Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Voetbaldwerg heeft vooral vrees voor de ‘fantastische’ Xavi Simons

Laatste update:

Het Nederlands elftal won zaterdagavond met 1-0 van Ierland en is daardoor definitief verzekerd van deelname aan het EK in Duitsland van volgend jaar. Wat rest voor Oranje en bondscoach Ronald Koeman is de uitwedstrijd tegen het nietige Gibraltar van dinsdagavond om de kwalificatiecyclus af te sluiten. In aanloop naar de uitsmijter in het Portugese Faro praat Voetbalzone met Jose Mari Ruiz, die het nationale elftal van Gibraltar op de voet volgt voor de publieke omroep GBC.

Door Rian Rosendaal

Gibraltar mag met recht een voetbaldwerg worden genoemd. Sinds de toelating van de UEFA in 2013 won de aanstaande opponent van Oranje slechts acht keer en het elftal van van de in 2018 aangestelde bondscoach Julio César Ribas bezet dan ook de 198ste plaats op de FIFA-ranglijst. "Het team in is de afgelopen vijf jaar van ver gekomen in defensief opzicht. Ribas heeft er echt een gestructureerde en gedisciplineerde defensieve aanpak in weten te slijpen bij deze spelersgroep." Bij Gibraltar ligt de focus echter niet alleen maar op verdedigen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

"Hoewel we een defensieve aanpak hebben, maken de spelers onder Ribas aan de bal een zelfverzekerde indruk. En waar mogelijk wordt er ook van achteruit gevoetbald, wat bijvoorbeeld te zien is bij doeltrappen. In de afgelopen vijf jaar met Ribas aan het roer is het voor tegenstanders veel moeilijker geworden om Gibraltar echt uit elkaar te spelen en het elftal weet opponenten vaak te frustreren met deze manier van spelen. Dat bleek wel uit ons duel met Nederland in maart, toen het bij rust slechts 1-0 stond." Memphis Depay brak de ban halverwege de eerste helft en Nathan Aké bepaalde de eindstand na rust met twee doelpunten op 3-0.

Gemis van sleutelspelers
Of Gibraltar het Oranje weer lastig kan maken is nog maar de vraag. Ribas heeft namelijk met de nodige blessuregevallen te maken bij bepalende spelers. "Centrumverdediger Bernardo Lopes is niet op tijd fit en zijn afwezigheid werd al flink gevoeld in de vorige wedstrijd tegen Ierland." Gibraltar verloor medio oktober met 0-4 van het land dat zaterdagavond op bezoek was in de Johan Cruijff ArenA. Ruiz geeft hoog op over de dertigjarige verdediger van Lincoln Red Imps FC. "Hij maakt een zelfverzekerde indruk aan de bal, waardoor het spelen van achteruit makkelijker wordt. Lopes voegt echt rust en kalmte toe aan de defensie. En verdedigend staat hij altijd zijn mannetje."

Bernardo Lopes is een vaste waarde en zal worden gemist tegen Oranje.

Naast Lopes treedt Gibraltar tegen Oranje ook aan zonder Greame Torrilla, door Ruiz omschreven als 'sleutelspeler'. "Hij speelt altijd kort voor de verdediging. Torrilla is briljant in het onderscheppen van de bal, waardoor de aanval van de tegenstander al in een vroegtijdig stadium wordt onderbroken." Gelukkig voor Ribas en Gibraltar kan cultspeler Roy Chipolina wél aan de aftrap verschijnen dinsdag in Faro. "De veertigjarige aanvoerder die altijd speelt en al decennialang een van onze belangrijkste spelers is. Hij is daarnaast de op een na meest productieve speler van het nationale team", zo verduidelijkt de Gibraltar-watcher de belangrijke rol die Chipolina al sinds jaar en dag vertolkt.

"De eerste plaats op de topscorerslijst (met vijf doelpunten, red.) wordt ingenomen door Liam Walker, de specialist in standaardsituaties met een fabelachtige linkervoet. Hij maakt vaak het verschil voor Gibraltar, of het nu is met een splijtende pass dwars door de verdediging of een actie uit een standaardsituatie. De onbetwiste aanvalsleider van dit team is Tjay De Barr, die uitkomt voor Wycombe Wanderers in de Engelse League One. Van alle internationals speelt hij op het hoogste niveau. De Barr weet als geen ander gevaar te stichten als hij met de bal op de verdediging van de tegenstander afgaat en van hem mogen dan ook de meeste individuele acties en openingen verwacht worden."

Cultfiguur
Ruiz wil graag ook de naam van veteraan Lee Casciaro voor het voetlicht werpen. "Hij heeft op 42-jarige leeftijd nog steeds regelmatig een basisplaats en anders maakt hij als invaller nog de nodige speelminuten. De aanvaller heeft de afgelopen decennia een grote rol gespeeld in het vormgeven van het voetbal in Gibraltar." Ribas gebruikte cultheld Casciaro in de laatste interlands van Gibraltar steevast als invaller. De doorgewinterde aanvaller had in maart nog wel een basisplaats tegen het Nederlands elftal, al haalde hij het laatste fluitsignaal niet. Casciaro startte zaterdag tegen Frankrijk en het is niet ondenkbaar dat hij tijdens de tweede ontmoeting met Oranje in ruim een half jaar tijd ook speeltijd zal krijgen.

Roy Chipolina, hier in duel met Wout Weghorst, is de 40-jarige aanvoerder van Gibraltar.

Voor Casciaro en consorten is het een bijzondere week. Drie dagen voor de clash met Nederland was het sterke Frankrijk namelijk de tegenstander in de Allianz Riviera in Nice. De pijnlijke 14-0 nederlaag ging de hele wereld over, al is ruim verliezen niet iets nieuws voor Gibraltar. "Voor ons is het erg spannend om tegen de beste landen ter wereld te spelen, maar een geheel nieuwe ervaring is het ook weer niet", geeft Ruiz het algemene gevoel in Gibraltar weer. "Sinds we lid zijn van de UEFA, hebben we tegen de grootste landen en beste spelers ter wereld gespeeld. In 2014 verloren we met 4-0 van de kersverse wereldkampioen Duitsland en in 2021 troffen we het Noorwegen van Erling Braut Haaland. En er waren in de afgelopen jaren duels met België en Portugal, om nog maar een paar grote namen te noemen."

Respect voor Oranje
Gibraltar kan nu dus Nederland aan dat lijstje toevoegen. Het wordt de vierde ontmoeting tussen beide landen, na eerdere zeges van Nederland op de voetbaldwerg van 0-7, 6-0 en 3-0. "Ik denk dat de meeste mensen in Gibraltar Nederland zien als een van de beste voetballanden ter wereld, Een land dat altijd kans maakt op welke grote prijs dan ook. Hier in Gibraltar is een grote schare fans van Barcelona, wat natuurlijk betekent dat er veel mensen zijn die grote waardering hebben voor Johan Cruijff en wat hij allemaal voor het voetbal heeft gedaan. We kunnen dan ook zonder twijfel concluderen dat de meeste mensen hier ontzettend veel respect hebben voor Nederland en met grote bewondering naar hun manier van voetballen kijken."

Ruiz zoomt in op het huidige Oranje en wijst de spelers aan die volgens hem voor problemen kunnen zorgen in de defensie van het doorgaans compact spelende Gibraltar. "Ik zou zeker Xavi Simons willen noemen. Omdat hij een fantastisch seizoen doormaakt bij RB Leipzig en geweldig is aan de bal. De snelheid en individuele kwaliteiten van Steven Bergwijn zouden de verdedigers van Gilbraltar ook weleens voor problemen kunnen stellen." Dat zal echter niet gebeuren, want Bergwijn meldde zich vorige week geblesseerd af bij Koeman en ontbreekt dus in Faro. De verwachting is dat Oranje aantreedt met een voorhoede bestaande uit Cody Gakpo, Wout Weghorst en Simons.

Julio César Ribas heeft volgens Ruiz duidelijk zijn stempel gedrukt op Gibraltar.

De kenner van het voetbal in Gibraltar gaat tot slot in op de vraag waarom Gilbraltar voor thuiswedstrijden uitwijkt naar het Estádio Algarve in Faro, dat plaats biedt aan ruim 30.000 bezoekers. "Dat komt omdat ons stadion in de hoofdstad Gibraltar, het Victoria Stadium, helaas niet voldoet aan de eisen van de UEFA." Ruiz hoopt echter dat Faro niet de vaste standplaats blijft van het nationale elftal. "Er zijn momenteel plannen om in de komende jaren voor 100 miljoen euro een nieuw stadion te bouwen in Gibraltar." Oranje begint dinsdagavond om 20:45 uur Nederlandse tijd aan de laatste wedstrijd in de kwalificatiecyclus van het EK in Duitsland.

Gibraltar - Nederland

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het zou wel passend zijn als Oranje morgen een doelpunt tegen krijgt, dat zou dan 1e doelpunt van Gibraltar zijn deze campagne haha.
Ach ja, met 0-3 is het matig. Met 0-5 is het ok en pas bij 0-7 of zo zijn we tevreden. Kan bijna niet goed doen, wat mij betreft laten ze die kleine landen eruit voortaan.

20 november 2023 om 11:00

Dan heb je hetzelfde als die Europese moneyleague. Landen als Gibraltar vinden het een geweldige eer om tegen Nederland, Frankrijk etc te spelen ookal verliezen ze dik. Net als dat een az en Twente nu dromen van CL kwalificatie met wedstrijden tegen Real Madrid en Manchester city. Het gaat niet alleen om die grote rijke clubs en landen

20 november 2023 om 18:28

Je hoeft ze niet helemaal uit te sluiten. Het probleem met die Money League was dat je daar eigenlijk nooit meer tussen kon komen als club.

Maar je zou best de kleine landen eerst tegen elkaar kunnen laten spelen en alleen de winnaar(s) toe laten. Er zijn meer confederaties die dat zo doen, in de Concacaf laten ze bijvoorbeeld eerst alle kleinere landen tegen elkaar spelen en daarvan stromen er dan een paar door naar de groepsfase waar ze o.a. tegen de VS en Mexico komen te spelen. Daar hebben ze natuurlijk nog veel meer kleine landen (al die eilandjes in het Caribisch gebied tellen als land mee). Daar zou je ook een groepsfase kunnen maken waarin Mexico eerst tegen 7 eilandjes moet spelen om zich te plaatsen. Nu plaatsen 3 of 4 van die kleine eilandjes zich en komen die bij de grote landen waarmee ze voor kwalificatie spelen hierdoor krijg je meer grotere wedstrijden krijgt. Wellicht minder kans op een verrassing op het WK maar wel meer grote wedstrijden.

Ik vind zeker niet dat we de kleine lande uit moeten sluiten, maar iets dergelijks kunnen ze natuurlijk in Europa ook doen en dat zou het speelschema en de amusementswaarde in mijn ogen wel ten goede komen.
Dit doen we bijvoorbeeld ook al met de EL of CL kwalificatie voor de clubs, in theorie kan de kampioen Faroer de CL winnen, in de praktijk stranden ze alleen meestal vroeg in de voorrondes voordat de Nederlandse clubs instromen

21 november 2023 om 17:13

Het is een sneaky systeem. De top 4 landen(spanje, Italië, Engeland en Duitsland) van Europa zijn al tietallen jaren heer en meester. De rest mogen de kruimels verdelen en zijn daar zeer content mee.

20 november 2023 om 17:26

Ik vind het juist prachtig om de kleine landen als Gibraltar, Andorra en San Marino te volgen. Het is goud als je ziet hoeveel een goal al betekend voor die landen. Naast dat uiteraard ieder Europees land een kans verdiend en ze eruit laten nergens op zou slaan.

20 november 2023 om 18:40

Sterker nog, vanaf 7-0 zijn we helemaal niet tevreden , maar vinden we het doodnormaal want het is Gibraltar.

Dus dit zijn echt de potjes waar niemand van oranje op zit te wachten. Er valt alleen maar te verliezen en je loopt daar dwars doorheen gewoon risico op blessure ook.

20 november 2023 om 23:50

Haha, zoveel positiefs te vertellen over de wedstrijd en jij wilt meteen de doemsenario noemen. Echte Nederlander jij man. Van mij mogen ze 1 doelpunt maken, zolang Xavi maar 3x scoort en Weghorst 3x en Van Dijk 3x en Dumfries 3x. Dan vind ik het best

Simons gaat scoren. Krijg hij ook een doelpunt diploma voor Oranje 😜

Vooral vrees voor Simons? Simons is alles behalve fantastisch in Oranje hoor.

Tot nu toe vind ik hem een hele povere indruk maken in Oranje, i.t.t. zijn tijd bij PSV en nu Leipzig ofcourse. Daar speelt hij enorm sterk.

Denk toch dat Simons meer van de zijkant moet gaan komen, met name vanaf links.

Misschien eens een aanval van Simons - Gakpo - Malen proberen en op 10 een Reijnders of Koopmeiners.

20 november 2023 om 17:16

Ik vind Koopmeiners een prima voetballer hoor, maar om hem nou op 10 te zien in het Nederlands elftal gaat me wat ver. Als straks Depay er weer is Depay spits en Gakpo op 10 of andersom. Ook heb je Noa lang nog. Zet al deze rasvoetballers bij elkaar, zonder ze vast te pinnen op 1 positie en het gaat vast goedkomen. 4 aanvallers met daarachter Reijnders en Frenkie.

20 november 2023 om 23:58

Koopmeiners, De Rhoon, Gakpo (behalve bij Van Gaal), Xavi, Bergwijn, Berghuis vind ik allemaal tegenvallen. Komt omdat ze weinig kwaliteit hebben om met druk om te gaan. Enige die mij wel verrast is Noa Lang, Reinders, Frimpong bij vlagen die durft wel opportunistisch te voetballen, maar nog te weinig om echt te beoordelen. Schouten ook prima. Misschien moet Koeman medogeloos zijn door alle niet-presterende spelers in Oranje eruit te gooien en ruimte te maken voor Gravenberch, Brobbey (eerlijke kans geven, wellicht presteert hij wel goed in Oranje), Timber van Feyenoord, Kluivert (die heeft diepgang, betere dribbling skills dan Gakpo en meer mannelijkheid in duels en betere schot). Als Van de Beek ook nog naar Ajax gaat, dan die na 2/3 wedstrijden oproepen. Oranje leunt teveel op spelers die basis spelen bij hun club, want ook dat is een waardeloze manier van selecteren als je als een natte krant speelt zoals Xavi, Berghuis, Koopmeiners. Zij brengen weinig extra in het team. Je wilt power zien en dribbelaars die doorstoten en niet iemand die alleen maar speelt puur uit verplichting.

Kom op,

Als frankrijk met 14-0 kan winnen tegen deze dwerg, dan moet nederland er op zijn minst toch 7 of 8 kunnen maken

20 november 2023 om 18:44

Inderdaad, ik dacht ook al dat het wel een oud interview geweest moet zijn met onderstaande citaten, wetende dat Frankrijk ze pas nog vermorzeld heeft.

-Het team in is de afgelopen vijf jaar van ver gekomen in defensief opzicht. Ribas heeft er echt een gestructureerde en gedisciplineerde defensieve aanpak in weten te slijpen bij deze spelersgroep.-

-In de afgelopen vijf jaar met Ribas aan het roer is het voor tegenstanders veel moeilijker geworden om Gibraltar echt uit elkaar te spelen en het elftal weet opponenten vaak te frustreren met deze manier van spelen-

Laten we wel wezen. Dit soort potten moet je eigenlijk gewoon je o19 sturen. Hier is geen eer te behalen. Enkel vrees voor blessures. Maak je er minder dan zes wordt je afgefikt over een "wanprestatie." En maak je er 11, boeit het niemand omdat je tegen de plaatselijke bakker en gymleraar speelt. Er is geen eer te behalen.

Alles leuk en aardig, maar als we verliezen van Gibraltar en Griekenland wint van Frankrijk, gaan we dan nog steeds naar het EK????

Misschien moeten we in de bewoording eens stoppen met 'nietig' en 'dwerg', want dat toont toch ook totaal 0 respect tegen andere landen. Voedt alleen maar de discussie. Benoem dan dat we spelen tegen de nummer 198...

Xavi is bij Oranje stukken minder dan bij RB Leipzig.
Een keer in de 5 wedstrijden win je met monstercijfers van een dwergland. De andere 4 zijn niet om aan te zien en na die 14-0 afstraffing gaan die gasten het doel helemaal dicht metselen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren