden. Maar dat was toen er gewonnen werd. Ook media optreden was toen best goed en grappig. Maar het begint inmiddela wel plaats vervangende schaamte op te roepen. Rare vergelijkingen, domme uitspraken, ongelooflijk eigenwijs en een beetje popi jopi. Het lijkt ook allemaal voor de persconferentie of interview ingestudeerd. Om interessant over te komen. Maar bij mij begint het nu al ( en seizoen moet nog beginne) te irriteren. Ik denk dat Mark de media volledig tegen zich gaat krijgen als de eerste resultaten een beetje tegen gaan zitten. Die gaan hier gebruik van maken en bovenop zitten. En Mark zal dan wel weer quasi nonchalant achter de desk gaan plaatsnemen als de grote ster die wel met de media weet om te gaan. Ik ben benieuwd hoe dit gaat lopen!

Als ik de meeste mensen moet geloven bestaat het basiselftal van PSV uit louter onbenullen die er weinig van kunnen. Viergever en Schwaab hebben niet het niveau en zijn afdankertjes van andere topclubs, Dumfries is een lompe boer zonder enig gevoel in zijn voeten, Rosario en Hendrikx kunnen schijnbaar niets anders dan balletjes breed geven en het spel vertragen, en Luuk de Jong is een beperkte spits met die aan zijn top zit. Als je al 5/6 spelers hebt die kennelijk enig kwaliteit ontberen, dan is het toch knap dat Mark van Bommel 20 punten boven de subtop geëindigd is?

Sterker nog, ik wil niet een hele Ajax/psv discussie aanwakkeren, maar als je toch ziet dat elke speler van Ajax voor minimaal 50 miljoen weg moet gaan, Frenkie Barcalona vorm gaat geven, De Ligt die voor 100% zeker een verdediger als Bonucci eruit werkt, Van de Beek die de onmisbare schakel bij Real Madrid moet zijn, Onana die bij de top 10 keepers van de wereld hoort , een Ziyech die beter is als James en Ozil, en dan zwijg ik nog over hoe goed Tagliafico en Neres wel niet zijn. Toch knap dat Mark van Bommel op twee punten van dit elftal eindigt.

22 juli 2019 om 10:03

Zeker knap. Maar wel op een manier dat alles maar dan ook echt alles meezat tijdens het seizoen. Dat had echt niet allemaal met kwaliteit maar vooral geluk te maken. Maar dat mag uiteraard niet gezegd worden. Het is toch gewoon een feit dat de maat en kwaliteit bij Ajax vele malen hoger ligt. Net als dat PSV dat ook wel eens gehad heeft. Nu lijkt alles bij Ajax goed geregeld en eindelijk een keertje rustig op bestuurlijk niveau etc. En laten we eerlijk zijn Marc levert ongekend goed werk. En ja het is ook een feit dat spelers van Ajax ( op dit moment zeker) simpelweg meer waard zijn in de mark. En mochten frenkie en de ligt slagen zal dat alleen maar nog meer worden. En de jeugd / talent komt daardoor weer graag naar amsterdam. Pure wisselwerking. Dat Ajax nu ook in de PSV vijver vist in zuid Amerika lijkt mij voor PSV vervelend. Daar heeft PSV al veel huzarenstukjes uitgevist. Maar Ajax heeft nu met veldmate perfecte man om die markt te openen ( is reeds gedaan) voor Ajax. En ook dan zal de naam van Ajax beter tot zijn recht komen dan PSV. Dat zijn gewoon feiten.

22 juli 2019 om 10:35

Binnen een seizoen kan het meezitten, maar je kan mij niet wijsmaken dat een verschil van twee punten op basis van 34 wedstrijden gebaseerd is op geluk. Had Ajax bij Groningen en VVV geen geluk dan? Had PSV tegen Emmen uit geen pech dan? De voetballerij is ene wereldje waarbij mensen vaak leven in de waan van de dag. Als je de media even doorspeurt ten tijde van de winterstop lees je toch enkel dat PSV onverslaanbaar is en dat Ajax er achteraan hobbelt. De tweede seizoenshelft van PSV was stroef, en natuurlijk ligt de kwaliteit bij Ajax velen malen hoger. Maar wat ik wil zeggen is dat als het verschil in kwaliteit zo veel groter is tussen twee teams, en het verschil na 34 wedstrijden twee punten bedraagt, het voor mij vreemd overkomt dat er zo ontiegelijk negatief gedaan wordt over Van Bommel.

22 juli 2019 om 10:46

Hier ben ik het dan echt helemaal niet mee eens. Je zegt wel 'dat mag niet gezegd worden'
Maar dat is eigenlijk alleen jezelf indekken omdat je totaal geen context geeft bij je bericht.

Op welke manier zat het PSV mee dit seizoen? Ik denk dat heel veel juist tegen zat. Zoals het in de laatste minuten punten verspelen tegen de Spurs en Inter. Of het verliezen van Lozano in de laatste paar belangrijke wedstrijden. Een flinke dreun net na de winterstop tegen Emmen en het direct verliezen van nieuwe middenvelder Thomas voor het hele seizoen.

Dat Ajax een betere selectie heeft gehad die bizar mooi naar elkaar toe gegroeid is ben ik met je eens. Maar dat PSV mazzel heeft gehad... ze hebben in de eerste helft van het seizoen elke wedstrijd gewonnen, op de Kuip na. Dat is geen mazzel vriend dat is gewoon kwaliteit van een elftal wat de tweede helft van het seizoen uitgewerkt was. Dat PSV ook vaak in de laatste 15 minuten doorbreekt is bijvoorbeeld juist een kwaliteit. de Psv' ers zijn al twee jaar ontzettend fit. Tegen ploegen als VVV en tegen ADO zag je vorig jaar de tegenstander echt sjokken in de laattse 10 minuten terwijl de Psv'ers nog een paar sprintjes eruit konden trekken.

Ik ben wel benieuwd waar je mazzel vandaan komt. Ik vind dat beide teams geen mazzel hebben gehad dit seizoen. Ajax ook niet. Het was een spannende strijd tussen het beste elftal van PSV in de eerste helft van het seizoen en de beste spelers met het beste elftal van Ajax in de tweede helft van het seizoen in mijn opinie.

22 juli 2019 om 10:48

Dat heeft te maken met het gedrag van van Bommel. Zoals eerder geschreven hij gaat op deze manier op zich laten jagen. Ik vind hem normaal gesproken echt een prima vent voor de camera. Vooral als speler. En ook hoe hij interviews gaf in bijvoorbeeld evers staat op of andere niet echt voetbal geflatteerde media. Toen was het een prima vent waar je best om kon lachen. Zo begon hij vorig jaar ook als trainer. En toen was het best verfrissend en vermakelijk om te zien. Nederland leek er een nieuwe top coach bij te hebben. Maar sinds de tweede seizoenshelft en ook weer zon uitspraak als in dit interview wordt het een beetje sneu. Je ziet een zoekend iemand die heel overtuigend en nonchalant over wil komen. En vooral die ingestudeerde uitspraken tijdens persconferenties maakt het wat pijnlijk. Hij stelt zich daarmee naar mijn idee verkeerd op. Dat gaat tegen je werken. Let maar op als het aan het begin van het seizoen tegen valt en niet mee zit dan wordt het een kat in het nauw die om zich heen gaat slaan. En waarschijnlijk tot het oneindige zijn keuzes blijft verdedigen en gaat uitspreken dat het allemaal wel meevalt etc. Ik voorspel een heeel moeilijk seizoen voor van Bommel. Zeker als hij zich blijft gedragen als de grote ster die nog niks bereikt heeft. ( als trainer)

22 juli 2019 om 10:47

Lang antwoord kort: ja.

22 juli 2019 om 11:03

Je slaat de spijker op zijn kop. Maar vergeet niet dat het voornamelijk ajaxieden zijn die dat zeggen he. En als er ergens een club is met supporters die totaal niet objectief zijn zijn het ajaxieden.

Ajax speelde echt wel goed voetbal, vooral de tweede seizoenshelft ten opzichte van Psv.
PSV speelde de eerste seizoenshelft ook erg goed voetbal maar zakte ver weg in het tweede gedeelte helaas.
Tuurlijk had ajax meer kwaliteit dat kwam vooral door de ligt frenkie en tadic en dan misschien nog ziyech maar de rest is zeker gelijkwaardig en ik heb nog altijd liever lozano dan dan neres en angelino doet echt niet onder voor tagliafico, zijn gelijkwaardig denk ik. Dumfries is een betere back dan mazzaroui. Rosario of schone, tja je kiest een van die twee en dat is afhankelijk van een systeem wat je wilt spelen. Schone is een betere voetballer en Rosario is beter in gaten dichtlopen en ballen afpakken, tja het is wat je wilt. Hendirx is inderdaad veel minder dan van de beek en zoet is ook minder dan Onana maar dat maakt Onana niet opeens een wereld keeper. Blind is beter dan viergever.

22 juli 2019 om 11:22

@fr-RKC PSV heeft ook gewoon een goed seizoen gehad qua puntenaantal. Het spel was echter niet altijd om aan te zien en denk ik dat ze heel afhankelijk waren van de jong. Het was vaak vanaf minuut 80 ballen in de zestien pompen en valt die meestal wel goed door het niveau in de eredivisie. Ik ben benieuwd of ze dit jaar ook een dergelijk puntenaantal kunnen behalen want ik hoop weer op een mooie titelstrijd.

22 juli 2019 om 11:29

Knap? Psv is echt overdreven lang koploper geweest, echt een drama hoe ze dat uit handen hebben gegeven nog..

Vind het goed dat van Bommel zich niks laat aanpraten door de media (ook al zit er een kern van waarheid in). Maar hij moet nu wel gaan laten zien dat hij zelfreflectie heeft. 'onverstoorbaarheid' is goed maar het moet zich niet vertalen naar koppigheid. Dan hou je jezelf voor de gek. De combi Rosario/Hendrix werkt niet, dat hebben we allemaal kunnen zien, dus ook van Bommel. Geen enkele reden om daar nog langer aan vast te houden dus.

Dat hij wel eens te veel met de 4e man praat interesseert me dan weer heel weinig. Nu hij eenmaal dat imago heeft schakelt fox ook standaard naar hem als hij daar staat, terwijl andere trainers dit ook vaak genoeg doen. Niet zoveel bijzonders.

22 juli 2019 om 11:25

Dat ligt niet zo zeer aan het koppel maar Hendrix hoort eigenlijk niet op dit niveau thuis. Met weinig tegendruk kan hij het nog redelijk handelen maar staat PSV onder druk zoals bijv in de cl of tegen de top drie dan is hij de eerste die door het ijs zakt.

22 juli 2019 om 11:59

Gek genoeg heeft Hendrix, met name in zijn eerste seizoenen bij PSV, zijn beste wedstrijden in de CL en tegen Ajax gespeeld vind ik.

Als je hem puur op zijn kwaliteiten gebruikt is het ook echt geen slechte speler, typisch eentje voor een middenmotor in Italië. Je moet alleen niet verwachten dat hij de geniale oplossing naar voren bedenkt, maar in dit systeem wordt dat wel van hem verwacht als je aan voetballen toe wilt komen.

Wat was de definitie van krankzinnigheid ook alweer? Hetzelfde blijven doen en hopen dat het resultaat anders is?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.PSV74
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

271 fans
Coach, 42 jaar
SeizoenClub
2018- PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
2006-2011 Bayern München
Laatste voetbalnieuws

Gerbrands voelt mee met PSV-supporters: ‘Maar het heeft grote voordelen’

Het nieuwe speeltijdstip in de Eredivisie van zondag om 20.00 uur valt bij de meeste voetbalsupporters niet in goede aarde. PSV-directeur Toon Gerbrands begrijpt de kritiek van de fans, maar benadrukt...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 22 augustus
Manchester United is Jadon Sancho niet vergeten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren