Woede in Turijn: ‘Hoop dat het motiveert om Ajax nog een keer te verslaan’

Dinsdag, 19 maart 2019 om

In Italië heeft men boos gereageerd op de beschuldiging van David Endt. De voormalig teammanager van Ajax blikte bij Radio Kiss Kiss vooruit op het Champions League-treffen tussen Juventus en de Amsterdammers. In de Champions League-finale van 1995/96 stonden de teams tegenover elkaar. "In Rome speelden we tegen een team dat later werd beschuldigd van het gebruiken van doping. Niemand kent de waarheid", verzekerde Endt.

De spelers die destijds met Juventus de Champions League-finale van Ajax wonnen zijn niet blij met Endt. "Ik heb de verhalen van Endt gehoord en kan alleen zeggen dat hij zich moet schamen", foetert Alessio Tacchinardi in gesprek met SportMediaset. "Dat team heeft het hele seizoen hard gewerkt om de Champions League mee naar Turijn te nemen en we hebben die droom uit laten komen."

Ook Ciro Ferrara is niet te spreken over de uitlatingen van Endt, maar kan er stiekem wel om lachen. "Ik wil graag zeggen dat Endt een onderdeel was van ons succes. Een aantal dagen voor de finale zei trainer Louis van Gaal dat hij niet wist wie er zou winnen, maar dat de beker met Ajax mee terug ging in het vliegtuig. Als verantwoordelijke voor de communicatie had Endt moeten weten dat zulke uitlatingen ons zouden motiveren."

Officieel is nog nooit een speler van Juventus positief bevonden op dopinggebruik, maar er circuleren al jaren verhalen over grootschalig dopinggebruik door de club in het midden van de jaren negentig. Tijdens een inval in Juventus-kantoren in 1998 werden documenten met analyses van bloedmonsters van spelers in beslag genomen. Wetenschappers noemden het aannemelijk dat de voetballers onder andere epo in het bloed hadden.

Juventus won in 1996 ten koste van Ajax de Champions League door in Rome de strafschoppen beter te nemen. Fabrizio Ravanelli had de Italianen op voorsprong geschoten, maar Jari Litmanen maakte nog voor de rust gelijk. In de penaltyserie hielden Edgar Davids en Sonny Silooy hun zenuwen niet in bedwang. In de kwartfinales krijgt Ajax nu kans op revanche tegen Juventus. "Ik hoop dat de woorden van Endt een motivatie zijn voor onze spelers om Ajax nog een keer te verslaan", sluit Tacchinardi af.Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door ajaxwestham)

Staat niet voor niets bekend als een beruchte club. Hoewel ze wel zichtbaar de laatste jaren schoon schip gemaakt hebben en die lijn nu voortzetten.

Uiteraard blijven ze ontkennen, maar het zal Juventus echt niet meer motiveren om Ajax nogmaals te verslaan. 1996 is al te lang geleden voor de voetballers van nu om zich druk over te maken. Die voetballen echt voor zichzelf en voor het huidige team

19 maart 2019 om 19:34

Toch is het genant dat die gasten nog steevast ontkennen. MJ zat niet aan kinderen, Amerika geeft niet om olie in het middenoosten en Juve spelers (en meer clubs destijds, door meerdere sporten en hele naties) stonden niet stijf van de dope.

19 maart 2019 om 21:08

Juve had ook nog nooit iemand omgekocht 😊

19 maart 2019 om 21:14

precies, iedereen deed foute dingen, behalve de Nederlanders als braafste jongetje van de klas

19 maart 2019 om 23:22

Ja man. Davids. De boer. Stam. Braafste jongetjes van de klas

20 maart 2019 om 01:48

Bewezen feit dat ze niets bewust hebben ingenomen.

19 maart 2019 om 22:09

Nou ik denk dat spelers zoals Ronaldo natuurlijk wel extra gemotiveerd zijn hoor! Die zal wel op zijn teentjes zijn getrapt. Wat dacht je van spelers als Can of Szczesny, staan erom bekend om Juventus te verdedigen van 1996.

19 maart 2019 om 22:10

Als je nagaat dat bijna de helft van de Ajax selectie te jong was, of niet eens was gebeuren hahahaha

Dit soort uitspraken zijn nooit slim zo voor deze kraker, maar het is wel de waarheid denk ik. Jammer dat het nooit officieel is onderzocht, want als het wel waar is. Hadden wij die titel, met terugwerkende kracht terug moeten krijgen.

Ik heb de wedstrijd destijds gezien. Als er destijds doellijntechnologie was had Litmanen tweemaal gescoord. Zonde dat Ajax destijds ook de strafschoppen niet won.

19 maart 2019 om 22:01

Als destijds niet z'n grote fout door de boer en vd sar werd gemaakt was Juve op dat moment niet op voorsprong gekomen. Als. Als. Als.......

20 maart 2019 om 01:07

Ik had die hele wedstrijd niet dat goede gevoel van een jaar ervoor, misverstand tussen de Boer en vd Sar hielp daar niet bij.

Klopt toch gewoon wat van Endt zegt? Ze zijn beschuldigd van dopinggebruik en sterker nog de clubarts werd eerst ook nog veroordeeld in de rechtbank.

Ja niemand zal kunnen bewijzen dat er doping in die specifieke wedstrijd is gebruikt, maar dat zegt van Endt ook niet

19 maart 2019 om 23:22

Ik streep deze akkefietjes gemakkelijk weg tegen alleen al het nandrolon gebruik van f de boer.

20 maart 2019 om 00:15

Dan moet je dat vooral doen. Maar volgens mij was dat: niet bij Ajax, niet tegen Juve en was van Endt toen ook geen persvoorlichter van Barca of Oranje...

20 maart 2019 om 01:50

En is er bewezen dat deze 3 spelers er niets aan konden doen en dus ook niet bewust was.

20 maart 2019 om 01:50

En is er bewezen dat deze 3 spelers er niets aan konden doen en dus ook niet bewust was.

Uiteraard wordt Juventus nu aangevallen op het dopingschandaal maar in die tijd was doping gebruikt aan de orde van de dag. Veel minder regulering en kennis in de jaren 90

19 maart 2019 om 21:00

Uhh nee, ook toen was dat gewoon terecht illegaal. Ik zie DiLivio nog rennen, bleef maar gaan. Zij hebben 100% wat gebruikt.

19 maart 2019 om 23:07

Di Livio stond dan ook vooral bekend om zijn extreme uithoudingsvermogen. Net als Lichtsteiner voor zijn hartoperatie.

Het was duidelijk je moet die wedstrijd eens bekijken en dan zie je hoe hard ze gingen de Juve Spelers. Je kunt het wel even volhouden maar niet de gehele wedstrijd.

19 maart 2019 om 20:07

Torricelli...

19 maart 2019 om 23:40

Tegen Atletico waren juve spelers ook 80 minuten volg gas aan het geven. Dan hebben ze waarschijn ook iets gebruikt. Of ronaldo die op zn 34ste nog steeds met een sprint de snelste verdedigers voorbij gaat...

Cruijff en consorten zaten vroeger toch ook aan de verboden middelen?

19 maart 2019 om 20:13

ach Juventus is allang "gestraft" door al die verloren finales erna. Mensen moeten stoppen met oude koeien uit de sloot te halen.

19 maart 2019 om 20:23

Dat is simpel gedacht....alleen dit is geen simpele wereld. Want men blijft ook maar ontkennen!

19 maart 2019 om 21:41

Wat een onzin man, ajax is bestolen in 1996. Na 120 minutern stonden ze nog helemaal overeind

19 maart 2019 om 22:03

Precies oud spelers van Ajax uit je jaren 70 hebben zelf beweerd dat ze amfetamine pillen namen oftewel op peppers. Ze slikte pillen waardoor ze meer uithoudingsvermogen hadden. Hoor je niemand over terwijl dat bewezen is door eigen spelers.

Dat sommige spelers van het grote Ajax uit de jaren 70 hebben gezegd dat zij zelf meer toegediend kregen dan aspirientjes word gemakshalve verzwegen...

19 maart 2019 om 20:04

Ja net wat je zegt in de jaren 70. Maar toch niet in de jaren 90

20 maart 2019 om 00:03

[email protected] Ja en dus?

20 maart 2019 om 01:53

In de jaren 70 waren deze middelen die ze toen kregen heel normaal en niet verboden. Hetzelfde gold voor de bloeddoping van Zoetemelk in de tour de France en ga maar door. Iets innemen wat niet verboden is lijkt me niet strafbaar het andere wel

19 maart 2019 om 20:24

Vraag is of dat destijds verboden was. Zo niet.....tja dan is het geen probleem.

Sooo die Italianen zijn gauw op hun p.k getrapt zeg. Endt zegt toch niks raars?

Hahahaha lekker die Italianen zeg. Trek dan je mond niet open als je toch door gaat met liegen.

Alsof je met doping de CL wint. Je moet ook kunnen voetballen. Juve was beter en had ook de betere spelers. Wereldkampioenen Del Piero Deschamps Vialli Sousa Vierchowod etc

19 maart 2019 om 21:36

Het is wetenschappelijk bewezen dat doping een toegevoegde waarde fysiek en daarmee tevens mentaal verhoogd, ook bij voetbalspelers. Zelfs dopingexperts in Italië beschuldigden Juventus van vals spelen!
Juventus beter?, hoezo de betere spelers...Ajax was in die jaren dé toonaangevende club van Europa.

19 maart 2019 om 21:42

Ja jongen niet alsof het team het jaar ervoor de titel won.
Juve was helemaal niet beter.

19 maart 2019 om 21:56

Nee, maar dat team bereikte na 96 in 97 en 98 nog 2 cl finales en in 99 net eruit tegen United in de halve finale. Maar daar gaat het niet om, doping valt niet goed te praten.

19 maart 2019 om 21:58

En wanneer werkte de veroordeelde dopingdokter bij Juve? Juist...

(en ja los daarvan konden ze uiteraard goed voetballen met een aantal wereldspelers)

19 maart 2019 om 22:01

Gelijk heb je datjuve was geweldig, maar de andere finalist staat er niet voor de grap. Doping valt indd niet goed te praten, bedankt voor je reactie!

19 maart 2019 om 23:21

@maykel
Je doet nu net alsof het aangetoond is dat Juve in de gehele periode 96-99 hele seizoenen lang doping heeft gebruikt. Het is niet aangetoond dat Juve in de verloren finales of in de andere wedstrijden in de CL van 97 en 98 doping heeft gebruikt. Dat zijn gewoon aannames. Nogmaals, ook al had Juve met 2 vingers in de neus de CL 3 keer achter elkaar kunnen winnen, met doping zit je altijd fout.

20 maart 2019 om 00:11

Nee dat doe ik niet, ik reageer gewoon op “met doping win je de CL niet” gevolgd door “in de jaren erna haalde Juve ook nog finales”. Dat zegt mij niet zoveel als ‘bewijs’ wanneer in die finales in de jaren erna nog steeds hetzelfde medische team het voor het zeggen heeft. Ik zeg niks over wel of niet schuldig, alleen dat ‘daarna haalden ze ook finales’ geen al te best argument is

Ach juve in die tijd... ze waren gedrogeerd kijk die beelden nog maar eens na! Het was ook een paar jaar later dat de voorzitter bij een poule duel tegen Ajax de scheidsrechter liet vervangen door de uefa voor een scheidsrechter die juve altijd goed gezind was.. maar ook Ajax had boter op zn hoofd wetende van die dope finale verkochten ze toch Zlatan aan juve dus als er verdiend kon worden aan juve deden ze dat ook... tegenwoordig ziet de club er anders uit stabiel geen gekkigheid uitmuntend team met superster Ronaldo... die hebben heus geen extra motivatie nodig tegen Ajax hoor hun motivatie is de cl.. die willen ze winnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1066 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Napoli119
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. RabiotMiddenvelder40
ArthurMiddenvelder30
A. RamseyMiddenvelder30
MorataAanvaller31
W. SzczęsnyKeeper30
L. BonucciVerdediger41
F. BernardeschiAanvaller20
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

Nederland
397 fans
Coach, 69 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren