Ex-Ajacied met pijn en moeite naar China geloosd: ‘Niemand wilde hem’

Woensdag, 12 juni 2019 om

Ooit gold Richairo Zivkovic als een van de grootste talenten uit de Eredivisie, maar de carrière van de voormalige spits van Ajax loopt niet op rolletjes. Zaakwaarnemer Louis de Vries doet een boekje open over hoe hij erin slaagde om Zivkovic van KV Oostende naar het Chinese Changchun Yatai te loodsen. "Niemand wilde hem hebben", zegt de belangenbehartiger tegenover Het Laatste Nieuws.

Oostende wilde de samenwerking met Zivkovic, die afgelopen seizoen 3 keer scoorde in 21 competitieduels, stopzetten, maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Oostende wilde af van Zivkovic: veel loon, weinig rendement. Zijn zaakwaarnemers boden hem aan bij honderd clubs, maar niemand wilde hem", zo vertelt De Vries, die vervolgens door Oostende werd ingeschakeld om een nieuwe club voor de spits te vinden.

De Vries vond al snel een geïnteresseerde partij. "Ik nodigde Dinamo Kiev uit voor de return in de halve finale voor de beker tegen Gent, waarin Zivkovic de ene na de andere kans verprutste, waarna die van Kiev zeiden: 'Louis, als je nog eens iemand weet, laat dan maar zitten...'", zegt de zaakwaarnemer, die in een uiterste poging zijn zoon inschakelde voor de transfer van Zivkovic.

"Mijn zoon is sinoloog", zegt De Vries. "Zo kon ik geregeld wat zaken doen in China. Op die manier kwam ik in contact met een Chinese club. Ik had hen gezegd: 'Zivkovic moet je pakken, ex-Ajax, Hollandse voetbalschool." Het verbaasde de Belg dat de transfer naar de tweedeklasser uit China niet veel later rond was. "Ze deden het! 2,5 miljoen euro transfersom! Dat was heel mooi", lacht De Vries.Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door joekaa)

Goed om dit te zeggen over je cliënt. Voor zivkovic is het wel einde carrière, hoop voor hem dat die nu flink cashed want hierna word het niks meer. Jammer was een verschrikkelijk groot talent en ook niet bepaald dom. Heeft toen toch zijn havo diploma weten te halen in de tijd dat die doorbrak bij groningen

12 juni 2019 om 23:36

Ik wil niemand beledigen, maar een afgeronde Havo opleiding wil nou niet bepaald zeggen dat je hoogbegaafd bent.

12 juni 2019 om 23:38

Hij heeft het toch ook totaal niet over hoogbegaafd zijn?

12 juni 2019 om 23:40

Nee zeker niet, maar het in de tijd halen dat je doorbreekt bij een eredivisieclub en 1 van de grootste talenten van het land bent dat is wel knap hoor. Veel jongens denken dan laats school maar zitten en halen het niet of stoppen helemaal met school omdat ze denken dat ze het wel redden met alleen voetbal. Dat hij toch perse zen diploma wilde halen zegt wel iets.

13 juni 2019 om 00:29

En heel veel leuke stap avonden in zijn studententijd. Leeft gewoon niet voor het voetbal.

13 juni 2019 om 08:36

Hij lijkt ook zeker niet dom. Als hij straks in 15 jaar betaald voetbal 10 miljoen binnen haalt en een beetje goed met zijn geld om gaat, kan hij op zijn 33e met pensioen. Moet je eens bij de FNV vragen hoeveel er hiervoor tekenen.

Bizar ... hoe kan je carriere verlopen.

Van Top talent tot tobber die ze maar net kunnen slijten in China

Zo zie je trouwens ook dat de Ajax opleiding zeker geen garantie is voor een gouden carriere.

12 juni 2019 om 23:37

Mee eens. De Ajax opleiding is zeer goed mits je de juiste instelling hebt om succesvol te worden. Zivkovic dacht volgens mij dat ie de nieuwe Ronaldo was en vond het allemaal wel best. Je ziet het, niks van terecht gekomen!

12 juni 2019 om 23:39

Twee zielen, een gedachte Davey😉

12 juni 2019 om 23:59

Zivkovic komt praktisch uit de groningen opleiding

13 juni 2019 om 00:14

Zijn mentaliteit zal zeker niet altijd even goed geweest zijn. Maar dit is nou een typisch voorbeeld van een hele domme overstap. Als je 40-50 wedstrijden of zelfs meer hebt gespeeld dan ga je toch niet bij jong Ajax in de Jupiler league spelen. Logisch dat je dan met motivatie problemen kampt. Deze jongen had destijds gewoon bij Groningen moeten blijven of een eredivisie verhuur moeten eisen. Het is toch te lachwekkend voor woorden dat ook weer zo’n speler als Pierie met 70 wedstrijden in het eerste van Heerenveen volgend seizoen in de jupiler league gaat spelen. Dat is niet alleen dom van de speler zelf maar ook van de club Ajax. Het jong team heeft voor veel talenten een groot voordeel maar ieder seizoen zitten er bij PSV en Ajax er wel een paar tussen die zelfs bij middenmotors met gemak mee kunnen. Voor hun is een verhuur naar mijn mening beter.

13 juni 2019 om 00:52

Niks van terecht gekomen? Hij verdient nu zn 3 miljoen per jaar en heeft een 4 jarig contract.... ik weet wel ergere dingen.

13 juni 2019 om 05:36

Typisch gevalletje van te vroeg gegaan voor het geld. Had lekker bij zijn clubje basis moeten spelen 2 seizoenen en dan de stap maken. Maar nee, meneer wou voor een dik salaris bij Ajax bij de beloften spelen. Schuur, Pirie en Scherpen zijn de volgenden????

13 juni 2019 om 11:20

@DavyAjax4: Dus elk talent die bij Ajax vandaan komt en het niet redt, heeft niet de juiste instelling?Lekker makkelijk om het op die manier te stellen, maar was je erbij? Wel erg kort door de bocht en arrogant, de conclusie die jij trekt. Misschien is hij wel niet goed begeleid of speelde er andere zaken op de achtergrond, waardoor hij in deze situatie terrecht is gekomen. Ga maar eens met aantal andere spelers praten die weg zijn gegaan bij Ajax of het daar niet gered hebben, maar wel bij een andere grote club, die kunnen je ook wel wat andere verhalen vertellen over de Ajax opleiding. Bij Ajax zijn ze niet altijd even goed in de omgang met bepaalde talenten. Er is niets zo ongelijk als een gelijke behandeling van een ongelijke. Met andere woorden: Je hebt te maken met verschillende spelertjes, uit verschillende windstreken met een verschillende achtergrond, daar zal rekening mee gehouden moeten worden.

12 juni 2019 om 23:38

Doorzettingsvermogen zoals een Donny, Matthijs of Frenkie wel hebben, ontbrak deze vriend wel natuurlijk. Talent is een ding maar een goede mentaliteit maakt of breekt je carrière.

12 juni 2019 om 23:41

Aan de andere kant is een Ajax opleiding en een beetje speeltijd/naam wel een garantie om jezelf nog een flink zakcentje rijker te kunnen maken in China. Wat dat betreft kom je dus niet bepaald slecht terecht uiteindelijk, mits je verstandig met je geld kunt omgaan.

12 juni 2019 om 23:45

Maar het staat wel goed op je cv waardoor er altijd wel weer een club intrapt, hetzij met de nodige moeite.

12 juni 2019 om 23:58

Zivkovic heeft de jeugd van FC Groningen doorlopen...

Hij heeft ook behoorlijk wat wedstrijden voor het 1e van Groningen gespeeld.

13 juni 2019 om 00:05

Je bent me net voor.vroeg me al af hoe iedereen erbij komt. Hij is op zijn 17e bij Ajax beland en werd half jaar later 18. Heeft een seizoen bij jong Ajax meegespeeld, meer verder niet in aanraking met de jeugd geweest

13 juni 2019 om 08:08

Tja, als Ajax een speler jong koopt en die speler groeit uit tot een waardevolle speler, dan roepen veel supporters hier maar te graag dat de Ajax opleiding geweldig is.

Dan moet je natuurlijk niet je ogen sluiten voor de gevallen die mislukken, want dat zijn er logischerwijs ontzettend veel. Vandaar dat het hier door enkelen benoemt wordt.

13 juni 2019 om 00:36

Niet iedereen kan slagen dan zou iedereen die tegen een bal aan kan schoppen bij de Ajax opleiding willen aansluiten.

13 juni 2019 om 08:14

Deze jongen is geen Ajax product. Heeft zijn voetbal opleiding bij Groningen gehad.

Haha denk niet dat Zivkovic blij is met deze uitspraken. Je eigen zaakwaarnemer die een beetje lacherig doet en nog verbaasd lijkt te zijn dat hij toch een club voor je gevonden heeft. Verder maakt het mij niet heel veel uit. Na zijn transfer naar Ajax is ie alleen nog maar in het nieuws gekomen vanwege rare fratsen.

12 juni 2019 om 23:41

Volgens mij is dit niet de zaakwaarnemer van Zivkovic. Althans, dat is hoe ik het lees. De zaakwaarnemers van Zivkovic konden geen nieuwe club vinden. Deze zaakwaarnemer is uiteindelijk ingeschakeld door Oostende

12 juni 2019 om 23:41

ik vind dit toch wel prachtig hoor, hij was zelf natuurlijk veel te vroeg naast zijn schoenen gaan lopen. Zivkovich heeft natuurlijk zelf in de hand of hij scouts weg jaagt.

13 juni 2019 om 05:41

@Protheus, lekker makkelijk om die jongen de schuld te geven. Ajax haalt deze jongen met kwaliteiten waarvan je al wist dat die bij Ajax niet uit de verf zouden komen. Ajax zou hem wel even omturnen tot een typische Ajax spits. Is fout ingeschat van Ajax en kost die jongen zijn carrière. Enige wat hem te verwijten is, is dat hij zijn hoofd op hol heeft laten brengen door Ajax.

13 juni 2019 om 06:19

Steef71, wel erg makkelijk om Ajax hier de schuld van te geven. Er is er maar een die aan het roer van zijn carriere staat, en dat is hijzelf. Het enige dat jenAjax kan verwijten is dat zij zijn talent of motivatie verkeerd ingeschat hebben. Als dit zo'n geweldig talent was geweest, had hij het nadien elders wel goed gedaan.

13 juni 2019 om 06:57

Steef, als je het zelfs bij met alle respect Oostende niet eens red ligt dat niet aan Ajax hoor. Dan faal je zelf gewoon keihard. Bovendien is zijn mentaliteit nooit goed geweest, bevond zich meer in de clubs dan op het trainingsveld weet ik uit eigen ervaring.

Haha mooi om eens zo'n verhaal te lezen. Denk alleen niet dat Zivkovic dit kan waarderen.

12 juni 2019 om 23:46

Niet echt lekker voor zijn zelfvertrouwen haha

Zo jammer van deze jongen. Werd gezien als een top talent maar helaas. Hij zal nu wel lekker cashen daar in China. Ook niet verkeerd!

Wat een sneu verhaal dit. Lijkt bijna alsof die zaakwaarnemer een loopje met hem neemt. Ik vind het jammer want heb deze jongen vroeger enkele keren gesproken en het is een hartstikke vriendelijke jongen. Echter, hij is ook wat eerlijk. Soms wat te, in combinatie met z'n gevoel. Na z'n overstap naar Ajax werd er een totaal verkeerd beeld van hem geschetst. Zonde. Talent had 'ie wel, maar denk dat we hem met z'n allen veel te snel naar boven hebben geschreven. Ook nog in de tijd dat het huidige spitsenprobleem van Oranje steeds duidelijker werd, waarbij iedereen wat hoop begon te krijgen dat dit dan toch onze toekomstige topspits zou zijn. Ga er maar aanstaan op je 17e of 18e. Wat deden jullie op die leeftijd?

12 juni 2019 om 23:40

M'n ballen uit m'n broek lopen op het veld en later in de kroeg😉

Fijn zo'n zaakwaarnemer die aan het begin van de transferperiode nog even laat weten hoe geweldig hij wel niet is.

Overigens zullen die Chinezen zeer tevreden zijn met Zivkovic; 7 doelpunten in 8 wedstrijden tot nu toe.

12 juni 2019 om 23:45

Dat zegt ook wel gelijk alles over de Chinese competitie!?

12 juni 2019 om 23:47

2e niveau in China, denk dat hij het bij bijvoorbeeld Almere of Oss ook wel goed zou doen

13 juni 2019 om 00:41

Bij een club in jet linkerrijtje van de kkdivisie wel. Rechter denk ik niet.

13 juni 2019 om 06:13

Da's leuk, maar die betalen natuurlijk geen 3 miljoen per jaar! Ik snap m wel, hij weet zelf ook dat het niks meer gaat worden, dus dan nog maar even lekker cashen. Groot gelijk ...

12 juni 2019 om 23:45

Dit is geen zaakwaarnemer van Zivkovic maar een “tussenpersoon” die ingeschakeld is door Oostende. Vreemd verhaal, maar Zivkovic zal hier zelf ook niet slechter van zijn geworden.

Wat zonde dat het zo is gelopen met Zivkovic.
In het begin van zijn carrière was hij echt een groot talent bij FC Groningen.
Hopelijk gaat hij zich toch nog herstellen in het verdere verloop van zijn loopbaan.

was ook een domme transfer van Zivkovic destijds imo. wie gaat er nou speeltijd bij een Eredivisie club opgeven om een niveau lager te gaan spelen in de Jupiler League met Jong Ajax. dat komt je ontwikkeling als jonge speler natuurlijk niet ten goede

13 juni 2019 om 07:33

Hij had ook geen glazen bol natuurlijk hè... ik snapte best dat hij die transfer maakte. Via Jong Ajax naar Ajax 1 lijkt een kortere weg dan via FC Groningen. En hij was nog op een leeftijd dat zo'n beslissing te begrijpen is.

Ik denk dat Zivkovic zichzelf vooral kan verwijten dat hij ná Ajax verkeerde keuzes heeft gemaakt. Is natuurlijk ook een tijd lang geblesseerd geweest. En ik vraag me af of hij mentaal wel helemaal in orde is, op mij komt hij niet over als iemand die alles opzij wil zetten voor z'n sport.

zonde... groot talent, maar nu tweede klasser in China...
Achteraf gezien had hij andere keuze moeten maken, maargoed dat is achteraf.

Anderzijds, hij is pas 22 he!
Gewoon 2 jaar keihard investeren en je zelf terug knokken naar de subtop!!
Profvoetbal is een kans die maar weinig krijgen, dus die moet je pakken.

Ik ken dhr. De Vries niet, maar ik vind het sowieso top dat een zaakwaarnemer openlijk zo over zijn cliënt praat. Goed is goed, slecht is slecht. Geen gedraaikont vanwege het eigen belang.

Onvoorstelbaar hoe een carrière kan lopen. Zivkovic heeft toch voldoende kansen gehad om er iets van te maken.

Hij was zo goed bij Fifa 16? 15? 14?

Beste spits voor career mode.

Zivkovic is wel echt 1 van de merkwaardigste verhalen van de afgelopen jaren. Op z'n 17e al een hele goede en spits voor FC Groningen, daarna naar Ajax en daar minder geworden in plaats van beter, nu mislukt bij Nederlandse en Belgische provincie clubs en via een handige zaakwaarnemer z'n zakken aan het vullen in China. Dat hij het niet zou halen bij ajax was nog wel te verwachten. Hij moest het hebben van snelheid en grote ruimtes achter de verdediging van de tegenstander en dat is nou net wat je bij ajax niet hebt. Daar mislukken zat er dus wel aan te komen, het is alleen heel gek dat hij het daarna nooit meer heeft kunnen oppakken. Het leuke aan dit verhaal is trouwens wel dat dat nog nieteens het meest merkwaardige aan het verhaal. Je hebt dus Chinezen die 2,5 miljoen betalen voor een speler omdat hij bij ajax heeft gespeeld...

Leuke zaakwaarnemer heb je dan?!
Maar... hij is NOG Maar 22!!! dat is nog echt jong, misschien dat even ver weg in rust werken aan je eigen mentaliteit en ff in de spiegel kijken hem wel goed doet. Zie nog steeds wel potentie in hem, maar lijkt of die het plezier in het spelletje is verloren... Moet nu gewoon sterker zijn dan zijn eigen ego en een man worden, hoop dat die over een jaar of 3 weer terug komt naar europa en zijn belofte alsnog enigszins waar kan maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

105 fans
Aanvaller, 23 jaar

In de wandelgangen

Maandag 16 december
Napoli heeft er dertig miljoen euro voor over om Lucas Torreira terug naar Italië te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren