‘Baby-Gullit’ overtreft verwachtingen: ‘Hij is goed genoeg voor Chelsea’

Maandag, 19 december 2016 om
/

Nathan Aké heeft na een moeilijke start zijn draai gevonden bij Bournemouth. De verdediger wordt dit seizoen gehuurd van Chelsea en teamgenoot Harry Arter denkt dat de 21-jarige verdediger goed genoeg is voor the Blues.

Aké was afgelopen zondag verantwoordelijk voor de enige treffer van zijn ploeg in de verloren thuiswedstrijd tegen Southampton (1-3). Het was alweer zijn derde competitiedoelpunt van het seizoen. “Alle complimenten die hij momenteel krijgt, verdient hij”, vertelt Arter tegen Sky Sports. “Ik twijfel er niet aan dat Nathan volgend jaar terugkeert bij Chelsea en daar zal gaan spelen. Persoonlijk denk ik dat hij meer dan goed genoeg is, helemaal in het systeem wat zij (Chelsea, red.) momenteel hanteren.”

Volgens de middenvelder heeft Aké zijn huidige vorm aan zichzelf te danken omdat hij ‘heel erg hard werkt’. Ook klaagde hij niet toen hij tijdelijk op de bank kwam terecht kwam. “Alle lof die hij krijgt is dus geheel terecht.” Aankomende maandag speelt Bournemouth overigens uit bij Chelsea. Het duel op Boxing Day gaat echter aan de neus van Aké voorbij: hij is geschorst.


Poll

Denk jij dat Nathan Aké volgend seizoen basisspeler is bij Chelsea?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door peter1984)

Aké is echt goed bezig tegenwoordig. Zowel verdedigend (primaire taak) maar ook aanvallend! En inderdaad, het spelsyteem dat Chelsea nu hanteert daar past Aké erg goed in. Hij moet zich nog wel doorontwikkelen natuurlijk maar de potentie is er. Wie weet hoe het er uitziet aan het einde van dit seizoen.

19 december 2016 om 21:47

En pas 21 Potentiã«le dragende kracht voor het toekomstige Oranje.

Maar Aké speelt momenteel toch als een cvm. Overigens een erg goede speler

19 december 2016 om 21:15

Speelt momenteel als een LCV. Kan wel op CVM en LB.

19 december 2016 om 21:25

Met alle respect, maar hij speelt bij Bournemouth. Er is nu 1 teamgenoot die zegt dat hij goed genoeg is voor Chelsea. Laat hem eerst daadwerkelijk een plek krijgen daar.

Natuurlijk is het niet zo dat ieder talent zijn carriere weggooit door vroeg naar het buitenland te gaan. Sommigen zijn er goed genoeg voor, en kunnen een stap zetten door het hogere niveau. Sommigen redden het sowieso niet, niet in NL en niet in het buitenland.

Maar feit is dat er tot nu toe maar heel erg weinig spelers echt doorbreken nadat ze vroeg naar het buitenland zijn gedaan. Er lijken er nu een paar bij te komen, maar het totale aantal blijft klein.

19 december 2016 om 21:30

De gedachte is helemaal niet dat een vroeg vertrek naar Engeland slecht is, maar wel naar de top van de PL. Ake doet het juist pas goed nadat hij (tijdelijk) weg is bij Chelsea. Als hij iets bewijst, is het wel dat de overstap veels te groot is, omdat je er niet aan spelen toekomt.

19 december 2016 om 22:30

Het is een misopvatting dat een speler per se bij de topclub aan spelen toe moet komen. Verhuur is op dat niveau gewoon een belangrijk onderdeel van de opleiding. Ik zie niet in waarom men semi minderwaardig kan doen omdat het clubs als Watford en Bournemouth betreft waar een speler aan verhuurd wordt. Feit is dat die ploegen in de Premier League spelen. Een niveau dat slechts enkelen van al die Nederlandse (top)talenten via de Eredivisie weten te bereiken. Ake houdt zich nu voor het tweede seizoen staande tegen enkele van de beste voetballers ter wereld. Ook al gaat hij het niet redden bij Chelsea zelf, dan komt hij hoogstwaarschijnlijk alsnog direct terecht op een niveau dat al een stap verder is dan de Eredivisie.

19 december 2016 om 22:23

nou, ik zou toch liever bij Ajax, Feyenoord of Psv spelen dan bij Bournemouth. Dit vind ik helemaal geen bewijs dat het een goede beslissing was om naar Engeland te gaan. Misschien had hij anders nu wel in de basis bij Feyenoord gestaan en bovenaan in de eredivisie, dat lijkt mij toch wel iets beter dan Bournemouth met alle respect. Als hij dadelijk bij Chelsea in de basis komt dan heeft hij het wel bewezen, hopelijk gebeurt dat ook, maar voorlopig nog niet.

19 december 2016 om 22:38

Hij komt nu te spelen (of heeft reeds gespeeld) tegen topspelers en talenten als Sanchez, Origi, Ibrahimovic, Lukaku, Kane, Aguero, Rondon, Negredo, Benteke, enzovoorts. Daar leert hij toch heel wat meer van dan spelen tegen Dolberg, de Jong, van Wolfswinkel, Grot, Unal, enzovoorts. Hoe komen we er dan bij dat hij beter hadden kunnen blijven en bij Feyenoord had kunnen spelen in plaats van bij Bournemouth?

20 december 2016 om 00:08

In de eredivisie had ie misschien al wel 40 basisplaatsen gehad. Ook al is het niveau qua tegenstand dan minder. Bij een topploeg in Nederland leer je ook en speel je ook Europese duels tegen sterke tegenstanders

20 december 2016 om 00:45

Misschien wel. Misschien niet. Nu heeft hij tot nu toe 37 Premier League wedstrijden gespeeld. Daarnaast een kwart en halve finale Europa League gespeeld. Natuurlijk leer je in Nederland ook, maar op basis van wat is blijven in Nederland zo veel beter? Uit die honderden talenten die in Nederland zijn gebleven zijn toch ook geen absolute toppers ontstaan.

20 december 2016 om 11:19

Je bedoelt sneijder, vdv, huntelaar, robben, van nistelrooy om maar een paar te noemen?

20 december 2016 om 16:32

Het feit dat je terug moet grijpen naar een gouden generatie die pakweg 15 jaar geleden debuteerde zegt voldoende.

20 december 2016 om 01:04

Uit onderzoek blijkt toch dat voetballers die jonger zijn dan 18 en al naar het buitenland gaan gemiddeld een minder succesvolle carriã£â¨re hebben. Maar inderdaad, als je een toptalent bent kom je er wel. (onderzoek is gedaan door 'slow Foot' en wordt aangehaald in een artikel van Cies)

Conclusie van het rapport van Cies:

The analyses carried out by the Cies Football Observatory since its inception in 2005 shows that the European footballersã¢â‚¬â„¢ labour market has tended towards an increasing concentration of talents. The growing economic disparities between clubs allow the wealthiest clubs to help themselves to the most promising players.

This Monthly Report shows that more and more footballers are confronted with early migration. As we have illustrated in the â€å“slow Footã¢â‚¬â book (only available in french), this situation is not without its hazards. Indeed, all things being equal, players having left their country under the age of 18 have, on average, less rewarding careers than footballers who left later with more experience under their belt.

This result indicates that the premature international migration of inexperienced players poses serious risks for both the footballers concerned and the teams recruiting them. Unfortunately, in spite of all sporting logic, in an overly speculative context where numerous actors make their living out of player transfers, the international flow of minors increases with each year.

20 december 2016 om 10:32

Boeiend stuk, ga ik zeker eens opzoeken en volledig lezen.
Echter komt er naar mijn mening wel direct een kanttekening bij kijken die de conclusie een beetje nietig maakt.

Het is volstrekt logisch dat jeugdspelers (jonger dan 18 jaar) die vertrekken gemiddeld minder succesvol zijn dan spelers die met enkele jaren ervaring de overstap wagen. De grootste uitdaging voor een voetballer is je talent waar weten te maken zodra je van de jeugd naar de senioren gaat. Vanuit voetballen tegen leeftijdsgenoten kom je ineens te voetballen tegen spelers die jaren ouder zijn, fysiek verder zijn en vele malen meer ervaring dan jij hebben.
Het is juist dat moment waarop veel (top)talenten af moeten haken omdat ze die stap niet succesvol weten te maken. Zo komt het vaak voor dat jeugdspelers uitblinken omdat ze in de jeugd fysiek verder waren dan hun leeftijdsgenoten. In de senioren valt dat voordeel weg en dan blijken ze maar modale voetballers te zijn.

De spelers die na enkele jaren voetballen de overstap maken, zijn in principe de spelers die hebben aangetoond het jeugdig talent ook daadwerkelijk in kwaliteit bij de senioren om te kunnen zetten. Het zijn de beste spelers uit honderden of zelfs duizenden talenten die zich in Nederland hebben proberen te ontwikkelen. De talenten die niet stagneren in hun ontwikkeling. Vaak zijn het niet eens de spelers die als grootste talenten werden gezien die zich later het best weten te ontwikkelen en het verst komen.

Het is toch vrij zinloos om de top (pakweg) 1%-2% van die honderden/duizenden talenten af te gaan zetten tegen het gemiddelde van die pakweg 20 spelertjes die weg zijn gegaan. Daar kan je geen conclusies aan verbinden.
Dan kunnen we net zo goed gaan stellen dat op jonge leeftijd vertrekken naar een club uit een topcompetitie juist goed is. Kijk immers maar naar de top 3 van de Ballon D'or. Alle 3 spelers die op hun 18de of zelfs eerder naar een grote club zijn gegaan.

Het grote en enige relevante vraagstuk is of de ontwikkeling na een vroege overstap beter, gelijkwaardig of juist slechter lijkt te gaan. Daar rept het onderzoek echter (iig het deel in jouw reactie) niet over. Vind ik echter ook niet onlogisch, aangezien het simpelweg niet echt meetbaar is.

Ake speelt nu voor zijn tweede seizoen in de basis in de Premier League. We weten niet of hij bij Feyenoord al meer dan die 37 PL wedstrijden zou hebben gespeeld. we weten niet hoe hij zich daar zou hebben ontwikkeld. Misschien is hij door die jaren met topspelers trainen wel veel verder dan hij bij Feyenoord zou zijn. Misschien ook niet. We zullen het nooit weten. Feit is wel dat hij zich op jonge leeftijd staande houdt op een hoog niveau. Ook al is het 'slechts Bournemouth', hij speelt wekelijks op een hoger niveau dan al die talenten in de Eredivisie.

20 december 2016 om 07:52

Vooralsnog bewijst Ake dat nog helemaal niet. Pas als hij een basisplaats bij Chelsea heeft veroverd kun je zoiets zeggen. Het enige wat nu gezegd kan worden is dat zelfs een toptalent als Ake op z'n eenentwintigste nog gestald wordt bij een laagvlieger uit de Premier League.

20 december 2016 om 10:36

Men denkt zo verschrikkelijk kortzichtig op dit gebied. 'bournemouth is maar een kleine club, dus spelen bij Feyenoord was veel beter geweest.'.

Wat maakt het nou uit dat hij verhuurt wordt? Hij speelt nu voor zijn tweede seizoen in de basis bij een club op een veel hoger niveau dan de Eredivisie.

Dan kan je wel minderwaardig doen over de club Bournemouth, maar Ake speelt wekelijks tegen veel betere voetballers. Beter in de basis bij Bournemouth en tegen Chelsea op Diego Costa moeten spelen dan in de bij basis bij Feyenoord en tegenover pakweg Leon de Kogel te staan in de Adelaarshorst. Ik weet wel waar die jongen het meest van leert.

20 december 2016 om 13:54

Omdat ik Bournemouth een laagvlieger uit de Premier League acht bestempel jij mij als kortzichtig en vind je mij minderwaardig doen over deze club? Dat is knap van je, dat je dat uit zo'n beknopte tekst kunt halen, doe ik je niet na.

Hierboven wordt gesteld dat Akã£â© bewijst (voor alle talenten in Nederland) dat het helemaal niet erg, maar zelfs goed voor je carriã£â¨re is om vroeg weg te gaan. Hier ben ik het niet mee eens. Ten eerste spreken alle feiten en statistieken tegen deze stelling. Ten tweede heeft Akã£â© zelf nu nog niets bewezen om deze stelling ook maar enigszins te onderbouwen. Als hij bij Feyenoord had gezeten had hij via die weg ongetwijfeld eenzelfde transfer kunnen verdienen. Vooralsnog wordt hij ieder seizoen gestald bij een andere club, en het wordt dus maar even afwachten of Chelsea hem uiteindelijk nog een kans gaat geven, of dat het gewoon een gevalletje "niet geschoten is altijd mis" gaat zijn, en hij dus met minimaal verlies of een kleine winst van de hand wordt gedaan.

Ik ben het met je eens dat het op dit moment in zijn carriã£â¨re helemaal niet verkeerd is om wekelijks in de BPL te spelen, wat hij toch -ware het af en aan- doet, het afgelopen jaar. Dit was alleen niet de stelling waar ik op reageerde.

20 december 2016 om 10:42

@frtorres

Voor een club als Chelsea is een speler als Ake een handelsobject. Dergelijke clubs hebben vaak drie volwaardige eredivieselecties waardoor het als jeugdspeler heel moeilijk wordt om daarin een plaatsje te bemachtigen. Kijk naar Van Ginkel. Die was bij PSV een van de absolute uitblinkers en komt bij Chelsea niet aan de bak. Als Ake bij Feijenoord was gebleven, was hij nu waarschijnlijk een volwaardig basisspeler en wellicht zelfs al international geweest. En had hij wellicht al twee of driemaal zoveel wedstrijden gespeeld als nu het geval is. Talent komt vanzelf bovendrijven en als je voor een vroeg vertrek naar het buitenland kiest, hoeft dat niet te zeggen dat je daarmee meteen je carriere in de waagschaal stelt. Het is echter wel duidelijk dat je een groot risico loopt dat je ontwikkeling vertraging oploopt omdat door de grote selecties vrijwel onmogelijk is om er op jonge leeftijd een plaatsje in te verwerven, tenzij je uitzonderlijk goed ben. Hij wordt nu al voor het tweede of derde jaar op rij verhuurd en niemand maakt mij wijs dat dat goed is voor de ontwikkeling van een jonge speler. Ake gaat het waarschijnlijk wel redden ondanks dat hij op jonge leeftijd naar het buitenland is gegaan, maar als hij bij Feijenoord was gebleven, was hij nu waarschijnlijk veel verder geweest in zijn ontwikkeling.

20 december 2016 om 16:03

Als van ginkel niet een knie blessure opliep in de voorbereiding, waar hij meer speelde van kevin de bruyne dan had het zomaar heel anders kunnen lopen. Knie blessures zijn vaak fataal en dan kun je het niveau vaak niet meer halen. Van ginkel had een kleine kans maar het was wel realistisch, mourinho liet hem vaak spelen en toen ging het mis.

Het klopt dat Chelsea veel spelers verhuurd en als handelsobjecten gebruikt maar dat wilt niet zeggen dat er geen kans is dat je bij het 1e komt te spelen. Matic heeft dezelfde route bewandeld, moses ook. Als Ake zich blijft ontwikkelen dan kan hij volgend seizoen de strijd aangaan met Alonso want daar heeft Chelsea niet heel veel opties. De Lm/lvv moet nu eenmaal een linkspoot zijn om het veld breed te houden en die ballen voor te kunnen geven.

Ik zou het mooi vinden als Ake aansluit volgend seizoen bij Chelsea.

Zo zie je maar weer dat wanneer je rustig blijft en je kansen pakt je vanzelf ook op hoog niveau gaat spelen. Hij ging wel op zeer vroege leeftijd naar het buitenland en lijkt nu steeds beter te worden. Vilhena en Achahbar uit het zelfde elfta dat het ek -u17 won en alle lof kregen bleven bij hun club en komen uiteindelijk niet veel verder.

Ik roep al tijden dat hij een kans verdiend bij Oranje en ook bij een PL club . Hopelijk ontwikkeld hij zich nu door en kan hij doorgroeien tot vaste waarde voor Oranje en uiteindelijk bij Chelsea.

19 december 2016 om 22:22

Vilhena (dragende speler bij de huidige koploper) met Achahbar (doorgaans bankzitter bij PEC) vergelijken gaat ook aardig scheef maar het hoeft idd niet slecht te zijn om te vertrekken op jonge leeftijd

20 december 2016 om 00:12

Maar welke speler heeft het nu werkelijk echt gemaakt in Engeland na jong te zijn vertrokken?

20 december 2016 om 01:30

Van persie, maar dat is ook een uitzondering. Voor de rest eigenlijk geen spelers onder de 21

20 december 2016 om 10:44

Ik geloof dat de Ballon D'or recent nog op is gehaald door een speler die zijn eerste competitiewedstrijd bij Manchester United heeft gespeeld, nadat hij op jonge leeftijd naar die club is overgestapt.

21 december 2016 om 20:11

Ik vergelijk ze omdat ze in de zelfde lichting zaten van dat EK. Rekik, Ake, Ebecilio, Vilhena en Achabar waren de uitblinkers op dat toernooi.

Ronaldo, Pogba, Griezman en Messi zijn er al vier toppers. Maar goed vaak breken ze niet door maar halen ze alsnog een hoog niveau op een niveau dat hoger is als het land waarin ze spelen. Je moet wel een beetje geluk hebben. Bruma is trouwens een ander voorbeeld dat via een aantal omwegen toch op hoog niveau is terecht gekomen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AFC Bournemouth

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Aston Villa25-18
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
R. FraserMiddenvelder261
C. WilsonAanvaller267
H. WilsonMiddenvelder237
D. SolankeAanvaller230
A. RamsdaleKeeper260
J. KingAanvaller183
N. AkéVerdediger212
Voor de complete selectie: Clubpagina AFC Bournemouth.

49 fans
Verdediger, 25 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 AFC Bournemouth 21 2 1 0
2018/2019 AFC Bournemouth 38 4 3 0
2017/2018 AFC Bournemouth 38 2 5 0
2016/2017 Chelsea 2 0 1 0
2016/2017 AFC Bournemouth 10 3 0 0
Laatste voetbalnieuws

Van Aanholt is met prachttreffer goud waard; topclubs zijn Brighton dankbaar

Patrick van Aanholt heeft Crystal Palace zaterdagmiddag een grote dienst bewezen. De Nederlandse verdediger maakte in de thuiswedstrijd tegen directe concurrent Newcastle United het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0. Crystal...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 23 februari
Arsenal vreest dat Gabriel Martinelli aankomende zomer mogelijk alweer wil vertrekken als de club zich niet weet te kwalificeren voor de Champions League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren