Waanzinnige rush Diouf leidt verrassing op Eastlands in

Manchester City is zaterdag tegen de eerste nederlaag van het prille voetbaljaar aangelopen. De titelfavoriet liep zich stuk op de achterhoede van het goed georganiseerde Stoke City en liet zich in de tweede helft verrassen door Mame Diouf. De razendsnelle aanvaller van de bezoekers bekroonde een geweldige rush met een treffer en die voorsprong gaven de bezoekers daarna niet meer weg. Ondertussen scoorde Daryl Janmaat voor het remiserende Newcastle United en boekte Ronald Koeman mede dankzij een treffer van Graziano Pellè zijn eerste competitiezege met Southampton.

/

Manchester City - Stoke City 0-1
Dat Stoke City niet naar de Eastlands was gekomen om er een vermakelijk spektakelstuk van te maken, werd al gauw duidelijk. Manchester City werd belast met de zware taak om de gesloten afweer van the Potters te doorbreken en daar had de thuisploeg had zichtbaar moeilijk mee. Natuurlijk zag City het meeste van de bal, maar Asmir Begovic had in de eerste 45 minuten weinig om zich druk over te maken. Pas in de slotfase van het eerste bedrijf werd het heet onder de voeten van de doelman van de bezoekers: na een prachtige aanval schoot Yaya Touré prima in, maar de bal verdween via de bovenkant van de lat over het doel. Stoke, vooral loeren op een counter, stelde daar in aanvallend opzicht weinig tegenover.

Dat veranderde na rust. Na een afgeslagen aanval van City belandde de bal op eigen helft bij Diouf, die met een waanzinnige rush meer dan de helft van het veld overstak en de bal vervolgens langs Joe Hart, die overigens niet vrijuit ging, in het net schoof. Wat daarop volgde liet zich raden: City schoof met nog meer man naar voren in de jacht op een treffer, al betekende dat ook oppassen achterin. Zo was Peter Crouch twintig minuten voor tijd met een kopstoot gevaarlijk dicht bij de 0-2, terwijl the Citizens zelf vrijwel geen openingen vonden in de hechte defensie van de gasten. In de slotfase voerde City de druk nog verder op, maar ook een onvervalste stormloop resulteerde niet meer in het gewenste resultaat.

/

Newcastle United - Crystal Palace 3-3
Het duel met degradatiekandidaat Crystal Palace leek voor Newcastle United een uitgelezen mogelijkheid om de eerste winstpartij van het seizoen te boeken. Met Tim Krul, Janmaat en Siem de Jong bij de eerste elf hadden the Magpies echter hun handen vol aan de bezoekers uit Londen. Dat begon al vanaf het eerste fluitsignaal: Marouane Chamakh na Krul binnen een minuut onder vuur en de Nederlandse doelman kon de bal niet goed pareren. Dwight Gayle was er daarna als de kippen bij om de rebound binnen te knallen. Newcastle herstelde zich langzaam van die klap, maar kwam zeven minuten voor rust toch langszij. Na goed werk van Rémy Cabella tekende Janmaat voor zijn eerste doelpunt in Engelse dienst.

De thuisploeg liet zich echter ook na de hervatting in de tweede helft verrassen. Jason Puncheon kreeg alle tijd om de bal klaar te leggen en schoot het leer vervolgens voor de tweede keer op de middag achter Krul. Beide teams kregen daarna een aantal goede kansen op een treffer, maar het was uiteindelijk Newcastle United dat de vierde treffer van de middag mocht vieren. Debutant Rolando Aarons, op dat moment net zeven minuten binnen de lijnen, kopte bij de tweede paal de 2-2 achter doelman Julia Speroni. Mike Williamson leek vervolgens voor de winst te gaan zorgen, maar de rake rebound van de verdediger werd diep in blessuretijd alsnog ongedaan gemaakt: Wilfried Zaha zorgde in de 96e minuut met een raak schot voor de 3-3 eindstand.

/

West Ham United - Southampton 1-3
Koeman ruimde zaterdag plaats in voor zowel Dusan Tadic als Pellè. Laatstgenoemde scoorde midweeks voor het eerst voor zijn nieuwe club, in de Capital One Cup-wedstrijd tegen Milwall: nu volgde er weer een nieuwe mijlpaal voor de Italiaan. Tadic, die in de voorgaande wedstrijden van the Saints al strooide met steekballen en voorzetten, stichtte ook zaterdag weer het nodige gevaar. Het was echter het bezoek uit Londen dat als eerste écht dicht bij een doelpunt was. Aanvaller Ricardo Vaz Té stuitte daarbij alleen op doelman Fraser Forster, die een prima redding verrichtte en Southampton overeind hielp. Een minuut later was hij alsnog verslagen toen Mark Noble van respectabele afstand doel trof: 1-0.

Op slag van rust, altijd een belangrijk moment, sloeg Southampton vervolgens toe. Koeman zag tevreden hoe Morgan Schneiderlin, die deze zomer eerst nog graag hogerop wilde, de bal binnen schoot uit de rebound. In de tweede helft drukten de bezoekers vervolgens goed door en hadden Tadic (redding Adrian) en Schneiderlin (net over) de tweede voor hun club op de schoen. Pellè scoorde in buitenspelpositie en na die drie waarschuwingen sloeg Southampton eindelijk een tweede keer toe. Weer was het Schneiderlin en dit keer met het hoofd, uit een voorzet van James Ward-Prowse: 1-2. Het slotakkoord was voor niemand minder dan Pellè, die zijn eerste Premier League-treffer meepakte door vanuit de rebound de bal in de linkerhoek te schieten.

Queens Park Rangers - Sunderland 1-0
Met Leroy Fer in de basis, maar zonder de naar Chelsea vertrekkende Loïc Rémy begon QPR het duel met Sunderland, waar Patrick van Aanholt een basisplaats had. Uitermate vermakelijk was het, wat de beide teams lieten zien. Actie aan beide kanten, de nodige overtredingen en de nodige pogingen op doel maakten het behoorlijk spannend op Loftus Road. Sunderland werd erg gevaarlijk via Connor Wickham en Jack Rodwell, terwijl de thuisclub zeer aanvallende intenties toonde met pogingen van Fer, Junior Hoilett en Steven Caulker. Op slag van rust tekende Charlie Austin voor de verdiende 1-0 en dat kwam hard aan bij Sunderland. Na rust was het aan QPR-doelman Robert Green te danken dat die voorsprong behouden bleef: hij hield Seb Larsson en Steven Fletcher af van scoren.

/

Swansea City - West Bromwich Albion 3-0
Dwight Tiendalli begon zaterdag op de bank en bleef daar de volle negentig minuten. Hij zag vanaf de kant hoe zijn team zich uitermate makkelijk voorbij West Brom speelde. Al in de tweede minuut, toen niemand nog maar een zweetdruppel had gelaten, schreef Nathan Dyer de 1-0 op zijn naam. Na een solo drukte hij af en zette hij the Swans razendsnel op voorsprong. Wayne Routledge verdubbelde de marge halverwege de eerste helft met een hard schot in de rechterhoek, waar Ben Foster geen weerwoord op had. Diezelfde Routledge had bijna ook de derde van de middag op zijn schoen, maar raakte de lat.

Ook Wilfried Bony liet aanvankelijk de 3-0 liggen, door een geweldige kans zomaar te missen. De Ivoriaanse spits, die volop wordt gelinkt aan grotere clubs in de Premier League, had het vizier niet op scherp staan. Dyer duidelijk wél, want die zorgde met zijn tweede van de wedstrijd voor de 3-0 eindstand in Wales. Op aangeven van Gylfi Sigurdsson vond hij de rechter benedenhoek. Swansea City is voortreffelijk begonnen aan het seizoen 2014/15 en heeft nu negen punten uit drie duels te pakken. Na de interlandonderbreking wacht een zware klus, want dan strijdt men op Stamford Bridge tegen Chelsea.