‘Rutten maakte week na aanstelling al racistische opmerking bij Anderlecht’

Woensdag, 24 april 2019 om

Fred Rutten vertrok vorige week dinsdag na ruim drie maanden als trainer van Anderlecht. De oefenmeester werd op 6 januari aangesteld en verspeelde volgens een reconstructie van Sport/Voetbalmagazine al na een week zijn krediet bij de spelersgroep. Tijdens het trainingskamp in het Spaanse San Pedro del Pinatar maakte hij een racistische opmerking naar een van zijn spelers, claimt het blad.

"Weet je wat het probleem is met zwarte spelers? Jullie werken niet hard genoeg", zou Rutten hebben geroepen naar een van zijn donkere spelers. Hij moest zijn opmerking vervolgens uitleggen aan bestuurder Michael Verschueren en deed het incident af als een uit de hand gelopen grap. "De Nederlander komt ongehavend uit de crash die hij zelf heeft veroorzaakt, maar het kwaad is geschied. Bij de spelers verliest Rutten week na week krediet."

Sport/Voetbalmagazine spreekt van 'een moment van zinsverbijstering bij Rutten, nochtans een aimabel man'. Op het moment dat het gebeurde, zouden de andere spelers niet hebben gereageerd. "De solidariteit is op dat moment ver te zoeken, ze lijken wel verlamd door hun persoonlijke belangen. Niemand heeft er baat bij om zijn mond open te trekken en de autoriteit van de coach te ondermijnen."

De hele situatie was tekenend voor de sfeer in de kleedkamer, zo schrijft het blad. Volgens 'een makelaar die het huishouden van Anderlecht goed kent' zijn de spelers op hun hoede voor elkaar. "Ze weten min of meer op wie ze kunnen rekenen en wie hen een loer zou kunnen draaien. De kleedkamer doet mij denken aan de serie House of Cards. Iedereen probeert de ander tegen te werken."Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door murki)

Als hij dat daadwerkelijk heeft gezegd, dan kan dat niet door de beugel natuurlijk, maar je hoort meestal alleen maar positieve verhalen van oud spelers over Rutten, dus ik weet niet zeker als dit echt nieuws is of sensatiemakerij? En laten we nou net hopen op de tweede, want zijn track record is nou niet bepaald goed op dit moment.

24 april 2019 om 21:30

Als, als, als. Geloof er helemaal niets van. Rutten is gewoon een goed mens, dat heeft hij destijds met Kieft wel laten zien.

24 april 2019 om 21:59

Nee dat denk ik ook niet, maar niks uitsluiten in deze wereld, want op een of andere manier heeft iedereen wel een zwarte bladzijde in zijn of haar carrière gehad. Hoop overigens dat Rutten ergens anders nog van start kan gaan om zich te revancheren van de malaise die bij Anderlecht is gebeurd.

Ik mag toch aannemen dat Fred Rutten ervaren en slim genoeg is om dit soort opmerkingen niet te maken. Als je dit soort uitspraken de wereld in slingert, moet je wel heel zeker weten dat Rutten dit ook daadwerkelijk heeft gezegd.

24 april 2019 om 20:09

Klinkt ook totaal niet des Ruttens. Ik heb hem een paar keer mogen ontmoeten en hij kwam altijd heel vriendelijk en beschaafd over. Een landgenoot van mij uit Burkina Faso woonde voordat hij 18 was bij ons, Rutte was toen zijn trainer en later ook bij het eerste en hij liep altijd weg met Rutte. Zag hem zelfs als vaderfiguur, dus dit is wel heel raar om te lezen.

24 april 2019 om 20:36

Dit lijkt mij inderdaad ook heel erg sterk. Erg kwalijk dat dit soort uitspraken de wereld in worden geslingerd zonder enig bewijs. Dit is namelijk een zeer ernstige beschuldiging aan het adres van Rutten.

Kan me er echt helemaal niks bij voorstellen. Fred Rutten lijkt me eerder een te zachtaardige man voor de voetbalwereld die ieder conflict liever uit de weg gaat dan de confrontatie opzoekt.

Ik kan het me echt niet voorstellen dat Fred Rutten zo'n opmerking maakt. Rutten lijkt mij namelijk echt de meest correcte man van het westelijk halfrond. Denk eerder dat Rutten gesneuveld is omdat Anderlecht een ongeorganiseerd wespennest is. Voor kleinere clubs is Rutten een prima vakman die spelers echt beter maakt maar bij topclubs kan hij gewoon de druk niet aan. Al is het ook niet allemaal zijn schuld, Anderlecht heeft een heel matig team momenteel.

@bommmel. Het zal waarschijnlijk ook niet als racistisch bedoeld zijn van Rutte. Het is meer dat er een verandering of nieuwe werkelijkheid is in NL, dat je alles wat je vind maar moet kunnen zeggen. En als een ander daar op welke manier dan ook aanstoot aan neemt, dan is dat zijn probleem.......want, het is toch immers de waarheid...?? Flapdrollen als Johan Derksen en v/d Gijp gooien deze meningen er ongegeneerd uit 'omdat het waar is'. Dan krijg je dat zelfs een weldenkend persoon als Fred Rutte ook gaat denken/geloven dat je zoiets kunt zeggen. Johan Derksen spreekt ook structureel over' die zwarte speler van.....' Niemand durft hem daarop aan te spreken want hij zegt nooit: die witte speler van.... Want kleur doet er niet toe en wie fout zit mag/moet aangesproken worden. (voordat jullie denken dat ik een linkse rakker ven) Wij Nederlanders zijn doorgeschoten in het 'alles moet gezegd kunnen worden'....

24 april 2019 om 20:42

Op dit gebied mag je juist helemaal niets meer zeggen. Op andere gebieden daarentegen weer een stuk meer.

24 april 2019 om 20:48

@okan61 Je gaat er dus voetstoots vanuit dat Rutten dat gezegd heeft. Dat lijkt me wat voorbarig. Het is in dit land waar je volgens jou alles maar kunt zeggen niet zo dat iemand schuldig is zonder dat dat is bewezen. Jij maakt je schuldig aan hetgeen je anderen verwijt. Je zegt wat je vindt ondanks dat anderen daar aanstoot aan kunnen nemen. Pot en ketel?

24 april 2019 om 21:05

Zo cynisch wil ik er niet over denken. Ik zie eerder een omgekeerde beweging. Mensen durven steeds minder te zeggen en daarom vallen mensen als Derksen eerder op.

24 april 2019 om 22:53

@okan61: juist niet, je kan niets meer zeggen omdat er vast wel iemand zich gediscrimineerd voelt. Mensen moeten niet zo snel gepikeerd zijn, vrijheid van meningsuiting is belangrijker. Daarmee bedoel ik niet dat iedereen maar te pas en te onpas mag discrimeren, maar tegenwoordig worden mensen verweten racist te zijn zonder dat mensen hier ooit de bedoeling hadden. In dat kader kan ik dit artikel ook haast niet geloven. Ik ben geen fan van Fred Rutte, maar geloof niet dat hij een racistische opmerking heeft gemaakt.

24 april 2019 om 23:30

Wij Nederlanders zijn eerder “altijd en overal door geschokt en beledigd”...

Ach ja, daarom haalde Rutten ook Engelaar naar al zijn clubs en zo zijn er ongetwijfeld nog legio voorbeelden.

Geloof er helemaal niks van. Roddel en achterklap. Kom er dan mee als Rutten er nog zit, want nu is het gewoon de vertrokken trainer in een kwaad daglicht stellen. Deze lage actie, immers, ongefundeerde laster, is een nieuw bewijs dat Anderlecht door en door verziekt is. Fred zal heel blij zijn dat hij weg is.

Nu kan hij bij een club die nog een voetbalcultuur nastreeft doen wat hij het beste kan, een team smeden en jonge spelers beter maken. Spelers die te boek staan als 'lastig' voor zich winnen en een nieuwe boost geven in hun carriere.

Vanaf de eerste minuut dat Rutten bij Anderlecht zat is er alleen maar aan zijn stoelpoten gezaagd en allerlei 'nieuws' de wereld in gebracht die totaal niet bij de mens Rutten passen, en nooit tijdens zijn lange carriere naar de oppervlakte zijn gekomen. Hebben ze dan zijn slechte tweelingbroer aangesteld? Slecht hoor, dit bericht van Sport/voetbalmagazine. Zonder wederhoor zulke insinuaties maken. Ze mogen hun 'lek' bij Anderlecht wel eens onder de loep nemen. Stijlloos.

Ik weet dat Fred behoorlijk boos kan worden (wie niet?). Dus in een waas kun je verkeerde dingen doen en zeggen natuurlijk.. We zullen vast niet achter de waarheid komen..

Goh, ik heb echt moeite om dit te geloven. Rutten zou zoiets rechtuit durven zeggen tegen zijn spelers? Dan ben je ze volledig kwijt, en dat al na een week. Welke coach met een gezond verstand zou zoiets doen/zeggen?

Geloof daar helemaal niets van. En als dat als grap bedoeld is, moet je wel zeker weten dat degene waar je het tegen hebt daar geplaagd om kan glimlachen. Een band mee hebben, dus als je net een week binnen bent ga je dat niet doen en daar is Fred Rutten al helemaal de man niet naar.

Als we het toch over vooroordelen hebben vind ik dit wel weer heel Belgisch: niet direct ermee naar buiten komen, maar op het moment dat het al lang verleden tijd is en bedoeld om nog even een trap na te geven.

Als hij al iets in die trant heeft gezegd dan denk ik dat het met de winterperiode te maken heeft. Het is algemeen bekend dat bepaalde spelers erg veel last hebben met het voetballen in winterse omstandigheden. Fred lijkt me niet iemand die erop uit is om te discrimineren. Hoe dan ook, geen goeie beurt van Rutten.

Rutte, zou mooi zijn als hij gewoon als assistent/veldtrainer gaat helpen bij FC Twente om spelers beter te maken en vooruitgang te boeken.

Is dit rasistisch? Of gewoon een stereotypering om je punt wat kracht bij te zetten? Belgen zijn dom, negers zijn lui, Chinezen (en vrouwen) kunnen niet auto rijden, Nederlanders zijn gierig, etc. etc. Iedereen weet dat niet elke Belg dom is en niet elke Nederlander gierig, dus ook niet elke donkere speler is lui. Maar mocht je nou net een luie speler in je team hebben (of een domme Belg) is het makkelijk om de stereotypering erbij te noemen. Veel te makkelijk om dit op racisme te gooien. Gewoon een grapje die niet gewaardeerd wordt door een speler die niet tegen kritiek kan.

24 april 2019 om 22:24

Ben ik het zo mee eens. Alles is veel te gevoelig.

Als mensen mij zouden uitschelden met een stereotype zou ik er alleen maar om moeten lachen.

Lekker vaag stuk van Sport/voetbalmagazine, geen enkele speler die over het incident wordt genoemd, een naamloze makelaar die het huishouden van Anderlecht goed kent, dit klinkt als een verhaal uit de dikke duim ipv een onderbouwd verhaal. Rutten lijkt mij te fatsoenlijk om hier op in te gaan maar dit zou een aangifte waard kunnen zijn waarin hij de desbetreffende journalist en blad van smaad zou kunnen beschuldigen.

Niets van waar, Fred heeft zich al bewezen als goed en oprecht persoon.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Anderlecht

Actuele wedstrijden

43 fans
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 12 november
Tottenham Hotspur komt in januari met een bod van tussen de vijftig en zestig miljoen euro op Lorenzo Pellegrini. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren