Xavi Simons stipt voor de camera precies aan wat er moet veranderen bij PSV

Maandag, 20 maart 2023 om 08:16Tom Rofekamp • Laatste update: 08:19

Xavi Simons gaat met een slecht gevoel de interlandbreak in. De jonge spelmaker zette zijn club PSV zondag nog op voorsprong op bezoek bij Vitesse, maar zag de Eindhovenaren die daarna verspelen: het werd 1-1 in GelreDome. Simons verwijt zijn ploeg na afloop een mentaliteitsgebrek, wat volgens hem 'echt veranderd moet worden'. Trainer Ruud van Nistelrooij baalt van dat PSV nog altijd niet negentig minuten lang zijn niveau vast kan houden.

"Het zit me echt dwars, ja", klaagt een chagrijnige Simons na afloop voor de camera's van ESPN. Hijzelf zette zijn ploeg na acht minuten nog wel op voorsprong, maar daarmee was de kous voor hem niet af. "We scoren die 1-0 en denken dat het wel goed gaat komen. Dat kan gewoon niet, die mentaliteit moet veranderd worden. Ik heb gescoord, maar we hebben ook gelijkgespeeld. Je strijdt voor de titel, er is geen excuus", aldus Simons.

Desondanks denkt Simons niet dat de titelkansen voor PSV volledig geslonken zijn. Feyenoord staat na de gewonnen Klassieker op acht punten los van de Eindhovenaren, met nog acht duels te gaan. "Ik denk niet per se dat we geen kans meer maken", zegt Simons. "Maar ik denk niet dat wij de focus op hen moeten leggen." PSV komt onder meer nog in actie tegen Ajax en AZ, terwijl er voor Feyenoord nog vooral duels met clubs uit het rechterrijtje zijn te spelen. Wel hebben de Rotterdammers tussendoor nog bekerverplichtingen, alsook de Europa League-ontmoetingen met AS Roma.

Van Nistelrooij 'trekt geen harde, maar zachte conclusies'
Van Nistelrooij weigert eveneens al een streep door een eventuele titel te zetten. "Nee, want er zijn nog acht wedstrijden te spelen. Daar trek ik nu geen conclusies over. Maar als je realistisch naar de stand kijkt, trek je nog geen harde conclusies, maar wel zachte. Ik ben teleurgesteld, maar nog meer teleurgesteld over het niveau dat we vandaag (zondag, red.) gehaald hebben. De hele wedstrijd een hoog niveau halen, dat is waar we naartoe moeten. Dat lukt nu nog niet en dat is teleurstellend", aldus de oefenmeester.Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door zanazanyan)

Precies wat ik gisteren tegen een vriend zei, de mentaliteit zit totaal niet goed. Iets wat eigenlijk al jaren zo speelt. Te weinig over-mijn-lijk mentaliteit en puur willen winnen. Met deze groep spelers win je de oorlog (lees: strijd voor plek 2) niet winnen. Ik hoop dat Stewart met goede impulsen komt, Simons en Branthwaite kan behouden en vooral al dat dood hout eruit werkt. Komend jaar eens een echt tussenjaar om daarna eens te oogsten.

20 maart 2023 om 08:26

Niet alleen mentaliteit het is natuurlijk ook gewoon klote dat Gakpo wegging. Met hem waren we bezig aan een uitstekende campagne in de Europa League en stond Feyenoord ook nog niet los van ons. Wel denk ik dat de 2e plaats er nog in kan zitten, zou alleen graag zien dat Bakayoko en Teze ipv Ramalho basisspelers zijn.

20 maart 2023 om 08:42

Ook met Gakpo heeft PSV veel punten verspeeld tegen kleine ploegen.

20 maart 2023 om 09:03

Gakpo heeft ontzettend veel verbloemd, want in die fase van het seizoen was PSV eveneens ontzettend matig aan de bal. Tactisch klopt het voor geen ene meter bij PSV onder RvN, pijnlijk maar waar.

20 maart 2023 om 08:26

Volgend jaar een tussenjaar is onacceptabel omdat er met een 2e plek direct CL voetbal op het spel staat. We hebben er net 6 tussenjaren opzitten, het is een keer mooi geweest…

20 maart 2023 om 08:28

Ik denk dat het tijd is om opzoek te gaan naar een nieuwe aanvoerder. Luuk zou die mentaliteit op het veld moeten laten zien zodat de rest zich daaraan kan optrekken. Het is te veel slappe hap op dit moment vanuit zijn kant.

20 maart 2023 om 08:48

Ben er een beetje klaar mee, 6e tussenseizoen op rij inmiddels. Onbegrijpelijk dat je in het midden van het seizoen verkoopt en geen vervangers klaar hebt staan. Al het hele jaar slappe hap, er zit iets diepers in deze hele club waardoor we het al jaren al laten weten op de momenten dat het moet, zowel Europees als in de Eredivisie. "Maar volgend jaar gaan we er echt voor", ***** toch op man.

20 maart 2023 om 08:51

Maar wat verwacht je? Je verliest Gakpo, Madueke en Vertessen. Je hebt met de Jong een halve bejaarde in je team en je verdediging is dramatisch. Dan is het toch logisch dat je niet mee gaat doen?

20 maart 2023 om 09:13

@gapko, wat er mist is het topsportklimaat. Op iedere positie moet je de beste persoon willen hebben in de organisatie. RvN is dat niet, de scouting verre van en verder krijgt iedere oud-psv-er een baantje aangeboden omdat hij het shirt gedragen heeft. Dat ons-kent-ons en vriendjespolitiekgedoe moet verleden tijd zijn. Echter vrees ik dat het onder Brands op dezelfde voet verder gaat. Stewart lijkt me al een goede stap in de juiste richting. Nu de andere organen nog en dan komt er vanzelf weer kwaliteit op het veld met de juiste mentaliteit.

20 maart 2023 om 09:41

Kijk naar Feyenoord ook een team die helemaal verbouwd is afgelopen zomer misschien nog wel meer nieuwe spelers in heeft moeten passen. Maar er staat een team. Tot het einde doorgaan. Ruud krijgt veel verwijten en hij zal zeker fouten maken, maar ook Schmit kon er niks van zie hem bij Benfica gaat prima. Het zit in de ploeg. Daar moet deze zomer wat gebeuren.

20 maart 2023 om 10:44

Je verliest Vertessen niet, die verhuur je aan een belgische subtopper terwijl je Gakpo en Madueke wegdoet. Dat is gewoon wanbeleid, had dan Saibari ook verhuurd.

20 maart 2023 om 10:50

Het is heus niet die drie spelers. Vertessen bracht in mijn ogen niet gif en doelpunten als hij juist dat als invaller moest brengen. Het probleem is puur het word 1-0 en men denkt dat het gedaan is. Gister dacht ik echt meteen dit word weer 1-1 in de tweede helft. Het team wil niet meer doordrukken. Het team heeft de mentaliteit van agg geef we trappen de bal naar voren of geven hem aan Xavi die scoren wel. Nee je moet met het hele team ervoor gaan. 100% volle bak!

20 maart 2023 om 10:55

@the Jump, klopt wat je zegt voor een deel. Wel vind ik Ruud een echte winnaar en geloof ik in hem ondanks dat er geen draad aan het spel vast te plakken valt. Het oogt (en is) los zand. Daarnaast denk ik dat PSV het echt wel door heeft, zie ook het doorselecteren van bepaalde spelers. Maargoed, hopelijk is de RVC blij met z'n 100 miljoen en zwarte cijfers.

PSV heeft gewoon echt een slappe mentaliteit. Echt altijd als ze voor komen dan zakt het niveau ver terug. Dat verwijt ik van Nistelrooy, maar ook de spelers zelf. Het is helaas gewoon een saai team geworden om naar te kijken, dat van iedereen kan verliezen.

20 maart 2023 om 14:43

Maar is het nou echt de schuld van RVN? Is de selectie momenteel ook niet gewoon ondermaats voor PSV begrippen? Je hebt een spits die nooit scoort en een achterhoede die al het hele seizoen staat te schutteren. Daarbovenop heb je je sterspeler in de winter noodgedwongen moeten verkopen.

Xavi en Sangare zijn echt je enige spelers die momenteel PSV waardig zijn. Bakayoko kan zich daar bij aansluiten uiteindelijk, maar is voorlopig nog veel te wisselvallig.

Groot gelijk heeft Xavi, rake woorden. Er zit echt geen enkele vooruitgang in onder Ruud, het spel is enorm ondermaats wat PSV het hele seizoen al laat zien. Totaal geen vastigheden en patronen in het spel te ontdekken. Het is allemaal enorm statisch, er amper beweging in het elftal. Ruud is een topgozer, maar hij krijgt het echt niet aan de praat.

20 maart 2023 om 08:39

Naar mijn mening klopt de mentaliteit al niet meer sinds het laatste jaar waarin PSV kampioen werd. Langzaam is de mentaliteit, die er van pakweg 2000 tot 2018 is geweest, er uit geslopen. In die jaren was een achterstand tegen PSV vrijwel altijd dodelijk. De echte wil om te winnen lijkt momenteel te ontbreken en eigenlijk is het toch te triest voor woorden dat Xavi Simons met zijn 19-jaar de beste én meest professionele speler van PSV lijkt te zijn?

20 maart 2023 om 09:15

Met middelmatige spelers ga je deze mentaliteit ook nooit bereiken… er staan spelers in het veld, bij gebrek aan beter, die er al lang niet meer zouden moeten staan…

20 maart 2023 om 10:46

Eens, maar de selectie van PSV is echt niet minder dan die van Feyenoord (op individueel niveau gezien). Bij Feyenoord zie ik echt een team, een uitstekende mentaliteit, en een logisch plan. Bij PSV moeten de goals vallen op basis van individuele kwaliteit (lees: Xavi Simons). De rest doet er niet toe en zijn leuke meevoetballers. Sangaré is uitgeleerd en zo speelt hij ook, Veerman kan zijn ballen niet kwijt, El Ghazi voetbalt in één tempo, Luuk de Jong is niet in vorm en Fabio Silva speelt uit positie. Achterin is het broos en het niveau gewoon te laag. In de zomer moet er echt heel veel gebeuren.

20 maart 2023 om 12:27

"eens, maar de selectie van PSV is echt niet minder dan die van Feyenoord (op individueel niveau gezien)."

Dit is echt onzin. Voorafgaand aan het seizoen had je dit kunnen zeggen vanwege de onbekende namen. Nu is inmiddels gebleken dat een aantal voetballers bij Feyenoord wel degelijk meer kwaliteit in bezit hebben dan de pannenkoeken die er bij PSV rond lopen.

Als je een gemixte selectie maakt, zou je slechts enkele spelers van PSV kunnen overwegen en één zonder twijfel opstellen.

Wordt wakker !! De titel is weg. Zowel de spelers als de trainer laten niet ziet het niveau of de wil te hebben. Feyenoord laat zien dat het niet alleen om kwaliteit gaat maar ook om de wil om te winnen. Deze is bij PSV ver te zoeken.

20 maart 2023 om 08:40

Eens hoor. PSV gaat Feyenoord niet meer voorbij steken en mag nog heel erg dankbaar zijn dat de tweede plaats nog tot de mogelijkheden behoort. Dat gezegd hebbende verwacht ik dat Ajax tweede wordt en PSV met AZ om plaats 3 gaat strijden.

20 maart 2023 om 09:09

Feyenoord heeft een trainer die er echt een collectief van weet te maken, dat is bij ons ver te zoeken. Sterker nog, het pressen (als we dat al doen) gaat al mis en laat staan een fatsoenlijke aanvalsopbouw.

Simons heeft gelijk, Voor het seizoen denk je misschien dat voor Psv de 3e plek het hoogst haalbare is, maar met een betere mentaliteit had er echt wel veel meer ingezeten.

Zie net die 1-0 van Simons. Wat is die gozer goed zeg, bizar. Die is volgens mij niet zo gelukkig met z'n teamgenoten op het moment. Ziet de twee beste aanvallers vertrekken in de winter en doet nu mee voor een plekkie in de playoffs.

“De hele wedstrijd een hoog niveau halen, dat is waar we naartoe moeten…” Dat is 8 wedstrijden voor het einde wel aan de late kant… Dat een speler een keer een mindere pot speelt of een dip heeft, dat kan, maar met dit team en materiaal ga je geen hoger niveau halen.
Ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar er staan teveel spelers in het veld, die gewoon niet goed genoeg zijn. Daarbij komen ook teveel individuele fouten naar boven van spelers die het wel zouden moeten kunnen…. Dit is helaas geen kampioenschap waardig team en dat gaat het niet worden.
Keihard doorselecteren is de enige optie en er alles aan doen om Xavi te behouden. Dat is de enige die echt de mentaliteit heeft….

Pas 19 jaar en de meest volwassen persoon bij en rondom PSV. Zegt wel genoeg over hoe het daar gaat. Overigens is hij naar mijn mening op dit moment by far de beste speler die we in de Eredivisie hebben rondlopen. Het grootste Nederlandse talent en dat moeten we als Nederlanders koesteren.

Vind dit een goede voetballer, jammer dat hij zo'n blaaskaak blijkt te zijn. Jochie komt net kijken en wilt al de lakens uitdelen en iedereen toespreken op mentaliteit en gedrag terwijl hij zelf ook wel eens het koppie laat hangen.

20 maart 2023 om 09:58

Hij is juist de enige speler bij PSV die dat niet doet en er altijd vol voor lijkt te gaan. Als er iemand recht van spreken heeft is het Simons wel, 19 jaar of niet. Leeftijd is slechts een getal

20 maart 2023 om 10:05

Dat vind ik een ontzettend boute uitspraak aangezien hij soms bijna met tranen in de ogen staat te voetballen, staat hij bekend om. Dus dat hij zijn koppie nooit laat hangen is gewoon pure lulkoek.

20 maart 2023 om 10:17

Die zogenaamde “tranen” zijn meer een resultaat van die mentaliteit. Die jongen is enorm zelfkritisch en is dit ook naar het team en de resultaten.
Deze jongen is de enige die van minuut 1 tot het einde al z’n energie en vechtlust erin legt om iets te behalen….

20 maart 2023 om 10:55

Hij staat vooral bekend om blaaskaken zoals jij Arie, die hem bekritiseren vanwege een verdrietig gezicht die hij trekt als het tegen zit. Als je verder kijkt dan dat gezicht die je namelijk een voetballer die 90 minuten alles geeft en geweldig kan voetballen. Terecht dat hij hier de spelers op hun plek zet, aangezien hij de enige is die komt voetballen lijkt het wel bij PSV.

20 maart 2023 om 11:38

@Arie_AFCA mooi dat je het een boute uitspraak vind. Echt super goed beargumenteerd ook. Ooit gehoord van gezichtsmimiek? Staat namelijk totaal los van bijvoorbeeld inzet of mentaliteit. Een echte blaaskaak ook inderdaad, hij had beter kunnen zeggen dat het gehele team goed speelde met veel inzet.

20 maart 2023 om 12:33

Arie_afca komt ook pas net kijken op dit forum en denkt ook dat hij voetbal uit heeft gevonden. Jouw meningen zijn inhoudelijk echt van een dusdanig triest niveau dat discussiëren eigenlijk niet eens zin heeft. Er is een duidelijk verschil tussen je koppie laten hangen omdat je alles geeft en het niet lukt/ er niks mee gedaan wordt (want laten we eerlijk zijn, Simons is elke wedstrijd bepalend) of het nonchalante spel van een aantal spelers die m.i. niet alles geven.

Het is eerder triest dat een 19 jarige deze conclusie moet trekken terwijl de rest dat niet doet.

Gisteren hadden De Jong, Mwene en Sangare eruit gemoeten. Zij haalden zoveel tempo uit het spel. Na een helft zie je wel of Sangare een rustdag heeft, want dan is hij niet vooruit te branden. De Jong had bij mij sowieso de wedstrijd op de bank begonnen en Mwene viel gewoon weer tegen.

20 maart 2023 om 10:21

De Jong is de verkeerde spits voor dit team en ook niet de juiste leider/aanvoerder in het elftal wanneer het even niet lekker loopt (persoonlijk en teamverband). Hij jaagt de boel niet aan wanneer dat nodig is, zo lijkt het iig. Dat was voorheen anders. Wie dat dan wel zou moeten doen is ook weer zoiets…. Veerman is wel zo’n type, maar of die geschikt is als aanvoerder…..

Ik krijg steeds meer het idee dat het allemaal veel te gemoedelijk is bij PSV en dat het koppel Fred Rutten en van Nistelrooy niet in staat blijkt te zijn om de spelersgroep op scherp te zetten. Ik vind Sangarã© het beste voorbeeld; een beest van een speler als hij zijn best doet maar tegelijkertijd een laconieke slungel die de kantjes er maar al te graag vanaf loopt en daarop amper wordt aangesproken vanuit de spelersgroep, zo lijkt het tenminste. Dit team kan, als ze optimaal gemotiveerd zijn, een heel hoog niveau aantikken maar als die slappe mentaliteit tegen de kleinere tegenstanders steeds maar weer naar voren komt moet je toch eens gaan evalueren en kijken wat hiervan de oorzaak is.

Die is na dit seizoen weg. En ik neem hem niks kwalijk. Heel goed dat hij het probleem aanstipt maar ben bang dat er toch niks gaat veranderen. Wat een zooitje bij PSV.

20 maart 2023 om 10:58

Weg is die zeker, heb we een stille hoop dat hij naar een andere club gaat dan Psg.. Dan houd PSV nog een heel leuk zakcentje over aan hem.

Het door selecteren MOET doorgaan waar er een begin is gemaakt deze winter. Ramalho, Teze, Obispo, Guti, Ledezma, Mwene, Drommel mogen van mij allemaal per direct weg. En dan mag er van mij ook nu een ultimatum gesteld worden aan Ruud, dat het tot eind van seizoen echt anders moet, anders wordt zijn plek ook besproken,

20 maart 2023 om 11:23

Denk toch dat het voor hem beter is om nog een jaartje te blijven… ook al vallen de resultaten van dit team tegen, er is voldoende te leren. Daarbij is hij natuurlijk zeker van de basisplaats en zou ie (ook al is ie jong) een van de dragende krachten zijn. Prima leerschool natuurlijk.

20 maart 2023 om 11:31

Tuurlijk valt er voor hem nog veel te leren en kan hij echt uitgroeien tot sterkhouder van PSV volgend seizoen. Echter geeft dit PSV hem 0 redenen om te blijven. Hij kan prima meedraaien bij een Dortmund denk ik, ook basisspeler worden en drie keer zoveel verdienen.

Xavi blijft zo niet in Eindhoven en dat is onze eigen schuld. Waardeloze hap is het . Luuk is geen meerwaarde meer. We kunnen nog geen 90 min lang druk zetten. Buts er nou eens op

Toch knap van Xavi. Topscorer als middenvelder zonder penalties

Silva spits voor de rest van het seizoen. Luuk banken. Guti én Sangare graag. En dan 442 spelen. Als Sangare weer eens aan een van zijn vele egoïstische acties bezig is kan Guti zorgen voor balans.
Helaas hebben we geen rb. Teze en Mwene voldoen niet, Mauro is geblesseerd. Waar is vd Blaak eigenlijk? Geblesseerd? Wie is rb van jong? Vast niet minder dan Mwene en co.

De algehele mentaliteit is fout, er is geen beleid, geen inzicht en de spelers zijn bang om meters te maken. Kijk naar Feyenoord, waar men voor elkaar door het vuur gaat, en spelers altijd in beweging zijn. Bij P.s.v. staat iedereen stil, gaan bij balbezit eerst aannemen, dan rondkijken waar de bal heen kan, om vervolgens een tikkie breed of terug te geven... Er zit totaal geen beleving en bezieling in het elftal. Het is toch te triest voor woorden dat een jochie van 19 als enige strijd levert, en de rest er bij loopt als een stelletje natte zoutzakken. Ruud is het trainerschap opgedrongen, maar is er duidelijk nog niet klaar voor. Ook de rol van Fred Rutten is mij niet duidelijk, hij geeft op de bank alleen weer hoe de 10 spelers op het veld het voetbal beleven. Er moet drastisch doorgeselecteerd worden, waarbij alle middelmaat vertrekt en er mannen met passie voor de club voor terugkomen. Anders zal ons P.s.v. nog vele jaren om plaats 3 of 4 moeten strijden...

Enige kerel in dat slappe zooitje softies, waar ik ook de leiding van de club onder schaar. ‘Ajax loopt over van frustraties’ las ik vandaag na de Klassieker. Zelfs dat kun je niet eens van PSV zeggen. Een grote gelatenheid van een groep spelers die stiekem dondersgoed weten niets in een titelrace te zoeken hebben.

Keihard doorselecteren: Drommel, Ramalho, Teze, Obispo, Mwene, Gutiérrez, Vertessen, El Ghazi: heel rap in de uitverkoop. En ook Van Nistelrooij en Rutten zou ik eens goed tegen het licht houden.

Die peert hem na een jaartje daar hoor.

Gutierrez moet spelen. Het is al eerder gebleken dat het te slap is zonder hem. We kunnen prima zonder Veerman en eigenlijk mist de Jong ook kwaliteit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord8251
2.PSV7549
3.Ajax6948
4.AZ6733
5.FC Twente6439
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
X. SimonsMiddenvelder3419
J. VeermanMiddenvelder334
G. TilMiddenvelder309
W. BenítezKeeper300
L. de JongAanvaller2414
J. BakayokoAanvaller235
A. El GhaziAanvaller238
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

10 fans
Middenvelder, 20 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 PSV 34 19 2 0
2021/2022 Paris Saint-Germain 6 0 1 0
2020/2021 Paris Saint-Germain 1 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

PSV moet serieus vrezen: Arsenal meldt zich voor uitblinker Xavi Simons

Xavi Simons is op de radar verschenen bij Arsenal, zo melden Voetbal International en het Eindhovens Dagblad. De aanvaller annex middenvelder maakte afgelopen seizoen indruk bij zijn debuutseizoen in de Eredivisie...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 3 juni
De familie van Ajax-target Arda Güler is op huizenjacht in Amsterdam. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren