Makaay: ‘De vergelijkingen met Robben zijn wel wat voorbarig’

Woensdag, 16 januari 2019 om 11:43Robin Bruggeman

Tahith Chong maakte onlangs zijn officiële debuut voor Manchester United en de verwachtingen omtrent de dribbelaar zijn in Engeland hooggespannen. Voor Roy Makaay komen de lovende berichten over de international van Jong Oranje niet als een verrassing: de oud-spits maakte Chong als jeugd- en specialistentrainer mee bij Feyenoord en zag toen zijn talent al.

“Bij Onder-13 had ik hem in mijn team. En daarbuiten nam hij regelmatig deel aan spitsentraining. Het was al snel duidelijk dat hij echt een groot talent was en is. Een technisch vaardige speler met een goede individuele actie én voorzet. Bovendien pikt hij altijd zijn goals mee. Echt een uitstekende speler”, vertelt de huidige assistent van Giovanni van Bronckhorst bij de hoofdmacht van Feyenoord in gesprek met ELF Voetbal.

Makaay looft daarnaast Chongs mentaliteit en geeft aan dat de aanvaller op jonge leeftijd altijd open stond voor adviezen en zich ook echt wilde verbeteren. Dat hij er uiteindelijk voor koos om de overstap naar the Red Devils te maken kwam voor Feyenoord dan ook als een grote teleurstelling: “We zagen het al een beetje aankomen. Het is geen goed teken als de gesprekken over een contract lang duren.”

“Hij heeft met zijn familie voor United gekozen, ondanks pogingen om hem in Rotterdam te houden. Heel jammer voor ons, maar ik gun hem alle succes”, gaat Makaay verder. De voormalige goalgetter probeert de verwachtingen wel wat af te remmen: “De vergelijkingen met Arjen Robben in de media zijn wat voorbarig. Daar zijn we in Nederland goed in. Laat hem zich maar lekker ontwikkelen als Tahith. Ik hoop dat hij een mooie en lange carrière voor de boeg heeft.”


Poll

Denk jij dat Tahith Chong in de toekomst uit zal groeien tot basisspeler bij Manchester United?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door regulator)

Dat soort vergelijkingen zijn überhaupt nooit terecht.

16 januari 2019 om 11:57

Vergelijkingen zijn altijd terecht, alleen vergeten veel mensen waarom het draait in een vergelijking, een vergelijking is om de verschillen en overeenkomsten aan te tonen, maar het lijkt nu wel óf het alleen maar geldig is als het gelijk is. Het is zélfs terecht als een dropveter met een Mercedes vergelijkt.

16 januari 2019 om 12:05

Ik citeer: "een vergelijking is een vorm van beeldspraak die expliciet de overeenkomst noemt tussen het onderwerp en iets anders met de woorden als, zoals of gelijk, de tweede naamval of een koppelwerkwoord". Ja, ik weet dat we het hier over vergelijken hebben in de breedste zin van het woord, maar ik wil maar aangeven dat een vergelijking enkel ergens op slaat als er ook iets te vergelijken valt. Tussen Chong en Robben kan dat, tussen een dropveter en een Mercedes is het echt enorme kul.

16 januari 2019 om 13:46

Als het om een zwarte Mercedes gaat dan klopt het wel. De vergelijking zou kunnen zijn dat we dropveter een zelfde kleur heeft als de Mercedes.

16 januari 2019 om 15:25

Een vergelijking maken en tot de conclusie komen dat het onvergelijkbaar is, is alsnog een vergelijking.

On:
Van weinig spelers die naar het buitenland zijn vertrokken heb ik het gevoel dat ze het gaan maken. Bij Chong denk ik echter wel dat het hem gaat lukken. Goeie snelle jongen, oogt serieus en heeft nu met Solskjaer ook een trainer die de jeugd de kans durft te geven. Als hij zich zo blijft ontwikkelen en een coach krijgt die het met hem aandurft, zie ik hem zo volgende twee seizoenen veel meer minuten maken.

Qua kapsel zijn t wel tegenpolen.. Ik heb die Chong niet echt gevolgd maar iemand met kwaliteiten van Robben is altijd wel welkom voor het NL'se elftal.

16 januari 2019 om 12:12

Alleen dat heeft hij niet, en dat is geen schande. Pas als Robben echt een tijdje gestopt is gaan we pas beseffen hoe onwerkelijk goed hij was. Een van de absolute topspelers van zijn generatie waar alleen spelers als Messi en Ronaldo echt boven stonden. Als die twee er niet waren geweest had Robben de ballon d'or mintens 1 keer gewonnen. Voor mij is Robben de beste Nederlandse speler die ik ooit in mijn leven aan het werk heb gezien en daar gaat niet zomaar een speler bij in de buurt komen.

16 januari 2019 om 12:23

@buitenspelgoal

Robben was idd van een abnormaal hoog niveau en zonder zijn blessuregevoeiligheid had hij misschien wel de beste speler ter wereld kunnen zijn denk ik. op het Wk2014 schoot hij een heel matige Oranje generatie hoogst persoonlijk naar de halve finale. er zijn maar weinig spelers ter wereld die dat kunnen

16 januari 2019 om 12:23

Voor Oranje moet het wel Robben zijn. In algemeen clubverband waren Ruud van Nistelrooy, Edwin van der Sar, Stam alleen bij United al geen misselijke spelers. Dan nog te denken van Davids, Seedorf, Sneijder (korte piek), Robin (korte piek) enzovoorts. Die heb je vast ook meegekregen.
Messi had dat ook zo een beetje gedaan met Argentiniã«.

16 januari 2019 om 12:31

@ajaxcunian

Messi was niet zo bepalend als Robben op het Wk2014 plus Messi had betere spelers om zich heen staan dat toernooi. Oranje had toen een heel matig elftal staan dat volledig afhankelijk was van de geniale ingevingen van Robben

16 januari 2019 om 12:33

Die heb ik zeker allemaal meegekregen. Spelers als Sneijder en Van Nistelrooij zitten er voor mij dan ook dicht tegen aan, maar ik kies toch voor Robben omdat hij voor mij toch nog net iets extra's had (boven op de extra's die de spelers die jij noemt al hadden). Dat vermogen om elke verdediging open te breken, die bizarre dribbel en die pure snelheid. Robben is daarnaast vaak geblesseerd geweest, waardoor het alleen maar nog bizarder is dat hij de carriere heeft gehad die hij heeft gehad. Zo vaak geblesseerd en toch weer zo sterk terug komen, keer op keer en dan heeft hij het gewoon tot zijn 34e in de wereldtop volgehouden. Menig voormalig topspeler van Oranje zakte al eerder af. Uiteindelijk is het uit de generatie Nederlanders waar Robben in zat en de generaties ervoor natuurlijk lastig kiezen, want er waren zo veel topspelers.

16 januari 2019 om 12:51

Helemaal eens, laatst in artikel bij ik dacht fourfourtwo, waarin gezegd werd dat Robben de speler was na Messi en Ronaldo die het meest individuele impact had op een wedstrijd. Mooi om te lezen van een Engels tijdschrift.

Zeker op het WK in 2014 was hij van onwaarschijnlijk hoog niveau. Zijn acties en spel toen tegen o.a. Spanje en Brazilië (en iets smeriger: Mexico) Hij was natuurlijk vanaf 2004 zo'n beetje de speler die in oranje het verschil moest maken samen met Sneijder. Eigenlijk gewoon een speler die Braziliaans aandoet en een hoop rendement heeft, maar gewoon een Nederlandse gast is. Als deze Chong 80% haalt van Robben dan mogen we al blij zijn.

16 januari 2019 om 13:04

Sorry dat is gewoon een fabel, Argentinie heeft echt een hele matige ploeg staan, en vooral met spelers die hun niveau niet halen. Zonder Messi doen zij het echt dramatisch, nog slechter dan Nederland zonder Robben. En hoezo was Messi niet zo bepalend, waar baseer je dat precies op? Beiden na de kwalificatie geen goals/assists, Messi 1 assist tegen Switzerland en Robben één penalty tegen Mexico. Chauvinisme ten top.

@buitenspelgoal, goede argumenten. Al zijn dat anderen spelers he natuurlijk. Wat Robben extra had, Sneijder en Ruud hadden ook een aantal kwaliteiten die Robben weer niet had. Met Edwin is het al helemaal niet te vergelijken. Ik zou hem in ieder geval de meest gedecoreerde (positieve zin) speler van Oranje noemen sinds 2003 zo een beetje.

Mooi de CL gewonnen, verschillende topclubs en geweldig niveau bij Bayern laten zien jaar in en uit.

16 januari 2019 om 13:08

En mensen vergeten voor het gemak dat hij op het WK daarvoor ook een van de beste spelers was. Dat alleen al zegt genoeg over die prestatie van het WK in 2014, hij is voor mij na Messi en Ronaldinho de beste vleugelspeler die ik heb zien spelen.

16 januari 2019 om 13:11

Eerst zeggen : "zonder Messi doen zij het echt dramatisch, nog slechter dan Nederland zonder Robben"
En dan vragen: "en hoezo was Messi niet zo bepalend, waar baseer je dat precies op?"

Jij zegt iets wat je simpelweg niet kunt weten maar vraagt vervolgens wel waar iemand anders z'n reactie op baseert. Verwacht je een serieuze discussie?

Messi presteert altijd al poep op eindtoernooien. Schattig dat je voor hem op wilt komen maar het niveau bij Barca heeft Messi bij Argentinië nooit gehaald.
Robben daarentegen nam Nederland bij de hand, als je dat niet ziet/zag houd het op.

16 januari 2019 om 13:31

Ik weet dat dit hier de populaire mening is, maar alle statistieken wijzen er op dat Messi in wk 2014 niks onder deed voor Robben. Het is dat Messi voor zijn doen heel matig presteerde omdat hij de lat zo gigantisch hoog gelegd heeft en Robben in zijn allerbeste vorm verkeerde. Dit zorgt in mijn ogen voor een vertekend beeld waardoor men Robben al snel boven Messi plaatst. Maar Messi was voor mij niks minder en de stats bewijzen dat ook. Ieder zijn mening natuurlijk.

16 januari 2019 om 13:31

Messi nam Argentinie ook bij de hand, hij was inderdaad niet zo goed als voor Barcelona dat geef ik je wel mee. Maar Messi en Robben's toernooien lijken vooral qua cijfers enorm veel op elkaar. Op basis waarvan was er volgens jullie dan zo een groot verschil?

Messi heeft een aantal keren gestopt bij Argentinie, toen verloren ze zowat alle wedstrijden. Nog erger dan Nederland die 3e werd in kwalificatiegroepen.

En nu jij weer.

Hij presteert altijd poep op eindtoernooien? Hij bereikte 3 finales achter elkaar met Argentinie en was daarin de sterspeler. Nolimit past goed bij je, er zit nolimit op de onzin die er deze vroege middag eruitkomt.

16 januari 2019 om 13:31

Almerecity , ja joh? Vind ik wat voorbarig. Na Messi en Ronaldinho de beste… Denk dat Arjen Robben ook nog achter Julian Jenner aan mag sluiten.
Robben heeft bij lange na niet de geweldige dribbel die Jenner had , bovendien heeft Robben zn rechter been alleen om mee te lopen/rennen , voor de rest kan die er niks mee. Jenner daarintegen , rechtsom , linksom , soms een pannatje hier en daar , die vent zat qua voetbalintelligentie op het niveau van Ronaldinho.
Zidane , Scholes , Pirlo etc zullen dit allen beamen , zelfs Pele en Maradonna , 2 arrogante kwallen die niemand anders dan zichzelf de titel voor de beste voetballer gunnen , buigen voor Jenner!!!

16 januari 2019 om 13:32

Dankjewel Bon Jovi, Chauvinisme zal toch overheersen. Het is ten slotte een Nederlandse voetbalsite dus dat kan je een beetje verwachten.

Messi heeft een absurde standaard gezet, waardoor mensen zeggen dat hij 'altijd poep presteerd', of niet goed was op dit toernooi. Het was niet de Messi die we kenden en ik vond hem niet per se beter dan James/robben, maar ook niet aantoonbaar minder.

16 januari 2019 om 13:50

@ajaxcunian

Argentinie was een van de outsiders voor dat toernooi waar van Oranje verwacht werd dat ze niet eens de poulefase zouden overleven. dat zegt al alles over het verschil in kwaliteit van de selecties

16 januari 2019 om 14:00

Nee, dat zegt dat Argentinie grotere namen heeft. (di Maria, Aguero, Higuain). Ik zal je vertellen, Robin van Persie en Sneijder speelden beter dan die drie tezamen. Dat zijn spelers die elk jaar teleurstellen. Argentinie is al outsider per definitie omdat ze juist Messi hebben, niet ondanks.

16 januari 2019 om 14:10

@ajaxcunian

die grote namen bepalen toch de individuele kwaliteit in je selectie? dat de coach ze dan niet weet te laten renderen is een ander verhaal maar Argentinie had een betere selectie dan Oranje op dat moment

Sneijder speelde overigens ook een teleurstellend toernooi door toedoen van Van Gaal, die hem misbruikte als controleur, wat hij helemaal niet is

16 januari 2019 om 15:39

Nouja, gelukkig wordt voetbal niet op papier gespeeld en wel op gras. De kwaliteit die de medespelers van Messi leverden was niet per se groter dan de kwaliteit die de medespelers van Robben leverden. Beide teams hadden een vrij gelijkwaardig team, redelijke doelman met een sterke verdediging (ookal waren de verdedigers individueel niet van wereldklasse), een non-existent middenveld en voorin moest de rechtsbuiten (Messi-Robben) het maar uitzoeken.

16 januari 2019 om 15:42

@japie

Als individuele kwaliteit niet rendeert in het team, dan heb je er niets aan. Dan mogen het grote namen zijn, maar spelen ze als marginale spelers.

Wat ik vooralsnog van Chong heb gezien, viel me eerlijk gezegd behoorlijk tegen. Zoiets kan natuurlijk heel snel veranderen, maar laten we nou maar eens even afwachten tot die jongen ook daadwerkelijk iets relevants laat zien voor we weer etiketten op zo'n jongen plakken.

Vind het onrechtvaardig én zeer onterecht om het Oranje van 2014 een heel matige generatie te noemen en het succes alleen te danken heeft aan 1 speler (Robben).

Buiten de genoemde Sneijder (die het verdiend had om in 2010 de ballon d'Or te winnen..) en van Persie(met zijn onwaarachtig wereldgoal..) stonden er echt geen misselijke klanten wo. Huntelaar, Kuyt, N.de Jong, Wijnaldum, Depay, de Vrij, BMI, Blind en Cillessen...
Robben alleen had het nooit gered met hele matige medespelers sterker nog...Nederland had ook van Argentinië kunnen winnen en Argentinië had van Duitsland moeten winnen gezien het spel beeld.
Nederland had wereldkampioen kunnen zijn in 2014 en dat zou helemaal niet onverdiend zijn geweest!
Als die grote teen van Casillas de bal had gemist was Oranje al -met vrijwel dezelfde selectie- in 2010(wellicht onverdiend)de wereldkampioen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Liverpool3415
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. TraoréAanvaller00
David de GeaKeeper170
L. GrantKeeper00
D. HendersonKeeper30
S. RomeroKeeper00
E. BaillyVerdediger70
P. JonesVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren