‘Feyenoord heeft een groot Legioen, dat merk je vooral als het goed gaat’

Zaterdag, 28 oktober 2017 om

Voor Simon Gustafson wacht zaterdagavond een weerzien met Feyenoord, dat de 22-jarige middenvelder dit seizoen verhuurt aan Roda JC Kerkrade. Voor beide clubs is het duel van cruciaal belang, maar de Zweed schuift de favorietenrol in aanloop naar het treffen toe aan de titelverdediger.

Roda is momenteel weliswaar hekkensluiter in de Eredivisie, maar de Limburgse formatie zal kansen ruiken tegen een aangeslagen Feyenoord. De Rotterdammers wonnen slechts één van hun laatste vijf competitiewedstrijden. "Iedere club voelt zijn eigen druk. Feyenoord is in alles groter dan Roda. Meer fans, meer geld, hoger verwachtingspatroon. Als speler van Feyenoord móét je elke wedstrijd winnen. De druk ligt in deze wedstrijd het meest bij hen", zegt Gustafson tegen De Limburger. "Wij hebben niets te verliezen, niemand verwacht dat wij de top drie zomaar verslaan. Alles wat we pakken, is bonus.”

"Feyenoord heeft een groot Legioen, dat merk je vooral als het goed gaat. Dan voel je je gedragen, alles is fantastisch, super. De happiness spat ervan af. Als het niet goed gaat, merk je dat ook: heel veel mensen zijn ontevreden”, vervolgt Gustafson, die twee jaar geleden voor een bedrag van anderhalf miljoen euro door Feyenoord werd opgepikt bij Häcken. "Bij Roda werkt dat hetzelfde, maar dan op een kleinere schaal. Maar ik wil me vooral laten leiden door mijn eigen doelen. De grootste druk leg ik mezelf op. Ik speel deze wedstrijd in feite tégen mijn eigen baas, ja. Maar ik voel niet de drang om me nu extra te bewijzen. Ik moet me vooral bewijzen voor mezelf."


Poll

Wat verwacht jij van Roda JC Kerkrade - Feyenoord?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door edo)

Afgelopen zondag was er in de 2e helft weinig van het legioen te merken.

Op zich logisch, want zo werkt het bij alle Eredivisieclubs. Als ze achter staan, dan valt de support of 12e man tegen. Afgelopen zondag zag je ook vele lege blauwe stoeltjes. Vaak wordt dat bij Feyenoord ontkent, maar dat was nu luid en duidelijk in beeld.

Maar het klopt wat Gustafson zegt, als het goed gaat, dan is het geweldig voor de spelers om thuis te spelen. Dan is het legioen 12e en 13e man inéén !

28 oktober 2017 om 13:58

Zondag weinig te merken? Werd genoeg gefloten, gescholden en gezongen over schaamte toch? 😉 maar idd gebeurt bij alle clubs dit, in ieder geval weer een mythe ontkracht

28 oktober 2017 om 14:47

Het zou uberhaupt geen discussiepunt zijn als mensen het niet zouden ontkennen. Van noord naar zuid, oost naar west : het werkt overal hetzefde. Supporters zijn resultaatgevoellig, dat merk je in de opkomst en ook in de sfeer. Feyenoord is in dat opzicht geen uitzondering.

Dat er mensen zijn die dat proberen te ontkennen is dan weer geen verassing. Want veel supporters zijn er heilig van overtuigd dat hun eigen club uniek is en dat de andere clubs (en vooral de rivaal) toch wel grondig verschillen van de eigen club. Voor een deel klopt het, iedere club heeft zijn eigen achterland, geschiedenis, helden en tradities. Maar de overeenkomsten tussen de clubs zijn vele malen groter dan de verschillen.

Maar ja, het is toch heerlijk om te doen alsof je speelt tegen een club met een verdorven karakter terwijl jou eigen club een weerspiegeling is van al het mooie en goede in de wereld

28 oktober 2017 om 15:38

Wie ontkent dat dan? Misschien 5 mensen? Tuurlijk zijn supporters stiller als het slecht gaat. Zolang supporters van andere clubs elke gelegenheid aan blijven grijpen om te schreeuwen dat het legioen niet veel voorstelt, gaat er blijkbaar iets goed.

28 oktober 2017 om 17:46

@Migi84

Mwouh, in de vele discussie's die er ook hier altijd zijn, wordt er meestal liefkozend over het altijd trouwe legioen gesproken, dat door weer en wind, bij winst of verlies en in goede en slechte tijden als een blok achter het elftal zo blijven staan.

Dat legioen zou onvoorwaardelijk trouw zijn als het om supporten gaat, spelers worden niet tot nauwelijks uitgejoeld of gefloten als je de mythes soms moet geloven.

Vaak worden dit als speciaal kenmerk opgevoerd als het over het makkelijk negatieve Amsterdamse publiek gaat in vergelijking met het vermeende trouwe Rotterdamse publiek. Dit alles komt echt niet van een man of 5, maar is een veelgehoorde Rotterdamse lezing.

Het is totale onzin dat supporters van andere clubs elke gelegenheid zouden aangrijpen om te schreeuwen dat het legioen niets voorsteld. Waar je dat nou vandaan haalt?

Ik snap niet dat ze feyenoord nogsteeds als een topclub zien en dat het verwachtingspatroon elke wedstrijd moeten winnen is ze zijn vorig jaar wel kampioen geworden maar we moeten wel eerlijk zijn dat al die spelers boven zichzelf zijn uitgestegen want er zijn nauwelijks spelers vertrokken en diezelfde spelen nu echt slecht feyenoord is de laatste jaren een club geworden die op de 3e plek hoort te staan en het gaat nog heel lang duren voordat ze weer een titel binnenslepen

28 oktober 2017 om 13:58

Feyenoord is net als Ajax en PSV natuurlijk nog een topclub, al is dat relatief t.o.v. de andere clubs. Alle clubs zijn minder geworden in de afgelopen jaren en vooral minder stabiel. Beetje onzin om dat alleen over Feyenoord te beweren.

28 oktober 2017 om 14:01

En erg onvoorspelbaar. Tijd geleden won ajax met gemak van willem II en dat soort clubs, nu wordt t afwachten

28 oktober 2017 om 15:04

@groninger020:

"alle clubs zijn minder geworden in de afgelopen jaren"

Nog maar 5 maanden geleden was Ajax de eerste Nederlandse club in 15 jaar tijd die een Europese finale speelde. Nog maar 1,5 jaar geleden was PSV de eerste Nederlandse club in 9 jaar tijd die overwinterde in de Champions League.

28 oktober 2017 om 15:17

Klopt, maar nog geen 3 maanden geleden was het Europese avontuur van zowel Ajax en PSV voorbij doordat Rosenborg (kampioen van Noorwegen) en NK Osijek (nummer 4 van Kroatië) te sterk waren.

Het is geen liniare curve, maar de prestaties internationaal zijn over het algemeen minder geworden. Incidenten zoals de finale van de EL en het CL overwinteren van PSV moeten we niet als maastaf nemen. Net zozeer dat de vroege uitschakeling ook niet representatief is voor het niveau.

28 oktober 2017 om 14:01

Van de basisspelers zijn inderdaad alleen Kuyt, Kongolo, Karsdorp en Elia vertrokken of gestopt. 4 basisspelers op 10 veldspelers ligt op 40% en is dus nogal wat. Wel is het vorig jaar zo bejubelde centrum langdurig geblesseerd en kampt Feyenoord met diverse andere blessures in de verdediging.

28 oktober 2017 om 14:04

1- interpunctie helpt je standpunt kracht bij te zetten. 2- Feyenoord heeft vorig jaar laten zien dat als een team klopt spelers in hun kracht kunnen spelen. Momenteel worden er veel spelers gemist en is de afstemming als team moeilijker te maken. Mede daardoor komen kwaliteiten niet tot uiting. Het vertrek van elia, kuijt en ook zeker Kongolo en Karsdorp (toppers in de eredivisie) wegen best zwaar. Als dan ook het centrale duo en de spits wegvalt ben je dus meer dan de helft van het kampioensteam kwijt.

28 oktober 2017 om 14:18

Er zijn nauwelijks spelers vertrokken? Er zijn vier sterkhouders vertrokken?

Verder is dat hele riedeltje over dat Feyenoord geen topclub meer is wel zo spuit elf aan het worden. Wat is Ajax dan? Die hebben al langer geen prijs gepakt. Is Manchester United dan ook geen topclub, omdat het daar nu al wat jaren wat minder gaat? Napoli? Ook geen topclub? Je hanteert er een vreemde definitie op na wat wel of geen topclub is.

28 oktober 2017 om 14:22

Ajax heeft drie jaren geen prijs gepakt, maar daarvoor zijn ze vier jaren op rij kampioen geworden. Het is anders voor Feyenoord: die heeft 18 jaar gewacht op een kampioenschap en een paar maanden daarna verliezen ze veel wedstrijden. Zelfs de zo geroemde onneembare kuip is neembaar geworden. Denk dat dat het verschil is.

28 oktober 2017 om 14:38

Ik vind het een beetje een non-discussie, omdat er geen definitie is van wat wel en wat geen topclub bestaat. Maar jarenlang onder Koeman riepen veel lieden dat 'feyenoord eerst maar weer eens kampioen moet worden om een topclub genoemd te worden', nu zijn wij kampioen, winnen we drie prijzen in anderhalf jaar en dan wordt weer een of ander arbitrair argument genoemd namelijk dat de 18 jaar daarvoor Feyenoord weer geen kampioen is geworden.

Tja, zo kan je de historische data altijd wel selectief gebruiken om de rivaal lekker naar beneden te praten.

28 oktober 2017 om 14:44

Het klopt wel

28 oktober 2017 om 14:51

zoals willem 2 vorig jaar en nu Vitesse dit jaar in de Arena wonnen zeg maar. En Rosenborg...en er bij ADO niet gewonnen kon worden en bij Heracles werd verloren....niet topclub waardig idd. Alleen PSV blijft dan over.

28 oktober 2017 om 14:48

jij begrijpt er niet veel van.....
Karsdorp, Kongolo, Kuijt en Elia om er maar 4 te noemen, dragende spelers afgelopen seizoen die er niet meer zijn.
6 Nieuwe spelers gehaald, heeft dus tijd nodig om ingespeeld te raken. Als dan ook je enige echte spits voor 4 weken is uitgeschakeld, gevolgd door zo ongeveer je complete verdediging, ja dan gaat jouw vlieger dus absoluut niet op. Veel te kort door de bocht. Wat er nu bij Feyenoord gebeurd is gewoon een kettingreactie die niet te voorkomen lijkt. Door de vele blessures nu al, kan je niet ingespeeld raken waardoor de resultaten slecht zijn waardoor het vertrouwen afneemt. Een logische opeenvolging die alleen kan worden doorbroken door mentaal sterker te worden (coach, prof begeleiding enz). Spelers die weer terugkomen, de vorm die weer gaat groeien, overwinningen. Vanavond zou daar een begin mee kunnen worden gemaakt.

28 oktober 2017 om 16:00

Jij bent ook niet helemaal lekker hé? Geen topclub meer. Volgens mij is Feyenoord de club met de meeste supporters in NL op die gloryhunters van uit amsterdam na.
In 15 maanden heeft Feyenoord 3 prijzen gepakt. Ook een onbenullige JC schaal, maar toch. Daarbij stelt het hier in de Eredivisie allemaal nog maar bar weinig voor en zijn er op Europees gebied geen topclubs meer in NL. Psv speelt ook slecht. Ik snap ook niet dat die bovenaan staan, maar goed dat is iets anders. Als Man utd een keer 3e staat is het ook geen topclub meer of wat. Volgens mij ben jij ook zo'n arrogante ajaccied die vind dat ajax alles is. Ga effe wieberen of zo

Erg flauw dat Voetbalzone deze kop gebruikt, vooral omdat het een verkeerde indruk van de woorden van Gustafson geeft en bovenal een zinloze discussie uitlokt. De kop die nu is gebruikt wekt een hele andere indruk dan zijn woorden: "feyenoord heeft een groot Legioen, dat merk je vooral als het goed gaat. Dan voel je je gedragen, alles is fantastisch, super. De happiness spat ervan af. Als het niet goed gaat, merk je dat ook: heel veel mensen zijn ontevreden”. Heel veel mensen blij, heel veel mensen boos lees ik.

Ik begrijp dat zo'n site leeft voor de clicks, maar je bezorgt je admins zo wel overuren, want de hele discussie kan straks weer verwijderd worden. Nou goed, ik zou graag zien dat Voetbalzone een stap verder zet dan ze tot nu toe deden. De site wordt toch wel gelezen, dat kan echt prima zonder provocerende titels en het komt de sfeer bovendien ten goede. Kruip iets meer richting voetbal international en iets verder weg van de coach/crazyvoetbal. Jullie doen al diepte-interviews, hebben vaste journalisten in dienst, besteden aandacht aan kleinere competities en vrouwenvoetbal, dan is het nu ook tijd om de clickbait-titels vaarwel te zeggen. Jullie nemen de journalistieke taak serieus, neem dan ook je lezers serieus.

28 oktober 2017 om 15:19

Voetbalzone is inderdaad vaak erg 'creatief' in het kiezen van koppen. Maar Gustafsson zegt toch echt dat je de omvang van het legioen pas goed merkt als het goed gaat. En dus minder als het niet goed gaat. Deze kop is dus niet zo heel gek. Ik vind het juist wel mooi dat die mythe over het legioen nu ontkracht is. Dan kunnen we pas echt ophouden over die flauwekul dat het Rotterdamse legioen trouwer zou zijn dan andere aanhang. Want DAT is het echte zinloze onderwerp.

28 oktober 2017 om 15:25

Als je het een zinloos onderwerp vindt moet je het ook niet aansnijden, of nu je conclusie trekken op basis van deze woorden, want dat slaat dan ook nergens op. Maar goed, dan gaan wij het er nu ook over hebben, en dan gaat het maar door. Want de afgelopen week verschenen er twee artikelen over Gustafson en zijn kansen, bij elkaar opgeteld zestien reacties, deze heeft er al tweeëntwintig. Terwijl een discussie over het eerste in mijn ogen vele malen interessanter is dan over het tweede.

29 oktober 2017 om 09:19

Ik snijd het niet aan, ik reageer op jou. Het statement dat Feyenoord trouwere fans zou hebben, komt uit Feyenoord-hoek. Dat anderen dat dan ontkrachten, is niet raar.

En het zijn Gustafssons woorden, niet de mijne. Dat een Feyenoord-speler zoiets zegt, maakt het relevanter. Dat het voor Feyenoord-supporters niet zo goed uitkomt, dit soort uitspraken, tja. Da's niet mijn probleem.

Afgelopen editie was ik niet zo onder de indruk van de power die de Kuip soms uitstraalt. Vorig jaar moest ik mijn TV zachter zetten in de tweede helft. Dat Ajax toen overeind wist te blijven had ik zwaar respect voor.

28 oktober 2017 om 15:01

Afgelopen Klassieker was de sfeer erg slecht ja, maar dat had grotendeels te maken met de onderdrukking van de sfeergroepen door het bestuur (niet dat het hier per se aan lag).

Alleen bij Nac en Twente is het beste sfeer van Nederland. ( En dat zeg ik niet omdat ik voor Twente ben) Maar dat is gewoon zo als je het vergelijkt met andere stadions.

Feyenoord heeft ook een goede sfeer maar dat is alleen als hun voor staan. Voor de rest is het gewoon negatief bekken en fluiten langs de lijn!

28 oktober 2017 om 15:02

Dat hele sfeerdiscussie slaat nergens op.

Feyenoord heeft een totaal andere sfeer dan bijvoorbeeld Ajax, Twente of Psv. Dat is gewoon niet te vergelijken.

28 oktober 2017 om 15:29

Alles is te vergelijken, zelfs een wasmachine met een lieveheersbeestje. Hoe komt het toch dat veel mensen denken dat het vergelijken mag gaan. Vergelijken doe je om de overeenkomsten en verschillen helder te krijgen. Dat de hele sfeer discussie nergens op slaat ben ik wel met je eens.

28 oktober 2017 om 15:34

Hoe komt het toch dat veel mensen denken dat het vergelijken mag gaan Moet zijn : Hoe komt het toch dat veel mensen denken dat het vergelijken over overeenkomsten mag gaan

28 oktober 2017 om 15:38

Ieder zo zijn mening wat sfeer betreft. Persoonlijk ben ik niet zo van die carnavalssfeer zoals bij twente etc. NAC daarintegen, vind ik wel weer een appart leuk sfeertje hebben. De beste sfeer is nog steeds in mijn ogen het 90min keihard achter je club staan en je schor zingen zoals bij o.a. Hajduk Split.

En zo hoort het ook als je een topclub wilt zijn. Dan zijn supporters logischerwijs kritisch als het niet goed gaat. Dat gaat letterlijk bij elke club zo en des te erger bij een topclub. Als speler moet je daar gewoon mee om kunnen gaan. Kun je dat niet, moet je niet bij grote Nederlandse clubs als Feyenoord gaan spelen. Gustafson zegt hier eigenlijk niets verkeerd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Roda JC Kerkrade

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
K. LuijckxVerdediger91
S. MarzoVerdediger92
R. AlbergMiddenvelder96
R. KlaasenMiddenvelder90
P. PflückeMiddenvelder92
N. VossebeltMiddenvelder91
J. CrouxAanvaller83
Voor de complete selectie: Clubpagina Roda JC Kerkrade.

9 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren