Van Marwijk loodst Saudi-Arabië naar WK ten koste van Australië

Dinsdag, 5 september 2017 om 21:23Dominic Mostert • Laatste update: 21:43

Bert van Marwijk en assistent-bondscoach Mark van Bommel hebben zich met Saudi-Arabië geplaatst voor het WK 2018. Het Arabische land moest dinsdagavond winnen van Japan om zich direct te kwalificeren en dat lukte: 1-0. Japan eindigt als groepswinnaar met twintig punten, terwijl het team van Van Marwijk er negentien heeft verzameld. Hetzelfde geldt voor Australië, maar door het verschil in doelsaldo zijn the Socceroos veroordeeld tot het spelen van play-offs.

Hoogstaand was de wedstrijd in Jeddah niet. Gevaar van beide kanten was schaars in de eerste helft; Japan schoot slechts tweemaal op doel en Saudi-Arabië lukte dat helemaal niet. De bezoekers, onder meer met voormalig VVV-Venlo-spelers Maya Yoshida en Keisuke Honda in het basiselftal, waren praktisch al zeker van plaatsing en spanden zich niet bovenmatig in om de ploeg van Van Marwijk de wil op te leggen. Wel controleerde Samurai Blue de wedstrijd en oogde Japan zorgeloos in de eerste helft.

Kort na rust was Hirko Sakai in twee instanties dicht bij de 0-1, maar het eerste schot werd gepareerd en het tweede werd van de lijn gehaald. Uit het niets was het toch Saudi-Arabië dat op voorsprong kwam. Vanuit een lastige hoek leverde Fahad Al-Muwallad een snoeiharde uithaal in het dak van het doel, die keeper Eiji Kawashima te machtig was. Japan bleek niet in staat om een gelijkspel uit het vuur te slepen, waardoor Saudi-Arabië zich voor het eerst sinds 2006 weer plaatste voor de mondiale eindronde.


Poll

Saudi-Arabië heeft wat te zoeken op het WK in Rusland


Gerelateerd

Meer sportnieuws

87 reacties (laatste reactie door peinke)

Toch een Nederlander op het WK, haal de wuppies maar van zolder.

5 september 2017 om 21:30

Wat mij betreft kunnen we onze oranje vlaggetjes ook weer ophangen op straat en de huizen Oranje verven.

5 september 2017 om 21:30

Leuk voor hem. Goede coach. Vaak niet meer sprankelend voetbal maar wel vaak resultaat

5 september 2017 om 21:54

Hoe het er nu uit ziet gaat Kaapverdië ook naar het WK, daar zitten ook veel spelers met een Nederlandse achtergrond bij, dubbel feest dus!

5 september 2017 om 22:21

Daar ziet het nog totaal niet naar uit! Met nog 2 wedstrijden te gaan is het verschil in die poule tussen de nummer 1 en de nummer laatst in de poule slechts 2 punten. Alleen de nummer 1 plaatst zich.

5 september 2017 om 22:52

Wie van Kaapverdie is dan half Nederlander?

6 september 2017 om 14:18

Garry Mendes Rodrigues is in Nederland geboren en heeft zelfs ook nog voor ADO, Feyenoord, Xerxes, FC Boshuizen gespeeld. Verder zitten daar ook jongens als: Jamiro Monteiro (Heracles), Steven Pereira (FC Dordrecht), Jerson Cabral, Josimar Lima, Jeffry Fortes (Excelsior). Zijn allen jongens die in Nederland geboren en getogen zijn maar ouders met een Kaapverdiaanse achtergrond hebben

6 september 2017 om 14:20

Dat klopt, maar aan nog 1 overwinning, een misstap van Mali tegen Zuid-Afrika en dan nog zelf gelijkspelen of winnen hebben ze genoeg.

6 september 2017 om 06:12

Ik zie het al gebeuren. Nederlanders die Van Marwijk aanmoedigen met vlaggen van Saudi-Arabië en Wilders die over de islamisering gaat beginnen hahaha.

Dikke bonus dus voor Van Marwijk!!😂 ben benieuwd wat ze kunnen laten zien op het WK

Na WK ben je welkom bij Oranje, Bert! Ideale opvolgen van Dick Advocaat. Ik kan geen andere coach vinden die beter en beschikbaar is.

5 september 2017 om 21:30

Ja, absoluut! Van Marwyk is onze meest succesvolle bondscoach ooit en ik zou hem graag terug zien! Ik heb veel respect voor hem en dit is toch ook weer een vrij aardige prestatie?!

5 september 2017 om 21:35

Ik denk dat Bertje na het geouwehoer van spelers en verraad tijd het EK 2012 geen zin meer heeft in een nieuwe Oranje avontuur. Vooral in huidige toestand.

5 september 2017 om 21:36

Meest succesvolle valt te betwisten, De Generaal heeft het ook niet onverdienstelijk gedaan met het EK '88. Verder zie ik Van Marwijk ook zeker graag terugkeren!

5 september 2017 om 21:40

Ik vond het WK onder van Marwijk en Van Gaal beide geweldig. Enkel heeft Van Marwijk daarna wel een grote fout gemaakt door zijn selectie niet in orde te brengen en dat hij bleef vasthouden aan Van Bommel. Dat was een 'kleine' maar wel cruciale fout.

5 september 2017 om 21:54

@N-AFCA, ik bedoel statistisch? Hij is geloof ik statistisch onze beste bondscoach ooit!

5 september 2017 om 21:56

@Curly.Winston, dat zou me niks verbazen! Maar hij zal ook beseffen dat dit een andere generatie is. Ik hoop dat hij dit beseft en lekker terug komt, die eikels die hem ontslagen hebben zijn immers ook weg

5 september 2017 om 21:58

@Medelin, ik kan me niet herinneren dat Van Bommel toen ons grootste probleem was? Nederland verloor gewoon ongelukkig van Denemarken en raakte van slag. Duitsland en Portugal zijn dan natuurlijk net de tegenstanders om dat even lekker af te straffen! We hadden pech dat sommige spelers gewoon mot kregen en vervolgens als volgevreten vedettes rond gingen lopen.. Anders acht ik de kans aanwezig dat hij nu nog bondscoach geweest zou zijn!!

5 september 2017 om 22:20

Nederland verloor inderdaad ongelukkig van Denemarken en daarna kwamen Duitsland en Portugal , 2 toplanden waar Nederland gewoon van kan verliezen . Onder Van Marwijk waren we nooit zo ver afgetakeld als nu het geval is.

5 september 2017 om 22:24

Maar het wordt Frank de Boer: -)

5 september 2017 om 22:44

Neeeeeeeeeeeeeeee! Alsjeblieft niet, ik begrijp compleet wat je bedoelt want ik heb exact hetzelfde idee! Maar alsjeblieft niet!

5 september 2017 om 22:11

Geen Nederlandse coach bedoel je? Misschien hebben we juist behoefte aan een buitenlandse topcoach?

5 september 2017 om 23:54

Grappig hoe men nu roept om het vertrek van Advocaat nadat hij eerst werd bewierookt. Ook leuk hoe Van Marwijk dan nu naar voren wordt geschoven terwijl hij na het EK werd verguisd. Maar zo gaat dat helaas. Van Gaal was in 2001 de slechtste bondscoach ooit en 13 jaar later een held; hiddink fantastisch na 98 en een pannenkoek in 2015. Waar ik nog het meest van geniet in deze tijden is de kritiek op Blind en dat hij met een ajaxbril en vaderbril op selecteert. Die mensen zouden eigenlijk de selecties van Van Marwijk even naast die van blind moeten leggen...

Ik Ben geen Marwijk fan. Liever iemand die zich gewoon durft uit te spreken.

6 september 2017 om 09:37

Niemand zegt dat Advocaat weg moet, maar zijn contract loopt voor zover ik weet niet verder dan het WK. Als hij het niet haalt stopt het zelfs na de laatste vriendschappelijke wedstrijd voor het WK dacht ik? Het enige dat ik me afvraag is of Gullit dan mee gaat. Hoop het niet, Bert en Ruud heeft wel wat hahah

Natuurlijk hebben ze daar wat te zoeken. Ze plaatsen zich direct! Hoewel het maar nipt is, is dat zeker niet slecht met Japan en Australië in dezelfde groep.

Ik hoop dat Australië het haalt! Door hun heb ik altijd het gevoel dat het echt een Wereld Kampioenschap is

5 september 2017 om 21:30

Want Brazilië en Argentinië om maar even wat te noemen liggen in Europa?

5 september 2017 om 21:32

Ja klopt idd! Alleen als Australië mee doet dan is het een echt WK

6 september 2017 om 01:44

Hij bedoelt natuurlijk dat dan ook het continent Australië meedoen. Uit zuid Amerika doen er minimaal 4 mee.

5 september 2017 om 21:38

Ik snap je wel hoor. De grote landen zorgen voor het spel. Net als een real of Barça in de Champions league. Maar Australië is voor de sfeer en heb je nog even het gevoel dat het een gezellig feestje is. Net als bijvoorbeeld Celtic ver zou komen.

5 september 2017 om 22:43

Ik had dat meer met Costa Rica, Jamaica, Kameroen, Ghana etc..

Prachtige prestatie van Bertje. En hij maar Nederland uitlachen straks.

6 september 2017 om 00:13

Waarom zou hij NL uitlachen? Hij is toch geen landverrader ofzo

Lastige klus voor syrie om tegen australie te spelen maar ze hebben al laten zien dat ze kunnen stunten en heb alle vertrouwen erin

Jeuj! En Nederland hoogstwaarschijnlijk niet...

Knap gedaan met die selectie. Keurig Bertje

Yes, we zijn er weer bij en dat is prima!

Wat voor poll is dat nou weer, tuurlijk iedereen die de poulfase overleeft heeft een kans. Je kunt beter afvragen waarom nederland niet in staat is om te kwalificeren voor t wk en arabieren wel??

5 september 2017 om 21:45

Omdat ze in hun eigen continent spelen. Denk je nou echt dat saudi- Arabië in de groep van Nederland punten zal pakken?

5 september 2017 om 21:51

Dat denk ik wel wit Rusland? Luxemburg? Dat moeten tog 12 punten zijn lijkt me voor Saudi Arabië

5 september 2017 om 22:06

Zowel australie en japan zijn sterker dan zweden luxemburg en witrusland en zelfs voor Nederland.

Heel netjes gedaan met australie en Japen in de groep.

5 september 2017 om 22:51

Inderdaad, die landen doen echt niet onder voor Bulgarije en Zweden. En daar heeft NL nogal veel moeite mee.

Prachtig voor Bert, heb een stukje gekeken en Saudi Arabië probeert echt te voetballen. Erg leuk voor de ploeg. Bert heeft echt wat neergezet daar, maar dat zullen de haters wel weer ontkennen, of de mensen die meegaan in het gelul van Johan Derksen

Zo dat is erg knap van die Saoedies,want Japan staat veel hoger op de Fifa ranglijst en hebben een heleboel spelers in de europese topcompetities zoals Honda,okazaki.

5 september 2017 om 21:44

Volgens mij speelde Japan met een tweede elftal, omdat ze al door waren..

5 september 2017 om 22:07

Nee gewoon met het eerste elftal heb je de wedstrijd gezien?

Ze hebben helemaal niets te zoeken op het wk. Bert is met zijn team kansloos tegen teams als Duitsland, Spanje, Brazilië, Kroatië, Polen of Colombia. Die gaan sws niet meer dan 3 punten pakken. Minstens nul punten.

5 september 2017 om 21:58

Minstens nul punten.. Dat wordt nog een hele opgave voor Bert! Leuk voor V. Marwijk en familie, toch netjes gedaan!

6 september 2017 om 01:47

Als je zo gaat denken kun je beter een wk met 8 landen spelen.

Wat een poll ook he, maar hoeveel landen hebben dan wel wat te zoeken op een wk, hoogstens 10 misschien, knap wat Bert hier heeft bereikt, Australie had naar mijn mening een beter elftal dan Saudie Arabie.

Weer een land dat ons voorbij streeft op de wereldranglijst.. nog even en we vallen buiten de top 50

Dat is mooi voor hem. Lang geleden dat het land nog eens deelnam aan een wk geloof ik? De laatste die ik me kan herinneren is 2002.

5 september 2017 om 22:07

Waardoor Saudi-Arabië zich voor het eerst sinds 2006 weer plaatste voor de mondiale eindronde.

6 september 2017 om 01:39

Thanks, dat laatste stuk niet gelezen dus

Dit is gewoon een uitermate knappe prestatie! Vooraf had ik ze geen kans gegeven...

Goed resultaat om met zo'n land naar het WK te gaan. Gefeliciteerd!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Saudi Arabia

FIFA ranking: 67
5 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Saudi Arabia.

90 fans
Coach, 68 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren