Koeman vindt besluit Dost jammer: ‘Ik zag zeker nog een rol voor hem’

Dinsdag, 17 april 2018 om 13:55

Bas Dost maakte dinsdag bekend een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan. De spits van Sporting Portugal heeft het gevoel dat hij bij Oranje niet serieus wordt genomen en vindt dat hij bij de nationale ploeg niet goed tot zijn recht komt. Voor bondscoach Ronald Koeman rest er niets anders dan zich neer te leggen bij dat besluit.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Snap jij de beslissing van Bas Dost?


Gerelateerd

50 reacties (laatste reactie door bergy)

Vind het maar een zwakke instelling dit. Je conclusies trekken midden in een aanpassingsperiode (die net twee weken heeft geduurd!!) getuigt ook niet echt van een goede timing.

17 april 2018 om 14:17

Precies. Had dan lekker onder Blind, Hiddink of Advocaat gestopt. Toen werd hij een soort van genegeerd, alhoewel hij ook moet inzien dat wij nu niet de buitenspelers hebben voor een speelwijze met Dost als eerste spits.

Nu geeft hij Koeman maarliefst 2 interlands de kans. Wat had hij verwacht?

Daarbij vind ik het ook jammer dat hij 'het hogere doel' niet dient. Er zijn niet veel spitsen meer die voor het NL elftal in aanmerking komen. Nu is er dus nog een optie minder. Iets van je team in de steek laten.

17 april 2018 om 14:18

Ik snap het best hoor. Als dit toch al langer bij die jongen speelt en Koeman maakt in die twee weken duidelijk dat hij vooral met hele andere type spelers in de spits speelt. Tuurlijk zegt Koeman dat hij nog een rol voor Bas in gedachten had, maar dat zal neem ik aan zijn als pinchhitter. Zeker nu Memphis het geweldig doet als spits bij Lyon.

17 april 2018 om 14:22

Dus wat Dost nu dus zegt is dat hij geen genoegen neemt met de rol als pinchitter. Dat is toch ook gewoon vreemd. Als hij niet continu opgeroepen zou worden had ik het misschien begrepen, maar vooral Koeman heeft altijd laten blijken dat hij een rol heeft in Oranje.

17 april 2018 om 15:36

Pinch hitter zijn voor je land is toch ook een mooie rol als je eigenlijk maar een beperkte spits bent afhankelijk van aanvoer die het alleen in een Mickey mouse league laat zien. En die ook nog is heeft gefaald in de wedstrijden dat hij wel mocht meedoen.
Hoef nu echt niks meer van Dost te vernemen op vz ben helemaal klaar met hem wat een belachelijke beslissing! Laat ons gewoon keihard in de steek!

17 april 2018 om 19:49

Wat een trieste reactie!! Erediviesie is Mickey Mouse Liga.
Voordat Dost wegging werd hij hier topscorer met 32 doelpunten.
In Duitsland veel pech gehad met blessures in de periodes dat die speelde scoorde daar ook vrij makkelijk. Vervolgens naar Sporting en scoort daar aan de lopende band. Hij heeft dus overal waar hij speelde gescoord behalve in Oranje waar die geen echte kans heeft gekregen en bovendien als die speelt niet goed gebruikt wordt.

17 april 2018 om 14:20

Ik begrijp dost volledig. Je moet 5 keer per jaar naar iets toe waar je je ongelukkig voelt, niet echt serieus genomen voelt en als je terug bent voel je je nog een week ongelukkig. Waarom zou je er dan nog mee door gaan? Dat hij toevallig beter kan voetballen dan een ander betekend niet dat hij verplicht is om voor Oranje te spelen.

17 april 2018 om 16:35

Nou wat een straf om 5 keer per jaar naar Oranje te 'moeten'. Het is toch al fijn dat-ie wordt opgeroepen. Zoals iemand anders hierboven aangeeft zou Dost in de afgelopen 30 jaar door bijna geen enkele coach zijn geselecteerd. Wees blij dat je erbij zit.

Maar vooral graag of niet, dus groetjes Bas, veel plezier bij Sporting.

17 april 2018 om 14:20

Miscchien zijn er al gesprekken plaats gevonden en is het hem duidelijk gemaakt dat die niet veel zal spelen. Dan kan je beter nu stoppen dan na de 'aanpassingsperiode', dit zou zelfs beter zijn voor het Nederlands elftal dan.

17 april 2018 om 14:44

Koeman geeft zelf toch aan dat hij een rol voor Dost zag binnen de groep? Zeer waarschijnlijk natuurlijk als pinchhitter, maar dat lijkt me toch vrij serieus en maak je nog steeds speelminuten. Uitkomen voor je land is toch het mooiste. Een Kuyt heeft nog linksback gestaan voor zijn land.

Dost is gewoon niet de man om de onbetwiste nummer 1 te zijn in de spits ondanks zijn vele goals. Dat komt gewoon door zijn andere kwaliteiten die hij tekort komt.

17 april 2018 om 15:03

Verschil is dat Kuyt ook daadwerkelijk toegevoegde waarde had op linksback (op dat moment). Dost werd dan wel telkens als spits opgesteld, maar als je dan geen normale bal krijgt om erin te jassen en vervolgens bekritiseerd wordt omdat je niet mee kan voetballen kan ik me voorstellen dat je dat op een gegeven moment zat bent.

17 april 2018 om 14:57

Zo makkelijk lullen dit. Vanuit dost zijn perspectief is dit volkomen logisch man. Jij en ik zien alleen die wedstrijdjes maar de beste man spendeert zo veel tijd in al die trainingskampen, voorbereidingen ect alleen maar om weer met een kut gevoel naar huis te gaan. Iedereen heeft zijn grenzen. Iedereen hier doet alsof hij nog nooit iets heeft losgelaten omdat het niets dan ellende op ging leveren. Hij leeft niet voor het nederlands elftal he. Als je met zo'n kutgevoel zit na elke interlandperiode, waarom zou je het jezelf nog aandoen.

17 april 2018 om 15:53

Mariner

Volkomen logisch is dat je als eerzichtige speler gewoon keihard blijft werken en alles op alles zet om je criticasters het ongelijk te bewijzen. Zelf de handdoek gooien en niet durven erkennen dat als je in 18 westrijden als spits maar één keer scoort en dat dit voor oranje te weinig is, dat is echt het probleem van Dost en van niemand anders.

17 april 2018 om 16:52

Dat is ook weer zo. Hij steekt niet epaald de hand in eigen boezsm haha

17 april 2018 om 17:03

@Constant kante

Ik vind het wel grappig dat je weet hoeveel minuten hij heeft gespeeld en nog blijft vasthouden aan 18 wedstrijden. Je weet dat hij maar 671 minuten heeft gespeeld en als je dat deelt door 90, dat hij niet eens aan 8 wedstrijden komt. Maar hij vindt het zelf toch ook raar dat het niet helemaal uitkomt bij Oranje. Dat heeft hij duidelijk aangegeven bij die andere post. Maar het is niet de eerste speler die dat heeft, want Wijnaldum had zichzelf ook niet aan de praat gekregen.

Al moet ik wel zeggen dat Wijnaldum dit seizoen echt aan een magertjes seizoen bezig is. Haalt elke keer de snelheid uit het spel bij Liverpool, is niet accuraat met wanneer hij naar voren passt, is niet creatief en scoort weinig. Vorig seizoen was hij veel sterker en 1 goals en 1 assist in de Premier League is gewoon veel te magertjes voor een controlerende middenvelder.

Ik vind het echt een beetje misplaatste arrogantie van Dost, maar so be it. Hij zal er zijn redenen wel voor hebben. Ik denk dat het Koeman eerlijk gezegd ook niet heel slecht uitkomt. NL is de komende jaren vaker kwalitatief minder dan de tegenstander. Dan heb je denk ik meer aan een systeem met Promes en Depay in de spits, snelheid dus.

Ik vind het prima. Altijd gezeik om hem heen, of die wel of niet moet spelen. Dan is dat ook afgelopen.

Dost is toch niet goed genoeg om eerste spits te zijn. En liever spelers die 100% gemotiveerd zijn en het als een eer zien in plaats van zichzelf sowieso al in de basis zien spelen.

Nogal vreemd dat een speler als Dost bedankt omdat hij zich niet gewaardeerd voelt. In een goede generatie zou hij niet eens geselecteerd worden en we moeten het niveau in Portugal ook niet overschatten buiten de 3 topclubs en misschien Braga. De rest is aanzienlijk minder en ook gewoon Eredivisie niveau.

Dost rendeert niet in Oranje omdat Dost niet kan voetballen, alleen afmaken. In dit Oranje wordt er meer van een spits gevraagd dan enkel dat. Ik denk bijvoorbeeld dat Luuk de Jong het ook gewoon uitstekend zou doen bij een club als Sporting. Ik ben bang dat Bas Dost zichzelf ontzettend overschat.

17 april 2018 om 14:57

"in dit Oranje wordt er meer van een spits gevraagd dan enkel dat."

Ik denk dat hij zich dit heel goed realiseert en daar juist doodongelukkig van wordt. Hij wordt telkens weer opgeroepen en als hij dan weer speeltijd krijgt wordt hij bekritiseerd omdat hij niet goed kan meevoetballen. Dat terwijl het bij hem overduidelijk is wat zijn kwaliteit wel is: ballen afmaken die lekker voorgezet worden. Een kans in die rol gaat hij nooit krijgen bij Oranje en nu is er duidelijkheid over, top toch?

17 april 2018 om 17:47

De Portugese competitie overstijgt de Nederlandse al jaren Europees gezien! Dost loopt 1 op 1 in die competitie. Probleem is dat ''wij'' Nederlanders denken dat onze competitie nog steeds de 5e of 6e van Europa is, is al heel lang niet meer! Welke tobclubs hebben wij dan toch wel, geen enkele heeft ook maar iets landelijks of Europees laten zien, en jij durft denigrerend te doen over een al jaren volwassen competitie! Onze topscoorder heeft 16 miezerige doelpuntjes en Wout Weghorst en Luuk de Jong hebben er zelfs nog minder gemaakt. Dost werd topscoorder in de Nederlandse competitie met ik meen 32 goals, Scoorde ook bij Wolfsburg regelmatig en nog zegt bijna iedereen dat hij er geen hout van kan???? Is gewoon erg jammer dat hij weg is, want met een beetje meer oog voor Dost had hij dit kunstje ook voor het Nederlands elftal kunnen flikken!

17 april 2018 om 18:09

Dost zelf kan dat klusje zeker niet flikken. Dat is het probleem, Dost heeft aanvoer nodig anders heb je niks aan hem, en blijkbaar wilt Koeman niet zo spelen.

17 april 2018 om 18:13

@tosno

Natuurlijk geen goed argument aangezien het Portugese voetbal volledig afhankelijk is van Porto, Benfica en Sporting. Die zijn natuurlijk wel stukken beter dan Ajax, PSV en Feyenoord. Dat geef ik toch ook duidelijk aan, dus even beter lezen in het vervolg.

Van Wolfswinkel zakte ook overal door de mand en deed het bij Sporting prima. Die schat ik toch wel lager in dan Luuk de Jong en over Weghorst heb ik het helemaal niet gehad. Bij Wolfsburg scoorde Dost alleen in periodes en heeft hij nooit meer dan 16 goals per seizoen gemaakt en dat slechts een enkel seizoen waarin hij in de tweede seizoenshelft veel scoorde.

Hij mocht niet voor niets weg bij Wolfsburg. Denk je serieus dat Dost net zoveel scoort in de Serie A, Bundesliga, La Liga of de Premier League? Natuurlijk niet! Dost heeft het geluk dat hij bij 1 van de drie sterkste ploegen van Portugal speelt in een verder erg zwakke competitie en dat het team klassiek voetbal speelt (aanvoer richting de spits).

17 april 2018 om 19:59

Wolfswinkel scoorde maar 2 seizoenen beide keer 14 doelpunten bij Sporting .
Bas Dost scoort 1e seizoen 34!!! en tweede seizoen is nog niet voorbij en hij heeft al 25. Dus Wolfswinkel deed het gewoon slecht daar (daarom ging die ook weg), En Dost doet het geweldig, zal waarschijnlijk weer boven de 30 goals uitkomen in de liga. Dus je redenatie klopt gewoon feitelijk niet.

Tsja, als Dost niet meer gemotiveerd is en zichzelf niet serieus genomen voelt wat moet je dan nog met zo'n speler?
Vind het een begrijpelijke maar toch rare keuze, zoals Koeman aangeeft was hij gewoon wat aan het ''aanklote'' met het Nederlands elftal denk dat hij hier nog wel op terug komt ons Basje

Niet spelen tijdens een oefeninterland en dan claimen dat je niet serieus genomen wordt...

Ook al kunnen ze nog maar op 50 van hun kunnen spelen, ik zou nog altijd gewoon Huntelaar en Van Persie oproepen als het nodig. Nog altijd lees ik interviews van die jongens over hoe ze nooit zullen bedanken voor hun land. naast hun sublieme kwaliteiten mis ik vooral de instelling en de passie van die generatie.

Slappe reactie van Koeman. Het moest toch weer een eer worden om voor oranje uit te komen?

Deels heeft ie gelijk, snotneuzen bij Ajax die 2x basis hebben gestaan krijgen een uitnodiging van Oranje en vaak nog basis ook. Jongens die in het buitenland voetballen krijgen naar mijn mening te weinig kans. Om maar een naam te noemen: Pieters

17 april 2018 om 14:30

Sommige jongens worden idd wel erg snel opgeroepen. Maar vind ook dat spelen in het buitenland soms iets overdreven wordt. Er spelen jongens tegen degradatie die al door meerdere bondscoaches niet goed genoeg geacht worden en koemand denkt er het zelfde over. Toch vinden hier mensen dat ze wel geselecteerd moeten worden. Om maar een naam te noemen: Pieters

17 april 2018 om 14:48

Welke snotneus van Ajax die 2x in de basis heeft gestaan heeft dat plekje van Dost dan zogenaamd ingenomen?

Slap Dost, gewoon slap en wat valt me dit tegen van wat ik dacht een nuchtere jongen te zijn. Seedorf die had reden tot klagen indertijd, maar deze meneer niet. Kan er ook een dikke vette streep door de naam Dost, tot nooit meer ziens in oranje en hoop dat je onomkeerbare besluit zaligmakend is.

17 april 2018 om 14:14

Waarom ben je zo op je p*k getrapt? Het is zijn goed recht toch? Kijk ff goed hoe hij behandeld is bij het NL elftal. Hij is de topscorer van Portugal en nog steeds komen we aan met Janssen en babel in de spits. En nu babel 1x goed heeft gepresteerd mag dost oprotten. Typisch Nederland

17 april 2018 om 14:17

Het is ook zijn goed recht, maar je haalt wel dingen door elkaar.. Dit is een aanpassingsperiode. Kijken welk systeem het beste werkt. Meneer Dost vind juist dat Oranje mag oprotten zodra hij door de mand valt

17 april 2018 om 14:24

Omdat het me vies tegenvalt van deze ex-Heraclied (en daarvoor nog Emmen). Ik dacht dat opgeven niet in zijn woordenboek stond, daar het een sleurder is ipv een begaafde technicus. En ja, hij is vrij dit te doen.

Wat jij classificeert als typisch Nederlands mag je zelf weten, ik spreek voor mezelf als ik zeg dat ik het een mentaal zwak zak hooi vind, prettige dag verders.

Ik geef Dost groot gelijk, na alles wat hij heeft moeten doorstaan.. onze enige redelijke spits en we stellen die nooit op, het Nederlands elftal is 1 t*ringzooi. Dank je wel dost het gaat je goed!

17 april 2018 om 14:16

Wat heeft ie moeten doorstaan dan? Die jongen heeft zich omhoog gewerkt via Emmen, Heracles en Heerenveen maar het is een houten klaas die niet rendeert in Oranje. 18 wedstrijden, 1 doelpunt! Het is een prima afmaker in de 16 in Portugal, maar als we een goede lichting hadden dan zou hij mascotte van de week geweest zijn

17 april 2018 om 14:21

Als je het systeem niet aanpast gaat het vrij lastig met buitenspelers als Robben, promes en depay die constant naar binnen gaan. Oja en toen kreeg later ook onze held Vincent janssen de voorkeur boven dost! Als je dost al een houten Klaas vind laat staan janssen😂

17 april 2018 om 14:25

Ajaxbarca023

Wees dan eens duidelijk hoe we alles op Dost af moeten stemmen. Assaidi en Narsingh op de flanken omdat die wel eens bekend hebben gestaan om voorzetten te geven? We hebben de spelers niet om Dost te bedienen zoals je zelf al zegt, hoe kun je dan alles op hem aanpassen? Ik vind dat altijd zo makkelijk roepen dat we gewoon meer op zijn sterke punten moeten gaan spelen...

17 april 2018 om 14:33

@ajaxbarca023
je hebt het over BAS Dost...we gaan toch geen heel elftal om bas dost heen bouwen.
Dat je dat doet bij Messi of Ronaldo is logisch, maar hallo zeg...bas dost.

t is nou ook niet zo dat hij in zn uppie Sporting naar de prijzen schiet of zo.

17 april 2018 om 14:44

Dost zegt dat toch ook nergens. Waarschijnlijk realiseert hij zich dat dat ook niet gaat gebeuren en dat maakt hem ongelukkig. Ik vind het niet zo gek allemaal.

17 april 2018 om 15:16

Dost zegt dat nergens, maar diegenen op fora als deze die pleiten voor hem zeggen dat wel. Ik wil van zo'n persoon dan wel eens een opstelling of iets dergelijks zien waarin Dost zou kunnen renderen met ons spelers materiaal. Het enige argument voor Dost is altijd dat het team niet op hem afgesteld zou zijn, maar zoiets hoor je nooit bij goede spelers als Robben, van Persie of Sneijder.

17 april 2018 om 16:11

Janssen scoorde tenminste nog met regelmaat, en die heeft toch dezelfde probleem met die buitenspelers. Face it, Dost komt gewoon zwaar tekort. 18 interlands 1 goal... dat is gewoon beschamend

17 april 2018 om 16:42

Ja laten we ons aanpassen aan Dost in plaats van aan Robben. Juist nu Robben gestopt is en er een nieuwe coach is, ga je toch vechten voor je plek? Dit was een uitgelezen kans om iedereen de mond te snoeren, maar nee, hij gooit de handdoek in de ring. Koeman zegt nota bene dat hij wilde experimenteren de eerste vier potjes.

17 april 2018 om 14:31

Onze enige redelijke spits? Babel, Depay, Promes en Locadia zouden veel beter renderen in de spits, omdat dit meevoetballende ofwel allrounde spitsen/voetballers zijn en veel beter passen bij (het huidige) Oranje. Blijkbaar schort het Dost nogal aan zelfreflectie.

Dost is een echte afmaker, maar past gewoon totaal niet binnen onze selectie, waar we met veel naar binnen trekkende buitenspelers te maken hebben. Dat Dost er nu 25 tot 30 in Portugal maakt, waarvan 90 procent tegen allerlei bijzonder povere ploegen, hoeft voor mij echt niet te betekenen dat we maar de hele ploeg om Dost moeten bouwen. De tegenstand is veel sterker, zoals we tegen Engeland (en zijn eerdere 17 interlands) wel zagen. De enige bal die Dost goed raakt is de bal richting de goal.

Jammer, hoewel het voor ons niet het grootste verlies zal zijn. Uit de verf kwam hij eigenlijk nooit. Daarnaast hebben we genoeg spelers die in de spits kunnen. Ja, Janssen en Woutje Weghorst zijn onze enige pure spitsen, maar we hebben een redelijk aantal spelers die een combinatie zijn tussen buitenspeler en spits en daarmee doelgerichtheid en traptechniek combineren met bewegelijkheid: Memphis, Promes, Babel, Bergwijn (die komt wel in Oranje hoor) en Locadia. Al die spelers kunnen prima in de spits, of dat nou als enkele spits of als twee spitsensysteem (wat tegen Portugal goed werkte met een creatief middenveld erachter). Momenteel zie ik het 1-spits systeem bij Oranje al niet meer als de voorkeur, maar zelfs als Koeman dat wel doet zijn we dus niet verloren.

Ik denk dat als Koeman hem echt heel graag had willen houden bij Oranje dat Dost niet had bedankt. Koeman ziet ook in dat Dost niets meer dan een stormram is en puur afhankelijk is van de spelers die bij ons op de flanken staan. Als een speler als Depay of Wijnaldum had bedankt stond Koeman allang op zijn stoep. Dost is vervangbaar.

Ik zie hier weer kinderlijke reacties, van waarschijnlijk jonge gasten die het allemaal niet snappen. Er heet zo iets als gevoel en principes. Die heeft hij en gebruikt hij. Hij is niet over één nacht ijs gegaan. Ik snap hem wel en ondanks dat er inderdaad een frisse wind waait, houdt het een keer op. Ik heb 200% respect voor dit besluit. Hij onderbouwt het, en daarmee is het klaar.

17 april 2018 om 16:48

Ben wel benieuwd naar dit zogenaamde principe.

Ik wil mijn zin anders kap ik ermee?

Dat principe had ik in groep 3 ook.

17 april 2018 om 17:22

Schijnbaar zit jij dan nog in groep 3. Hij ziet het leven anders dan andere, beschadigd niemand met zijn besluit. Het is zijn werk... Als jij niet tevredeen met je werk zou zijn, kan je er ook mee kappen wanneer je wilt. Je bent niemand tekst en uitleg verschuldigd. Hij onderbouwt nog waarom hij er mee stopt en daarmee moet het klaar zijn. Hij gaat zijn tijd en energie in zijn club(s) plaatsen nu. Ja hij is bevoorrecht om als prof voetballer te leven, maar dat wilt niet zeggen dat je je niet door je gevoel kan laten leiden en/of principes.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 17
2185 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

86 fans
Coach, 55 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 18 juli
Paris Saint-Germain mengt zich in de strijd om Frenkie de Jong. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren