‘Je moet de situatie vermijden dat Van Bronckhorst ontslagen kan worden’

Zondag, 25 november 2018 om

Giovanni van Bronckhorst zal in januari met de clubleiding van Feyenoord om de tafel gaan om over zijn toekomst te spreken. Het contract van de trainer loopt na dit seizoen af en het is onzeker of beide partijen met elkaar doorgaan. Jan Everse en Pierre van Hooijdonk denken dat Van Bronckhorst er goed aan doet om in de zomer af te zwaaien.

Met vijf prijzen, te weten de KNVB Beker, de Johan Cruijff Schaal (beide tweemaal) en het landskampioenschap, is Gio de meest succesvolle trainer uit de clubhistorie van /Feyenoord. Desondanks is het er volgens Everse 'nooit helemaal uitgekomen' onder leiding van Van Bronckhorst. "Er zit gewoon geen ontwikkeling in het voetbal. Alles staat stil. Het spel is deze jaren gewoon heel matig geweest. De prijzen hebben dat een beetje verbloemd."

Als hij in de schoenen van Van Bronckhorst zou staan, dan zou Van Hooijdonk na vier seizoenen wel toe zijn aan iets anders, zo vermoedt de oud-voetballer. "Ook omdat de mogelijkheden bij Feyenoord niet dusdanig groot zijn dat er de komende jaren kans is op een landstitel. Het ziet er namelijk niet naar uit dat het gat naar PSV en Ajax kleiner wordt", legt Pi-Air uit aan de NOS. Hij vindt dat Van Bronckhorst het 'fantastisch' heeft gedaan in De Kuip.

"Ik vind dat je moet voorkomen dat zo'n clubicoon, de trainer die Feyenoord na achttien jaar weer kampioen maakte, ooit in de situatie komt waarin hij ontslagen zou kunnen worden", aldus Van Bronckhorst. "Het verwachtingspatroon in Rotterdam is altijd hoog en dat zal de komende jaren ook zo zijn, terwijl je je moet afvragen of dat realistisch is. Gio moet zelf zijn vertrek kunnen regisseren."

Volgens Everse zou Peter Bosz een goede opvolger van Van Bronckhorst zijn. Het voetbal van de momenteel clubloze trainer spreekt de voormalig linksback aan. "Het is een prima trainer die het voetbal bij een club kan veranderen. Kijk maar naar Ajax. Daar heeft hij echt iets veranderd ten opzichte van het spel onder Frank de Boer. Veel avontuurlijker. Voetbal is ook een kijksport." Zondagmiddag treedt Feyenoord voor eigen publiek aan tegen FC Groningen.


Poll

Moet Feyenoord inzetten op een contractverlenging voor Giovanni van Bronckhorst?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door ruudos)

IK hoorde Bosz vorige week verklaren dat hij (voorlopig) niet in Nederland aan de slag gaat.
Dan kan je die naam ook schrappen. Wie dan? Voor Kuijt lijkt het mij nog te vroeg.

25 november 2018 om 09:54

Ik vermoed dat Gio bijtekent. Het seizoen is alweer bijna voorbij gezien je nu al bezig moet zijn voor volgend jaar. Wie wordt de trainer?

25 november 2018 om 09:59

@JasonRhijn Seizoen bijna voorbij? Het is 25 november.....

25 november 2018 om 11:39

Hij bedoelt kwa prijzen. Europa lig je er al uit en in de eredivisie is de achterstand niet meer te achterhalen. Naast de beker speel je voor niks meer dus moet je alweer kijken naar volgend jaar

25 november 2018 om 11:40

Ook als je wel om de prijzen speelt moet je altijd kijken naar volgend jaar, zoals Hiddink vanmorgen zo mooi zei bij Tafel van Kees.

25 november 2018 om 11:42

John de Wolf natuurlijk! Nee gekkigheid, ik zie ook niet direct een topkandidaat maar dat is gelukkig ook niet mijn taak. Wordt het niet eens tijd voor een buitenlandse coach?

25 november 2018 om 11:51

Dat is denk ik ook wel deels waarom Gio na vorig seizoen niet vertrokken is. Los van de vraag of er interesse was in Gio, denk ik ook dat er niet zomaar even een gelijkwaardige of betere trainer beschikbaar was en het voor de directie dus geen prioriteit had.

26 november 2018 om 11:52

Er wordt zo vaak wat gezegd in het voetbal. Dat moet geen reden om het niet te proberen.

Mitchell v/d Gaag bijvoorbeeld, zou absoluut weer na het buitenland gaan na Excelsior en zit nu bij Nac.

Wat boeit het spel nou? Ik snap dat nooit. Voor mij zijn de prestaties het belangrijkste en met de begroting die Feyenoord heeft hebben Van Geel en Gio uitermate goed gepresteerd. De rest is bijzaak. Had het spel beter gekund? Wellicht. Hadden we daardoor meer prijzen gewonnen? Nee, dat geloof ik niet.

Wat ik dan relevanter vind dan het spel is de motivatie waarmee deze gasten spelen. Hoewel ik het niet hard kan maken heb ik wel vaak het idee dat de honger een beetje weg is bij deze groep. Teveel gasten die alles hebben meegemaakt wat er mee te maken valt bij Feyenoord. Bekerwinnaar, kampioen, JC Schaal en Champions League gespeeld. Jongens als Jorgensen en Berghuis stralen dat dit seizoen ook wel een beetje uit. Achteraf gezien misschien toch iets te weinig door geselecteerd en te weinig munt geslagen uit de selectie die kampioen werd.

Ik hoop heel erg graag dat Gio door de voordeur kan vertrekken en niet ontslagen wordt. Geweldige, sympathieke vent die als trainer ook goed gepresteerd heeft. Of hij uit zichzelf zomaar opstapt weet ik niet. Dan moet er natuurlijk ook interesse zijn van een mooie club en tot dusver is het altijd erg rustig rondom de toekomst van Gio. Typisch Gio overigens, rond die man heerst altijd rust. Als speler was dat al zo.

25 november 2018 om 10:14

Heb jij een seizoenskaart? Fans willen mooi voetbal anders kan je net zo goed thuis zitten.

25 november 2018 om 10:18

Wat is mooi voetbal? Ik ben een scc houder, ook (eu) uitwedstrijden. Je kan wel mooi voetbal op de mat leggen maar als je eind van de wedstrijd met lege handen staat, koop je niks voor. Passie, strijd dat is wat het Legioen wilt.

25 november 2018 om 10:36

Ja en ik zie Feyenoord vooral graag winnen. Het spel vind ik echt bijzaak. Liever met bagger voetbal met 1 0 winnen dan met goed voetbal gelijk spelen. Eerst resultaten neerzetten en als je een stabiele organisatie hebt staan kun je wellicht aan het spel gaan werken. Maar zo belangrijk vind ik dat niet.

25 november 2018 om 11:29

Stabiel is het buiten dat ene seizoen nooit geweest onder Gio. Het bleef van top naar flop gaan qua resultaten en qua spel. De 3 echte prijzen waren mooi, maar ik verlang wel echt naar een nieuwe coach voor de groep.

25 november 2018 om 12:50

IN het kampioensjaar was Feyenoord uitermate stabiel. Mensen vergeten snel.

25 november 2018 om 16:23

Hij zegt toch 'buiten dat ene seizoen'. Lijkt me duidelijk dat hij op het kampioensjaar doelt.

26 november 2018 om 11:53

Passie en strijd zie ik anders ook niet.

25 november 2018 om 10:14

Jorgensen komt net terug uit de ziekenboeg. En heeft ook wat tegenslagen in privésfeer gehad. Berghuis daarentegen vind ik echt ondermaats presteren. Alles in sjok tempo, kan me niet heugen dat die een bal in diepte vroeg of dat überhaupt een sprint trekt. En Feyenoord heeft echt wel goede wedstrijden onder Gio gespeeld. Om bepalende spelers van het seizoen ervoor door te selecteren moet er ook interesse in betreffende speler(s) zijn. De blessures afgelopen seizoen tm nu spelen ook een grote rol.

25 november 2018 om 10:14

Ik begrijp eigenlijk niet dat er feyenoordfans rondlopen die roepen dat prijzen het belangrijkst zijn. Ik vraag me dan af; ben je fan sinds 4 jaar? Want in de decennia ervoor viel er zo weinig te vieren dat er geen reden was om fan te worden toch?

25 november 2018 om 10:23

Feyenoorder word je niet dan ben je Het stadion, de sfeer (helaas niet meer wat het ooit geweest was) de strijd en passie. Feyenoord is al jaren de sleeping giant. We zijn nog een topclub qua naam en achterban, maar hebben niet de middelen die PSV of ajax hebben

25 november 2018 om 10:27

@rkallan; ik ben het helemaal met je eens hoor; maar mijn reactie was gericht op scotsman hier boven

25 november 2018 om 10:31

Als supporter wil je je club toch zien winnen of niet dan? Ik zie liever een seizoen lang bagger voetbal en aan het einde de bordesscene op de Coolsingel dan een seizoen lang goed voetbal en lege handen aan het einde van het seizoen. Eerst komen de resultaten en dan pas het spel.

25 november 2018 om 10:48

Een succes supporter dus is hoe ik jou omschrijf. Passie, strijd, op het scherpst vd schrede, opjagen en zo winnen is waar Feyenoord voor staat. (Voor moet staan) eigenlijk zien het tegenovergestelde. Iig hoor ik die stemmen onder vele supporters zowel in als buiten de Kuip.

25 november 2018 om 10:51

Dat Feyenoord staat voor passie, strijd en opjagen is sowieso al iets waar ik al jaren tegen strijd. Feyenoord is juist groot geworden met een gigantisch technische generatie spelers. We doen onszelf verschrikkelijk tekort door ons neer te zetten als vechtclub. Dat hele gedoe over passie en strijd vind ik eigenlijk een vrij kunstmatig iets wat een beetje gebruikt wordt om ons af te zetten tegen Ajax ofzo.

Overigens is je club graag prijzen zien winnen iets heel anders dan supporter zijn om de prijzen, maar dat snap je zelf hopelijk ook wel.

25 november 2018 om 11:50

Eens om het oneens te zijn met je. Feyenoord staat van oudher bekent om zijn vechtlustig karakter. Dat er her en der jaren zijn geweest dat ze heel goed voetbal hebben gespeeld doormiddel van technische spelers is idd vanuit jouw generatie gezien waar. Echter de oudere generatie ziet dat toch anders, zoals ik al schreef, er is een hoop gemor. Kijk naar het recente kampioensjaar, met welk soort voetbal is dat tot stand gekomen? Juist, opjagen, afjagen, er heel kort op zitten en strijd. Eigenlijk alles wat er nu dus 2 seizoenen later is verdwenen. Het is laksheid troef.

Uiteraard wil je voor alle supporters de prijzen het liefst ieder jaar maar als het voetbal zienderogen achteruitgaat, gaan er ook geen prijzen meer gewonnen worden.

25 november 2018 om 12:00

Juist de oudere generatie zou toch moeten weten, en daar doel ik juist op, dat Feyenoord groot is geworden door de passing van Van Hanegem, de passeerbewegingen en de voorzetten van Moulijn, het tactisch inzicht en de techniek van Wim Jansen, de techniek van Hasil, de technische opkomende backs Laseroms en Van Duivenbode, het koppen van Gijpie en de technisch begaafde Kindvall. De spelers van de jaren zestig t/m begin jaren zeventig waren juist vooral heel erg technisch. Door die generatie af te doen als vechtlustig (hoewel ze dat wel waren) doe je hun technische en tactische kwaliteiten echt zwaar tekort. Ik verzet me er echt tegen dat Feyenoord groot is geworden met vechtlust. Dat kwam mijns inziens daarna met de magere jaren pas.

25 november 2018 om 12:26

Met deze reactie van je ben ik het wel geheel eens. Al is dat dan weer de generatie die voor mij is. Ik kan me iig niet anders heugen, vanaf eind 70er jaren wat ik al geschreven heb met her en der teams die voetballend technisch goed waren zoals jij perfect omschrijft. Bedankt voor hetgeen je schreef, ouwe tijden, brengt weer een lach op mijn gezicht.

25 november 2018 om 10:30

Je snapt niet dat door mooi en goed spel de spelers meer waard worden? Oftewel Vilhena had 30+ waard moeten zijn ipv 15mln nu. Zie Az , geen prijzen maar verkopen hun spelers voor een grotere som dan Feyenoord.

25 november 2018 om 10:34

Onzin natuurlijk. In het seizoen dat AZ 10 miljoen voor Weghorst kreeg, sloeg Feyenoord een bod van 20 miljoen op Jorgensen af. Kongolo was duurder dan Haps. En zo zijn er nog wel wat voorbeelden. Alleen Jahanbakhs is wellicht een uitzondering. Maar dat is niks structureels.

En dat Vilhena zich niet stormachtig ontwikkeld heeft, heeft mijns inziens geen reet met spel te maken. Maar puur met een gebrek aan potentie. Die jongen heeft bij balbezit gewoon niet zoveel spelinzicht. Dat is ook niet (meer) aan te leren. Als je het na 230 wedstrijden nog steeds niet helemaal in de vingers hebt, krijg je het ook niet meer.

25 november 2018 om 23:55

Weghorst had dan ook "slechts" 18 competitiedoelpunten gemaakt. Niks bijzonders , net onder de 20 , maar gewoon degelijk. En daar hebben ze dan ook een degelijk bedrag voor gekregen. Feyenoord heeft geen officieel bod van 20 gehad , maar van 15 a 17mln. Haps was een binnenlandse transfer , daar ga je nooit hetzelfde bedrag voor krijgen. Als ie aan een Everton was verkocht dan had ie meer opgebracht dan Kongolo. Maar laten we dan maar Ajax als voorbeeld nemen , al jaren lang geen prijzen maar door (de reputatie van) het mooie spel verkopen ze spelers voor 40mln+. Wat betreft Vilhena ben ik het niet helemaal mee eens. In de jeugd was Vilhena meer een technische speler , maar hij is nu gewoon omgeturnd tot een werkpaard. Je zag in zn 2e seizoen geloof ik tegen Willem 2 zijn kwaliteiten als 10, maar hij kreeg naderhand alsnog geen kansen op die positie waardoor hij gewoon een totaal andere type is geworden. Zou

25 november 2018 om 10:44

Sterker nog, toen Gio Kuyt op de bank zette tijdens het kampioenschapsjaar stond 3/4 van het Legioen te juichen omdat hij er als een zoutzak bij liep en veel mensen vonden Gio zelfs zwak omdat hij Kuyt niet eerder op de bank had gezet. En dan was er ook nog dat bizarre 'ik dacht ik niks meer te bewijzen had' interview. Die hattrick tegen Heracles heeft heel veel verbloemd en de teletekst supporters verward.

25 november 2018 om 11:13

Aan de andere kant, toen puntje bij paaltje kwam en 11 bange mannetjes zich lieten wegspelen door Excelsior, was het toch wel duidelijk wie er in de slotwedstrijd vanaf het begin in moest staan. Gio was de baas en verdient veel credits maar de mentale leider van de groep was toch echt Dirk.

25 november 2018 om 11:16

En alle wedstrijden waarin Kuyt het niet liet zien en waardoor hij op de bank terecht kwam tellen dan ineens niet meer?

25 november 2018 om 11:47

Zeker wel. Kuyt was ook wisselvallig en werd terecht soms gepasseerd. Ik wil maar duiden dat Kuyt wel mentaal de leider was in die groep. Hij was niet zomaar 1 van de velen.

25 november 2018 om 12:06

Dit valt mij ook op.. Eerst werd Gio afgeslacht omdat hij De Dirk Kuijt niet op de bank durfde te zetten. Toen kreeg hij hoon dat hij het veelste laat had gedaan, vervolges haat dat hij hem erin had moeten zetten tegen Excelsior, want hij was duidelijk de missing link, en die laatste wedstrijd deed Dirk eindelijk eens wat goeds en dan krijgt Dirk de credits ipv Gio die hem erin zette..

Er wordt heel respectloos gedaan over de meest succesvolle trainer aller tijden qua aantal prijzen, mensen vergeten waar we vandaan zijn gekomen. Koeman en Gio zijn echt helden, na 2013 had ik echt niet durven dromen dat we uberhaupt ooit nog eens goed mee zouden doen om de titel, en nu klagen we dat het spel niet mooi genoeg is wanneer we winnen.

Na dit seizoen via de voordeur weg. Heeft mooie prijzen gepakt, maar toch overheerst bij mij het gevoel dat spelers niet beter worden onder hem. Het voetbal is dramatisch, er zit geen ontwikkeling in het team en we worden tactisch regelmatig overklast door teams die veel minder zijn. Dat is een groot verschil met plek 1 en 2.

25 november 2018 om 10:48

Ten eerste hebben bijna alle spelers hun beste seizoen ooit onder Gio gehad. Dat lijkt me toch geen toeval. Daarnaast zijn/waren veel spelers dusdanig oud dat ze over hun piek heen zijn en weinig rek hebben. Hoeveel ontwikkeling zit er nou nog in Jorgensen, Elia, Kuyt Berghuis, Larsson, Toornstra, El Ahmadi, Jones, Vermeer, Jan Arie, Botteghin, Van Persie, Haps, Clasie, Kramer, de altijd geblesseerde Van Beek en zo zijn er vast nog wel meer. Onze selectie staat nou ook niet echt bol van de jonge talenten. En de paar echte talenten die we hadden zijn al verkocht (Kongolo en Karsdorp).

25 november 2018 om 11:20

We zijn in het kampioensjaar wel meermaals goed weggekomen. Alle seizoenen onder Gio buiten het kampioensjaar waren zeer wisselvallig. Als hij terecht credits krijgt voor dat seizoen en de bekertoernooien moet je hem ook terecht kritiek geven op de vele slechte wedstrijden waarin al die gasten toch weer door de ondergrens zakten. Dat laatste vind ik veelzeggend en iets waar je de hand van de coach in hoort te zien. Je kan niet altijd winnen maar als je al langere tijd zo'n groep coacht moet je ze op een gegeven moment zover hebben dat je niet meer zwaar door het ijs zakt. Dat is hem nooit gelukt, je kon er nooit echt op bouwen dat Feyenoord geen dramatische wedstrijden meer zou spelen waarin ze als los zand uit elkaar werden geblazen door op papier mindere tegenstanders. De 3-0 tegen Excelsior en Trencin zijn daar voorbeelden van.

25 november 2018 om 11:25

Ik heb het dan ook over de individuele ontwikkeling van de spelers. Ik geloof zeker wel dat spelers beter worden en optimaal kunnen presteren onder Gio en dat Gio een goede people manager is.

Dat er tactisch nogal wat aan ontbreekt is absoluut waar. Verder vraag ik me af in hoeverre het Gios verantwoordelijkheid is dat er zo weinig is doorgeselecteerd.

25 november 2018 om 11:57

Ik vind Berghuis, Vilhena, Van Beek, Botteghin, vd Heijden, Nieuwkoop niet beter geworden sinds het kampioensjaar. Jongens lasals Karsdorp n Kongolo waren snel goed en snel weg. De aankopen van daarna zijn over het algemeen ook niet enorm gegroeid. Tuurlijk zijn jonge spelers wel iets gegroeid, zoals je zou verwachten maar het gaat me te ver om te zeggen dat hij bekend moet staan als een trainer die spelers duidelijk beter maakt.

Van Bronckhorst haalde successen met een elftal waarvan veel spelers er nog zitten. Het centrum, Vilhena, Toornstra, Berghuis, Jorgensen lopen er allemaal nog rond.

Ik zit me ook geregeld enorm te ergeren aan het spel, maar wat verwacht je met deze spelers? Toornstra is niet de oude, Vilhena is toe aan een nieuwe omgeving en Clasie is niet goed genoeg (meer). Larsson is wisselvallig, Berghuis is eigenlijk zelfde verhaal. Ze missen sowieso een creatieve middenvelder. Je hebt een redelijk elftal, maar je kan met deze tegenstand hooguit derde worden. Ga me niet vertellen dat een andere coach het beter zou doen met dit materiaal.

Gio kan je niet ontslaan op basis van de huidige prestaties, tenzij de TD dan ook opstapt anders ben je als Feyenoord zijnde heel je geloofwaardigheid kwijt. Gio staat gewoon waar hij hoort te staan en aangezien er amper voetballend vermogen zit in deze selectie kan je niet gaan verwachten veel voetbal in het veld terug te zien

dan zeggen mensen er zit geen idee achter het voetbal onder Gio, maar er zit ook geen idee achter hoe de selectie is samengesteld dus dan is dat een logisch gevolg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.AZ109
Voor de complete stand: Eredivisie

134 fans
Coach, 44 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 18 september
Liverpool lette dinsdagavond nadrukkelijk op de verrichtingen van Fabián Ruiz in zijn onderlinge duel met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren