De Boer: ‘Het is geen toeval dat hij onder mij nooit speelde’

Zaterdag, 14 juli 2018 om

Frank de Boer nam in de voorbereiding op het seizoen 2016/17 bij Internazionale het stokje over van de ontslagen Roberto Mancini en kreeg in Milaan te maken met Gabriel Barbosa, beter bekend als Gabigol. De Italiaanse topclub had de Braziliaan in die zomer voor 29,5 miljoen euro overgenomen van Santos. De Boer was niet onder de indruk van de kwaliteiten van de aankoop en is in gesprek met ESPN kritisch op de aanvaller, die door Inter verhuurd is aan Santos.

Gabigol werd aangetrokken op twintigjarige leeftijd en heeft het vooralsnog niet weten te maken in het Giuseppe Meazza. Hij werd uitgeleend aan Benfica en boekte daar nauwelijks vooruitgang. Teruggekeerd bij Inter stuurde de club hem tot eind 2018 op huurbasis naar Santos. De Boer weet wel hoe het komt dat de spits nog geen potten heeft weten te breken bij Internazionale. “Gabigol dacht dat hij nog in Brazilië was en dat hij alles wandelend kon doen in plaats van rennend.”

“Hij wilde de bal hebben zonder dat hij daarvoor de ruimtes opzocht”, vervolgt De Boer. “Hij begreep niet dat hij hard moest trainen. Het is geen toeval dat hij onder mij nooit speelde bij Inter. Hij moet eens goed in de spiegel kijken, proberen te bewijzen dat hij de beste kan zijn, of in ieder geval een heel goede speler. Hij moet niet denken dat hij een superster is.”

“Het enige wat hij heeft gewonnen zijn de Olympische Spelen met Brazilië, meer niet. Hij moet zichzelf bewijzen tegenover zijn ploeggenoten en de trainer”, aldus De Boer, die denkt dat Gabigol het ver kan schoppen. “Hij heeft de potentie om uit te groeien tot een fantastische speler. Hij heeft een geweldige linkervoet, maar het Europese voetbal is niet hetzelfde als in Brazilië. Ik hoop dat hij dat snel kan leren, anders is het een groot verlies voor het Braziliaanse voetbal.”Gerelateerd

43 reacties (laatste reactie door wehave)

Bij het lezen van “hij moet eens in de spiegel kijken” haakte ik toch echt af. Die woorden kwamen uit de mond van de voormalig trainer van ajax die week in, week uit, na telkens weer een zaaddodende pot voetbal gezien te hebben, aangaf dat zijn team 90 minuten lang de bovenliggende partij was en mooi voetbal tentoon had gesteld.

14 juli 2018 om 10:03

Wat een lekkere populaire uitspraken weer zeg.
Ajax onder de boer toen ze 4 keer kampioen zijn geworden was gewoon goed voetbal en waren ze altijd de bovenliggende partij.
Het lag meer aan de tegenstanders dan aan ajax als de wedstrijden saai waren. De topwedstrijden was ajax vaak de winnaar.
Maar ja het laatste jaar blijft hangen helaas.
En dan heb je nog de meepraters.

14 juli 2018 om 10:09

en je hebt de mooi praters en "van mijn club duld ik geen commentaar" reageerders

14 juli 2018 om 10:09

Volgens mij wel ja.
Dat was een ruk seizoen met slecht voetbal.
Daarvoor was de hele competitie minder.
Dat is nu financieel weer wat beter bij de topclubs.

Je mag me zo noemen ik heb een goede zelfreflectie waardoor ik weet dat ik zeer kritisch ben op ajax en trainer.
Maar onder de boer was er goed voetbal de eerste 3,5 jaar.

14 juli 2018 om 10:17

Ach, het is niet eens persoonlijk bedoeld, maar in je laatste comment zet je een groep mensen weg terwijl ik denk dat de groep die ik benoem minstens even groot is.

14 juli 2018 om 10:38

Nouja ieder natuurlijk zijn eigen mening, ik kijk doorgaans iedere wedstrijd live van ajax maar die seizoenen dacht ik iedere week; waar heb ik in godsnaam anderhalf uur naar staan kijken. Tuurlijk heeft hij ajax 4x kampioen gemaakt, daar heb ik ook respect voor maar hij gaf iedere week aan dat ajax zo goed was. Nee dat heb ik niet gezien. Hooguit in zijn eerste seizoen een aantal wedstrijden.

14 juli 2018 om 10:56

Was ook een betonmiddenveld met Gudelj, Bazoer en Klaassen.

14 juli 2018 om 10:59

Probleem van de Boer was dat hij geen speler a la Ziyech had die uit de losse pols 5 a 6 kansen per wedstrijd creeert. Daar was geen geld voor en Eriksen zat nog niet op dat niveau. Op het moment dat hij dat wel was werd ie weggekocht.

14 juli 2018 om 11:00

Dat was ook de oorzaak. Nooit een vervanger voor eriksen er bij gehaald.

14 juli 2018 om 13:53

Iedereen maar dan ook echt iedereen is het er over eens dat Ajax verschrikkelijk voetbal speelde onder de Boer dat erger en erger werd hoe langer hij er zat.
Maar dat was natuurlijk de schuld vd tegenstander....
Wat een onzin zeg jij zeg.

Top wedstrijden werden bijna altijd onverdiend gewonnen of gelijk gespeeld.
Kort geheugen heb jij zeg.

14 juli 2018 om 10:26

@Big-poppa,

Misschien moet je toch het hele artikel lezen om te reageren, i.p.v. te posten, nadat je afhaakt, omdat De Boer opmerkt dat de speler eens in de spiegel moet kijken.

De Boer geeft prima argumenten waarom Gabigol eens in de spiegel moet kijken en zegt verder dat die jongen nog slechts een talent is, dat hij het ver kan schoppen en een begaafd linkerbeen heeft, maar zich wel zal moeten aanpassen.

Wat de trainerscapiciteiten van De Boer bij Ajax er mee te maken hebben, snap ik niet zo goed. Hij was overigens één van de meest succesvolle coaches in Amsterdam met vier opeenvolgende en één net misgelopen kampioenschap. Zeker de eerste seizoenen was het spel zeker niet slecht.

Als coach ben je zwaar afhankelijk van wat je spelers op het veld laten zien en hun kwaliteiten. Dat eerste was vaak in periodes van de wedstrijd angstig en qua kwaliteiten raakte De Boer steeds belangrijke sterkhouders kwijt, zoals Toby Alderweireld, Jan Verthongen Siem de Jong, Daley Blind, Cristian Eriksen, etc.

Wat overbleef was vaak nog nat achter de oren. Desondanks sleepte hij vier opeenvolgende schalen in de wacht. Ook al was het spel niet altijd het meest enerverende schouwspel en viel ik ook soms in slaap bij het kijken, toch wist De Boer er het meest uit te peuren wat erin zat. Waarvoor respect in mijn ogen op zijn plaats is.

14 juli 2018 om 11:24

Tóch legt Big poppa goed uit wat hij ermee bedoelt, dus ik denk dat de kans bestaat dat het aan jou ligt dat je het niet snapt. Als Neymar zou gaan klagen over de swalbes van Ronaldo is dat net zo serieus te nemen als het benoemen van de Boer over de zelf reflectie van een speler, dat de Boer gelijk heeft is leuk, maar dat maakt nog niet dat hij de aangewezen persoon is om die kritiek te leveren

14 juli 2018 om 12:17

Ik snap prima wat big-popa wil zeggen. Ik vind zijn vergelijk echter compleet mank gaan en daarnaast klopt zijn bewering niet. Ik leg volgens mij ook uit waarom ik dat vind. Misschien is er de kans, dat het aan jou ligt en jij niet snapt wat ik bedoel?

De Boer heeft het hier over een talentvolle jongen, waarin de meeste coaches die hij had, schijnbaar minder vertrouwen hebben, omdat hij blijkbaar het vermogen mist zich aan te passen aan zijn elftal. Dat heeft niks te maken met een coach, die een elftal moet (bege-)leiden naar succes of daar vermeende uitspraken over zou hebben gedaan.

Het is prima dat je er niet overtuigd van bent of het niet eens bent dat De Boer in zijn laatste jaren niet altijd de bovenliggende partij was en het voetbal niet altijd even mooi was om te zien.

Maar het is onzin te verkondigen, dat De Boer altijd het na elke wedstrijd het tegendeel zou hebben beweerd. Dat is gewoon niet zo. Hij was zich er na de meeste dlechte wedstrijden meestal bewust van, wanneer het slecht was en schroomde niet dat te verkondigen.

De opmerking van big-poppa dat De Boer destijds niet in de spiegel zou hebben gekeken, is een persoonlijke, subjectieve mening. De Boer was in die tijd vaak gematigd kritisch op zijn ploeg, maar zorgde er ook voor om ze uit de wind te houden, zoals een goed coach hoort te doen.

Overigens was Ajax, ondanks dat het soms uiterst slecht speelde, ook nog wel de bovenliggende partij. Mooi was het in de laatste twee jaar niet, maar om te beweren, dat ze tegen het gros van de Eredivisieploegen niet beter zouden zijn geweest, slaat natuurlijk ook nergens op.

Nog afgezien van het feit dat het niet zo was, dat De Boer Ajax onder hem altijd minder mooi of slecht voetbal zou hebben gespeeld.

14 juli 2018 om 12:27

Ja, de Boer had na afloop van elke wedstrijd gewoon zijn team van voornamelijk jonge gasten helemaal met de grond gelijk moeten maken. Openlijk in de publiciteit. Want daar worden ze veeeel beter van. Wandeling en Big-Poppa, jullie zijn zelf zo hypocriet als de pest.

14 juli 2018 om 12:40

Alle meningen zíjn subjectief, dus ook die van de Boer ook en die van jouw stroomt over van subjectiviteit, dat geeft niet, maar het is in mijn ogen vrij vreemd dat je er een ander op aanspreekt. Natuurlijk zal de Boer af en toe ook wel eens realistisch geweest zíjn, maar ook in mijn ogen overheerst toch het andere, zijn interviews zijn naar míjn subjectieve mening te vangen in de volgende woorden, wij domineerde de wedstrijden jammer dat we dit niet in de punten terug zien. En dat dit klopt tegen een paar tegenstanders wil nog niet zeggen dat dit voor iedere wedstrijd geldt, terwijl in mijn herinnering dit zo'n beetje de enige tekst is die de Boer bezigde. En was dit ook juist in de reacties van veel Ajax supporters terug te zien na afloop van de wedstrijd. Máár hè áls het maar lang genoeg geleden is lijkt zelfs een grapefruit zoet. En ondanks dat ik niet weg ben van de manier waarop veel Ajax supporters rageren hoop ik toch dat ze kampioen worden.

14 juli 2018 om 13:06

Waar suggereeer ik dat mijn mening geen subjectieve mening zou zijn dan? Door te schrijven, dat big-poppa zijn mening een subjectieve mening is, beweer ik toch niet, dat die van mij objectief zou zijn? Ik spreek hem er ook zeker niet op aan, ik doe alleen een constatering op eigen inzicht.
Je pakt de verkeerde stok op om mee te slaan. Het één sluit het ander niet uit.

Maar goed, je mag denken gevangen te hebbe uit de woorden van De Boer na elke wedstrijd dat hij met zijn team domineerde. Ik denk dat het niet zo was en hij gematigd kritisch durfde van zijn. Hij nam daarmee voornamelijk zijn jonge ploeg in bescherming. En ja, zoals gezegd was hij in het gros van de Eredivisie wedstrijden de bovenliggende partij. Maar als het slecht was dan zei je dat ook. Geen probleem dat het in jou geheugen anders staat gegrift.

De grapefruit waar je het over hebt, smaakte me persoonlijk destijds al zoet genoeg. Vier zoete kampioenschappen vergoeilijkte een hoop, het werd zelfs een beetje saai. Vooral het laatste seizoen werd het nog onmogelijk om met een steeds verder afgeroomde selectie mooi voetbal te spelen. Desondanks miste Ajax op de slotdag in Doetinchem één doelpunt om de vijfde binnen te halen. Dat is het enige zure wat ik heb overgehouden aan de periode De Boer. Enkel aan die grapefruit zal altijd een zure bijsmaak overhouden.

Als laatste had de negatieve sfeer in reacties door Ajax-supporters meer te maken met het vertoonde, vaak fantasieloze, passieve spel, dat de spelers lieten zien, dan dat ze over vermeende analyses van De Boer zouden zijn gegaan. Dat het er soms bij werd gehaald, is in mijn ogen niet meer dan een logisch gevolg van zeuren en zwartkijken

14 juli 2018 om 13:11

@wandering: op basis van wat baseer jij dat de boer geen zelfreflectie heeft? Ik vraga me dat echt af. Moet de Boer aan jou bewijzen dat hij zelfreflectie heeft?

Dan vers twee dus hij mag geen kritiek hebben. Lekkere argumentatie, in goed is Nederlands noemen we dat "op de man spelen". Volgens mij heeft hij op basis van de feiten volledig gelijk en als hij nu het omgekeerde zegt? Of mag de Boer de rest van zijn leven helemaal niets zeggen? Ook al heeft hij 100+ interlands gespeeld en 4 titels heeft gewonnen als trainer.

Helaas is dat hoe wij hier met mensen omgaan. Mensen refereren altijd en alleen maar aan de dieptepunten. Doen we ook met onze topsporters als ze een keer niet winnen. ZO jammer.

14 juli 2018 om 11:41

@big-poppa, hij werd anders gewoon 4 keer op rij kampioen met een door keihard saneerwerk steeds verder uitgehold elftal, terwijl met name PSV een topselectie had. In no time was hij al zijn topspelers kwijt en kreeg er schroot voor terug. Ik snap wel dat je als supporter geen oog hebt voort alle randzaken, want ze moeten "gewoon werken voor hun geld en foeballuh", maar Frank de Boer heeft het optimale uit Ajax gehaald tijdens een heel moeilijke en zware periode in Amsterdam waarin er gewoon geen geld was om goede spelers te halen. Ondanks alle problemen heeft hij in Amsterdam fantastisch werk geleverd en heeft hij ervoor gezorgd dat zijn spelers in alle rust konden werken terwijl er een enorme machtstrijd aan de gang was in de Arena.

Ik snap ook niet dat je hem aanrekend uit zijn nek te lullen, want hij was juist altijd open en eerlijk. Hij zei altijd waar het op stond.

14 juli 2018 om 12:22

4 keer kampioen geworden. Dan doe je toch iets goed denk ik.

14 juli 2018 om 12:25

4 x kampioen in 5 jaar. Nu jij weer.

14 juli 2018 om 13:10

Het begint een maatschappelijke ziekte te worden: het reageren op de man in plaats van op de inhoud.

Wat is precies de relatie tussen het -volgens jou- niet in de spiegel kijken van een trainer die week-in-week uit wint en dat volgens jou niet op de meest aantrekkelijke manier doet en zijn opmerking dat hij nog verbeterpunten ziet bij een speler en dat die speler blijkbaar te weinig in de spiegel kijkt? Je spreekt hem niet eens tegen op de inhoud.

Kijk jij in alle aspecten van je leven wel voldoende in de spiegel? Vast niet. Dus doet jouw inhoudelijke mening er ook niet meer toe volgens jouw eigen logica?.

Het is met Gabigol zoals zo vaak met Braziliaanse spelers, mentaliteitsdingetje. Ze willen graag de grote man zijn, maar liever er niet teveel voor werken.

14 juli 2018 om 12:10

Je zou toch denken dat hij ook eens bij zichzelf te raden zou gaan als hij ziet wat voor ontwikkeling Jesus doormaakt. Dat waren de twee toekomstige sterren van dezelfde generatie, maar tonen nu wel aan hoe belangrijk mentaliteit is bij je ontwikkeling.

Haha het enige dat hij heeft gewonnen zijn de Olympische Spelen... Alleen al door die opmerking diskwalificeer je je als als coach volledig. Van Brozovic was De Boer ook niet onder de indruk maar die staat nu in de finale van het WK. Zijn hele analyse kan je overigens zo bij het grof vuil zetten en is meer bedoeld om zn eigen geschonden blazoen over de rug van een jong talent op te schonen. Bah.

14 juli 2018 om 11:06

Misschien moet je de tekst een keer lezen voordat je onzin uitslaat. Hij geeft aan dat het een enorm talent is, maar een luie zak die denkt dat hij het al gemaakt heeft. Daarmee ga je het niet redden en dat is bij beide Europese clubs onder minimaal drie verschillende trainers gebleken. De Boer heeft gewoon gelijk, maar jij wilt hem blijkbaar zo graag afzeiken dat de context waarin het gezegd is je totaal niet interesseert.

14 juli 2018 om 11:56

@holland8, prijzen winnen in de jeugd, want onder 23 waarmee men het toernooi tijdens de OS speelt, is jeugd, betekent ook weinig. Je bent dan de beste van je generatie, terwijl je bij de senioren de beste moet zijn van alle generaties. Dat verschil is immens, en dat weet Fdb, die alles meegemaakt en praktisch alles gewonnen heeft, als geen ander.

Ik weet ook wel dat er 3 compensatiespelers mee mogen, maar dat zegt ook niet veel. Pas wanneer de beste spelers mee mogen doen aan de OS, kan je dat toernooi voor vol aanzien.

Daarnaast is zijn analyse eerlijk en superscherp. Gabigol heeft er sinds hij naar Europa is gekomen met de pet naar gegooid. Ik vind het heerlijk wanneer analysten zeggen waar het op staat. Doe mij maar FdB en Kenneth Perez ipv al die kontkussers, die bang zijn dat het ze hun baantje kost wanneer ze iets zouden te zeggen.

@bvdp Hij geeft de speler slechts voor de vorm op het laatst een compliment. Dat compliment is niet echt voor de speler bedoeld maar voor zijn eigen imago zo van ik ben geen kwade gast hoor. Een plausibelere uitleg zou zijn dat Barbosa nog jong is en bij Inter moest opboksen tegen oudere ervaren aanvallers waaronder de beste spits van Italie en Argentinie Mauro Icardi. Hem wegzetten als luie zak, zoals De Boer ook Brozovic op vreemde wijze heeft weggezet - die kon er volgens De Boer ook niet veel van, is niet gepast. Overigens praten ze bij Inter met meer respect over Gabriel Barbosa dan over Frank de Boer. Maar dat terzijde.

14 juli 2018 om 11:30

Tja zo kun je het ook zien. Als je in een competitie op een lager niveau in een land waar je de taal spreekt met minder goede spelers om mee te concurreren nog steeds niets laat zien dan zou het ook een beetje aan de speler zelf kunnen liggen denk je niet? Vind het veel te makkelijk om alles maar op De Boer af te schuiven omdat hij daar gefaald heeft.

@bvdp Het lijkt me sterk als je een luie zak bent dat je dan in Braziliaanse Olympische elftal komt dat ook nog eens Olympisch goud wist te winnen. Een land met meer dan 200 miljoen inwoners en een enorm aantal topvoetballers kiest geen luie zak in het nationale team. Dus stellen dat De Boer gelijk heeft lijkt me wat kort door de bocht.

14 juli 2018 om 11:38

Hij heeft dagelijks met hem op het veld gestaan. Denk je niet dat De Boer daar een beter inzicht in heeft dan jij? Bij Santos was hij top, maar in Europa gaat alles over het algemeen een tandje sneller. Als je niet bereid bent om hard te werken ga je het over het algemeen niet redden, tenzij je extreme kwaliteiten hebt zoals bijvoorbeeld Romario. In Brazilie en bij Inter zagen ze zijn potentieel, logisch dat je dan geselecteerd wordt voor de nationale ploeg (onder 23) en gekocht wordt voor een groot bedrag. Als je er vervolgens niets mee doet belandt je op de bank en dat is precies wat hem overkomen is.

@bvdp Ik begrijp wat je zegt en daar zit wat in. Maar het zou ook aan de coach kunnen liggen. Waarom presteerde Barbosa wel bij Santos en de bij het Braziliaanse Olympische elftal. Hij kan het dus duidelijk wel. Waarom daar wel en onder Frank de Boer niet?

14 juli 2018 om 11:48

Nee het niet aan de coaches. Het lag aan de speler

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Internazionale

1022 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus6637
2.Napoli5324
4.AC Milan4213
5.AS Roma4115
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Milan ŠkriniarVerdediger00
Joao MirandaVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Internazionale.

1252 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2010- Ajax
Laatste voetbalnieuws

El Hamdaoui verbaasd door antwoord De Boer: ‘Oké, dat is wel heel apart’

Theo Janssen en Mounir El Hamdaoui hebben zondagavond bij praatprogramma VTBL teruggeblikt op de periode van de Marokkaanse aanvaller bij Ajax. El Hamdaoui onderhield in Amsterdam een gespannen relatie met toenmalig...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Bayern München gaat de strijd met Barcelona inzake Luka Jovic aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren