Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 
 

Wanneer herrijst de gezonde rivaliteit?

De rivaliteit tussen AFC Ajax en Feyenoord bestaat al sinds jaar en dag. Het is ontstaan op een nuchtere wijze waar de aanhang van beide clubs niet zo gecharmeerd waren van elkander, vanwege de persoonlijke karakteristieken van de opponenten. Niks mis mee, want dit is niet verboden of misplaatst aangezien zij op historische basis toch de twee grootste clubs van Nederland zijn en beide willen aantonen welke uiteindelijk de grootste is. Alleen het probleem is dat deze ontwikkelingen tot een exorbitant dieptepunt bereikt hebben.

Al jaren is de club uit Amsterdam op nationaal niveau bekend vanwege hun overbekende arrogantie. Over het algemeen zijn Ajacieden erg zeker van hun zaak en vertellen zij met veel zekerheid en vertrouwen over de toekomst. Daar staan de supporters uit de havenstad Rotterdam recht tegenover. De aanhang van Feyenoord staat ten opzichte van haar tegenpool bekend om haar flegmatische en fervente houding. De rivaliteit is zodoende deels gebaseerd op de houding van de rivalen. In het verleden waren de klassiekers tussen deze twee ploegen de wedstrijd waar het gehele seizoen naar uitgekeken werd. Deze match moest gewonnen worden en dan voelde de aanhang zich onderling tevreden.

Desondanks deze houding was er vrij weinig narigheid of ellende aanwezig tijdens deze wedstrijden. Alleen gaat het de laatste twintig jaar steeds vaker verkeerd. Er ontstaan gevechten en rellen, er wordt hevig gebruikt gemaakt van vuurwerk, mishandeling en vandalisme is overmatig aanwezig en het lijkt eerder routine dan een uitzondering dat er mobiele eenheid te pas moet komen aan het temperen van de losgeslagen aanhangers. Het is toch krankzinnig dat mensen elkaar te vuist gaan en elkaar de dood in wensen, omdat zij niet dezelfde clubvoorkeur delen. Supporteren is het aanmoedigen van een club waar jij voorkeur voor hebt en deze trachten te schreeuwen naar de overwinning. Bij Feyenoord is dit over het algemeen een pré wanneer je een wedstrijdkaartje koopt. Deze aanhang is zo gemotiveerd, zo aanwezig, zo trouw dat je hier niks anders dan respect voor kan hebben. Het legioen is natuurlijk het symbool van Feyenoord en dit zal haar gehele bestaan zo blijven. Het is daarom des te meer verbijsterend wanneer je de ‘eisen’ van de harde kern uit Rotterdam aanhoorde. Zij eisten dat er verloren moest worden van Twente om de eeuwige aartsrivaal geen ticket naar het kampioenschap cadeau te doen.

Het feit dat de Feyenoord aanhang Ajax de landstitel niet gunnen valt te begrijpen. Het cadeau geven van punten of doelpunten onderling past niet binnen de verhoudingen tussen deze twee prestigieuze Nederlandse clubs. Het ligt daarom voor de hand dat zij hopen dat Twente kampioen gaat worden voor het eerst in haar bestaan. Het enige struikelblok naar deze triomf is dat er nog een wedstrijd op het schema staat tussen De Tukkers en Feyenoord. Waar ligt dus de voorkeur van een echte Feyenoord supporter qua resultaat? Waarschijnlijk hoopt de ‘normale’ supporter op een overwinning van zijn club en daarnaast puntverlies van Ajax.

Het is mogelijk D-day en voor de Ajacieden is het te hopen dat Feyenoord haar sportieve plicht vervuld. Ajax speelt deze middag tegen Heracles en weet de strategie van haar tegenstander te pareren en uiteindelijk speelt zij dominerend de wedstrijd uit tot een 4-0 overwinning. Nu is het hopen op goed nieuws uit Enschede. Er is nieuws, maar geen goed nieuws voor de Ajacieden. Feyenoord toonde een matte houding op het veld en liet Twente komen wat uiteindelijke resulteerde in een 2-0 nederlaag.

Menig Ajacied heeft zich tijdens of na de wedstrijd tussen Twente en Feyenoord negatief uitgelaten over de houding van Feyenoord met betrekking tot deze wedstrijd. Een groot deel van de Ajax aanhang is overtuigd dat de harde kern van de Feyenoord hun selectiespelers hebben gedemotiveerd en dat Feyenoord expres de Amsterdamse concurrent heeft laten zegevieren. Het is echter oneerbiedig tegenover Twente om het mogelijke kampioenschap van toe te wijzen aan de overwinning die behaald is op de ploeg uit Rotterdam. Er wordt namelijk het gehele seizoen al degelijk gevoetbald. Het is alleen niet op de manier die Ajax juist prefereert. Er wordt bij Ajax de nadruk gelegd op aanvallende impulsen, de wedstrijd domineren en sprankelend en publiekvermakend voetbal tonen aan de bezoekers. Voetbal moet vooral mooi zijn is de theorie welke door de jaren heen veelal gehanteerd wordt in het vlaggenschip van Ajax.

De Tukkers eindigden vorig jaar nog verrassend, maar knap op een tweede plaats in het eindklassement. Twente was de weg naar succes ingeslagen. Het jaar ervoor werd namelijk een duidelijke visie en een strategie uitgestippeld, het stadion werd uitgebreid, een goed scoutingbeleid aangesteld en er werd een gerenommeerde coach aangetrokken. Wanneer je zo kijkt naar het de club kan je dus eigenlijk niks meer dan lof over hebben voor deze club. Binnen zo een kort termijn van regionale subtopper naar mogelijke aansluiting tot de Nederlandse top. Het is echter nog de vraag of zij volgend jaar dit niveau aankunnen houden, aangezien het verleden van AZ nog fris in het geheugen zit.

De harde kern van Feyenoord heeft zijn zin gehad, maar de ploeg van Mario Been heeft zeer zeker niet geluisterd naar deze ‘fans’, maar is gewoon de mindere gebleken tegen Twente. Het is gebleken dat rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord niet alleen ter sprake is in geval van de Klassieker, maar tegenwoordig ook ver hier buiten. De rivaliteit heeft zijn top bereikt wanneer een deel van de Feyenoord aanhang dit soort situaties wenst en de vraag is dan ook wanneer bestaat de rivaliteit weer uit gezonde sportieve aspecten? Ajax, de ploeg die dit jaar met het aantrekken van Martin Jol aan een tocht naar eremetaal is begonnen heeft een uitstekend seizoen tot dusverre en ook hier zou de schaal niet onverdiend zijn. Wie er echter uiteindelijk met de titel vandoor gaat zal de tijd ons leren. In ieder geval zal ik de eerste zijn wie Twente zal feliciteren voor hun prestaties in plaats van ze af te kraken als een teleurgestelde supporter, want er is echt wel iets om voor te juichen bij Ajax.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door Gunner2009)

Mooi stuk, na 10 stukken van verschillende fans is dit het meest objectieve. Daarnaast gewoon weer goed te lezen. Moest alleen eigenlijk iets eerder geplaatst worden.

Wij Ajacieden feliciteren Twente met een kampioenschap, wij zijn erg verwend dit jaar door de selectie en Jol. Een kampioenschap zou mooi zijn maar wie ons in de winter had gezegt dat wij CL voetbal zouden halen werd door Nederland uitgelacht.

Hopen dat de beker de bekroning wordt op ons seizoen!

´stembiljet? Danku!

Alle kanten van het verhaal laten zien.

Alleen niet echt oplossingen. Daarnaast hou ik persoonlijk van de diepere insteek (waarom haten ze elkaar zo).

Wel wordt ik dit bekerverhaal gebeuren heel erg moe. Het kan straks niemand meer schelen wie nou wat wint.

Ik geef je 4 sterren. Goed en objectief. Alleen niet dat beetje extra qua inzicht of een oplossing. Wel erg goed en degelijk en objectief geschreven. Eén van de betere stukken over de bekerfinale/rivaliteit.

Sorry, je vraagt naar mijn toegevoegde waarde? Bedankt voor het weekoverzicht!

22 april 2010 om 10:04

Wat ik getracht heb te bereiken met dit stuk is niet een weekoverzicht te geven en naar mijn mening heb ik dit ook niet gedaan. Ik heb geprobeerd in de huid te kruipen van de verschillende betrokken supporters en hierbij een objectieve belichting geven over de gang van zaken rond ddeze situatie. En dan als hoogtepunt het markeren van de ontwikkelingen rondom de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. Nogmaals heb niet geprobeerd een weekoverzicht te geven en heb dit denk ook niet gedaa, want heb juist geprobeerd mij te distansieeren van deze subjectieve nieuwsstukken. Ajax fans geven Feyenoord de complete schuld van de overwinning van Twente en dat hierdoor de spanningen tussen beide aanhangen toenemen. Ik wilde juist aangeven dat dit een onjuist hoort te zijn.

Een prima beschouwing, beladen onderwerp, wat goed is uitgewerkt. Je bent het minst subjectief (want pure objectiviteit bestaat niet) en je spreekt met wederzijds respect voor beide groepen supporters en beide clubs. Je schrijfstijl is boeiend en het leest lekker vlot door. Maar wat al door Filip werd gezegd, daar sluit ik me bij aan, want een oplossing (jouw visie) kan ik niet echt terugvinden. Prima column!

Tja dit stuk is voor mij al verpest door de tweede zin: "het is ontstaan op een nuchtere wijze waar de aanhang van beide clubs niet zo gecharmeerd waren van elkander, vanwege de persoonlijke karakteristieken van de opponenten." Nooit het echte verhaal gelezen? De rivaliteit bestaat (pas) sinds 1925, lees maar eens een oude VI. Hierdoor krijg je 2*

Ik vind het een goed stuk. Met veel van je argumenten ben ik het eens, alleen het begin is niet super

Mooi stuk ga zo door!
4 sterren

Hoop dat je nu een nieuw stuk wilt aanwenden want over die bekerfinale weten we nu genoeg misschien heb je nog andere onderwerpen!
JE schrijfstijl is goed, je taalgebruik ook en het boeit wel alleen in mijn ogen is er over dit onderwerp al te veel gezegd!
P.s. wat denk jij dat het wordt(a)

22 april 2010 om 18:45

Ik weet zelf natuurlijk ook dat dit onderwerp inmiddels werd uitgekotst. Alleen zelf vond ik de artikelen die ik las niet objectief genoeg om als voldoende te beschouwen over deze situatie. Vond het daarom tijd dat ik het zelf maar deed en probeerde mijn clubvoorkeur op zij te zetten en dan een kritische, maar objectieve blik te kijken over de situatie. Dit heeft mij niet alleen een naar mijn mening goed stuk opgeleverd, maar ook een veel eerlijkere blik op de huidige situatie.. Voordat ik dit artikel schreef had ik het vooral over dat Twente erg lucky was. Natuurlijk hebben ze wat geluk gehad, maar Ajax heeft dit ook gehad en PSV en Feyenoord en AZ ook wel. Uiteindelijk loopt het allemaal min om meer gelijk ben daarvan overtuigd. Maar na dit artikel geschreven te hebben heb ik meer respect gekregen voor Joop Munsterman en zijn werkzaamheden op kort termijn. Hoop alleen wel voor hem dat deze stand houden tegen de immense druk volgend jaar en de daarbij (mogelijk) komende leegloop van de Tukkers.

Ajax heeft theoretisch gezien nog kans op de titel en in deze kansen leg ik dan ook mijn hoop. Twente moet punten verspelen. Iets waar zij niet erg goed in zijn, helaas. Dus we zullen eerst zelf moeten winnen en NEC dus niet moeten onderschatten. Het wordt een close-call in ieder geval.

Over de bekerfinale ben ik zelf iets sterker van mening. Vind het besluit van de Knvb trouwens onzin om de Knvb beker over twee duels uit te vechten. Ajax is thuis oppermachtig, speelt gemakkelijk maar dodelijk en zin in een geweldige flow. Op het moment bijna niet te stuiten, maar dit is natuurlijk een wedstrijd op zich. Dus zegt nog niks. Feyenoord echter mist de creativiteit voorin tijdelijk naar mijn mening en ze mogen van geluk spreken dat de schoenen van Tomasson op tijd klaar zijn voor de finale. Hem hebben ze nodig willen ze een goede kans maken. Toch denk ik wel dat Ajax gaat winnen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 7
2233 fans
Selectie
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller42
J. BijlowKeeper00
D. BlindVerdediger51
D. BlindVerdediger
S. de VrijVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren