Update: UEFA bestraft Montenegro vanwege racistische incidenten

Vrijdag, 26 april 2019 om

Supporters van Montenegro hebben zich maandagavond in Podgorica van hun slechtste kant laten zien tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland (1-5). Fans van de thuisploeg maakten racistische geluiden toen Raheem Sterling, Danny Rose en Callum Hudson-Odoi aan de bal waren. De Engelse bondscoach Gareth Southgate was woest en gaf na afloop aan dat er bij de UEFA melding gemaakt zal worden van racisme.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door thesaints)

Supporters opzoeken en levenslange stadion verbod geven. En hopelijk kunnen ze ook nog juridisch vervolgd worden moet echt eens een keer afgelopen zijn met racisme.

26 maart 2019 om 00:15

Rngesus is het met je eens. Dit mag niet. Moet afgelopen zijn nu.

26 maart 2019 om 02:59

Het probleem is dat je dit soort dingen niet kan weren lijkt het wel in de voetballerij. Het is inderdaad een schande dat dit gebeurd, maar zowel het Montenegrijns elftal als de bond kan hier niets aan doen helaas. De ‘Say no to racism’ campagne van de FIFA werkt niet en echte initiatieven om het tegen te gaan zie ik niet. Ga er vanuit dat het met een boete en geen fans wordt afgedaan.

26 maart 2019 om 00:20

@youngblood

En nog heel hun leven op water en brood zeker? En hoppa racisme is uitgeroeid!

Tuurlijk niet het zal altijd blijven bestaan. Daar verander je niks aan.

En wat doen wij met mensen die schelden en vloeken? Ook het stadion uit de rest van hun leven. Dat wordt een leeg stadion. Wel goed dan kan je de spelers in het veld horen praten.

26 maart 2019 om 07:10

Dus wat probeer jij nu te zeggen? Wil je racisme nu "goedpraten"? Of is een levenslang stadion verbod voor zulke idioten te zwaar? Moeten ze alleeb een waarschuwing krijgen? Het is best triest dat je scheldende mensen vergelijkt met dit soort idioten, het komt namelijk over alsof je het goed wilt prsten of iets wat hopelijk niet zo is natuurlijk. Hooliganisme zal helaas ook altijd blijven staan, zullen we dat ook maar laten gaan dan en door de vingers zien?

26 maart 2019 om 07:34

@troy10

Waar praat ik racisme goed? Probeer niet populair te doen.

Nergens maar ook nergens blijkt uit te tekst dat ik racisme goed praat. Hoop niet dat je vaker je gevoel achterna gaat. Je trekt namelijk geheel de verkeerde conclusies.

Vind bij wijze racisme bijna net zo erg als de mensen die ze gelijk aan de hoogste boom willen ophangen. De oplossingen liggen niet altijd direct door agressief terug te doen.

Maar kijken waar het daadwerkelijke probleem ligt. Maar goed dat is weer een ander onderwerp.

Heb zelf als kind vaak genoeg met racisme te maken gehad. Dus weet waar ik over praat uit eigen ervaring. Als ik direct agressief terug zou reageren maak je het alleen erger.

Het is vaak de angst voor het onbekende en frustraties van mensen. Een normale straf is genoeg.

Maar vind dat ik nog aardig ben geweest. Succes met het scoren!

26 maart 2019 om 08:46

Omdat je best bijdehand doet tegen een vrij goede maatregel. Om sarcastisch te doen dat racisme vervolgens verdwijnt. Mij boeit het echt niet hoor die duimpjes of wat dan ook, ik reageer gewoon op jou. Ja, we zien dat normale straffen helpen. Vaak angst voor het onbekende? Ik weet dondersgoed hoe het voelt om racistisch bejegend te worden hoor. Hoezo wil je "normale straffen" dan? Daarmee komt het over alsof je het enigszins goed wilt praten. Waarschijnlijk liet ik inderdaad mijn gevoel te veel spreken tegen jou, maar goedpraten staat niet voor niets tussen aanhalingstekens he. Aardig ben je zeker, bedankt daarvoor.

26 maart 2019 om 09:01

@troy

En nu doe ik weer bijdehand? Zou het juist omdraaien.

Ja wij zien dat zware straffen helpen? Nee ook niet.

Een passende straf door een rechter is iets niet goeds praten!

fijne dag verder!!

26 maart 2019 om 09:29

"en nog heel hun leven op brood en water zeker? En hoppa het racisme is uitgeroeid" komt vrij bijdehand over. En als de rechter een levenslang stadion verbod op legt? En omdat het altijd zal blijven bestaan moeten ze maar een boete krijgen en dan is het klaar zeker? De enige manier hoe je het, in ieder geval uit de stadions kan weren zijn zulke straffen. Maar goed, fijne dag.

26 maart 2019 om 09:40

@troy10

Komt vrij bijdehand over. Zeker weer je gevoel???

Hou toch op man! Vind het een stuk bijdehanter dat je op een stoel van een commissie wilt gaan zitten om direct een levenslange stadionverbod op te leggen. Alsof dat echt racisme gaat uitroeien. Ja als er niemand zit wel.

En als je een keer door rood ben gereden. Moet men natuurlijk direct je rijbewijs innemen en een levenslange rijverbod opleggen? Net zo populair. Harder straffen dat niemand het meer doet.

Komt op dezelfde neer.

Laat mensen gewoon per geval kijken en daar een passende straf bij uitzoeken.

Maar populair met termen komen als heel hard straffen heeft nog nooit gewerkt. Vroeger werden in sommige landen mensen hun hand afgehakt bij stelen. Daarna werd er natuurlijk nooit meer iets gestolen?

Maar goed jij hebt de oplossing tegen racisme.

26 maart 2019 om 13:57

"En hoppa, racisme is uitgeroeid" bedoelde je niet sarcastisch en ligt aan de interpretatie van troy10? Dan ben ik benieuwd hoe het dan opgevat dient te worden.

Ik vind ook dat je het goedpraat door de vergelijking te trekken met scheldende supporters. Iets wat ieder mens doet en gewoon een uiting van frustratie is. Racisme is toch een veel kwalijkere zaak en moet dan ook harder aangepakt worden. Ik snap je standpunt wel hoor, het is een lastige kwestie. Maar je moet niet de vergelijking trekken met scheldende mensen.

Nog ff een aanvulling hierop. Levenslange stadionsverboden zijn inderdaad niet de oplossing om racisme uit te roeien, maar het zorgt in ieder geval wel dat de gekken in kwestie het stadion niet meer inkomen en geeft ook een signaal af naar de sukkels die dezelfde gedachtengang delen. Het is geen manier om racisme uit te roeien, maar wel een manier om racisme binnen voetbalstadions te beperken.

26 maart 2019 om 18:02

@moraat

Ik vind de vergelijking met een scheldende fan eigenlijk wel heel goed. Als je iets roept naar een donkere speler, valt dit dan onder racisme of frustratie? Als je dit voor de rechter wilt brengen, zal je elke zaak verliezen.

26 maart 2019 om 00:27

Vind het nog allemaal te ligt. Bedoel dan blijf je het houden. Er wordt helaas met lage straffen gegooid vandaag de dag. Het gaat nergens meer over. Om dit te stoppen moet je gewoon harder optreden, zo hard dat men wel 4 keer gaat nadenken om zoiets te doen. Het moet eruit geslagen worden (figuurlijk), want echt dat dit nog gebeurd gaat nergens meer over. Het heeft met fatsoen en respect te maken en dat is ver te zoeken bij mensen die zoiets uithalen. Ook op social media bv. gaat men vaak los en wordt het allemaal wel gewoon toegelaten alsof het normaal is. Erg jammer gewoon.

26 maart 2019 om 00:33

Ik weet niet of je het eruit slaan letterlijk wil nemen, maar over fatsoen en respect praten en vervolgens met slaan komen klopt niet helemaal. Ot: Het is 2019 en nog blijft dit een probleem... het zal ook nooit verdwijnen ben ik bang. Voetbal is juist zo Mooi. Het brengt alle mensen op de wereld samen !

26 maart 2019 om 01:31

Hij zegt nog gewoon echt letterlijk figuurlijk..

26 maart 2019 om 09:29

Stond er toen ik mijn reactie plaatste nog niet bij beste vrienden.

Sterling en de andere donkere spelers moeten die lui gewoon uitlachen. Zij rijden straks in hun gammele oude Mercedes terug naar een grauwe communistische flat, terwijl Sterling terug vliegt naar een luxe villa waar een jonge stoot op hem zit te wachten.

26 maart 2019 om 00:50

Ik denk dat je dan onderschat hoe het kan voelen als je deze reacties op zo’n essentieels onderdeel van je zijn krijgt.. Al heb je uiteindelijk natuurlijk wel gelijk, deze jongens hebben genoeg reden in hun vuistje te lachen.

26 maart 2019 om 02:25

Racisme weglachen is zowat het domste wat je in die situatie kan doen. Een beetje alsof je een brand wil blussen met een beetje wind.

26 maart 2019 om 03:03

@Storing inderdaad ... weglachen of negeren is het domste wat men kan doen, dit is ook jaren gedaan maar niet effectief gebleken. Juist adresseren is het beste ... zie Kapaernick in de NFL het thema in het licht blijven houden. Het is 2019 als men nou nog niet inziet dat iedereen: geel pist, bruin schijt en rood bloed met andere woorden gelijk aan elkaar is tsja ... straffen of boetes zijn zo outdated. Druppel op een gloeiende plaat ... het land heet nota bene MonteNEGRO (Zwarte Berg) hoe ironisch wil je het hebben?!

26 maart 2019 om 07:55

Achja Kap heeft ook een jaar of 2 geen salaris gekregen en is nu tevreden gehouden met 'maar' 10 miljoen wat weinig is voor de gemiddelde NFL quarterback. Montenegro moet zich gewoon en de voetbalbond van daar moet gewoon streng optreden tegen dit soort onbenullen.

26 maart 2019 om 12:19

Dat zijn speculatie, aangezien beide partijen niet over het bedrag mogen praten. Maar inderdaad de voetbalbond moet streng optreden zie het alleen niet gebeuren.

26 maart 2019 om 07:07

Alsof racisme niets uitmaakt als je geld hebt en mooie vrouwen. Jeetje.

26 maart 2019 om 18:18

Racisme maakt zeker uit, ongeacht of je wel of geen geld hebt. Maar probeer maar in die landen het tegen te houden, helaas blijkt dat lastig. Net als in Italie waar er ook meer racisme in het voetbal is dan andere Europese lande.

Hierbij wil ik niet zeggen dat het niet aangepakt moet worden. Racisme moet gestopt worden.

26 maart 2019 om 11:17

Omdat economische en sociale verschillen erin wrijven een oplossing is als reactie op racisme?

Sterling is wat dit betreft zo volwassen. Heeft veel inzicht en ervaring in dit probleem en gelukkig helpt hij andere spelers daarmee. Heb echt een zwak gekregen voor Sterling. Maar dat dit nogsteeds kan gebeuren is ronduit belachelijk. Volgende keer dat zoiets gebeurt, maakt niet uit bij wat voor land of competitie, 6 punten aftrek. Dan zullen de fans echt wel 2x nadenken voor ze zoiets doen.

26 maart 2019 om 03:06

Dit is inderdaad het uitproberen waard maar dan wel als de menogte erom heen de daders noet aangeeft hé ... anders kan 1 idioot het voor de rest en het team verzieken zonder naming and shaming. De bonden hebben de bek vol over 'no to racism' in alle talen maar komen met een flut boete op de proppen, indien racisme zich voordoet. Lekker daadkrachtig ... not!

26 maart 2019 om 06:46

Dan ga ik bij PSV in t station zitten en racistische dingen roepen haha.

26 maart 2019 om 07:35

@ArsenalFanehv: het probleem is dat deze lui niet eens 1 keer nadenken, laat staan 2 keer. Het zijn geen fans. Net als die gasten die blijven vechten, vuurwerk afsteken etcetera en zo clubs als Feyenoord en Ajax boetes bezorgen en duels zonder toeschouwers laten spelen. Ik ben het met je eens dat het uitgebannen moet worden. Maar je kunt een nationale bond niet straffen voor het feit dat er debielen zitten die oerwoudgeluiden maken. Je kunt niet controleren of iemand oerwoudgeluiden bij zich heeft. Ik pleit voor een stadionverbod. Bij een tweede overtreding mag dit levenslang zijn.

26 maart 2019 om 08:47

Dat is toch veel te zwaar joh. Wat kunnen de 11 van Montenegro er aan doen? Moet hun ek droom verwoest worden omdat er een handvol idioten op de tribune zitten? Je kan hier als sporter/club/elftal niks aan doen, dus om hun zwaar te straffen is niet terecht.

Had het moment geweest om te zeggen , kom jongens naar binnen ze zoeken het maar uit. Dan maar een boete en punten in mindering of zo , maar dan is het statement wel gemaakt.

Je kan nog zoveel standpunten in nemen als UEFA zijnde, maar in de Oostblok landen ga je dit gedachtegoed nooit uit kunnen bannen helaas...

26 maart 2019 om 11:18

Is ook niet reëel om iets wat eeuwenlang erin zit te kunnen uitbannen als voetbalorganisatie.

Tja. Als je steeds van die kleine boetes geeft dan gaan de voetbalbonden of de mensen die het moeten betalen ook geen maatregelen nemen, die betalen de boete en gaan verder met hun werk. Je moet dit soort dingen Gwn zwaarder straffen.

Rasicme is een maatschappelijk probleem welke tot uiting komt in dit soort omstandigheden. We hebben het vrij recent in Italië meegemaakt, en daar kwam een forse reactie van binnenuit. Dit zal in Montenegro ook moeten gebeuren. Uiteindelijk moet er daar door de maatschappij gereageerd worden wil je iets veranderen.

Op het moment dat dit gebeurt tijdens een wedstrijd lijkt mij er niets anders op te zitten dan de wedstrijd eerst tijdelijk te staken. Mocht het doorgaan, dan moet je stoppen met spelen. Als UEFA zijnde, als voetballlers, als fans, en als maatschappij moet je duidelijk maken dat hier het voetbal niet voor gebruikt kan worden.

En dan woon je nog wel in MonteNEGRO... Belachelijk dat dit toch steeds weer gebeurt.

Uefa doet niks tegen racisme. Je mag niet eens van het veld lopen of de scheidsrechter erop wijzen dat je racistisch bejegend wordt. Men vindt het schokkender als je op de trappen staat, want dan weet men niet hoe snel ze een boete moeten uitdelen. Dat is de Uefa. Montenegro zal er vast mee wegkomen.

Er is maar een aanpak mogelijk bij dit soort incidenten, en dat is een keiharde aanpak die een club of land gewoon heel erg zeer gaat doen of de kop kan kosten bij herhaling van racistisch gedrag..

- 1ste racisitische incident 2 wedstrijden zonder publiek
- 2de racisitische incident 1 seizoen / kwalificatie periode zonder publiek ook bij oefenwedstrijden
- Bij een volgende overtreding direct uit competitie nemen + schorsen voor volgend seizoen / kwaliificatie periode en dit bij elke volgende overtreding weer doen.

In het ergste geval heb je dus op den duur hoogstens nog 1 incident in de in de 2 jaar., Het is welliswaar geen oplossing, maar ik denk dat landen/clubs die hiermee te maken gaan krijgen, wel serieuze maatregelen gaan nemen die het racisme in de stadions moet tegengaan.

26 maart 2019 om 08:53

Dat klinkt leuk, maar zo straf je de clubs en bond, terwijl de schuldigen uiteindelijk die supporters zijn. Daar wat aan doen is moeilijk, maar dat moet geen excuus zijn om dan maar wat anders te doen wat makkelijker is.

Het land heet 'zwarte berg' en doet er alles aan om zichzelf zwart te maken. Ik snap soms helemaal niets van deze wereld. Hoe moeilijk is het om normaal tegen elkaar te doen? Die jongens hebben een andere huidskleur dan jij, maar zijn nog altijd even mens als jij. Het moet een keer ophouden, maar dat bereik je niet door dit land te schorsen. Gewoon met een camerasysteem de racisten oppakken en opsluiten of een torenhoge boete geven aan de daders.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

FIFA ranking: 4
105 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
C. WilsonAanvaller
J. PickfordKeeper70
H. KaneAanvaller66
M. RashfordAanvaller60
R. SterlingAanvaller60
H. MaguireVerdediger71
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.

99 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Everton wil snel handelen na het ontslag van manager Marco Silva. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren