Weer commotie rond besluit Gözübüyük: ‘Dan knapt er wat’

Donderdag, 24 januari 2019 om 08:17Tim Siekman

Feyenoord won woensdagavond met 4-1 van Fortuna Sittard, waardoor het bekeravontuur van de Limburgers ten einde is. Mede door een benutte strafschop voor Feyenoord verloor de ploeg van René Eijer in De Kuip. De trainer van Fortuna Sittard laat na afloop weten dat hij zich niet kan vinden in de beslissing van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

De arbiter raakte afgelopen weekend ook al in opspraak toen hij bij het duel tussen Ajax en sc Heerenveen (4-4) geen strafschop gaf aan de Friese club na een vermeende overtreding van Kostas Lamprou op Sam Lammers. Dit keer gaat Gözübüyük wederom niet vrijuit, aldus Eijer. De scheidsrechter floot voor een handsbal Kai Heerings, tot verbazing van de trainer. “Na de 1-1 dacht je: nu gaan we doorstoten. Maar dan krijg je het penaltymoment en dan knapt er wat.”

“Je kan zeggen: 'Het is een VAR-moment'. Maar ik heb de beelden teruggezien en het is erg discutabel.” Robin van Persie erkende dat het moeizaam ging tegen de formatie uit Limburg. Komende zondag wacht De Klassieker tegen Ajax. De routinier van Feyenoord erkent dat de Rotterdamse club in de Eredivisie ver achter staat op zowel de Amsterdamse club als koploper PSV.

“We staan een straatlengte achter op PSV, zondag wacht Ajax. We moeten het in stukjes hakken. Zaterdag is de loting, zondag De Klassieker. We moeten het kort houden en nu de volle focus hebben op zondag”, aldus de veteraan, die er zondag weer wil staan. “Dat is wel het doel. De bekende krampjes kwamen wel op het einde, maar ik voel me goed. We gaan voor zondag.”


Poll

Begrijp jij de frustratie bij Fortuna Sittard?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door migi)

Ik heb het niet gezien, maar naar hoe ik het gelezen heb, heeft de VAR hem niet naar de kant geroepen. Dan is het dit keer niet zijn fout toch? Of nouja, hij maakt een fout in het geven van een penalty, maar de VAR roept hem niet terug. Dus vooral de VAR zijn fout.

24 januari 2019 om 08:37

Belandt op de grond en bij wegdraaien neemt hij de bal mee doordat hij tegen zijn arm komt en belandt de bal onder de speler in kwestie. Kans voor Feyenoord werd hierdoor lastiger.

Enorm ongelukkig moment voor de speler zelf.

24 januari 2019 om 08:40

Ah oke, dan is het dus een discutabel moment en de VAR roept hem niet naar de kant? Nou, dan doet Guzu niet zoveel fout toch?

24 januari 2019 om 08:43

Guzu doet hier mi ook weinig fout. VAR ook niet overigens. Je kan niet beweren dat dit 100% geen pingel is. Als voetbal liefhebber heb je echter liever niet dat dit soort zaken penalty’s zijn. Maar het voordeel ervan was duidelijk.

24 januari 2019 om 11:46

Het is al een fout dat Gozubuyuk hem sowieso zo gretig geeft. Maar het was uiterst discustabel, en de VAR mag hem alleen roepen als hij er 100% naast zit. Dit was een geval waarbij 9 van de 10 hem niet zouden geven. Dus in de praktijk hoeft de VAR hem in zo'n situatie niet te roepen. Maar het was gewoon schandalig. Sowieso al dat deze man nu alweer mocht fluiten na dat schandalige optreden van zondag.

24 januari 2019 om 12:06

Sorry hoor, Ik heb hem speciaal voor jou even terug gekeken, maar dat "gretig geven" waar je het over hebt is bullshit en dit is van dat typische calimero geroep. "de scheids bevooroordeeld de grote clubs!. Guzu komt echt niet de kuip in met de gedachte Feyenoord te laten winnen.

Hij kan het uit zijn hoek niet of slecht zien, maar ik denk dat hij daar van zijn assistent te horen krijgt dat het hands en penalty is. Hij wacht eventueel voordeel af en fluit als dat er niet is. Het is ook gewoon hands.

Jouw claim dat "9 van de 10 hem niet zouden geven" is ook ongegrond. Je hebt, behalve je eigen mening, geen enkele bron om dat op te baseren. Daarnaast is het bullshit dat "de VAR mag hem alleen roepen als hij er 100% naast zit." De VAR roept hem als hij alleen al denkt dat hij fout zit.

En om hem af te maken, jouw persoonlijke mening is dat het geen penalty is. Mijn persoonlijke mening is dat het wel een penalty is.

Kunnen hoog of laag vliegen. Hij raakt hem met zijn arm en heeft er voordeel van. Hoe ongelukkig het ook is.

Denk overigens wel dat de VAR hem bij de andere beslissing ook gesteund zou hebben, gezien het ook niet 100% zwart of wit was deze beslissing.

We jammer voor de wedstrijd. Het was meteen klaar.

24 januari 2019 om 09:05

Ik heb het niet gezien, maar of hij er voordeel uithaalt is toch niet de regel? Het gaat toch of de hand een onnatuurlijke beweging maakt? Ik moet zeggen dat ik de voordeel regel een beter regel vindt, hoor. Kan me Viergever tegen NAC nog herinneren. Had in mijn ogen gewoon strafschop moeten zijn.

24 januari 2019 om 10:27

Als je de knvb regels erbij pakt gaat men amper verder dan dat het bewust moet zijn. Daar wordt nooit gerept over onnatuurlijke bewegingen en/of voordeel, interpretatie van de bepaling van bewustheid in het hedendaagse voetbal ligt totaal niet meer in de buurt van de regel zelf.

Zie:

Hands::
Hands houdt in, dat de speler de bal opzettelijk met de hand of arm speelt/raakt.
De scheidsrechter moet het volgende in overweging nemen:
• de beweging van de hand naar de bal (niet de bal naar de hand);
• de afstand tussen de tegenstander en de bal (onverwachte bal);
• de positie van de hand hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat er altijd sprake is van een overtreding;

Ik vond ook niet persee een strafschop. Sedar had even zelf moeten gaan kijken. Aan de andere kant is dit wat we van de VAR willen. De scheids fluit en de VAR kijkt hem na en geeft dan een oordeel.

Dat de VAR 100 % werkt is natuurlijk niet. Ik heb het gevoel dat er nog steeds heel veel discutabele momenten zijn. Ik heb niet het gevoel dat dat is afgenomen na het intreden van de Var. Wellicht is er een onafhankelijk buro die dat toets.

Buiten dat moment vond ik hem eigenlijk prima fluiten ,maar het was geen lastige wedstrijd. Misschien dat ik die overtreding op Berghuis lichtrood vond totaal geen enkele intentie om de bal te spelen. Maar al met al een prima wedstrijd

24 januari 2019 om 08:47

Serder gaat alleen kijken als de VAR zegt: Kom kijken!. Blijkbaar heeft de VAR dat niet gedaan.

Op 10 januari heeft VZ een bericht gepost genaamd Knvb evalueert Var: ‘realiseren ons dat fouten de meest aandacht trekken’. Dat is denk ik wat je zoekt.

24 januari 2019 om 09:48

Hij geeft een penalty en na het bekijken van de beelden geeft de VAR het signaal ‘all clear’. Met andere woorden er is geen enkele aanleiding voor de arbiter om de beelden dan alsnog te bekijken. Het was geen volledig honderd procent penalty natuurlijk, maar het is ook niet zo dat er niks aan de hand was. Gevalletje interpretatie van de persoon die oordeelt. Kan me vinden in het feit dat hij op de stip ging, maar snap de frustratie van Fortuna ook wel weer. Mooie van voetbal.

De VAR heet zich al een aantal keren positief bewezen, bv bij PEC - Feyenoord afgelopen weekend. Dat er zekere voordelen zijn (buitenspel) en onzekere voordelen (interpretatie van een situatie, maar wel door scheids en VAR, met camerabeelden) maakt niet dat de VAR nu alle twijfelgevallen wegneemt. Hoevaak zien we niet bij een voetbal talkshow dat tafelgasten er verschillend over denken, het is een utopie om te verwachten dat de VAR deze discussie gaat wegnemen.

Gisteren heeft de VAR goed gewerkt ongeacht de keuze wel/niet penalty. De scheidsrechter geeft hem, de VAR zag onvoldoende reden de scheids naar de beelden te laten kijken, klaar. Als ze hadden besloten dat het geen penalty was, dan werd niet Eier maar Gio geïnterviewd die het op zijn beurt dan wel een penalty had gevonden. Zelfde type discussie dus, niet op te lossen door een VAR.

24 januari 2019 om 10:41

Klopt, het was misschien discutabel. Maar juist in dat soort gevallen gaat het voordeel van de twijfel vaak naar de grote clubs. Andersom was dit nooit een strafschop. Dit zag je dus ook heel duidelijk afgelopen weekend bij Ajax-Heerenveen. Door de VAR valt dit eigenlijk juist extra op.

24 januari 2019 om 11:58

@elvs, aangezien het gaat om discutabele situaties is jouw gevoel ook slechts een gevoel en nooit hard te maken.

Het enige echt meetbare feit is of de VAR overduidelijke situaties helpt om volgens de regels juist te beoordelen en dat doet het.

Alle onderbuikgevoelens ten spijt is iedereen met VAR beter af dan zonder.

24 januari 2019 om 10:39

De VAR is een goed ding voor de voetballerij. Zie Emmen PSV 2 x terechte en doelpunt afgekeurd hoe zuur het ook was voor me . Maar waarom ligt de eindbeslissing bij de scheidsrechter?
Er zitten 2 scheidsrechters bij de Var. Dan is 't gewoon wie vind 't een penalty meeste stemmen gelden. Ik vind het echt onzin dat de scheidsrechter nog altijd mag beslissen wat het word. De scheidsrechter heeft altijd te maken met emotie mensen in 't bakkie hebben dat niet zitten niet in het stadion. Dat zou toch een veel eerlijker manier nog zijn.

24 januari 2019 om 11:20

Dan heb je nog steeds fouten, kijk maar naar VVV-Groningen. Ook een fout van Guzu, maar na (nadrukkelijk) aandrukken van de Var. Guzu baalde toen zelf ook er van, aangezien op de nadruk van de VAR hij geel gaf ipv rood, maar achteraf het zelf goed had gezien.

24 januari 2019 om 11:52

Het gaat mij ook niet om de discutabele momenten. Dit was dan wel een punt voor discussie, waarbij de meeste hem denk ik niet hadden gegeven. Maar goed, grote stadions en Gozubuyuk is geen goede combinatie.

Die VAR is lachwekkend als je kijkt naar een aantal situatie waar helemaal geen discussie is. Afgelopen weekend was gewoon een 100% strafschop met Gozubuyuk. Bij VVV-FC Groningen stuurt diezelfde Gozubuyuk Promes volledig terecht met rood van het veld. Na het zien van die beelden draait hij het echter terug.. Waarom weet niemand. Het is gewoon een slappe vent.

Verder zijn er nog wel wat voorbeelden te vinden zoals die doodschop op Frenkie de Jong tegen Vvv, die rode kaart van Gustafson, de penalty die PSV krijgt tegen AZ. Allemaal momenten waar helemaal geen discussie over zou hoeven zijn. Alleen zijn de scheidsrechters blind, of verstandelijk te beperkt om gewoon iets waar te nemen.

Vanuit mijn blikveld valt de verdediger op de grond terwijl er Feyenoorders in kansrijke posities om hem heen staan om uit te halen, en klemt vervolgens de bal of de bal blijft bij zijn arm liggen.

Ongelukkig? Wellicht. Blijft het ontnemen van een scoringskans, want Jorgensen kon hem erin schieten.

Gemakkelijk gegeven? Twijfels. Hoe wij het zien in herhaling van de var zou je eens moeten kijken naar betere camera's, meer high speed.

Bij Fortuna moeten ze ook niet denken dat de 1-1 had geleid tot meer, Feyenoord had ondertussen alweer 2 100% kansen gehad. Had vandaag 8-1 kunnen zijn, maar dat vertrouwen ontbreekt. De gedachte dat Fortuna wat kon halen is gevoed door de overwinning een tijd terug, maar vandaag was nogmaals de kans hierop bijna 0. Ze speelde leuk mee, maar verder dan 2 of 3 kansen kwamen ze niet.

Discutabel inderdaad. Hij raakt de bal wel degelijk met z'n hand/arm. Hij heeft er voordeel bij, Jorgensen komt daardoor eventueel niet in scoringspositie. Is het een bewuste handsbal? Nee dat lijkt me niet. Ik ben niet precies op de hoogte van de regelgeving omtrent hands in het strafschopgebied en het geven van wel of geen strafschop.
Duidelijk is wel dat de Var nou niet direct de discussie weghaalt...

Ik vond Gözübüyük in zijn eerste seizoenen echt één van de beste scheidsrechters van Nederland, maar ik heb het gevoel dat hij het wat te hoog in z'n bol heeft gekregen. Het lijkt bijna alsof hij denkt dat het publiek voor hém komt.

ik had gistervond het gevoel dat de var de scheidsrechtrr niet wou afvallen ,na ajax in het zadel geholpen nu ook feyenoord,nu maar hopen dat de rest van de clubs ook aan de beurt komt

Gewoon een penalty die je kunt geven, net zoals je hem niet kunt geven. Dit zijn van die twijfelgevallen die je ook met een VAR niet kunt oplossen, want iedere persoon interpreteert het weer anders.

24 januari 2019 om 10:15

In de Arena en de Kuip vallen ze altijd die kant op. Hangen aan Novakovich in de eerste helft wordt weggewuifd....wellicht ook licht maar hier kun je nog zeggen dat hij hem expres vast pakt...de VAR zou er ook moeten zijn voor de kleintjes, ook bij de grote clubs. Gewoon 50/50 en niet zoals een scheids onder de indruk zijn van thuis publiek.

24 januari 2019 om 12:14

Oh, komt dat gehuil over de Kuip en de Arena weer. Het was een dooie boel afgelopen zondag in de Arena. Dat er daar geen strafschop voor Heerenveen kwam heeft dan ook niks te maken met dat de scheidsrechter zo onder de indruk van het publiek was. Toen de Ligt geen rood kreeg in Zwolle was de scheidsrechter zeker ook zo onder de indruk van het uitvak dat er geen rood kwam? Toen Promes van VVV geen rood kreeg voor een belachelijke tackle was de scheidsrechter zeker onder de indruk van de sfeer in de Koel? Er worden wekelijks verkeerde beslissingen genomen. Echter als het in de Kuip of de Arena gebeurd komt dat zogenaamd door het publiek.

Het was geen strafschop omdat er geen opzet was en het heel licht was, en daardoor geen kans, niet anders dan de kans die er sowieso uit voort kwam in ieder geval. Aangeschoten is hands oordelen we toch ook als doorgaan...

24 januari 2019 om 10:32

Als de enige definitie is dat er sprake moet zijn van opzet was het inderdaad geen strafschop.
Maar hoe zit het dan met een speler die op de lijn staat en een bal tegen zijn arm aangeschoten krijgt? Dat hoeft ook geen opzet te zijn maar in 9 van de 10 gevallen is het een strafschop en rood voor degene die de bal tegen zijn arm krijgt terwijl hij er niets aan kan doen?

24 januari 2019 om 10:40

Dan is het nog geen strafschop. Als je er niks aan kan doen dan oordelen ze dat het onderdeel van het spel is. Er moet opzet bij zitten anders nooit een pingel

24 januari 2019 om 10:54

Oké dan was het geen strafschop gisteren ook al had hij voordeel van de handsbal.
Geldt dat ook voor andere overtredingen dat er opzet in het spel moet zijn want dan worden er heel veel onterechte strafschoppen gegeven....

24 januari 2019 om 11:23

Maar dan moet je toch ook geen penalty geven als hij bij een voorzet tegen een wild zwaaiende arm komt? Dat was namelijk geen opzet, de bal ging naar de hand en niet andersom.

Ik vond het niet echt een pingel, maar zeker ook niet zo'n extreem discutabele beslissing. Deze meneer maakt vrijwel wekelijks grotere blunders

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. van OschKeeper80
M. AnghaVerdediger80
D. DuarteMiddenvelder80
M. SeuntjensMiddenvelder85
T. TekieMiddenvelder80
T. LakeAanvaller71
S. BaghdadiAanvaller61
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

1674 fans
Aanvaller, 38 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren