De perfecte opvolger van Hakim Ziyech loopt al rond in de Eredivisie

Zondag, 10 maart 2019 om

In de rubriek Opgebloeid licht Voetbalzone wekelijks een speler uit het binnen- of buitenland uit wiens loopbaan na een mindere periode weer volledig tot bloei is gekomen. Met deze keer aandacht voor Martin Ödegaard (20), groeibriljant van Vitesse. De Noorse middenvelder werd afgelopen zomer voor de tweede maal in zijn nog prille loopbaan door Real Madrid gestald in de Eredivisie. Een volgende stap lonkt nu voor Ödegaard, die zijn belofte langzaam maar zeker begint in te lossen.

Door Demen Bülbül

Net op het moment dat de grond onder zijn voeten hem te heet werd, toverde Leonid Slutsky een Russisch konijn uit de hoge hoed. De oefenmeester van Vitesse ruilde het vertrouwde 4-3-3-systeem begin vorige maand na een teleurstellende reeks van drie wedstrijden zonder overwinning in voor een 4-4-2-systeem en heeft het gelijk voorlopig aan zijn zijde: de laatste drie competitieduels leverden de Arnhemmers drie zeges op. Martin Ödegaard is één van de spelers die profiteert van de tactische aanpassing. De linksbenige technicus is minder gebonden aan zijn positie rechtsvoorin en kan zijn stempel nadrukkelijker op het aanvalsspel van Vitesse drukken, doordat de ploeg in balbezit een extra speler voor de bal heeft. Ödegaard wist tegen Willem II (3-2) en FC Emmen (0-3) te scoren, was in het duel met NAC Breda (4-1) goed voor twee assists en creëerde in die duels ten minste zes doelkansen meer dan iedere andere Eredivisie-speler in de laatste drie speelrondes. Toch is het te simplistisch om de uitmuntende vorm van de Noor louter op te hangen aan het gewijzigde systeem van Vitesse.

De waarheid is namelijk dat Ödegaard al enige tijd is opgebloeid. De fijnbesnaarde middenvelder behoort dit seizoen tot de creatiefste voetballers op de Nederlandse velden - alleen Steven Berghuis (81) en Hakim Ziyech (80) creëerden op bijna driekwart van de competitie meer doelkansen dan Ödegaard (69) - en is ook steeds vaker beslissend voor zijn team. In de 25 wedstrijden die hij deze voetbaljaargang speelde voor Vitesse, was hij goed 7 doelpunten en 6 assists. Ter vergelijking: in dienst van sc Heerenveen kwam hij in 43 duels niet verder dan 3 treffers en 5 assists. De Friezen huurden Ödegaard vanaf januari 2017 voor anderhalf seizoen van Real Madrid, maar een doorslaand succes werd de samenwerking niet. Ondanks dat de frivole spelmaker onder Jurgen Streppel vrijwel altijd verzekerd was van een basisplaats, kreeg hij in het Abe Lenstra Stadion ook te maken met veel kritiek, die zich met name richtte tot zijn rendement.

Ödegaard maakte op 23 mei 2015 in de thuiswedstrijd tegen Getafe zijn debuut voor Real Madrid. Sinds zijn komst in januari 2015 van Stromsgodset IF speelde Ödegaard pas twee duels voor de Koninklijke.

Riemer van der Velde gaf in januari 2018 toe dat hij meer had verwacht van de verhuurperiode van Ödegaard bij Heerenveen. In gesprek met de Volkskrant stelde de oud-voorzitter van de Friese club dat de Noorse middenvelder ‘met zijn kwaliteit borg had moeten staan voor een grotere prestatie’. Van der Velde plaatste echter ook openlijk zijn vraagtekens bij de wijze waarop Ödegaard werd gebruikt door de technische staf: "Je kunt je afvragen wat zijn ideale positie is. De betrokkenen bij Heerenveen denken daar misschien iets anders over dan ik." Ödegaard was in de eerste twee maanden na zijn komst van Real Madrid de nummer tien in het 4-2-3-1-systeem dat door Streppel werd gehanteerd. Heerenveen daalde in diezelfde periode echter hard af op de ranglijst, waardoor de coach er in het slot van het seizoen voor koos een extra controleur toe te voegen aan zijn middenveld. Dat ging in de as van het veld ten koste van Ödegaard. De creatieveling eindigde zijn eerste halfjaar bij Heerenveen als hangende rechtsbuiten en speelde uiteindelijk tot het einde van zijn verhuurperiode op die positie.

Streppel had er volgens Van der Velde goed aan gedaan Ödegaard een prominentere rol te geven in zijn elftal: "Ik zou hem altijd als vormgever op het middenveld zetten. Hij kan echt fantastisch voetballen. Als ik elf Ödegaards had, speelden ze alle elf. Ik zou er zelfs een in de goal zetten. Dan weet je zeker dat je de bal nooit verliest", zo vertelde de erevoorzitter van Heerenveen. Streppel hield vast aan zijn eigen visie, maar koesterde de creativiteit van Ödegaard. Nadat de dribbelaar vorig seizoen in de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade met knullig balverlies aan de basis stond van een tegendoelpunt, kon hij rekenen op de steun van zijn trainer: "Er staan zes mensen achter de bal. Moet hij de bal dan op safe spelen?", vroeg Streppel zich hardop af voor de camera van FOX Sports. "Hij is de man die creatief moet zijn, van de key passes: die kan hij geweldig spelen. Dat moeten we lekker zo laten. Laten we blij zijn dat dit soort spelers nog in Nederland rondlopen."

Nadat Streppel afgelopen zomer bij Heerenveen plaats had gemaakt voor Jan Olde Riekerink, wilde de club naar verluidt graag weer in zee met Ödegaard. De middenvelder zag een nieuwe verhuurperiode in de Eredivisie wel zitten, maar koos er uiteindelijk voor een contract voor twaalf maanden te tekenen met Vitesse. Nieuwbakken trainer Slutsky was tevreden over de middenvelders die hij reeds tot zijn beschikking had, maar erkende halverwege augustus dat een type als Ödegaard nog ontbrak in zijn selectie: "Een aangever. Ik zoek een echte nummer 10, creatief, met een pass, scorend vermogen, voetbalintelligentie. Dat heeft die jongen allemaal", zo werd de Russische keuzeheer geciteerd door Voetbal International. Ödegaard zelf gaf tegenover de NOS aan Vitesse ten opzichte van Heerenveen als een stap hogerop te zien. Ook het idee dat hij in Stadion GelreDome als nummer tien zou gaan opereren, sprak hem aan: "Op die positie voel ik me het lekkerst. Het is een goed teken dat de club me beschouwt als een nummer tien", zo zei hij.

Ödegaard speelde vanaf januari 2017 anderhalf seizoen voor sc Heerenveen. Erevoorzitter Riemer van der Velde hekelde de wijze waarop de middenvelder werd gebruikt door trainer Jurgen Streppel.

Ödegaard stelde zichzelf bij zijn komst naar Arnhem enkele doelstellingen. Het opkrikken van zijn rendement stond hoog op zijn wensenlijst. Dat is hem gelukt, al gebeurde dat vooral als hangende rechtsbuiten. De huurling van Real Madrid speelde dit seizoen immers pas vijfmaal als klassieke nummer tien; in verreweg de meeste van zijn wedstrijden kwam hij vanaf de rechterflank. Dat heeft echter zo zijn redenen gehad. Zo zijn de opties voor Vitesse rechtsvoorin door blessureleed nu eenmaal beperkt. Zomeraanwinst Hillary Gong liep dit seizoen tot tweemaal toe een zware knieblessure op, terwijl ook Roy Beerens door fysieke malheur al een groot aantal wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Chelsea-huurling Charly Musonda kwam dit seizoen door een ernstige knieblessure zelfs nog helemaal niet in actie, al speelt de Belgisch jeugdinternational zijn wedstrijden bij voorkeur vanuit de as van het veld of als linksbuiten. Daardoor moet Slutsky keuzes maken.

Doordat Vitesse met Matus Bero beschikt over een aanvallende middenvelder die naar behoren presteert en verdediger Vyacheslav Karavaev op rechts voor diepte zorgt, moet Ödegaard zich tevreden stellen met een vrije rol op de flank. Dat bevalt hem echter uitstekend, zo liet hij in november weten aan de Gelderlander: "Ik krijg bij Vitesse heel veel vrijheid. En dat doet me goed. Ik ben geen authentieke vleugelspits. Ik moet zwerven. De wisselwerking met Karavaev op rechts en met Bero op het middenveld loopt daarvoor lekker. Dan kom ik ook het best tot mijn recht. Ik vind de rol van schaduwspits of hangend op de vleugel allebei leuk. En ik kan ook nog als controlerende middenvelder spelen. Ik geniet gewoon." De recente switch naar het 4-4-2-systeem lijkt voor Ödegaard evenwel goed uit te pakken. Hij stond vorige maand in de uitwedstrijd tegen FC Emmen aan het begin van vrijwel iedere gevaarlijke aanval van Vitesse en heeft nu met Alexander Büttner, die als linkermiddenvelder een nieuwe rol heeft, een extra afspeelmogelijkheid in de diepte.

Ödegaard is geen luie nummer tien die zich beperkt tot het geven van de killerpass. Hij bemoeit zich met de opbouw, laat zich inzakken om de lijnen uit te zetten. De veertienvoudig international van Noorwegen leeft niet louter van doelpunten en assists: tegen Willem II en FC Emmen had hij meer balcontacten dan welke Vitesse-speler dan ook en creëerde hij in totaal tien doelkansen. Ödegaard staart zich zelf gelukkig niet blind op het maken van doelpunten en het geven van assists. Hij gaat niet geforceerd voetballen om de scorebordjournalist te pleasen. "Ik ben nu vooral van de pre-assists", vertelde hij enkele maanden geleden na afloop van de uitwedstrijd tegen Willem II (1-3) aan de Gelderlander. Voor de buitenwacht is het prettig dat Ödegaard de laatste maanden steeds vaker op het wedstrijdformulier verschijnt als doelpuntenmaker of assistgever; de frêle Noor haalt uit meer voldoening: "Als acties zo overtuigend slagen, sta ik echt wel met een lach op het veld, hoor."

Sinds het begin van het huidige kalenderjaar creëerde geen enkele speler in de Eredivisie meer doelkansen dan Ödegaard (32 in totaal).

Voetbalcommentator Arman Avsaroglu nam de revival van Ödegaard enige tijd geleden al waar. "Frenkie de Jong gaat vertrekken (naar Barcelona, red.). Waarom zou Ödegaard geen goede vervanger kunnen zijn voor Ajax?", vroeg hij zich eind november hardop af in de voetbalpodcast van de NOS. Dat was absoluut geen gekke suggestie van Avsaroglu, ware het niet dat Ödegaard in het huidige Ajax beter tot zijn recht zou komen op de positie van Ziyech, hangend op rechts. De flair waarmee de twintigjarige middenvelder voetbalt zal in de Johan Cruijff ArenA ongetwijfeld op waardering kunnen rekenen. Ödegaard behoort tot de fijnste voetballers op de Nederlandse velden. Hij is creatief en beschikt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de in de media eveneens genoemde Ritsu Doan over een bepaalde vastigheid in zijn spel. Voor de rol die Frenkie de Jong centraal op het middenveld vertolkt bij Ajax, komt Ödegaard vermoedelijk in defensief opzicht tekort. Enkele meters hoger op het veld zou hij echter weleens de gedroomde opvolger van de naar alle waarschijnlijkheid eveneens vertrekkende Ziyech kunnen zijn. Het Nederlandse voetbal is Ödegaard op het lijf geschreven, maar een doorbraak bij Real Madrid, waar zijn contract na dit seizoen nog twee jaar doorloopt, zal hij stiekem nog niet uit het hoofd hebben gezet.

Feiten op Tafel | Is Martin Ödegaard de ideale opvolger voor Hakim Ziyech?
Meer video's

Poll

Denk jij Martin Ödegaard volgend seizoen een aanwinst zou zijn voor Ajax of PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

De vraag is of Real Madrid nu spelers aan Ajax wil verkopen... Hoewel er genoeg spelers zijn die ongetwijfeld hun interesse hebben gewekt, dus misschien als onderdeel van een grote transfer om de prijs te drukken?

6 maart 2019 om 00:38

Ik zie Real Madrid inderdaad aankomende zomer wel voor minimaal 1 speler van Ajax aankloppen, dus er kan natuurlijk een dealtje gesloten worden. Real Madrid zal heus wel spelers aan Ajax willen verkopen, het heeft geen zin om een ontevreden speler voor je club te behouden die toch geen uitzicht op speeltijd heeft. Als Ajax Òdegaard voor 15 miljoen op kan pikken, dan zou ik zeker het gokje wagen!

6 maart 2019 om 10:16

Ik denk dat een Odegaard wel wat makkelijker nu ja tegen Ajax zegt. En Madrid zal wel komen voor De Ligt. Ik hoop alleen dat hij voor Barca of Liverpool kiest. Een Varane of Ramos speel je er niet zomaar uit. Ook als vervanger van Godin bij Atletico zou ik hem wel graag zien naast een Gimenez een aantal jaren. Daarnaast door het aantrekken van De Jong door Barca zal Madrid ook wel denken dat er wat in Amsterdam te halen valt. En waarom dan niet de Golden Boy halen van Europa

6 maart 2019 om 17:36

Precies dit dacht ik dus ook.. zal real mee willen werken aan een transfer naar Ajax.. enige speler waarop real zijn pijlen richt zou dan de ligt zijn is ma frenkie de enige die het benodigde niveau kan halen dat real nastreeft.. plus die verdediging van real is zo lek als een mandje zonder ramos echt schandalig voor zo’n ploeg

Leuke en vooral slimme voetballer, maar ik heb hem nog nergens echt zijn stempel zien drukken. Vlap vind ik een betere optie, als hij niet voor Feyenoord of PSV is natuurlijk.

6 maart 2019 om 07:55

Klopt ik zou ook niet voor dat omhoog gevallen ventje gaan. Vlap laat ook mooie dingen zien

6 maart 2019 om 08:33

Vlap vind ik meer een aanvallend ingestelde box-to-box middenvelder, die heeft Ajax al met Donny en in mindere mate De Wit. Maar een echte 10 zoals Ziyech, tja, dat zijn pareltjes. En die statistieken die hij had, elk seizoen dubbele cijfers in goals en assists. Odegaard heeft het niet en hij speelt nu al drie seizoenen in de Eredivisie. Ziyech was al verder op die leeftijd toen hij bij Twente en Heerenveen speelde, 100 procent.

Ik denk dat je bijvoorbeeld met Mukhtar (Brondby) of Olmo (Zagreb, wat ik wel meer een winger vind) wel goedkoper uit bent. Of je zet Tadic als 10 en haal je een nieuwe vleugelspeler en hopen dat Unuvar Tadic op een gegeven moment vervangt.

6 maart 2019 om 11:29

Ødegaard drukt zeker wel zijn stempel op Vitesse. Hij heeft nu eenmaal spelers als Dauda, Linssen of Beerens omzich heen. Er zitten gigantische verschillen in niet alleen speelstijl maar ook kwaliteit spelers tussen Vitesse en Ajax. Misschien moet je bij een Vitesse en Ødegaard wat geconcentreerder kijken, maar geloof me, het is het waard.

Huren? Nee...dat is niet Ajax

Odegaard is een goede speler maar geen 20 miljoen waard. Te weinig rendement. Demen Bülbül. De echte insiders van het programma VI weten wie dat is. Leuk dat hij het tot journalist heeft geschopt.

6 maart 2019 om 11:47

En jij hebt de laatste maand Vitesse gevolgd, wil je zeggen? Ødegaard doet het uitstekend en begint zich steeds meer thuis te voelen ik z'n rol. Heeft ik de gehele Eredivisie ook de meeste kansen gecreëerd, dacht ik..

6 maart 2019 om 15:48

Ja 25 kansen ziyech 2de met 24 kansen gecreerd

7 maart 2019 om 17:45

Oh ja joh. Hoeveel kilometer loopt hij gemiddeld. Hoe zit het met druk zetten en verdedigen. Wat doet hij als er zes man voor de bal staan. Ga zo maar door. Leuk al die aanvallende statistieken, maar echte toppers moeten veel meer dan alleen aanvallen opzetten. Ook Ziyech, ook Eriksen. Net zo als verdedigers meer moeten kunnen dan alleen de directe tegenstander uitschakelen. Die slappe aanvallende middenvelders hebben geen plek bij Ajax.

Hij draait bij ons uitstekend, al zou hij nog wel meer goals mogen maken en bepalender mogen zijn.

In een goed draaiend en aanvallend elftal zal hij nog beter tot zijn recht komen.

Wel mooi, dat Vitesse als springplank geldt. Laten andere jonge talenten dat maar goed in de oren knopen. Kom naar geel-zwart !

Voor mij is hij welkom, het bedrag maakt me niet uit. Maar misschien is Mazraoui wel de ideale opvolger van Ziyech.

Na gisteravond wil Madrid niets meer met Ajax te maken hebben
Odegaard, Isco en Bale naar Amsterdam. De Ligt als opvolger van Ramos de andere kant op.

ik vind dat martin odegaard een een kans verdiend in madrid deed het goed in de voorbereiding en ja anders beter verhuren aan een betis of sevilla odegaard is te jong om te laten gaan zelfs voor 20 mil als hij over 2 jaar 15 assists geeft in la liga kost ie opeens 60 mil

Ödegaard speelt de laatste wedstrijden aardig, maar daarvoor was het nou niet bepaald geweldig. Eerst de boel nog maar even aanzien. En of Real hierin mee zou gaan... Ik betwijfel het.

De zilvervloot komt binnen in Amsterdam. Dus er kunnen goede vervangers gehaald worden voor Onana, Ziyech, de Jong, de Ligt, Neres de voornaamste kandidaten om Ajax volgend seizoen te verlaten. Voor deze 'fantastic five' kunnen waardige opvolgers gehaald worden. Ook uit de topcompetities. Zo zou ik proberen om die Bailey over te nemen van Bayer Leverkusen, Da Costa van Eintracht Frankfurt, Cillessen van Barça, ex-Barça en LA Galaxy speler Gio Dos Santos is nu t'vrij, dus binnen halen. Koopmeiners en Stengs van AZ. En ik zou toch voor de ervaring toch proberen om Wesley Sneijder over te halen om af te sluiten in Amsterdam. En in Colombia schijnt een uitstekend verdedigend talent te lopen ene Cuesta van 18 jaar ook binnen halen.

6 maart 2019 om 12:10

Het is geen Fifa he. Bailey gaat nooit naar Ajax komen, die had je moeten oppikken toen hij nog bij Genk speelde. Nu is het te laat. Giovani dos Santos zou ook een vorstelijk salaris opstrijken en zie ik ook echt niet naar Nederland komen. Stengs zou een goede aankoop zijn ja. Denk dat zowel PSV als Ajax deze zomer hem gaat proberen binnen te hengelen. Koopmeiners vind ik persoonlijk echt niet goed genoeg nog voor de top van NL.

Òdegaard als Vlap zijn niet met elkaar te vergelijken. Bij Heerenveen liet Òdegaard het lang niet altijd zien maar "tussen de regeltjes door" droop de klasse er vanaf, kan bij Ajax wel eens helemaal tot bloei komen als creatief brein. Vlap is een "lopende" speler die tussen de linies door vaak in scoringspositie komt, vind hem wat dat betreft wel wat op John Dahl Tomasson lijken.

zou een hele goede aankoop zijn al hoop ik nog steeds dat Feyenoord een keer een speler als hem of Doan oppikt. dan haal je maar een keer geen 2 of 3 middelmatige spelers en koop je 1 directe versterking voor iets meer geld. kwaliteit boven kwantiteit

9 maart 2019 om 16:50

Het prijskaartje is te hoog. Dat risico kan Feyenoord zich niet veroorloven.

10 maart 2019 om 11:55

@tiptopp

nu wel maar toen FC Groningen heeft hem voor 2,5 miljoen gehaald. dat is een stuk goedkoper dan een Larsson die nu lijkt te mislukken bij Feyenoord en ook 6 miljoen heeft gekost. wij moeten zulke spelers scouten voordat een Groningen bv ze ontdekt want dan zijn ze voor ons ook gewoon betaalbaar en geen heel groot risico. er lopen genoeg van zulke talenten in het buitenland

Het zou mij niet verbazen als Ajax vol voor Ödegaard gaat maar die 20 miljoen dat rondzingt zal het niet gaan worden. Heel diep hoop ik ook dat Ajax voor Lammers gaat mocht Dolberg vertrekken.

Technisch een zeer goede speler maar geen echte vechter en is meer een momentenvoetballer dan een speler die 90 minuten lang vol gas geeft.

6 maart 2019 om 23:58

Is nog altijd pas 20, Ziyech was bij Heerenveen en Twente ook niet zo'n werker en maakt nu echt wel kilometers. On: Voor 15-20 miljoen een goeie aankoop, breng diezelfde zak ook maar naar Alkmaar voor Calvin Stengs.

Op basis van zijn vrije trap van gisteren: gewoon Schone verpatsen aan Madrid en Odegaard betrekken in de deal

Qua rendement niet maar qua flair, klasse, potentie en kwaliteit goed genoeg voor Ajax. Ik lees verder verhalen over 20mil en dat is hij echt niet waard. Ik zie Ajax graag voor Andreas Pereira gaan. Die heeft nog een kortlopend contract, is echt heel goed en ook nog jong. Of die ex speler van Barca die nou in Belgrado ofzo voetbalt? Ik ben ze naam kwijt maar er was hier laatst een artikel over hem. Dat lijkt mij een niet goedkope maar haalbare directe versterking. En eentje waar je zeker op gaat cashen. Leuke spelers genoeg! Blijf alleen weg bij jongens als Doan. Die is echt niet beter dan een Labyad en laatstgenoemde is daar ook maar 15de man.

Man man man ... dit zwerft nu al 5 dagen rond op voetbalzone , die jongen kan aardig voetballen niet meer dan dat , en verdiend bij Real Madrid 3,8 miljoen per jaar. Laat lekker lopen er is genoeg talent op de Wereld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Vitesse242
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PasveerKeeper160
D. DoekhiVerdediger160
A. ObispoVerdediger160
J. GrotAanvaller161
B. LinssenAanvaller168
T. MatavžAanvaller166
O. TannaneAanvaller91
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

270 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 15 5 0 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Jasper Cillessen moet vrezen na zege op Ajax: ‘De positie ligt open’

Jasper Cillessen toog afgelopen zomer van Barcelona naar Valencia met de bedoeling om in de sinaasappelstad meer aan spelen toe te komen en de Oranje-international was vooralsnog de eerste keus onder...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 11 december
Liverpool is een van de zes clubs die de ontwikkelingen rond Neymar in de gaten houdt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren