Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ze hebben allemaal vrienden die vermoord zijn of in de gevangenis zitten’

Laatste update:

De ‘jongens uit de banlieues’ vormden afgelopen zomer de kern van het Franse elftal dat zich tot wereldkampioen wist te kronen. Als Engeland in de toekomst tot gelijke hoogten weet te stijgen zal zich mogelijk een soortgelijk fenomeen voordoen, aangezien er momenteel een generatie spelers aankomt die is opgegroeid onder vergelijkbare omstandigheden als die in de Parijse voorsteden. In Zuid-Londen bevindt zich namelijk een gebied van vijftien à twintig vierkante kilometer dat zich ontpopt tot een van de meest talentrijke regio’s van Europa.

Door Robin Bruggeman

Kylian Mbappé, Paul Pogba, N’Golo Kanté, Benjamin Mendy, Blaise Matuidi, Alphonse Areola, Presnel Kimpembe en Steven Nzonzi waren de acht spelers in de selectie van bondscoach Didier Deschamps wier roots in de banlieues liggen. Hoewel het woord in eerste instantie werd gebruikt om buitenwijken en voorsteden in het algemeen te beschrijven, waaronder bijvoorbeeld ook het rijke Versailles, Maisons Laffitte en Neuilly-sur-Seine, veranderde de betekenis in de jaren zeventig. Na veel onrust en opstootjes in de minder welvarende buitengebieden van Parijs kwam ‘banlieue’ uiteindelijk synoniem te staan voor de armere wijken van de stad, die vooral werden bevolkt door immigranten en waar de politie niet altijd de bovenliggende partij leek.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Dit is geen ontwikkeling die alleen in Frankrijk valt waar te nemen. Net als in alle grote steden ter wereld kent Londen vergelijkbare gebieden en in het verleden was het niet ongewoon om van een taxichauffeur te horen dat een rit niet ten zuiden van de Thames mocht leiden. Voor de mensen die in wijken als Southwark, Lewisham, Croydon en Lambeth woonden betekende dit in het dagelijks leven dat zij waarschijnlijk minder middelen tot hun beschikking hadden om vooruit te komen in de samenleving, een grotere kans maakten om in aanraking te komen met criminaliteit en moesten vechten tegen de vooroordelen die hun woonomgeving met zich meebracht.

Kylian Mbappé en Paul Pogba horen bij de spelers die opgroeiden in de banlieues.

Een van de manieren om hieraan te ontsnappen ligt op het voetbalveld en in de afgelopen decennia vonden verschillende spelers hun weg vanuit deze buurten naar het grote podium van de Premier League. Ian Wright en Rio Ferdinand zijn vooralsnog de meest aansprekende namen die een arme buurt in Zuid-Londen wisten in te ruilen voor de toppen van de Engelse competitie, maar zij zullen mogelijk in de komende jaren van de troon gestoten worden. Met onder meer Jadon Sancho, Reiss Nelson, Joe Gomez, Ryan Sessegnon, Callum Hudson-Odoi en Ademola Lookman zit er namelijk een zeer talentvolle generatie aan te komen die hun wieg in het gebied onder de Thames had staan en de verwachting is dat zij op niet al te lange termijn de kern van de Engelse nationale ploeg gaan vormen.

Van deze spelers zijn Gomez, Sancho en Nelson op dit moment het verst in hun ontwikkeling. Eerstgenoemde beleeft dit seizoen zijn grote doorbraak bij Liverpool en was tot zijn blessure de vaste partner van Virgil van Dijk in het hart van de verdediging van the Reds. Sancho en Nelson komen allebei uit Southwark, kennen elkaar al van jongs af aan en kunnen praktisch worden omschreven als schoolvoorbeelden van spelers uit armere, achtergestelde, stedelijke buurten. Doordat jongens die in deze contreien opgroeien weinig groen en weinig ruimte om zich heen hebben wordt er gevoetbald op alle open plekken die voorhanden zijn; van de straat en stoep tot parkeerplaatsen en kleine betonnen trapveldjes. Door het gebrek aan ruimte komen de technische spelers zo al snel bovendrijven en het weinige beschikbare oppervlakte dwingt jonge voetballers ertoe om snel te handelen, een manier te vinden om meteen van een tegenstander af te komen en beide voeten te gebruiken.

Hoewel Sancho en Nelson niet de enige handige dribbelaars uit hun buurt waren hadden de twee al van jongs af aan iets extra’s, zo merkte coach Ahmet Akdag al vroeg op. De oefenmeester won in 2011 als trainer van het team van de buurt Southwark de London Youth Games met Borussia Dortmund-revelatie Sancho en de op dit moment door Arsenal aan TSG 1899 Hoffenheim verhuurde Nelson: “Ze waren allebei vlijmscherp met hun geest en met hun voeten. Ze waren van een compleet ander niveau dan de anderen. Zij hadden de kwaliteit om langs tegenstanders te glijden alsof ze er helemaal niet waren, de kwaliteit om beide voeten te gebruiken. De snelheid aan de bal en ook de snelheid van denken. De kwaliteiten om spelers te verslaan die net zo snel waren als zij, omdat ze een paar stappen vooruitdachten”, blikt Akdag terug in gesprek met The Independent.

Sancho en Nelson groeiden op in een van de armste wijken van Londen, die vorig jaar en het jaar ervoor nog bovenaan het lijstje stond met de buurten waarin de meeste steekpartijen plaatsvonden. Het is dan ook geen toeval dat Sancho ervoor koos om zijn profloopbaan te beginnen bij Watford in plaats van bij het eveneens geïnteresseerde Arsenal of Chelsea. De dribbelaar kon bij the Hornets namelijk meteen instromen in het internaat van de club, waardoor hij in plaats van heen en weer te reizen naar een van de Londense clubs zijn oude buurt kon verlaten en zich alleen maar op voetbal hoefde te focussen: “Als ik geen voetballer was geworden zou het leven niet goed voor mij zijn geweest, er waren veel slechte mensen in mijn buurt. Wat er had kunnen gebeuren als ik niet had gevoetbald, is iets wat ik altijd bij me draag”, blikte hij vorig jaar tegenover de BBC terug op de plek waar hij opgroeide.

Sancho gebruikte de buurt waar hij vandaan kwam dus als motivatie om het verder te schoppen op het voetbalveld en Gavin Rose, trainer van het plaatselijke Dulwich Hamlet, merkt dat dit vaker voorkomt. De Engelsman denkt dat spelers uit deze gebieden een mentale voorsprong hebben op leeftijdsgenoten die een jeugd met minder tegenslagen door hebben gemaakt: “Steekpartijen en bendes kunnen ervoor zorgen dat een getalenteerde voetballer gefocust blijft. Het kan op een negatieve manier een afleiding zijn, maar ook op een positieve manier. Als je talent hebt, heb je een uitweg, een manier om er niet bij betrokken te raken. Ze hebben allemaal vrienden die neergestoken zijn, vermoord zijn of in de gevangenis zitten en dat vormt een enorme motivatie om het goed te doen”, was hij duidelijk.

De buurt waar Sancho opgroeide dwong hem ertoe om in sneltreinvaart op te groeien en die volwassenheid etaleerde de kersvers international in de zomer van 2017 opnieuw. Manchester City deed er destijds alles aan om de groeibriljant, die in 2015 over was gekomen van Watford, aan boord te houden en bood hem zelfs een weeksalaris van 33 duizend euro. Sancho zag bij the Citizens echter weinig perspectief op speelminuten in het eerste elftal en maakte vervolgens de overstap naar Borussia Dortmund, waar hij is uitgegroeid tot een van de meeste begeerde talenten op de Europese velden. Gomez schopte het in tegenstelling tot zijn generatiegenoot wel tot de hoofdmacht van een grote Engelse club en maakte een soortgelijke jeugd door als de dribbelaar. De verdediger begon zijn loopbaan bij Charlton Athletic en moest dagelijks met de beruchte bus 160 naar het trainingscomplex van the Addicks: “We noemden het altijd het front. Het was niet altijd veilig en soms was ik heel gespannen. Het kon voorkomen dat iemand je telefoon wilde stelen. Het was niet idioot, je werd niet bedreigd met een mes of zoiets, maar het was ook niet altijd leuk”, vertelde hij eerder aan de Daily Mirror.

Met spelers die afkomstig zijn uit Zuid-Londen valt op dit moment een aardig elftal te maken.

Met Sancho als blikvanger en verder onder meer Gomez, Nelson, Lookman, de talenten Emile Smith-Rowe, Eddie Nketiah (beiden Arsenal), Tammy Abraham, Hudson-Odoi, Trevor Chalobah (allen Chelsea), Ebere Eze (Queens Park Rangers) en meer gearriveerde spelers als Chris Smalling, Wilfried Zaha, Nathaniel Clyne, Victor Moses en Jordon Ibe kan er een heel aardige selectie worden gemaakt met spelers afkomstig uit de culturele melting pot van de armere buurten van Zuid-Londen en The Guardian omschreef het gebied vorig jaar enigszins gekscherend al als een ‘betonnen Catalonië’. Met een bevolking van 2,8 miljoen inwoners zijn de wijken dit seizoen bijzonder goed vertegenwoordigd in de Premier League: ruim 10 procent van de Engelse spelers die minuten hebben gemaakt bij een van de twintig clubs op het Engelse hoogste niveau was afkomstig uit Zuid-Londen, terwijl het gebied ‘slechts’ 5,2 procent van de totale Engelse bevolking herbergt.

Lokale clubs als Crystal Palace, Charlton Athletic, Millwall en Wimbledon profiteren tot op zekere hoogte van het enorme aanbod dat in de omgeving van hun stadions voorhanden is, maar in tegenstelling tot de tijd van Wright en Ferdinand weten scouts van de grote clubs uit het noorden en de rest van Londen ook steeds vaker de andere kant van de Thames te vinden. Liverpool had in het verleden met Ibe en nu Gomez twee van de grootste talenten onder contract staan, terwijl ook Manchester City graag vist in het gebied. Een scout van een van de clubs uit de Engelse top zes die anoniem wil blijven gaf onlangs in gesprek met The Guardian aan te verwachten dat dit in de toekomst alleen maar vaker voor zal komen: “Ik denk dat het gebied op hetzelfde niveau staat als Parijs. Ik ga daar vaak heen en ik denk dat het enige verschil is dat die spelers uit een land komen waar de clubs jonge voetballers wel een kans geven. Als Crystal Palace en Charlton Athletic het moeilijk hebben en ze geen andere keuze hebben dan het met jonge spelers te doen, produceren ze Wilfried Zaha en Joe Gomez. Dat is geen toeval, dat soort dingen gebeuren altijd als spelers een kans krijgen. Er loopt daar zoveel talent rond, maar soms heb je ook een beetje geluk nodig om een kans te krijgen van de trainer. Er wonen meer Zaha’s in Croydon, dat kan ik je verzekeren.”

Denk jij dat Engeland met deze generatie spelers wereldkampioen gaat worden?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is daar letterlijk overleven. Je kind kan dagelijks worden beroofd van zijn schoenen, telefoon etc. Ook hier zie ik teveel kopschop filmpjes voorbij komen. Daarom je kind naast voetbal op de volgorde sporten zetten van kleins af aan. 5-11 jaar judo. 11 tot 13 jaar jiujitsu. 13 tot 18 jaar MMA.

23 januari 2019 om 23:09

We mogen nog blij zijn dat het hier maar kopschop filmpjes zijn want ik kan genoeg filmpjes vinden van de afgelopen 12 maanden waar jongeren in Londen doodgestoken worden

Er worden nu vele donkere spelers genoemd, tot ik de naam Emile Smith Rowe zag staan. Bij hem zie je echt dat hij uit de armere buitenwijken komt, je ziet het aan zijn gezicht dat hij al veel klappen heeft geã¯ncasseerd. Misschien valt het me bij hem op omdat ik ook blank ben, weet ik veel. Leefde en overleefde vast als een rat.

23 januari 2019 om 02:52

Smith Rowe ziet er gewoon uit? Zoals elke blanke Brit die tijd besteedt aanzich zelf.

23 januari 2019 om 09:03

Wat een vreemde reactie. Waar baseer je dit in hemelsnaam op?

23 januari 2019 om 10:20

Volgens mij is dat gewoon zijn gezicht. Eigenlijk noem je hem lelijk. Ergens snap ik wel waar je op doelt, hij heeft de kop van een schooier, een Pietje Bell-type.

23 januari 2019 om 14:24

Als je vandaag de dag als man geen mascara en eyeliner gebruikt en je benen scheert, ben je gewoon een uitstervend ras.

London is zelf erger dan de Parijse voorsteden. Al die talent die maar niet deruit komt. Ik weet zeker als die Engelse echt die kleine jongens vaak van Jamaicaanse of Somalische afkomst op de rechte pad kunnen houden dat ze binnen 10 jaar het WK winnen. Zoveel talent daar is echt niet normaal.

23 januari 2019 om 10:17

Londen is zelfs erger dan de Parijse voorsteden? Ik zou zeggen ga er eens heen en maak een vergelijking. Alhoewel dat in het geval met Parijs eigenlijk beter is af te raden. Maar dit klopt echt niet, ik betwijfel ook of je in beide steden wel eens bent geweest als ik dit zo lees.

Wel ben ik het met je eens dat er inderdaad erg veel talent in Engeland is en wie weet wat er mogelijk is op een groot toernooi.

23 januari 2019 om 11:32

Ik ben zeker in beide steden geweest. Maar qua moorden zit London gewoon hoger. De knife crime is ook niet normaal. Peckham was lange tijd bekent als de meest onveilige wijk in west Europa.

Ik denk dat jij van niks weet en geen voet heb gezet in South London.

23 januari 2019 om 15:51

London erger dan parijs?
Volgens mij ben je nooit in parijs geweest, maar ik kan je garanderen dat als je in de banlieus rondloopt en loopt te showen dat jij het wat beter hebt in nederland dat ze je daar helemaal uitkleden.
Ik heb zelf familie in die banlieus en die zijn echt heel anders dan de “gangsters” uit nederland. Ik vertel uit eigen ervaring dat ze daar echt niks te verliezen hebben. Of je beland in de criminaliteit/werkloosheid of je benut je talent goed en verdiend daar je brood mee.

23 januari 2019 om 20:28

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het in Londen wel mee vind vallen (spreek nu enkel over Croydon) waar ik een keer of 50 ben geweest. Heb mij er nooit onveilig gevoeld of een nare sfeer ervaren. Ook niet snachts of in het openbaar vervoer. Wat wel opvalt is dat vrijwel de gehele bevolking donker is wat ook wel weer iets bijzonders heeft dat je midden in Londen jezelf toch ik Jamaica waant met de muziek, het eten en de kapsalons die er te over zijn. Ik had ook een seizoenskaart van Crystal Palace waar ik altijd heen ging. Maar echt ellende heb ik er nooit meegemaakt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het er niet is in deze of een van de andere wijken.

Veel delen van croydon zijn trouwens bijzonder prijzig per aantal woonmeters. Het echte tuig zal er waarschijnlijk dan ook niet wonen. Of wellicht de criminelen die al binnen zijn 😂

Ik woon zelf al 4 jaar in Londen en kan aangeven dat hier een klein beetje overdreven wordt door Voetbalzone.

Southwark is namelijk een "borough" die redelijk groot is, er zijn delen van Southwark (bij de Thames) waar ik samen met vrienden heb gewoond waar ze gewoon 3000 pond per maand vragen voor een 2 kamer appartement.

Croydon en Lambeth zijn inderdaad wel plekken waar je in de nacht niet over straat moet lopen als je er niks te zoeken hebt, maar dit geld ook voor genoeg plekken elders in de wereld.

Noord-Londen is trouwens gevaarlijker, wanneer jullie over steekpartijen e.d. horen, of terroristen die opgepakt worden komen zij 9/10 keer uit Noord-Londen. Een oud-collega haar oom is daar een keer bijna uit zijn BMW getrokken toen hij omsingelt werd door een groep jeugd met machetes.

Dat zou in Croydon/lambeth/southwark echt niet gebeuren.

23 januari 2019 om 10:14

Dit is precies mijn ervaring met Londen en de delen waar nu over wordt verteld. Volgens mij wordt het allemaal een beetje romantisch in het kader van een spannend verhaal gedrukt. Ik heb Croydon namelijk zelfs als redelijk netjes ervaren.

Er zijn inderdaad zeker delen in Londen waar je erg moet uitkijken en zodra de zon ondergaat maar beter kunt vermijden, maar het zijn geen complete losgeslagen ghetto's waar zelfs de politie niet meer durft te komen. Dit heb je dus in verscheidene Franse steden helaas wel. Dag of nacht maakt niet uit, daar kun je beter wegblijven.

Ondanks dit zijn er natuurlijk genoeg jongens die inderdaad in een arme en uitzichtloze situatie opgroeien in Londen, het is dan ook mooi om te zien dat voetbal een uitweg kan bieden naar een beter leven.

23 januari 2019 om 11:34

In het algemeen is South London gevaalijker. In Edmonton of Tottenham kun je deze tijden gerust over de straat.

De zogenaamde Council Estates zijn al jaren een bakermat van talent en zullen dat ook wel blijven.

Rijke kinderen zitten thuis op hun tablet, arme kinderen spelen buiten op straat. Denk dat de eerste groep zich wellicht moet gaan richten op doorbreken in de E-divisie.

23 januari 2019 om 10:50

Toch doet Weghorst het prima toch?
En als er 1 voorbeeld is van met een zilveren lepeltje geboren worden.....

23 januari 2019 om 17:08

Weghorst is dan weer in zo'n rijk milieu opgegroeid dat hij er ook profijt van kan hebben (weet niet in hoeverre dat is gebeurd). In de NFL zie je dat heel extreem. Het gros komt uit ghettos. Het gedeelte dat het goed in de jeugd had, is dan ook weer meteen extreem rijk en kon zich in de jeugd prive trainingen van 200 dollar per uur veroorloven.

23 januari 2019 om 20:33

Tennis idem dito. Als je als tennisser geen geldschieter hebt moet je echt bizar veel talent hebben wil je boven komen drijven. Geen geld en wel talent en je bent alsnog kansloos.

Ik vind het een grappig stukje. De manier waarop over sommige wijken in Londen wordt geschreven als losgeslagen getto's met alleen maar steekpartijen is gewoon weg niet waar. De wijken die beschreven worden als extra slecht zoals Croydon, Lewisham en Southwark zijn zeer toegankelijke wijken waar je in de avond en overdag normaal over straat kan lopen zonder bang te zijn om beroofd te worden. De steekpartijen die wel regelmatig plaats vinden in Londen (bovengemiddeld) vergeleken met de rest van Europa vinden vaak plaats tussen straatbendes en jongeren die elkaar kennen. Ik wil die problemen niet bagatelliseren maar zijn geen sinds te vergelijken met de problemen in de banlieus waar drugsgebruik, armoede en geweld veel meer voorkomt. Het is erg jammer dat dit beeld van Zuid-Londen wordt geschetst terwijl het voor mij een van de mooiste plekken is met prachtige volkswijken, pubs en parken. Het is daarom jammer dat dit artikel gepubliceerd wordt, want het versterkt de negatieve beeldvorming, terwijl naar mijn mening de nadruk zou moeten liggen op hoe fantastisch het is dat hier zoveel geweldige talenten vandaan komen. Wat trouwens niets nieuws is. Want toen veel van deze wijken nog door blanken bewoond werden kwamen er al de beste voetballers van Londen vandaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren