Frank de Boer baalt van gemiste kans: ‘Er was trammelant in de selectie’

Donderdag, 17 mei 2018 om 14:18

Frank en Ronald de Boer blikken in gesprek met ELF Voetbal met gemengde gevoelens terug op het WK van 1998. De tweelingbroers deden het met Nederland goed op het mondiale eindtoernooi in Frankrijk, maar Oranje kon het niet tot de finale schoppen: "We realiseerden ons niet voldoende dat we goud in handen hadden."

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het eens met de analyse van de gebroeders De Boer?


Gerelateerd

35 reacties (laatste reactie door el barto)

Het blijft zonde dat we nooit een WK hebben gewonnen. Als je vijf halve finales speelt waaronder drie finales, dan is dat behoorlijk frustrerend. Het team in 98 was echt fantastisch en inderdaad beter dan het team van 2010.

17 mei 2018 om 14:23

Ik vind andersom want als je beter was dan een finale plaats had je m gewonnen , ze werden in de halve finale uitgeschakeld dus is het team van 2010 beter

17 mei 2018 om 14:28

Dat ben ik niet met je eens. Het team van 2010 deed het beter op het WK. Maar dat wil niet gelijk zeggen dat het ook een beter team was.

17 mei 2018 om 14:30

Dat is wel een erg makkelijke redenatie. Het team van Brazilië waar Nederland in de halve finale in 98 van verloor was weer sterker dan het Uruguay van 2010.

En het Argentinië van 98 minimaal gelijkwaardig aan het Brazilië van 2010.

17 mei 2018 om 14:38

Leg alle posities uit 98 en 10 tegen over mekaar en 98 is echt op 9 van de 11 gewoon veel sterker.

17 mei 2018 om 15:27

Denk dat het Argentinië van 98 ook beter was dan het Brazilië van 2010. En Uruguay, tsja...dat je dat in de halve finale loot is geen straf, net als Slowakije in de 8e finale.

17 mei 2018 om 15:10

@el fenomeno yep! het penalty syndroom destijds

17 mei 2018 om 15:37

@Japie_Krekel. Dat syndroom is er in mijn ogen nog steeds. Daar doet een gewonnen serie tegen Zweden en Costa Rica (met alle respect) niks vanaf. Ik wil het nog wel eens zien tegen de Duitsers, Brazilianen en Italianen van deze wereld.

17 mei 2018 om 15:43

@adoduhhaag zou zomaar kunnen hoor maar het is alweer een tijdje terug dat we op een eindronde aanwezig waren dus ik weet niet hoe ze er nu voor staan qua penalty's

17 mei 2018 om 18:36

Sterker nog, grote kans dat het 11 nieuwe spelers zullen zijn tov Costa Rica destijds, dus ja...

Blijft altijd erg pijnlijk dat je nog nooit een en gewonnen hebt. De kansen waren er zeer zeker. Helaas is die droom op dit moment wel heel erg ver weg.

Klinkt toch wat tegenstrijdig. Denk juist dat het aan wat (voetbal)intelligentie ontbrak in 1998 en dat daar juist optimaal gebruik van is gemaakt in 2010 en 2014.

17 mei 2018 om 14:44

Ik vind het niet tegenstrijdig wat er door de gebroeders de Boer wordt gezegd, namelijk dat het een mentaal probleem was in 96 en 98. Dat jij vindt dat het geen mentaal probleem was maar een gebrek aan (voetbal)intelligentie is jouw goed recht.

17 mei 2018 om 14:58

Wat een onzin. Alsof Brazilië waar je toen tegen speelde een stel koekenbakkers waren of zo. Er waren toen gewoon een aantal ploegen die wereldkampioen konden worden en daar was Nederland er één van. Dat heeft toch niets met voetbalintelligentie te maken. Je kunt helaas niet altijd winnen.

17 mei 2018 om 22:54

Dat Brazilië was echt echt heel goed en ze gaven later zelf ook aan hun beste wedstrijd van het toernooi tegen Nederland te hebben gespeeld. Ronaldo was ook heel dichtbij de winnende tegen NL, zulke wedstrijden gaan echt op details. Over de winnaarsmentaliteit, ik weet nog wel dat Harry Vermeegen langs alle spelers en trainers ging om ze te laten verklaren ‘wij worden wereldkampioen’ maar daar ging niet iedereen in mee. Daarna nog het drama van het EK 2000 wederom met de penalties, eeuwig zonde voor deze geweldige generatie. Hebben we het nog niet eens over het wk 2002.. Stiekem hoop ik dat we met een veel mindere selectie ‘m ooit gaan pakken...een mens mag dromen 😉🤞🏼

17 mei 2018 om 15:11

@groninger020 wat heeft voetbalntelligentie met penalty's missen te maken? dat heeft meer met druk te maken

Ik vind het zo vreemd om te horen dat je 'de absolute overtuiging mist om wereldkampioen te worden' als profvoetballer zijnde, zeker als je bij Nederland speelt en destijds gewoon bij de toplanden hoort.

Je werkt hier ontzettend lang naar toe en er is éã©n prijs te verdelen, daar ga je potverdomme dan toch voor? Dat je de overtuiging mist om dan daarvoor te gaan, is zeer kwalijk.

Komend WK vind ik ook dat zowel Argentinie, Belgie, Brazilie, Frankrijk, Spanje sowieso het doel meoten hebben om Wereldkampioen te worden, maar ook landen als Portugal en Engeland moeten er gewoon voor gaan. Mag hopen dat meedoen niet belangrijker is dan winnen.

Edit: Duitsland natuurlijk ook bij de favorieten!

17 mei 2018 om 18:43

Was het maar zo makkelijk 😂

Ik denk ook, zeker op papier, dat de selectie van 1998 sterker was dan die in latere jaren. Maar dat toernooi liep zeker niet vlekkeloos, met die frustrerende 0-0 tegen Belgie in de openingswedstrijd, en ook de 2-2 tegen Mexico was niet best. Daarna was de 2-1 tegen Joegoslavie (zo heette het toen geloof ik nog) moeizaam, met die winnende goal van Davids waarmee definitief de ruzie met Hiddink weer bijgelegd leek. Pas vanaf de wedstrijd tegen Argentinie vond ik het overtuigend worden, en Brazilie hadden we zeker kunnen en moeten verslaan. Maar dan nog denk ik dat we dat WK niet zouden hebben gewonnen. Alles leek erop gericht dat Frankrijk wereldkampioen moest worden in eigen land, en in de finale tegen Frankrijk, die thuis spelen en ook bepaald geen kinderachtige selectie hadden, geloof ik niet dat we als winnaar van het veld zouden zijn gestapt.

17 mei 2018 om 15:17

@johan78 dat is juist een eigenschap van de echte topteams. pieken op het juiste moment en dat is vanaf de 8e finales. ik kan me toernooien herinneren dat we in de groepsfase iedereen weg speelde en er er na de poule gelijk uit lagen. daar heb je ook niet veel aan

17 mei 2018 om 15:35

Joegoslavië was anders een alleraardigst team. Veel sterker dan het Slowakije van 2010 in de 8e finale

Volgens mij kregen we in ‘98 nog een enorme kans op de 2-1 na die gelijkmaker van Kluivert. Zonde. Maar toen hadden we inderdaad wel in elke linie toppers staan. Verder is er een opvallende overeenkomst. Weinig kansen toegedicht in ‘98 na het rampzalige EK in ‘96. Idem dito voor ‘10 na de teleurstelling (na een geweldige groepsfase) in ‘08. En ook in ‘14 zouden we kansloos zijn na die afgang in ‘12. Nu maar hopen op een rampzalig EK in ‘20 (als we die halen tenminste)...

In 1998 zijn we er ingeluisd doordat die scheidsrechter geen penalty gaf toen van hooijdonk onderuit werd getrokken de schijters want Brazilië moest door naar de finale , Nederland werd de finale daardoor ontnomen hij stond er met zijn neus op maar deed niets .

17 mei 2018 om 15:37

Ach laten we nou maar tevreden zijn, we zouden in alle waarschijnlijkheid toch verliezen in de finale van een Frankrijk in bloedvorm met een geweldige Zidane destijds. Liever 3 finales verliezen dan 4.

17 mei 2018 om 15:42

Je weet het nooit. Een team met Van der Sar, Stam, De Boer, Bergkamp, Kluivert, Davids en Overmars kon elk land zomaar verslaan natuurlijk. Dat waren geen koekkenbakkers.

Oranje had in 98 en 2000 wel een fenomenale selectie, vergelijkbaar in kwaliteit met de lichting 88 of 74.

In elke linie had je topspelers, een aanval met Bergkamp en Kluivert, een middenveld met Davids en een Jonk (in 98)met een uitstekende pass, De Boer en Stam in de verdediging en VD Sar op doel.

Behalve die vermoeiende wedstrijd tegen een zeer defensief spelend België (die met die rode kaart voor Kluivert) waren het ook grotendeels leuke wedstrijden om te kijken.

Vreemd dat ze zelf op dat moment niet het besef hadden hoe grote kanshebber ze waren om het WK te winnen.

De selecties van 2010 en 2014 waren idd iets minder, maar straalden wel een grote onverzettelijkheid uit.

17 mei 2018 om 18:04

Je vergeet een ding: Overmars was dat toernooi in topvorm. Toen hij geblesseerd raakte was de angel eruit en lukte het niet meer...

Bij het huidige Oranje is de ervaren garde er niet in geslaagd het niveau omhoog te tillen. Daley Blind, Van Persie, Sneijder, Strootman, N. de Jong, Huntelaar, Cillisen, Dost, Wijnaldum, Fer, Van der Wiel, BMI en De Guzman hadden er moeten staan. Allemaal de schuld van Hiddink. Minkukel van jewelste om hem bondscoach te maken destijds.

17 mei 2018 om 15:28

Sneijder en RvP waren toen al op hun retour en de rest die je noemt zijn alles behalve bijzondere voetballers. niet zo gek dat je je dan niet plaatst. we hebben 0 creativiteit dus ik voorspel onder Koeman ook weer een hele moeilijke kwalificatie. mochten we ons plaatsen is dat denk ik echt met de hakken over de sloot maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat we het gaan redden met deze povere selectie

ik vind het ook erg goedkoop om die eigen goal van Janmaat en die blunder van Cillissen tegen Turkije bv op het conto van de bondscoaches te schuiven. dat zijn individuele fouten van spelers waardoor je een eindronde misloopt

17 mei 2018 om 16:01

Zo dramatisch is het op dit moment ook weer niet gesteld. Een topland is Oranje niet meer, maar wel een subtopper als je kijkt naar de kwaliteit van de spelers.

Op goal heb je Cillessen en Zoet, 2 prima keepers

Verdediging: V Dijk, De Vrij en De Ligt, dat is in potentie Europese Top.

Backs: door blessures etc iets minder, maar met hopelijk een straks fitte Karsdorp op rechts en op links viel me Vilhena niets tegen. Blind kan er ook spelen.

Middenveld: Wijnaldum, Pröpper, VD Beek, V Ginkel, Frenkie de Jong Prima middenveld, al mist er wat creativiteit (De Jong kan daar voor zorgen). Je zag tegen Portugal dat zo'n 3 mans middenveld beter z'n tanden kan laten zien

Aanval: Depay, Promes, Kluivert, Bergwijn, Babel Dit is subtop, maar het zijn vrij bewegelijke spelers. Ik heb het gevoel dat bij Depay het kwartje is gevallen en zijn uitstekende 2e seizoenshelft volgend seizoen voortzet,

Al met al een prima (en bedoel daar dus niet Top mee) selectie. Na 4 zware en droevige jaren met een hoop wanbeleid bij de Knvb kan ik me aan de ene kant de scepsis bij veel mensen wel voorstellen. Maar het is zeker niet zo of Oranje nu uit een kansloos kroegelftal bestaat.

Het is natuurlijk ook afhankelijk in wat voor poule Oranje terecht komt en het verloop van de wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland in de Uefa Nations League, maar ik verwacht met deze kwaliteit en ook een realistische Koeman aan het roer niet zo'n gekluns meer als de afgelopen periode.

17 mei 2018 om 16:26

@elbarto maar waar is de creativiteit die elk elftal nodig heeft? de middenvelder die de aanvallers voorziet van dieptepasses, de technisch begaafde voetballer die spelers uitspeelt op pure techniek etc. ik zie die spelers niet lopen in dit Oranje en er zal toch iemand moeten zijn die het baltempo kan versnellen, de oplossing naar voren ziet en de kansen creeert

17 mei 2018 om 18:37

Die hebben we (nog) niet. Spelers als De Jong, VD Beek, Kluivert en Bergwijn hebben de potentie ervoor, maar deze jongens zijn nog jong en moeten zich nog verder ontwikkelen. Over enkele jaren beschikken we hopelijk ook over spelers als Chong, Wouter Burger, Brobbery, Summerville, maar das natuurlijk afwachten.

Depay is ook zo'n speler met net wat extra's, die het nu eindelijk over een langere periode in een zware competitie laat zien.

Maar we weten waar we nu met Oranje aan toe zijn, het draait op dit moment op om een goede tactiek en juiste wedstrijdinstelling. En dat begint er nu eindelijk goed uit te zien. Het devies bij Oranje is op dit moment simpelweg realisme. Maar pessimistisch hoeven we ook niet te zijn.

In 1998 hadden we gewoon wereldkampioen moeten worden, masr werden keihard genaaid in de halve finale tegen Brazilie door die scheids. Was zuivere penalty!!

Tussen de jaren 1990 en 2002 hadden we echt veel meer moeten bereiken. Het talent was er, maar het was nooit een hecht team. De beroemde kabel, de onderlinge strijd tussen de spelers van de top3 brachten ons nooit tot het einddoel. In 1998 en 2000 hadden we ook pech. Beide keren werden we uitgeschakeld door penalties, maar tenslotte heb ik een gevoel dat we toch niks hadden gewonnen. Frankrijk was net zo talentvol en was vooral mentaal zeer sterk. Hoe dan ook blijft het jammer zeker als je kijkt naar het talent wat we nu hebben. Wat een wereld van verschil zeg...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 17
2186 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

1255 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2010- Ajax
Laatste voetbalnieuws

De Boer: ‘We waren beetje ‘pissed’, hij moest opvolger van Dolberg worden’

Donyell Malen maakte dinsdag zijn eerste officiële doelpunt voor PSV en bezorgde de Eindhovenaren zo een belangrijke 2-3 zege op BATE Borisov in de voorrondes van de Champions League. De loopbaan...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 22 augustus
Julen Lopetegui dringt bij Real Madrid aan op de komst van Rodrigo Moreno. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren