‘Game-changer’ Sancho: ‘Ga niet laat de straat op, maar blijf thuis’

Dinsdag, 12 februari 2019 om

Jadon Sancho keert woensdagavond terug naar de stad waarin hij opgroeide. Met Borussia Dortmund gaat de buitenspeler op bezoek bij Tottenham Hotspur in de achtste finale van de Champions League. De wedstrijd komt op een goed moment voor Sancho, die in de vorm van zijn leven lijkt te verkeren: zaterdag speelde hij tegen TSG Hoffenheim (3-3) misschien wel een van de beste wedstrijden uit zijn nog prille loopbaan.

Sancho maakte zijn zevende doelpunt van het seizoen en schreef assist nummer tien bij. De achttienjarige Engelsman is sinds dit weekend de jongste speler met een carrièretotaal van acht treffers in de Bundesliga. Zijn keuze om Manchester City in 2017 in te ruilen voor Borussia Dortmund was een game-changer, zo merkt ook The Guardian dinsdag op. Sancho debuteerde nooit in de Premier League en plaveide de weg voor andere Engelse talenten om hun geluk te beproeven op het Europese vasteland.

Afgelopen maand maakte Rabbi Matondo dezelfde keuze: de buitenspeler, zes maanden jonger dan Sancho, verliet Manchester City voor Schalke 04. In dienst van zijn nieuwe club kwam Matondo deze maand al tot twee officiële duels. En hoewel Schalke 04 de aartsrivaal is van Borussia Dortmund, zijn Matondo en Sancho goed bevriend. "Ik heb Rabbi een berichtje gestuurd. 'Ik weet dat het moeilijk wordt, maar blijf gefocust', zei ik tegen hem. Hij bedankte me daarvoor. We wonen bij elkaar in de buurt, dus ik ga hem binnenkort opzoeken en hem welkom heten hier", vertelt Sancho. "Zijn oude vrienden zijn er niet meer bij. Daar moest ik ook doorheen. Het is fijn om iemand welkom te kunnen heten."

Het duurde voor Sancho zelf niet lang voordat hij zich thuis voelde in Duitsland. Hij denkt te weten waarom hij geen aanpassingsproblemen ervoer in Dortmund. "Het komt omdat ik altijd al ver verwijderd ben geweest van thuis, denk ik. Toen ik in de jeugd van Watford speelde, moest ik naar de Harefield Academy (een kostschool, red.). Het was heel moeilijk om voor het eerst afscheid te nemen van thuis. Mijn moeder en ik waren onafscheidelijk. De eerste jaren waren zwaar, maar mensen maakten me duidelijk dat ik moest kiezen: óf dit, óf terug naar huis", blikt Sancho terug in de Engelse krant. "En aangezien ik altijd van het voetbal hield, koos ik voor de moeilijke optie. Daardoor kan ik er goed mee omgaan om weg van huis te zijn. In die zin heb ik geluk gehad."

‘Ze hebben allemaal vrienden die vermoord zijn of in de gevangenis zitten’

Voetbalzone schreef vorige maand dit verhaal over het gebied van vijftien à twintig vierkante kilometer in Zuid-Londen dat zich ontpopt tot een van de meest talentrijke regio’s van Europa. Lees artikel

Het toptalent, dit seizoen goed voor 28 officiële wedstrijden, 8 doelpunten en 13 assists, vertelt nooit te zullen vergeten waar hij vandaan komt. Hij groeide op in een van de armste wijken van Londen, die vorig jaar en het jaar ervoor nog bovenaan het lijstje stond met de buurten in Engeland waarin de meeste steekpartijen plaatsvonden. De achterstandswijk barst van het voetbaltalent, maar Sancho kent de keerzijde. "Ik weet hoe het is om daar op te groeien. Het is niet leuk om te zien dat mensen zich bezighouden met slechte dingen. Ik hoop dat ik een positieve boodschap kan overbrengen aan de jeugd van Zuid-Londen."

"Laat je niet in met zulke dingen. Dat betekent niet dat je een voetballer moet worden; je kunt je ook richten op je schoolwerk. Scholing is het belangrijkste wat er is, maar veel kinderen laten zich in Zuid-Londen afleiden door andere dingen. Ik kreeg gelukkig de kans om naar Harefield te gaan. Daar wilde ik eigenlijk niet echt naartoe, maar mensen om me heen vertelden me wat het beste voor mij was. Ik luisterde naar ze", aldus Sancho, die zwijgt als hij wordt gevraagd op wat voor 'slechte dingen' hij doelt. "Gewoon... Ik wil niet echt in detail treden. Maar het gaat erom dat je de verkeerde mensen om je heen hebt. Laat op straat bent. Dan kunnen dingen snel escaleren. Ik moest daar weg en ik moest me richten op hetgeen waar ik van houd: voetbal. Blijf gewoon thuis."Poll

Zie je Borussia Dortmund woensdag winnen bij Tottenham Hotspur?


Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door memphisdepay)

"en hoewel Schalke 04 de aartsrivaal is van Borussia Dortmund, zijn Matondo en Sancho goed bevriend", nou ja zeg....schandalig. Das toch echt wel noemenswaardig.
Sancho is al 18 jaar lang Dortmund supporter en Matondo al 17,5 jaar lang fan van schalke...ik had verwacht dat die 2 elkaar t licht in de ogen niet zouden gunnen over zoiets als voetbal wat toch wel van levensbelang is....

12 februari 2019 om 12:02

Haha geweldige reactie. De norm moet weer worden dat we in het stadion door elkaar heen moeten kunnen zitten. Boeien dat je voor een andere club bent. De ene keer dolt de andere jou en de volgende keer is het andersom. Ik zat laatst Real Sociedad tegen Athletic Bilbao te kijken en daar zaten gewoon Bilbao supporters tussen het thuispubliek in de Baskische derby. Prachtig toch!

12 februari 2019 om 12:07

ik heb het zelfs mee gemaakt bij El Clasico in 2011. Zaten gewoon madrid supporters tussen de barca supporters. Ze liepen gewoon met hun real shirtje door de stad overdag. Geen enkel probleem.

Bij de bekerfinale in Duitsland is het eerst de hele dag feest in Berlijn. Supporters groepen van beide clubs zijn de hele dag samen liters bier aan t drinken en dan met zn allen in de metro naar het stadion. Gewoon omdat het feest is.

Hier hebben we bij de klassieker geen uit fans :S :S :S :S :S

12 februari 2019 om 12:29

die duitse supporters slaan elkaar dus ook niet de harsens in na 2 pullen met bier. In Nederland gebeurt dat wel. omdat ze naaste Bier ook een lijntje snuiven of andere troep naar binnen werken

12 februari 2019 om 13:13

Was afgelopen weekend de derby Cercle Brugge - Cercle Brugge in de Belgische competitie. Brugge is een brave stad en Cercle en familiale club, delen ook een gemeenschappelijk stadion. Dus zelfs voor de derby en na de derby gebruikten de supporters dezelfde in- en uitgangen (normaal gebeurt dit niet altijd). Iedereen liep beetje door elkaar en zat door elkaar in stadion. Is logisch als je allemaal afkomstig bent van de streek rond Brugge.

12 februari 2019 om 12:45

Wauw, jij kan goed zaken uit het verband rukken. Erg knap.

Vind het toch schitterend hoe Engelse talenten ondertussen hun weg durven te vinden naar andere Europese competities om zich daar te laten zien. Het stigma dat Engelse spelers alleen in Engeland kunnen aarden wordt zo mooi doorbroken en dat jongens als Sancho zo succesvol zijn maakt de stap alleen maar kleiner voor anderen om ook te gaan.

Heb Sancho zelf al diverse keren mogen zien spelen in de jeugdelftallen van Engeland en het talent spatte er duidelijk vanaf, maar dan is het ook wel weergaloos om te zien hoe geweldig (en ook moeiteloos) hij het nu doet bij Dortmund. Die hebben ook echt een prachtige slag geslagen natuurlijk.

Deze jongen is zó goed. Soms zie je bij spelers meteen dat ze iets bijzonders hebben en dat is bij Sancho ook zo. Hij voetbalt zo gedurft en onschuldig maar ook intelligent. Ik zie Real heel graag een miljoen of 70 op hem bieden in de zomer. Met Vinicius op links en Sancho op rechts kan je iedereen zoek spelen en ben je 15 jaar lang verzekerd van uitstekende vleugels.

12 februari 2019 om 12:17

Een miljoen of 70 is veel te weinig voor deze jongen. Een van de grootste talenten van de wereld die ook nog is Engels is. Als iemand als de Jong al voor 80 miljoen naar Barca gaat dan betaal je voor zo’n speler minstens 120 miljoen.

12 februari 2019 om 13:29

Als De Jong de maatstaaf is dan was Kluivert ook 80 miljoen waard en Artur 150 miljoen. Een speler als Dembélé was veel verder, veel meer ervaren en meer gewild en die ging voor 110/120 miljoen. De circus om Sancho is nog niet opgestart (om De Jong wel) en is het nog een risico want zijn carriere is net een paar maanden oud. Daarom lijkt deze zomer mij de uitgelezen kans om hem mischien voor 70-80 mil binnen te halen. Daarna begint de circus, het gehyp en dan is hij in 1 klap veel duurder.

12 februari 2019 om 14:34

Dat geval is al begonnen en ik denk dat minimaal 100 miljoen op tafel moet leggen. Hij is enorm talentvol en daarnaast ook nog eens Engels. Daar betaal je sowieso de hoofdprijs voor. Maar als je hem hebt heb je met Vinicius, Asensio en Sancho drie geweldige aanvallers. Dan ontbreekt er alleen nog een spits. Misschien Jesus proberen? Zal ook veel kosten, maar er gaan geruchten dat Guardiola Werner graag wil hebben. In dat geval heeft City met Aguero en Werner best de mogelijkheid om Jesus te verkopen.

12 februari 2019 om 15:00

Misschien zeg ik iets raars hoor, maar zijn Engelse spelers niet alleen meer waard als ze ook daadwerkelijk in Engeland spelen? Met heel dat home-grown gedoe? Voor Dortmund maakt het toch geen verschil of ze nou een Brit of een Canadees onder contract hebben? Kan me zo ook niet 1-2-3 voorbeelden voor de geest halen van Engelse jongens die al op het continent speelden en dan nog voor overbetaald werden.

12 februari 2019 om 20:46

Je moet 3 jaar voor je 21e in Engeland heb gespeeld en dat heeft hij. Ik weet niet precies hoeveel homegrown spelers je moet hebben maar daardoor is hij wel interessanter voor Engelse clubs. Maar hij zal niet alleen om die reden interessant zijn, als jij de ster van Engeland in je elftal hebt dan zal dat commercieel ook wel een goede zet zijn. Dus voor Dortmund maakt het wel degelijk uit dat ze een Engels man onder contract hebben, want ze weten dat die meer waard zijn dan bijvoorbeeld een Duitser met exact dezelfde kwaliteiten/potentie en een vergelijkbaar contract.

12 februari 2019 om 20:04

Zet icardi in de spits en eriksen op het middenveld. En je bent klaar

Mooi voor Sancho dat hij helemaal tot bloei is gekomen bij Dortmund. Voor Engeland is het ook mooi dat dit soort spelers op zo'n leeftijd al veel ervaring op kunnen doen op zo'n hoog niveau. Je ziet dan toch dat Duitse clubs wel het risico nemen om jong talent in te passen en ze ook daadwerkelijk te laten spelen. Dit is natuurlijk ook omdat het meestal Bayern is dat kampioen wordt en daarom de andere clubs meer risico kunnen nemen om jonge spelers meer speeltijd te geven. In Engeland is de top van de competitie toch wat groter en zijn de belangen te groot om een jong talent een paar wedstrijden achter elkaar voor de leeuwen te gooien. Daarnaast zijn de selecties is Engeland ook breder waardoor dit soort talenten minder snel aan de bak komen. Toch vind ik het jammer voor de Engelse competitie dat dit soort spelers niet in eigen land actief zijn.

12 februari 2019 om 12:29

Maar in Engeland heb je wel weer veel bekerwedstrijden waar je toptalenten de kans kunt geven. In Engeland heb je de meeste bekerwedstrijden van alle competities.

12 februari 2019 om 12:30

het is inderdaad jammer voor de BPL maar met Rashford en Alli onder andere loopt er genoeg engels talent rond op de velden om van te genieten

12 februari 2019 om 12:45

Maddisson/Foden/Winks/Gomez/Chilwel/ Smith rowe/ Willock. ik kan nog wel even doorgaan.

12 februari 2019 om 13:20

Heb je wel gelijk in ja, maar Smith Rowe zit momenteel bij Leipzig, dan heb je nog Reiss Nelson die het ook goed doet bij Hoffenheim. Bayern heeft interesse in Hudson Odoi ondanks dat Chelsea hem liever niet weg wil doen. Bovendien heeft Foden nog niet zoveel speeltijd als Sancho en heeft Harry Winks pas op latere leeftijd een kans gekregen. Ik doel. Meer op het feit dat je als jonge speler echt kans kan maken om een vol seizoen mee te draaien in de Bundesliga

12 februari 2019 om 13:26

Rabbi matond is ook naar duitsland gegaan, eens de bundesliga is een betere competitie om je te ontwikkelen. Reiss en Emile zijn btw verhuurd, niet verkocht

12 februari 2019 om 13:37

Wat ook meespeelt is dat je in Engeland tot je 23 nog steeds als talent wordt gezien. Vandaar dat er ook onder -23 elftallen zijn. In bijv nederland worden talenten op hun 23e al klaar geacht voor een stap hogerop.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
M. WolfAanvaller141
M. StefesUnknown
R. BürkiDoelman280
M. HitzDoelman10
L. UnbehaunDoelman00
M. AkanjiVerdediger201
Voor de complete selectie: Clubpagina Borussia Dortmund.

1 fan
Middenvelder, 19 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 19 april
Juventus gaat Manchester City aftroeven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren