Ajax-supporters gooien met bier naar burgemeester tijdens huldiging

Donderdag, 16 mei 2019 om

De selectie van kampioen Ajax is donderdag gehuldigd op het Museumplein in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema was aanwezig bij de festiviteiten in de hoofdstad, maar haar toespraak op het podium verliep niet zonder slag of stoot. Boze supporters van Ajax gooiden met bier en voorwerpen naar Halsema en lieten een striemend fluitconcert horen, zo meldt Voetbal International.

Directeur Edwin van der Sar deelde nog complimenten uit voor het werk dat Halsema had verricht rondom de huldiging. “Hier is burgemeester Halsema, zij heeft het allemaal mogelijk gemaakt dat we hier staan”, zei de oud-doelman van Ajax tegen de menigte. Halsema zelf kwam ook aan het woord.

“Namens Amsterdam zeg ik dankjewel. Jullie zijn de hoop voor zoveel Amsterdammers. Jullie hebben laten zien dat je met talent, ambitie en heel veel werk alles kunt bereiken. Wij zijn trots op jullie.” De lovende woorden voor de Ajax-selectie sorteerden geen effect, want enkele bezoekers gooiden met bier richting de burgemeester. Aanvoerder Matthijs de Ligt zorgde er samen met Van der Sar voor dat Halsema niet werd geraakt.

De huldiging van de kersverse kampioen uit Amsterdam had nogal wat voeten in de aarde. Omwonenden van het Museumplein vreesden voor ongeregeldheden en wangedrag van Ajax-supporters en lieten dit onlangs weten middels een open brief aan Halsema. De politicus had daar echter geen boodschap aan en liet de festiviteiten gewoon doorgang vinden.Gerelateerd

89 reacties (laatste reactie door joafca)

Ja die ligt daar niet zo lekker nee, kun je verwachten. Sowieso dramatisch beleid daar in onze hoofdstad. Alleen Ajax ontrekt zich aan die malaise.

16 mei 2019 om 17:24

Sorry maar ik kan hier totaal niet om lachen, wat een ontzettend kinderachtig en asociaal gedrag! Jammer dat een aantal supporters weer het feestje moeten verpesten.

16 mei 2019 om 17:25

Nou prima, heb de 'haha' weggehaald. Maakt mij niet uit, ze gooien een biertje .. komt niet eens in de buurt

16 mei 2019 om 17:27

Het feestje is niet verpest hoor. Maak je geen zorgen.

16 mei 2019 om 17:52

Komt niet eens in de buurt?? Zag je dat blik wat De Ligt ving? Een metertje hoger en verder, en het raakt Halsema of een speler in zn gezicht. Reken er maar op dat dat flink wat schade aanricht. Gekken zijn het, ze mogen blij zijn dat Halsema er voor heeft gezorgd dat de huldiging op het Museumplein was en niet ergens op een parkeerplaats naast de Arena.

16 mei 2019 om 18:54

Nou je bent echt niet goed bij je paasei als je een vol blik bier richting een podium met mensen (nota bene je eigen helden waarvoor je komt) smijt hoor. Als je die op je gezicht krijgt kan je gewoon naar de eerste hulp..

16 mei 2019 om 17:27

Ja je hebt gelijk, dat geeft het recht om iemand met voorwerpen te bekogelen. Men verwijt haar truttig beleid. Ik vind het vreselijk truttig dat kinderachtige mannen een burgemeester met rotzooi bekogelen tijdens een feestje. Dezelfde droeftoeters die Scherpen, praktisch nog een kind bedreigen omdat hij (ooit) voor Feyenoord was. Ik schaam me diep voor een aantal mede-Ajacieden.

16 mei 2019 om 17:32

Hij zegt nergens dat het terecht is. Hij zegt dat het te verwachten was. Verder niet te zwaar aan tillen. Bij een dronken menigte zitten er altijd wel een paar tussen.

16 mei 2019 om 17:33

Thanks Kukelekoki, precies wat ik wilde reageren. Nu nooit meer linksbacks van Feyenoord poorten als de bal buiten het spel is hè : p

16 mei 2019 om 17:48

Ik zeg ook nergens dat hij dat zegt, maar hij bagetalliseerd het wel.

16 mei 2019 om 17:35

Het beleid wordt gewoon bepaald door de gemeenteraad. Halsema is geen dictator van Amsterdam. Vele van de verwijten naar Halsema zijn gewoon onzin want die worden bepaald door de democratisch verkozen gemeenteraad.

16 mei 2019 om 17:39

Nee klopt, maar wel het linkse uithangbord van een linkse gemeenteraad

Ze heeft overigens het alcoholverbod op de grachten geveto-d, props voor haar.

Wil alleen maar zeggen dat ik het niet verrassende vindt dat er bier wordt gegooid, niet dat ik het er mee eens ben. Maar dat is voor moraalridders als Rugu nogal moeilijk te onderscheiden...

16 mei 2019 om 17:43

Je normaal gedragen staat blijkbaar gelijk aan moraalridder...tja

16 mei 2019 om 17:48

Verrassend vind ik het ook niet, maar je moet dit asociale kutgedrag wel ten aller tijden veroordelen. Door dit soort dingen loopt een volgende huldiging mogelijk gevaar. Hoe dronken je ook bent, als je je als volwassen man geroepen voelt om als een van de weinigen uit de groep met 100.000 supporters bier te moeten gooien naar de burgermeester ben je gewoon een mafklapper eerste klas.

16 mei 2019 om 17:48

Veiligheid is haar domein. Andere onderwerpen die als betuttelend worden ervaren zoals een held op op je brommer en het toeristenbeleid rondom boten e.d. Zijn gewoon coalitie besluiten en daar hoort de Burgemeester niet eens bij.

16 mei 2019 om 17:49

Nee, ook jij leest slecht. Dat zegt hij toch niet echt, of wel?

16 mei 2019 om 17:54

Hij zegt dat ik gelijk heb en dat ze inderdaad in hun recht staan dat te doen. Als dat niet impliceert dat ik het goedkeur weet ik het ook niet meer.

Anyway, was leuk hier, maar ik ga de zon opzoeken. Gefeliciteerd Ajaxcieden, mooi moment om de 34ste binnen te halen.

16 mei 2019 om 17:56

Dominee hoezo vind je Rugu een moraalridder? Ik ben het eens met hem hoor, stank voor dank noem je dat. Femke Halsema had ook kunnen kiezen voor het Arenapark, maar maakte zich toch sterk voor Museumplein. Om vervolgens bekogeld te worden met bier en voorwerpen, diep triest van die enkele gekkies.

16 mei 2019 om 17:59

@domineedirksen:
Nee ze is niet het uithangbord van de gemeenteraad. De gemeenteraad kan een aanbeveling doen voor een burgemeester maar de benoeming gebeurd door het kabinet. Het punt is dat veel mensen boos worden op Halsema om dingen waar ze niks mee te maken heeft.

@afcaxx:
Niet perse haar domein maar van de driehoek. Zo is het ingrijpen van de ME tijdens Ajax-Juve is iets wat onder de verantwoording van de politie valt. Het verbod op de Entrada is wel iets waar meer haar verantwoordelijk is.


@jaakke:
Wat lees ik dan verkeerd? Hij zegt dat het begrijpelijk is dat mensen boos zijn op Halsema vanwege dramatisch beleid. Mensen kunnen best boos zijn maar dat betekend niet dat ze op de juiste mensen boos zijn.

16 mei 2019 om 18:16

Jammer dit, bier gooien doe je maar ergens bij de Jostiband ofzo.

Ik mis Eberhard van der Laan wel echt als Amsterdammer. Hij was voor mij echt mijn burgemeester. Dat gevoel zal ik nooit bij Halsema krijgen.

edit: bij Normaal concerten dus ipv de Jostiband

16 mei 2019 om 18:33

Ze is er net een paar maanden. Geef die vrouw een kans. Dit is een beetje alsof je Bande volgend jaar na z'n tweede wedstrijd al slecht noemt. Van der Laan was ook niet altijd geliefd. Wie weet wordt Halsema wel een echte burgermoeder.

16 mei 2019 om 18:40

Nah soms weet je het bij voorbaat al. Ik heb van der Laan altijd wel gemogen. Van Aartsen vond ik ook wel oke, in mijn ogen had ie zich wel snel bewezen een prima burgemeester te zijn. Had hem liever gezien. Bande heb ik nooit zien voetballen al heb ik van te voren niet zo hoge verwachtingen, dus die moet ik inderdaad meerdere wedstrijden de kans geven. Helemaal mee eens. Halsema is al jaren in de politiek aanwezig hoor en op basis van haar eerdere uitspraken heb ik wel een redelijk beeld van haar.

16 mei 2019 om 18:56

@primetime Jij bent echt erg doe maar bij de jostiband. Dat zijn ook gewone mensen. Sorry maar vind zo'n uitspraak niet kunnen.

16 mei 2019 om 19:11

Van der Laan werd ook massaal uitgefloten bij de huldiging van Ajax.

16 mei 2019 om 19:17

Hmm er was toch ergens iets waar ze dat gewoon leuk vonden? Niet Jostiband blijkbaar.

Nja heb ff gegoogeld, bij Normaal concerten dus. Excuses, als Amsterdamse urban hiphop liefhebber ben ik niet zo thuis in dit soort muziek. Maar ik bedoel dus ergens waar het wordt gewaardeerd. De band Normaal vond dat leuk, dus dan mag het. Had het inderdaad beter kunnen opzoeken

16 mei 2019 om 18:41

Goed dat ze dit beleid afstraffen door op deze wijze aan te tonen dat je zon huldiging zonder zorgen overal kan doen. Kansloze kneuzen, lekker met een anker in zee pleuren. Geintje natuurlijk, zonde van het anker.

Ik snap dat Halsema niet populair is bij Ajax supporters, maar bij de vorige huldigingen moest uitgeweken worden naar het parkeerterrein naast de Arena tot frustratie van de aanhang. Nu mag je van deze burgemeester het Museumplein op en zijn er een aantal idioten die met bier gaan gooien. Lijkt mij niet verstandig.

16 mei 2019 om 17:29

Laatste keer op de parkeerplaats naast De JC Arena is alweer 15 jaar geleden.. Daarna op het Leidscheplein, Museumplein en Arena Park.

16 mei 2019 om 17:50

Arena park is wel een beetje in dezelfde categorie als op een parkeerplaats naast de Arena. Dus het punt is wel gewoon valide. Na 2011 mocht het Museumplein van Van der Laan niet meer .

16 mei 2019 om 18:28

Ik vind een afgelegen parkeerplaats met 0 voorzieningen nogal een verschil met een groot grasveld met daar omheen volop horeca gelegenheden etc..

16 mei 2019 om 21:32

Ik vind t dezelfde categorie omdat we naar een sfeerloze plek werden verbannen. Ik vind t top dat we met deze burgemeester de binnenstad weer mogen proberen. En dat de boel goed georganiseerd was, dat was in 2011 wel anders. Als je dan met bierblikjes gaat gooien snap je het echt niet. Ooit werden er blikjes gegooid naar de arriverende Feyenoord aanhang, sindsdien mogen er geen uitsupporters meer bij de wedstrijden.

16 mei 2019 om 17:31

Denk dat het met beleid in amsterdam te maken heeft waardoor men geen fan van haar is.
Met dit feestje maakt ze dat niet goed.
Al keur ik het gedrag om voorwerpen te gooien af.

16 mei 2019 om 17:37

Je bedoeld beleid waar niet Halsema maar voornamelijk de gemeenteraad verantwoordelijk voor is?

16 mei 2019 om 17:46

Ik denk ook dat haar acties rondom de entrada (de 'waterwerpers' haar niet populairder hebben gemaakt.

16 mei 2019 om 17:46

Halsema is GroenLinks en dat is wel de grootste partij in Amsterdam.

16 mei 2019 om 18:04

Haar acties? Ze was toen geen onderdeel van de driehoek en zelfs al was ze dat betekend niet dat het haar acties zijn. Er is gezamenlijke verantwoordelijkheid maar besluiten rondom geweld liggen toch wel eerder bij de politie. De verordening over de entrada zijn wel de taak van de burgemeester.

Overigens ben ik het niet eens met het geweld dat gebruikt wordt maar dat is een groter probleem van hoe de politie dingen oplost en niet alleen die van Halsema.

16 mei 2019 om 18:37

Halsema zat in het buitenland tijdens de Entrada en de politie nam zelfstandig dat besluit. Daar is zij niet verantwoordelijk voor. Maar goed, in deze tijden van fake news roepers die denken dat ze door de NOS worden geïndoctrineerd (linkse media oeh pas maar op straks ga je nog deugen stel je voor) verbaast het me helaas niks dat mensen serieus denken dat Halsema daar die beslissing heeft genomen alsof ze hoogstpersoonlijk dat waterkanon bestuurde.

16 mei 2019 om 19:37

@kyle66: Ik vraag me af of het gros van de Ajax supporters buiten de standplaats van Arena uberhaupt wel betrokken is bij Amsterdam. Wellicht is het voor hen de eerste keer dat ze een woord als "beleid" horen. Je merkt aan wel meerdere reacties op dit forum dat men meer vanuit sentiment reageert dan vanuit kennis wanneer het om iemand haar/zijn functie betreft.

Jammer dat een aantal toch vaak weer het plezier van anderen willen vergallen. Wat is er mooier dan twee rivaliserende partijen in één stadion? Waarbij men de daadwerkelijke strijd op het veld laat plaatsvinden en zelf het bij het supporten houdt.

16 mei 2019 om 18:04

Ja en om 16.00 uur. Dan doe je het op het museumplein, verpest je het alsnog voor een deel van de supporters. Ik kon er niet bij zijn. 16.00 uur, dat wijf is op dr kop gevallen. Mooie safe van Edwin overigens.

16 mei 2019 om 18:39

Tis toch heel normaal om het om 16u te doen? Vgm gebeurd dit ook bij PSV en vorige keer bij feyenoord begon het al vroeg in de middag. Er zijn altijd wel een paar die er niet bij kunnen zijn. Jammer, maar het leven is niet altijd feest. Was het om 8u s avonds geweest kon ik niet heen, samen met veel anderen ivm een voetbalwedstrijd die we moeten spelen.

16 mei 2019 om 19:03

Ja hoe durft ze inderdaad. Zomaar een tijd uitkiezen die jou niet goed uitkomt. Wat een ramp.

16 mei 2019 om 19:05

Niet alleen mij, maar half Nederland werkt gewoon overdag.

16 mei 2019 om 19:08

16:00 lijkt mij een redelijke tijd toch? Veel mensen hoeven dan slechts een halve dag vrij te nemen van hun werk. Doe je het later is de drukte niet meer te overzien en loop je het risico dat mensen (te) dronken worden en vergroot je de kans op ongeregeldheden.

17 mei 2019 om 00:47

Kiezen of delen Rutger. Bij Feyenoord begon het al om 12u smiddags

16 mei 2019 om 18:44

Gelukkig zijn het 2 biertjes op 100.000 fans. Procentueel doet ze het dus een stuk beter dan, pak m beet, ronnie flex of lil kleine

Met Van Der Sar en De Ligt weet je dat er niks langs komt.

16 mei 2019 om 17:25

Waren mooie vangballen inderdaad. Verder mooi dat Van Der Sar en De Ligt extra hard klapten voor haar. Edwin was het duidelijk niet eens met het gefluit.

16 mei 2019 om 18:38

Nee die tokkies moeten zich ook gedragen. Gelukkig begrijpt Van der Sar dat.

16 mei 2019 om 22:42

En gelukkig waren er ook wel genoeg supporters die zich tot de blikgooiers richtte, om ze tot de orde te roepen... dit gooien met blikjes bier gebeurde overigens heel de middag. Dit kan immer zekerheid zeggen omdat ik zelf ook een vol blik bier tegen me hoofd kreeg... en daarnaast ook een aantal anderen. Hier is voor het Halsema incident ookal door wat mensen ingegrepen die een groepje weerhield een blikje te gooien in het publiek.

16 mei 2019 om 17:26

Potdicht

Dit is wel jammer dat dit moet gebeuren. Altijd zijn er een paar he

16 mei 2019 om 18:24

Zolang het daarbij blijft mogen we blij zijn.
Maar dit hoort niet. Uitfluiten mag van mij wel. Vind het zelf een vreselijk irritant mens. Maar ieder zijn mening natuurlijk:-)

Heeft natuurlijk te maken met de actie van de ME laatst voor Juventus thuis die zij had laten uitvoeren. Het is niet goed te praten, maar het is wel de verklaring waarschijnlijk

16 mei 2019 om 17:46

Ik kan het fout hebben maar ik dacht dat dat van de gemeenteraad afkwam en zij alleen een spreekbuis is. Daarnaast is dit natuurlijk gewoon triest. Je gooit niemand met bier onder. Kinderachtig volk.

16 mei 2019 om 17:51

Van de driehoek: Politie, Justitie en openbaar ministerie. Daar heeft zij wel een grote stem in, Los van dat ze misschien niet had voorzien hoe t zou lopen.

16 mei 2019 om 17:51

Nee de gemeenteraad was het er helemaal niet mee eens. Dit is besloten door de lokale driehoek in combinatie met de burgemeester. De burgemeester moet zo'n actie ook wel of niet goed keuren wil zo'n actie uitgevoerd worden.

16 mei 2019 om 17:52

Het besluit om uiteindelijk geweld toe te passen om een verordeningen te handhaven ligt bij de politie.

16 mei 2019 om 17:54

Halsema was niet eens in Amsterdam. De loco-burgemeester nam haar plaats in in de driehoek.

16 mei 2019 om 17:46

Had zij niet laten uitvoeren, maar de locoburgemeester ism de driehoek (OvJ, hoofdcommissaris van politie en dus de locoburgemeester. Halsema was op werkbezoek in Amerika.

16 mei 2019 om 17:53

Je hebt tegenwoordig ook zoiets als een telefoon waar je de hele wereld mee kan bereiken. Ook al was ze in Amerika heeft ze best kunnen oproepen tot deze actie door middel van 1 telefoontje. Ik zeg niet dat het gebeurt is, maar het zou wel kunnen.

16 mei 2019 om 17:59

In dit soort gevallen kan dat juist niet, een dergelijke situatie valt niet van afstand te beoordelen. Ik betwijffel overigens of de beslissing om ruiters en waterkanonnen in te zetten genomen is door de driehoek. Waarschijnlijk heeft de ME commandant een foute beslissing genomen. Maar de driehoek blijft verantwoordelijk. Maar Halsema maakte daar op dat moment geen deel van uit.

16 mei 2019 om 18:42

Jo, zeg gewoon, oké dat wist ik niet, je hebt gelijk. Dat is niet zo moeilijk toch? Je kletst namelijk onzin. Gefeliciteerd met het kampioenschap.

17 mei 2019 om 17:21

Ik wist dat het was overgenomen door de Locoburgemeester en dat ze in Amerika was, ik gaf alleen aan dat dat van dat telefoontje ook zomaar kan. We zullen het nooit weten. Ik heb ook geen wrok tegen Halsema. Ik vind het een goede partijvoorzitter voor Groenlinks, maar de Haagse politiek is net wat anders dan de grootste stad van Nederland runnen en in mijn ogen is dat geen goede combinatie.

Oh oh oh.. het blijft lastig om heel even normaal te doen. Maarja.. dronken voetbal supporters en intelligentie gaan vaak niet samen helaas.

16 mei 2019 om 17:48

Dronken mensen en intelligentie gaan niet goed samen.

16 mei 2019 om 18:53

Er zijn best wat onderzoeken die stellen dat intelligente mensen over het algemeen meer drinken dan domme mensen.

16 mei 2019 om 19:09

Dat zou weleens kunnen kloppen. Ik drink regelmatig.

16 mei 2019 om 19:13

Helaas worden ook intelligente mensen dom van alcohol.

16 mei 2019 om 19:29

In ieder geval geen klokbier of schultenbrau😉

Nog nooit gezien dat de burgemeester niet wordt uitgefloten tijdens de huldiging. Zou er niet eens meer aan beginnen.

Ze is wel de burgemeester die de inhuldiging weer terug bracht naar het Museumplein.

Bier gooien hoort bij zo'n feest, het is geen zakenlunch

Wat een aanfluiting, het is altijd weer het zelfde overal. Iemand die over de veiligheid gaat rondom de wedstrijden, is nooit populair bij wat heethoofden, die nooit willen snappen, dat sommige regels gewoon moeten worden gehandhaafd. Vast mensen die zich echt fan noemen en voor de club staan, maar niet snappen dat de club ze liever niet zou hebben.

De lijntjes zullen wel verkeerd vallen

Echt schandalig. Ze zouden blij moeten zijn dat Halsema ze op het Museumplein heeft toegelaten. Elke keer weer die aso’s. Beetje meer respect mag wel. Je hoeft geen fan van haar te zijn maar kom op zeg...gedraag je

Tja je moet wat met die ene hercencel. En op enige individuele gedachten kan je dit soort mensen sowieso niet betrappen. He authoriteit boeeee vind ik stom. Mag ik nu mn uitkering.

Vind dit eigenlijk zo jammer. Ja mensen in Amsterdam kunnen haar misschien niet mogen en dat mag je vinden maar ga dan geen dingen naar iemand gooien. Ze is ook gewoon de burgemeester die ervoor heeft gezorgd dat de huldiging weer op het museumplein plaats vond.

Ik vind dat burgemeester Halsema teveel over zich heen krijgt. Het optreden bij de entrada dat mag je haar rustig kwalijk nemen. Maar op een of andere manier wordt haar ook verweten wat niet haar schuld is, maar beleid is wat vanuit de gemeenteraad komt. Sommige mensen weten ook gewoon niet wat de functie van een burgemeester inhoud.

Uiteindelijk heeft Halsema ervoor gezorgd dat dit vandaag op het museumplein gevierd kon worden. Daar ben ik wel gewoon ontzettend dankbaar voor. Hopelijk kan de relatie ondanks een valse start de komende jaren beter worden.

16 mei 2019 om 20:39

De meeste mensen weten niet wat de functie van de Burgemeester is. De meeste mensen weten niet wat de functie van Rutte is. De meeste mensen weten überhaupt niks van politiek. Misschien slim als zulke mensen zich er dan ook niet mee gaan bemoeien. Scheelt een hoop geld.

Tja, in alles een burgemeester die geen enkele affiniteit met sport heeft. Dit in tegenstelling tot haar voorganger, die zat meermaals op de tribune bij (belangrijke) wedstrijden van Ajax. Al geeft dat gegeven geen pas om maar met (plastic)glazen/blikjes bier te gooien naar mensen op een podium. Maar een paar idioten tussen zo’n grote massa hou je altijd. Al zijn volgens mij de festiviteiten op dit incident na prima verlopen zonder wanklank. Jammer dat je tegenwoordig zoiets moet benadrukken....

Dit is toch maar wat groen links bereikt heeft, een burgemeester die zo gehaat wordt door een groot deel van de bevolking. Het nieuwe "verbinden", zeg maar..

17 mei 2019 om 17:03

Groenlinks stuit op aardig wat weerstand, dat is waar. Maar de vorige burgemeesters waren ook niet direct geliefd. Er is inderdaad wel weinig sprake van verbinden, terwijl Amsterdam daar juist voor staat dacht ik zo.

Ik erger mij hier echt aan. Het waren drie blikjes die gegooid zijn (wat niet goed te praten is). Verder waren er geen ongeregeldheden geweest en hing er een fantastische sfeer. En dit er toch weer uitpikken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

118 fans
Verdediger, 19 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
2016/2017 Jong Ajax 17 1 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Als Mino Raiola ‘nee’ zegt, is Matthijs de Ligt met hem akkoord’

Matthijs de Ligt heeft een voorstel van Barcelona definitief afgeslagen, zo schrijven media in Spanje. Onder meer de doorgaans betrouwbare radiozender Cadena Ser verzekert dat de toekomst van de negentienjarige verdediger...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 19 juni
Everton gaat André Gomes definitief aan de club binden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren