‘Als jonkie bij Oranje kon ik me optrekken aan De Boer, Cocu, Davids, Stam’

Woensdag, 7 februari 2018 om 09:50

Op 28 maart 2015 speelde Nigel de Jong zijn laatste interland voor Oranje, in de thuiswedstrijd tegen Turkije (1-1). Sindsdien ging het behoorlijk bergafwaarts met het Nederlands elftal, dat zich niet wist te plaatsen voor het EK 2016 en WK 2018. De Jong noemt het missen van die toernooien in gesprek met Voetbal International ‘onnodig’ en zegt dat er voldoende kwaliteit aanwezig was.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het met Nigel de Jong eens?


Gerelateerd

21 reacties (laatste reactie door nijogeth)
7 februari 2018 om 10:14

en terecht... Hij benadrukt dat ervaren spelers misschien niet de hele wedstrijd moeten/kunnen spelen, maar zeker van meerwaarde kunnen zijn op de training of gewoon met de internationale ervaring.

7 februari 2018 om 10:23

Daar hebben we assistent trainers voor. Laten we geen spelers oproepen die bij voorbaat al niet 90 minuten kunnen spelen.

7 februari 2018 om 11:54

Ja ik denk dat de huidige generatie ook echt opkijkt tegen Van Wonderen!

Ik denk dat hij de spijker aardig op zijn kop slaat. Ook al is het achteraf gemakkelijk praten, vind ik dat hij geen open deuren intrapt maar echt praat vanuit zijn ervaringen. Zowel toen hij nog wat jonger was als de afgelopen jaren

7 februari 2018 om 12:38

Het probleem is dat bijvoorbeeld een Van Persie en Sneijder niet echt de types zijn die graag op de bank zitten en zich nog te belangrijk vinden om 2e keus te spelen. Kuyt was daar bijvoorbeeld wel goed in bij Oranje.

7 februari 2018 om 13:14

Wie zegt dat? Allemaal met communicatie te maken.
Kuyt zit trouwens ook niet graag op de bank.

7 februari 2018 om 15:02

Heel simpel, omdat dat beiden jongens zijn die beiden in teams speelden waar ze een vaste plek hadden in de basis en voetballend niet echt onderdeden voor de jongens in de basis. Dan gaat dat frictie veroorzaken, lijkt me.

Kuyt was gewoon echt minder geworden en was wel blij als hij weer kon spelen. Die maakte het ook niet echt uit waar, getuige zijn plek als linksback, hij was gewoon blij om te spelen.

Ik denk dat Van der Vaart en De Jong dat ook best hadden kunnen invullen. En dan invallen op momenten dat er meer creativiteit (vd Vaart) of meer afbraakvoetbal (De Jong) nodig was. Op die manier kunnen ze dan toch hun waarde behouden voor het team en toch nog af en toe wat toevoegen.

Er moest helaas deels ook noodgedwongen verjongt worden.

Kuijt nam vrijwillig afscheid van Oranje, Van Persie en Sneijder begonnen op hun retour te raken en kampte met blessures en De Jong zelf was bij zijn clubs ook niet meer de onbetwiste middenvelder van weleer. Alleen Arjan Robben was fysiek nog in staat om zich als duidelijke meerwaarde te melden bij Oranje.

Groter probleem is in mijn ogen, dat er tussen de huidige generatie en de genoemde generatie een gapend gat zit qua talent, zeker voor de voorste posities is er een tekort geweest aan talent in een tussengeneratie.

Momenteel lijkt er talent genoeg aan te komen. Dat er ervaren mentoren gemist werden om de jonkies te begeleiden is duidelijk. Dat heeft mede geleid tot het midden van twee toernooien en hun ontwikkeling vertraagd.

Maar het is echter ook niet de eerste keer in de historie van Oranje, dat we als klein landje een grillige curve van doorstroming van talent zagen. We hebben nou eenmaal ook niet zoveel inwoners al de Duitsers, Fransen, Spanjaarden, Brazilianen of Argentijnen.

7 februari 2018 om 10:06

Als je goed begrijpend leest met wat hij zegt dan klopt jou reactie niet. Het gaat er niet perse om dat ze spelen of dat ze in de basis staan en 90 minuten volmaken. Gaat erom dat ze bij de selectie zitten en aanwezig zijn er is genoeg talent in Nederland dat is er altijd geweest en zal er altijd blijven. Juist Nederland heeft altijd een gebalanceerd elftal gehad waardoor ze altijd meetelde in Europa en de rest van de wereld en dat als klein landje. De vijver waarin je kan vissen zal altijd kleiner zijn dan in de grote landen waardoor je juist sterk moet zijn in het balanceren tussen talent en toekomst.

7 februari 2018 om 10:24

Ik lees het volgens mij begrijpend goed genoeg. Ik ben het echter maar ten dele met hem eens. Het gaat idd om het maken van keuzes. Maar als de keuzes er niet of beperkt zijn, dan is kiezen niet of nauwelijks relevant.

Mijn reactie is een mening, net zoals die van De Jong er één is. Of die van jou. Wat er klopt of niet is subjectief. Zoals de Jong ook zegt, gaat het om keuzes maken uit verschillende opties.

Oude rotten selecteren, die eigenlijk niet meer kunnen meekomen of toch jonge talenten selecteren, die de toekomst zijn voor Oranje. Dan kies ik toch liever voor het laatste, ook al neemt dat risico's met zich mee.

Ook zonder mentoren leren de jonkies snel, al is dat een hardere leerweg en gaat dat mogelijk ten koste van het resultaat. Er zijn verschillende wegen, die naar Rome leiden.

En laten we ook niet vergeten dat dit jonge Oranje qua punten erg dicht op Zweden aanzat en we met wat meer geluk ons geplaatst hadden kunnen hebben voor de play-offs.

De Jong preekt verder ook wel voor eigen parochie, zijn visie is een mooi argument om hem te selecteren.

Jongens als De Jong, Van Persie of Sneijder enkel aan de selectie toevoegen, omdat ze over ervaring beschikken, terwijl ze niet in staat zijn om zich op het veld te onderscheiden en zodoende de kar te trekken, vind ik tamelijk zinloos. Dan zou je ze net zo goed aan de technische staf kunnen toevoegen.

Je kunt wel vinden, dat er altijd een balans moet zijn tussen talent en ervaren, maar als de ervaring niet voorhanden is, deze fysiek en voetballend niks meer kunnen toevoegen en doorstroom vertragen, dan houdt het in mijn ogen nagenoeg op en moet je het noodgedwongen over een andere boeg gooien.

In theorie is het duidelijk dat een gezonde balans van groot belang is, maar in de praktijk zal je soms moeten schipperen met je theoretische blauwdruk.

7 februari 2018 om 10:58

We moeten inderdaad deels noodgedwongen verjongen. Maar jongens zoals de Ligt, Tete, Riedewald zijn veel en veel te vroeg opgeroepen. De roep om Frenkie de Jong en Justin Kluivert en Malacia nu ook weer. Paar maanden geleden ging het nog over Kick Pierie. Voordat een speler wordt opgeroepen moet hij minimaal een wedstrijd of 100 in de benen hebben is mijn mening.

7 februari 2018 om 11:18

Vind ik ook. Het oproepen van De Ligt, Tete of Riedewald ging te snel. 100 competitiewedstijden vind ik wat veel, maar een seizoen in de basis lijkt mijn een vereiste.

En roep je ze toch op, dat laat je ze eerst in de selectie acclimatiseren, i.p.v. ze gelijk voor de leeuwen gooien. Dat was een tikkeltje overmoedig van de bondscoach. Zeker het debuut van De Ligt was een tikkeltje onverantwoordelijk.

Al ben ik er in principe wel van overtuigd, dat je als verderdiger het meest leert van je eigen fouten en verkeerde inschattingen. Verdedigen is toch een ervaringsvak en aldoene leert men het meest. Situaties moet je op het veld leren herkennen.

Sommige jongens leren snel en xijn al vroeg toe aan een hoog niveau, anderen zijn meer gebaat geleidelijk brengen. Ligt ook aan het niveau wat ze bij hun club gewend zijn.

Alhoewel De Ligt ogenschijnlijk mentaal door is gehard door de bedenkelijke beslissing van Blind, had ik liever tegen Bulgarije een iets gelouterde CV gezien. Wie weet hadden we ons dan geplaatst, al is dat koffiedikkijken.

7 februari 2018 om 11:38

Tete begreep ik nog wel. Je had op rechtsback ook niet veel keuze meer. Karsdorp had toen ook nog geen 100 wedstrijden gespeeld. Het alternatief was Van Rhijn en van der Wiel die allebei nooit meer spelen. Alleen Janmaat was toen rechtsback, Veltman speelde toen nog cv.

7 februari 2018 om 11:41

Argentinie heeft volgens mij niet gek veel meer inwoners dan Nederland.

7 februari 2018 om 12:07

Argentinië heeft zeker wel een grotere bevolking dan Nederland: het aantal inwoners in 2016 was 43,85 miljoen...Het land is ook 70x groter.

Nu waren dat ook spelers die qua niveau ook met kop en schouders boven de rest uit staken.. Als je nu routine selecteert kan je afvragen of zij qua niveau echt iets toevoegen (nigel de Jong, van der Vaart, Sneijder).

Ik denk dat Nigel de Jong de vinger wel op de zere plek legt. Enerzijds leiden we geen wereldtoppers meer op (de laatste jaren), anderzijds wordt iedereen opgeroepen die drie wedstrijden leuk mee doet in de Eredivisie. Een oproep voor het Nederlands Elftal is voor mij gevoel minder een 'eer' dan dat het vroeger was.

We hadden eerst de lichting met Robben, Sneijder, van Persie, van der Vaart en daarna kwamen namen als Strootman, Wijnaldum, Blind, Dost (27/28 jaar) en dat is gewoon geen wereldtop.

Ik ben het er zeker mee eens dat de kwaliteit van de spelers in het Nederlands elftal gedaald is vergeleken met 2010 en 2012 (het verschil met 2014 vind ik persoonlijk nihil) en dat we gewoon een generatie voetballers missen die het had moeten overnemen van spelers zoal Van Persie, De Jong, Van der Vaart, Sneijder en Huntelaar. Ik vind alleen ook dat er een enorm drama is ontstaan rond het Nederlands elftal om vrij weinig. Zo worden de mentaliteit en van alles onderzocht waarom het zo slecht ging de afgelopen vier jaar.

In mijn ogen heeft dit grotendeels (wellicht volledig) met twee verkeerde keuzes in coaches te maken. Hiddink werkte niet en onder hem zijn veel punten verspeeld. Toen kwam Danny Blind, iedereen weet hoe dat is afgelopen. Vanaf het moment dat een capabele coach (advocaat) het overnam wonnen we zo goed als elke wedstrijd.

Ik ben van mening dat als Advocaat (of een Koeman) de hele kwalificatie van het EK 2016 en WK 2018 mocht coachen, dan hadden wij gewoon meegedaan. Wij hebben echt nog wel goede spelers die in top competities spelen zoals: Wijnaldum, Van Dijk, De Vrij, Depay, Strootman en Blind. Daarnaast hebben we ook echt een groot scala aan opkomende talenten zoals: De Ligt, Ake, Fosu-Mensah, Sandler, Van de Beek, De Jong, Ramselaar, Hoedt, Karsdorp, etc.

Nogmaals, als wij een Koeman, Advocaat of zelfs Frank de Boer als coach hadden dan ben ik er van overtuigd dat wij ons zouden hebben gekwalificeerd voor de laatste twee eindtoernooien.

7 februari 2018 om 13:12

Dat denk ik ook, we zijn er beide keren op een haartje misgelopen en zelfs een klein beetje betere bondscoach had het verschil gemaakt.

Als is het rijtje Strootman Wijnaldum Blind als nieuwe leiders van Oranje toch wel duidelijk minder dan de groep Robben Van Persie Sneijder daarvoor.

Een groot scala aan talenten hebben we idd, maar dat was altijd wel zo, de vraag is of een De Ligt, Van Beek, Fosu-Mensah of Ramselaar uitgroeien tot wereldtoppers of eindigen als Denswil, Van Rhijn, Vormer en Clasie.

Dat het Nederlands Elftal er niks van bakt de laatste tijd komt echt niet doordat er niet genoeg ervaren spelers bij zijn hoor, het gaat wel om kwaliteit, die is lang niet zo goed als bijvoorbeeld het WK 2010 of 2014, of bijvoorbeeld het WK '98.
Kijk eens wat er nu voorin loopt: Promes en Depay? Dat is toch wel ff wat anders dan Robben en van Persie of Kluivert en Bergkamp hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 17
2186 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

177 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Zondag 19 augustus
De toekomst van Ki-Jana Hoever ligt bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren