Vitolo, een van de meest controversiële transfers in de Spaanse historie

Vrijdag, 14 juli 2017 om 18:45Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 19:00

Atlético Madrid maakte woensdagmiddag om 13.59 uur één van de meest controversiële transfers ooit wereldkundig. De Madrileense topclub kondigde de komst van Víctor Machín Pérez, beter bekend als Vitolo, aan. Voor de duur van vijf seizoenen, ondanks een door de FIFA opgelegd transferverbod. Een hard gelag voor Sevilla, dat twee dagen eerder een principe-akkoord met de aanvaller over een nieuw contract bekend had gemaakt. In nog geen 48 uur tijd zag Sevilla een 1-0 voorsprong in een 1-2 nederlaag veranderen: Vitolo speelt tot 1 januari voor Las Palmas en gaat in het nieuwe kalenderjaar officieel in het Wanda Metropolitano aan de slag. Een reconstructie over een speler die zelf deels zijn transferclausule betaalde en de hoon van Sevilla over zich heen kreeg.

Door Daniel Cabot Kerkdijk

Vitolo stond hoog op de verlanglijst van technisch directeur Andrea Berta en hoofdtrainer Diego Simeone. Met goedkeuring van de 27-jarige aanvallende middenvelder annex buitenspeler zelf stelde Atlético in juni een plan op om het transferverbod te omzeilen, in samenwerking met Las Palmas. Vitolo speelde immers drie seizoenen voor de eilandclub, alvorens hij medio 2013 de overstap naar Sevilla maakte. Sevilla maakte Atlético meteen duidelijk dat men niet aan de onderhandelingstafel wilde plaatsnemen en dat de transferclausule van 37,5 miljoen euro betaald diende te worden. Atlético weigerde en Vitolo wilde niet terug naar Zuid-Spanje zónder duidelijkheid over zijn toekomst.

Twee dagen voor zijn eerste training bij Sevilla veranderde Vitolo van mening: club en speler spraken over een nieuw contract tot medio 2022 en de nummer vier van afgelopen seizoen maakte maandag via de officiële kanalen ook melding van een principe-akkoord. "Op dit moment kan er gezegd worden dat Vitolo de komende vijf jaar speler van Sevilla zal zijn. Hij moet gerespecteerd worden. De enige kleuren die hij zal dragen zijn het rood en wit van Sevilla. We verdoen onze tijd niet met kletsen, we hebben gehandeld", zo benadrukte voorzitter José Castro op een persconferentie. Woorden die de hoogste sportbestuurder van de zuiderlingen achteraf misschien liever niet had uitgesproken.

Vitolo arriveerde in de nacht van maandag op dinsdag op het vliegveld van Sevilla, waar hij aan een handvol journalisten liet weten dat er waarschijnlijk een persconferentie zou plaatsvinden. Na een telefoongesprek met Fernando Torres en Simeone, nog geen uur later, maakte Vitolo plots een draai van 180 graden. De oefenmeester van los Colchoneros bood de Spaans international een jaarlijkse vergoeding van vijf miljoen euro, veel hoger dan hij 24 uur eerder was overeengekomen met Sevilla. Simeone drukte Vitolo ook op het hart dat hij zijn overeenkomst met Sevilla nog niet had ondertekend. De contractondertekening stond immers voor dinsdag op het programma, voorafgaand aan een persconferentie.

Vitolo analyseerde dinsdagochtend met vertegenwoordigers van Bahía Internacional, die de belangen van de aanvaller en onder meer Torres behartigen, de veranderde situatie. Om 13.15 uur maakte Castro in gesprek met lokale media duidelijk dat het contract weliswaar nog niet door Vitolo was ondertekend, maar wel door zijn zaakwaarnemer en Vitolo senior. "We hopen dat de speler vandaag zijn handtekening zet. Het zijn diverse documenten die aan zijn zaakwaarnemer zijn overhandigd en met zijn vader zijn besproken. Nogmaals, er is sprake van een akkoord. We wachten vandaag alleen nog op de handtekening."

Om 15.50 uur steeg echter een privévliegtuig op vanaf het vliegveld San Pablo, met Vitolo als belangrijkste passagier en Madrid als bestemming. De aanvaller onderhandelde in de avonduren met Atlético over een verbintenis tot de zomer van 2022, met een transferclausule van 150 miljoen euro, en onderging woensdagmorgen een medische keuring, onder toeziend oog van de medische staf van zowel Atlético als Las Palmas. Daarna bezocht Vitolo, samen met enkele bestuurders van Las Palmas, tussen 12.45 uur en 13.15 uur het hoofdkantoor van de Spaanse voetballiga (LFP) om aan de transferclausule van 37,5 miljoen euro te voldoen en zichzelf een transfervrije status te bezorgen. Een bedrag dat beide partijen in een later stadium van Atlético terugkrijgen. Tot 1 januari, de datum dat de Madrilenen weer nieuwe spelers kunnen registreren, zal Vitolo het tricot van Las Palmas om de schouders dragen.


Atlético maakte woensdag om 13.59 uur de komst van Vitolo bekend. De aanvaller was zelf al samen met Las Palmas-preses Miguel Ángel Ramirez op weg naar het vliegveld van Madrid, met het vakantie-eiland als bestemming. "Toen de mogelijkheid zich voordeed, kwam een droom uit. Spelen in LaLiga met Las Palmas, mijn club, is iets wat ik altijd al wilde doen. Ik ben erg blij en gelukkig. Het zijn zware dagen geweest, voor mij en voor mijn familie, maar uiteindelijk hebben we deze beslissing genomen", zo vertelde Vitolo bij zijn aankomst op het vliegveld van Gran Canaria. Castro zelf heeft geen spijt van zijn eerdere uitlatingen. "Hij vroeg mij om zijn probleem op te lossen, hij wilde niet terug naar Sevilla en verzocht ons om te accepteren dat Atlético de transferclausule in termijnen zou betalen. Ik zei: 'Vitolo, dat is onmogelijk'. Hij heeft Sevilla gebruikt om bij Atlético meer geld te verdienen. Hij heeft de club in een slecht daglicht gezet."

De zaak-Vitolo heeft binnen Sevilla voor de nodige frictie gezorgd. José Maria del Nido Carrasco, vice-voorzitter en zoon van de befaamde José Maria del Nido (voormalig preses die momenteel een gevangenisstraf uitzit wegens zijn betrokkenheid bij een grootscheepse corruptiezaak) kondigde woensdagavond zijn vertrek aan. De groep Del Nido heeft liefst 26.000 aandelen van Sevilla in zijn bezit, terwijl de groep Sevillistas de Nervión over 13.000 aandelen beschikt. Laatstgenoemde groep zorgt er voor dat vooraanstaand lid Castro zich nog altijd voorzitter mag noemen, al lijkt het erop dat de grootaandeelhouders er voor gaan zorgen dat de sportbestuur zijn mandaat tot 30 juni 2018 niet zal uitdienen. Na het vertrek van technisch directeur Monchi naar AS Roma, 'de lijm' tussen beide partijen, nam de spanning reeds aanzienlijk toe en na de plotselinge aftocht van Vitolo is de nervositeit in het Ramón Sánchez Pizjuan alleen maar groter geworden.


Vitolo schoof donderdagavond om 18.07 uur aan voor zijn presentatie bij Las Palmas en hij ontkwam niet aan vragen over de afgelopen dagen. "Ik heb vrijwel alles aan Sevilla te danken. Ik heb prijzen gewonnen, geen enkele speler zweette meer in het tenue van Sevilla en ik denk dat niemand mij ergens van kan beschuldigen. Ik kan alleen maar lovend zijn over de club en de fans. Ja, ik was dicht bij een akkoord met Sevilla, maar er ontbraken enkele details. Atlético maakte zich heel sterk voor mijn komst en ik was onder de indruk van het project." Vitolo is niet bang dat Sevilla de zaak aanhangig gaat maken bij de FIFA. "Mijns inziens is alles legaal verlopen. Als Sevilla juridische maatregelen wil nemen? Wie ben ik om te zeggen dat de club dat niet moet doen? Iedereen moet doen wat hij wil."Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Als je er zoveel aan te danken hebt dan ga je niet op zo'n manier weg. Je had gewoon geen onderhandelingen over een nieuw contract moeten beginnen terwijl je wist dat je hem waarschijnlijk niet ging ondertekenen. Hij zal voor de rest van zijn carriere uitgekotst worden en terecht.

14 juli 2017 om 14:31

Heel erg misselijk dit! Zowel van Atletico als van Vitolo, wat dat betreft passen ze bij elkaar. Wanneer je een sanctie krijgt opgelegd verdien je respect door die te accepteren in plaats van dat je op een andere manier gewoon doorgaat met je duistere praktijken. Ik verlies op dit moment respect voor Atletico Madrid.

14 juli 2017 om 18:10

Alle voetbalclubs doen zulke dingen, van jonge buitenlandse jeugdspelertjes contracteren (ook jouw club) tot de FFP omzeilen (milan bijv.) tot een transferban omzeilen (barca) tot spelers wegpesten in de B kern dus ja... zou hypocriet zijn om andere clubs veel te verwijten en de eigen club te steunen.

Ik vind hier overigens weinig verkeerd mee. Hij had zijn woord wel gegeven, maar ja, Atletis aanbod was sportief en financieel veel aantrekkelijker. Een begrijpelijke en menselijke keuze. Zou het bij mijn club ook niet leuk vinden laar ach ja...

14 juli 2017 om 23:04

Duister? Ik begrijp dat de transferclausule betaald is en hij daarmee transfervrij is.dat mag hij gewoon doen, daar is niets mis mee.

Atletico mag momenteel geen spelers aantrekken dus kan hij pas op 1 januari overgaan naar Atletico en dus speelt hij nu eerst een half jaar bij las Palmas.daarmee voldoet Atletico aan de haar opgelegde sanctie, ze kunnen nu niet beschikken over Vitolo maar pas wanneer de sanctie is afgelopen.

Wat een geweldige speler. Logische transfer, gaat het gewoon goed doen onder DS.

14 juli 2017 om 11:37

Een ongeloofelijke rat, Sevilla zo verlaten. Krijgt een 'warm' welkom komend seizoen. Dat die stap wilde maken logisch. Maar niet op deze manier.

14 juli 2017 om 13:01

Ik kijk nu al uit naar de wedstrijd Sevilla-las palmas (als die in de eerste seizoenshelft plaats vind) of anders Sevilla-atleti inde 2e seizoenshelft.

14 juli 2017 om 22:10

Precies dit. Ramos werd al heerlijk ontvangen. Vitolo zal nog wel 3 keer erger worden.

14 juli 2017 om 23:05

Rat? De contractueel vastgelegde transfersom is gewoon betaald. Ik zie hier echt geen probleem.

Haha ge-wel-dig! Het lijkt wel op een cliffhanger van de bold and the beautiful met alle toeters en bellen er op aan.

Vitolo had gewoon ineens last psychische gevolgen van geldzorgen. Bij het zien van de euries vloog de loyaliteit hard de deur uit.. En aan het einde van de dag zegevierde 'boemannen' Simeone en Torres. Zij hebben werkelijk ook schijt aan alles. Ik moet zeggen vermakelijk artikel om te lezen. Ga zo door VZ!

14 juli 2017 om 11:40

Ja mooi he ik ga eens even goed zitten voor de wedstrijden van Sevilla tegen Las Palmas en Atletico. Kijken wat voor meuk deze judas allemaal over zich heen krijgt. Gratis entertainment.

14 juli 2017 om 11:58

Dat zal inderdaad niet mals zijn... maar dat gaat voor ons een vermakelijke pot worden!

14 juli 2017 om 22:11

Pizjuan zal zich er zeker klaar voor maken. De zakdoekjes gaan zeker wapperen netzoals bij Ramos.

14 juli 2017 om 12:17

De voornaamste boeman lijkt toch Vitolo en zijn zaakwaarnemers zelf te zijn, Atletico doet niet veel meer dan de contractuele som betalen. Tenminste, ik ga er niet van uit dat Vitolo met medeweten van Atletico mondeling akkoord is gegaan met die contractverlenging.

14 juli 2017 om 13:36

Atletico wist ongetwijfeld hoe de vlag erbij hing. Met die transferbans en hoe ze die omzeilen is het wat mij betreft wel duidelijk dat de Spaanse topclubs totale lak hebben aan nette omgangsvormen. Ik lig er niet wakker van, maar laten we niet doen alsof het koorknaapjes zijn.

14 juli 2017 om 14:19

Maar een aanbieding van Sevilla helpt Atletico niet echt, dat is blijkbaar gebruikt om een hoger salaris te forceren bij Atletico.

14 juli 2017 om 23:08

@edogillissen

Er is geen transferban omzeilt, hij gaat pas naar Atletico wanneer de transferban is afgelopen. Vandaar hij nu niet kan aansluiten maar moet wachten tot januari.

Waarom je over omgangsvormen begint, geen idee. Aan Sevilla is het bedrag betaald dat ze zelf hebben vastgelegd in zijn contract. Daar is helemaal niets mis mee.

Beetje Krokodillen tranen dit verhaal, misschien niet etisch van Vitollo, maar laten we eerlijk zijn. Als je huidige baas je contract wil verlengen en je krijgt opslaag van 30.000 euro per jaar 32.000 euro per jaar en tegelijk ontvang je een aanbieding van een ander bedrijf, dat je graag verwelkomt, voor 50.000 euro per jaar, gaan de meeste mensen ook gewoon weg. Laten we dus niet al te moeilijk doen hierover.

Wat een zware dagen zijn het toch geweest voor Vitolo...Een paar miljoen meer gaan verdienen, nounou, wat zwaar. Het is gewoon een ongeloofwaardige speler geworden. Dan ook nog zeggen dat hij alles aan Sevilla te danken heeft en niemamd meer zweette in het shirt van Sevilla, dan hij.

Daarnaast. Wat heeft een transferban voor zin, als er op deze manier toch nog spelers gecontracteerd kunnen worden? Maargoed, de UEFA heeft deze regels opgesteld en we weten allemaal wat voor een organisatie de FIFA en UEFA zijn.

14 juli 2017 om 16:58

Dit is die transferban ontlopen. Als de fifa/uefa niet ingrijpen dan staan ze zwaar voor l*l.

14 juli 2017 om 23:12

Nee hoor, de transferban is niet ontlopen, hij kan momenteel niet uitkomen voor Atletico. Ze moeten wachten totdat de ban is afgelopen. Vandar hij eerst uitgeleend wordt aan Las Palmas en pas na afloop van de transferban kan aansluiten bij Atletico.

Zo kan het nu eenmaal gaan in de voetballerij. Is het heel netjes van Vitolo? Absoluut niet. Maar aan de andere kant ook weer sterk gehandeld door Atletico. Zowel sportief als financieel is dit een stap vooruit voor deze speler, ik kan de transfer daarom zeker begrijpen. Helemaal als Atletico er ook nog in slaagt Diego Costa te contracteren hebben ze echt een heerlijk team aankomend seizoen.

Dat Vitolo dan eerst nog een half jaartje bij Las Palmas moet spelen, er zijn slechtere plekken om te vertoeven lijkt me. Daarnaast heeft Las Palmas ook allerminst een matig team.

Vooropgesteld vind ik het belachelijk dat er om een transferban heen kan. Voorheen ook met Arda naar Barcelona en nu dit.. zeker niet ethisch ook, Maarja.. zo lang hier niet tegen wordt opgetreden kom je er nooit van af.

Nou vroeg ik mij af, ik weet niet hoe het in Spanje is geregeld hoor, maar een mondeling akkoord is ook rechtsgeldig. In principe is er een mondelinge overeenkomst tussen Sevilla en Vitolo, zoals hij zelf dus ook via sociale media aangaf. Als dit daadwerkelijk het geval is, dan kan Sevilla hier tegen in bezwaar gaan. Nieuw contract, nieuwe afkoopsom waarschijnlijk. Als ik Sevilla was geweest, was ik naar de rechter gestapt om Vitolo aan zijn contract te houden, om vervolgens hem in het tweede elftal te plaatsen. Misschien niet leuk om te doen, maar als je op zo'n achterbakse en slinkse wijze je club de rug toe keert, dan zou ik als club ook ongenadig hard optreden.

Ja die jongen zal geen warm welkom krijgen in het Ramon Sanchez Pisjuan, en terecht. Vitolo is een hele goede voetballer, erg sierlijk, doet inderdaad ook altijd z'n stinkende best, maar kan me voorstellen dat hij in Sevilla meteen persona non grata is verklaard. Uiteindelijk heeft dat contract gedoe er toch voor gezorgd dat ze een mooi bedrag hebben over gehouden.
Ach ja, als je hier al van op kijkt, we weten het nu wel, buiten de heren Totti, Del Piero etc.. gaat de hele voetbal wereld eigenlijk alleen maar om geld, daarom snak ik naar 10-15 jaar terug, toen ik nog 10 was en naïef en dacht dat de wereld niet zo in elkaar stak, en waar het geld toch nog minder belangrijk leek te zijn dan het vandaag doet.

Monchi is nog maar net weg en de oude tijden van de chaos in Sevilla zijn weer terug. Vitolo heeft Sevilla gebruikt om meer geld te krijgen bij Atletico. De manier van handelen van Atletico is raar als je nagaat dat ze altijd zeuren wanneer er bij hun een speler wil verkassen. Ze betalen nu de clausule wel terwijl ze zelf bij de verkoop van Hernandez aan Madrid meer geld dan de clausule wilden, om de 'goede relatie' tussen de clubs te behouden. Madrid betaalde het bedrag wat Atletico wilde hebben maar Sevilla krijgt geen cent teveel. Hopelijk kan Sevilla in de toekomst Atletico een koekje van eigen deeg geven. En Vitolo gaat nog wat meemaken in het Pizjuan, het zal niet zo worden als toen met Figo in Barcelona maar het gaat in de buurt komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Atlético Madrid

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.Elche00
13.Getafe00
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Matheus CunhaAanvaller00
I. GrbićKeeper00
J. OblakKeeper00
FelipeVerdediger00
Sergio DíezVerdediger00
J. GiménezVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Atlético Madrid.

114 fans
Coach, 52 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren